教育王國

標題: 崇真幼稚園結果.. [打印本頁]

作者: beckylai    時間: 11-11-2 09:30     標題: 崇真幼稚園結果..

前天打電話到崇真幼稚園問,結果會在11月8日寄出;不論考到定考唔到都會發信通知! 由此推斷,所有有參與面試的小朋友應該在下個星期三,四,五,六之內會收到通知信...大家不用急! 另外,我想同各家長分享吓,崇真幼稚園嘅面試都已經結束了,能否考取就聽天由命啦!無人會真係知道佢哋評估同埋取錄嘅標準;如果將得失看得太重自己都會很辛苦的! 加油吧!
作者: ahmo313    時間: 11-11-2 09:34

吓, 我今晚帶呀囝去面試喎, 咁即係我呀仔係伴跑呀???

原帖由 beckylai 於 11-11-2 09:30 AM 發表
前天打電話到崇真幼稚園問,結果會在11月8日寄出;不論考到定考唔到都會發信通知! 由此推斷,所有有參與面試的小朋友應該在下個星期三,四,五,六之內會收到通知信...大家不用急! 另外,我想同各家長分享吓,崇真幼稚園嘅面試都已經結束了,能 ...

作者: ksorange    時間: 11-11-2 09:37

係19/10面試小朋友的RESULT, 因為面試分四場
作者: beckylai    時間: 11-11-2 09:41

ahmo313, 唔會係陪跑,佢哋下個星期二先寄出通知書;呢個星期都係會有面試 (我有朋友嘅小朋友都係呢個星期先面試呀);我之前所講嘅結束面試,係指已經參加完面試嘅家長唔好咁擔心!如果令你誤會了真抱歉...

原帖由 ahmo313 於 11-11-2 09:34 發表
吓, 我今晚帶呀囝去面試喎, 咁即係我呀仔係伴跑呀???

作者: kpykpy    時間: 11-11-2 09:41     標題: 等生仔的心情

兩星期不是今天嗎? 仲要到8/11呀.....
好似等緊生仔的心情, 到了預產期仲要等....
作者: myfamily1807    時間: 11-11-2 09:49

係啦,真係等到頸都長,仲要等!
成個星期可以點捱呀?
作者: himuimui    時間: 11-11-2 09:51

作者: joanne_ma    時間: 11-11-2 10:50

唔係卦???又話14日內有結果既???
作者: BBG1    時間: 11-11-2 12:02

14 working days ja!
作者: 2Fats    時間: 11-11-2 12:46

如果係11月8日先寄出, 會唔會有機會係第一同第二輪lo埋一齊揀呀?

如果係咁, 唔通佢地2場加埋鬥多'剔'就先分配學位?  

原帖由 beckylai 於 11-11-2 09:30 發表
前天打電話到崇真幼稚園問,結果會在11月8日寄出;不論考到定考唔到都會發信通知! 由此推斷,所有有參與面試的小朋友應該在下個星期三,四,五,六之內會收到通知信...大家不用急! 另外,我想同各家長分享吓,崇真幼稚園嘅面試都已經結束了,能 ...

作者: myfamily1807    時間: 11-11-2 13:43

我打去問都係話要下星期頭先會收到信~
作者: YumYummy    時間: 11-11-2 14:44

噢 ... 咁真係要一等再等了....
仲諗住今日可能會收到添~~
作者: mh1001b    時間: 11-11-2 15:19

仲以為今日會收到信添, 又要等多一個禮拜
作者: CBabeY    時間: 11-11-2 17:14

係囉, 早D收到, 係咩結果都好, 唔駛心卦卦嘛!

大家如果呢幾日要考SC, KV同KM, 不如收拾心情先, 加油,考完再返呢度分享過。
作者: carolmum    時間: 11-11-2 19:53

吾該晒你既通知呀!!!下星期至check信箱啦咁....
作者: bagman    時間: 11-11-2 20:24

如下星個星期三先至寄出的話,已不是14個工作天內,而係"之外"啦!
作者: myn88    時間: 11-11-2 21:11

唉, 我都望到頸都長埋勒....
作者: 豬油妹    時間: 11-11-2 21:16

佢地計星期一至五係工作日, 8/11又真係啱啱十四個工作天, 我覺得仲慘過等預產期, 陀緊嗰陣都照過超聲波知係仔定係女, 係單定孖...宜家, 一啲頭緒都無....嗚........等.............
作者: myn88    時間: 11-11-2 22:06

唔知點解呢個11月份真係過得好.....漫....長.... 可唔可以d時間行快d呀...快d有結果la.....
作者: karen0128    時間: 11-11-3 09:31     標題: 回覆 4# bagman 的文章

我都係咁話8/11至寄, 即係14工作天內都未知結果啦!
作者: 2Fats    時間: 11-11-3 10:15

而家係好想生BB, M又未黎, 想知自己"有"定"無"......

原帖由 豬油妹 於 11-11-2 21:16 發表
佢地計星期一至五係工作日, 8/11又真係啱啱十四個工作天, 我覺得仲慘過等預產期, 陀緊嗰陣都照過超聲波知係仔定係女, 係單定孖...宜家, 一啲頭緒都無....嗚........等............. ...

作者: YumYummy    時間: 11-11-3 11:41

哈哈, 形容得好貼切, 一日未嚟, 一日都有個希望!
希望唔會落空啦!  

原帖由 2Fats 於 11-11-3 10:15 發表
而家係好想生BB, M又未黎, 想知自己"有"定"無"......

作者: silvia_ng    時間: 11-11-4 13:52

嘩, 十四個工作天都叫耐, 第時考小學要等你一頭半個月, 仲要2ND IN, 你地咪會死? (有D報名連1ST+2ND IN要3個月)

咪咁啦, 個個考學校都必經架啦, RELAX!
作者: 2Fats    時間: 11-11-4 14:45

蕭阿姨, 咁你多D上黎安撫吓我地啦.我地D小朋友生於呢個年代(應該係呢幾年先啱)真係好痛苦架(d父母)   又要同埋D大6人爭所以先咁瘋癲!!! 一個唔覺意菲傭有埋居港權佢地D子女黎埋仲要同D賓賓爭阿

原帖由 silvia_ng 於 11-11-4 13:52 發表
嘩, 十四個工作天都叫耐, 第時考小學要等你一頭半個月, 仲要2ND IN, 你地咪會死? (有D報名連1ST+2ND IN要3個月)

咪咁啦, 個個考學校都必經架啦, RELAX! ...

作者: silvia_ng    時間: 11-11-7 10:03

原帖由 2Fats 於 11-11-4 14:45 發表
蕭阿姨, 咁你多D上黎安撫吓我地啦.我地D小朋友生於呢個年代(應該係呢幾年先啱)真係好痛苦架(d父母)   又要同埋D大6人爭所以先咁瘋癲!!! 一個唔覺意菲傭有埋居港權佢地D子女黎埋仲要同D賓賓爭阿

...

大家唔好緊張, 上帝早已為小朋友預備左一間最適合既幼稚園。
作者: 高齡牛師奶    時間: 11-11-7 11:12

有你係到真係好好多 ~~哈哈...我查實都好緊張架 !!

原帖由 silvia_ng 於 11-11-7 10:03 發表

作者: YumYummy    時間: 11-11-7 11:34

多謝蕭亞姨為我哋打氣!

我真係好敬佩你, 可以為囡囡在學習路途上安排得好好, 要多多向你學習!

原帖由 silvia_ng 於 11-11-7 10:03 發表

作者: silvia_ng    時間: 11-11-7 21:23

原帖由 YumYummy 於 11-11-7 11:34 發表
多謝蕭亞姨為我哋打氣!

我真係好敬佩你, 可以為囡囡在學習路途上安排得好好, 要多多向你學習!

嘩....你又識我既????? 你幾時起左我底

大家唔好比高帽我戴啦, 我個頭冇咁大呀!
作者: 豬油妹    時間: 11-11-8 01:04

哈哈...TT媽咪有邊個唔識蕭阿姨吖?!...

其實你真係Comfort咗好多準家長架...
作者: YumYummy    時間: 11-11-8 10:14

雖然我仍未係TT媽咪(但我真係好希望可以做到), 但對蕭亞姨的comment真係銘記在心架!!  

你在幼稚園同埋小一選校兩邊走, 真係多謝你為了我們這些新手家長提出了不少寶貴意見呀!!

原帖由 silvia_ng 於 11-11-7 21:23 發表

作者: merrykiss    時間: 11-11-8 10:26

蕭亞姨幾時都係咁幫得手,有你係度打下氣係唔同D.
我都係其中之一等緊結果既心急家長,有事請教,麻煩
蕭亞姨check PM!
作者: 高齡牛師奶    時間: 11-11-8 22:28

我衰左喇 silva ~~

唉.....點算好呢 ???? 嗚嗚嗚嗚

頭痛呀.細佬入唔到哥哥間學校......

原帖由 silvia_ng 於 11-11-7 21:23 發表

作者: Pigbaby    時間: 11-11-9 08:26

old boy唔一定收!有兄弟姊妹又唔一定收!
以符今年D小朋友真係好叻!!
作者: 2Fats    時間: 11-11-9 09:03

我收咗信收IK1嘞. 我地唔係校友/無兄姊就讀.

下星期二/三要交留位費嘞.

多謝咁多位媽媽特別係Silvia分享安慰. 第日仲有好多野要請教.

作者: silvia_ng    時間: 11-11-9 11:44

原帖由 高齡牛師奶 於 11-11-8 22:28 發表
我衰左喇 silva ~~

唉.....點算好呢 ???? 嗚嗚嗚嗚

頭痛呀.細佬入唔到哥哥間學校......

嘩....咁難攪? 真係係樹5年來都未聽過有呀哥/家姐讀緊都唔收細果個....乜今年真係咁恐怖?! 我朋友又係大仔同我仔仔同年畢業, 細妹今年考都唔收。真係撞鬼...

而家只好等5月, 同埋其間多d做下家長義工, 等老師認到下你個樣, 他日叩門都叫多d印象啦。

加油加油, 未到最後一日都係未知。而且大把"自私的人"比哂好多間學校留位而hold住個位, 分分鐘去到8月都仲有位呢。(小學有學生真係8月31先收call, 甚至到9月開學後都收call通知架)
作者: silvia_ng    時間: 11-11-9 11:45

大家唔好客氣, 我都係知幾多講幾多je, 不過仲係咪update既資料就唔知啦, 因為學校每一年都會改善/改變下, 所以你地有咩問題問完我, 都自己求証下啦。

就算識唔識你, 你都可以問我問題, 不過我未必每個崇真forum都入, 所以你地pm我都得既。我一得閒就會答架啦。
作者: 2Fats    時間: 11-11-9 12:24

我見第一輪(630人)當中已經有~130個number係唔同(係C311字頭). 可能佢地就係有兄姊讀個D小朋友(可能加埋校友?). 所以我估如果真係收哂佢地, 就無咩位比街外人嘞(可能連我都無offer) 所以正路應該係唔可以收哂.

原帖由 silvia_ng 於 11-11-9 11:44 發表

嘩....咁難攪? 真係係樹5年來都未聽過有呀哥/家姐讀緊都唔收細果個....乜今年真係咁恐怖?! 我朋友又係大仔同我仔仔同年畢業, 細妹今年考都唔收。真係撞鬼...

而家只好等5月, 同埋其間多d做下家長義工, ...

作者: ksorange    時間: 11-11-9 14:21

係咪IK收信先呢
唔見英中有人收信
作者: 20022009    時間: 11-11-9 14:49

我都未收到信= = 係咪reject信遲啲架呢?
作者: karen0128    時間: 11-11-9 14:56

原帖由 ksorange 於 11-11-9 14:21 發表
係咪IK收信先呢
唔見英中有人收信

身邊已有人收到主流派彩啦~~
仲有3個鐘至返到屋企開信箱呀! 急死人啦~~
作者: mh1001b    時間: 11-11-9 15:16

啱啱睇左信箱, 仲未有...
作者: myfamily1807    時間: 11-11-9 15:36

Reject 左~ 好傷心呀
作者: cherryird    時間: 11-11-9 15:38

作者: himuimui    時間: 11-11-9 16:09

作者: myfamily1807    時間: 11-11-9 16:55     標題: 回覆 43# cherryird 的文章

國際~
可以點做呀宜家?
作者: beckylai    時間: 11-11-9 20:25

收到信了...我兒子考到下午班, 要在11月15日去交留位費...但這幾個星期還要去別的龍校面試..大家一起加油吧!
作者: carolmum    時間: 11-11-10 00:20

我都未有信~~~終於忍吾住打左去..因為好多朋友都好關心我,d朋友識既人都已經有消息,而我仲未有信,所以我就打去問問啦!!!校務處位小姐話,尋日已經寄埋最後一批信,最遲應該聽日都會收到!
中纖,WAITING,REJECT....點都有封信的,大家耐心等...GOOD LUCK to all of you !!!!!
作者: WinkyLee    時間: 11-11-10 00:27

silvia_ng

差唔多4年前我都係bk私下問過你意見, 最後大仔係ttk渡過了3年的IK班.  當年真係好多謝你俾既寶貴意見!  

今年幫細仔報, 結果係rejected.  估計係阿哥無係度讀祟小, 細仔係大B, 當日都表現唔錯.  真係趺哂眼鏡!!!  : (

原帖由 silvia_ng 於 11-11-9 11:44 發表

作者: myfamily1807    時間: 11-11-10 01:02

想問UNABLE OFFER = REJECT 嗎?
作者: silvia_ng    時間: 11-11-10 14:08

原帖由 WinkyLee 於 11-11-10 00:27 發表
silvia_ng

差唔多4年前我都係bk私下問過你意見, 最後大仔係ttk渡過了3年的IK班.  當年真係好多謝你俾既寶貴意見!  

今年幫細仔報, 結果係rejected.  估計係阿哥無係度讀祟小, 細仔係大B, 當日都表現唔錯.  真係 ...

唔知你呢個推測正唔正確, 不過此舉真係令到一眾有呀哥家姐讀緊崇幼/崇小既家長大失預算。(你個case反而唔洗唸兩個分開返學)

不過對於冇關係人士黎講, 就真係覺得好公平...真係有人歡喜有人愁

而家打算點呀? 寫下求位信嗎? 我上次有機會問個老師, 佢話自己朋友介紹入去都唔收, 所以真係"大公無私"到痺...

我其他朋友仲唸住"坐定粒六", 考得一兩間, 所以而家頭痕到爆。你考左幾多間呀?
作者: johnnycy    時間: 11-11-10 16:16

cancel cancel

作者: BBG1    時間: 11-11-10 16:48

其實好似無一間學校會話有兄姐讀的一定會收wow!老實講,如果有學校夠膽這樣說,好危險呢!
作者: WinkyLee    時間: 11-11-11 10:07

我知TTK都無講明係"優先取錄" .  

你說錯了, 我住TKO, 區內有間幾出名有的幼稚園, 口俾唔錯, 交表時佢地講明會"優先取錄" old students.

原帖由 BBG1 於 11-11-10 16:48 發表
其實好似無一間學校會話有兄姐讀的一定會收wow!老實講,如果有學校夠膽這樣說,好危險呢!

作者: WinkyLee    時間: 11-11-11 10:11

無錯, 今日去係"談幼稚園"個邊, 都有不少話讀緊ttk既係waiting咋.  

我幫細仔報左幾間.  未知結果.

原帖由 silvia_ng 於 11-11-10 14:08 發表

唔知你呢個推測正唔正確, 不過此舉真係令到一眾有呀哥家姐讀緊崇幼/崇小既家長大失預算。(你個case反而唔洗唸兩個分開返學)

不過對於冇關係人士黎講, 就真係覺得好公平...真係有人歡喜有人愁

而家打算點 ...

作者: BBG1    時間: 11-11-11 10:16

可能是我見識少呢!我女讀緊果間都無話有兄姐讀緊優先的呢!如果有優先,我今年就唔洗和大家爭位了!(我女讀緊九龍區所謂有少少名氣的一條龍)

原帖由 WinkyLee 於 11-11-11 10:07 發表
我知TTK都無講明係"優先取錄" .  

你說錯了, 我住TKO, 區內有間幾出名有的幼稚園, 口俾唔錯, 交表時佢地講明會"優先取錄" old students.

作者: 2Fats    時間: 11-11-11 10:59

BBG1你太謙嘞~
其實咪就係名校同村校分別..... 就算優先取錄都要面試合格先得格.

"九龍區所謂有少少名氣的一條龍"都唔休收生, 係咪? 希望你小朋友可以同姐姐一齊返學啦(咁TT應該唔係你首選?)

第二個post見到你, 你囡囡好成熟, 佢間學校應該係好注重德育個間. 我估/希望TT都係.

Sylvia有咩意見?

原帖由 BBG1 於 11-11-11 10:16 發表
可能是我見識少呢!我女讀緊果間都無話有兄姐讀緊優先的呢!如果有優先,我今年就唔洗和大家爭位了!(我女讀緊九龍區所謂有少少名氣的一條龍)

...

作者: lptai    時間: 11-11-11 23:56

收到信啦。主流下午班。好開心啊!! 感謝主!
呢間系我們的首選。所以都唔會再考其它學校啦。
作者: 蕉媽    時間: 11-11-14 16:18

唉, 弊在家陣我連做義工都無份呢!
不過, 我估同哥哥無係崇小讀小學無關既
始終3千幾人in, 始終都係講老師眼緣多dd

朋友個大女讀緊, 細女都係唔收,
學校真係好大功無私架!
作者: yammiebaby    時間: 11-11-16 10:22

Silvia,
對我地呢d有哥哥讀緊的家長來講係好唔方便,又要有人手帶第二個返,放學唔同位置. 我識得個朋友個細仔in根德園唔理想,學校打電話比佢叫佢個細仔in多次啦!
作者: silvia_ng    時間: 11-11-16 11:53

原帖由 2Fats 於 11-11-11 10:59 發表
BBG1你太謙嘞~
其實咪就係名校同村校分別..... 就算優先取錄都要面試合格先得格.

"九龍區所謂有少少名氣的一條龍"都唔休收生, 係咪? 希望你小朋友可以同姐姐一齊返學啦(咁TT應該唔係你首選?)

第二個post見 ...

冇咩特別意見呀, 每個家長先會最清楚自己小朋友邊間適合, 所以我地呢d都係提供資訊架咋。
作者: silvia_ng    時間: 11-11-16 11:53

原帖由 蕉媽 於 11-11-14 16:18 發表

唉, 弊在家陣我連做義工都無份呢!
不過, 我估同哥哥無係崇小讀小學無關既
始終3千幾人in, 始終都係講老師眼緣多dd

朋友個大女讀緊, 細女都係唔收,
學校真係好大功無私架! ...

呀妹仲有冇考第二d學校? 希望呀妹最後可以入到啦!
作者: silvia_ng    時間: 11-11-16 11:55

原帖由 yammiebaby 於 11-11-16 10:22 發表
Silvia,
對我地呢d有哥哥讀緊的家長來講係好唔方便,又要有人手帶第二個返,放學唔同位置. 我識得個朋友個細仔in根德園唔理想,學校打電話比佢叫佢個細仔in多次啦! ...

你有冇打去問主任可唔可以in多次呀?

不過呀哥而家k3, 出年呀妹先k1, 佢未必考慮呢! 見你係fb有朋友幫你搵第二間, 順利嗎?
作者: ahmo313    時間: 11-11-16 12:36

我雖然仲未收到信入K1, 但都打定輸數入唔到啦!! 面試果日普通話(老)師問呀仔問答, 呀仔無答佢呀!! 一來呀仔唔識普通話, 二來呀仔一向好怕老人家!!! 其實有無知係咪出哂信啦, 咁得唔得都有個知字呀!! 日日睇信箱, 日子過得好漫長呀!!!!
作者: yammiebaby    時間: 11-11-16 13:28

阿哥今年先k2,出年可以一齊返的!朋友介紹個d咁遠!有個叫我去中西區個間st. stephen's girl,我媽話無學校收都試下,一條龍...但好遠呀!學費仲貴過車費.而家上playgroup個間太陽島應該收,但有d寸,我地要上午班,佢話上個禮拜問你又話唔使.我話而家報定先,無上午我唔讀.(無講阿哥間唔收)
作者: yammiebaby    時間: 11-11-16 13:31

係車費仲貴過學費先啱!
作者: carolmum    時間: 11-11-20 23:18

我果日聽到d家長都係話今年真係好難入....我即刻大叫"感謝主"!!!!!!!....人生路很慢長,遠有大大小小的事要面對,有所倚靠真的很重要!!!!!
如果真係好想讀,大家可以寫信比學校!!!!去年我有朋友都係咁樣wait到個位,臨完場入球的!!!!!!!
作者: bagman    時間: 11-11-21 22:02

你朋友本身係Waiting list or reject的?

其實有人同我講係無waiting list 的,但好似收到的信係有吾同的.有無人知呢?

原帖由 carolmum 於 11-11-20 23:18 發表
我果日聽到d家長都係話今年真係好難入....我即刻大叫"感謝主"!!!!!!!....人生路很慢長,遠有大大小小的事要面對,有所倚靠真的很重要!!!!!
如果真係好想讀,大家可以寫信比學校!!!!去年我有朋友都係咁樣wait到個位,臨完 ...

作者: ahmo313    時間: 11-11-22 10:15

Still waiting the result letter!!
作者: 2Fats    時間: 11-11-22 11:17

你可以睇番之前D posts, 今年係有人reject, 有人waiting架. Waiting個D封信好似話叫佢地出年5月再打去登記確認waiting位.

原帖由 bagman 於 11-11-21 22:02 發表
你朋友本身係Waiting list or reject的?

其實有人同我講係無waiting list 的,但好似收到的信係有吾同的.有無人知呢?

作者: 2Fats    時間: 11-11-22 11:20

Today is the 14th working day after the interview for the 2nd Round.  Should get the result......
Good luck to you all!

原帖由 ahmo313 於 11-11-22 10:15 發表
Still waiting the result letter!!

作者: dinapoon829    時間: 11-11-25 01:00

Reject letter received. Nevermind take it easy.
作者: kakagilbert    時間: 11-12-2 01:20

仲未有信(>人<;)
作者: 2Fats    時間: 11-12-2 11:26

你17/11in? 14個工作天最快都7/12喎~~

原帖由 kakagilbert 於 11-12-2 01:20 發表
仲未有信(>人<;)

作者: kakagilbert    時間: 11-12-5 21:39

o...仲要等多幾日...
作者: kakagilbert    時間: 11-12-5 21:41

17/11係咪最後一場面識啦?
作者: 2Fats    時間: 11-12-7 17:12

仲有1/12先係最後.

原帖由 kakagilbert 於 11-12-5 21:41 發表
17/11係咪最後一場面識啦?

作者: Wisdomsfamily    時間: 11-12-8 00:22

我想問下家長們,崇幼係咪唔會再收出年嘅K1嘅報名表咖啦?
作者: derkin    時間: 11-12-9 13:41

收到信啦, 主流上午班, 感謝主!
作者: 2Fats    時間: 11-12-9 18:23

9月頭已經deadline, 剛interview完亦出緊result. 我估就算有位都比咗waiting先.  不過你都可以打去學校問吓.
你唔記得報名?

原帖由 Wisdomsfamily 於 11-12-8 00:22 發表
我想問下家長們,崇幼係咪唔會再收出年嘅K1嘅報名表咖啦?

作者: Wisdomsfamily    時間: 11-12-11 19:55     標題: 回復 1# 2Fats 的帖子

係呀,太多間apply又要照顧兩個小朋友miss左呀,我打電話問下先,唔該哂!
作者: Bigboy2008    時間: 12-2-8 23:07

講起上來,我好唔明白,我個孩子面試時一句話都冇講,但竟然收左英普班。我們冇任何親戚讀緊,又不認識任何人,點解?
英普班係咪真係好好,好值得讀?可唔可以有過來人分享?
作者: bagman    時間: 12-2-14 22:16

回復 Bigboy2008 的帖子

我個女答中左好多野,老師又讚埋佢都吾收(主流班),你個B吾出聲又收,到底佢地收人有什麼標準???
作者: 高齡牛師奶    時間: 12-2-17 10:16

回復 silvia_ng 的帖子

siu 阿姨你好

乜可以Request interview 多次咩 ? 細佬仲未有 Offer.我寫了 3次信了...

作者: 大小肥豬    時間: 12-2-17 13:51

仔仔0901 收左主流AM,仲要係我自己首選,本身諗住陪跑多,收到信嗰刻真係開心到想喊,TT收左~安心晒!
真係好感恩!!
作者: Bigboy2008    時間: 12-2-17 13:57

Siu 阿姨,
我個孩子有英普班offer ,請問是否真的很值得讀,有什麼好處呢?
作者: 高齡牛師奶    時間: 12-2-19 10:12

回復 高齡牛師奶 的帖子

唉.....我返工真係抽唔到時間做義工....我都唔知可以點算好 ~~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5