教育王國

標題: 民生今個星期有結果喇喎 [打印本頁]

作者: 冬菇    時間: 11-12-5 17:22     標題: 民生今個星期有結果喇喎

上次in 完之後,我記得佢話係12月10或之前會收到信, 有無邊個已經收到信呢?
作者: Angelawjb    時間: 11-12-5 17:41     標題: 回復 1# 冬菇 的帖子

喺呀,我都好想知!
作者: behappydad    時間: 11-12-5 17:50

我有報應該唔得。
作者: Yipapa    時間: 11-12-5 17:55

Betting for a miracle to happen
作者: Kittyicat    時間: 11-12-5 17:57

好緊張!無信心希望有奇蹟出現
作者: 上等人    時間: 11-12-5 17:58

希望大家都有心目中既OFFER,唔係又發生大火.
作者: Kittyicat    時間: 11-12-5 18:01

原帖由 上等人 於 11-12-5 17:58 發表
希望大家都有心目中既OFFER,唔係又發生大火.
我現在一個offer 都無,可能真的要在現在的N班直上
作者: 上等人    時間: 11-12-5 18:04

唔好灰心住,出左RESULT先唸都未遲. 兩手準備啦.
原帖由 Kittyicat 於 5-12-2011 18:01 發表

作者: 冬菇    時間: 11-12-5 18:57

平常心面對,希望每個家長都有心水OFFER..

收到信O既朋友單聲呀,想知大家點...好似抽獎咁,唔係好緊張, 但就好好奇知個RESULT...
作者: lau47    時間: 11-12-5 19:29

原帖由 Kittyicat 於 11-12-5 18:01 發表

我都係一個offer 都未有,可能要原校升k1
作者: Winniestar    時間: 11-12-5 19:58

Very exciting.
作者: bc352008    時間: 11-12-5 21:30

我都係一個offer 都未有
作者: chubbychu    時間: 11-12-6 01:45

好緊張呀!
作者: evachan717    時間: 11-12-6 11:58

去年好似係指定日期前3日巳有家長收到信、吾知今年会吾会呢?
作者: vanifU    時間: 11-12-6 13:42

其實機會真係好渺茫,因為成4千幾人只係揀300個.如果收左,哈哈.....我一定會走去買六合彩(從未買過)
作者: whychan777    時間: 11-12-6 13:44

咁你一定會買啦.......

原帖由 vanifU 於 11-12-6 13:42 發表
其實機會真係好渺茫,因為成4千幾人只係揀300個.如果收左,哈哈.....我一定會走去買六合彩(從未買過)

作者: bearcat2003    時間: 11-12-6 13:45

太難爭了!去年呀女表現很好,但只是waiting
作者: carnationBB    時間: 11-12-6 14:20

作者: snow228    時間: 11-12-6 14:57

快d 出信啦, 心急死人啦
作者: Monday712    時間: 11-12-6 16:06

有冇人知民生寄出信未?好心急
作者: Angelawjb    時間: 11-12-6 16:12     標題: 回復 1# Monday712 的帖子

虽然知冇希望,但還是希望早啲知結果
作者: GraGraB    時間: 11-12-6 16:23

唉! 點解仲未有信架..........好心急呀!
作者: snow228    時間: 11-12-6 16:29

有無好心人話俾我地知學校會幾時寄出d 信呀 ~~~ 等你等到我心痛
作者: chili_li    時間: 11-12-6 16:53

我都係1間都無
原校N1升K1例如有邊間?
作者: 上等人    時間: 11-12-6 17:33     標題: 回復 1# chili_li 的帖子

今天結果.....無信, 聽日應該有啦! 緊張多一晚咁多啦....
作者: 上等人    時間: 11-12-6 17:37

都未有結果,唔好咁快話無機會. 比D信心. 我有信心, 但通常有信心個D都比人大把大把打沉......(千其唔好打我一把)
原帖由 Angelawjb 於 6-12-2011 16:12 發表
虽然知冇希望,但還是希望早啲知結果

作者: thingy    時間: 11-12-6 23:02

好想阿仔可以入到!
但係又無左學卷....唉!政府派多d錢啦!
作者: BOBO_mummy    時間: 11-12-6 23:07

好心急, 好心急
作者: Angelawjb    時間: 11-12-6 23:09     標題: 回覆 2# 上等人 的文章

梗我係底撐住你low
作者: griffinma    時間: 11-12-7 00:13

仲未有消息,好心急呀
作者: 藤媽    時間: 11-12-7 00:14

食唔安坐唔落

聽日決定留底係屋企 home office 等信!
作者: carnationBB    時間: 11-12-7 09:58

作者: snow228    時間: 11-12-7 10:45

今日有無呢
作者: camyyoong    時間: 11-12-7 10:54

唔知今日下午派信時有RESULT未呢?好緊張呀!
作者: charlotte2008    時間: 11-12-7 11:19

有冇人打電話去問幾時寄出D信呀 ? 真係好想快些揭盅啊 !!

之前問過民生....个Staff答暫時仲未定收幾多英粵班....又或幾多英普班的學生.......都唔知收生人數如何 ?
作者: 藤媽    時間: 11-12-7 12:38

郵差叔叔走左嚕~~

今日結果: 冇信!
作者: yan_0513    時間: 11-12-7 12:51

我條頸長到上左天花板喇.............捨得寄出未呀?!
作者: 冬菇    時間: 11-12-7 12:54

下午會唔會有信派架?今日都星期3喇喎...
作者: snow228    時間: 11-12-7 12:54

唔係上午開英粵班, 下午開英普班咩?
作者: marie12345    時間: 11-12-7 12:55

雖然機會好微,但真係收左又要再唸讀邊間,好煩,希望大家都會有好消息。
作者: snow228    時間: 11-12-7 12:56

係咪上午一定開英粵班, 下午一定開英普班?
作者: Angelawjb    時間: 11-12-7 12:58     標題: 回覆 1# snow228 的文章

佢個網係梗寫
作者: 上等人    時間: 11-12-7 14:00

開左信箱.....未有!
作者: chubbychu    時間: 11-12-7 15:43

me2....
原帖由 上等人 於 11-12-7 14:00 發表
開左信箱.....未有!

作者: Angelawjb    時間: 11-12-7 15:47

原帖由 chubbychu 於 11-12-7 07:43 發表
me2....

me3
作者: BOBO_mummy    時間: 11-12-7 16:36

未有
作者: snow228    時間: 11-12-7 16:46

下午係英普,甘上下午都無所謂啦,最緊要有offer, 聽日會唔會有信呢? 明日復明日~~ 唉
作者: snow228    時間: 11-12-7 16:47

其實會唔會有機會申請英粵既被派左去下午英普?
作者: 上等人    時間: 11-12-7 17:24

應該唔會啦...超貢多人申請E/P班呢?
原帖由 snow228 於 7-12-2011 16:47 發表
其實會唔會有機會申請英粵既被派左去下午英普?

作者: totoromv    時間: 11-12-8 09:23

我都未有
作者: 冬菇    時間: 11-12-8 09:51

今日唔知有無結果呢?
作者: siuocean    時間: 11-12-8 10:09     標題: 回復 20# carnationBB 的帖子

我打左去問喇...
學校嗰邊話10號先開始寄信喎..
咁啫係話最快都要下星期先知結果!!
祝大家好運!!
希望大家可以做同學仔啦!!!!
作者: clarachauky    時間: 11-12-8 10:35

唔係掛.......又話十號或以前既......
得唔得都好, 好心急想知........

作者: 藤媽    時間: 11-12-8 10:45

原帖由 siuocean 於 2011-12-8 10:09 發表
我打左去問喇...
祝大家好運!!

唔該晒你吖 siuocean!

做同學仔希望唔大,只求得個結果姐

祝你good luck啊!
作者: charlotte2008    時間: 11-12-8 10:46

咪係 ? 明明寫住12月10日前寄出吖嘛 , 真係心掛掛....囉囉攣......唉!! 只有"等"多幾天.........
作者: smlsml    時間: 11-12-8 10:59

I just called (11am, 8 Dec). The office staff said that they're going to take the letters to the post office on Friday to Saturday, so parents could get the result by the earliest on Saturday afternoon.

Good luck everyone. And for those who're checking the mailbox every minute, relax and take a rest.
作者: carnationBB    時間: 11-12-8 11:04

作者: 冬菇    時間: 11-12-8 11:41

thanks for your update smlsml
作者: rsx    時間: 11-12-8 11:44

thanks^^
but did they tell you they send all letters at the same time? i mean someone said if got offer will receive the letter earlier.

原帖由 smlsml 於 11-12-8 10:59 發表
I just called (11am, 8 Dec). The office staff said that they're going to take the letters to the post office on Friday to Saturday, so parents could get the result by the earliest on Saturday afternoo ...

作者: 0506mama    時間: 11-12-8 11:45

想請問一下大家的睇法. 我的CASE是這樣的. 我有二個小孩. 假設民生收了我個孩子, 估計兩人學費連車費及雜費每月約7千吧. 我們要供樓, 要比家用老人家. 要請工人姐姐. 粗略估計一個月連燈油火蠟+保障及上每月開支要5萬. 以上還未計我兩公婆自己使費. 我C61一個月EARN大約7萬多D. 如果妳是我會唔會讀民生, OR讀收學卷的學校呢?
作者: smlsml    時間: 11-12-8 11:51

原帖由 rsx 於 11-12-8 11:44 發表
thanks^^
but did they tell you they send all letters at the same time? i mean someone said if got offer will receive the letter earlier.:cheeze:

She said (in Chinese) "Friday Saturday", so it can be Friday and/or Saturday. But if I worked in a school, I would not waste my or my colleagues' time to post the letters at two different times.
作者: ffaye    時間: 11-12-8 11:53

Same here. I have two kids and the monthly expense is not small.

My target school list has both types of schools (voucher and non-voucher). I would rank the voucher schools higher.

Although some non-voucher schools are more famous, I don't think the voucher schools are any worse. I rather save the $ for other activities for my kids. :)

My target voucher school will release results in Feb. Still a long way to wait...!

原帖由 0506mama 於 11-12-8 11:45 發表
想請問一下大家的睇法. 我的CASE是這樣的. 我有二個小孩. 假設民生收了我個孩子, 估計兩人學費連車費及雜費每月約7千吧. 我們要供樓, 要比家用老人家. 要請工人姐姐. 粗略估計一個月連燈油火蠟+保障及上每月開支要5 ...

作者: 藤媽    時間: 11-12-8 12:02

原帖由 0506mama 於 2011-12-8 11:45 發表
想請問一下大家的睇法. 我的CASE是這樣的. 我有二個小孩. 假設民生收了我個孩子, 估計兩人學費連車費及雜費每月約7千吧. 我們要供樓, 要比家用老人家. 要請工人姐姐. 粗略估計一個月連燈油火蠟+保障及上每月開支要5 ...

其實真係睇你自己點睇架咋喎... 我大約理解為扣除必要開支,仲有兩萬for你兩公婆+小朋友教育,如果唔打算大量ECA,我會prefer 兩公婆駛少d 辛苦供埋佢地去讀心儀既學校。面試當日見到有現任學生同家長出現,呢d家長都好樸素,唔打扮,學者feel...

兩公婆,駛得幾多... 做左亞媽之後d錢都掉晒落去咸水海(小朋友開支)度啦!家家有求,你要諗清楚乜野係排第一先!

如果係FTM,我會情願抽時間搵下外快都俾兩個小朋友讀(我認為)好既學校!當然,我既諗法你只需要take reference,每個人既想法要求都唔一樣,希望你搵到自己既決定啦 ^^
作者: vanifU    時間: 11-12-8 12:27

其實我覺得佢地係紙到寫10號或之前,而家d職員又話最快要等到星期六先收到信,比人感覺好似冇咩效率
作者: sumaggie101    時間: 11-12-8 12:33     標題: 回復 5# 0506mama 的帖子

作者: 上等人    時間: 11-12-8 12:33

好似重未公佈幾錢學費...
作者: 上等人    時間: 11-12-8 12:34     標題: 回復 1# vanifU 的帖子

agreed!
作者: snow228    時間: 11-12-8 12:59

C61一個月EARN大約7萬多D,仲要讀學卷?????
作者: sllau    時間: 11-12-8 13:31     標題: 回復 64# vanifU 的帖子

依家過左10/12,你還未收到信?
作者: sllau    時間: 11-12-8 13:35

如果係今日,明日或後日收到offer,一於唔好讀姐,咁無效率既學校唔讀也罷!

作者: Aiyoyo    時間: 11-12-8 13:57     標題: 回復 69# sllau 的帖子

isn't today 8/12?
作者: Rickylama    時間: 11-12-8 13:58     標題: 回復 68# snow228 的帖子

香港很多福利都不須入息審查,可説是納稅人的權利,更甚有不同的方法避稅。中產最窮,又要住好、食好、要體面、又唔想同人逼,又開支大,求有學券的幼稚園很正常,官津小學競爭更大,政府卸膊,越來越少教育津貼。
作者: 0506mama    時間: 11-12-8 14:17

跟据民生比的資料, 學費會不多過HK$2800/PER MONTH.  再加上車/雜費. 所以我預估每月開支HK$3500/每個小孩. 我有二個小孩, 一個月開支就HK$7000. 一年就HK$7萬. 讀三年就21萬. E個數對我們來講OK. 但如果讀民幼, 都係想上民小&民中. 預計全部開支連通脹大約要HK$150萬for 小朋友們完成幼稚園至中學畢業. E個數, 妳們會点睇呢? By the way, C6仲有15年working life left, we have to plan our retirement plan.  It is one of our consideration. 大家講吓自己睇法好嗎?
作者: 藤媽    時間: 11-12-8 14:38     標題: 回復 71# Aiyoyo 的帖子

:happy: :happy:
作者: behappydad    時間: 11-12-8 14:48

今年民生報名人數多爆
以前民生只係中上貨色
可想而知民生人氣急升
出年更勁
學生質數越勁
十年後一定係頂班
作者: 上等人    時間: 11-12-8 14:49     標題: 回復 1# behappydad 的帖子

agreed!:happy:
作者: cherryird    時間: 11-12-8 15:03

作者: Rickylama    時間: 11-12-8 15:21

學券制度令幼稚園教育兩極化,要申請學券的學校被限制教育水平,漸令更多幼稚園選擇退出,減少政府開支。
民生一條龍長線使費很大呢!
作者: bcf    時間: 11-12-8 15:46     標題: 回復 71# Aiyoyo 的帖子

係囉,今日先係8 號,明白大家都好心急,但放鬆啲,等多一兩日先話學校無效率啦!
作者: chubbychu    時間: 11-12-8 15:55

thanks, siuocean.  
good luck to you, too.

原帖由 siuocean 於 11-12-8 10:09 發表
我打左去問喇...
祝大家好運!!

作者: chubbychu    時間: 11-12-8 15:58

thanks, smlsml.  即係最遲星期一會收到信啦.  

原帖由 smlsml 於 11-12-8 10:59 發表
I just called (11am, 8 Dec). The office staff said that they're going to take the letters to the post office on Friday to Saturday, so parents could get the result by the earliest on Saturday afternoo ...

作者: chubbychu    時間: 11-12-8 16:04

同意同意.  :excited:

原帖由 behappydad 於 11-12-8 14:48 發表
今年民生報名人數多爆
以前民生只係中上貨色
可想而知民生人氣急升
出年更勁
學生質數越勁
十年後一定係頂班

作者: sllau    時間: 11-12-8 16:49     標題: 回復 79# bcf 的帖子

就係咯,過左10/12先話學校無效率都未遲,距離最後面試日26/11, 兩個星期出結果都話無效率,咁個要等一、二個月先有結果個d學校, 效率又如何呢?唉.................
作者: smlsml    時間: 11-12-8 17:13

But Heep Yunn accepts vouchers, still offers quality teaching.

原帖由 Rickylama 於 11-12-8 15:21 發表
學券制度令幼稚園教育兩極化,要申請學券的學校被限制教育水平,漸令更多幼稚園選擇退出,減少政府開支。
民生一條龍長線使費很大呢!

作者: shirleysung211    時間: 11-12-8 17:58     標題: 回復 29# smlsml 的帖子

THX FOR YOUR CALL,IT WILL HELP SOME PARENTS TO RELAX THIS WEEKEND.
作者: Rickylama    時間: 11-12-8 18:05     標題: 回復 84# smlsml 的帖子

For those kindergardens like TT, SH, Kcs, HY, PC, keen competition to fight for their seats.

作者: renielo    時間: 11-12-8 18:55

民生中學係津校嚟架!
作者: Rickylama    時間: 11-12-8 19:15

民小係私立、民中今日係津校。
作者: 上等人    時間: 11-12-8 23:15

唯一的希望.....
作者: 冬菇    時間: 11-12-9 10:51

民生保母車唔知幾錢呢? 我住青衣都唔知佢會唔會有車過黎TIM...如果無就要姐姐帶出去...
作者: charlotte2008    時間: 11-12-9 11:05     標題: 回復 2# 上等人 的帖子

民生亦是我哋一个比較有機會的希望 , 因阿女當日表現唔錯 ..... 一日一日更緊張.......好心急..........但好驚又要失望....祝大家好運 :)
作者: mianyang_99    時間: 11-12-9 11:53     標題: 回復 90# 冬菇 的帖子

有nanny bus.....我都係住青衣, 每月$930
作者: camyyoong    時間: 11-12-9 12:41

唔知屯門有無校車到呢?我都好緊張呀.....快D知道result就早一日安樂啦!各位家長一齊加油呀!
作者: y3y    時間: 11-12-9 12:42

想問你係邊度上車,車程要幾耐?
Thanks

原帖由 mianyang_99 於 11-12-9 11:53 發表
有nanny bus.....我都係住青衣, 每月$930

作者: 冬菇    時間: 11-12-9 12:56

Thanks mianyang,

唔知青衣城有無得上車呢?
同埋唔知係咪一樣9百幾....
作者: mianyang_99    時間: 11-12-9 13:03     標題: 回復 94# y3y 的帖子

我係青衣城附近某站上車(sorry , 不想disclose確實位置), 要40分鐘回到學校.
作者: mianyang_99    時間: 11-12-9 13:04

原帖由 冬菇 於 11-12-9 12:56 發表
Thanks mianyang,

唔知青衣城有無得上車呢?
同埋唔知係咪一樣9百幾....

有呀...呀仔話好多小朋友上車tim.
作者: mianyang_99    時間: 11-12-9 13:05

原帖由 mianyang_99 於 11-12-9 13:04 發表

有呀...呀仔話好多小朋友上車tim.

青衣區同價~~
作者: 冬菇    時間: 11-12-9 17:33

今日有無人CHECK左MAILBOX? 唔知會唔會今日有呢?

如果佢今早寄的話...
作者: 藤媽    時間: 11-12-9 17:37

原帖由 冬菇 於 2011-12-9 17:33 發表
今日有無人CHECK左MAILBOX? 唔知會唔會今日有呢?

如果佢今早寄的話...

冬菇唔好咁緊張啦~ relax! 唔爭在等埋聽日啦。

依家仲未放工,check唔到mailbox啊~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5