教育王國

標題: 劍鳴出result? [打印本頁]

作者: KT1028    時間: 11-12-7 10:12     標題: 劍鳴出result?

劍鳴應該下個星期尾有result, 剛打去問過.
作者: mzlee    時間: 11-12-7 10:32

真係等得好心急.
作者: Cedric_mama    時間: 11-12-7 10:42

睇interview當日的格局
應該得好少位
我十成十又收reject / waiting letter
作者: ktfriend    時間: 11-12-7 11:14

我都有帶呀女去湊下熱鬧, 睇下好唔好彩啦!
作者: Christy0221    時間: 11-12-7 11:26

是呀..因為佢地學校自己都升返上k1,,,舊年都唔多媽媽話收左
作者: Cath8888    時間: 11-12-7 11:32

Waiting for the reject letter........hahahaha.
作者: cutelybb    時間: 11-12-7 12:02

都預左機會好微, 始終位唔多同埋有N班直上. 都等下啦^^
作者: chloe1010    時間: 11-12-7 13:58

甘快打定輸數?哈哈
原帖由 Cedric_mama 於 11-12-7 10:42 發表
應該得好少位

作者: chloe1010    時間: 11-12-7 13:59

我反而想知佢地會收幾多人(非N班直升)
作者: TerryC    時間: 11-12-7 14:07

好心急呀, KM係我首選, 雖然機會超微, 但成日都會同C6發夢KM會收, 一直等待奇蹟出現
作者: KT1028    時間: 11-12-7 14:09

原帖由 Cedric_mama 於 11-12-7 10:42 發表
應該得好少位

係邊part 令你有o甘o既分析, 可否都分享下, 因為我都驚會好小位ar.
作者: 上等人    時間: 11-12-7 14:41     標題: 回復 1# KT1028 的帖子

DELETED......

作者: MeganDad    時間: 11-12-7 14:45

如果真係好想讀KM要有心理準備等到出年5,6月
等n仔直升的有其他龍校offer放返位出來
首階段可能只得20-30offer
如1,000人報,即係2-3%!
作者: chloe1010    時間: 11-12-7 14:54     標題: 回復 13# MeganDad 的帖子

咪仲難中過入培正果d龍校?哈哈
作者: TerryC    時間: 11-12-7 16:01

果次老師隨口講話今年2千幾人報, 如果係真, 只有1%機會有offer咋
作者: ncp    時間: 11-12-7 16:09

真係等到頸都長, 上年都係waiting今年競爭重大左, 可能都要寫定求位信架勒!
作者: marinang    時間: 11-12-7 16:10

其實km雖然程度深,佢會不會像kv能培養小朋友自學興趣,自律地溫習和做功課?還是家長的幫忙都十分重要?有沒有km的家長可以給我們多些意見,謝謝!(雖然adopt小囡的chance好細,但真的想了解學校多點)
作者: MeganDad    時間: 11-12-7 16:12

無計.

除非有理想嘅龍校offer,

否則就算有SC,KV嘅offer,KM嘅N仔都應該唔會要
作者: bbmylove09    時間: 11-12-7 16:48

仲要多左幾間有小學back up既K都無左學卷, 大家都要$$, 咁不如留番自己學校.

本身希望可以今個week 收到信, 咁我就唔交KV留位費.
作者: 虎媽媽    時間: 11-12-7 17:06

原帖由 marinang 於 11-12-7 16:10 發表
其實km雖然程度深,佢會不會像kv能培養小朋友自學興趣,自律地溫習和做功課?還是家長的幫忙都十分重要?有沒有km的家長可以給我們多些意見,謝謝!(雖然adopt小囡的chance好細,但真的想了解學校多點) ...

無人會知一個小朋友嘅良好學習態度,係家長教定係學校教嘅,我相信兩方面都有影響

坦白講,我就未見過我個仔自己"溫習"喇!但係自己做功課/練習就成日都見到!
作者: iloveorange    時間: 11-12-14 20:37     標題: 回復 20# 虎媽媽 的帖子

同意. 回想當年in N班 時,我又係諗好多嘢..又教學方式..又要培養小孩學習興趣,有冇phonics,等等...有家長甚至問學校係教英式英語定美式英語....
到而家k2了,環顧身邊朋友 無論讀哪一間幼稚園, 小朋友也是很喜歡上學, 學習,做功課同埋睇書的.喺佢哋心目中,都係開心的.
所以我覺得幼稚園階段,家長既參與其實最重要.喺屋企點樣引導佢哋學習,做錯事適當懲罰, 身教 ,灌輸正確價值觀先最緊要.
否則比你讀sc,平時唔同佢講下英文 睇下英文書, 英文又點會好呢.. 再唔係讀 km 功課深 平時唔同佢溫習嘅 ,又點吸收晒學校教既深嘢呢.
我有朋友女讀香港區某名幼 但係平時功課叫工人同佢做,家長又縱容佢d唔恰當既行爲.無禮貌,常發脾氣. 行爲舉止一D都唔似"所謂"名幼生.
所以到現在其實我覺得,只要小朋友入到一間唔差,有愛心的幼稚園.講真,呢個階段其實差唔多的.(除咗一條龍上小學既幼稚園有優勢)無需想太多吧!
作者: chongnicole    時間: 11-12-14 21:08

我都覺得係,我去樓下playground見到d小朋友,有讀SC、維記、KV、Pips、匯幼...佢地之間的差距吳大,都好精靈醒目。
作者: 上等人    時間: 11-12-14 23:17

我有幾位朋友小朋友都係KM讀, 但都異口同聲話會走, 有一個重話唔覺得學校好. 有一個會入KV. 佢地都話通常KM都有一半PN學生係走. 我唔知佢地口中既差係邊方面(唔方便問).
作者: iloveorange    時間: 11-12-15 13:03

當年我哋N班 都係有好多走呀.k1咁多選擇,始終有人最心儀KV,SC.女就去GH.我當時升k1都有考呢幾間.但阿女係細女,又怕羞.只得waiting.
無錯N班時 我都係覺得學校好似麻麻 ,又唔見佢學好多嘢咁.番嚟又唔多提學校d嘢.但係到k1下學期, 我覺得佢忽然進步好多, 而家k2更明顯, 有時佢同我講佢識嘅嘢 我都幾suprise.
作者: fishingcat    時間: 11-12-15 13:17

都係嗰句,唔係用家(第一身)唔知好壞,旁邊鶴講嘅週邊說話,各位小心分析,不可盡信。
作者: porporchi    時間: 11-12-15 13:34

我因為小b n 班入唔到km, 所以有情意結想佢入呢間, 我好好彩有kv/sc既offers, 但係我覺得km 會係kv+sc/2, 所以希望km會收

以我所知, km 會多功課做過kv tim, 教既野都好深, 但係我見佢地都好多家長義工, 都有一定數目既活動, 所以我認為佢係一個較中庸既選擇

唯一唔好既係, 佢地英普會o係下午!

另外pn 有幾多人會走我就唔知, 我去in N班時同d 家長傾計, 佢地都係k1入去, 所以我估k班係會收得少, 但係唔係勁少o個隻!
作者: himuimui    時間: 11-12-15 13:51

作者: manmanchubb    時間: 11-12-15 19:58

昨天打左去問,下星期初會收到信
作者: chloe1010    時間: 11-12-15 21:32     標題: 回復 27# himuimui 的帖子

好囉,終於有消息la
作者: leapfrog    時間: 11-12-15 23:38

作者: miya20    時間: 11-12-15 23:45

今年有幾多人考?
作者: LACYMAMI    時間: 11-12-16 00:47

我女兒都會自己一番黎就叫要做功課,最出奇係有次我同佢玩緊時,佢突然停一停就走左去話要做功課先,平時都有拉我住低同佢讀書,呢樣可能係個個小朋友都唔同的!

原帖由 marinang 於 11-12-7 16:10 發表
其實km雖然程度深,佢會不會像kv能培養小朋友自學興趣,自律地溫習和做功課?還是家長的幫忙都十分重要?有沒有km的家長可以給我們多些意見,謝謝!(雖然adopt小囡的chance好細,但真的想了解學校多點) ...

作者: sasahunghung    時間: 11-12-16 00:57     標題: 回復 31# miya20 的帖子

我都想知!
作者: summother    時間: 11-12-16 12:35

希望今日收到信啦, 有無人已經收到信??
作者: KT1028    時間: 11-12-16 13:21

原帖由 himuimui 於 11-12-15 13:51 發表
Just call KM and the lady said all letters will be send out 16-17/12. So we should be get the letter beggining of next week.

I called yesterday, they replied that the letter will be sent on 21/12.
作者: fatty64    時間: 11-12-16 13:31

嘩, 之前有人話係16-17號寄GA!!!@!@!@!@ 有排等wor 21號
作者: sasahunghung    時間: 11-12-16 13:40

即係16,17定21?
仲諗住有機會明天收!
作者: whychan777    時間: 11-12-16 13:50

好鐘意你架分享.......
thanks

原帖由 iloveorange 於 11-12-14 20:37 發表
同意. 回想當年in N班 時,我又係諗好多嘢..又教學方式..又要培養小孩學習興趣,有冇phonics,等等...有家長甚至問學校係教英式英語定美式英語....
到而家k2了,環顧身邊朋友 無論讀哪一間幼稚園, 小朋友也是很喜歡上學, ...

作者: AYMK    時間: 11-12-16 14:00

吓 21號?  唔通24號前交留位費? 咁咪得3日時間比人考慮?

原帖由 KT1028 於 11-12-16 13:21 發表

I called yesterday, they replied that the letter will be sent on 21/12.

作者: whychan777    時間: 11-12-16 14:06

我之前收到一間學校電話, 要即時覆佢讀唔讀...

原帖由 AYMK 於 11-12-16 14:00 發表
吓 21號?  唔通24號前交留位費? 咁咪得3日時間比人考慮?

作者: himuimui    時間: 11-12-16 14:10

作者: himuimui    時間: 11-12-16 14:12

作者: marcuscyrus    時間: 11-12-16 14:15

原帖由 AYMK 於 11-12-16 14:00 發表

上年時1月先交留位費
作者: sasahunghung    時間: 11-12-16 14:49     標題: 回復 34# summother 的帖子

今日應該未咁快有信....
作者: AYMK    時間: 11-12-16 16:01

如果係CALL WAITING, 我都聽過...

原帖由 whychan777 於 11-12-16 14:06 發表
我之前收到一間學校電話, 要即時覆佢讀唔讀...

作者: AYMK    時間: 11-12-16 16:04

如果1月先交, 咁都合理D, 不過, 我仲諗住佢會係X'MAS之前SETTLE 晒先添...

原帖由 marcuscyrus 於 11-12-16 14:15 發表

上年時1月先交留位費

作者: gskw    時間: 11-12-16 22:34

原帖由 AYMK 於 11-12-16 16:01 發表
如果係CALL WAITING, 我都聽過...

唔係好明,乜嘢call waiting?
作者: marinang    時間: 11-12-19 12:30

有無人已經收到信?
作者: littlecook    時間: 11-12-19 13:53

回復 marinang 的帖子

收唔到,有無人已經收到?

作者: mzlee    時間: 11-12-19 14:26

我都未收到, 唔通要等到聽日.
作者: PFRC    時間: 11-12-19 15:40

我都未收到信吖!
作者: cutelybb    時間: 11-12-19 15:50

學校話今天已寄出, 希望大家都有好消息啦
作者: whychan777    時間: 11-12-19 16:05

回復 himuimui 的帖子

yes............
作者: sasahunghung    時間: 11-12-19 16:07

期待ing........
作者: TerryC    時間: 11-12-19 17:35

希望係聖誕禮物
作者: 甄叮噹    時間: 11-12-19 19:28

我都好想有好消息呀!!!
作者: chloe1010    時間: 11-12-19 19:36

好緊張呀!雖然預左係waiting/reject(因為係細仔),但都好想快d知
作者: chloe1010    時間: 11-12-20 11:42

收到信la,果然不出我所料,我個細B係on waiting list,唔係reject已經好開心la!唔知KM有無reject呢?因為封信有張回條,叫我地會唔會申請後備學位
作者: porporchi    時間: 11-12-20 12:21

我反而想知道有幾多位o係收出面生, 佢地pn已經有一派上左去k了!
作者: 麪包超人    時間: 11-12-20 12:41

收到信嗱?好緊張呀!
作者: mzlee    時間: 11-12-20 12:43

我個信箱仲未有信, 心急死人.

作者: gromityaya    時間: 11-12-20 12:53

KM係有reject letter架!仲寄返d相比你!
作者: 麪包超人    時間: 11-12-20 13:13

有冇人收到offer呀?
作者: DominicB    時間: 11-12-20 13:23

繼續waiting.
作者: DominicB    時間: 11-12-20 13:25

儲齊三個Waiting 會唔會有獎呢?
作者: bcf    時間: 11-12-20 13:28

雖然我收到waiting letter,但都好開心,因這是小女努力的成果。各位媽媽,希望你們有好消息。這幾個月來,真的很幸苦。雖然不是每間都收阿囡,但我看到阿囡由第一次面試怕怕羞羞,到最後一次居然十分主動,仲响group in時搶答,很高興跟大家講,阿囡確實長大了!
作者: 萬樂豬    時間: 11-12-20 13:41

我囝囝都係 waiting, 但個日....我囝囝表現麻麻, 顏色玩野特登答錯, 香蕉蘋果又特登調轉講.........諗住衰硬, 都有 waiting.....已經滿足了
作者: TerryC    時間: 11-12-20 13:49

On waiting list, 仲算有一個希望,但要等到8月先知。有無人打去問有幾多個waiting
作者: isatang    時間: 11-12-20 14:09

啱啱收到信, 0911細b, waiting, 比預期好, 因為in時唔係特別突出
作者: porporchi    時間: 11-12-20 14:16

我仲未收到呀! 只係想知道有幾多位乍!
作者: mzlee    時間: 11-12-20 14:19

收到waiting.
作者: summother    時間: 11-12-20 14:26

AM + PM 有123位, 但係KM個STAFF 話有一半位是N1升上K1的小朋友....得大約60個位比街外人

好想快D返屋企收信
作者: himuimui    時間: 11-12-20 14:34

作者: porporchi    時間: 11-12-20 14:46

60個位乍? 幾多人報呀? 當佢唔多都有3000啦, 即係50分之1? 咁樣waiting 都唔洗唔開心, 只不過學校冇咁多位乍!

好想快d 番屋企睇下tim!
作者: ronniedad    時間: 11-12-20 14:47

我諗報得KM都預左要等到5,6月先有結果架啦, 犬兒都算仲有參與機會.
作者: marinang    時間: 11-12-20 14:49

60個位...機會真係好細...好想快 d 知結果
so far 人無人有 acceptance?
作者: MiniCooperS    時間: 11-12-20 14:55

Waiting too!
作者: ktfriend    時間: 11-12-20 15:11

真係幸運大抽獎....要放工返去先知.....等....
作者: sumaggie101    時間: 11-12-20 15:26

作者: newcat    時間: 11-12-20 16:04

唔知有幾多waiting呢?
作者: 麪包超人    時間: 11-12-20 16:06

好似全部都係waiting咁嘅?
作者: 甄叮噹    時間: 11-12-20 16:10

細B, WAITING......
作者: cazza    時間: 11-12-20 16:21

Waiting list. Hope will have place in July.^_^

作者: 奶醬豬    時間: 11-12-20 16:21

作者: smallpat    時間: 11-12-20 16:26

0109 大B,Waiting List
作者: 上等人    時間: 11-12-20 16:27

未收到. 請問waiting係咪得一張紙?有無人有offer?
作者: marinang    時間: 11-12-20 16:35

唔通waiting, reject, accept 分唔同日子出?
心急死我...要等放工先知
作者: hayee    時間: 11-12-20 16:48

0912細囝,waiting , 已經好滿足喇!嗰日traffic jam遲到呀!
作者: 奶醬豬    時間: 11-12-20 16:52

作者: LL222    時間: 11-12-20 16:55

奶醬豬 發表於 11-12-20 16:52
WAITING 係得一頁~
下面有回條簽番要唔要排WAITING

記得覆回條呀, 有heart嘅加多討感謝+叩門信

作者: cutelybb    時間: 11-12-20 17:02

仲未見有offer/reject, 即係返去見到的都會係waiting lu!!
作者: ckinlg    時間: 11-12-20 17:24

收到waiting too...
作者: JJVV    時間: 11-12-20 19:26

Waiting.....細b....
作者: joyce1024    時間: 11-12-20 19:45

細b waiting~
個個都係waiting,咁咪機會好微??
作者: cutelybb    時間: 11-12-20 19:56

都係WAITING!!
作者: 上等人    時間: 11-12-20 20:01

有無人未收到信?

作者: janiceau88    時間: 11-12-20 20:09

我未收信啊.....

作者: joannalee88    時間: 11-12-20 21:18

i also not yet received the letter! It seems all get the waiting list letter today!
作者: waiwai1234567    時間: 11-12-20 21:25

waiting as well
作者: giantkid    時間: 11-12-20 21:52

Small B, waiting!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5