教育王國

標題: 基督徒入天主教有問題嗎? [打印本頁]

作者: doni    時間: 11-11-17 23:17     標題: 基督徒入天主教有問題嗎?

其實亞仔冇洗禮,婆婆係基督徒,好想佢入基督學校!而家有2間offer!1係屋企數下基督村校,2係勁多人入的大圍聖心!名氣當然聖心!可惜宗教問題!我真係吾知點擇!老公話去聖心,阿媽話去樓下就算!help!
作者: LittleButter    時間: 11-11-17 23:36

想問大圍聖心已出了offer給妳囡囡? 不是未出result嗎?
作者: keio    時間: 11-11-17 23:44

兒女讀邊間學校,我諗都係父母自己決定好點。
作者: MiniCooperS    時間: 11-11-18 00:33

我係基督徒,我只報基督教或無宗教的學校,我唔想個仔係學校學的野,同佢係屋企聽到的、教會聽到的有衝突﹗之後就會好煩﹗
作者: jinglepop    時間: 11-11-18 01:09

我係天主教徒, 我都只揀天主教和無宗教的. 同基督教相比, 天主教幼稚園真係少好多, 但我都堅持咁做. 我唔想唔同既信仰訊息, 令小朋友混淆.

作者: doni    時間: 11-11-18 10:19

係丫!尋曰已經收到信!
作者: tsangnamnam    時間: 11-11-18 10:23

原帖由 jinglepop 於 11-11-18 01:09 發表
我係天主教徒, 我都只揀天主教和無宗教的. 同基督教相比, 天主教幼稚園真係少好多, 但我都堅持咁做. 我唔想唔同既信仰訊息, 令小朋友混淆.

我也一樣!!
雖然考時有考其他宗教的, 但最後還是選擇天主教學校~
作者: Cutemom0808    時間: 11-11-18 10:45

原帖由 MiniCooperS 於 11-11-18 00:33 發表
我係基督徒,我只報基督教或無宗教的學校,我唔想個仔係學校學的野,同佢係屋企聽到的、教會聽到的有衝突﹗之後就會好煩﹗

同意,最緊要自己有冇concern,如果小朋友唔會混淆其實也冇乜所謂,但其實不易做,我自己都搞不清。
作者: zoesychan    時間: 11-11-18 10:49

而家係婆婆係基督教, 甘你自己呢 ?
你覺得無問題咪得lor. ..
作者: porporchi    時間: 11-11-18 11:12

我係天主教的, 但我會比小朋友入基督教及天主教, 我覺得有學校將天主向小朋友介紹, 同埋o係生活裡讓小朋友認識到天主已經很好了, 其他既就靠父母培養

我認識兩位基督教的朋友都好抗爭小朋友入非基督教的學校, 不過...不喜不要插....我覺得在教育內加入崇教原素係好事, 但我不贊成選校是以崇教為首要條件! 以上是作為一名教徒及一名教師的睇法!
作者: MAGJACK    時間: 11-11-18 11:17     標題: 基督徒入天主教有問題嗎?

作者: CoffeeCake    時間: 11-11-18 11:56

我D女都係領洗左既天主教徒,但佢地都係讀基督教學校.
佢地而家接觸既宗教教學,其實好基本,我唔覺有衝突.
作者: porporchi    時間: 11-11-18 11:57     標題: 回復 12# CoffeeCake 的帖子

非常贊成! 選校既因素好多, 我不會將religion 作為首要考慮, 咁樣會對小朋友好唔公平!
作者: Enoshma    時間: 11-11-18 11:58

其本上無咩問題
作者: Enoshma    時間: 11-11-18 11:58

基本上無咩問題
作者: Charlotte_mom    時間: 11-11-18 12:06

樓主, 你自己決定把啦, 宗教問題, 每個人睇法唔同(就算同樣是基督徒或同樣是天主教徒), 有咩影響, 你介唔介意, 真係要問自己
作者: fc1111    時間: 11-11-18 12:14

自己不是天主教/基督教教徒,本來不該搭訕,不過從一個局外人角度,如果能有機會以開放的心去了解一下別人的宗教,不也是挺好的嗎?
作者: porporchi    時間: 11-11-18 12:29     標題: 回覆 16# Charlotte_mom 的文章

好好呀! 真係既, 不要受人影響罷, 問問自己, 選校你首要是為了什麼?
作者: winnietingting    時間: 11-11-18 12:49     標題: 回覆 1# doni 的文章

我兩夫婦都是基督徒,bb亦已參加了嬰兒奉獻,我只會揀基督教或沒有教會背景的。
作者: meloeskie2    時間: 11-11-18 13:04

我仔讀基督教學校,但星期日返天主教主日學,其實兩個教會都係相信同一個主,我覺得沒有什麼問題
作者: CatEgg    時間: 11-11-18 13:40

中學時睇過一本宗教書,書中有提到基督徒讀天主教學校的問題,基本上,係唔好的,其實天主教同基督教係信仰上幾唔同的
所以都只係選擇基督教學校報名,好多名小學都係天主教,都有一秒動搖
但之後諗,既然我信佐,我都希望小朋友信,主係會比最適合佢的比佢
好似樓上好多留言,小朋友讀邊間學校最好屋企人一致,唔係第時為學校問題爭執就唔好了

作者: sheffield    時間: 11-11-18 14:00

我地係基督教家庭,亞囡是讀聖心。我地唔介意,因為基督教同天主教所信的是同一個神!不能否認,某程度,禮儀上和馬利亞的重要性確實有許多不同,她們念的經文也跟基督教的有所偏差,但有些內容(意思)卻實是一樣。我們看的是,只要學校是讓小朋友認識我們所信的神,教小朋友要像神愛我們的去愛人和用聖經的道去訓示小朋友,我們就不介意學校是基督教或是天主教。再者因為嘉諾撒是修女教會,當中學校會好強調某些女性(如會祖馬大肋納嘉諾撒)是如何謙卑自己去幫助窮困的小朋友,作為女孩子又是小朋友,他們的感受就更深。
另外,學校唱的教會兒歌,有大部份都跟我們主日學的一樣,只是有些字眼不同,所以在學校和主日學都能投人唱歌!
亞女有問過我地係咪基督徒,xx老師係天主教徒,我都有講下有d唔同,不過都有一樣之處…
讓他們認識多點,長大後再讓他們自己選擇,也不是壞事呀!
作者: meia    時間: 11-11-18 14:34

原帖由 sheffield 於 11-11-18 14:00 發表
我地係基督教家庭,亞囡是讀聖心。我地唔介意,因為基督教同天主教所信的是同一個神!不能否認,某程度,禮儀上和馬利亞的重要性確實有許多不同,她們念的經文也跟基督教的有所偏差,但有些內容(意思)卻實是一樣。我們看的是,只要學 ...

很欣賞你的看法, 我是天主教徒, 我首選也是天主教學校, 但我也有為小朋友報考基督教幼稚園, 因為我相信耶穌基督為她們有最好的安排....
作者: kennyklt    時間: 11-11-18 17:23

㨂天主教或基督教學校就憑家長意願,亦唔係什麼犯罪,不過硬要講兩者沒有大分別就不能認同。俾小孩自己長大後選擇,理由十分動聽,但若他們選擇不信,你會安樂嗎?
作者: yame    時間: 11-11-19 00:45

I am a Christian, but my husband is a Catholic.

Currently my boy studies at a no-religion pre-nursery (as it is close to our house).  For K1, I applied for both Catholic and Christian kindergartens.  But we may end up staying at the same school, as it is really good and suits our needs.

But I bring him to Christian church every Sunday, so hope he can learn about God at church.
作者: 三少    時間: 11-11-21 15:58     標題: 欣賞妳!

原帖由 winnietingting 於 11-11-18 12:49 發表
我兩夫婦都是基督徒,bb亦已參加了嬰兒奉獻,我只會揀基督教或沒有教會背景的。

101% agree!
作者: byc6    時間: 11-11-22 18:52

My husband and I are both Christians, and we only chose schools with Christian background or no religious background.  I do not consider Catholic because I don't want to confuse my child with the different names and concepts between the two religions, and it will be very difficult to explain to him for the years that follow.  
My mom is also a christian but she studied in a Catholic school (primary and secondary), to her, the experience was not pleasant and she felt stressed about the differences and concepts.  I guess I was influenced by her experience and thus want to have some consistency in school and at home.
作者: LL222    時間: 11-11-22 23:16

好想問,點解唔比仔女大自已揀呢?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5