教育王國

標題: 啟思附幼, 11月12日面試的, 請問收到offer letter未呀? [打印本頁]

作者: 5415    時間: 11-11-14 09:05     標題: 啟思附幼, 11月12日面試的, 請問收到offer letter未呀?

啟思附幼, 11月12日面試的, 收到offer letter未呀?

老師話呢兩日收到. 所以想問一下.
作者: manabcd    時間: 11-11-14 09:34

我諗郵寄都需要時間!
我小朋友都係果日考呀~
作者: wishwong    時間: 11-11-14 09:51

12/11 考... 今日先星期一.. 冇咁快喎...

你地考成點??? 感覺如何??
作者: 5415    時間: 11-11-14 12:46

收到啦. 收左

作者: wishwong    時間: 11-11-14 12:50

Congrats..
想問吓你小朋友有幾大呢??

原帖由 5415 於 11-11-14 12:46 發表
收到啦.
好好運, 收左, 第二個好運係am仲有位, 收左am.

作者: 5415    時間: 11-11-14 12:55

small B ah.   

原帖由 wishwong 於 11-11-14 04:50 發表
Congrats..
想問吓你小朋友有幾大呢??

作者: 小天使kiki    時間: 11-11-14 13:37

咁快收到,我嗰日in, 個老師話答唔到我幾時有消息
作者: 5415    時間: 11-11-14 14:23

原帖由 小天使kiki 於 11-11-14 05:37 發表
咁快收到,我嗰日in, 個老師話答唔到我幾時有消息

老師個日叫我地留意信箱,好快會通知。

你appl. no. 幾多號呀?可能早in早通知。
作者: QQ1125    時間: 11-11-14 14:48

你in 幾點?我仲未收到
作者: wishwong    時間: 11-11-14 14:52

in 幾點都有關係??
其實如果你IN得晏...可能寄唔切要遲一日先出OFFER..

原帖由 QQ1125 於 11-11-14 14:48 發表
你in 幾點?我仲未收到

作者: manabcd    時間: 11-11-14 15:04

收到啦. 收左

真係好快喎, 你bb果日表現好唔好呀?
我個係大b, 但講野唔係咁叻, 果日d答題大部份答對, 但老師同佢傾計就唔理人......老師拖佢去waiting room時佢好主動同手偶握手, 但係去面時室時, 就有小小發脾氣嘈左幾聲...唔知係唔會收呢~~~

不過廁所D嬸嬸超好人, 老師都好耐心對小朋友...
作者: 5415    時間: 11-11-14 15:13

In得普通jor. 好怕羞,答得好少. 不過做哂指令。  
早上in.

原帖由 manabcd 於 11-11-14 07:04 發表

真係好快喎, 你bb果日表現好唔好呀?
我個係大b, 但講野唔係咁叻, 果日d答題大部份答對, 但老師同佢傾計就唔理人......老師拖佢去waiting room時佢好主動同手偶握手, 但係去面時室時, 就有小小發脾氣嘈左幾聲...唔 ...

作者: 5415    時間: 11-11-14 15:18

想問下你在第一個星期in, app no. 去到幾多?你大約幾號?我的是7xx.

因為下星期仲係int day. 幫人問下,估下仲有冇am位。

原帖由 wishwong 於 11-11-14 06:52 發表
in 幾點都有關係??
其實如果你IN得晏...可能寄唔切要遲一日先出OFFER..

作者: rabbit.melody    時間: 11-11-14 15:26

ha ? 12 號 我in, 14 號中午就收到 offer ?
作者: wishwong    時間: 11-11-14 15:33

sorry.. 因為佢地INTERVIEW O個日收咗我封信.. 我唔知自己係幾多號~
原帖由 5415 於 11-11-14 15:18 發表
想問下你在第一個星期in, app no. 去到幾多?你大約幾號?我的是7xx.

因為下星期仲係int day. 幫人問下,估下仲有冇am位。

作者: 紅車太太    時間: 11-11-14 16:06

我囡囡都係12號3:30in, 14號就有offer嘞, 快得很啊!!
作者: wishwong    時間: 11-11-14 16:11

你小朋友都係細仔? 係咪AM OFFER?
有機會做同學仔喎... 係咪都要今個星期俾留位費?
原帖由 紅車太太 於 11-11-14 16:06 發表
我囡囡都係12號3:30in, 14號就有offer嘞, 快得很啊!!

作者: portfolio    時間: 11-11-14 16:22

如果唔得, 會唔會有信通知?
作者: hobby    時間: 11-11-14 16:43

我相信要到收的小友朋俾晒留位費, 之後先出waiting / reject 信
作者: 紅車太太    時間: 11-11-14 16:53

wishwong, 我囡囡係8月女, 都係am offer呀, 有機會做同學啊, 今個星期四交留位$, 我會交, 不過要睇睇仲有咩其他學校比offer先知讀唔讀...
作者: 5415    時間: 11-11-14 17:07

原帖由 紅車太太 於 11-11-14 08:53 發表
wishwong, 我囡囡係8月女, 都係am offer呀, 有機會做同學啊, 今個星期四交留位$, 我會交, 不過要睇睇仲有咩其他學校比offer先知讀唔讀...

請問app. no. 大約幾多呀?
作者: wishwong    時間: 11-11-14 17:36

其實係咪下個星期就係最後一ROUND?
作者: wishwong    時間: 11-11-14 17:36

我估2XX
原帖由 5415 於 11-11-14 17:07 發表

作者: 紅車太太    時間: 11-11-14 17:36

非常sorry啊, 完全無留意app.no!!

原帖由 5415 於 11-11-14 17:07 發表

作者: WBB    時間: 11-11-14 17:43

我係12NOV(sat) 2:15 INTERVIEW.....

今天(14nov,monday)11點已收到 Acceptance letter.

快到呢! 係唔係冇咩人choice呢間,所以快成咁呀?

收了我個囡am.
作者: 5415    時間: 11-11-14 17:46

係acceptance letter上的no. , 學生名後面的。唔知見唔見到。

Pm offer 應該遲d先收到。

原帖由 紅車太太 於 11-11-14 09:36 發表
非常sorry啊, 完全無留意app.no!!

作者: bon_bonny    時間: 11-11-14 17:49

我都係12號in, 14號收到offer letter...
作者: wishwong    時間: 11-11-14 17:58

Congra.. 咁你會唔會ACCEPT OFFER呢??
原帖由 bon_bonny 於 11-11-14 17:49 發表
我都係12號in, 14號收到offer letter...

作者: kma0206    時間: 11-11-14 18:08

收到啦. 收左

請問是囡囡定仔仔?
作者: QQ1125    時間: 11-11-14 18:15

唔收係咪無信通知?我in 11:15am 都未收到
作者: csky    時間: 11-11-14 19:10

I got an am offer too.... (in on 12/11 3:30 round)
作者: agnesyaufk    時間: 11-11-14 20:00

請問有冇人可以comment下呢間學校呢?
作者: 小天使kiki    時間: 11-11-14 20:22

我同表弟一齊in 1130, 表弟今日收咗,我仲未有信,表弟係12月31號出世架,真正係超級細b
作者: shirleylee_0514    時間: 11-11-15 09:24

真係好消息...原來有咁多人收到am offer....

你地會讀嗎 ?
作者: iloveal    時間: 11-11-15 10:08

我app no. 好似係6xx喎.  我係5/11 in 的
作者: 5415    時間: 11-11-15 13:49

即係一日大約7xx int.

原帖由 iloveal 於 11-11-15 02:08 發表
我app no. 好似係6xx喎.  我係5/11 in 的

作者: lamyungyu    時間: 11-11-15 14:10

收到信了.  12號下午in, 14號收到信.  奇快.
作者: gtgy    時間: 11-11-15 14:17

We've got an AM class offer, still consider whether register or not.
作者: wishwong    時間: 11-11-15 16:52

點解全部都係AM OFFER既? 唔通CPSK下年唔開PM 班?
作者: QQ1125    時間: 11-11-15 17:25

有無人都係未收到信?
作者: hobby    時間: 11-11-15 17:46     標題: 回覆 40# QQ1125 的文章

我早你一個星期in, 不過都未收到信, 問過係度教的朋友, waiting / reject 信唔會send 住
作者: cwinni    時間: 11-11-15 20:33

Anyone got pm offer?
作者: iloveal    時間: 11-11-16 10:22

原帖由 hobby 於 11-11-15 17:46 發表
我早你一個星期in, 不過都未收到信, 問過係度教的朋友, waiting / reject 信唔會send 住

想請問你的朋友, 有無講學校的admin唔好呀? 班英文老師係咪轉過好幾次? 點解佢地咁唔stable既?
作者: shirleylee_0514    時間: 11-11-16 10:31     標題: 回覆 5# wishwong 的文章

真係咁少人IN? 咁少人考慮呢間學校...難道呢間學校有D咩問題...
作者: hobby    時間: 11-11-16 10:56     標題: 回覆 43# iloveal 的文章

唔好意思呀, 因為係c6朋友, 而又唔收我個囡, 所以唔方便問呀, 不過個朋友就教咗好多年, 如果有多啲資料再同大家分享la
作者: wishwong    時間: 11-11-16 11:07

請問點解你會話佢地唔STABLE呢? 從何得知佢地TURNOVER高呢?
原帖由 iloveal 於 11-11-16 10:22 發表

想請問你的朋友, 有無講學校的admin唔好呀? 班英文老師係咪轉過好幾次? 點解佢地咁唔stable既?

作者: LPN    時間: 11-11-16 11:16

我 19/11 先 in, 可能收都冇哂 am offer 啦. 之前成日諗住想 in 下晝, 所以遲 d 先報, 估唔到呢間係一路 in 一路收
作者: wishwong    時間: 11-11-16 11:29

原來我個NUMBER 係6XX.. 唔係2XX...

我唔知多唔多人IN.. 但我覺得好多家長都唔會將CPSK做首選.. 因為佢地唔會俾小朋友讀啟思小學.. 可能係IB又或者係學費問題...

我個人唔會因為佢多唔多人爭而決定讀唔讀間學校.. 反而係間學校適唔適合自己小朋友比較重要...

有人會話有邊間K既OFFER都唔要好似好浪費喎.. 我自己就覺得好奇怪囉... 如果間學校根本唔係適合.. 點解覺得浪費呢? 有D家長更唔考慮地區, 課程等等.. 總之咩都報.. 到有OFFER就猛咁問人間學校係點...連最BASIC既資料都唔知....真係好攪笑... 我自己就APPLY咗5間學校.. 4間都係屋企附近.. 九龍塘只報CPSK... 因為由此至終都諗住小朋友細唔好搭校車... 但真係好鍾意CPSK...所以先報... 亦冇諗住小朋友有OFFER.. 只係一心想佢FEEL吓鍾唔鍾意間學校/老師.. 下年再報...

如果知道有OFFER都唔會讀又何必報呢? 唔少家長而家好盲目,,, 人報佢又報.. 人排佢又排.. 好驚蝕底咁...所以D幼稚園先年年有幾千個APPLICATION...

當我睇新聞知道D家長排兩個鐘去交申請表時,,而自己O係公司諗緊WEEKEND帶個仔去邊度玩O個陣...覺得自己好幸福... 咁快有心儀既幼稚園收.. 唔洗日曬雨淋...

都係O個句喇... 知足好重要.. 唔好俾咁多壓力自己同小朋友... 唔好有OFFER又諗人地點解咁快俾你.. 冇OFFER又瞓唔著... 怨點解D學校唔俾機會D細B...

間學校有廿幾年歷史..又有中小學BACKUP... 會有咩問題??
作者: wishwong    時間: 11-11-16 11:37

唔該哂你... 因為黎緊個TALK唔係講課程.. 所以我都未可以好快有資料參考...

原帖由 hobby 於 11-11-16 10:56 發表
唔好意思呀, 因為係c6朋友, 而又唔收我個囡, 所以唔方便問呀, 不過個朋友就教咗好多年, 如果有多啲資料再同大家分享la

作者: lamyungyu    時間: 11-11-16 14:35

原帖由 wishwong 於 11-11-16 03:29 發表
原來我個NUMBER 係6XX.. 唔係2XX...

我唔知多唔多人IN.. 但我覺得好多家長都唔會將CPSK做首選.. 因為佢地唔會俾小朋友讀啟思小學.. 可能係IB又或者係學費問題...

我個人唔會因為佢多唔多人爭而決定讀唔讀間學校..  ...

你講得啱.!!!
作者: 5415    時間: 11-11-16 14:52     標題: 回復 7# shirleylee_0514 的帖子

如果一日7xx個in, 三日成2xxx人in,好多呀,2xxx爭1xx, 20個先有一個得,難過根x園!
作者: lamyungyu    時間: 11-11-16 14:58     標題: 回復 51# 5415 的帖子

唔會吖嘛....

冇嘜可能20人爭一個位.

睇佢收生情況就知唔會咁了.
作者: rabbit.melody    時間: 11-11-16 15:07

我 12/11 in 完, 今日都未收到信, 應該冇望了
作者: hobby    時間: 11-11-16 15:32     標題: 回覆 52# lamyungyu 的文章

其實有千幾2千人報都唔出奇, 沙田某出名有學劵都成千人報名; 不過這校未必是大部分家長的首選, 好多人可能收咗都唔俾留位費, 所以唔算太難入
作者: 5415    時間: 11-11-16 15:32     標題: 回覆 2# lamyungyu 的文章

前兩日有個post, 話有村校都1200人爭60個位,20爭一呀!
個個家長都報6,7間學校或更多,真係好難爭。
作者: iloveal    時間: 11-11-16 15:33     標題: 回復 45# hobby 的帖子

Thanks Hobby! 我會去10/12 的seminar, 希望可以到時再多些了解學校.
作者: lamyungyu    時間: 11-11-16 15:54

原帖由 hobby 於 11-11-16 07:32 發表
其實有千幾2千人報都唔出奇, 沙田某出名有學劵都成千人報名; 不過這校未必是大部分家長的首選, 好多人可能收咗都唔俾留位費, 所以唔算太難入

佢一路in, 一路收ga喎.

如果真係咁多人爭, 學校應該唔會咁收生法.
我12號in 14號收到信.

加上我覺得小b面試表現是一般水準. 所以才覺得冇嘜理由咁搶手.
作者: lamyungyu    時間: 11-11-16 15:56

原帖由 5415 於 11-11-16 06:52 發表
如果一日7xx個in, 三日成2xxx人in,好多呀,2xxx爭1xx, 20個先有一個得,難過根x園!

個人觀察, 啓幼 勁唔過kv.  
作者: hobby    時間: 11-11-16 16:59     標題: 回覆 57# lamyungyu 的文章

其實一路in一路都唔大問題, 因為可能好多人報咗, 但唔去in, 尤其撞嗰幾間大熱門, 而收咗又唔會俾留位費, 佢留位費仲要係下一round interview 之前俾; 我記得上個星期早上己經去到application 8xx, 咁呢嗰星期仲有人in, 所以, 有1-2千個applications 都唔奇, 因為都會有好多人報好多學校當backup; kv 又一定唔會得1-2千個人報咁少, 我估唔會少過3/4千; 加上收唔到offer未必會好似我咁, 會出聲講, 所以俾人感覺易收生
作者: wishwong    時間: 11-11-16 17:09

我好懷疑O個個NUMBER係咪由0001開始數起..
不過..點解要理有幾多人APPLY呢?

我記得我去IN VICTORIA K1.. 個NUMBER 係62XX.. 不過我唔信有咁多人APPLY囉...

原帖由 5415 於 11-11-16 14:52 發表

作者: wishwong    時間: 11-11-16 17:15

另外.. 佢地又未出WAITING/REJECT LETTER.. 咁O個批又未必出黎講,

BTW..呢幾個WEEK又有咁多其他幼稚園INTERVIEW..可能佢地連IN都唔去IN CPSK呢... 咁就算有APPLY.. 都唔洗出OFFER喇...

好明顯.. CPSK冇其他出名既九龍塘K咁多人鍾意/受歡迎...

好坦白..如果我唔BUY IB又或者我唔打算俾小朋友升啟思小學.. 我都唔會俾小朋友讀CPSK (除非一個OFFER都冇)....

原帖由 hobby 於 11-11-16 16:59 發表
其實一路in一路都唔大問題, 因為可能好多人報咗, 但唔去in, 尤其撞嗰幾間大熱門, 而收咗又唔會俾留位費, 佢留位費仲要係下一round interview 之前俾; 我記得上個星期早上己經去到application 8xx, 咁呢嗰星期仲有人i ...

作者: 5415    時間: 11-11-16 18:34     標題: 回覆 1# wishwong 的文章

we like the school very much after interview and we chose not to interview Victoria as the interview times were crashed.

**PM offer 會遲d先出架, 唔係即係出的, good luck to all.
作者: wishwong    時間: 11-11-16 18:49

可能學校覺得越早報代表越有誠意/越想讀。所以如果面試完OK而又揀上午班既,學校都會俾。好欣賞學校唔需要等所有人面試哂先出offer(其實佢地好似冇deadline,所以冇可能等到冇止境先出offer),咁代表佢地一有合適既小朋友就收,而唔係面試最優秀既。
基本上我唔贊成要考小朋友呢樣嗰樣先決定收唔收一個學生。佢地咁細個根本就係一張紙。係香港先咁騎呢。未番學就要佢地識呢樣,識嗰樣。唉
原帖由 5415 於 11-11-16 18:34 發表
we like the school very much after interview and we chose not to interview Victoria as the interview times were crashed.

**PM offer 會遲d先出架, 唔係即係出的, good luck to all.

作者: 5415    時間: 11-11-16 20:47     標題: 回復 1# wishwong 的帖子

Agree!!!!!!!
作者: Cmee    時間: 11-11-16 21:51

我覺得cpskg呢個收生方法冇問題吖,佢似乎係一路in一路比offer啲佢哋認為合適嘅candidate,如果家長唔覚得大家夾,唔比留位費,咪早些攪清楚,留番機會比下一班interview嘅人囉。我同意wishwong所言,作為合理嘅教育者唔應該把2歲上下小孩藉一個interview,就清清楚楚排出次序,再揀出所謂最優秀,根本這樣也其實是不客觀的,interview孩子的表現有幾大variation我諗大家都領教過啦。我覚得cpskg有佢嘅準則並非係人都收是肯定的,但有幾難入我又唔知。不過都係嗰句,易定難有何意思呢?啱唔啱自己屋企同小朋友先重要嘛!
作者: Cmee    時間: 11-11-16 22:00

有些學校interview考2歲孩子的問題根本並不附合他們的年齡,如color,counting,字母。唔識根本係正常,識只可說家人或playgroup反復教過。張application form又問家長細個咩學校,司馬昭之心,路人皆見。我作為家長,對這等學校感覺不太好
作者: Cmee    時間: 11-11-16 22:10

Btw, wishwong,are u planning to directly promote to CPS?
作者: wishwong    時間: 11-11-17 00:12

如果小朋友鍾意CPSK.. 冇錯.. 貴都會俾小朋友讀.. 因為我同老公都BUY IB... 聽聞佢地今年申請由IB CANDIDATE SCHOOL變成 IB WORLD SCHOOL...
另外,, VICTORIA都有考慮.. 佢由幼稚園就已經係行IB... 但佢地中小學O係深灣.. 對住新界既我地黎講太遠~~

原帖由 Cmee 於 11-11-16 22:10 發表
Btw, wishwong,are u planning to directly promote to CPS?

作者: wishwong    時間: 11-11-17 00:15

其實讀幼稚園... 我只係希望佢地學識都新事物有好奇心..喜歡探索.. 有禮... 至於學問.. 佢地最少有廿幾年慢慢學.. 唔需要番學之前就已經識背A-Z....

原帖由 Cmee 於 11-11-16 22:00 發表
有些學校interview考2歲孩子的問題根本並不附合他們的年齡,如color,counting,字母。唔識根本係正常,識只可說家人或playgroup反復教過。張application form又問家長細個咩學校,司馬昭之心,路人皆見。我作為家長,對這等學校 ...

作者: wishwong    時間: 11-11-17 00:25

其實CPSK既收生方法只係進一步証明佢地有信心將佢地認為適合既小朋友教好... 唔需要收一班"精英中既精英"黎教... 值得欣賞...
有教無類先係教育者應該做既.. 而唔係SET一大堆問題黎考小朋友.. 將佢地分級/甚至俾分...
BTW.. 據我所知..CPSK/CPS都無唔會俾名次小朋友.. 呢樣又係我個人欣賞既~~
原帖由 Cmee 於 11-11-16 21:51 發表
我覺得cpskg呢個收生方法冇問題吖,佢似乎係一路in一路比offer啲佢哋認為合適嘅candidate,如果家長唔覚得大家夾,唔比留位費,咪早些攪清楚,留番機會比下一班interview嘅人囉。我同意wishwong所言,作為合理嘅教育者唔應該把 ...

作者: Lukbuk    時間: 11-11-17 10:04

hi 各位準cpskg家長你哋好!  
cpskg一向喺bk都唔係咁多人討論, 今年好熱鬧喎! 搭吓咀先!
我女喺cpskg讀緊k2喇, so far 讀得好開心.
作者: wishwong    時間: 11-11-17 10:10

你好呀.. 好高興o係度見到CPSK家長..
想請問你記唔記得當初入學次前幾多時間學校先會安排簡介會講K1課程/須知呢?
因為下個月有個SEMINAR講腦發展..

原帖由 Lukbuk 於 11-11-17 10:04 發表
hi 各位準cpskg家長你哋好!  
cpskg一向喺bk都唔係咁多人討論, 今年好熱鬧喎! 搭吓咀先!
我女喺cpskg讀緊k2喇, so far 讀得好開心.

作者: shirleylee_0514    時間: 11-11-17 10:21     標題: 回復 2# Lukbuk 的帖子

HI~~關於cpsk真係無乜人講...你真係有心...請問囡囡係學校幾時開始寫字未呀?
呢間學校拎我最擔心係中文....

另外囡囡會繼續係度讀啟小嗎 ?

Thanks !
作者: Lukbuk    時間: 11-11-17 10:55     標題: 回復 72# wishwong 的帖子

課程簡介會喺開咗學之後㗎
作者: Lukbuk    時間: 11-11-17 11:08

k1 線條練習, k2 開始寫字, 每日一版中文 (一, 二, 三, 四, 五, 土, 工, 牛, 生....), 一版英文字母或數字. 星期五會多兩張工作紙. 我又唔覺中文淺, 不我無比較過其他學校, 但對我嚟講唔淺囉, 都要同佢温吓書認吓學校教咗o既字

我都鍾意cps, 所以直上都ok... 都會考吓其他學校o既, 但有cps做一個滿意o既backup, 考學校就無乜壓力囉.

原帖由 shirleylee_0514 於 11-11-17 10:21 發表
HI~~關於cpsk真係無乜人講...你真係有心...請問囡囡係學校幾時開始寫字未呀?
呢間學校拎我最擔心係中文....

另外囡囡會繼續係度讀啟小嗎 ?

Thanks ! ...

作者: shirleylee_0514    時間: 11-11-17 11:12     標題: 回復 1# Lukbuk 的帖子

多謝你既分享...
作者: mirage    時間: 11-11-17 11:20

請問留位費係咪一個月學費,同埋有offer之後幾時要俾。
作者: wishwong    時間: 11-11-17 11:21

HK$660
一個星期內要俾

原帖由 mirage 於 11-11-17 11:20 發表
請問留位費係咪一個月學費,同埋有offer之後幾時要俾。

作者: wishwong    時間: 11-11-17 11:23

好詳細..Thank you.
請問你小朋友有冇搭校車? 跟車EE OK嗎? 一車通常有幾多小朋友? Thanks.

原帖由 Lukbuk 於 11-11-17 11:08 發表
k1 線條練習, k2 開始寫字, 每日一版中文 (一, 二, 三, 四, 五, 土, 工, 牛, 生....), 一版英文字母或數字. 星期五會多兩張工作紙. 我又唔覺中文淺, 不我無比較過其他學校, 但對我嚟講唔淺囉, 都要同佢温吓書認吓學 ...

作者: iloveal    時間: 11-11-17 11:56     標題: 回復 63# wishwong 的帖子

同意呀! 都未番學又要識咁多野...唉...
作者: Lukbuk    時間: 11-11-17 12:02     標題: 回復 79# wishwong 的帖子

有搭校車, 舊年個跟車姨姨好好, 今年最初開學時有個新手o既, 後來唔知點解轉咗人.

幾多小朋友我又唔係好淸楚喎, 唔知阿女之後仲有幾多個小朋友上車. 佢上車時就有9-10個左右.
作者: iloveal    時間: 11-11-17 12:03

原帖由 wishwong 於 11-11-16 11:07 發表
請問點解你會話佢地唔STABLE呢? 從何得知佢地TURNOVER高呢?

係我見佢地net photo 同group photo d 相唔同樣, 有朋友說聽過此事, 前排我見佢 website 個 english teaching team 又 under construction, 所以想問下有無其他人都聽過.
但我朋友個仔係入面讀, 佢話有一個net 係做咗好耐, 中文老師都係做咗好多年...呢班老師好stable的!  :)
作者: wishwong    時間: 11-11-17 12:32

明白.. 唔該哂~~
原帖由 Lukbuk 於 11-11-17 12:02 發表
有搭校車, 舊年個跟車姨姨好好, 今年最初開學時有個新手o既, 後來唔知點解轉咗人.

幾多小朋友我又唔係好淸楚喎, 唔知阿女之後仲有幾多個小朋友上車. 佢上車時就有9-10個左右. ...

作者: wishwong    時間: 11-11-17 12:35

如果老師TURNOVER真係好高... 我會CARE架...
我睇佢地WEBSITE... D NET 老師都有6-10年EXP.. 我估唔會係O個D80後教掛...
O個日D中文老師都幾YOUNG.. 但個個都好CHEERFUL.. 希望佢地錫小朋友喇...

原帖由 iloveal 於 11-11-17 12:03 發表

係我見佢地net photo 同group photo d 相唔同樣, 有朋友說聽過此事, 前排我見佢 website 個 english teaching team 又 under construction, 所以想問下有無其他人都聽過.
但我朋友個仔係入面讀, 佢話有一個net 係 ...

作者: Cmee    時間: 11-11-17 13:53

其實我並不了解IB, IB candidate 同IB world有何分別呢?
作者: Cmee    時間: 11-11-17 13:58

啟小其實真的頗貴,我會想相同學費可以有其他選擇,不過唔知CPSKG 可否裝備孩子應付直資私小要求呢?

有冇人知道CPSKG 的品德培養可以嗎?
作者: wishwong    時間: 11-11-17 14:27

就好似STUDENT 同GRADUATE既分別...

原帖由 Cmee 於 11-11-17 13:53 發表
其實我並不了解IB, IB candidate 同IB world有何分別呢?

作者: wishwong    時間: 11-11-17 14:35

佢地貴既原因我覺得好大部份係因為佢地小一至六都行IB...
蔡繼有SEMINAR都有講..如果佢地ALL LEVEL行IB.. 學費會加好多(佢地係最後兩年先行IB).. 所以IB SCHOOL黎講.. 佢係算平... 你可以COMPARE吓另一間IB SCHOOL (VICTORIA) 你就知... 另外高錕O個間 (弘立)仲CRAZY.. OVER$15K一年..
問題就係你BUY唔BUY IB...
原帖由 Cmee 於 11-11-17 13:58 發表
啟小其實真的頗貴,我會想相同學費可以有其他選擇,不過唔知CPSKG 可否裝備孩子應付直資私小要求呢?

有冇人知道CPSKG 的品德培養可以嗎?

作者: Cmee    時間: 11-11-17 15:07

我十分認同CPSKG 的教育方向。但也小不免擔心他們如何實踐,以及成效如何。lukbuk你真有心,請問你的看法如何呢?
作者: Cmee    時間: 11-11-17 15:08

Oic, thank you wishwong
作者: Lukbuk    時間: 11-11-17 15:16

阿女暫時遇到o既老師都好錫小朋友, 好有愛心, 又好有心機. 見家長時可以講番好多佢哋日常發生o既有趣事件, 有趣對話, 我相信老師平時真係有用心去做先可以講得咁詳細.

原帖由 wishwong 於 11-11-17 12:35 發表
如果老師TURNOVER真係好高... 我會CARE架...
我睇佢地WEBSITE... D NET 老師都有6-10年EXP.. 我估唔會係O個D80後教掛...
O個日D中文老師都幾YOUNG.. 但個個都好CHEERFUL.. 希望佢地錫小朋友喇...

...

作者: wishwong    時間: 11-11-17 15:34

其實你問我係咪好了解IB,, 我又唔係.. 只係我唔鍾意傳統O個套就係一定..
再加上IB係國際認可文憑.. 對小朋友將來去外國升學有幫助.. 咁我先敢博一博...
原帖由 Cmee 於 11-11-17 15:08 發表
Oic, thank you wishwong

作者: Lukbuk    時間: 11-11-17 15:38

呢個問題有啲深, 對我嚟講有少少空泛, 驚荅錯嘢... 可以收窄問題範圍嗎?

原帖由 Cmee 於 11-11-17 15:07 發表
我十分認同CPSKG 的教育方向。但也小不免擔心他們如何實踐,以及成效如何。lukbuk你真有心,請問你的看法如何呢?

作者: Lukbuk    時間: 11-11-17 15:41     標題: 回復 92# wishwong 的帖子

咦, 你同我o既諗法一様喎, IB唔算好淸楚, 但肯定自己唔鍾意傳統本地課程.
作者: wishwong    時間: 11-11-17 16:29

哈哈,, 我地好早就睇中CPSK架嘞... 我C6係教傳統中學.. 有同事個女讀CPSK畢業誠意推介.. 我地上年已經開始留意.. 諗住2013年做大仔先讀.. 點知今年有OFFER.. 太鍾意.. 唯有俾佢試吓.. 希望佢跟到唔洗REPEAT喇.. 因為如果要REPEAT. 我唔想小朋友O係同一間REPEAT.. 驚傷佢自尊心...影響以後學習興趣..

其實自私D.. 我希望佢D同學仔唔好同佢年紀相差太多.. 咁小朋友學習上唔會跟得好辛苦.. 我想問你囡囡O個班D小朋友係大仔定細仔多...??

原帖由 Lukbuk 於 11-11-17 15:41 發表
咦, 你同我o既諗法一様喎, IB唔算好淸楚, 但肯定自己唔鍾意傳統本地課程.

作者: lamyungyu    時間: 11-11-17 16:36     標題: 回復 95# wishwong 的帖子

wishwong. 想請問你, CPSK下午班是否2班ga?
作者: wishwong    時間: 11-11-17 16:52

根據教育局個網,,上年下午班有37人... 上午班有97人,... 唔知幾多個一班呢?

http://www.chsc.hk/kindergarten/

lukbuk你可唔可以幫吓手解答呢?

原帖由 lamyungyu 於 11-11-17 16:36 發表
wishwong. 想請問你, CPSK下午班是否2班ga?

作者: iloveal    時間: 11-11-17 16:52

原帖由 Lukbuk 於 11-11-17 15:38 發表
呢個問題有啲深, 對我嚟講有少少空泛, 驚荅錯嘢... 可以收窄問題範圍嗎?

如果簡單d講, cpsk係品格教育上做得如何, 學校注重學生的德育嗎? 有無教一些基本禮貌, 尊重, 責任感, 等等在日常學校生活中有注重這些細節呢?
作者: wishwong    時間: 11-11-17 16:55

其實..我覺得幼稚園要學既就係呢D野...學術反而係其次或者係大D先學... 態度真係好緊要~

原帖由 iloveal 於 11-11-17 16:52 發表

如果簡單d講, cpsk係品格教育上做得如何, 學校注重學生的德育嗎? 有無教一些基本禮貌, 尊重, 責任感, 等等在日常學校生活中有注重這些細節呢?

作者: iloveal    時間: 11-11-17 16:57

原帖由 Lukbuk 於 11-11-17 15:41 發表

我都係呀, 最近越來越多令人可悲的新聞是小朋友被現今教育制度迫害的...

而且我唔想我們之間的親子時間大部分用在替他温習功課,默書考試上!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5