教育王國

標題: 九龍靈糧堂幼稚園k1 [打印本頁]

作者: 宅媽咪    時間: 11-11-2 19:46     標題: 九龍靈糧堂幼稚園k1

作者: joannalee88    時間: 11-11-2 22:09

這間學校好嗎?我星期六都去面試!
作者: piglet1212    時間: 11-11-2 22:41     標題: 回復 2# joannalee88 的帖子

我仔係九龍靈糧堂幼稚園讀緊N1,下年會升讀K1全日班,呢間學校我覺得好好,包括老師,嬸嬸,校長,主任,校車員工...佢地真係攞個心出嚟為教育,老師會好留意小朋友嘅情況,包括上課及身體狀況,會傾番小朋友係學校嘅學習情況,而且佢地係小班主題活動教學,N班一班20人再細分兩組,一位老師負責10位小朋友,仲有教學助理同大量嬸嬸幫手...有親子研習,可以增加同小朋友溝通,課程唔艱深,絕對係happy learning
作者: racleong    時間: 11-11-3 00:10

我地4/11 in 全日班, 唔知今年收幾多全日呢, 聽聞每年N2都好小學位..
作者: ypchana    時間: 11-11-3 00:53

我個仔都會响星期六面試,想問下你地作為父母有無特別準備嫁?例如有無想過老師會唔問你問題?
作者: karen0128    時間: 11-11-3 09:21     標題: 回復 2# racleong 的帖子

我仔仔in 5/11呀, in完可以分享一下嗎?
作者: 2Fats    時間: 11-11-3 10:07

我地都係5/11上午呀.

原帖由 karen0128 於 11-11-3 09:21 發表
我仔仔in 5/11呀, in完可以分享一下嗎?

作者: dada3210    時間: 11-11-3 10:50

我囝囝聽日1PM interview, 希望順利~
作者: karen0128    時間: 11-11-3 11:04     標題: 回覆 2# 2Fats 的文章

我5/11 11:30am~~你哋呢?
haha~我們會相遇嗎??
作者: PFRC    時間: 11-11-3 13:15

我5/11 10:00am!  唔知要in幾耐呢?
作者: joannalee88    時間: 11-11-3 13:32

My interview time is 9:30a.m., 5/11!
She borned in May, 0!
Another other interview on the same day?
作者: 旖旎    時間: 11-11-3 15:19

我明早IN 8:30
作者: carolyan882    時間: 11-11-3 16:54

原帖由 宅媽咪 於 11-11-2 19:46 發表
有無人知道面試詳情呀?THX

我都想知呀, 我11月25日先面試. 如大家面試了, 請來分享一下, 謝謝
作者: karen0128    時間: 11-11-3 17:06

原帖由 carolyan882 於 11-11-3 16:54 發表

我都想知呀, 我11月25日先面試. 如大家面試了, 請來分享一下, 謝謝

我所知interview只係得兩日, 係4 & 5/11, 你有無睇錯呀??
作者: sansquare    時間: 11-11-3 17:22

I think carolyan882 should belong to either Diamond Hill / Nam Tin Group la. Not Kln group..

原帖由 karen0128 於 11-11-3 17:06 發表

我所知interview只係得兩日, 係4 & 5/11, 你有無睇錯呀??

作者: landierw    時間: 11-11-3 17:40

大家放鬆D~
kllck interview, 大約1個鐘鬆D~

老師係好好好nice的~

**我仔仔而家讀緊K1
作者: RRbb    時間: 11-11-3 17:47

我個皇帝女都係明天下午去interview呀
作者: adaho43    時間: 11-11-3 17:51

請問上年面試有家長問題嗎?
作者: landierw    時間: 11-11-3 17:56

有問家長問題的

去房間 見老師,小朋友做完基本認知後,就會問家長問題~

P.S...完成後,我小朋友是沒有拍chair 的

原帖由 adaho43 於 11-11-3 17:51 發表
請問上年面試有家長問題嗎?

作者: fc1111    時間: 11-11-3 17:58

阿女(11/09)會IN 4/Nov 9:00am,因為已經有一家K的offer,所以會以輕鬆的心情去面試。
作者: adaho43    時間: 11-11-3 18:10     標題: 回復 19# landierw 的帖子

THanks! 通常問家長咩問題架? 難嗎?
作者: CatEgg    時間: 11-11-3 23:27

Harris mama, pls check PM

原帖由 piglet1212 於 11-11-2 22:41 發表
我仔係九龍靈糧堂幼稚園讀緊N1,下年會升讀K1全日班,呢間學校我覺得好好,包括老師,嬸嬸,校長,主任,校車員工...佢地真係攞個心出嚟為教育,老師會好留意小朋友嘅情況,包括上課及身體狀況,會傾番小朋友係學校嘅學習情況, ...

作者: CatEgg    時間: 11-11-3 23:32     標題: 回復 21# adaho43 的帖子

唔難,傾下偈,我個時問點解申請呢間學校
作者: MiniCooperS    時間: 11-11-3 23:32

我聽日in呀﹗3PM
作者: piglet1212    時間: 11-11-4 10:10     標題: 回復 22# CatEgg 的帖子

已check, pls check it too
作者: karen0128    時間: 11-11-4 12:16

有無今日in咗嘅家長可分享一下呢?
作者: karen0128    時間: 11-11-4 13:24     標題: 回復 23# racleong 的帖子

因為N1嘅小朋友直升上N2, 所以就少位啦!
作者: 宅媽咪    時間: 11-11-4 22:01

作者: MiniCooperS    時間: 11-11-4 23:54

1500個申請,半日班共收90人,全日班會收20人﹗
面試大約用50分鐘左右,無限幾多人一齊入去,建議父母一齊去,可以一個負責排隊,一個陪小朋友玩~~

到咗之後,會係停車場等,學校有安排位置俾家長坐。旁邊係playground,小朋友可以係度玩。

之後會分批安排上5/F報到,有安排玩具俾小朋友玩,當時我就負責排隊,老公就同個仔玩﹗稍後就會分批入另一個房,主要係分流,係度無野做的,都係有地方俾小朋友玩。

老師會安排行樓梯落3/F,係果度等面試﹗老師的問題都好簡單,都係一般果D,會要小朋友推車仔,認一個生果。仲會有一本教英文字母的書。我唔知老師會點問,因為我個仔一打開書就自動波係度講D圖片係咩﹗
老師會問家長對小朋友有咩期望﹗老師會送一盒蜜糖星星俾小朋友。有一份不記名的問卷要填。

最後,會分批上4/F樓,校長present一個大約10分鐘的簡介會,整個interview就完結﹗
作者: yee1222    時間: 11-11-5 03:25

你講得都好清楚!
咁你聽唔聽到校長話幾時通知收唔收呀?
因我一個去聽, 所以聽唔清楚呀!
Thanks!

原帖由 MiniCooperS 於 11-11-4 23:54 發表
1500個申請,半日班共收90人,全日班會收20人﹗
面試大約用50分鐘左右,無限幾多人一齊入去,建議父母一齊去,可以一個負責排隊,一個陪小朋友玩~~

到咗之後,會係停車場等,學校有安排位置俾家長坐。旁邊係playground,小朋友可以係度 ...

作者: joannalee88    時間: 11-11-5 12:34

My interview time is 9:30 and i arrive at around 9:05am! I can go 5f directly even i arrive early!

The interview is smooth and ask my girl to push the toy car, recognize the fruits! Also ask her to point the eyes and nose, luckily she can answer all!

I choose the whole day class! Did any parents remember that if the full day class is full, can we choose half day class if we really get an offer? I forget whether the school offer such option or not!
作者: hellojanice    時間: 11-11-5 17:50

之前填form是有選擇志願的, 好像是如full day滿了, 會入你第二志願的, 如入選的。

另請問是否11/12日放榜?如何通知我們?
作者: chingching0513    時間: 11-11-5 18:03

校長話如12號前未收到信的話,
可以打去學校問!
作者: joannalee88    時間: 11-11-5 21:28

Do you mean 12th Nov? I forget the date!
作者: MiniCooperS    時間: 11-11-5 22:43

11月12日書面通知﹗
作者: MiniCooperS    時間: 11-11-5 22:43

11月12日書面通知﹗
作者: 梅媽媽    時間: 11-11-5 22:49

阿仔今朝一早in.佢玩得好開心,但到見老師就卦住望人地後面個枱小朋友,成日想走咁,結果當然問咩都唔答 .老師好好笑容滿面.
作者: racleong    時間: 11-11-6 10:00

我都有d mix up, 門口個牌寫住12號放榜, 但校又話12前會收到信....
作者: Ryancon    時間: 11-11-7 01:24

i asked the principle, she said will send the letters on Nov 12.
so i guess we will received the letters a few days later.
作者: purpurchi    時間: 11-11-7 02:23

interview 當日感覺學校安排都幾好~ 雖然要過程要上上落落,但眼見校長老師嬸嬸個個都臉帶笑容~ interview 時老師亦好有耐性、好親切問囡囡問題~ 雖然坊間都話佢課程淺,但如果佢收我囡囡,我都可能會揀哩到讀,希望囡囡有個開心童年為首~~
作者: karen0128    時間: 11-11-7 08:44

原帖由 racleong 於 11-11-6 10:00 發表
我都有d mix up, 門口個牌寫住12號放榜, 但校又話12前會收到信....

我記得校長話12 Nov或之後都未收到信, 就可打去學校問!
作者: dada3210    時間: 11-11-7 10:50

咁多人申請, 真係好想知學校係點收生? 如果係計學生既表現都好D, 但如果係主力睇家長職業OR 住邊度...
作者: CatEgg    時間: 11-11-7 12:04

我相信佢地重視學生同家長當天的表現,我去年面試PN班時有好多親子溝通時間,後來才留意到有老師係附近觀察及紀錄。
讀佐幾個月,學校真係有好多親子功課,係好簡單個種,開學初期,老師日日打比我地,講番小朋友的返學情況,依家都仲會有電話,我諗佢地都重視家庭教育,希望一齊教好小朋友
地址...我諗無關係,我都係跨區報名,住好普通的屋苑
職業...無關係吧,我哋都係打工仔
我IN的是全日校,半日校係唔同校長同老師的

原帖由 dada3210 於 11-11-7 10:50 發表
咁多人申請, 真係好想知學校係點收生? 如果係計學生既表現都好D, 但如果係主力睇家長職業OR 住邊度...

作者: dada3210    時間: 11-11-7 14:26

原帖由 CatEgg 於 11-11-7 12:04 發表
我相信佢地重視學生同家長當天的表現,我去年面試PN班時有好多親子溝通時間,後來才留意到有老師係附近觀察及紀錄。
讀佐幾個月,學校真係有好多親子功課,係好簡單個種,開學初期,老師日日打比我地,講番小朋友的返學情況 ...

可能當日真係太多人, 等IN時 又唔見有老師企係附近觀察WOR, 到IN 小朋友時只係問左我個囝健康有冇問題? 你期望佢係我地學校學到咩咋?
作者: REB0227    時間: 11-11-9 10:29

我IN完之後都有問老師今年全日班K1收幾多位小朋友, 老師回覆收約20位小朋友!
我聽完之後個心即碎左, 有咁多小朋友去interview 但學位得咁小, 唉點算好!
作者: racleong    時間: 11-11-9 11:05

原帖由 REB0227 於 11-11-9 10:29 發表
我IN完之後都有問老師今年全日班K1收幾多位小朋友, 老師回覆收約20位小朋友!
我聽完之後個心即碎左, 有咁多小朋友去interview 但學位得咁小, 唉點算好! ...

無辦法啦, 佢地有N班全日班, 大部份係直升, 一定有D難度!唔好灰心!
作者: chubbybaby    時間: 11-11-9 12:16

之後校長個talk都有講因為要留番位比N1學生, 所以K1全日只有20個位. 上下午各45個位. 收唔到唔代表小朋友唔叻, 只係學校真係唔夠咁多位.

呢個答案好大體

原帖由 REB0227 於 11-11-9 10:29 發表
我聽完之後個心即碎左, 有咁多小朋友去interview 但學位得咁小, 唉點算好! ...

作者: CatEgg    時間: 11-11-9 12:58

有20個小朋友會轉校...希望同我女玩開個幾個唔會轉校啦!佢返屋企會講同D同學玩咩,出年開學唔見人,好以好慘咁..
舊年都好多人報名,我女表現....我覺得唔好架,成日走圍走,又要抱,到收通知信都幾surprise,所以,唔好太早擔心!!

原帖由 REB0227 於 11-11-9 1s:29 發表

作者: piglet1212    時間: 11-11-9 18:19     標題: 回覆 48# CatEgg 的文章

有20個會轉校?咁多?
作者: karen0128    時間: 11-11-10 08:52

收到offer嘅家長請上嚟報料, 謝!
作者: mimi005    時間: 11-11-10 09:43

not yet ar
i think tonight or tomorrow la
作者: De_baby1    時間: 11-11-10 09:53

我琴日打左去問,KLLC話要SAT先會收到信,唔通係FRI先寄?

我好想打去問可唔可以SAT親自去攞信呀!!

因為有另一間學校比左AM OFFER 我地,但要我地SAT比留位費,但如果KLLC收,我一定係揀KLLC呀
作者: mimi005    時間: 11-11-10 11:07

wah,你 gum 快打左 la
其實呢間 KG 好快有 result

I like

得吾得都好 ar,最緊要快 d
作者: De_baby1    時間: 11-11-10 11:53

最新消息,啱啱再打去問可唔可以直接上去攞信(佢當然話好難逐封信去找,我都明我呢個要求係難為學校,我最後都無咁要求到),職員話今日同聽日就會寄出OFFER LETTER

大家可以留意信箱呀!
作者: racleong    時間: 11-11-10 12:24

原帖由 De_baby1 於 11-11-10 11:53 發表
最新消息,啱啱再打去問可唔可以直接上去攞信(佢當然話好難逐封信去找,我都明我呢個要求係難為學校,我最後都無咁要求到),職員話今日同聽日就會寄出OFFER LETTER

大家可以留意信箱呀! ...

太好啦!唔該哂!
作者: minniemii    時間: 11-11-10 13:01

thanks
作者: dada3210    時間: 11-11-10 13:51

原帖由 De_baby1 於 11-11-10 11:53 發表

大家可以留意信箱呀! ...

thanks!
作者: mimi005    時間: 11-11-10 17:38

Dear all
請間這間 2012 年仲有冇学券
thanks
作者: De_baby1    時間: 11-11-10 17:44

果日面試後校長話有呀!

原帖由 mimi005 於 11-11-10 17:38 發表
Dear all
請間這間 2012 年仲有冇学券
thanks

作者: mimi005    時間: 11-11-10 18:33

o, thanks
coz many KG 突然取消学券
作者: De_baby1    時間: 11-11-11 14:28

有無人今日收到信啦
作者: beebooli    時間: 11-11-11 14:33

啱啱收到信,唉!全日班waiting list
作者: De_baby1    時間: 11-11-11 14:43

請問你APPLICATION NO 係咪好前架?

我住好近架,但今日都無信

KLLC waiting list -->舊年申請N班我都試過,我記得佢地好似無LIST架,好似話有人唔讀先再由校長係WAITING LIST再揀人......不過老實講,佢咁少位,WAIT到既機會真係好微

原帖由 beebooli 於 11-11-11 14:33 發表

作者: 梅媽媽    時間: 11-11-11 14:48

我都好想落去睇信箱,可惜阿仔訓緊,唔敢行開.雖然無打算會收,但好似開彩咁,都有少少期待.
作者: De_baby1    時間: 11-11-11 14:50

我好想打去叫佢講個RESULT我知呀!

原帖由 梅媽媽 於 11-11-11 14:48 發表
我都好想落去睇信箱,可惜阿仔訓緊,唔敢行開.雖然無打算會收,但好似開彩咁,都有少少期待.

作者: 梅媽媽    時間: 11-11-11 15:09

原帖由 De_baby1 於 11-11-11 14:50 發表
我好想打去叫佢講個RESULT我知呀!

哈哈,你真係好緊張呀!!放鬆放鬆.都係等多12小時姐.都等左成個星期啦,唔爭再個數小時.
作者: De_baby1    時間: 11-11-11 15:23

我急係因為又一村聽日要交留位費,如果咁好彩KLLC收,咁就一定唔去又一村呀

原帖由 梅媽媽 於 11-11-11 15:09 發表

哈哈,你真係好緊張呀!!放鬆放鬆.都係等多12小時姐.都等左成個星期啦,唔爭再個數小時.

作者: 梅媽媽    時間: 11-11-11 15:24

原帖由 De_baby1 於 11-11-11 15:23 發表
我急係因為又一村聽日要交留位費,如果咁好彩KLLC收,咁就一定唔去又一村呀

我明白 ,唉!咁你打左去又一村問未呀?佢俾唔俾你late一日呀?
  或者你係12:00deadline前半個鐘(正常已經收左信)先打電話去話趕唔切(如果靈糧wait的話)

作者: ypchana    時間: 11-11-11 15:32

啱啱收到信,唉!全日班waiting list...me too !!
作者: 嵐嵐雲妮    時間: 11-11-11 15:38

唉, 我都係waiting list. 心情down down 地.
作者: De_baby1    時間: 11-11-11 15:42

未打去問呀! 驚佢唔比麻 同埋我果度要點幾鐘先派信呀

E....你呢個藉口好OK喎,不如就用你呢個藉口

THANKS THANKS~

亞囝瞓醒未呀? 快D去睇信箱啦

原帖由 梅媽媽 於 11-11-11 15:24 發表

我明白 ,唉!咁你打左去又一村問未呀?佢俾唔俾你late一日呀?
  或者你係12:00deadline前半個鐘(正常已經收左信)先打電話去話趕唔切(如果靈糧wait的話)

作者: dada3210    時間: 11-11-11 15:56

好緊張AR, 今晚公司食飯TIM, 要等老公放工先知結果~
作者: 梅媽媽    時間: 11-11-11 16:04

原帖由 De_baby1 於 11-11-11 15:42 發表
未打去問呀! 驚佢唔比麻 同埋我果度要點幾鐘先派信呀

E....你呢個藉口好OK喎,不如就用你呢個藉口

THANKS THANKS~

亞囝瞓醒未呀? 快D去睇信箱啦

...

未呀!一陣會出街,佢起身即走人.嘻嘻.今晚話你知.
作者: De_baby1    時間: 11-11-11 16:05

預祝你有好消息

原帖由 梅媽媽 於 11-11-11 16:04 發表

未呀!一陣會出街,佢起身即走人.嘻嘻.今晚話你知.

作者: karen0128    時間: 11-11-11 16:10

Me too~~

原帖由 beebooli 於 11-11-11 14:33 發表

作者: De_baby1    時間: 11-11-11 16:12

you applied from FULL DAY class?

原帖由 karen0128 於 11-11-11 16:10 發表
Me too~~

作者: skygirl0311    時間: 11-11-11 16:12

想問下你地個D係咪全部都係全日班呢? 有冇K1既定長收到通知呀?
作者: De_baby1    時間: 11-11-11 16:13

我首選AM,但今日未有信

原帖由 skygirl0311 於 11-11-11 16:12 發表
想問下你地個D係咪全部都係全日班呢? 有冇K1既定長收到通知呀?

作者: beebooli    時間: 11-11-11 16:31

我no.係121xxx,十二點半收到信waiting list,我即打去又一村問可否今日交留位費,因我明天12:00前去唔到,佢話可早但唔可以遲,結果剛剛交了$1150,心情唔上唔落,始終like靈量多d,但又一村d staff又nice到不得了,希望亞仔開心啦!
作者: De_baby1    時間: 11-11-11 16:34

thanks for your info....

又一村-->有早無遲

原帖由 beebooli 於 11-11-11 16:31 發表
我no.係121xxx,十二點半收到信waiting list,我即打去又一村問可否今日交留位費,因我明天12:00前去唔到,佢話可早但唔可以遲,結果剛剛交了$1150,心情唔上唔落,始終like靈量多d,但又一村d staff又nice到不得了,希望亞仔開心啦! ...

作者: cherie_baby    時間: 11-11-11 16:57

剛剛收到全日OFFER,TT與呢間唔知揀邊間好.
作者: De_baby1    時間: 11-11-11 17:00

好似今日收到通知既都係全日班喎!
作者: purpurchi    時間: 11-11-11 17:20

我apply半日未收到信~~ 期待中~~
作者: mimi005    時間: 11-11-11 17:27

me 2
AM class
not received yet
作者: Boscostep    時間: 11-11-11 17:34

我APPLE PM CLASS都沒有收到LETTER呀, 真是很心急呀.
作者: De_baby1    時間: 11-11-11 17:42

我估係琴日出左申請全日班的RESULT, 今日寄半日班的RESULT

原帖由 Boscostep 於 11-11-11 17:34 發表
我APPLE PM CLASS都沒有收到LETTER呀, 真是很心急呀.

作者: Winniestar    時間: 11-11-11 18:38

In fact, full day class offers only 20 seats.  It is very difficult to enter indeed.  Like buying Mark 6......
作者: 宅媽咪    時間: 11-11-11 20:02

作者: joannalee88    時間: 11-11-11 20:52

全日班waiting,做哂所有嘢答哂問題都唔收,
作者: klm402    時間: 11-11-11 21:40

mine is the big b, well perform during interview but arranged by wait, disappointed me
作者: 梅媽媽    時間: 11-11-11 21:49

原帖由 De_baby1 於 11-11-11 16:05 發表
預祝你有好消息

我報am咋,冇信.朋友報全日都係wait.我地都係明天交錢去吧!!!
作者: joannalee88    時間: 11-11-11 22:04

依家面試原來做齊所有嘢都waiting,對嚟緊的面試結果無乜期望
作者: klm402    時間: 11-11-11 22:09

No guarantee no standard even kids provided an excellent performance during an interview as really too much applicants at the same time!
作者: 豬油妹    時間: 11-11-11 22:20

interview我攞唔到假, 老公陪, 佢勁扭計, 後嚟老師叫埋工人姐姐入去, 之後都答咗啲問題 ~ 全日班waiting...
作者: Winniestar    時間: 11-11-11 22:41

Very difficult if over 20 persons can answer the questions correctly with well performance.
作者: siupigbb    時間: 11-11-12 00:23

我又係全日班WAITING, 咁多人都係全日班WAITING, 咁即係總共收左幾多個全日班WAITING???真係好想打去學校問...
作者: PFRC    時間: 11-11-12 01:01

我申請am,希望明天收到信啦!
作者: karen0128    時間: 11-11-12 08:47

Yes, full day waiting.

原帖由 De_baby1 於 11-11-11 16:12 發表
you applied from FULL DAY class?

作者: karen0128    時間: 11-11-12 08:48

around 300.

原帖由 siupigbb 於 11-11-12 00:23 發表
我又係全日班WAITING, 咁多人都係全日班WAITING, 咁即係總共收左幾多個全日班WAITING???真係好想打去學校問...

作者: atmtran    時間: 11-11-12 13:07

Got result today:  applied am, waiting...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5