教育王國

標題: 而家小朋友學咁多英文,到底值唔值? [打印本頁]

作者: 最愛    時間: 11-10-18 18:45     標題: 而家小朋友學咁多英文,到底值唔值?

我大囡今年升幼稚園,我同老公都好想佢學好d英文,跟住老公就叫話不如俾佢學PHONICS…但係我發現一個course郁下都要成千幾蚊一個月,對屋企負擔其實都幾大,我大學畢業無耐屋企又唔係搵得多錢。但係我同囡返學果陣眼見而家d小朋友講英文發音咁差,又多懶音,有時唔幫自己小朋友報呢d班又唔安心…好矛盾
作者: qteeshopA    時間: 11-10-18 19:29

可以找些冇咁貴的試下
作者: talknwrite    時間: 11-10-18 20:39

你既然可以聽得其他人發音有什麼問題, 你的英語水平都足以教自己小朋友啦!
作者: cherubic    時間: 11-10-18 21:12     標題: 回覆 1# 最愛 的文章

Phonics, 可以自己教,只須買一些教材。
作者: 最愛    時間: 11-10-18 21:55

原帖由 talknwrite 於 11-10-18 12:39 發表
你既然可以聽得其他人發音有什麼問題, 你的英語水平都足以教自己小朋友啦!

唉識英文又唔識Phonics,又唔代表識教到小朋友,我果陣幫過中小學生補習教完佢佢d成績仲差左…我老公話想俾d有經驗既教,好過我地盲摸摸咁唔識教又走去教,我返工又教唔到…
作者: rchchan0505    時間: 11-10-18 23:55

原帖由 最愛 於 11-10-18 21:55 發表

唉識英文又唔識Phonics,又唔代表識教到小朋友,我果陣幫過中小學生補習教完佢佢d成績仲差左…我老公話想俾d有經驗既教,好過我地盲摸摸咁唔識教又走去教,我返工又教唔到… ...

我搵我個菲姐姐教 phonics, 佢係合格幼兒教師,在家鄉都係教Eng ga,一舉兩得。不過對家務就吾好太多要求,過得去就算!佢話半年小朋友就能看書。
作者: rchchan0505    時間: 11-10-18 23:57

原帖由 cherubic 於 11-10-18 21:12 發表
Phonics, 可以自己教,只須買一些教材。

請問有無好教材介紹?Thanks!
作者: joeybecherz    時間: 11-10-19 12:36

好多人可能會覺得學phonics會俾自己小朋友大d競爭力唔學好似輸人小小野咁,如果你都係咁諗不如唔好讀。
我個人覺得phonics學下都無妨,學左phonics的確你對字既讀法掌握會好好多,學新字既時候會幾有用。我大學時候學過法文phonics,之後對我學法文方便左好多,又識睇字典多d野。特別是你小朋友而家先幼稚園,係黃金機會。
作者: 四隻貓    時間: 11-10-19 13:39

唔駛出去學都可以, 自己買教材, 大人小朋友一同學.如果想出去學YMCA 的課程比較相宜又有保證.

自學平價教材我推東西出版既Phonics Kids.不過有些發音不太標準.

比較有系統, 我推Hook on phonics.

此外如果喜歡看卡通, Leap Frog 出的 DVD 教 phonics 都很有趣, 發音亦標準.

另外網上, youtube 亦有大量免費教材/影片, 有空不妨search 下.
作者: 四隻貓    時間: 11-10-19 13:42

唔駛出去學都可以, 自己買教材, 大人小朋友一同學.如果想出去學YMCA 的課程比較相宜又有保證.

自學平價教材我推東西出版既Phonics Kids.不過有些發音不太標準.

此外如果喜歡看卡通, Leap Frog 出的 DVD 教 phonics 都很有趣, 發音亦標準.

另外網上, youtube 亦有大量免費教材/影片, 有空不妨search 下.
作者: awah112    時間: 11-10-21 11:51

作者: jonathan_mama    時間: 11-10-22 06:28

作者: shevachevy    時間: 11-10-25 13:02

我去左d 教ipao既家長工作坊, speaker 就用ort 同其他 audio books 教小朋友, o係kindle dl 加o係library 借d 書比小朋友睇, 好work喎, 聽到佢個仔o既口音簡直係native, 持之以恆o既話我覺得自己用教材教都係一樣, 出去讀就可以慳左d功夫, 同埋有系統d, 樓主自己可以考慮下利害。 條條大路通羅馬, 就算冇出去學都唔代表差過人o既。
作者: IntotheSea    時間: 11-10-25 23:22

你有多餘錢既出去學保障好多,自己教話就話易跟進同洗少d姐,但係你迫得佢緊又唔甘心,又無出邊d人教得咁好咁專業喎…都係搵陣d好
作者: tracylin2002hk    時間: 11-10-30 22:08

作者: Capricorn2521    時間: 11-11-1 11:44

我小朋友就係用東西出版既Phonics Kids同上youtube的,好work。依家4歲幾,見到吾識嘅字會嘗試自己拚。不過近來又學咗我.....上yahoo dictionary check 吓個字點讀。

原帖由 四隻貓 於 11-10-19 13:42 發表

此外如果喜歡看 ...

作者: MariaBraun    時間: 11-11-2 17:16

拼音對你學一個語言好有幫助,一開頭既時候你咩字都唔識,當要學新字時就要靠呢d拼音去幫你記憶,到你熟左果個語言再去進一步認字就會好快同埋會話方面都幫到你好多。另一方面你了解多d英文既句子結構對寫作方面都有幫助。
所以有餘錢不妨一學,多個技能旁身姐。我個大仔P2,之前去荃灣ABC學過一排RWI,而家雖然唔係話英文好標青,但係學新野學得好快,比其他同學易handle英文。
如果跟到好老師學的話成效其實好快見到,所以我幾suggest你個小朋友去學phonics
作者: caeme    時間: 11-11-3 18:55

u know what? just show the kids western cartoon e.g. sesame street and banana in pajamas, they will learn much better
作者: 最愛    時間: 11-11-6 01:21

我當然都諗過就咁自己教同埋俾佢睇書睇cartoon啦…但係我返工加班多時間又唔regular,就算教到佢都教唔得多野,同埋我的確無咩信心…
出去學唔係會effective d咩?
身邊d家長有幾多都係出去學…而家有少少錢出去學可能好d
作者: motherotk    時間: 11-11-7 09:27

thank you, that's useful, can you elaborate and give more information on :学习Word Families

any link?

Thank you very much!!

原帖由 tracylin2002hk 於 11-10-30 22:08 發表

請看以下的轉文,希望有幫助,我也是自己教Phonics,用了大約2-3個月,效果也不錯
http://blog.sina.com.cn/s/blog_66ee3f9a0100i1ck.html

第一步,有一定的听力基础(对于已经上学的孩子,也请一边学phonics,同时加大听力输 ...

作者: motherotk    時間: 11-11-7 09:28

yes, if you are working full-time, that's difficult to follow, can find good learning centres..my son use jolly phonics at Kowloon Tong, quite good.

原帖由 最愛 於 11-11-6 01:21 發表
我當然都諗過就咁自己教同埋俾佢睇書睇cartoon啦…但係我返工加班多時間又唔regular,就算教到佢都教唔得多野,同埋我的確無咩信心…
出去學唔係會effective d咩?
身邊d家長有幾多都係出去學…而家有少少錢出去學可能好d ...

作者: tracylin2002hk    時間: 11-11-8 16:25

作者: tracylin2002hk    時間: 11-11-8 16:27

作者: Gloria_AY    時間: 11-11-8 22:24

有人會覺得呢d錢唔好慳,個個都學你唔學好似輸人小小野咁。
當然我覺得學係好事,但係有時有d野係量力而為。
加油啦媽媽,養小朋友要好多錢
作者: motherotk    時間: 11-11-9 08:25

Sure, I get it, Wonderful source,
thank you very much!!

原帖由 tracylin2002hk 於 11-11-8 16:27 發表
http://blog.sina.com.cn/s/blog_66ee3f9a0100odxe.html
什么是英语中的Word Families
[此博文包含图片] (2011-02-12 06:59:21)
标签:
儿歌
基本词汇
拼读
儿童英语
读音
杂谈
        分类: 自然拼读和初级阅读能力
中文中大 ...

作者: 囝囝mama    時間: 11-11-9 10:20

原帖由 shevachevy 於 11-10-25 13:02 發表
我去左d 教ipao既家長工作坊, speaker 就用ort 同其他 audio books 教小朋友, o係kindle dl 加o係library 借d 書比小朋友睇, 好work喎, 聽到佢個仔o既口音簡直係native, 持之以恆o既話我覺得自己用教材教都係一樣, 出 ...

[url=http://www.ipa.edu.hk/?lang=zhtc ... a77ad02e6565211a794]http://www.ipa.edu.hk/?lang=zhtc ... a77ad02e6565211a794[/url]

你是否在這裏學!!!
作者: samuel89    時間: 11-11-9 10:51     標題: 回覆 22# tracylin2002hk 的文章

講真....要我自己先學晒甘多野, 仲要付出甘多"愛心"教仔先幫到阿仔學好學文.... 睇來我永遠都系一名唔合格既父親
作者: awah112    時間: 11-11-9 13:00

作者: samuel89    時間: 11-11-9 14:55

原帖由 awah112 於 11-11-9 13:00 發表

唔完美=/=唔合格

唔完美=扣左分
唔合格=扣左勁多分
當愈來愈唔完美.....
即系愈來愈扣多左分---->=扣左勁多分

所以最後
唔完美=唔合格
作者: MUMREDBB    時間: 11-11-9 16:17

I will teach my kids by myself as much as I can to save some money for the future, because as the kids grow up, the expense will be huge, unless the family is rich enough to send the kids to tutorials for everything! For me, I also teach the kids phonics by myself. Just use the VCD and the other materials. It won't be too hard because they're just in the kindergarten. I even teach them piano, music theory and Putonghau at the moment. They've just won the price for the Putonghau competition! So, it also works even you teach them at home!
作者: rchchan0505    時間: 11-11-9 21:44

原帖由 MUMREDBB 於 11-11-9 16:17 發表
I will teach my kids by myself as much as I can to save some money for the future, because as the kids grow up, the expense will be huge, unless the family is rich enough to send the kids to tutorials ...

係呀,美國research 話 home-schooling 入哈佛ga人數比例同上學校的一樣!
你“飯飯掂”,佩服!
作者: tracylin2002hk    時間: 11-11-10 08:06

作者: Yanamami    時間: 11-11-10 08:33

Me2.  I just don't have the patience.

原帖由 samuel89 於 11-11-9 10:51 發表
講真....要我自己先學晒甘多野, 仲要付出甘多"愛心"教仔先幫到阿仔學好學文....mouth:" /> 睇來我永遠都系一名唔合格既父親

作者: ANChan59    時間: 11-11-10 10:33

原帖由 samuel89 於 11-11-9 14:55 發表
唔完美=扣左分
唔合格=扣左勁多分
當愈來愈唔完美.....
即系愈來愈扣多左分---->=扣左勁多分

所以最後
唔完美=唔合格

Everything is relative .........

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5