教育王國

標題: 請問沙田陳元喜的功課, 考試和沙寫多唔多? [打印本頁]

作者: SY_Joanne    時間: 11-11-24 23:25     標題: 請問沙田陳元喜的功課, 考試和沙寫多唔多?

請問沙田陳元喜的功課, 考試和沙寫多唔多?
作者: danielmorris    時間: 11-11-25 15:07

小一,五至六樣,不多,每樣做最多十五分鐘!
不錯的學校,可以考慮的!
作者: Hello媽媽    時間: 11-11-26 00:44     標題: 回復 1# danielmorris 的帖子

小一上學期是沒有考試, 下學期才計考試分.
小一至小四功課都不算好多 , 但小五精英班就會好多好忙. (一定要讀普通話班, 普通話學得好有效, 小朋友會好叻), 升中派得都好, 每年都有 over 70人派到 Band one (英中)
作者: gigi82008    時間: 12-6-26 15:44

我問過學校,小伍精英班分兩班:廣東話 and 國語 ,這兩個精英班都一樣嘅  
作者: 可愛的天使    時間: 12-6-26 22:22

請問幾時先知分左邊一班呢?
作者: yanyvonne    時間: 12-6-30 21:21     標題: 引用:請問幾時先知分左邊一班呢?

原帖由 可愛的天使 於 12-06-26 發表
請問幾時先知分左邊一班呢?
7月6日上學校網看

作者: gigi82008    時間: 12-7-3 21:22

五年班分精英班-國語.廣東話各—班精英班
作者: Hello媽媽    時間: 12-7-3 23:36

回復 gigi82008 的帖子

是的, 廣東話和普通話各一班(精英班),  小兒由小一到小六都是普通話班(精英班), 所以普通話吾錯.(完全吾需要父母跟進) 直得一讚學校的能力.

作者: yanyvonne    時間: 12-7-4 20:53

Hello媽媽 發表於 12-7-3 23:36

是的, 廣東話和普通話各一班(精英班),  小兒由小一到小六都是普通話班(精英班), 所 ...

真系放心好多!
作者: Hello媽媽    時間: 12-7-5 17:16

回復 yanyvonne 的帖子

希望你小朋友讀得開心. 無論讀廣東話或是普通話, 我都覺得陳元喜小學的學生成績都吾會差, 最緊要是家長同學校的合作和信任.

作者: yanyvonne    時間: 12-7-5 20:40     標題: 引用:回復+yanyvonne+的帖子 希望你小朋友讀得

原帖由 Hello媽媽 於 12-07-05 發表
回復 yanyvonne 的帖子

希望你小朋友讀得開心. 無論讀廣東話或是普通話, 我都覺得陳元喜小學的學生成績都 ...
多謝你的意見!我知這間學校好開心!

作者: gigi82008    時間: 12-7-6 10:27

yanyvonne 發表於 12-6-30 21:21
7月6日上學校網看

yanyvonne 你上網查到分班情況沒?
作者: gigi82008    時間: 12-7-10 16:34

Hello媽媽 發表於 11-11-26 00:44
小一上學期是沒有考試, 下學期才計考試分.
小一至小四功課都不算好多 , 但小五精英班就會好多好忙. (一定要 ...

剛上校網查到,今年有80幾個派到 Band one (英中),今年嘅派位結果好好!
作者: cramen827    時間: 12-7-10 20:27

小女今年小一,請問邊班是精英班?謝謝!!
作者: gigi82008    時間: 12-7-11 10:40

是的, 廣東話和普通話各一班(精英班),  小兒由小一到小六都是普通話班(精英班), 所 ...

估計你應該跟老師多溝通啦,
我親自問咗老師,是否小一開始分精英班,
答案---NO

因小朋友嘅學業仲未穩定,唔想給家長學生太大壓力,
去到小四,學業相對穩定才分一班廣東話精英班一班普通話精英班,共兩班精英班.
各位今年入小一嘅媽咪們,唔好聽“流言”,只要小朋友努力過,唔好計較廣.普 .....
我們一起為小一新生打氣加油!!!

作者: cramen827    時間: 12-7-11 20:31

我想問一下Hello媽媽,你的兒子由一年到六年級都是B班嗎?
作者: Hello媽媽    時間: 12-7-11 22:41

我想說小兒是沙田圍陳元喜的舊生, 我想我清楚學校多過你這小一生生家長, 我沒有說小一有精英班, 希望你睇清楚我的說話. 我只是小兒小一至小六都是普通話班, 並且是精英班( 是小四至小六), 我並沒有渾淆其他家長.
我只是出於大家是同門才寫D支持學校的說話, 我冇想過會比你這位吾知那間陳元喜的家長無禮對待.

作者: Hello媽媽    時間: 12-7-11 22:50

(上面的說話我只是回應你上一句說話, 是認同你講小五有精英班.)

作者: Hello媽媽    時間: 12-7-11 22:56

我好吾想在這裡同你吵架, 我只是出於關心一D 有需要的家長, 請收手唔好再講我了.

作者: Hello媽媽    時間: 12-7-11 23:02

回復 cramen827 的帖子

是, 小兒由小一至小六都是B 班
(其實我小朋友已升中了, 所以我都希望可以幫下你哋D新家長)

作者: gigi82008    時間: 12-7-12 12:30

為小一新生打氣,大家一起加油!

作者: Hello媽媽    時間: 12-7-12 13:24

你這小一家長真麻煩, 我只是輕輕講過(小一至小六讀普通話班(精英班)), 之後我都有更正, 但你都對我咬住不放.
其實你是否太在意廣東話和普通話班, 那班叻D. (陳元喜有你這家長加入, 以後都會麻煩多多

最後, 你把沙田圍的升中結果post上台山陳元喜實在太過份 (人哋明明寫明是香港九龍塘基督教中華宣道會台山陳元喜小學家長請進) 你就在人哋地方post自己學校派位好離譜明踩場, 請你好好檢討你的做法, 好過找我麻煩.

作者: gigi82008    時間: 12-7-12 13:37

Hello媽媽 發表於 12-7-12 13:24

你這小一家長真麻煩, 我只是輕輕講過(小一至小六讀普通話班(精英班)), 之後我都有 ...

分班試只系暫時,家長的支持系小朋友的學習動力!
為小一新生打氣加油!

作者: tam2012    時間: 12-7-12 17:22

作者: samlisam    時間: 12-7-12 20:20

gigi82008 請妳尊重自己, 尊重別人發言
妳的小朋友會當妳是榜樣, 學習妳的野蠻...
作者: nc2000    時間: 12-7-12 20:42

我係路人甲, 但小兒即將選小學, 故四圍8下沙田小學才路經此地! 我想hello 媽媽是真心以過來人家長身份解答下此小學的情況, 在言詞上可能有誤會, 亦解釋了, 大家不要動氣, 更不要以惡言相向,  因上bk學校討論區的媽媽都有共同目標, 都是打探多點學校資料, 都是為了子女!
作者: cramen827    時間: 12-7-12 23:24

Hello媽媽 發表於 12-7-11 23:02
回復 cramen827 的帖子

是, 小兒由小一至小六都是B 班

hello媽媽,多謝你的回覆!

作者: gigi82008    時間: 12-7-13 13:01

樓主;SORRY,搞到你嘅帖亂咗,我只做最後一次回應.
請各位媽咪們,請大家謹記,唔好標簽自己嘅小朋友,唔好覺得入唔到普通話班就無咗自信!入咗普通話班都要加倍努力,唔好太自信!
陳元喜今年嘅派位再次證實咗,唔系精英班都可以派的好好!
給多D信心小朋友,小一系一個新嘅挑戰,大家一起努力!
作者: marcuscyrus    時間: 12-7-13 13:17

哈哈,我是幾萬年前的校友,入來8掛下only,其實我睇唔出hello媽媽的說話帶有:入唔到普通話班就死得的意思。"一定要入普通話班",呢句說話,我自己感受為同"一定要比心機讀書" 差唔多意思,咁唔代表如果唔比心機讀書我就唔認你係仔。
大家都是為孩子好,何必要搞到咁呢,我都有入過去兩校的校網看,部份是當年教我的老師,放心好了,老師們很有愛心和經驗的,預祝你們的孩子能在陳元喜渡過快樂的小學生活。
作者: marcuscyrus    時間: 12-7-13 16:36

hello 媽媽,你是哪一間陳元喜的家長?我以前讀下午校,現在搬了去馬鞍山,早兩年我都有帶兒子去逛了一圈,見返以前的老師,感覺好特別,佢地好似冇~~變~~~過~~~~咁阿..
作者: Hello媽媽    時間: 12-7-13 16:51

回復 marcuscyrus 的帖子

Hi, 我是沙田圍家長, 我時時都會回校做義工.

作者: Hello媽媽    時間: 12-7-13 16:58

我兩個小朋友都是上午校的畢業生, 一個剛升中,都做了十多年家長, 所以都想出小小力幫學校宣傳, 想吾到變成害咗學校.
作者: Hello媽媽    時間: 12-7-13 18:31

吾該你平心聽人講, 我從冇睇小廣東話班, 陳元喜年年兩班精英班(廣東話和普通話)都派得好好,可check 校網, 吾單是今年, 吾知點解你會覺得我標籤普通話, 只因小兒讀了六年普通話班, 我用用家身份來贊揚學校的成功.  吾好再鬧罵,

我吾想影响其他(關心陳元喜的家長.)

作者: sodablue    時間: 12-7-13 22:18

Hello媽媽 發表於 12-7-13 16:51

Hi, 我是沙田圍家長, 我時時都會回校做義工.

我想講, 你話你小朋友由小一到小六都係讀普教中, 跟住入埋精英班,
你啲字眼同出既公仔俾我感覺係好開心, 好自豪

可能俾其他媽咪誤會咗都未定, 不過如果我女係咁叻, 我都會咁開心, 所以我又覺得冇咩問題

同埋真係唔好意思, 我想講唔係"沙田圍"陳元喜, 沙田圍係冇陳元喜架,
應該係"沙田"陳元喜 or "新田園"陳元喜都得, 因為佢响陳元喜, 豐盛苑, 同秦石邨之間

利益申報: 我女係今年會响沙田陳元喜讀小一, 考到入普教中, 但我冇覺得佢好叻

作者: sodablue    時間: 12-7-13 22:36

我朋友仔既學校到小四分2班精英班, 一班會係普教中, 一班係廣東話,
而普教中嗰班通常都係叻d (我朋友話佢仔間小學係咁分)

所以根本响好多家長心目中, 普教中已經係等如精英班

而陳元喜比人早, 由小一已經有普教中,
雖然學校根本未分精英班, 但係大家唔會再理學校原意係點架喇,
大家既態度都係"驚死蝕底, 考咗先算" (咁當然我就係其中一個)
作者: cramen827    時間: 12-7-13 22:38

sodablue:我女都係今年會响沙田陳元喜讀小一, 考到入普教中
作者: sodablue    時間: 12-7-13 22:41

cramen827 發表於 12-7-13 22:38
sodablue:我女都係今年會响沙田陳元喜讀小一, 考到入普教中

其實我冇諗過我女會考到, 如果今年因為普通話影响中文科成績, 下年都會轉番去廣東話班
作者: Hello媽媽    時間: 12-7-13 23:08

回復 sodablue 的帖子

吾該你幫我更正錯處, 是沙田新田圍.其實我絕冇覺得讀普通話班是叻D, 只是那位家長問, 我就答普通話叻D, 我意思是陳元喜教普通話吾錯, 好成功.   

作者: tam2012    時間: 12-7-13 23:37

作者: KITMAN622    時間: 12-7-14 09:03

傳聞三年班已暗地裡分了精英班,(傳聞由老師口中傳出)
B班是一班成績好同靜D嘅學生
D班則成績較差
想問下有無聽過呢?

作者: sodablue    時間: 12-7-14 10:12

gigi82008,

我絶對唔係tam2012/Hello媽媽既分身, 我又唔識佢地, 你可以叫babykingdom管理員check吓就知事實, 佢地好公道, 你可以舉報我, 還我一個清白
作者: tam2012    時間: 12-7-14 15:30

作者: takkwok    時間: 12-7-14 15:55

嘩!我本人剛加入做會員,就見到有人唔俾人發言,仲叫人走,咁我D新人仲敢發言
作者: JoJo    時間: 12-7-14 22:00

版主按 : 請各位能理性討論, 現將出言挑釁者發出警告牌, 如仍漠視版規, 繼續違規, 管理員會將違規會員禁言. 以作冷靜.

另本討論區嚴禁會員開分身戶口以達到某些目的. 現將違規會員封戶. 以作懲戒, 敬請注意!

作者: takkwok    時間: 12-7-15 01:14

回復 JoJo 的帖子

版主,小弟初入做會員,看第一張帖就是這張,第一回覆又是這帖
,我見這帖有些人互相對話,兩方面都錯解對方用詞,兩方面也有用詞過激,但我只見版主停了一方賬号,但叧一方就無事,係咪有偏幫呢?需然唔關我事,但令我對版主及這論區失去信心,

作者: JoJo    時間: 12-7-15 21:36

takkwok 發表於 12-7-15 01:14
回復 JoJo 的帖子

版主,小弟初入做會員,看第一張帖就是這張,第一回覆又是這帖

您好,
根據本版版規, 如會員出言挑釁, 初犯者會先發出警告牌, 如仍漠視警告則會禁言一段時間. (14天至一個月不等)

但如會員以開分身戶口在同一討論帖內達到個人目的. 本討論區是一律禁止這種行為 . 戶口必會封戶 (原本戶口及分身戶), 待違規會員去信到親子王國管理員要求開戶.

兩方也有不對, 一位已收警告牌, 另一位因開分身戶, 嚴重違犯版規, 所以封戶

在此亦提醒各位會員發帖前請先查閱本討論區之基本版規, 那便可避免因違規而被管理員把帖移走/禁言/封戶.

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2127540&extra=page%3D1

如發現有違規帖, 可按舉報鍵, 版主會作出跟進.

如對本版有任可意見, 請到使用意見發帖,

因此帖已離題, 現將此帖關上. 敬請注意

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5