教育王國

標題: 民生in 完好失望 [打印本頁]

作者: doni    時間: 11-11-28 23:34     標題: 民生in 完好失望

26個日in!本來對民生好有期望,但d 老師完全吾掂!吾知係咪in得太多人!d老師完全無笑容,問問題無高低音好似背書咁!feel 到佢hea 唒咁!講故事一d吸引力都無!我係小朋友都吾想聽佢講野!總之成個過程我見到2 個老師都係打緊一份死板既工咁!唉!收阿仔都要諗下!點解民生係咁?有冇人好似我一樣感受尼?
作者: isakwok_1    時間: 11-11-28 23:42

I did not do any interview with MS. But it happens to us all the time. I think that's bcoz the teachers are exhausted during the interview days.

Don't take it too personally.
作者: 藤媽    時間: 11-11-28 23:43

Hi Doni,

我同藤仔都係26號in架,可能我地比較幸運,in我地既老師都托賴唔錯,好有心機去引導藤仔答問題,藤仔賴皮唔出聲時老師會轉目標同我傾下計先...

不過,我in11:30am,岩岩去到係門口排隊時見到有家長極度不滿,仲係學校大叫搵主任。我唔清楚成件事係點樣唔comment,不過至少我知道唔止你一個覺得有部份老師唔掂!
作者: jlbb1    時間: 11-11-28 23:44

作者: derkin    時間: 11-11-28 23:47

same feeling...部份老師唔掂
原帖由 doni 於 11-11-28 23:34 發表
26個日in!本來對民生好有期望,但d 老師完全吾掂!吾知係咪in得太多人!d老師完全無笑容,問問題無高低音好似背書咁!feel 到佢hea 唒咁!講故事一d吸引力都無!我係小朋友都吾想聽佢講野!總之成個過程我見到2 個老師都係打緊一份死 ...

作者: CherryJuicyBB    時間: 11-11-28 23:53

我都响26號11:30interview, 間學校一啲都無warm既感覺, 仲要面試果個老師寸寸地.
作者: babemom    時間: 11-11-29 00:07

same here!! both my son and I have poor feeling about this kinder!
my son asked me the name of the kinder while we were leaving the campus, and then he said he didn't like munsang kindergarten!!
very surprising!
作者: bethbaby    時間: 11-11-29 00:23

Me too, D老師超唔掂超hea...我個囡答野,D老師只掛住收拾東西!
作者: charlotte2008    時間: 11-11-29 00:29

I am sorry to hear the bad experience from you all.
We were so lucky to meet a nice & experienced PTH teacher at Munsang's interview at 4:00 pm on Nov 12.

But last Sat, the teacher we met at GH .... though she was not bad... but seemed not experienced to draw or attract kids' attention. Maybe, she was tired at 5:00 pm and urged to get it finished. Even one more teacher looked around me and pushed me to complete the questionnaire quickly. I needed to submit even before the interview ended. But what I heard was that parents could submit as the interview ended. I was so worried to be asked to stop suddenly.....so I had written a mess under big pressure ...... :( Sigh!!

Luck is very important for interview.... Anyway, we can do nothing more now but just waiting patiently. Good luck to all of us !!
作者: giantkid    時間: 11-11-29 00:53

我小朋友都有IN 民生,係11月12日個BATCH,其實大家唔講開都唔想講,講開先講埋一份。

我個組有四個小朋友,個老師一開始淨係理其中一個女仔(睇反應應該係大女),只係問佢野,唔理其他人。到老師真係要問下一個,佢問問下,先前個女仔走去插咀問老師,佢想LAW 個擺係櫃頂既鐘玩得唔得,個老師即刻唔理問緊問題既小朋友,走去LAW 個鐘俾個女仔玩,LAW 完先繼續番去問埋淨下既問題。

到老師問我小朋友既時間,個女仔同佢亞媽唔知點解係我地背面,不停用英文對答,極度騷擾,個老師都唔理,唔出聲。到睇英文字,我個仔玩緊個U字,個老師問佢呢個咩字,我心諗,我小朋友係細仔,真係唔識答,仲要係個U 字,係咪要問到咁深﹖(我相信有大仔做到。我個個真係太細。)

去到講故事環節,自問自己個小朋友真係唔惦,都費事坐咁前,等另外一個可以同個個女仔較高下既坐前D。點知,個老師全程只係望住個女仔,另外個男仔望都唔望下,當然我同另外一個小朋友,個老師已經當我地隱左形。坐前面男仔都好醒,見老師唔理佢,佢走去副圖度,話俾老師知,個隻動物係MONKEY,有一隻。點知,個老師話,「呢位小朋友,唔準出位,快D坐番自己個位度。」(其實大家坐係D MAT 上面,有咩位??) 呢頭鬧完個小朋友,個頭又望番個女仔,問佢問題。

我明白我地小朋友真係無個個女仔咁叻,但係作為老師,係咪要係家長面前咁樣處理﹖
作者: ronniedad    時間: 11-11-29 01:24

哈哈, 我果個又無話叫佢返埋位,我只係驚佢會影響其他小朋友先捉番低佢. 但就真係無咩點理佢, 同埋我果組都係FOCUS左係一個應該都係大女身上. 至於其他的都無咩問佢地問題. 我諗佢地應有一套準則的. 話哂佢地都係第一年轉制, 揀D大B都無可口非. 祝大家好運啦! 但話分兩頭說, 我又覺得個老師又唔錯架噃, 都幾有耐心架.

作者: WBB    時間: 11-11-29 01:35

原來咁多家長同我情況一樣 個日面試 老師真係hea到不得了 冇笑容 冇耐性 完全唔俾小朋友諗一諗 2秒來答唔到已經問另外一樣野 求其枱上有咩就問咩講故事唔吸引唔pro 總之印象好差
作者: chubbychu    時間: 11-11-29 01:43

我in果日, 一早去到門口等時, 見一個中年女人係咁向D童軍投訴, 好勞氣.  又話要見主任, 又大聲係到blah blah blah, 真係好騷擾呢! 我等咗咁耐, 佢把口唔停咁耐... sigh...

跟住, 到group interview時, 又一絕! 坐正我哋後面(等候位)兩位爸爸, 好似雀仔咁不停口講近排面試的嘢, 仲唔係細聲囉!!!!!!!!!!!!!!... blah blah blah... 真係唔明點解老師唔叫佢哋收聲囉! 我好辛苦地沈住氣, 忍佢哋成15分鐘, 到講故事時間, 先可以耳根清靜! 原來唔係三個女人一個墟, 兩個男人都一樣可以.

點解咁大個人都唔識尊重吓別人的感受呢?
作者: rsx    時間: 11-11-29 08:22

but i think maybe the teacher intended to do that because some kids are too shy to face the teacher e.g. my son, so the teacher may focus on someone who is brave and smart so that the others will not be too scared!!!

correct me if i'm wrong^^

原帖由 giantkid 於 11-11-29 00:53 發表
我小朋友都有IN 民生,係11月12日個BATCH,其實大家唔講開都唔想講,講開先講埋一份。

我個組有四個小朋友,個老師一開始淨係理其中一個女仔(睇反應應該係大女),只係問佢野,唔理其他人。到老師真係要問下一個,佢問問下,先前個女 ...

作者: yanlee06    時間: 11-11-29 09:26

我都係26號IN, 個老師又係一D笑容都冇, 好cool, 講故事又好細聲, 一D吸引力都冇.
作者: Gerard    時間: 11-11-29 09:29

作者: hangyodon    時間: 11-11-29 09:38

原帖由 doni 於 11-11-28 23:34 發表
26個日in!本來對民生好有期望,但d 老師完全吾掂!吾知係咪in得太多人!d老師完全無笑容,問問題無高低音好似背書咁!feel 到佢hea 唒咁!講故事一d吸引力都無!我係小朋友都吾想聽佢講野!總之成個過程我見到2 個老師都係打緊一份死 ...

我去完民生in, 對老師既感覺都好差......
我都去咗好多間interview, 好多學校既老師都好攰, 但MS老師既態度最差同埋最唔considerate

Anyway, 個個人既experience唔同, 我相信唔係個個老師都係咁; 可能我唔好彩
作者: jvcfamily    時間: 11-11-29 09:48

我個仔都係26號in 11:30..點講呢, 個老師講故事個part 真係悶到我想打呵欠, 聲音細, 又無高低音, 不過我極力忍住唔打呵欠, 因為好無禮貌既嘛. 我係甘忍住,所以feel 到自己都有少少眼水係眼角徘徊....至於老師, 可能真係in 得太多, 有的行貨..問問題都好隨意,,有好有唔好啦, 隨意甘問,,反而仔仔唔緊張, 都有隨意回答老師問題..阿仔最開心拿住2個波波走...同埋學校既St John 隊員好有禮貌, 全程引導我地去課室...甘多人in,, 都未必收仔仔.....得唔得隨緣啦...話時話, 有無BaMa 都有去in TT, TT 雖然係in 6點幾7點幾, 但d 老師好好笑容,, 特別in 仔仔個組個個PTH老師, 會"mou"向度一個個問小朋友名, 幾歲呀.... 雖然間學校好舊, 不過入到都唔錯..我都等緊result..Wish all BaMa good luck!
作者: sherry_wong    時間: 11-11-29 09:53

我小朋友舊年都係細女, 去in個日同大家情況差不多, 當天有3個老師係班房到, 但係真係in我地得1個, 最初我地同個超大仔一張檯, 有個老師剩係同個超大仔傾計, 又剩係同佢玩, 玩完就走左去第二張檯唔理我地, 個一刻我同老公都覺得唔係好舒服, 覺得老師可能唔鐘意我地, 跟住仲好攪笑咁係到自我檢討, 係唔係我地衣著或態度有問題 (哈哈), 不過個日咁樣情況, 我地打定輸數, 反而同阿女自己係到玩, 最後小朋友好好彩第一Round就已經有Offer, 大家唔好咁緊張, 我相信學校有自己準則, 佢地可能對大仔同細仔有唔同既要求, 同埋佢地會睇埋小朋友同家長既互動, 所以平常心啦, 可能會有意想不到的結果, 祝大家好運, 間學校真係唔錯架
作者: 茶記    時間: 11-11-29 10:04

d老師真係好唔得...in 左咁多間...最唔like 呢間
作者: mianyang_99    時間: 11-11-29 10:06     標題: 回復 19# sherry_wong 的帖子

阿仔都係舊年in...同上面既mami一樣, 遇到個cool同冇mug心機in既老師, 我同c6都對個個老既印象好差...但唔係對學校, in完之後我都係好想比呀仔入到.
好彩呀仔收左, 就算之前有st cat offer, 我都揀左民生, 因為我知佢既德育教育做得好好...而家返左幾個月啦, 呀仔乖左好多, 成日同我講話老師教佢地要點...點...點....當然, 更好彩既係佢班主任好nice好有heart, 唔係當日in佢個個~~
作者: 23102009    時間: 11-11-29 10:10

原帖由 giantkid 於 11-11-29 00:53 發表

我個組有四個小朋友,個老師一開始淨係理其中一個女仔(睇反應應該係大女),只係問佢野,唔理其他人。到老師真係要問下一個,佢問問下,先前個女 ...

其實我都有同感, 不過唔係對老師, 係對部份家長...
我係in12號早上的, 話說嗰日我仔玩緊abc拼圖,
但隔離個家長就抽起咗個abcd, 於是老師就問我仔
其他字母, 雖然我個係細仔, 但好彩佢都答到後面既字母.
之後我同老師傾偈, 我老公話隔離嗰男人一路聽住我地講乜,然後就同個老婆"吱吱jum"....

到老師in佢個bb, 佢父母就擺咗abcd喺佢面前, 咁老師梗係會問佢係乜, 而佢梗係識答啦....

我亦曾經試過去其他學校in時比人搶位, 搶玩具 (仲要係我個囝in緊嗰時, 當個老師同我傾緊, 隔離個亞爸居然喺我個囝玩緊既時候搶亞囝架車) 個老師係背住唔知上文下理, 之後亞囝就發皮四了!!!
然後個亞爸仲要扮晒野同自己個囝話: 比細佬玩啦!!

經過今年第一次interview, 真係大開眼界!!
呢個世界, 真係乜人都有, 唯有自己事事小心~
作者: 梅媽媽    時間: 11-11-29 10:32

其實我in完對間學校都有少少失望, 唔係老師問題. 係我自己對間學校既要求唔同.
  之前已in過三四間學校, 阿仔都可以好開心地走動,玩樂 warm up下. 但民生要求既係一個完全坐定, 有耐性既小朋友(從面試形式上我覺得係).
  可惜我仔完全唔係呢類型,唉!本身我好鐘意間學校(近我屋企)諗住好用心去in.
但in完先知間學校未必適合依家我個仔既性格(大d唔知會唔會定d).

我好失望,原來自己一直鐘意既學校未必適合自己既仔.
作者: hangyodon    時間: 11-11-29 10:36

原帖由 23102009 於 11-11-29 10:10 發表

之後我同老 ...

世界不嬲都係弱肉强食,
如果你對住君子都可以禮讓
對住流氓都禮讓就只會自己唔開心

當然, 俾我都真係做唔出....
作者: 23102009    時間: 11-11-29 11:07

原帖由 hangyodon 於 11-11-29 10:36 發表

世界不嬲都係弱肉强食,
如果你對住君子都可以禮讓
對住流氓都禮讓就只會自己唔開心

當然, 俾我都真係做唔出....

其實每次都係我同亞囝IN, 一對一係OK的,
但GROUP INTERVIEW就會遇到...
唔知係咪唔好彩??
之後仲要比C6訓話, 叫我下次學吓人...

有時好茅盾...但我真係做唔出....
作者: RAY媽    時間: 11-11-29 11:49

我就好好彩,雖然呀B IN MS IN 得麻麻地,但係個老師好好好好好!

我個仔D廣東話只係講到單字,講故事果陣我要用英語重覆老師嘅問題等呀B答,老師都願意聽佢講D cat, pig, giraffe 之類。

我個係0911細仔,我仲冇帶問卷.... 所以機會真係微,但係如果你有去TT interview, 你會發覺有分別!

TT 老師企響度問問題,又大聲... D PTH 老師口音似南方小省..... 某D 家長又..... 我個仔唔太怕人但都即刻匿埋響背後。

For MS, 起碼呀B IN 呢間果陣D 家長係斯文人.... 呀B眼睏都俾老師嘅耐性撬開到佢把口.... 我覺得MS D老師比我感覺良好。
作者: hobby    時間: 11-11-29 12:01     標題: 回復 25# 23102009 的帖子

我覺得教育小朋友, 一定唔學好嗰啲怪獸家長, 因為身教更加重要, 我地一定要以身作則, 其實小朋友佢哋好叻, 佢哋好多嘢都見得到, 只不過, 未懂得表達, 只問就算冇書讀, 都唔會做得出咁嘅嘢
作者: pandabonita    時間: 11-11-29 12:06

ms的安排真好睇運氣,不要灰心,可能有更好offer等緊你
作者: joechengx    時間: 11-11-29 12:15

我遇到個金毛老師無乜笑容。其實大家都俾佢校舍大,有一條龍小學吸引,所以咁多人報名。但當我了解左佢小學後並吾係想像中吸引,而佢中學亦非一條龍。今年幫個女報名鐘意佢早interview俾個女練習下。
作者: 2PGirls    時間: 11-11-29 12:18

我大女在2009年interview, 記得當日好凍要係出面排隊再係操場再排隊等入課室, 果時d家長及小朋友已經凍到無晒表情.  in
作者: Cutemom0808    時間: 11-11-29 12:26

原帖由 23102009 於 11-11-29 10:10 發表

之後我同老 ...

我都遇過,人地玩緊專登搶左,好彩我b唔"中計"冇發難,重响老師面前提話果個爸爸搶佢玩具唔問佢玩完未。

好心做人唔好o甘冇品
作者: 2PGirls    時間: 11-11-29 12:28

到interview時我個女是第一個比老師問問題的, 但問咗一條之後我個女離座走咗去前面果堆玩具係度玩我立刻叫番阿女埋位但個老師已經唔理我了, 最後當然唔得啦
作者: chubbychu    時間: 11-11-29 13:24

哇,啲野蠻人真係咩都做得出。要我學佢哋衣啲咁有文化的行為,我真係做唔出,過唔到自己的良心&修養呀!

唯有下次遇到佢哋時,自己執生。

之後我同老 ...

作者: eebabyma    時間: 11-11-29 13:32

原帖由 2PGirls 於 11-11-29 12:28 發表
到interview時我個女是第一個比老師問問題的, 但問咗一條之後我個女離座走咗去前面果堆玩具係度玩我立刻叫番阿女埋位但個老師已經唔理我了, 最後當然唔得啦 ...

我仔in時較好彩,遇到個老師都幾好,有笑容,有耐性,仔仔開頭未warm up,唔出聲,老師都引導佢答。
至於其他家長,有時真係控制不到,弱肉強食,有時d家長會有[唔係你死就係我亡]的心態,只能說無品,不過我相信如果老師真係睇到,會心裏有數的。
作者: snow228    時間: 11-11-29 13:40

幾時出 result, 好心急
作者: y3y    時間: 11-11-29 13:42     標題: 回覆 29# joechengx 的文章

想問你話小學後並吾係想像中吸引, 是指那方面?  小兒都有in MS, 想了解多D,  thanks!
作者: 藤媽    時間: 11-11-29 16:22     標題: 回復 35# snow228 的帖子

回條上寫住 DEC 10 或之前會郵寄通知結果!大家加油繼續等 ^^
作者: lnp    時間: 11-11-29 18:11

好心急

作者: bellyung    時間: 11-11-29 21:02     標題: 回復 3# y3y 的帖子

有朋友個仔讀緊,成績中等學校會補底,成績低既會放棄.
作者: anbao    時間: 11-11-29 22:01

我哋in 26日5Pm, 個老師好完全都唔似幼稚園老師, 雖然佢冇黑面, 但hea到............講故仔又唔識吸引小朋友. in 完後對間學校冇好感.      但之前聽朋友講個仔讀MS讀得好開心。
作者: jlbb1    時間: 11-11-30 00:20

作者: lemoncake    時間: 11-11-30 00:22

今日唔知聽日事, 可能兩三年後考DSS比今日更大競爭。我有啲朋友今年報咗好幾間小一直資都唔收, 好彩最後有都有一兩間offer, 但過程真係好擔心。其中一個仲有D後悔當年棄MS選SC (唔等於SC唔好), 一鳥在手好過百鳥在林。

MS對我來講就好吸引喇!
作者: Rickylama    時間: 11-11-30 00:33     標題: MS

MS, 期待。
作者: 恩林    時間: 11-11-30 00:39

講真, 我當日都覺得msc interview嘅feeling唔係咁好, 但同老公傾過, 唔好俾一時嘅感覺cover左學校教育嘅本身,
我兩小朋友都係喺民生讀小學同幼稚園, 學校生活好忙, 因為除左讀書, 仲有好多活動要做, dd都係吸引我小朋友喜歡msc嘅原因...
學校有好多與外界合作嘅活動, 如果你想係其他學校搵到類似的外交活動, 我諗皇仁dd學校會有好多, 問題係你入唔入到?!
小朋友眼界係好重要, 只係睇老師好唔好, 咁讀邊間都係冇分別, 但要搵間有教學理念與你一志的, 就唔係間間做到...
真係要好好諗清楚,
另外, 民小同其他私校, 或出名的津校一樣, 都一定係有壓力, 如果諗住一登幼園唔洗煩的話, 我諗冇咁著數!!
我大仔今日學校旅行, 佢除左食物同水之外, 就係帶左本書去睇, dd係同學之間的影響, 唔洗老師迫, 佢地都知要做d乜, dd就係民小嘅力量...
不過如果真係讀唔黎, 離校都唔係壞事, 唔好睇到學校唔要佢, 其實雙方睇都唔係壞事!!
作者: rosaki    時間: 11-11-30 11:44

in我地個老師個人都唔差, 不過佢好似無乜中氣, 好細聲, 我地大人都要申前d好留心先勉強聽到佢講野同故事, 我個女好留心聽佢講野, 但唔知佢其實聽唔聽到!!
不過我都係覺ms氣氛麻麻, 感覺有點失望, 但因我係ms讀過書, 點都有d情義結,否則唔會考慮.
不過上到中學真係唔差架, 學生可以獨當一面架喇, 但聽講幼稚園同小學都麻麻, 其實佢只係中學好, 如果喜歡中學, 不如第日先考慮入佢中學啦~~

作者: 靚姐    時間: 11-11-30 14:24

民生應該要學培正咁,家長不可以入,保持神秘,什麼收生準則,個小朋友見成點,過程悶不悶,老師咩表情態度都冇人知就最好了!學校都少啲給人批評!

作者: sllau    時間: 11-11-30 14:51

咁又"西"唔到怪獸家長喎,高風險!
作者: letea    時間: 11-11-30 15:30

我阿仔舊年IN民生,咁舊年IN左培正、維多利亞、學之園、TT國際部同民生,最後除左培正,其他都收左,我地選左民生,原因有﹕
1)面試形式。我覺得面試形式好人性化、生活化。從兒童角度出發,了解亦顧及幼兒既需要,是唯一一間比父母都入班房面試既學校。面試時並非一對一式的面試,而是自由各取所好,等小朋友揀自己喜歡的玩具,等家長與小朋友輕鬆互動,我諗呢個係民生面試模式既原意。不過,係自由度較大既情況下,當然會出現一D老師控制唔到既場面,呢個真係要睇運氣拉!

2)面試所遇到的老師﹕面試當日所見,面試的老師、走廊上遇上的老師等,都好HELPFUL,好親切。

3)面試所見學生﹕當日,有學校小童軍帶領家長和小朋友進課室面試,從佢地既言行舉止,我認為呢間學校的學生不錯。

4)優良校風

入讀民生數個月後,我認為民生的課程設計很好,很有系統,教學亦好靈活,但課程頗深(尤其對細仔黎講),家長真係要每日同佢地讀書,不能鬆懈!當然,係而家呢個世代黎講,咁既要求亦唔過份。

我認為,各位最緊要選一間自己認為可以信賴既學校,因為,學校係幫你教育阿仔阿女的地方嘛!GOOD LUCK
作者: tsobaba    時間: 11-11-30 15:34

ms係一間超多教學活動的幼稚園,身為ms其中一個家長,睇得出班老師係付出好多心機和時間比班學生,真係忙到七彩,收生interview只係眾多活動其中一個活動,做得不能盡善盡美,我會以包容的心去睇成件事。
作者: sherry_wong    時間: 11-11-30 15:48     標題: 回復 1# sllau 的帖子

如果好似培正或協恩咁得小朋友面試, 到時又會有人話佢閉門做車, 內定架啦

我覺得大家真係要學識包容同體諒, 呢個世界唔係完美既, 遇到挫折同困難都要識得克服,  其他人唔一定亦無義務要對你好, 如果你遇到好人就真係要識福, 宜家只不過係幼稚園, 咁既批判態度點樣捱到中學, 大學? 小朋友睇見又會點諗?

其實呢個interview模式, 學校可能就係想睇下家長既真性情, 如果我個陣唔識體諒, 唔識忍耐而黑晒面, 可能一早就俾人Foul左出黎, 好彩我EQ都唔錯

作者: sllau    時間: 11-11-30 16:13     標題: 回復 50# sherry_wong 的帖子

面對呢d逆境,家長都能笑面迎人, 以禮相待, 再藉此機會教小朋友做人既道理, 相信每個老師每間學校都會鐘意呢類家長!
作者: 恩林    時間: 11-11-30 16:50

上面有位家長話"家長真係要每日同佢地讀書,不能鬆懈!"
我好buy......
我試過做第二間幼稚園的家長, 真係可以好放心去hea, 超爽, 唔洗誓心小朋友冇帶老師要佢地帶嘅野, 因為連帶個紙紙筒都會出通告,
但代價就係小朋友唔洗記野, 自己唔會跟功課,
老師一直同你講小朋友好叻, 唔洗擔心, 但其實其他學校的小朋友已經走前左好多,
結果上小學就知死...
我好明白, 因為我係過來人 !!
作者: 上等人    時間: 11-11-30 17:39

無左學券唔知會唔會再深D呢? 我都認為活動D教會好D, 如果有埋暖水泳池更好~
原帖由 letea 於 30-11-2011 15:30 發表
我阿仔舊年IN民生,咁舊年IN左培正、維多利亞、學之園、TT國際部同民生,最後除左培正,其他都收左,我地選左民生,原因有﹕
1)面試形式。我覺得面試形式好人性化、生活化。從兒童角度出發,了解亦顧及幼兒既需要,是唯一一間比父母 ...

作者: BOBO_mummy    時間: 11-11-30 18:32

我個女in時顏色答錯,老師重講(算啦媽咪):D 之後重好有心機再引導佢回答問題,講故事時老師都有心機呀
好心急呀:evil:
作者: lnp    時間: 11-11-30 19:05

我幾好彩
四点鐘in
個老師帶師眼镜好好人
講故仔時阿女笑到唔停咀( 粗魯咗少少)
作者: griffinma    時間: 11-11-30 20:20

我覺得成個流程好好,老師斯文有禮,對小朋友好有耐性,如果收我仔仔,我應該唔考慮其他
作者: kmmum    時間: 11-12-1 09:49     標題: 回復 52# 恩林 的帖子

我都好認同"上面有位家長話"家長真係要每日同佢地讀書,不能鬆懈!" "
我不是ms 家長,囡囡亦讀緊一間外面形容的開心課程淺幼稚園.  學校每學期有數本書,每日有工作紙,每星期寫明教幾多個字(中英文).  其實,家長自己勤力+努力一點, 每星期溫書, 多和小朋友閱讀課外書本,
作者: kmmum    時間: 11-12-1 09:50

...多閱讀課外知識. 不一定比課程深的學校差.
作者: lamyungyu    時間: 11-12-1 15:31

作者: JoSon0709    時間: 11-12-2 15:04

今年面試兢爭真係好大,小朋友要同家長一曰走幾場面試很辛苦同樣老師也是一樣,所以我哋應該体諒老師, 將失望或不滿化做正能量, 比小朋友見到或聽到便變成負面的教肓.
作者: rsx    時間: 11-12-3 23:46

but i think it is the responsibility of kindergartens to make sure the interview is as fair as possible, e.g. the teachers have enough rest so that their prformance, i think it is most decisive to the performance of kids, is acceptable.

anyway, i believe the performance of kids is just 30% of the whole marks, the others are the academic qualification of parents, the jobs of parents and where they live :)

原帖由 JoSon0709 於 11-12-2 15:04 發表
今年面試兢爭真係好大,小朋友要同家長一曰走幾場面試很辛苦同樣老師也是一樣,所以我哋應該体諒老師, 將失望或不滿化做正能量, 比小朋友見到或聽到便變成負面的教肓. ...

作者: griffinma    時間: 11-12-4 05:55

如果講差,培正既老師表現仲差...今日去IN已經早成半個鐘出門口,點知等唔到巴士,跟住塞車,2:35到,問老師時就話乜咁遲,上晒課室...咁即係點?再問至話自己上三樓...上到三樓阿仔喊...佢地即刻話喊唔IN得,叫我地等下一轉...全程黑面....同民生差唔多時間3:00IN,但感覺差天共地...MSC好好多

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5