教育王國

標題: 抽到啦.....被教署查地址 [打印本頁]

作者: n1khl    時間: 11-12-10 11:03     標題: 抽到啦.....被教署查地址

唉,自行抽唔到,但就被教署抽到要求查地址証明!
作者: Yanamami    時間: 11-12-10 11:41

我果年都係.....仲要我根本係真真正正住係果區.

原帖由 n1khl 於 11-12-10 11:03 發表
唉,自行抽唔到,但就被教署抽到要求查地址証明!

作者: 空谷幽兰    時間: 11-12-10 14:45

自行 都查你住邊嘅嗎?  唔系跨網  同住址冇關係個嘛。。
作者: Gerard    時間: 11-12-10 17:14

作者: SCKnight    時間: 11-12-10 18:52

行得正,企得正。駛乜驚佢查。
作者: tkyy    時間: 11-12-10 20:29

查係好的、始終公平d
作者: wllui    時間: 11-12-10 21:30

我朋友係教署做,佢話今年會嚴查,因為怕審計處嘈,是關剛完成人口普查,某些區域的適齡人口和報讀人數差太遠,所以我唔敢博
作者: 麥兜媽    時間: 11-12-10 23:18

光明正大 唔怕查
係就係煩D
作者: idachan    時間: 11-12-11 00:09

我是31網都查,但之前大囡第一志願又抽唔到喎!真係好彩無我份,我昨日收到信即刻fax有關文件比佢地,佢地話如再有問題就再找我呢!我話我真係係度住的,但如有需要可以隨時再找我,天呀!今次比我抽頭第一志願啦!好運請跟着我吧!
作者: wllui    時間: 11-12-11 00:51

德育點都俾比學業重要,如果報假地址,等同自小教小朋友講大話及欺瞞,呢方面我會堅持
作者: fanny1    時間: 11-12-11 03:23

我都比人查,但我真是住這區。我仔仔有個同學都比人查,今年真是查得好緊。
作者: Naurto    時間: 11-12-11 06:47

要什麼資料?  租約 ? 電費水費單 ?
作者: easyman    時間: 11-12-11 06:55

..........

作者: Ving    時間: 11-12-11 07:18

嚴査都好,起碼吾糸冇牙老虎,大抽獎諗住借地址博一博要三思啦。
作者: mermaidmom    時間: 11-12-11 10:14

最好查倒就提出檢控, 以收阻嚇作用, 查倒又只係叫人自己放番個學位出來, 咁有乜用, 對d真正嘅居民好唔公平!
作者: easyman    時間: 11-12-11 12:51

首輪自行分配抽唔到都要查?
作者: Ving    時間: 11-12-11 13:29

平生不作虧心事,半夜敲門也不驚。
作者: 長生不老    時間: 11-12-11 13:43     標題: 回覆 1# n1khl 的文章

作者: Ving    時間: 11-12-11 16:15     標題: 回復 18# 長生不老 的帖子

而家個巡查機制,吾敢講冇用,但有限的人手,點可能check得晒。正如,在街見到賊,個個都國家自掃門前雪,吾報案,社會大亂。
作者: yiptszman10    時間: 11-12-11 16:20

要比  what document proof
作者: 長生不老    時間: 11-12-11 17:15     標題: 回復 19# Ving 的帖子

作者: law_panda    時間: 11-12-11 22:37

I think Education Dept. will concentrate on checking those "address-changed" cases, i.e. changed the address after the 1st round.
作者: n1khl    時間: 11-12-11 22:57     標題: 回覆 11# Naurto 的文章

租屋証名、地契等.
水電煤單冇用架.
唯有於櫃筒底找找law, 真煩.
作者: n1khl    時間: 11-12-11 22:59     標題: 回覆 8# easyman 的文章

不要......
作者: 青青河邊草    時間: 11-12-11 23:51

如果本身無野, 人地查咪查囉.
作者: n1khl    時間: 11-12-11 23:59     標題: 回覆 11# Naurto 的文章

租屋証名、地契等.
水電煤單冇用架.
唯有於櫃筒底找找law, 真煩.
作者: easyman    時間: 11-12-12 07:03     標題: 回覆 5# law_panda 的文章

現在是首輪自行分配都查喎
作者: JOJA    時間: 11-12-12 09:09     標題: 回復 27# easyman 的帖子

要查超容易

咁多人考直資, 私小
如跟自行報的地址不一
已經查到

加上都係集中某幾區重點查

如上述有媽咪說
邊區與人口普查的出入太大
直頭可以全部出信啦
作者: magleeyy    時間: 11-12-12 10:19

我咁無抽獎命, 都抽中要查我, 直頭查足三代, 唔知今年係咪勁查41區呢?
作者: paperskin    時間: 11-12-12 10:48

睇怕今年都真係會查得好緊,前排區議會選舉都揭發不少假地址的問題,政府仲唔做下野,你估唔怕到時再出呢類報導咩!
作者: JOJA    時間: 11-12-12 11:18     標題: 回復 29# magleeyy 的帖子

我都聽過前幾年
有人抽中la salle

到八月尾先查到收番個offer
即時比間仲有大把位的小學給小朋友讀

唔好話買哂所有校服書簿
仲要開心完一輪冇左

就大件事係臨急臨忙
去那裏求番個好少少的位來讀

真係局住有嘜學校都要讀住先囉

作者: Ving    時間: 11-12-12 11:27

巡査加處罸,等人吾敢挺而走險,系好事,不過始終有人會博。
作者: tmchim    時間: 11-12-12 11:39

唔明因自行分配學位不是家長可替其子女向一間位於任何小一學校網的官立或資助小學,遞交小一入學申請表,咁查都無用
作者: ramen    時間: 11-12-12 14:06

XXXXXXXXXXX

原帖由 magleeyy 於 11-12-12 10:19 發表
我咁無抽獎命, 都抽中要查我, 直頭查足三代, 唔知今年係咪勁查41區呢?

作者: magleeyy    時間: 11-12-12 14:14

任何文件証明三代的關係, 因為差餉單係我爸爸既, 而佢已經過身, 教署話連我父母既結婚證明書、我既出世都要俾佢睇!
作者: ramen    時間: 11-12-12 14:39

XXXXXXXXX

原帖由 magleeyy 於 11-12-12 14:14 發表
任何文件証明三代的關係, 因為差餉單係我爸爸既, 而佢已經過身, 教署話連我父母既結婚證明書、我既出世紙都要俾佢睇!  

作者: jeff2012    時間: 11-12-12 14:49

是寄信到所报地址还是电话调查?谢谢!
作者: dongnut    時間: 11-12-12 15:00

原帖由 mermaidmom 於 11-12-11 10:14 發表
最好查倒就提出檢控, 以收阻嚇作用, 查倒又只係叫人自己放番個學位出來, 咁有乜用, 對d真正嘅居民好唔公平!

你個頭像好靚
作者: dongnut    時間: 11-12-12 15:07     標題: 回復 31# JOJA 的帖子

咁做巳經好唔啱, 重講到要局住讀唔想讀嘅學校
作者: JOJA    時間: 11-12-12 15:16     標題: 回復 39# dongnut 的帖子

我的意思
係叫人做以前要諗清楚

後果就係咁啫
作者: n1khl    時間: 11-12-12 17:43

當然是寄來所報地址(即我住所)啦!

原帖由 jeff2012 於 11-12-12 14:49 發表
是寄信到所报地址还是电话调查?谢谢!

作者: beeleebama    時間: 11-12-13 18:03

順便請問每年幾月要報地址?
我們將來可能考慮搬往心儀校綱租樓住, 先預計下d時間. thanks
作者: JOJA    時間: 11-12-13 18:11     標題: 回復 42# beeleebama 的帖子

九月份, 入表自行已要填寫地址.
作者: J_D74    時間: 11-12-13 19:41

原帖由 ramen 於 11-12-12 14:06 發表
想請問會點查法, 因為真係無屋契和租約.  住既單位係 C6 亞 "女麻"的, 住左七年有多架喇, 我 B 個時都仲未出世.

交返一, 兩年的水電煤記錄, 我諗都有用呱, 借地址都無理由舖咁長既路, 係既話,都抵比個位佢地, 係咪!?
作者: wllui    時間: 11-12-13 22:42

原帖由 ramen 於 11-12-12 14:06 發表
想請問會點查法, 因為真係無屋契和租約.  住既單位係 C6 亞 "女麻"的, 住左七年有多架喇, 我 B 個時都仲未出世.

問左.. 答覆如下

教署同稅局一樣, 問得你羅PROOF, 係唔會理你有冇, 因為証明你住係果度, 係你的責任 (政府就係咁)

無契樓多數都係15年以上, 要做宣誓, 解釋點解無契
15年以下無契的機會唔大, 有按揭就有契, 做緊按揭就銀行証明(因張契係銀行度)

如果係租的係唔可能冇租約, 叫業主整番份去打厘印
總之, 如果你住係一個物業內, 必定係owner/main tenant/co tenant/sub tenant/provided by employer/family members其中之一.  

所以查中你係冇借口的, 除非你做份假租約... 不過虛假文書要坐監, 相信冇人敢.  但假如你真係不是以上其中之一個TENURE(佢地的JARGON), 如果你真係住係果度的, 必定有方法去証明, 但都係果句, 你報度區的學校, 證明係你的責任。
作者: Ving    時間: 11-12-14 09:42

如果真的喺一個物業住左好耐而冇任何地址證明,我覚得有啲匪夷所思。你真系要對有關當局有一個令信服,合理解釋,否則吾止害左小朋友冇左學位,分分鐘刑事潻。
作者: Ving    時間: 11-12-14 09:54

同埋現有法例可吾可以齋講住左幾多年而冇任何文件證明先(縂之我就住系到)如冇black and white過關,香港法律蕩然無存,我諗冇乜人接受到lee啲解釋。
作者: yiptszman10    時間: 11-12-14 10:32

是否要比租約或水電煤等証明,是要長期的單..
作者: chu__chu    時間: 11-12-14 11:18

原帖由 yiptszman10 於 11-12-14 10:32 發表
是否要比租約或水電煤等証明,是要長期的單..

如上wllui所說, 相信只有租約(仲要係打咗厘印的)先滿足到教署嘅要求,畢竟水電煤太容易製造出來了....
作者: chu__chu    時間: 11-12-14 11:37

原帖由 beeleebama 於 11-12-13 18:03 發表
順便請問每年幾月要報地址?
我們將來可能考慮搬往心儀校綱租樓住, 先預計下d時間. thanks

報地址就每年9月

但小女的幼稚園曾提醒家長, 要搬就k2下學期前搬,等新地址可"堂堂正正"地寫在k2下學期本手冊度, 因有precedent case教處問家長攞k2下同k3手冊來對,發現k2下o個本地址有correction fluid涂過而要去宣誓....

幾年前更有case教處問番幼稚園該小朋友坐幾號校車,嚇到個家長鼻哥窿都冇肉(因大抽獎中咗喇沙, 同問o個時已經係8月)....總之心存歪念者就好自為之啦

Also to add, for those parents who also apply to DSS, make sure you report the same address as you do when filling out 教處's form, coz it is very easy to cross check within 教處 and there is higher chance to be picked up for further queries. (Understand that some private primary like DGS will also submit address info of gals (already admitted) to 教處, but if DGS admitted your gal, dun think you will care about 自行/大抽獎...)

作者: ramen    時間: 11-12-14 11:41     標題: 回復 45# wllui 的帖子

XXXXXXXXX

作者: ramen    時間: 11-12-14 11:48

XXXXXX

原帖由 chu__chu 於 11-12-14 11:37 發表

報地址就每年9月

但小女幼稚園曾提醒家長, 要搬就k2下學期前搬,等新地址可"堂堂正正"地寫在k2下學期本手冊度, 因有precedent case教處問家長攞k2下同k3手冊來對,發現k2下o個本地址有correction fluid涂過而要去宣 ...

作者: Ving    時間: 11-12-14 13:06

都系嗰句,切勿心存僥幸,暪得一時,暪吾得一世,只怕所得利益遠不及被揭發所承擔的後果。
作者: Ekko    時間: 11-12-14 15:39

我純粹八掛想問下....會唔會有小朋友係比親戚湊全日,同自己父母住既地址又唔同,咁報小學可唔可以報親威住緊既區呢?同埋如果抽到要證明係證明親威個地址定父母個地址呢?
作者: JOJA    時間: 11-12-14 15:44     標題: 回復 54# Ekko 的帖子

以我所知

親屬為監護人
就可以
作者: meloeskie2    時間: 11-12-14 16:08     標題: 回復 54# Ekko 的帖子

剛打過去教育局問過,佢話小朋友要同該親戚/監護人同住,咁即係話小朋友唔喺嗰度瞓即係唔算啦
作者: littleangelyy    時間: 11-12-14 17:21

支持巡査加處罸, 等d人報得甘開心丫拿:;pppp:
作者: jollyma    時間: 11-12-14 20:34

唔好諗咩"住咗好耐" "應該得呱" 諸如此類藉口,文件還文件, 白紙黑紙叫你提供既係有法律效力既證明, 唔好以為幾十年水電煤之類就可以過關, 再唔係比人舉報仲煩
作者: chu__chu    時間: 11-12-14 23:03

問坐校車號碼嗰個應該係金手指篤背脊case,樹大招風而教處有証據所以可以玩到咁大。上面講得啱:提供証明文件係申請人嘅責任,教處白紙黑字要求你比乜咪比佢囉,如果交唔出再加上又話呢又話路只會加深懷疑,去宣誓又嫌麻煩,問下自己如果自己係教處官員,接唔接受咁嘅解釋先。如果過到自己嘅,咪即管試下囉!
作者: 亞舜    時間: 11-12-15 10:28

教育局要查證根本就很容易,問題在香港政府人員怕麻煩,只作抽樣調查向公眾交代下便算。
其實只要在每年九月開學,到一些熱門區域的出名小學查詢那些需要乘搭校車往返學校區域以外的學生,便輕易知道了。
作者: ramen    時間: 11-12-15 12:11

提議如果有任何疑問既媽咪, 自己親己打去問.  唔係淨係得租約/屋契先可以做證明, 每個 CASE 都唔同, 會有唔同處理的方法, 原來好多文件都得.  自己打左去問, 原來好簡單就可以解決到了.
作者: MAYANGUSPO    時間: 11-12-20 16:12

我都想知, 因我租屋, 人地老人家, 話乜都識搞又費事煩wor, 冇打厘印冇轉水電煤, 冇裝固網電話, 只有ebill既寬頻可以嗎?
作者: carchu12    時間: 11-12-20 23:03

想8下,請問你地是否都是"旺區"﹖
作者: Joe8889    時間: 11-12-20 23:18

屋契?  我層樓按左比銀行.....是否做LAND SEARCH 都OK?
作者: 1241mum    時間: 12-1-4 10:31

請不要再自欺欺人了, 不擇手段去達到目的,將非法行為正常化,對社會影響其實是十分嚴重的。很簡單!孩子不是住在申請表上的地址, 就是假地址。[/b]
作者: ngwong2    時間: 12-1-5 12:37

應該要啦.區區都要.公平d嘛.
作者: JOJA    時間: 12-1-5 12:47

以41 net

本年申請者, 有794個

其實全部發信抽查, 都不太難.
作者: Orv    時間: 12-1-5 13:02

請問如果我報99處的學網, 算吾算有問題呀? 因囡囡1-5都是在奶奶處的.
作者: 1241mum    時間: 12-1-6 15:04

回復 Orv 的帖子

囡囡在99家裏睡嗎?

作者: McDonna    時間: 12-1-6 16:42

Orv 發表於 12-1-5 13:02
請問如果我報99處的學網, 算吾算有問題呀? 因囡囡1-5都是在奶奶處的.

咪講啲嘢自欺欺人啦!
咁小朋友升小学後住邊呀? 到時邊個跟功課呢?
咪將一切歪理合理化!

作者: ha8mo    時間: 12-1-6 17:01

作者: Annngan    時間: 12-1-10 00:02

回復 ha8mo 的帖子

LIKE...
作者: 1241mum    時間: 12-1-12 09:33

根據現行的刑事條例,若家長製造虛假文書以申請小一入學,一經循公訴程序定罪,可處監禁十四年。
作者: Gerard    時間: 12-1-12 11:53

作者: smallfoothk    時間: 12-1-12 12:41

先我不讚成用假地址.我聽回來剛好相反,因註冊前後問題,可能家長自己講出來,未註冊被人篤背脊,被教署給信要証明,佢自己放棄了.如註冊和開學後,學校講明不理,因家長可隨時賣屋轉區.
作者: mission2011    時間: 12-1-12 12:43

1241mum 發表於 12-1-12 09:33
根據現行的刑事條例,若家長製造虛假文書以申請小一入學,一經循公訴程序定罪,可處監禁十四年。 ...

好似未聽過有家長因借地址而被刑事起訴, 剩係聽過每年有少數用假地址而被取消學位......如果冇行使法例,睇黎唔會對心存僥幸借地址嘅家長起很大阻嚇作用. 教育局因資源有限亦只能局部抽查,非常可悲.
作者: vivienbilly    時間: 12-1-12 13:15

有個疑問: 咁如果向交左申請表至放榜之間的時間內 (e.g. 4月),可唔可以搬屋呢? 定係要住到放榜先可以搬走呢?
作者: smallfoothk    時間: 12-1-12 13:38

回復 vivienbilly 的帖子

先我不讚成用假地址
,如你入到你想學校,在註冊和開學後,先想賣屋吧!冇人會想麻煩連幾個月都忍不到

作者: 1241mum    時間: 12-1-12 13:50

回復 vivienbilly 的帖子

要到注冊開學後比較好

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5