教育王國

標題: 陳守仁 vs 港大同學會的決擇 [打印本頁]

作者: bermama    時間: 11-11-28 13:21     標題: 陳守仁 vs 港大同學會的決擇

有冇家長已經被以上2間學校同一時間取錄? 如有, 大家如何選擇和取捨?
作者: hoihoima    時間: 11-11-29 21:06     標題: 回復 1# bermama 的帖子

These two schools are very far apart, where do you live??
作者: headmama    時間: 11-11-29 21:09

我兩個都有offer. 不過我揀左港大同學會,因為TSL太多外藉人士.
作者: I1.rlkn    時間: 11-11-29 21:11

我都會選港大
作者: gooday    時間: 11-11-29 21:32

請問點解揀港同呢? 以申請人數計算,好似陳守仁受歡迎D? 請指教!
作者: im_csb    時間: 11-11-29 21:37     標題: 回復 5# gooday 的帖子

港大同學會的只有九龍east , HK east 的家長會choose, but 全九龍, 和新界都可以choose  TSL
作者: bbiloveu    時間: 11-11-29 21:47

申請人數可以某程度上反映到受歡迎程度, 當可以方便地上網報名時,一定會更多人申請的.
作者: tinyuichan    時間: 11-11-29 21:50

港同不需中學派位
但假若你充滿自信派band 1著名官津中學, 就tsl
不考慮以上, 兩間都是好學校便近邊間讀邊間!
作者: ha!    時間: 11-11-29 23:46

作者: bermama    時間: 11-12-15 18:46

我地住緊將軍澳, 其實陳守仁對我地黎講的確遠左小小, 前日再多收多一間offer 九龍塘學校, 3間o係我地心目中都係叮噹馬頭, 唔知點揀
作者: HaYi    時間: 11-12-15 23:30

如果小朋友是受傳統型較單向的 : KLT > TSL  (因TSL 的成績都不是很好, 大部份去顏保玲, KLT 好似多些去傳統的band 1)

如果小朋友是需要雙向活動型: HKUGA > TSL  , HKUGA 中英都應該良好, TSL就英強中弱, 但現在要中英都強才是好.
作者: Charlotte_mom    時間: 11-12-16 10:10

講開中文, 又要讚下學校(港同)教得好
我D普通話係"爛"級別, 頂硬上果種
上星期公司ANNUAL DINNER, 有一PART係玩剪報紙, 第一檯去滙報果個係內地同事, 用普通話, 第2檯又好順便用普通話, 到我果檯, 我女出去, 都係好順便用普通話讀晒成篇野, 當場全場拍掌(包括內地同事仲有我北京藉老闆娘)話佢發音準確又唔怯場

雖然之後個個同事COMMENT都係:好心你跟你個女學好普通話啦! 但心裡都忍唔住開心架
作者: silvia_ng    時間: 11-12-16 10:59

原帖由 HaYi 於 11-12-15 23:30 發表
如果小朋友是受傳統型較單向的 : KLT > TSL  (因TSL 的成績都不是很好, 大部份去顏保玲, KLT 好似多些去傳統的band 1)

如果小朋友是需要雙向活動型: HKUGA > TSL  , HKUGA 中英都應該良好, TSL就英強中弱, 但現在要 ...

點解話去顏bowling就差? 有冇考慮過tsl有一個特別之處, 就係有一批小朋友唔係中國人, 佢地係tsl 6年都係只學法文英文同少量中文? 佢地有幾多間主流中學可以選擇, 比佢地繼續以讀法文為主?

每級大約有5份一呢d小朋友, 即係大約一級35人, 咁可唔可以解釋到點解咁多人去顏bowling? (同埋大家都係保記學校呢!)
作者: 人地既阿媽    時間: 11-12-16 11:49     標題: 回復 11# HaYi 的帖子

顏保玲係Band 1 中學,好野黎架!看TSL website,除左顏保玲,佢地有好多學生去左傳統Band 1 中學,如DBS, DGS, Good Hope, King's, La Salle, Marymount, Queen's Queen Elizabeth, St.Paul Boys, St.Paul Covent, St. Paul Co-Ed, St. Stephen Girls, True Light, Wah Yan, Ying Wah 等等。我覺得佢地派位成績好好喎!
作者: Ving    時間: 11-12-16 12:06

But for TSL, you need to count the percentage that can go into so called "elite school" and assess if your children can be within that percentage.
作者: KikiDaddy    時間: 11-12-16 12:24

Secondary school allocation is never the selling point of TSL. If you compare its allocation result to that of APS, you can see the difference.

Having said that, TSL is a good school that offer excellent English learning environment and modern campus with good facilities. Its school fees is the most reasonable among the DSS / private schools.

原帖由 人地既阿媽 於 11-12-16 11:49 發表
顏保玲係Band 1 中學,好野黎架!看TSL website,除左顏保玲,佢地有好多學生去左傳統Band 1 中學,如DBS, DGS, Good Hope, King's, La Salle, Marymount, Queen's Queen Elizabeth, St.Paul Boys, St.Paul Covent, St. Paul C ...

作者: 人地既阿媽    時間: 11-12-16 12:25     標題: 回復 6# im_csb 的帖子

報私校同直資無住址限制,我有朋友住東涌都報港大同,我諗如果你好鍾意某間學校,幾遠都會報既。
作者: 人地既阿媽    時間: 11-12-16 12:42     標題: 回復 16# KikiDaddy 的帖子

Agree!  Since 樓主 is comparing 港大同 and TSL (but not TSL vs other Elite schools like APS), so I just want to raise the point that TSL's secondary school allocation results is actually quite good for 樓主's consideration.
作者: Ving    時間: 11-12-16 13:04     標題: 回復 16# KikiDaddy 的帖子

But fortunately or unfortunately, in HK most people evaluate whether a primary school is good or not mainly on its allocation rate to good secondary schools.

If one told a parent your children can have good language but he/she will go to band 3 schools, then I think over 90% parents won't accept.
作者: 人地既阿媽    時間: 11-12-16 13:54

我係TSL同KTS 中揀左TSL,原因係TSL學費平d,又有外語學,同埋我prefer 英小多過中小。如果我期望小朋友入到band 1 中學,入讀呢兩間是但一間對我分別不大,因為兩間都係好學校,但我相信家庭既配合才是最重要。
作者: KikiDaddy    時間: 11-12-16 14:24

Exactly. There are many good schools. Just choose the one suitable to your kid / family is OK.

原帖由 人地既阿媽 於 11-12-16 13:54 發表
我係TSL同KTS 中揀左TSL,原因係TSL學費平d,又有外語學,同埋我prefer 英小多過中小。如果我期望小朋友入到band 1 中學,入讀呢兩間是但一間對我分別不大,因為兩間都係好學校,但我相信家庭既配合才是最重要。 ...

作者: HaYi    時間: 11-12-16 21:29

客觀上睇 TSL web,  入 npl % ( Band 1 尾)一定多過其它 Band 1  中/頭的, 不過正如其它貼主說, tsl 都唔係主力sell 去傳統的如 gh 的學校... 會不會去一d新派些的如 cky 更如魚得水... ??  

原帖由 人地既阿媽 於 11-12-16 11:49 發表
顏保玲係Band 1 中學,好野黎架!看TSL website,除左顏保玲,佢地有好多學生去左傳統Band 1 中學,如DBS, DGS, Good Hope, King's, La Salle, Marymount, Queen's Queen Elizabeth, St.Paul Boys, St.Paul Covent, St. Paul C ...

作者: bermama    時間: 11-12-17 13:15

多謝各位意見, 我諗要到出年差不多開學先知讀邊間

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5