教育王國

標題: 收到播道書院取錄信 [打印本頁]

作者: kitty23205    時間: 11-10-26 13:59     標題: 收到播道書院取錄信

27/10前要交留位費$400
作者: Yukmama    時間: 11-10-26 14:05

27/10?  tomorrow?
作者: yinglongma    時間: 11-10-26 14:10

No 2nd in? And give offer directly?
We just had 1st in on 22 Oct, the school is so efficient.
作者: simonchoy123    時間: 11-10-26 14:11

congratulation
作者: rositacmy    時間: 11-10-26 14:20

27/10前要交留位費$400 ---> 恭喜哂呀

請問
1) 幾時收消息的呢?
2) 是信 or 電話?
3) 27/10要交留位費, 咪即係一日時間囉
作者: carnationBB    時間: 11-10-26 14:28

作者: YuiYeeMa    時間: 11-10-26 14:33

hi kitty23205,

may I know when was yr interview time?

原帖由 kitty23205 於 11-10-26 13:59 發表
27/10前要交留位費$400

作者: hialice    時間: 11-10-26 14:35

係咪有offer收先, 無offer遲d收? 我未有哦.....
作者: babymuimui    時間: 11-10-26 14:38

恭喜哂
作者: kitty23205    時間: 11-10-26 14:39

得一日咋,明天我就去交留位費
封信今日收到,可能我住tko所以
快d收到,播道只需in一次真係好!
作者: kitty23205    時間: 11-10-26 14:40

10月8日下午3:00
原帖由 YuiYeeMa 於 11-10-26 14:33 發表
hi kitty23205,

may I know when was yr interview time?

作者: kitty23205    時間: 11-10-26 14:42

封信今日先寄出你地可能明天收到
原帖由 hialice 於 11-10-26 14:35 發表
係咪有offer收先, 無offer遲d收? 我未有哦.....

作者: kitty23205    時間: 11-10-26 14:43

希望妳也有好消息
原帖由 carnationBB 於 11-10-26 14:28 發表
congratulations!  i am nervous, not yet check the mail box!

作者: rositacmy    時間: 11-10-26 14:45

打左去學校問 :
8/10/2011 IN 果批, 校方已寄出通知信
取錄 / 不取錄, 都會有信收
作者: Michelle_Hung    時間: 11-10-26 14:50     標題: 回復 14# rositacmy 的帖子

即係多數今日下午收到?! 好緊張因為上午果轉無信~~
作者: babymuimui    時間: 11-10-26 14:53

原帖由 rositacmy 於 11-10-26 14:45 發表
打左去學校問 :

唔該哂你呀, 我女8號in, 今晚返去睇睇先
作者: cmchang0927    時間: 11-10-26 14:53

嘩, 個註冊時間咁趕, 如果有人收遲左OR聽日先收到, 爸媽要番工咁點算.........
作者: babymuimui    時間: 11-10-26 14:55

原帖由 Michelle_Hung 於 11-10-26 14:50 發表
即係多數今日下午收到?! 好緊張因為上午果轉無信~~

我要放工返去先睇到, 仲緊張
作者: rositacmy    時間: 11-10-26 14:57

我都要放工先回家收信呀
作者: ziyi    時間: 11-10-26 15:06

其實大部份DSS俾家長注冊的時限都是最多3天左右
而EC年年都是這樣安排,等學校可以call後補
又唔算太離譜.但有心的隨時要請假就真

原帖由 cmchang0927 於 11-10-26 14:53 發表
嘩, 個註冊時間咁趕, 如果有人收遲左OR聽日先收到, 爸媽要番工咁點算.........

作者: chankomi    時間: 11-10-26 15:24

原帖由 ziyi 於 11-10-26 15:06 發表
其實大部份DSS俾家長注冊的時限都是最多3天左右
而EC年年都是這樣安排,等學校可以call後補
又唔算太離譜.但有心的隨時要請假就真

問過學校, 應該冇後補生架喎
作者: babymuimui    時間: 11-10-26 15:57

原帖由 chankomi 於 11-10-26 15:24 發表

如果有人放棄學位, 咁係咪等人叩門?
作者: Michelle_Hung    時間: 11-10-26 16:06

好失望呀原本我屋苑每天只在早上十一點派信一次~~~ 咁今朝無信要等聽日呀, 今晚點訓得著呢???
作者: yinglongma    時間: 11-10-26 16:12

原帖由 rositacmy 於 11-10-26 14:45 發表
打左去學校問 :

Thanks a lot. That means who had interview on 22-10 still need to wait.
作者: ziyi    時間: 11-10-26 16:36

之前因第2天的未interview就開始出信..而沒有所謂按比例收生..所以如果沒有注冊的...會俾offer給第2天面試的人

也因此導致我們上年在第2天的家長生氣

今年真的不知道了

P.S.明的沒有後補,但暗的我相信有...因年年都有唔take offer的,而reject的叩到門

原帖由 chankomi 於 11-10-26 15:24 發表

作者: puibpuib    時間: 11-10-26 16:43

收到offer的家長, 請問你地封信係咪厚d架, i mean有幾頁紙? 想開信前有個心理準備啫.
作者: rositacmy    時間: 11-10-26 17:51

我都係呀, 今晚點過呀

原帖由 Michelle_Hung 於 11-10-26 16:06 發表
好失望呀原本我屋苑每天只在早上十一點派信一次~~~ 咁今朝無信要等聽日呀, 今晚點訓得著呢???

作者: HaYi    時間: 11-10-26 17:57

是呵, 好厚的, 不過今天收, 要明天就去交留位, 好急下.
作者: swedmond    時間: 11-10-26 18:09     標題: congratulation

got the acceptance letter, thank you!!
作者: Michelle_Hung    時間: 11-10-26 18:09     標題: 回覆 28# HaYi 的文章

咁如果明天先收到咁點交呢??!?!? 點解咁古怪?!
作者: HaYi    時間: 11-10-26 18:15

會不會明天收, 後天先要交?

不過我都未肯定明天會不會交 及夠不夠時間交, 今晚要同老公商量下先final, 都好的, 學校要家長快D決定, 唔會hold  位.

原帖由 Michelle_Hung 於 11-10-26 18:09 發表
咁如果明天先收到咁點交呢??!?!? 點解咁古怪?!

作者: babymuimui    時間: 11-10-26 18:49

返嚟睇咗, 仲未收到呀
作者: hialice    時間: 11-10-26 18:50

我覺得係有offer收到信先, 未收到信就係reject... 我無收到信
作者: babymuimui    時間: 11-10-26 18:52

原帖由 rositacmy 於 11-10-26 17:51 發表
我都係呀, 今晚點過呀

究竟我聽日返唔返工好
作者: babymuimui    時間: 11-10-26 18:53

原帖由 hialice 於 11-10-26 18:50 發表
我覺得係有offer收到信先, 未收到信就係reject... 我無收到信

唔得都冇所謂, 起碼有個知字都好
作者: cmchang0927    時間: 11-10-26 18:58

Agree, cos' my friend and I also haven't received anything (we both have been rejected by all the schools applied so far........)
原帖由 hialice 於 11-10-26 18:50 發表

作者: cmchang0927    時間: 11-10-26 19:00

I guess, the school may send out all the acceptance letter first, then after tomorrow's registration, they ll see how many ppl have given up the seats.  Then they ll send more acceptance letters to those ppl on the first waiting list (kept by the school)?
作者: 司亞濤    時間: 11-10-26 19:11

"我覺得係有offer收到信先, 未收到信就係reject... 我無收到信", 唔係掛, 我唔想呀! 我未收到呀! 我都想明日等郵差嚟呀!
作者: musickwong    時間: 11-10-26 19:17

有冇人係22/10見嘅都收到offer 呀?
作者: babymuimui    時間: 11-10-26 19:17

原帖由 cmchang0927 於 11-10-26 19:00 發表
I guess, the school may send out all the acceptance letter first, then after tomorrow's registration, they ll see how many ppl have given up the seats.  Then they ll send more acceptance letters to th ...

又好似係喎, 暫時真係未見有人話收到reject信
作者: myac    時間: 11-10-26 19:24

I have recev'd the letter of offer from the EC.  Only 1 day to consider.  If take up the offer, discretionary allocation must be given up?
作者: tmr    時間: 11-10-26 19:33

打咗去學校問,話22日interview的還未寄出,唯有信住先。

原帖由 司亞濤 於 11-10-26 19:11 發表
"我覺得係有offer收到信先, 未收到信就係reject... 我無收到信", 唔係掛, 我唔想呀! 我未收到呀! 我都想明日等郵差嚟呀!

作者: Lawrence_suen    時間: 11-10-26 20:16

我都無收到, 聽朝都吾0係香港, 禁安排真係想玩死家長咩, 就算0係香港, 都要同公司請假, 佢估我係老細, 請假都吾係一定批!
作者: hialice    時間: 11-10-26 20:44

This is possible! 亦希望係咁!

原帖由 cmchang0927 於 11-10-26 19:00 發表
I guess, the school may send out all the acceptance letter first, then after tomorrow's registration, they ll see how many ppl have given up the seats.  Then they ll send more acceptance letters to th ...

作者: wongfu1968    時間: 11-10-26 21:13

我女兒都係10月8日INTERVIEW, 今日都未收到信, 如果明日就要註冊, 咁即係多數衰左啦.
作者: babymuimui    時間: 11-10-26 21:32

原帖由 wongfu1968 於 11-10-26 21:13 發表
我女兒都係10月8日INTERVIEW, 今日都未收到信, 如果明日就要註冊, 咁即係多數衰左啦.

我都有同感
作者: 司亞濤    時間: 11-10-26 21:41

所以下午要請假.....一來番去睇信相.....始終安心D!
作者: babymuimui    時間: 11-10-26 21:43

原帖由 司亞濤 於 11-10-26 21:41 發表
所以下午要請假.....一來番去睇信相.....始終安心D!

哈哈, 我都係呀

諗住下午放假返屋企睇吓有冇信, 如果下午都冇心機做野
作者: ju    時間: 11-10-26 22:17

請問各位offer的家長,在interview時問了多少問題呢? 是否問題越多,機會率越高呢? Thank!
作者: ChristieMing    時間: 11-10-26 22:19

反而, 我想問, 收到offer o既, 係咪都住tko 附近呢?
作者: fatbei    時間: 11-10-26 22:23

Luckily i received offer ah! I interviewed on 8 Oct and live in TKO. I received letter this pm (i found letter printed on 24/10 and stamp chopped on 25/10), since i'm living nearby and i'm a full time mom, i registered already ..haha! and guess i may be the first one to register and i see the staff need to look into a kind of 'registration procedure' Yes, it request us to register by 27/10. Its not very 'urgent' as the treatment in other DSS are also the same, need to register within 2-3 days.  Add oil!! Good news will be coming!
作者: carnationBB    時間: 11-10-26 22:36     標題: 回復 42# tmr 的帖子

作者: monsuki    時間: 11-10-26 22:36

仲未收到信呀,會唔會寄失架⋯⋯你哋仲話明天要註冊⋯⋯咁點呀⋯係唔係reject or 呢⋯⋯:(

作者: bobbi    時間: 11-10-26 22:40

I had interview on 8 Oct. am
I'm not live in TKO
I've got acceptance.
作者: eycyw    時間: 11-10-26 22:47

我朋友住藍田,都收到信,所以應該唔關地區事,收到信就係收咗小朋友,收唔到嘅話就。。。。。。
作者: monsuki    時間: 11-10-26 22:50

冇信收=reject   Oooooooo no:(
作者: kitty23205    時間: 11-10-26 22:51

我估計明天之後會有位放返出來
(例如有些人想大抽獎)
咁學校咪可以再派俾另一批人囉
大家加油!
作者: skwawa    時間: 11-10-26 22:55     標題: 回覆 3# monsuki 的文章

其實有無得讀真係唔係敢重要,我想信一般的津校質素也不太差,所以參加大抽獎不是什麼大問題!不過等待這種心情,的確令人難受~~
當然,我亦好希望小朋友入到EC,快樂過小學生活吧!
作者: Michelle_Hung    時間: 11-10-26 23:05     標題: 回復 55# eycyw 的帖子

咁即係今日無信就可以 係的話就可以早些訓lu~~
作者: tmr    時間: 11-10-26 23:10

個staff 話過多一兩日先寄......hehe,可以聽日打去問下寄出未!

原帖由 carnationBB 於 11-10-26 22:36 發表
我都係22號IN, 咁幾時會收到信, 好心急呀!

作者: 司亞濤    時間: 11-10-26 23:25

即係打定輸數 ,今日冇收到!
作者: musickwong    時間: 11-10-26 23:28

點解唔倆日一齊寄呀?
作者: cmchang0927    時間: 11-10-26 23:30

我自己會咁諗, 除非有人唔去register而有位再放出來.......
原帖由 司亞濤 於 11-10-26 23:25 發表
即係打定輸數 ,今日冇收到!

作者: onmami    時間: 11-10-26 23:38

我今日都冇收到信呀 v _ v
聽日又要出trip兩日,都唔知點...
作者: smilefish    時間: 11-10-27 00:00     標題: 回覆 3# musickwong 的文章

又真係幾奇怪..一般取錄與否為何不能同一時間寄出?再講,佢地註明係1/11前寄出,咁又未到期限,唔駛攪到咁TIGHT咁...就算唔得都唔駛咁估估下..可能真係如之前所講..直資係要快決定(但都不是一日的時間LAW),..好多好學校都會有人去放棄,咁咪等人之後去叩門,駛唔駛攪到好似咁亂咁...即係之後再收到信既都係執死雞既感覺...
作者: eycyw    時間: 11-10-27 00:05

都正常嘅。收就快 D 寄 (因為 27 號要註冊) 唔收住就遲 D 。。。。至於幾時會有下一批人可以頂到放棄學位填補就又要再等了。
祝大家好運。
作者: chankomi    時間: 11-10-27 00:36

We interviewed on 8 Oct am, live in TKO, got acceptance & will register by tomo.  Good Luck to all.
作者: hoikiuma    時間: 11-10-27 00:51

我都係8號見,住tko ,仲未收到信,明天要成2:00先收到信,已經同工人姐姐講明天要幫我睇信箱,一ok即叫我c6飛車返嚟交$,真係攪到成晚都訓唔着
作者: RSZ    時間: 11-10-27 02:00

吓, 做麥攪到想讀的家長甘奔波, 下晝收信,明天死線, 明天收信的,就仆崩鼻趕註冊, 為的是自己行政方便,早D 寄第二輪???
作者: HaYi    時間: 11-10-27 07:33

係啦, 收到都唔一定有足夠時間在今天辨公時間交, 搞到好趕...寄又寄不及..

原帖由 smilefish 於 11-10-27 00:00 發表
又真係幾奇怪..一般取錄與否為何不能同一時間寄出?再講,佢地註明係1/11前寄出,咁又未到期限,唔駛攪到咁TIGHT咁...就算唔得都唔駛咁估估下..可能真係如之前所講..直資係要快決定(但都不是一日的時間LAW),..好多好學校 ...

作者: babymuimui    時間: 11-10-27 09:01

其實唔得都冇計, 咁多人爭~

但係等既滋味真係唔好受
作者: sarahlmf    時間: 11-10-27 09:08

我也是等待的其中一個家長, 說真的昨天沒收到的, 機會都是微乎其微, 只是還沒有收到吸reject信還是會有一點期盼! 不過大家都放鬆點啦, 雖然這真的是我的第一選擇!
作者: kitty23205    時間: 11-10-27 09:10

今朝送完女上校車就去註冊,仲見到風趣校長
作者: sarahlmf    時間: 11-10-27 09:40

見到收到取錄通知的家長那份開心是明白的, 不過在你們表現你們那份開心的同時請也考慮一下那些還在失望和焦急中家長的感受!
作者: ahjoechan    時間: 11-10-27 09:46

我覺得收咗信一定會去註冊, hk$400, 個個都會比嚟hold住個位.....所以唔方有位release 出來, 收唔到信嘅機會都好微.....

太殘忍啦.....對我
作者: Jomei    時間: 11-10-27 11:10     標題: 回復 75# ahjoechan 的帖子

唔好咁啦,大家振作 D,我都未收到信
作者: Michelle_Hung    時間: 11-10-27 12:03

今天已派信,沒有EC的信,得TSL封信
作者: 2ma2    時間: 11-10-27 12:03     標題: 回復 76# Jomei 的帖子

我都未收到信
作者: healtheworld    時間: 11-10-27 12:05

still no letter
作者: babymuimui    時間: 11-10-27 12:13

咁點呀, 我下午仲請咗假添
作者: roccolamar    時間: 11-10-27 12:17

Kitty23205,

乜你唔係優才收左你女女?好似見你女女都收到陸慶x offer,你女女好叻女呀

想問你最後決定選邊間?播道是否你首選?優才我放棄了offer無選,陸慶x就註冊左,前晚還未收到播道消息,都唔知得唔得。

原帖由 kitty23205 於 11-10-27 09:10 發表
今朝送完女上校車就去註冊,仲見到風趣校長

作者: skwawa    時間: 11-10-27 12:23     標題: 回復 1# babymuimui 的帖子

今日郵差也派了信,也是沒有EC letter,係另一個BK forum有人話今日收到offer letter,我想我沒希望了,等的也是reject letter吧!
作者: babymuimui    時間: 11-10-27 12:27

原帖由 skwawa 於 11-10-27 12:23 發表
今日郵差也派了信,也是沒有EC letter,係另一個BK forum有人話今日收到offer letter,我想我沒希望了,等的也是reject letter吧!

我咁同d同事講, 我下午返屋企睇reject letter架咋, 我都唔期望有offer
作者: rositacmy    時間: 11-10-27 12:37

12:37 ~ 姐姐電話回覆, 郵差叔叔正在派信
作者: Judou    時間: 11-10-27 12:41

岩岩送完個郵差叔叔走...即係去開信箱...
依然..係無信...
咁即係無希望..
作者: tmr    時間: 11-10-27 13:15

剛打去問,22日interview的信還沒寄出。
作者: YuiYeeMa    時間: 11-10-27 13:20

原帖由 tmr 於 11-10-27 13:15 發表
剛打去問,22日interview的信還沒寄出。

tmr,

Thanks!
作者: ciboy888    時間: 11-10-27 13:35

我已經打咗去學校問, 8號 in 的, 若未收信, 要等到1 or 2-11-2011 先會收到信, 而收到嘅信, 可能是register / reject, 而register 的, 即是後補, 另外校方職員話, 若今日有家長無哩登記, 亦會補電話確定, 故希望愛錫小朋友的妳, 亦要愛錫自已, 不要苦等及擔憂, 亦不要懷疑小朋友及自已的能力, 妳有心為小朋友揾一間, 妳認為好嘅小學已足夠, 而天真小朋友亦只要知道妳錫佢已足夠, 所以希望愛鍚子女家長繼續努力教好小朋友, "每一位老師都是教導小朋友向好"
作者: tmr    時間: 11-10-27 13:45

謝謝你詳盡的資料!
作者: rositacmy    時間: 11-10-27 14:19

me too 啦

原帖由 Judou 於 11-10-27 12:41 發表
岩岩送完個郵差叔叔走...即係去開信箱...
依然..係無信...
咁即係無希望..

作者: mmpong    時間: 11-10-27 14:22

ciboy888,
thanks for your detailed information!  咁呢幾日我唔使好似思覺失調咁, 係個信箱前睇完又睇, 大家呢個weekend輕鬆吓, 下星期再嚟過!

原帖由 ciboy888 於 11-10-27 13:35 發表
我已經打咗去學校問, 8號 in 的, 若未收信, 要等到1 or 2-11-2011 先會收到信, 而收到嘅信, 可能是register / reject, 而register 的, 即是後補, 另外校方職員話, 若今日有家長無哩登記, 亦會補電話確定, 故希望愛錫 ...

作者: rositacmy    時間: 11-10-27 14:26

thanks!!! ciboy888

原帖由 ciboy888 於 11-10-27 13:35 發表
我已經打咗去學校問, 8號 in 的, 若未收信, 要等到1 or 2-11-2011 先會收到信, 而收到嘅信, 可能是register / reject, 而register 的, 即是後補, 另外校方職員話, 若今日有家長無哩登記, 亦會補電話確定, 故希望愛錫 ...

作者: babymuimui    時間: 11-10-27 14:47

真係唔該哂你呀, 你問得好清楚
作者: ju    時間: 11-10-27 15:05

請問22 in 的信,幾時會收到呢? 因為在Tko我只是in EC 一間,心情很焦急想知道結果!
作者: ju    時間: 11-10-27 15:21

每日都要看信箱幾篇,苦苦的等代結果,希望得到一個愉快開心學習的學校取錄信!
作者: hialice    時間: 11-10-27 15:30

Thank you ciboy888!
作者: kitty23205    時間: 11-10-27 15:30     標題: 回復 15# roccolamar 的帖子

我冇報陸慶濤可能妳睇錯了
作者: cowfubaby    時間: 11-10-27 18:22

It seems that for 8 Oct batch if no offer letter received this two days, will surely wait for the rejected letter. So sad!
作者: cmchang0927    時間: 11-10-27 18:48

still have the chance to "pick up the dead chicken" if some accepted ones didn't go for the registration today........
作者: roccolamar    時間: 11-10-27 19:16

咁我可能記錯了

但你應該有報優才,因你有問過我有無優才的offer,那你有無優才的offer 呢?

今天仍沒有播道的 offer ,我想我現在都無得心大心細,等LHT入學了

原帖由 kitty23205 於 11-10-27 15:30 發表
我冇報陸慶濤可能妳睇錯了

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5