教育王國

標題: 名小會否喜歡收靚仔、靚女呢? [打印本頁]

作者: c1234    時間: 11-10-20 11:24     標題: 名小會否喜歡收靚仔、靚女呢?

唉!我都收了不少reject 信!
忽發奇想:其實直資私校的老師,會否選D靚仔、靚女,or 望落去討人歡喜的小朋友? 若果這是條件之一,我就無行! 在這渡日如年,忐忑的時期,阿Q一番!共勉吧!
作者: ilj    時間: 11-10-20 11:30

作者: invitation    時間: 11-10-20 12:23

生得靚/討好, 無論幾多歲都一定有優勢. 學校收生, 唔會只收又乖又叻又靚的人, 都會收D又乖又叻但唔靚的人. 最重要都係要乖同叻.
作者: ziyi    時間: 11-10-20 12:39

俗語:"十八無醜婦",小朋友也是...每個乖時像天使...癲上來是惡魔.

你想太多了
作者: luiluimama    時間: 11-10-20 12:59

如果係咁既話, 恐怕會有父母面試前帶小朋友去整容執靚個樣呀.....哈哈, 講笑
作者: enthalpy    時間: 11-10-20 13:02

肯定唔係,放心,唔關樣事
作者: 小曳人    時間: 11-10-20 13:07

我就覺得,可愛d,印象分都好d
當然,要加埋有禮貌,老師見到,個心都歡喜啦!
但係,我覺得呢d係人嘅天性,同係唔係名校老師無關!
作者: hkka    時間: 11-10-20 13:08

I am sure some do concern about the 氣質/修養
作者: 小曳人    時間: 11-10-20 13:10

原帖由 invitation 於 11-10-20 12:23 發表
生得靚/討好, 無論幾多歲都一定有優勢. 學校收生, 唔會只收又乖又叻又靚的人, 都會收D又乖又叻但唔靚的人. 最重要都係要乖同叻.

因為,呢個世界好公平,又乖又叻又靚嘅唔多!
跟住,應該輪到又乖又叻,但唔太可愛嗰d

再落... 希望到又叻又靚,但唔乖嗰d啦...

作者: sheffield    時間: 11-10-20 13:48

只要有臉幼氣的小朋友就唔醜樣!他們的可愛性格可以從他們的笑容看出來,而曳人就有一個曳人樣…如你小朋友曳到睇都睇到就擔心d啦,否則就唔使擔心啦!

作者: musickwong    時間: 11-10-20 13:51

將心比己, 問下自己咪知囉?
作者: Peter2880    時間: 11-10-20 13:59

e 個世界幾時都係樣靚有著數, 樓主e個問題同問呀媽係唔係女人無咩分別
作者: spmok1999    時間: 11-10-20 14:31

小朋友多數會用 "乖/可愛/Q o黎形容, 用靚仔/靚女o黎形容係比較少, 我反而覺得有笑容同有禮貌會著數D...

作者: HaYi    時間: 11-10-20 15:38

如果我是老師, 次序會是
1. 成熟 - 唔會搞搞震
2.  乖 - 受教, 不太醒亦後天可教.
3. 可愛 - 偶然不受控都可以不反感
4. 叻  / 樣子普通  - 反而會後些, 因為叻的好多時是不受控, 未必受老師歡迎. 樣子係會有影響, 但未必排第一啦.
作者: ilj    時間: 11-10-20 15:44

作者: MW9919    時間: 11-10-20 15:48

樣靚仲要醒目加好家教先完美。試問有幾多呢類精英吖,做好D家教同EQ仲實際。
作者: lojo11    時間: 11-10-20 15:55

唔會只睇外表... 
作者: babybear    時間: 11-10-21 08:56

外表醒目有氣質既當然比較著數啦!
但還要考慮其他因素。
作者: porkma    時間: 11-10-21 09:33

外表醒目有氣質既當然比較著數啦!
但還要考慮其他因素。 [/quote]

起碼唔好烏烏JOE JOE
作者: qqbabe    時間: 11-10-21 10:46

如果以見工作比較, 我會請有禮, 切合工作需要又配合公司文化, 靚唔靚只係bonus.
作者: c1234    時間: 11-10-21 11:25

interview時,見好多父母都為子女打扮得大方、得體,有些更頗高貴!當然,亦有些是平民D (如本人,在花園街買的貨色) 。無論如何,開這topic都是想為大家加油!可憐天下父母心!
作者: joeyxlma    時間: 11-10-21 14:53

其實小朋友好少會唔靚.小朋友外表的重點是適合同尊重個場合.
作者: abioole    時間: 11-10-21 15:14

其實"名小會否喜歡收靚仔、靚女呢?" 這個題目根本係人性既基本選擇條件行為.  當然啦, 靚與唔靚(唔靚都唔係*靚*既相對, 唔靚都唔等如醜)係一個主觀既描述形容詞.  如果妳問靚與醜, 我相信在沒有任何其他因數下, 9成9 既人都會選擇靚.

但係interview係一個有過程既及時間既行為選擇事件.  靚與醜只會係頭5-10分鐘(及未有其他事項發生下)才有主觀性影響.  意思好似妳約一個男士相睇(對方成個劉德華咁樣), 係大家未開聲時及未開始了解對方時, 大家一定以貌取人先, 但若果對方一開口, 又口臭, 又冇禮貌, 又粗口, 等等. 我估就算佢係劉德華咁樣, 妳都會掉頭走啦.  

所以現在小學interview要討論既係, 究竟學校有冇比足夠時間去了解每一個小朋友既性格及才能, 而令到老師唔會比以貌取人這個先天性人為選擇行為去影響收生結果呢?  老師都係人, 而且可能好多小學老師都未必好有社會經驗.

不過其實, 靚與醜/有能力與冇能力都唔係最大關鍵.  (有關係才是最實際).

作者: Karlie    時間: 11-10-21 15:34

作者: c1234    時間: 11-10-21 18:08     標題: 回覆 2# abioole 的文章

妳說得對!在咁短時間內,又咁多人,都唔知D老師點選?若果未必好有社會經驗, 就重惡搞!
作者: c1234    時間: 11-10-21 18:09     標題: 回覆 2# Karlie 的文章

好明白妳的心情!
作者: kiukiudaddy    時間: 11-10-21 18:22

作者: HaYi    時間: 11-10-21 19:55

若果未必好有社會經驗, 就重惡搞 agree!

原帖由 c1234 於 11-10-21 18:08 發表
妳說得對!在咁短時間內,又咁多人,都唔知D老師點選?若果未必好有社會經驗, 就重惡搞!

作者: spmok1999    時間: 11-10-21 20:42

原帖由 kiukiudaddy 於 11-10-21 18:22 發表
認同妳第二句,但第一句我就唔多贊成。
唔靚,但家長自以為仔女好靚的情況其實好普遍

作者: abinayams    時間: 11-10-21 21:07

我覺得是: 1.醒  2.乖  3.家庭支援  4.靚(或不考慮此項)
作者: kkhon    時間: 11-10-22 02:04

我有朋友在九龍塘名校教書,佢話佢哋揀仔女都揀外表成熟醒目精靈樣,呢類小朋友著數d.
作者: 小曳人    時間: 11-10-22 06:55

原帖由 kiukiudaddy 於 11-10-21 18:22 發表

但家長自以為仔女好靚的情況其實好普遍。

我都不停同自己講,係我主觀諗法,就算朋友話佢靚仔,都係佢地客氣
但係,到佢咁大個,响街嘅陌生人都仲會指指點點,有時仲問係仔定女,大讚佢靚時,搞到我都開始諗埋一面:阿仔好靚女!
作者: talknwrite    時間: 11-10-22 08:43     標題: 回覆 8# c1234 的文章

老師每天接觸數以百計的學生, 和對學生的家庭背景的了解, 加上難搞的學生, 全校老師都會認得見識過, 見得多了, 就會有佢地自己一套直覺感觀,面見學生,同佢地傾吓, 就會比較佢地見識過的學生是否類同, 當然唔會百分百準. 不過有過千學生任佢揀, 都會揀佢地教開喜歡的類型.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5