教育王國

標題: 今日終於收到最後一間私校封信......reject但我好開心 [打印本頁]

作者: Pikafung    時間: 11-12-1 18:00     標題: 今日終於收到最後一間私校封信......reject但我好開心

我好開心,今日終於收到私校最後一封信。記得那次second in的最後一條問題,"你覺得你小朋友最優勝係乜?"......... 我囝囝係單親家庭大仔,性格內向,社交能力弱,最多說話只會在家與爸一起時。我幫他報了共4間直資及私校,最後獲得這間私校的second in機會。還記得這是最後一間,早上往first in途中與囝囝在地鐵打電話俾老闆,我話下午都係唔返,想陪個囝,還交代今日in最後一間小學,講講唔記得囝囝響度,重話佢應該唔得。我諗佢知道係last chance, 所以那次First in有超乎平常怕醜的表現,獲second in機會。Second in 共5組家庭與各自小朋友,當然只有爸爸的家庭我們很突出。最後一條問題,"你覺得你小朋友最優勝係乜?其他家庭出盡力,有個話小朋友識講西班牙文,重即場講句,我用技驚四座形容。有組重勁,佢個囡囡會彈琴,跳舞,游水,學緊普通話,留冰,甚麼珠心算,兒童合唱團,睇睇俾我認得佢老豆係一個政府官。心諗....囝囝平時返幼稚園外,就只有學畫畫(好靚,佢自己話學,因為唔駛同人溝通掛)其他時間就係我陪佢去公園,沙灘,圖書館,外婆家。我係最後一個講,我話呀,頭先每組家庭所講我個囝都........冇學過,佢所有最珍貴係我,我由佢出世到衣家一路陪住佢,我俾唔到最好佢,但我俾到佢學習成長機會,我會由佢跌跌碰碰咁等佢學習......講到自己都唔知講乜,講有起碼拾幾分鐘,當中廢話九成........之後我食螺絲,全場靜幾秒,突然我個囝囝話:「爸爸我邊間學校都鍾意,唔想讀咁多間。爸爸我最開心係有你成曰陪住我。」..........我見到囝囝塊面紅灑,我知佢鼓起好大勇氣去講,一我個心好痛,我知佢原來都有壓力。我忍住,大家出學校我終於攬住佢喊同講對唔住。晚我攬住佢得好好,第朝我讚囝囝勇敢,佢問我佢叻唔叻,我話尋日之後你永遠響爸爸心中係最叻個。今日我住呢封reject信,我冇本事幫佢考到好學校,但我知道我原來響囝囝心目中係俾任何一間名校學位重要。
我決定6月會開開心心去接受任何一間津校或官校,因我已擁有世上最寶貴的東西,我囝囝。

作者: marcuscyrus    時間: 11-12-1 18:25

原帖由 Pikafung 於 11-12-1 18:00 發表
我好開心,今日終於收到私校最後一封信。記得那次second in的最後一條問題,"你覺得你小朋友最優勝係乜?"......... 我囝囝係單親家庭大仔,性格內向,社交能力弱,最多說話只會在家與爸一起時。我幫他報了共4間直資及私校,最後獲 ...

弓起你有一個懂事的孩子,這比手執十數個offer 還難得
作者: baekdoosan    時間: 11-12-1 18:26

deleted....

作者: baekdoosan    時間: 11-12-1 18:34

很感人,謝謝分享!

人的心靈,才是最需要培育的。
作者: idy926    時間: 11-12-1 18:38

very touching
作者: 小雞組    時間: 11-12-1 18:42

sorry, post deleted
作者: GoodGrief    時間: 11-12-1 18:54

在愛中成長的小朋友,他也會懂得去愛他人,他的成長,差極有限。
小學只是一個小階段,學習是漫長的。
作者: chmanpong    時間: 11-12-1 19:07

Hi Pikafung,

恭喜你!你已經擁有世上最珍貴的東西-父子情. 絕對 agreed GoodGrief ,小學只是一個小階段,學習是漫長的。

Cheers,
chmanpong
作者: magiccandy    時間: 11-12-1 19:11

謝謝分享,真令人感動,你和仔仔的真情是最珍貴的,這是很多事業成功的父母都未必做得到的,加油!
作者: lilac    時間: 11-12-1 19:17

你的孩子很懂事,好好享受跟他一起渡過的童年。祝你最後會派到一間好學校。god bless you
作者: spmok1999    時間: 11-12-1 19:19

作者: ray939    時間: 11-12-1 19:32

作者: KikiDaddy    時間: 11-12-1 19:48

Sometime family support and the kid's hard working are even more important than the school.

It explains why students from ordinary schools can also get good results in public exam.

Add oil!
作者: fanwong29    時間: 11-12-1 19:54

I wish you every moment life is beautiful
作者: andisonkwok    時間: 11-12-1 19:56

God bleess you, 加油呀,偉大爸爸!
作者: csadmin    時間: 11-12-1 20:04

你地已經贏晒!  加油!
作者: jackal    時間: 11-12-1 20:05

好難得見到咁純潔的心.......我諗做人成功比讀書成功緊要..      
作者: newmommy    時間: 11-12-1 20:05     標題: 回復 15# Pikafung 的帖子

Pikafung, remember to 'seize the feeling' that you are feeling now. Keep that to your heart, and think about it always. This would help you and your family in the future to face all the situations no matter what happen!
作者: janicech    時間: 11-12-1 20:09

百分百感動 !
作者: baba987    時間: 11-12-1 20:19

作者: conniechan125    時間: 11-12-1 20:32

作者: laiyuen    時間: 11-12-1 20:47

我睇到眼濕濕呀!好戥你開心,因為你地既父子情比入到任何一間學校重要,今日你用愛培育佢,將來佢定當用愛黎報答你!

祝你仔仔入到一間又好又適合佢既學校!
作者: ashleyyanyan    時間: 11-12-1 20:56

平日的我不會多言,這是一場殘酷的面試,如果我是校長,我一定揀你個仔,夠真,我地只係求一個学位啫,唔使咁既,只要裝備令郎,我相信唔讀嗰D私校同直資,一樣可以上大学的!
作者: HaYi    時間: 11-12-1 20:58

數月間In 左多間, 有成功, 有失敗的, 由當初的緊張大師, 漸漸有點痳木了, 反過來想, 小朋友識想, 已是我們這幾個月來的最大回報
作者: katrina929    時間: 11-12-1 20:59

加油呀!兩父子要快快樂樂一起生活
作者: moremoremimi    時間: 11-12-1 21:42     標題: 回復 1# Pikafung 的帖子

作者: kelvinwan88    時間: 11-12-1 21:52

感情是一起經歷一些困難才能幻化出來.恭喜您。

謝謝分享!
作者: vivicicimimi    時間: 11-12-1 21:55

睇完之後,我都忍唔住喊了出來!你囝囝好懂事好叻仔,你幫我俾十萬個叻你囝囝吖!
作者: homuimui    時間: 11-12-1 21:58

Yes, the process of the application for P.1 admission enhances our mutual communication between our kid and us.  We believe every child has his talent.

God bless you!
作者: TungPokMaMa    時間: 11-12-1 22:03

謝謝分享!加油呀!
作者: pluto_yuen    時間: 11-12-1 22:12

very very touching!!!your boy is so mature and honest!!!There is no school is this planet that can teach a child to speak something like this from his heart!! congrats!! U got such a great kid!!!
作者: dvb    時間: 11-12-1 22:25

人生最辛福的事情莫過於有人能夠與你手挽手,心連心的一起走過艱難的道路.
作者: iknow    時間: 11-12-1 22:32

i cried for your post... good luck to you and your son.... add oil...
作者: Peter2880    時間: 11-12-1 22:35

都係果句, 小一面試係"迫"一個5歲小朋友一夜成長, 現實殘酷, 真係唔知佢地承唔承受得住, 我都係鐘意小朋友應係天真無煩惱甘成長
作者: musickwong    時間: 11-12-1 22:38

sorry, 喊咗出嚟!其實父愛的很偉大架!
作者: AJL    時間: 11-12-1 22:45

Thanks for sharing...

I feel so touching!!!

Wishing you & your son all the very best and hope that your son will have a happy school life, no matter whch school he finally enters.

支持你地!加油!
作者: moumou    時間: 11-12-1 22:50

感人,真情!祝福你!
作者: 3btsoi    時間: 11-12-1 22:51

天父會特別疼愛單親既小孩,放心,好野一定留到最後比你地;佢唔想你洗甘多錢讀私校,佢既安排係最有智慧最有遠見!
作者: Charlotte_mom    時間: 11-12-1 23:02

恭喜你, 你已經搵到最寶貴既野了, 快樂其實可以好簡單, 加油!
作者: sleepergirl    時間: 11-12-1 23:07

看完你的文章, 心埋為你有這一個孩子很感動。回想自已這一年, 一直為了兒子in小一忙不過來。參加很多學習班, 幫他寫profolio, 聽簡介會, in 了8間小學, 訓練他面試等.....現收到暫時最少4封 reject letter, 1封 waiting..... 我真不明白為何大家已盡全力, 仍無學校賞識他?特別是當他睡著時, 樣子仍似BB卻要承受那幺多壓力...他其實也有他的小聰明... 但我心再想, 全世界無人欣賞他, 唔緊要!我作為媽媽, 一定不可以放棄他, 還要更愛他!直至收到一封accept letter (私校).....我終於大哭起來 , 因為終於有一間學校肯欣賞我個仔。

父母及小孩的壓力真的很大!為何我地要比學費讀書, 還要受更大的壓力? 究竟辦學是為了什幺人? 現在回頭想, 既然下年6月再會大抽獎, 為何之前要辛苦一年呢?好無耐....

祝你在明年大抽獎可以"如願以償", 也祝你及你孩子永遠幸福快樂!加油!!
作者: 4eyesDad    時間: 11-12-1 23:27

You are a great father. You are the greatest gift to your child.

Don't give up. People do leave DSS/private schools  from time to time and there is no reason why you should not re-apply next year or whenever you feel your child is ready to move over.

I feel sure that one day your wish can be fulfilled.

One temporary setback doesn't shape the future.
作者: lovelinda    時間: 11-12-1 23:50

我都係, 咗出來........我好感動, 亦十分佩服...........祝福你們!!!
作者: 5162002    時間: 11-12-1 23:56     標題: 回復 23# ashleyyanyan 的帖子

作者: paco-mama    時間: 11-12-2 00:15

babykingdom內最人性既内容!只有真正愛錫兒女既父母才睇得明!
作者: 2012P1    時間: 11-12-2 00:22

我想你有一句是不對的

"... 我冇本事幫佢考到好學校 ..."

家長希望子女入名校不就是希望子女成材嗎, 名校是不是'好學校'倒不一定, 但你孩子已展示出成為好孩子好學生的條件, 繼續為你自己和你的乖孩子注入正能量, 加油!

願主賜福給你和你的乖孩子!
作者: J_D74    時間: 11-12-2 01:06     標題: 回復 1# Pikafung 的帖子

我由佢出世到衣家一路陪住佢,我俾唔到最好佢,但我俾到佢學習成長機會,我會由佢跌跌碰碰咁等佢學習......----->很欣賞這句, 這句說話很值得大家反思, 為求講效率, 很多時幫孩子做多左, 很多時想放手, 但"成績","現實"根本唔許可我地放手, 真矛盾!
作者: Anpanmama    時間: 11-12-2 01:25

thank for sharing!!!!
learn a lot!!
作者: Carelesswhisper    時間: 11-12-2 01:42

好感動!眼濕濕!爸爸和仔仔都好堅強好叻,你們要努力加油!天主保佑,祝你們平安!

作者: ASamSam    時間: 11-12-2 02:09

God bless you and your child.

Parent education is more than school education.

Thanks for sharing.
作者: UncleGrand    時間: 11-12-2 07:23

放心啦...天主自有安排的,請耐心等待吧!
在這時間內跟囝仔好长輕鬆下,當中途休息
預祝六月成功...加油...支持你!
作者: Arkcocoon    時間: 11-12-2 09:15

Pikafung - I'm most touched, and could not help but cried when I read your post.  thank you for sharing.. and reminding us all not to lose sight of what is important.  

God bless you and your lovely child.
作者: Gerard    時間: 11-12-2 09:32

作者: kit_mama    時間: 11-12-2 09:32

好感動啊, 其實給小朋友在愛中成長糸最重要
作者: Pertra    時間: 11-12-2 09:34

作者: Angelakibb    時間: 11-12-2 09:43

好感動  ... 這就是愛 !
作者: c1234    時間: 11-12-2 09:46

如果我係校長一定收你仔仔
作者: bbmamimi    時間: 11-12-2 09:47

Very touching ... support you !!
作者: fatfatguy    時間: 11-12-2 09:58

so touching!
作者: ziyi    時間: 11-12-2 10:26

願主祝福保守你跟你小朋友繼續保持這赤子之心
作者: amybaby    時間: 11-12-2 10:30

好感動呀!
作者: PCMW    時間: 11-12-2 10:58

very touching
作者: sonyerica    時間: 11-12-2 11:05

So touching, I am crying....
作者: tonychu    時間: 11-12-2 11:11

愛的力量無限大,真的很感人,謝謝你的分享......
作者: 晞晞豬    時間: 11-12-2 11:12

求天主安排一間衪內心最好及最適合囝囝的學校給他, 在主及你的愛內慢慢成長!!! 主祐!
作者: applelove    時間: 11-12-2 11:15

好感動! 用心去陪伴小朋友去成長才是最重要的, 加油呀! bless you!
作者: AMYBB111    時間: 11-12-2 11:24

好感動..您囝囝真係好生性
賽翁失馬 焉知非福....預祝您囝囝抽到一間好嘅津校,
加油!!
作者: TwoBabies    時間: 11-12-2 11:24

你就是囝囝人生中最好的老師,任何學校都比不上了.

好感動!  
作者: honeyki    時間: 11-12-2 11:31

讀邊間學校都唔無所謂啦.....最緊要係阿仔孝順, 有一個孝順既仔勝過做大醫生, 大律師...
作者: bb2    時間: 11-12-2 11:31

你仔仔好叻

我相信上天自會有所安排, 無論邊間學校, 只要自己肯努力, 一定讀得好既!祝福你和你仔仔 加油!
作者: blueroselam    時間: 11-12-2 11:32

其實你當日既表現, 校長唔收你囝囝, 你無需介意! 香港社會讀書制度是這樣, 沒法改變, 小朋友十八般武藝等閒事, 最緊要孩子感受到你對他的愛! 好開心看見你這樣教導你的囝囝!!
作者: BigBoyMaMa    時間: 11-12-2 11:34

你囝囝真係好叻好董事。 希望他可以在6月獲派一間適合他的小學。
作者: kaman488    時間: 11-12-2 11:35

好感動...睇到眼都紅埋...

作者: Lulu0820    時間: 11-12-2 11:47

好感動!你兩父子既感情可以克服所有困難,所以邊間學校都無問題,比心機呀!
作者: cherrie^^    時間: 11-12-2 11:50

恭喜哂,你有一個咁叻嘅囝囝,簡直係超越過個啲學咩學咩嘅同學仔!!!
作者: kitkitkissme    時間: 11-12-2 11:59     標題: 爸爸好偉大

我相信仔仔係你"愛" gei 教育下, 無論入邊間學校, 將來必能成為一個善良gei 人..只要有愛心...做人正面..他日必成材..爸爸加油..繼續努力..無限support
作者: w-w    時間: 11-12-2 12:02

好感動, 你個仔好smart呀.

加油, 相信下年六月一定有好消息!!
作者: gowgowgow    時間: 11-12-2 12:04

There is always hope. i am crying too in my office. There muse be a way!!!
作者: SCKnight    時間: 11-12-2 12:07

Pikafung,你仔仔好生性,單親爸爸唔易做。我希望你嘅小朋友會搵到一間佢喜歡嘅學校。
作者: abioole    時間: 11-12-2 12:29

如果我有一間學校, 我一定收你個仔.  因為我認為學校辨學既原意係教學, 收一d咩都唔識既小朋友, 等學校因才施教, 而唔係收一個已經咩都識既小朋友, 學校就可以收漁人之利.

記得上年有兩套戲不約而同都帶出一個茶杯禪理訊息.

2012 - 老和尚不斷倒茶落個杯到,  茶滿了出來,流到桌子上,禪師仍然繼續倒著, 年青和尚同老和尚講: "不要再倒了,杯子已經滿了", 年青和尚就像這個裝滿茶的茶杯一樣,你的心裡和腦子裡,已裝滿了知識, 已經接收不了其他東西了。

阿凡達 - 男主角被帶到去到阿凡達族人村內, 族長說你已是一隻滿水既杯, 沒可能學懂我們阿凡達族的知識, 男主角說:我已將水倒掉喇.

為何辦學團體還未了解茶杯禪理!!!   老師同先生既分別, 我相信現在既學校都唔在意了.
作者: lovehimhim    時間: 11-12-2 12:42

你個仔好乖好懂事好勇敢,"鄧"你開心,真係考唔考到都唔再重要
作者: kmmum    時間: 11-12-2 13:26

睇到我喊. 樓主,你的仔仔很懂事. 津校又如何,一樣可以讀好書.  有你悉心的教導. 仔仔將來成就. 絕不會比那些'懂外語,懂樂器' 的小朋友差.
作者: Qooie@@    時間: 11-12-2 13:32     標題: 回復 80# Pikafung 的帖子

我睇完, 眼濕濕, 一方便我覺得你已經擁有全世界~你囝囝, 另一方面我們亦要反思, 現在的教育制度下, 弄出太多怪獸家長.....參加十項全能興趣班的小朋友是否真的優越過人? 又有幾多個將來是舞蹈家, 音樂家
作者: neko1234    時間: 11-12-2 13:35

你係一個好父親!!

你的孩子感受到你的愛..被愛培育的孩子...
佢現在以及未來也會是你引以為傲的好孩子
作者: kinalee    時間: 11-12-2 13:39

你哋好叻, 爸爸加油, 囝囝加油, 神會保守你們的不用擔心.
作者: neiviv    時間: 11-12-2 13:51

我唔明點解學校REJECT你。
仔仔咁成熟,咁識諗,會難教咩?
而家啲學校只求表現,其實一個小朋友識得appreciate人哋,明白事理,唔係重緊要咩?
大把好學校等緊你,don't worry!
good luck!
作者: ALMENNG511    時間: 11-12-2 13:54

好感動,天父給您的安排是最好的!
作者: 獅子狗    時間: 11-12-2 14:01

嗚... 忍唔住喊左出黎 T.T...真是說不出的難受。
這場殘酷的面試賽真是夠難為你們了...
你囝囝好懂事! 真想緊緊的抱他一下,你倆要為未來努力加油哦 !!!
作者: fc1668    時間: 11-12-2 14:01

仔仔咁懂事,去到任何一間小學都唔怕

小孩唔需要好叻, 但一定唔可以學壞,有你既教育之下,相信佢一定可以成為一個有責任感既人.
作者: chloecanne    時間: 11-12-2 14:03

敢叻仔, 比任何野更珍貴更重要呀,恭喜你
作者: sumaggie101    時間: 11-12-2 14:10     標題: 回覆 89# Pikafung 的文章

作者: littleangelyy    時間: 11-12-2 15:14

很感動!你和仔仔都擁有了世上最珍貴的~~~愛!!!!!
不一定要私校或直資, 津校一樣有好好的.
God bless you & your family!
作者: viann918    時間: 11-12-2 16:22

這位爸爸, 我真的很欣賞你!! 你也實在令我很感動!! 希望你和仔仔未來都能幸福!!
作者: jjmag    時間: 11-12-2 16:41

真係忍唔到,眼濕濕,感謝你的分享。
作者: BabyHilary    時間: 11-12-2 16:51

好感人,多謝好爸爸分享!
作者: 小冬姑    時間: 11-12-2 17:07

Your son is a lucky boy, to have a great father like you!
作者: coco209    時間: 11-12-2 17:27

Me 2

原帖由 jjmag 於 11-12-2 16:41 發表
真係忍唔到,眼濕濕,感謝你的分享。

作者: sakura65    時間: 11-12-2 17:30     標題: 回復 1# Pikafung 的帖子

Pikafung 恭喜你,你已明瞭囝囝就是你的瑰寶。讓孩子開開心心地成長比拿到什麼好成績、獎勵更重要。很相信你有這樣的想法時,你倆將來一定能擁有幸福和快樂的.......

祝福你們..
作者: chubbychu    時間: 11-12-2 17:30

你個仔仔真係好生性呀! 謝謝你的分享.

原帖由 Pikafung 於 11-12-1 18:00 發表
我好開心,今日終於收到私校最後一封信。記得那次second in的最後一條問題,"你覺得你小朋友最優勝係乜?"......... 我囝囝係單親家庭大仔,性格內向,社交能力弱,最多說話只會在家與爸一起時。我幫他報了共4間直資及私校,最後獲 ...

作者: yipbebe    時間: 11-12-2 17:39

真的真的好感人!只怪現在的教育制度苦了家長,苦了孩子。

衷心希望你的孩子能夠入讀理想的小學,繼續在充滿愛的環境下成長。加油呀!!
作者: Yipapa    時間: 11-12-2 18:08

Love you post very much and I will take you as my role model.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5