教育王國

標題: KTS第二次面試後感 [打印本頁]

作者: miutang    時間: 11-11-22 16:18     標題: KTS第二次面試後感

不知有參加的家長有無同感, 從老師的問題中, 已感覺佢地對家長好有要求, 他們問有無返工, 幾時放工, 係咪獨子, 點樣搞好佢既兩文三語, 有咩美術音樂體育比佢, 一星期學幾多樣野...

心諗唔通佢地只要全職媽媽, 獨子(資源充裕D), 同埋要上好多班先至叫合格??

看來他們對家長所付出的時間同金錢都好有要求, 有去IN的家長, 你們的感覺是怎樣?
作者: kitty23205    時間: 11-11-22 16:34

學校真是想揀一些對學生有支援和識教小朋友的家長
這是我面試後感
作者: kochiman2004    時間: 11-11-22 16:37

原帖由 miutang 於 11-11-22 16:18 發表
不知有參加的家長有無同感, 從老師的問題中, 已感覺佢地對家長好有要求, 他們問有無返工, 幾時放工, 係咪獨子, 點樣搞好佢既兩文三語, 有咩美術音樂體育比佢, 一星期學幾多樣野...

心諗唔通佢地只要全職媽媽, 獨子( ...

Same feeling as last year.  This may be the basic requirement for the KTS kid.  
作者: 3X    時間: 11-11-22 16:39

我覺得佢地需要尋找一d思想態度非常正面,
對培養子女很有使命感,
有d 質素 (經濟和學識上?!)
教育子女模式以德育為先的家長, 不過又非常著重成績等.

要求高0架!

原帖由 miutang 於 11-11-22 16:18 發表

作者: hyatt    時間: 11-11-22 16:47

係咪真係全職媽媽至俾到支援小朋友? 對在職媽媽的付出不公平。
作者: Angelakibb    時間: 11-11-22 16:52

我淨係唔明點解唔早d公佈 .. 好心急呢 !
我個part, 我都唔知自己答得叫好定唔好, 此終唔係教育界唔係好知點先係學校like的 ..
但我個女做excerise就唔ok, 佢話接唔番拋高左的東西
作者: money3298    時間: 11-11-22 16:54

咁一定有小朋友的媽媽係working mom 嘅, 不過我諗佢地會著重父母有冇花足夠的時間比小朋友lor. 而學幾多嘢..我就覺得唔係多佢就buy, 而係要學得"中"同"精"....

同埋... 我覺得(好似好衰gum), 同in 小朋友一樣, 講眼緣(第一印象), 同埋幾時in都有影響, 諗吓d老師由早in 到晚, 唔攰就奇la...
作者: 福媽    時間: 11-11-22 18:15

我會覺得kts已經內地咗有班小朋友會收..只係再睇下家長理念, 思維是否同佢地一樣..即話就算家長答得唔係咁好..都會收個位小朋友..不知道是不是會這樣...
作者: ha!    時間: 11-11-22 18:21

作者: mchan    時間: 11-11-22 18:34     標題: 回復 1# 福媽 的帖子

我都覺得小朋友1st Interview 時學校已就各個小朋友評了分,2nd Interview 見家長其實只係認識吓、了解吓家庭背景,因為「家校合作」對於教導小朋友真係好重要!
作者: 人地既阿媽    時間: 11-11-22 18:35

我就唔覺得佢地要set 到個要求好高,我相信佢地只係尋找相同教育理念同埋肯付出時間俾小朋友既家長。接見我地果兩位老師好sweet 好斯文大方,仲幾靚女添,完全唔覺佢地寸喎。
作者: ANN_LAU    時間: 11-11-22 19:45

請問當日老師問你地有幾多樣課外活動,有無問係乜野活動呀? 定係無問係咩,你地有無講埋呀?
作者: Laney    時間: 11-11-22 20:01

Yes, the teachers asked what kind of ECA, and how many ECA my child attend....

原帖由 ANN_LAU 於 11-11-22 19:45 發表
請問當日老師問你地有幾多樣課外活動,有無問係乜野活動呀? 定係無問係咩,你地有無講埋呀?

作者: ANN_LAU    時間: 11-11-22 20:11

原帖由 Laney 於 11-11-22 20:01 發表
Yes, the teachers asked what kind of ECA, and how many ECA my child attend....

佢只係問我有幾多樣,我就只係答左個數量,諗著佢會再問係咩野啦,跟著佢又無再問落去喇... 我應該主動講埋先係答得全面具體呀!!
作者: Yanamami    時間: 11-11-22 20:18

KTS入邊有好多siblings讀, 又或者家姐係Mary Knoll/ HYS...etc, 細路來KTS, 所以唔一定要獨子.  亦唔會只要全職媽咪.  校長的確重視家校合作, 禁對小朋友先最好.

作者: abinayams    時間: 11-11-22 20:43

我都好後悔自己咁老實, 話7點先放工反到屋企
作者: palmchristy    時間: 11-11-22 20:47

原帖由 Laney 於 11-11-22 20:01 發表

講左星期一至六每日學乜. 強調左佢玩, 仲要由爸爸講.
作者: Laney    時間: 11-11-22 21:42

wa!!!!! Mon to Sat?????If the number of ECA really counts, then u r sure win!

原帖由 palmchristy 於 11-11-22 20:47 發表

講左星期一至六每日學乜. 強調左佢玩, 仲要由爸爸講.

作者: xanax1mg    時間: 11-11-22 21:55

原帖由 abinayams 於 11-11-22 20:43 發表
我都好後悔自己咁老實, 話7點先放工反到屋企

我估唔關事掛, 我都7:30先返到屋企
作者: xanax1mg    時間: 11-11-22 21:57

原帖由 ANN_LAU 於 11-11-22 19:45 發表

無問我wor
作者: teamelody    時間: 11-11-22 22:08

個氣氛唔錯啊!!老師有禮和客氣!!!!!!!:
作者: kitty23205    時間: 11-11-22 22:17

淨係問有幾多樣無問是咩
我也只答有四樣無講咩課外活動
請問當日你地有主任或副校坐在一旁嗎?
作者: miutang    時間: 11-11-22 22:21     標題: 回復 22# kitty23205 的帖子

有一個主任, 爸爸話佢個樣有D惡, 上網CHECK返原來佢係訓輔主任, 唔怪之得啦.
作者: twobirds    時間: 11-11-22 22:31

感覺係一間注重家校連繫&配合的學校.
校園給人的感覺真係非常正... 充滿陽光及活力. 幻想一班小朋友係操場上追逐嬉戲應該十分愉快..... 學校俾唔俾呢?
我都係老老實實講每晚要7點左右才返到屋企, 爸爸要8點..小朋友係側邊, 誠實最重要.
作者: porkma    時間: 11-11-22 22:48     標題: 回覆 1# twobirds 的文章

今次面試,小朋友計分嗎?我的小朋友坐得麻麻?老師望望下!
作者: marcuscyrus    時間: 11-11-22 23:00

冇專登問,不過我自己講左,較早前講起一體一藝o個題,因爸爸提及我兒現習3種樂器,另一位老師就追問係邊3種,因我自己是鋼琴老師,老師又問樂器是否我自己教
我感覺學校需要肯付出時間及資源的家長,跟我們面談的兩位老師很友善,全程笑容十足,而我對服務生的印象也深刻,有禮但不囂張

作者: money3298    時間: 11-11-22 23:02

吓?? 我IN 嗰時冇主任喺課室~~~
作者: palmchristy    時間: 11-11-22 23:02     標題: 回復 18# Laney 的帖子

因為佢間幼稚園日日放學都有課外活動. 有奧數, 中國舞校隊, 美術, 同埋劍撃. KTS劍撃勁, 老師聽到咁細個學劍撃, 精神一振. 其實只係玩玩下.
作者: money3298    時間: 11-11-22 23:04

marcuscyrus: 你小朋友好勁呀!!! 有時間同handle 到3種樂器.!!!
作者: Yanamami    時間: 11-11-22 23:04

体育課先跑得.  平日小休有風紀集名, 唔跑得, 怕撞到其他人.  不過踢毽、跳繩是可以的.  操場上亦會搞好多活動, e.g家長做早操(朝早上課前).
做得好, 身教最重要.  唔可以為考學校而講大話.

原帖由 twobirds 於 11-11-22 22:31 發表
校園給人的感覺真係非常正... 充滿陽光及活力. 幻想一班小朋友係操場上追逐嬉戲應該十分愉快..... 學校俾唔俾呢?
我都係老老實實講每晚要7點左右才返到屋企, 爸爸要8點..小朋友 ...

作者: marcuscyrus    時間: 11-11-22 23:04

原帖由 twobirds 於 11-11-22 22:31 發表
我都係老老實實講每晚要7點左右才返到屋企, 爸爸要8點..小朋友 ...

我相信老師們都了解現今在職家長的難處,如果能夠指出可以點樣彌補返平常夜放工的影響,我相信都ok掛?
作者: Yanamami    時間: 11-11-22 23:06

有potential !

原帖由 palmchristy 於 11-11-22 23:02 發表
因為佢間幼稚園日日放學都有課外活動. 有奧數, 中國舞校隊, 美術, 同埋劍撃. KTS劍撃勁, 老師聽到咁細個學劍撃, 精神一振. 其實只係玩玩下.

作者: marcuscyrus    時間: 11-11-22 23:07

原帖由 money3298 於 11-11-22 23:04 發表
marcuscyrus: 你小朋友好勁呀!!! 有時間同handle 到3種樂器.!!!

絕不是勁,現今學超過一種樂器的小朋友多的是,佢有興趣,我又可以慳咁一樣樂器的學費就比佢玩下而已
作者: Yanamami    時間: 11-11-22 23:08

葉主任係輔警添.  雖然樣惡, 但女話只要乖, 都唔洗怕佢, 佢仲幾搞笑添....

原帖由 miutang 於 11-11-22 22:21 發表
有一個主任, 爸爸話佢個樣有D惡, 上網CHECK返原來佢係訓輔主任, 唔怪之得啦.

作者: palmchristy    時間: 11-11-22 23:12     標題: 回復 29# money3298 的帖子

音樂世家, 可以考埋APS.
作者: marcuscyrus    時間: 11-11-22 23:13

不過其實個過程都幾緊張,2位老師問,就算爸爸答o個時我都唔敢怠慢,同時又怕阿仔o係後面搞搞震(我最怕佢走黎問:點解咁耐都未得),好在冇
作者: money3298    時間: 11-11-22 23:13     標題: 回復 33# marcuscyrus 的帖子

因我自己都教琴but我都唔敢push 佢... 都係比人教.. 可能我要求真係唔高.. 佢又swimming 又學數又phonics 我已經覺得佢好辛苦了.... (可能就因為咁我會比kts out-ed... 哈哈~~)
作者: palmchristy    時間: 11-11-22 23:14     標題: 回覆 32# Yanamami 的文章

不過佢又話下次唔學喎. 比佢激死.
作者: marcuscyrus    時間: 11-11-22 23:17

原帖由 money3298 於 11-11-22 23:13 發表
因我自己都教琴but我都唔敢push 佢... 都係比人教.. 可能我要求真係唔高.. 佢又swimming 又學數又phonics 我已經覺得佢好辛苦了.... (可能就因為咁我會比kts out-ed... 哈哈~~) ...

當初我就是不想他選琴,最初他學percussion,後來他又想學琴,我話如果你肯恆常練習我先教你,就係咁樣,我就教佢囉,自己教都唔係唔好,進度可以控制得好些,又不時可以餓下佢,sofar佢都彈得ok
作者: Yanamami    時間: 11-11-22 23:19

唔緊要, 有個底.  如果入到KTS又可再pick up番.  同同學仔一齊操會開心d.

原帖由 palmchristy 於 11-11-22 23:14 發表
不過佢又話下次唔學喎. 比佢激死.

作者: money3298    時間: 11-11-22 23:24

哈哈~~ 可能我真的有d hea, 佢彈得dd ok ga jar!!! 唉.. 我係咪一個太hea 的媽???~~

原帖由 marcuscyrus 於 11-11-22 23:17 發表

當初我就是不想他選琴,最初他學percussion,後來他又想學琴,我話如果你肯恆常練習我先教你,就係咁樣,我就教佢囉,自己教都唔係唔好,進度可以控制得好些,又不時可以餓下佢,sofar佢都彈得ok ...

作者: marcuscyrus    時間: 11-11-22 23:26

原帖由 money3298 於 11-11-22 23:24 發表
哈哈~~ 可能我真的有d hea, 佢彈得dd ok ga jar!!! 唉.. 我係咪一個太hea 的媽???~~

其實最緊要是喜歡,我相信有能力彈得一手好琴的小朋友不少,但真心喜歡的沒幾個,今年考小一,頂多都是5歲幾6歲,應該是發掘興趣的時候,唔駛太介意個成果住啦^_^
作者: lingling06    時間: 11-11-22 23:27

面見我們的是黃主任和另一位女老師,她們兩人十分友善和客氣,令人感覺不到壓力。
另外,當值的學生大方,有禮,希望阿仔可以成為他們的一份子。
作者: palmchristy    時間: 11-11-22 23:31     標題: 回覆 40# Yanamami 的文章

都好, 希望大家一齊入到啦!
作者: RyanTMN    時間: 11-11-22 23:41     標題: 回復 16# abinayams 的帖子

吓! 我都係話7點返到屋企, 但對我嚟講係好早架喎!
作者: lingling06    時間: 11-11-22 23:42

其實想問大家知不知道今年會收多少人?以前問過學校話會有4班小一,但今年將會有6班小六學生畢業,校方會否增收學生呢?
作者: Yanamami    時間: 11-11-22 23:43

我大女已升中, 細女仲係P2.  見你地傾得禁高興, 答下訕o者....

原帖由 palmchristy 於 11-11-22 23:31 發表
都好, 希望大家一齊入到啦!

作者: marcuscyrus    時間: 11-11-22 23:43

原帖由 lingling06 於 11-11-22 23:42 發表
其實想問大家知不知道今年會收多少人?以前問過學校話會有4班小一,但今年將會有6班小六學生畢業,校方會否增收學生呢?

如果係真就好,呵呵
作者: Yanamami    時間: 11-11-22 23:44

唔會再收6班P1啦.  好慘架. 6班一齊升中, 自己人打自己人.

原帖由 lingling06 於 11-11-22 23:42 發表

作者: RyanTMN    時間: 11-11-22 23:48     標題: 回覆 25# porkma 的文章

我小朋友仲幣, 一坐低就不停拉張枱去就佢個位, 搞到老師要敢住張枱, 衰緊!
作者: lingling06    時間: 11-11-22 23:48

那又是,但少了兩班學生的學費,學校怎應變?

原帖由 Yanamami 於 11-11-22 23:44 發表
唔會再收6班P1啦.  好慘架. 6班一齊升中, 自己人打自己人.

作者: marcuscyrus    時間: 11-11-22 23:49

原帖由 RyanTMN 於 11-11-22 23:48 發表
我小朋友仲幣, 一坐低就不停拉張枱去就佢個位, 搞到老師要敢住張枱, 衰緊!

小朋友不是自己坐的嗎?
作者: marcuscyrus    時間: 11-11-22 23:52

原帖由 lingling06 於 11-11-22 23:48 發表
那又是,但少了兩班學生的學費,學校怎應變?

學費應該不會有很大影響吧,人數少了開支也應少了,不過我相信來年會加價的學校應該還不少,擔子越來越重了
作者: RyanTMN    時間: 11-11-23 10:53

因為佢一坐低, 張chair距離張枱唔夠近, 佢咪拉張枱等自己可以埋d張枱囉
原帖由 marcuscyrus 於 11-11-22 23:49 發表

小朋友不是自己坐的嗎?

作者: ANN_LAU    時間: 11-11-23 11:09

我果日見的係一個男主任同埋一個好young miss, 男主任有禮貌但有少cool,尤其係我地答問題時,他很少會望我地,無表情地mark分,我地好大壓力好緊要,所以表現唔係幾好,感覺機會不大。
作者: teaflower    時間: 11-11-23 11:31

我地星期六面試, 應該差唔多最後果段時間

一男一女老師見我地, 兩個都好NICE,好好笑容

我地答完問題, 佢地仲會即時俾到反應同埋意見, 好認真的
我地好欣賞
作者: 3X    時間: 11-11-23 11:32

我們是1個年約50+/- 的主任級女教師,
(在網上先睇番知道佢係主任)
加一位年青的男老師.

感覺主任級老師是主, 年青男老師是副.

主任級老師態度很和善有禮, 感覺很親切,
很有教養, 令人很舒服,
面談中對我們有眼神接觸, 和向我們微笑點頭.

而男老師則有禮,
不過由於非常忙碌地每本功課細看後mark 分,
安排小朋友去後面坐位畫畫看書,
我們答問題時他又要努力mark分,
好像沒有對我們有太多溝通.

而主任級老師則主力問問題和面對我們.

我猜我們離開之後,
他們閉門一陣子,再作整體評分.

以上感覺很嚴謹認真,
不像有些面試令人感覺隨便, 敷衍了事!

作者: Laney    時間: 11-11-23 13:23

唔知我地14/12收到結果係唔係分offer/waiting/reject, 還是只有offer/reject?有冇經驗家長分享下?因search過上年d post,發覺冇乜討論.....
作者: W_ngan2006    時間: 11-11-23 13:34

哦,老師每本功課細看後沒有mark 分!
作者: yiptszman10    時間: 11-11-23 15:28

是否兩人都工作,機會細一些,有冇過來人分享一下...
作者: abinayams    時間: 11-11-23 20:28

我見時有三個老師, 一個問我, 一個問我老公, 可能因為我老公唔識中文, 另外一個好端莊既中年老師坐在一旁觀察.我真係好想入KTS, 希望成功啦!
作者: Cake111    時間: 11-11-23 20:49

I think KTS will choose parents with similar educational belief and perhaps full time mother has an advantage. But I think the interview of parents is also a critical part to decide acceptance. In my case, I'm a part-time mother but our performance in the interview seemed not so good, especially my husband.
作者: Laney    時間: 11-11-23 21:07

There were only 2 teachers in my interview, one is Maths Panel ( a male teacher).... may be those met with 3 teachers have higher chance than the others????
I found the post in mid Dec last year, there will be 3 types of letter, acceptance/waiting/reject.... and there was only 1 page paper for acceptance..... so nervous ar!
作者: lucky2012    時間: 11-11-24 00:26

第三嗰個可能係...校長,聽老師講今年校長都幫手睇in成點!
作者: Yanamami    時間: 11-11-24 09:13

前年我去in時正是校長坐係旁邊睇.  清湯掛面短髮者便是校長.

原帖由 lucky2012 於 11-11-24 00:26 發表
第三嗰個可能係...校長,聽老師講今年校長都幫手睇in成點!

作者: yiptszman10    時間: 11-11-24 09:53

知否去年 waiting list,最後是否都可以入到.
但要等6月4日之後 (大抽獎 result)
作者: yiptszman10    時間: 11-11-24 09:54

2nd in reject 左,是否都可以叩門.
但機會是否等同 waiting list....
作者: ANN_LAU    時間: 11-11-24 09:59     標題: 回覆 65# Yanamami 的文章

想問下P1一班有幾多人? 會收幾多個學生?
THANKS
作者: Yanamami    時間: 11-11-24 10:05

收4班.
參考下:

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2348761&extra=page%3D1

原帖由 ANN_LAU 於 11-11-24 09:59 發表
想問下P1一班有幾多人? 會收幾多個學生?
THANKS

作者: money3298    時間: 11-11-24 10:42

唉..咁睇嚟我地應該陪跑, 不過都儘晒力了....
作者: yiptszman10    時間: 11-11-24 12:06     標題: 回復 61# abinayams 的帖子

點解呢.KTS 有什麼好,未去到 DPS level,但學費都接近 $4000了.
似乎 SFA & APS 都高過佢一些 level.
作者: money3298    時間: 11-11-24 12:17

TO ME, BECAUSE 我知道自己小朋友咩料子(未叻/醒目到名校LEVEL). 而KTS水準好, 老師關心學生, 而又冇APS/DPS咁難入, 咪試吓, 可以行到呢步, 已經好感恩.

原帖由 yiptszman10 於 11-11-24 12:06 發表
點解呢.KTS 有什麼好,未去到 DPS level,但學費都接近 $4000了.

作者: Yanamami    時間: 11-11-24 12:31

money3298講得o岩.  KTS是有質素得o黎又唔同SFA/APS禁大壓力的學校.  揀o岩自己小朋友的學校先最重要, 若非target一定要入頂級英中, 地區英中已滿意的家長, 會想小朋友係小學階段開開心心而又升到唔失禮的中學.  所以咪要2nd in, 配對埋家長, 要o岩理念先得囉.  若target DGS/DBS, 禁APS會合適d, 年年各有十幾廾個入.  但一分耕耘就一分收穫.

原帖由 yiptszman10 於 11-11-24 12:06 發表

作者: money3298    時間: 11-11-24 12:38

YANAMAMI: :D :D 妳真係講中晒我心內的話呀~~

原帖由 Yanamami 於 11-11-24 12:31 發表
money3298講得o岩.  KTS是有質素得o黎又唔同SFA/APS禁大壓力的學校.  揀o岩自己小朋友的學校先最重要, 若非target一定要入頂級英中, 地區英中已滿意的家長, 會想小朋友係小學階段開開心心而又升到唔失禮的中學.  所 ...

作者: Yanamami    時間: 11-11-24 12:40     標題: 回覆 1# money3298 的文章

我o地理念相同.
作者: money3298    時間: 11-11-24 12:59

嗚... 希望可以同你囡囡做同學仔啦.... 因我覺得自己2ND IN 唔太好呀.... (ESP. DADDY....)

原帖由 Yanamami 於 11-11-24 12:40 發表
我o地理念相同.

作者: marcuscyrus    時間: 11-11-24 13:00

原帖由 Yanamami 於 11-11-24 12:40 發表
我o地理念相同.

我都是這想法,所以sfa我直頭冇報到
宣小就都有報,因我兒都算向音樂走,就即管比佢試下
作者: miutang    時間: 11-11-24 13:02

仍要等成三個星期才知結果, 真係頸都長埋.

Yanamami 我想問KTS係中文小學, 咁學生一般英文水平係點? 比起英文小學會否有D距離?
作者: yiptszman10    時間: 11-11-24 13:14

佢英文好似教快一年....
作者: yiptszman10    時間: 11-11-24 13:14

常識科用英文教...
作者: yiptszman10    時間: 11-11-24 13:15

升小六,如果是KTS 中間的成績,會去到什麼中學呢....
作者: miutang    時間: 11-11-24 13:20

睇返升中資料, 最多人入黃笏南及銀禧, 上游果D就入熱門直資.
作者: Laney    時間: 11-11-24 13:20

I only chose KTS among SFA, KTS and APS....
1. interview of SFA is tooooooo unreasonable difficult for k3 children
2. APS seems push too much on children, like music and academic... and as my child is already playing piano, but he still needs to learn one more musical instrucment for APS... i guess it's also too much for a child.... so even I know a friend who is a teacher in APS, i didnt apply at last.....

So i really hope my child can get in KTS.... but we didnt do well in 2nd interview... so still need to wait and see..... need lots of luck!
作者: Yanamami    時間: 11-11-24 13:21

中上至中: 華英/ 旅港/ 迦密/ 黃芴南/ 銀禧/ St Rose of Lima....etc.

原帖由 yiptszman10 於 11-11-24 13:15 發表
升小六,如果是KTS 中間的成績,會去到什麼中學呢....

作者: marcuscyrus    時間: 11-11-24 13:22

原帖由 miutang 於 11-11-24 13:20 發表
睇返升中資料, 最多人入黃笏南及銀禧, 上游果D就入熱門直資.

如果我兒將來有幸入到呢兩間中學,我覺得都相當唔錯了^_^
作者: Yanamami    時間: 11-11-24 13:25

華英: 8
旅港: 8
WFN: 11
銀: 5
St Rose: 8

原帖由 miutang 於 11-11-24 13:20 發表

作者: miutang    時間: 11-11-24 13:33     標題: 回覆 83# Laney 的文章

不用擔心啦, 你又唔係老師, 你又點知佢地點睇呢?

小小趣事分享, 當天有兩個KTS大使(約五年級左右)在對話, 我們在班房外等候, 佢地就向我面前吹水.

男問女: 你以前讀咩幼稚園?
女: 佳寶幼稚園
男: 咩幼稚園黎架
女: 咁你呢?
男: 根德園... 咩幼稚園呀, 都未聽過既, 咁渣架
女 (好有自信): 你就渣, 佳寶幼稚園呀!

可想而知, 應該幾多名校幼稚園讀呢間學校, 以致聽到人地讀第間好似好出奇.  我倒欣賞女同學, 對母校好有自信, 唔會人地話渣就唔出聲.

小事一則分純粹分享, 不用上心.
作者: Yanamami    時間: 11-11-24 13:56

讀男女校就有呢個好處, 女仔係男仔面前唔會示弱.

原帖由 miutang 於 11-11-24 13:33 發表
不用擔心啦, 你又唔係老師, 你又點知佢地點睇呢?

小小趣事分享, 當天有兩個KTS大使(約五年級左右)在對話, 我們在班房外等候, 佢地就向我面前吹水.

男問女: 你以前讀咩幼稚園?
女: 佳寶幼稚園
男: 咩幼稚園黎架
女: ...

作者: ha8mo    時間: 12-11-21 15:36

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5