教育王國

標題: 播道/聖芳濟/陳守仁/聖保羅男校邊間好? [打印本頁]

作者: Seven@@    時間: 11-11-25 22:51     標題: 播道/聖芳濟/陳守仁/聖保羅男校邊間好?

播道/聖芳濟/陳守仁/聖保羅男校邊間好?
播道同聖保羅男校可直上中學,係咪會好D呢?

請多多指教!
作者: 空谷幽兰    時間: 11-11-25 23:28

聖保羅男校
作者: ilj    時間: 11-11-26 00:48

作者: SCKnight    時間: 11-11-26 00:57

原帖由 Seven@@ 於 11-11-25 22:51 發表

請多多指教!

其實點解會咁問呢?
作者: fanwong29    時間: 11-11-26 11:01

SPCPS>SFA>TSL>EC
作者: Seven@@    時間: 11-11-28 23:15

其實4間都收咗,但家住KLN,聖保羅男校又會搬到好遠,所以唔知點選擇好。
作者: ilj    時間: 11-11-28 23:32

作者: Peter2880    時間: 11-11-28 23:41

原帖由 Seven@@ 於 11-11-28 23:15 發表
其實4間都收咗,但家住KLN,聖保羅男校又會搬到好遠,所以唔知點選擇好。

嫌遠的, 當日唔好去考, 去得考, 即係鐘意間學校, 比你考到又嫌遠, 究竟你知唔知自己要mug?
我諗你post e 個 topic 係要攞別人認同, 你心已有答案, 唔需要問人意見, 比d信心吧!
作者: 青青河邊草    時間: 11-11-28 23:52

原帖由 Peter2880 於 11-11-28 23:41 發表

嫌遠的, 當日唔好去考, 去得考, 即係鐘意間學校, 比你考到又嫌遠, 究竟你知唔知自己要mug?
我諗你post e 個 topic 係要攞別人認同, 你心已有答案, 唔需要問人意見, 比d信心吧! ...

AGREE!
睇見呢d咁既post真係把幾火.
做家長, 自己無諗過為乜去考小學既咩?
你無事前做好功課才叫小朋友去考既咩?
做乜要小朋友咁辛苦咁同你個個星期走去面試?
家陣玩呀?

考完, 仲係度問唔知邊間好?
做父母的連這少少的主見都無, 你點去教養小朋友>?
定係, 你只不過係想同唔少人一樣, 只係想SHOW OFF下自己個仔考到幾多間小學咁呢?
作者: KikiDaddy    時間: 11-11-29 07:31     標題: 回復 6# Seven@@ 的帖子

SPB is a good school but it does not worth to spend two hours everyday in travelling.

Did you apply for YW? If yes, you can wait for its result before the final decision is made.
作者: RoseInPink    時間: 11-11-29 08:45

作者: hyatt    時間: 11-11-29 09:09

如果讀spc我覺得搬屋好d。
作者: 仔仔錫錫你    時間: 11-11-29 09:30

如果搬唔係問題就SPB喇,新校舍設備好又大,小朋友可以好好享受校園生活
作者: ngsmum    時間: 11-11-29 09:43     標題: 回復 3# RoseInPink 的帖子

RoseInPink, may I know why you or your teacher's friend will choose St Paul Boy?
作者: 虎媽媽    時間: 11-11-29 10:33

原帖由 fanwong29 於 11-11-26 11:01 發表
SPCPS>SFA>TSL>EC

same here

不過,我住新界,搬唔到架喇,所以都唔會報SPCPS 同埋EC
作者: 2012P1    時間: 11-11-29 10:54     標題: 回復 6# Seven@@ 的帖子

Your son is so great, has so many choices!  Can you share with us what particular strength is your son?  English?  Handsome?  What else?  So admirable!
作者: abioole    時間: 11-11-29 11:05     標題: 回復 7# 青青河邊草 的帖子

你知道嘛? 我真的很喜歡spb, 當我知道呀仔連第一round都failed咗時, 我真係好傷心, 但我沒有放棄, 我keep住寫信比校長, 每個星期都用食lunch既時間親自交去, 封封內容都唔同, 我亦註明我會搬屋如可以入讀.  到了第六封, 書記打來, 叫我不用再去信, 意思大約是. '你沒有希望的, 你再做亦只是途勞無功' (可能係我誤會咗啦, 但有一句說話是好清楚的, 請不要再來信).  我當時真正很失望, 我不是要求入讀, 只是要求校長能抽空見一見小兒, 如見過後結果仍是一樣, 我也無悔.  但最終書記一個電話, 打了一巴在我的面上.  (好像: 你不知醜字怎寫嗎? 賴蝦蟆想食天鵝肉?)

但現在見到有些人得到offer才考慮, 又覺得遠, 又要將佢同其他學校比較.  我現在更加失望!!! 我覺得學校根本收錯那些學生, 因為他們家長正在浪廢(容許我用此字 - 廢, 因為此學位在那些家長來說真的是 - 廢.)學校資源, 淺踏我地這些很喜歡此校家長的尊嚴!!!  在我眼中此校是寶, 但在那些得到offer又不懂得愛惜的家長是草!!! 這是一個什麼的世界!.
作者: TheWiseMom    時間: 11-11-29 11:20

I thought about applying for St. Stephen's & St. Paul's Boys. But they are too far for me, & relation counts for these 2 schools. So I didn't apply. Before I took courses at HKU & felt dizzy by traveling back to my home. So long traveling time isn't good for my kids.
作者: hkqmark    時間: 11-11-29 11:33

原帖由 abioole 於 11-11-29 11:05 發表
你知道嘛? 我真的很喜歡spb, 當我知道呀仔連第一round都failed咗時, 我真係好傷心, 但我沒有放棄, 我keep住寫信比校長, 每個星期都用食lunch既時間親自交去, 封封內容都唔同, 我亦註明我會搬屋如可以入讀.  到了第六 ...

相反我覺得你已經吸引了他們注意, 如果是我一定唔會停.
作者: Ving    時間: 11-11-29 11:58     標題: 回復 17# abioole 的帖子

Is your son applying for SPB last year or this year? And do you live far away from the school? I think you are good mom as you have done the best for your children.
作者: abioole    時間: 11-11-29 12:04     標題: 回復 1# Ving 的帖子

This year, and live in KLN.

Although I know I already got their attention, the point is those who are in first/second batch waiting list have much higher chance than me.. I can say I'm zero in chance, because I'm even not in any batch at all.  At least I didn't blame at anyone, the result was already fixed.  I was just felt sad about those who had offer but now struggling on the distinct, that is ridiculous to me, people definitely have their right to make decision or selection if they have offers on hand, but they should have knew about the distinct is one of the consideration fact before they applied the school.
作者: Ving    時間: 11-11-29 12:32

I think you have already shown your gratitude to them as you hand in six letters personally to the school just in two months time.

So do your children have other offer yet, and if not, I bless he has one very soon.
作者: 橫風王道    時間: 11-11-29 12:51

嘩!富戶啊!其實類似你呢 d 富戶可能為數不少,只是冇 post 上黎“分享”而已…難怪我等赤貧之家一個 offer 也沒有……

原帖由 Seven@@ 於 11-11-25 22:51 發表

請多多指教!

作者: cmchang0927    時間: 11-11-29 13:46

媽媽才是孩子最重要的寶物, 不是學校........ Good Luck!
原帖由 abioole 於 11-11-29 11:05 發表
你知道嘛? 我真的很喜歡spb, 當我知道呀仔連第一round都failed咗時, 我真係好傷心, 但我沒有放棄, 我keep住寫信比校長, 每個星期都用食lunch既時間親自交去, 封封內容都唔同, 我亦註明我會搬屋如可以入讀.  到了第六 ...

作者: cmchang0927    時間: 11-11-29 13:51

兩年前大女個界, 有個女仔held 住DGJS, Coedu, CKY, 培喬, GT, TSL, SFA, Convent 到開學先肯放, 個個媽咪問佢會讀邊間都得到唔同答案!!!!!! 所以有人可能九月一日前都唔會放位的!
原帖由 橫風王道 於 11-11-29 12:51 發表
嘩!富戶啊!其實類似你呢 d 富戶可能為數不少,只是冇 post 上黎“分享”而已…難怪我等赤貧之家一個 offer 也沒有……

作者: ilj    時間: 11-11-29 14:05

作者: ilj    時間: 11-11-29 14:09

作者: cmchang0927    時間: 11-11-29 14:14

最奇怪係當我地D八卦媽咪估佢究竟會係選DG or coedu既時候, 竟然兩間都唔係!
原帖由 ilj 於 11-11-29 14:09 發表
始終咪又係讀得一間,又唔係一日可以返一間.霸咁多自己開心, 但好多人傷心痛心.日日茶飯不思半夜起身訓唔返,相信好多家長而家都係. 唔係唔比人考慮霸位,只係唔駛幾間咁多囉,地區/風格/教學方式應該一早知道 ...

作者: kkhon    時間: 11-11-29 14:38

原帖由 cmchang0927 於 11-11-29 13:51 發表
兩年前大女個界, 有個女仔held 住DGJS, Coedu, CKY, 培喬, GT, TSL, SFA, Convent 到開學先肯放, 個個媽咪問佢會讀邊間都得到唔同答案!!!!!! 所以有人可能九月一日前都唔會放位的!  ...
每年都會有這些自私的家長,咁樣損人又不利己,其實一開始都知想比咩學校小朋友入讀,5需要hold咁多如果真決定不下我覺得只會取2間最最最心儀作最後決擇。早d放位出嚟比有心人,學校又好做安排。

作者: TheWiseMom    時間: 11-11-29 15:18

原帖由 cmchang0927 於 11-11-29 13:46 發表
媽媽才是孩子最重要的寶物, 不是學校........ Good Luck!

Hi Abioole,

cmchang0927 is right. You're such a dedicated mom that your son will succeed no matter which school he ends up studying at, even though he may study at a gov't school.

Other postings are also right. We should have had a priority tree before we applied for any schools. E.g. for me, LS>DBS>YW. Now I've failed the first two & am waiting for YW & other schools' results. I'm holding only 1 private school for backup. Actually, I even wanted to save this deposit. For that mom who held so many schools until 1 Sept., she must've wasted so much money to hold the seats. But even she's rich, she's not considerate.
作者: joeyxlma    時間: 11-11-29 17:01

回樓主, 我對男校知道不多. 不過聽口碑是st. paul boy's. 如果我是你的朋友, 我一定勸你搬屋. 小朋友上學少則6年, 上埋中學多則12年(haha, 我不知它的中學是不是都在港島) , 大人上班多用半小時甚至1小時不是什麼大不了的事, 對小朋友就完全不是同一回事. 所以我會建議你搬就小朋友返學.

(ps: 其實報多d, 到收先唸都係人之常情. 因為總不會咁腦定知道最心儀的是必收的)
作者: cmchang0927    時間: 11-11-29 20:46

I think what ppl feel uncomfortable is not the no. of schools that have been applied.  Before the applications are made, should have a "priority list" in the mind.  E.g. DG> Coedu> EC, etc, then once u have been accepted by the school that in a higher prioriy, the decision can just come up asap
原帖由 joeyxlma 於 11-11-29 17:01 發表
回樓主, 我對男校知道不多. 不過聽口碑是st. paul boy's. 如果我是你的朋友, 我一定勸你搬屋. 小朋友上學少則6年, 上埋中學多則12年(haha, 我不知它的中學是不是都在港島) , 大人上班多用半小時甚至1小時不是什麼大 ...

作者: paco-mama    時間: 11-11-29 22:50

其實身為父母口口聲聲話愛錫兒女,問一下自己,連辦學理念都攪唔清*炒埋一碟,見成十間八間(更係啦 interview又唔係自己),到今時今日仲未醒
作者: ilj    時間: 11-11-30 00:08

作者: whl3868    時間: 11-11-30 00:41

原帖由 cmchang0927 於 11-11-29 13:51 發表
兩年前大女個界, 有個女仔held 住DGJS, Coedu, CKY, 培喬, GT, TSL, SFA, Convent 到開學先肯放, 個個媽咪問佢...

會唔會係老作乍...Coed...培僑....TSL 都係直資, 有乜絕橋可以hold住三間直資~~~
作者: 青青河邊草    時間: 11-11-30 00:43

原帖由 whl3868 於 11-11-30 00:41 發表

會唔會係老作乍...Coed...培僑....TSL 都係直資, 有乜絕橋可以hold住三間直資~~~

直資HOLD幾多都得架.
作者: whl3868    時間: 11-11-30 00:51     標題: 回復 36# 青青河邊草 的帖子

Thx...知多左~~~
作者: chickenwing2006    時間: 11-11-30 02:17

搭訕 .... 甘 final 個囡仔揀左咩呢 ? 非 dg , 非 co-edu
係咩呢 ????  

原帖由 青青河邊草 於 11-11-30 00:43 發表

作者: sweatheart    時間: 11-11-30 08:35

原帖由 cmchang0927 於 11-11-29 14:14 發表
最奇怪係當我地D八卦媽咪估佢究竟會係選DG or coedu既時候, 竟然兩間都唔係!  

i guess she chose CKY finally.
作者: evasky    時間: 11-11-30 11:52

原帖由 Seven@@ 於 11-11-28 23:15 發表

俾仔仔考多幾間是可理解,因不能保證他一定能考到心儀的小學。但現在已有四間在手,希望你能盡快決定一間,然後放出其他學位給等候的小朋友!

以下一些意見給你考慮:
SPB - 地點在香港,有些小學星期六會有課外活動,可能無校車接送。如你不介意,便可選此校
SFA - 地點在九龍,這校是著重成績,如你和仔仔不怕谷想成績好,便可選此校
CSY - 直資和IB課程,如你想等6月大抽獎而IB又吾係你杯茶,不用考慮這間
播道 - 地點在將軍澳和直資,我對這校不太認識,應該不是很谷的學校吧

其實四間各有不同特式,樓主應該很容易㨂,不要浪費你自己的錢和hold住D學位,快快決定而後放出不要的學位吧!
作者: cmchang0927    時間: 11-11-30 12:16

so clever!
原帖由 sweatheart 於 11-11-30 08:35 發表

i guess she chose CKY finally.

作者: Peter2880    時間: 11-11-30 13:45

原帖由 cmchang0927 於 11-11-30 12:16 發表
so clever!  

有dgs, st paul coed, 唔讀, 讀cky? 不敢相信
作者: ha!    時間: 11-11-30 14:02

作者: Arkcocoon    時間: 11-11-30 14:04

sorry - which one is CKY?
作者: chunlaifat    時間: 11-11-30 15:40     標題: 回復 28# abioole 的帖子

又不用這麼激動。人人的價值觀都不同。spb是很出名,但成績只是Band2頭,如交通很遠的確是不實際的。個書記咁冇禮貌,唔讀佢好過啦, 好學校多的是。你將今日的經歷記低,鼓勵囝囝努力讀書,他日入一間比spb更好的中学。
作者: abioole    時間: 11-11-30 15:59     標題: 回復 1# chunlaifat 的帖子

我不是激動, 只是失落,  我就正正想入一間成績不是好top, 又有中學, 又係男校, 又有新校舍,而又有好既學校歷史(可以增加子女對學校既歸屬感), 成績中上的學校便可.  學生又不用太大壓力, 家長又可以多些時間同子女溝通, 減少摩擦.   但偏偏有人有offer, 而家學校收佢但又怕遠.  我先至咁感慨姐..

那書記沒有無禮貌, 她好有禮貌同我講叫我唔洗再寄信.  因為學位實在有限, 而我小朋友又表現得好好, 之類既說話啦.  但試想像一個女仔比一個男仔當面拒絕, 個女仔實咩野都聽唔入耳啦.  

spb 係一間好學校, 我只係覺有人身在福中不知福, 但又要去報, 收咗又唔讀. 唔讀既理由又唔合理, 學校位置一早知啦, 咪玩啦!  學校都好難做, 收你, 但係你話我遠喎!!不如開間分校係你屋企隔離好無?
作者: KikiDaddy    時間: 11-11-30 16:22

Frankly speaking, I believe what Seven@@ did is quite normal. Even the kid is very smart, I don't think any parent can have 100% confidence that a DSS / private school will give them an offer when they applied to the school.

We can only make decision when we got the offers on hands.

原帖由 abioole 於 11-11-30 15:59 發表
我不是激動, 只是失落,  我就正正想入一間成績不是好top, 又有中學, 又係男校, 又有新校舍,而又有好既學校歷史(可以增加子女對學校既歸屬感), 成績中上的學校便可.  學生又不用太大壓力, 家長又可以多些時間同子女溝 ...

作者: kinchani    時間: 11-11-30 18:10

其實seven@@ 都係想快d做決定要邊間先問下大家意見姐, 大家報幾間學校都係因為唔知邊間會收, 想買個保險.

原帖由 KikiDaddy 於 11-11-30 16:22 發表
Frankly speaking, I believe what Seven@@ did is quite normal. Even the kid is very smart, I don't think any parent can have 100% confidence that a DSS / private school will give them an offer when the ...

作者: fc1668    時間: 11-11-30 18:14

算啦,佢怕遠去讀書,可能考之前佢知唔知咁遠呢 考到之後今日怕遠,但聽日諗落又唔怕遠,後日諗諗下又真係好遠....所以到9月1佢都未決定到架喇 我怕遠考都費是去考,車錢都蝕埋!
原帖由 abioole 於 11-11-30 15:59 發表
我不是激動, 只是失落,  我就正正想入一間成績不是好top, 又有中學, 又係男校, 又有新校舍,而又有好既學校歷史(可以增加子女對學校既歸屬感), 成績中上的學校便可.  學生又不用太大壓力, 家長又可以多些時間同子女溝 ...

作者: Peter2880    時間: 11-11-30 22:26

I do not agree SP pupil do not have pressue.  They got 6-8 homeworks every day in P1.
Also i think it is not the decision of the 書記, it should be the decision of "someone" who wont give you any false hope and let you wait unitl summer next year.   Therefore you can feel how the culture of the school.
作者: joeyxlma    時間: 11-12-1 13:23

原帖由 青青河邊草 於 11-11-30 00:43 發表

Really? I don't think so wor?
作者: joeyxlma    時間: 11-12-1 13:28

原帖由 evasky 於 11-11-30 11:52 發表

CSY - 直資和IB課程,如你想等6月大抽獎而IB又吾係你杯茶,不用考慮這間

補充下;陳守仁 - TSL(I think that refer to "CSY" in your post), it is not IB.

作者: ssskwan    時間: 11-12-1 20:58

原帖由 joeyxlma 於 11-12-1 13:28 發表

補充下;陳守仁 - TSL(I think that refer to "CSY" in your post), it is not IB.

佢詣CKY, 蔡繼有
作者: CMWmama    時間: 11-12-2 10:30

嘩, 你個仔好叻呀, 起碼係好多人心儀的小學!
有好多人睇到真係唔抵得你呀! 比我就揀SPCPS, 有中學一條龍上, 六年後唔駛煩, 又有新校舍, 話哂名校, 但最好搬港島西, 近上學. 肯唔肯搬就睇家長啦!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5