教育王國

標題: 收到 YORK 取錄信, 上午國際班 [打印本頁]

作者: 萬樂豬    時間: 11-10-24 17:10     標題: 收到 YORK 取錄信, 上午國際班

收到 YORK 取錄信, 上午國際班, 我都會比留位費 !! 放下心頭大石了........
作者: evil    時間: 11-10-24 17:17

請問interview時是用英文嗎?
作者: chungmanchung20    時間: 11-10-24 17:20

唉...仲未到我in
作者: wincat    時間: 11-10-24 17:29

你係9月尾定10月頭in架?
作者: 萬樂豬    時間: 11-10-24 17:30

我 10月7日IN 的
作者: 萬樂豬    時間: 11-10-24 17:32

原帖由 evil 於 11-10-24 17:17 發表
請問interview時是用英文嗎?

小朋友用英文, 但唔多要講野, 主要考聽....而家長用中文...問了 3 條問題....點解揀 YORK , 小朋友優點....平時同佢玩咩.......無嘞....

小朋友考顏色, 圖形, 日常用品, 交通工具.......我個囝依依 D .....
作者: evil    時間: 11-10-24 17:38

我个仔收左主流上午班
作者: evil    時間: 11-10-24 17:41

York 要自製隻CD?
作者: 萬樂豬    時間: 11-10-24 17:47

原帖由 evil 於 11-10-24 17:41 發表
York 要自製隻CD?

係呀, 隻 CD 係指明親子講故事, 所以無乜難道既, 如果好似之前無講明就煩 D ........

你囝囝主流呀 ?? 有無考國際 ?? 我想個仔普通話同英文好 ....所以無報主流......
作者: wincat    時間: 11-10-24 17:53

恭喜晒。我地都係7號,但未收到信。不過都冇乜機,我打過去學校,收唔收都有信,唯有等了。
作者: 萬樂豬    時間: 11-10-24 17:57     標題: 回復 10# wincat 的帖子

一樣係七號, 應該依一兩日有信架嘞...其實我個囝未入課室就喊, 我都打定輸數, 所以如果咁易入都唔得, ST.CAT, KV無望...
作者: MissMusic    時間: 11-10-24 18:45

知唔知主流和國際有乜分別?

學費分別係幾多?
作者: DiamondHill    時間: 11-10-24 21:09

I got acceptance letter am class international stream, interview on Oct-7.  
According to my daughter's character, I believe she is unable to win a seat in KV/SC, so I will register.
作者: minejoujou    時間: 11-10-24 22:28

今曰收到信,國際班就pn,主流班就am,我自己喜歡國際班多d,但無奈pm定係主流班呢?因姐姐是主流班的畢業生,主流班都讀得很好,所以心大心細
作者: 萬樂豬    時間: 11-10-24 22:42

原帖由 MissMusic 於 11-10-24 18:45 發表
知唔知主流和國際有乜分別?

學費分別係幾多?

學費仲未知喎....我估 $4200 吧....都仲未有資料既...

國際全英同普通話, 主流英粵既分別...
作者: 萬樂豬    時間: 11-10-24 22:44

原帖由 minejoujou 於 11-10-24 22:28 發表
今曰收到信,國際班就pn,主流班就am,我自己喜歡國際班多d,但無奈pm定係主流班呢?因姐姐是主流班的畢業生,主流班都讀得很好,所以心大心細

其實自己都擔心國際班教既中文字係有幾深囉....可能要自己同佢惡補一下...

主流教得好....咁中文呢 ??? 中文 o k 嗎 ??
作者: 萬樂豬    時間: 11-10-24 22:45

原帖由 DiamondHill 於 11-10-24 21:09 發表
I got acceptance letter am class international stream, interview on Oct-7.  
According to my daughter's character, I believe she is unable to win a seat in KV/SC, so I will register.

我都對 sc, kv 無望...希望york 讀好 d 啦....睇下情況下年繼續報 k1 repeat一年..
作者: minejoujou    時間: 11-10-25 11:37

原帖由 萬樂豬 於 11-10-24 22:44 發表

其實自己都擔心國際班教既中文字係有幾深囉....可能要自己同佢惡補一下...

中文程度沒特別深,可以說正常進度,我大女剛上了小一都沒有問題,(因間學校中文特別深)反而york普通話就麻麻(主流班)所以今次報國際班.
作者: minejoujou    時間: 11-10-25 11:38

原帖由 萬樂豬 於 11-10-24 22:44 發表

中文程度沒特別深,可以說正常進度,我大女剛上了小一都沒有問題,(因間學校中文特別深)反而york普通話就麻麻(主流班)所以今次報國際班.
作者: littlekkl    時間: 11-10-25 12:46

想問York除左學費外, 係咪要compulsory有好多課外活動一定要參加? (特別係k3), 之前聽過有人話k3課外活動費比學費還高, 於是只讀了k1及2, 再轉校。

國際班今年的學額是多少? 主流班又是多少? 因我們兩間也有offer
作者: wincat    時間: 11-10-25 12:54

請問幾時交留位費呢?我遲d打去問下,平時我地收信都比人地快,今日check 完都冇,不過有意外驚喜,我地有另外一間kinder offer..^^
作者: littlekkl    時間: 11-10-25 13:31     標題: 回覆 21# wincat 的文章

國際班係11月2日, 主流班係11月5日, 但係york keep 住有人不停interview, 個別人士的交留位費時間相信不同...

你有邊間收左呢? 仍考慮york?
作者: shirleylee_0514    時間: 11-10-25 13:34     標題: 回覆 16# evil 的文章

請問你是幾時interview架?同埋係咪in N1(K1) ?
作者: wincat    時間: 11-10-25 13:58

原帖由 littlekkl 於 11-10-25 13:31 發表
國際班係11月2日, 主流班係11月5日, 但係york keep 住有人不停interview, 個別人士的交留位費時間相信不同...

你有邊間收左呢? 仍考慮york?

thanks..
today we got offer letter from st nicholas.
yes..because we 'in' york 國際班...see if we have chance lor..
作者: youwant888    時間: 11-10-25 14:40     標題: 金巴倫英文幼稚園2012-2013年K1面試結果

今日收到金巴倫面試結果, 我個囡收咗 A.M. OFFER.
請問這間學校是否很容易收生的?
如果要比較 "迦南和金巴倫", 邊間好D呢?
作者: 萬樂豬    時間: 11-10-25 17:45

好似話迦南有學卷課程淺 d 喎...但我不太清楚
作者: 萬樂豬    時間: 11-10-25 17:50

原帖由 littlekkl 於 11-10-25 12:46 發表
想問York除左學費外, 係咪要compulsory有好多課外活動一定要參加? (特別係k3), 之前聽過有人話k3課外活動費比學費還高, 於是只讀了k1及2, 再轉校。

國際班今年的學額是多少? 主流班又是多少? 因我們兩間也有offer ...

我都聽聞 k2有元智能課程, 但唔係你想參加就參加架, 佢地要挑選.......唔知係咪校長所講既咩資優生培育課程呢....因為我都係聽講座個校長講, 仲講到好巴閉添, 全港得佢一間有依個資優生課程...

我都想york 的媽媽講解下......
作者: To_Ma    時間: 11-10-25 20:03     標題: 回覆 1# 萬樂豬 的文章

唔算資優課程,但似乎學校都會對小朋友作評估,點評就唔知。

但小朋友就真係學多咗野。
作者: To_Ma    時間: 11-10-25 20:18     標題: 回復 9# littlekkl 的帖子

課外活動是自由參與,不是complusory.

如果你所有活動都join,而所有都是千千聲,當然有機會高過學費,即使是外面的course也不便宜的。
作者: MissMusic    時間: 11-10-25 20:22

咁大家覺得主流班抵唔抵讀呀?
作者: 3pigmama    時間: 11-10-26 00:18

York除左Cambridge 同 Stanford 張Maths Cert, 仲有什麼cert 是給小朋友拿的?
作者: mrschiang    時間: 11-10-26 04:01

係咪好似普通話都有試考?
作者: To_Ma    時間: 11-10-26 07:22

原帖由 3pigmama 於 11-10-26 00:18 發表
York除左Cambridge 同 Stanford 張Maths Cert, 仲有什麼cert 是給小朋友拿的?

視乎你有沒有join佢地有關興趣班或多元智能班,你提的maths cert 是不是指"EPGY"? 佢地有規定要join咗班才會為你報考試。
作者: To_Ma    時間: 11-10-26 07:25

原帖由 mrschiang 於 11-10-26 04:01 發表
係咪好似普通話都有試考?
yes, 學校會安排。
作者: 萬樂豬    時間: 11-10-26 11:11

昨晚寫支票再睇清楚...今早打去問學校, 原來係主流班, 唔係國際班...........但我人無填或報主流班的....佢居然轉我去主流班又無寫清楚......

好彩問一問......咁如果主流班好唔好呢 ??搞到我好 down 添.....唉
作者: littlekkl    時間: 11-10-26 12:36     標題: 回復 29# To_Ma 的帖子

謝謝你的回覆, 請問一般來說, york家長應預幾多錢去參加課外活動? 係基本的費用, 唔係樣樣都參加哂
作者: shirleylee_0514    時間: 11-10-26 13:46     標題: 回復 2# 萬樂豬 的帖子

我姨生女都是主流班畢業的, 真係好好...

另外請問你都係7/10interview嗎? 但好似如國際班interview好似係用英文既....

我係主流K1...仲未收到結果...
作者: wincat    時間: 11-10-26 14:06

你其實有冇交video and artwork..in國際班係要架。。同埋佢地張form 係唔同架。
作者: MissMusic    時間: 11-10-26 14:11

謝謝你的回覆, 請問一般來說, york家長應預幾多錢去參加課外活動? 係基本的費用, 唔係樣樣都參加哂

哩個問題我都想知.......
另外..........
基本學費幾多? 雜費幾多?

預 5000大元 搞唔搞得掂?
作者: DiamondHill    時間: 11-10-26 14:43

I read some post average expenditure per month is HKD6200 but it should be excluding school bus.

For artwork, I did not specify any pretty picture to school as I just showed interviewer her daily drawing in the sketch book at home.  For video, i showed video by my iphone about the reading process with my girl only.
作者: 3pigmama    時間: 11-10-26 19:36

我個女未讀, 只係主流班收左, 吾知York 有什麼比賽, 課外活動及對升小學有用的Cert 給小朋友考取呢?

原帖由 To_Ma 於 11-10-26 07:22 發表

視乎你有沒有join佢地有關興趣班或多元智能班,你提的maths cert 是不是指"EPGY"? 佢地有規定要join咗班才會為你報考試。

作者: To_Ma    時間: 11-10-26 21:36     標題: 回覆 3# MissMusic 的文章

一次過試下解答

我的經驗,如你們是預備上k1/n1, 根本不用join學校的班,一來學校沒有規定要join, 在外面一樣有選擇兼可挌價,仲可以揀就腳的,學校某些興趣班如畫畫,彈琴之類大把外面可選兼可一對一 ,何况小朋友太小,學校已能提供知識足夠有餘,個人意見可以完全唔join d course)(at K1/ N1)唔好驚異類,老師對你/小朋友不會有別其他的。

反而我覺得應該join d學校有絕對優勢的,如cambridge ,因學校集中夠人數便可申請做考試中心,學校根本由頭到尾熟悉課程同運作,如想有此cert even 用於考小學or 小朋友打底都好好。往年是K2 -K3才有的。外面呢個course都唔平,況且水準參差...

反弟
作者: DiamondHill    時間: 11-10-26 21:42     標題: 回覆 7# 萬樂豬 的文章

How to see change you to 主流班 ?
作者: To_Ma    時間: 11-10-26 22:03

原帖由 littlekkl 於 11-10-26 12:36 發表

既然如我所說的沒硬性要join,(K1/n1)可不用特別預,外面的亦可,反正我觀察所得分別不大。彈藥不如留給K2智能班吧。

反而每個月要預留五、六百(平圴)做雜費,因有時學校會有通告話-例如學習套裝、碟、特別event等,有興趣嘅咪用預算嘅錢買,冇興趣嘅咪咁上下同小朋友食餐好嘅,一定要做呢個預算。
作者: rookie_mama    時間: 11-10-26 22:32     標題: 回復 3# To_Ma 的帖子

謝謝你的資料分享,非常值得參考,我正在煩惱選擇York 或 SN。
作者: 萬樂豬    時間: 11-10-26 22:54

原帖由 shirleylee_0514 於 11-10-26 13:46 發表
我姨生女都是主流班畢業的, 真係好好...

另外請問你都係7/10interview嗎? 但好似如國際班interview好似係用英文既....

我係主流K1...仲未收到結果...

我仔仔係用英文 in 的, 有個印度藉女子 in 我囝囝的, 我問了學校, 他說係雙語班, 我諗同主流班一樣吧 ??

那麼...你說好好...普通話如何呢 ?? 同埋有幾個個鐘係 net 教英文呢 ??
作者: 萬樂豬    時間: 11-10-26 22:55

原帖由 wincat 於 11-10-26 14:06 發表
你其實有冇交video and artwork..in國際班係要架。。同埋佢地張form 係唔同架。

video and artwork 我全都做齊了........可惜只係收雙語班, 學校書記話國際班只係收十多個小朋友......
作者: To_Ma    時間: 11-10-26 23:41

原帖由 3pigmama 於 11-10-26 19:36 發表
我個女未讀, 只係主流班收左, 吾知York 有什麼比賽, 課外活動及對升小學有用的Cert 給小朋友考取呢?

學術有
"Cambridge" starters and movers level,
"JETSET" foundation level,
"EPGY" Education Program Gifted Youth
重有個普通話試,遺失個通告因冇join
運動有"British Gymnastics Proficiency Awards"
作者: kartimmi    時間: 11-10-26 23:47

請問jetset係咩黎架?
作者: DiamondHill    時間: 11-10-26 23:50     標題: 回覆 3# 萬樂豬 的文章

我看真點, 同你一樣, 應該收左阿女讀主流班, 我覺得好含糊.
作者: To_Ma    時間: 11-10-26 23:56

原帖由 kartimmi 於 11-10-26 23:47 發表
請問jetset係咩黎架?
也是英文試,應屬於London Chamber of Commerce and Industry 吧
作者: fishballbaby    時間: 11-10-27 00:50

應該係,就算只是申請國際班,但是學校OFFER唔到國際班學位,而又符合到學校之要求,都會OFFER主流班學位的。

原帖由 DiamondHill 於 11-10-26 23:50 發表
我看真點, 同你一樣, 應該收左阿女讀主流班, 我覺得好含糊.

作者: shirleylee_0514    時間: 11-10-27 09:51     標題: 回覆 7# 萬樂豬 的文章

我係主流班, 當時interview就一隻鬼都無見過....咁我諗你interview係in國際班的....不過只收左你仔仔讀主流班....但都好好啦~~起碼收左先...或者遲d有人會放棄國際班既學位....到時比你優先呢...寫定封信比學校先囉...

主流班我姨女讀果時黎講, 普通話就真係好普通....不過可能會改制....因為始終依家太多幼稚園/小一用普通話了...至於net teacher確實有幾多個鐘就唔太清楚, 但應該日日都有...york出左名英文好好...反而英文真係唔洗擔心....
作者: DiamondHill    時間: 11-10-27 12:23

Confirmed with school this morning, my daughter accepted by main stream not international.  I really don't understand why the school not honest enough in their acceptance letter.  

只要大大方方告知轉過去便是了.  有被騙感覺.
作者: bopui0607    時間: 11-10-27 12:29

York 好易入的嗎 ?

原帖由 萬樂豬 於 11-10-24 17:57 發表
一樣係七號, 應該依一兩日有信架嘞...其實我個囝未入課室就喊, 我都打定輸數, 所以如果咁易入都唔得, ST.CAT, KV無望...

作者: 萬樂豬    時間: 11-10-27 12:35

原帖由 DiamondHill 於 11-10-27 12:23 發表
Confirmed with school this morning, my daughter accepted by main stream not international.  I really don't understand why the school not honest enough in their acceptance letter.  

只要大大方方告知轉 ...

係呀, 我就係感覺想混水摸魚, 我只係申請國際班, 但學校寄的信話取錄, 咁第一下感覺當然係國際班啦....佢封信完完全全無講轉左我地去其他班, 無表明多元智能, 又無表明主流班...

好嘞...到寄哂留位費, 要入學時間.......可能家長先知道...比人混...............唉........\

不過, 我都會留位...我都怕 sc, kv, km 唔收..........都要照讀....但真係....唔明..學校....點解會咁.........唉
作者: 萬樂豬    時間: 11-10-27 12:36

原帖由 bopui0607 於 11-10-27 12:29 發表

我唔知呀, 我都係上網睇...話 sc,kv 唔收的細 b, 會入哂 york ...但係咪就唔知了....  
作者: 萬樂豬    時間: 11-10-27 12:38

原帖由 bopui0607 於 11-10-27 12:29 發表

我都係上網睇人留言話 kv, km, sc 唔收既細 b 佢地會收囉.......但係咪...就唔知了.......
作者: 萬樂豬    時間: 11-10-27 12:42

原帖由 fishballbaby 於 11-10-27 00:50 發表

應該係,就算只是申請國際班,但是學校OFFER唔到國際班學位,而又符合到學校之要求,都會OFFER主流班學位的。

fishballbaby :

我想問下, 上年 k1 的學生仲有無收咩債券呢?? 我昨晚睇番有關 york 既論壇.....問於債券問題...仲有無呢  ?? 影唔影響2012 年學生呢 ??

謝謝你解答....
作者: DYU    時間: 11-10-27 13:00

最近一封收到嘅信, letterhead 係 York International...應該係國際班喇??
作者: lovecarey    時間: 11-10-27 13:34

I have also received the letter today a... both 國際班 and 主流班 am class a... dun know choose which one... and I hv offer fm SJC and st. nicholas... need to think think...
作者: 萬樂豬    時間: 11-10-27 13:37

原帖由 lovecarey 於 11-10-27 13:34 發表
I have also received the letter today a... both 國際班 and 主流班 am class a... dun know choose which one... and I hv offer fm SJC and st. nicholas... need to think think...

lovecarey :

嘩...你小朋友咁叻叻呀........good
作者: fishballbaby    時間: 11-10-27 23:29     標題: 回復 4# 萬樂豬 的帖子

萬樂豬

上年都沒有收債卷,只是在聽簡介會時,曾經提及過,但到最後都沒有實施。如果你在簡介會時沒有聽到什麼債卷,就不用擔心了。

今年競爭好大呢,留住個位,個心都定D。
作者: 萬樂豬    時間: 11-10-27 23:33

會呀......我勁擔心.....開始我問仔仔問題...佢唔啋我擰歪塊面, 同埋玩野......但我只係 in 左 2 間咋...都咁快出現依個問題....所以比幾百蚊買個安心....而且....我睇番論壇...都 ok 既, 唔理個校長點都好......教得掂個囝就得啦, 達到我要求便算了.....家長唔係傻既...唔通佢問你攞錢就要比咩.........希望係咁啦.....

原帖由 fishballbaby 於 11-10-27 23:29 發表
萬樂豬

上年都沒有收債卷,只是在聽簡介會時,曾經提及過,但到最後都沒有實施。如果你在簡介會時沒有聽到什麼債卷,就不用擔心了。

今年競爭好大呢,留住個位,個心都定D。 ...

作者: kartimmi    時間: 11-10-27 23:55     標題: 回覆 61# lovecarey 的文章

Wow...they give you 2 k1 offers?
作者: 2009prince    時間: 11-10-27 23:58

我都煩緊同一問題,星期六要交留位費喇! 有冇人可俾d意見??

原帖由 rookie_mama 於 11-10-26 22:32 發表
謝謝你的資料分享,非常值得參考,我正在煩惱選擇York 或 SN。

作者: 萬樂豬    時間: 11-10-28 00:03

你仲有邊間比 offer 你 ?

原帖由 2009prince 於 11-10-27 23:58 發表
我都煩緊同一問題,星期六要交留位費喇! 有冇人可俾d意見??

作者: 2009prince    時間: 11-10-28 00:10

暫時只有York同SN.

原帖由 萬樂豬 於 11-10-28 00:03 發表
你仲有邊間比 offer 你 ?

作者: fishballbaby    時間: 11-10-28 01:05

萬樂豬

我囝囝上年INTERVIEW就係咁,第一間IN YORK,表現不錯,但係呢,他的表現一間比一間差,好像知道入去唔係玩遊戲。

原帖由 萬樂豬 於 11-10-27 23:33 發表
會呀......我勁擔心.....開始我問仔仔問題...佢唔啋我擰歪塊面, 同埋玩野......但我只係 in 左 2 間咋...都咁快出現依個問題....所以比幾百蚊買個安心....而且....我睇番論壇...都 ok 既, 唔理個校長點都好......教 ...

作者: sks2009    時間: 11-10-28 04:51

原帖由 萬樂豬 於 2011/10/26 10:55 PM 發表

video and artwork 我全都做齊了........可惜只係收雙語班, 學校書記話國際班只係收十多個小朋友......

唔好意思想問吓雙語班,係唔係主流班呢?因為囡囡有報國際班同主流班,收到取錄信既REF NO係INXXXX,咁係唔係被國際班取錄呢?

我同樣收到ST. NICHOLAS取錄信,唔知揀邊間好呢?兩間都係PM CLASS...THX!!
作者: minejoujou    時間: 11-10-28 07:51

封信上面寫得好清楚,國際班是York international kindergarten ,主流班是York English kindergarten

作者: DYU    時間: 11-10-28 08:40

York International 同 Stafford 揀, 應該點揀??
作者: homepridealice    時間: 11-10-28 09:34     標題: 回覆 4# fishballbaby 的文章

原來小朋友會咁?我都諗緊此問題, 我個囡暫時只係in左兩次, 仲有幾次要in, 最後的先至係首選, 唔知會唔會越in越差, 都擔心佢之後知道要不是玩, 唔答老師問題, 有無媽媽個b都係咁?
作者: DiamondHill    時間: 11-10-28 10:08     標題: 回覆 3# minejoujou 的文章

Do you mean the envelope and the letterhead ?

If so, for me.  I never aware because I don't know the operation of school.   They have 4 school names totally.  If we applied international stream, school should be focus on what I applied.  

If school want us move to main stream, I found it is okay but just alert is fine.

Sharing only.
作者: wincat    時間: 11-10-28 13:38

我今日終於收到信了,是雙語班offer...有信explain 點解offer 唔到國際班。。
作者: mrschiang    時間: 11-10-28 13:49

咁係咩原因?因為冇哂位?其實唔知佢地收幾個入國際班同雙語班架哩?
作者: shirleylee_0514    時間: 11-10-28 13:57     標題: 回覆 2# wincat 的文章

雙語班=主流班 ?

我仲未收到信...打左去問, 叫我等到月尾...依家都係月尾啦....我問即係寄左未...又話未...
作者: wincat    時間: 11-10-28 14:06

雙語班=主流班
封信好長,大約話over 3000 application ,仲要係好早就申請,只有最好表現的10% 先入到國際班。。
作者: DiamondHill    時間: 11-10-28 16:38

I have a bit complained about their letter, so it will be more clear now.
作者: 萬樂豬    時間: 11-10-28 17:43

哈哈...無錯......我問佢眼耳口鼻用途...一句就話 "唔知道 " 走左去......可能我比左無形壓力佢啦.........而家唔敢再問佢任何問題...

算啦....有 york 收, 其他得就得, 唔得就算.........唉.....

係呢, 你小朋友....有無額外補下中文或普通話 ?? 聽聞主流班依 2 樣麻麻地.....

原帖由 fishballbaby 於 11-10-28 01:05 發表
萬樂豬

我囝囝上年INTERVIEW就係咁,第一間IN YORK,表現不錯,但係呢,他的表現一間比一間差,好像知道入去唔係玩遊戲。

作者: 萬樂豬    時間: 11-10-28 17:44

咦, 你收到封解釋信呀 ??
我無既.........不過算啦,....都梗局啦.....睇唔睇都無用......嗚....><

原帖由 wincat 於 11-10-28 14:06 發表
雙語班=主流班
封信好長,大約話over 3000 application ,仲要係好早就申請,只有最好表現的10% 先入到國際班。。

作者: wincat    時間: 11-10-28 17:51

係呀,封explain letters 仲要一中一英。
作者: fishballbaby    時間: 11-10-29 00:33

萬樂豬

我嘜到冇補呀,N1還是輕輕鬆鬆,我只是參加一D做運動既PLAYGROUP。

原帖由 萬樂豬 於 11-10-28 17:43 發表

哈哈...無錯......我問佢眼耳口鼻用途...一句就話 "唔知道 " 走左去......可能我比左無形壓力佢啦.........而家唔敢再問佢任何問題...

算啦....有 york 收, 其他得就得, 唔得就算.........唉.....
...

作者: shirleylee_0514    時間: 11-11-1 10:27

終於收到了...主流班下午....
作者: otin    時間: 11-11-4 19:11

in完大約幾耐先收到信架?好心急呀!!
作者: gskw    時間: 11-11-5 00:32

原帖由 otin 於 11-11-4 19:11 發表
in完大約幾耐先收到信架?好心急呀!!

3 weeks
作者: conniew    時間: 11-11-5 10:24

放出来的國際班位咁小係因為本身的國際班pN生大部份會直升上國際k1!
但係到現在學校仲未発信叫pN生選擇讀主流定國際!
如有心讀的、可再寫信去要求轉國際班、看下最後有無位放返出来!
作者: cherryird    時間: 11-11-5 11:13

作者: jlbb1    時間: 11-11-6 01:05

作者: jlbb1    時間: 11-11-6 01:07

作者: 萬樂豬    時間: 11-11-6 01:18

我有 3 個朋友都收到了.....一個國際班, 2 個主流
作者: beepaul2007    時間: 11-12-16 14:39

各位 york 之家長,唔好意思,我想問YORK K1 雙語班同國際班之分別....

1)囡囡申請今年K1 插班收咗A.M.班,我原本申請國際班但依傢收咗雙語班,想問書本,課程內容,進度有咩分別?
2)咁下年升K2 是否都只係升雙語班?
3)其實如果讀住黎等轉國際班,如果有位,是否都要睇小朋友之學習能力,英語能力好好才可轉?
4)聽講K2才可參加多元智能班的,那如果K2都是讀雙語班,
是否可報讀呢?
5)劍橋英文是否K2 才可報?我知多元智能班已包,但萬一報唔到多元班,是否可散報呢(在校內)?
6)讀雙語班是否= 主流班?
7)讀雙語班的英文水平,程度都是較其他學校的高嗎?
8) k1 雙語班會係新定舊校舍返學呢?

希望有仔女讀緊YORK 之家長代為解答,謝謝!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5