教育王國

標題: 點解而家D小學生攪成咁! [打印本頁]

作者: TomatoCat    時間: 11-10-18 12:47     標題: 點解而家D小學生攪成咁!

1.每天功課其多,連消化&明白內容的時間都唔夠.
2.中英普由小一起要考not only reading n writing but also listening n oral
3.Weekday ECA 回家後仲弊,無12時都唔駛訓,當然唔駛諗看電視.
4.學琴竟然唔算樂器
5.如果家長唔幫做project,直頭唔駛止意有得交.
6.玩&poo的時間要以5分鐘做單位

小兒(小三)其實好乖&合作,只是有D慢.但好鍾意ECA&看書&幻想,每天唔看>0.5小時電視&明白讀書的重要,但都要11.5時後才有可能訓.

我覺得自己好衰,某程會度握殺佐佢嘅創意&快樂,亦會時常罵他,但佢好了解我的心意,更會逗我開心.佢知道成績唔好會影響升班,無精神回校就給老師罵.

我已經是fulltime媽媽,個心好痛,但解決不到,亦轉校失敗!

是否我的錯?我應怎樣做才好?

作者: VKwan    時間: 11-10-18 12:54

大家都解答唔到你,因為大家都遭遇同樣既問題。

我個仔做功課一慢少少就比我好惡咁鬧,表面上我好殘忍,係咁迫佢,但事實上我只係盡量控制個工作時間得緊密d,想維護佢有少少空餘睇下電視、玩下玩具,同足夠既睡眠時間詐!

唉~~
作者: VKwan    時間: 11-10-18 12:56

原帖由 TomatoCat 於 11-10-18 12:47 發表
2.中英普由小一起要考not only reading n writing but also listening n oral
3.Weekday ECA 回家後仲弊,無12時都唔駛訓,當然唔駛諗看電視.
4.學琴竟然唔算樂器
5.如果 ...
你轉校都無用,香港地,十之八九既學校都係咁
作者: joemyt    時間: 11-10-18 12:57

算把啦,一係就"掟"佢去外國讀,否則,在香港讀大部份都係一樣。

回想自己細個 (70後),係好自由,係自己鍾意的,自己會主動去參與,去搵答案,好開心,而唔係好似而家咁!

多謝主載香港教育班垃圾官員啦 !
作者: VKwan    時間: 11-10-18 12:57

我e+活外活動或補課後都係搭的士,好貴,近百蚊一程,但盡量想買返小小時間
作者: saetang    時間: 11-10-18 13:15

我就揀咗一間唔係咁"谷"而又唔錯既學校, 好多人一聽到我話讀呢間學校, 佢地都會話: "呢間學校好淺喎!" (因為呢間學校唔會好似有d學校咁, 教深半級或一級)
初時, 我都有d擔心佢依間小學咁淺, 第時上到中學會跟唔上, 但係見到樓主講符咁好恐怖, 我又頓然覺得好安慰. 因為我覺得"愉快學習"對小朋友好緊要. 真係唔想佢因為被人"谷"先去讀書, 而係為咗"喜歡學習"而讀書!
作者: bbJP    時間: 11-10-18 13:32

原帖由 joemyt 於 11-10-18 12:57 發表
算把啦,一係就"掟"佢去外國讀,否則,在香港讀大部份都係一樣。

回想自己細個 (70後),係好自由,係自己鍾意的,自己會主動去參與,去搵答案,好開心,而唔係好似而家咁!

多謝主載香港教育班垃圾官員啦 ! ...

係呀!一砌由教改開始.多得當年阿羅太飯焦fan.狠批學校&教師,搞到d老師做到死,令家長對學校&教師不信任,投訴多了,教師有壓力.家校對立出現.又要達標,咪要谷谷谷d小朋友lor,唔驚殺校咩!!

作者: km1357    時間: 11-10-18 13:33

原帖由 VKwan 於 11-10-18 12:56 發表

yes, agree~ 除非讀 is, 又或者去外國
作者: 芝麻街    時間: 11-10-18 13:33

我唔知算唔算好彩, 我個仔小三佢每晚9:30前上床睡覺,
個女小五10點左右都可以上床~
作者: dad1234    時間: 11-10-18 13:36

這情況是家長,學校,政府三方面互動得出來0既結果,冰封三尺,非一日之寒
作者: daisy17772    時間: 11-10-18 13:37

The most concerning issue to me is I worry that my children are gradually losing interest to learn, i.e. lacking the motivation.  That's the fundamental issue for a person to continue to learn and grow.  I'm kinda trading off between academic results.  I am fine with average results, rather want her to grow in other aspects.  Because I anticipate that if I push her so much on academic side, although she could do it ultimately with various supports, however, she would totally lose interest.

For musical instruments, hold to your belief and your child's interest.  In overseas countries, achievements in piano is definitely count towards overall assessment.  For my girl's school, they have no definite requirements on instrument, so I just stick with piano.
作者: bbJP    時間: 11-10-18 13:38

你可以向校方反映下,不過可能只會換來"怪獸家長"的label.d老師會話你too protective bor.
如果貴校校長開明d,咁就好商量,你可以提議以閱讀取代做練習,以比賽 or 獎勵來鼓勵學生(比d實際d既提議)
作者: bbJP    時間: 11-10-18 13:42

原帖由 dad1234 於 11-10-18 13:36 發表
這情況是家長,學校,政府三方面互動得出來0既結果,冰封三尺,非一日之寒

同意!比得少功課,d家長又投訴,怕阿仔阿女學唔到野.學校只顧評分.政府....不用多說
作者: 靚靚C9    時間: 11-10-18 13:42

作者: bbJP    時間: 11-10-18 13:44

原帖由 VKwan 於 11-10-18 12:57 發表
我e+活外活動或補課後都係搭的士,好貴,近百蚊一程,但盡量想買返小小時間

好重皮wor!不過小心比人話怪獸家長
作者: chmanpong    時間: 11-10-18 13:50

Hi saetang,

Could you email your school name to me ?!

Thanks !
chmanpong
作者: bbJP    時間: 11-10-18 13:54

不如响到公開啦!大家支持下這些好學校.
原帖由 chmanpong 於 11-10-18 13:50 發表
Hi saetang,

Could you email your school name to me ?!

Thanks !
chmanpong

作者: Wendy212    時間: 11-10-18 14:13

原帖由 VKwan 於 11-10-18 12:54 發表

我個仔做功課一慢少少就比我好惡咁鬧,表面上我好殘忍,係咁迫佢,但事實上我只係盡量控制個工作時間得緊密d,想維護佢有少少空餘睇下電視、玩下玩具,同足夠既睡眠時間詐!

唉~~ ...

同你一樣.
作者: spmok1999    時間: 11-10-18 14:18

原帖由 saetang 於 11-10-18 13:15 發表
我就揀咗一間唔係咁"谷"而又唔錯既學校, 好多人一聽到我話讀呢間學校, 佢地都會話: "呢間學校好淺喎!" (因為呢間學校唔會好似有d學校咁, 教深半級或一級)
初時, 我都有d擔心佢依間小學咁淺, 第時上到中學會跟唔上,  ...

邊間呀? 講邊區都好丫~

作者: VKwan    時間: 11-10-18 14:22

原帖由 bbJP 於 11-10-18 13:44 發表

都冇計,你知唔知半個鐘都好重要,浪費唔起架。我晒$100+比人話怪獸家長,但換來我仔可以玩半個鐘喎,我覺得值得。
作者: 長生不老    時間: 11-10-18 14:51

作者: yipcharie    時間: 11-10-18 15:42

而家d學校之所以咁多功課,都係因為大部份既家長認為多功課就代表間學校好!
我都嘗試過學校家長問卷中,提出學校太多功課,學校給我既答案都係:學校功課唔算多!
致於學琴, 雖然學校唔當係一科樂器分, 但起碼我女女鐘意,當培養個人修養,都係一件好事!
作者: Whitesnow    時間: 11-10-18 20:54

我覺得有全日制開始就係小學生惡夢既開始:evil: :evil:
作者: vincher    時間: 11-10-18 21:56     標題: 回覆 1# Whitesnow 的文章

so do the parents ! no time to take part in activities,less time to revise...
作者: tws2010    時間: 11-10-18 22:31

I don't think I am monster parent.  I let my kid join whatever activities just because my kid like them except for English.  However, I will also take a taxi for my kid to go to this activity and that activity in order to save time for kid to relax.  It's also cost me about 100 dollars for each kid.  Like that parent said, to spend more but to exchange some limited time for my kid is worth.

原帖由 bbJP 於 11-10-18 13:44 發表

作者: anna59    時間: 11-10-19 08:54

yipcharie,d學校講野好官僚假,同佢地講冇用,唯有自己唸辨法
作者: Funny    時間: 11-10-19 09:42

我同你一樣, 但個個當我惡魔!!

原帖由 VKwan 於 11-10-18 12:54 發表

唉~~ ...

作者: wootaitai    時間: 11-10-19 10:22

作者: raynthia    時間: 11-10-19 10:52

me 3   

原帖由 wootaitai 於 11-10-19 10:22 發表

strongly agree...

作者: raynthia    時間: 11-10-19 10:55

半夜醒來, 都為自己做咗"惡魔"流淚..  

原帖由 Funny 於 11-10-19 09:42 發表
我同你一樣, 但個個當我惡魔!!

作者: CPLau129    時間: 11-10-19 11:04

agree.

太着重學術及証書. 我細個時番半日,每星期有2堂體育,2堂音樂,又有美術堂和勞作堂.但而家番全日,每星期只有一堂體育,音樂和視藝....我覺得小朋友應該多啲呢d堂, instead of 中英數,咁佢哋應該會開心d.
作者: pingi    時間: 11-10-19 11:26

而家讀書真係好辛苦, 日全制+做功課+溫默書仲長過返工時間.

又要考  TSA, 攪到無時間玩, 無得睇電視......食茶點都要睇住時間, 唉~

不如先取消個 TSA  好過啦.
作者: SiuBay    時間: 11-10-19 11:35

原帖由 TomatoCat 於 11-10-18 12:47 發表
4.學琴竟然唔算樂器
5.如果 ...

Wa..樓主簡直講中我心聲, 而家香港教育真係痴晒線, d 小學好似係度鬥深鬥多功課鬥多課外活動, 唔明點解一個小學生既返學+做功課+溫習+課外活動既時間, 可以多過一個大人既返工時間.....但我又唔明, 個d 出名谷既名校, 每次報名都大排長龍, 可想而知又真係好多家長鐘意...好多學校認為家長鍾意, 又愈整愈深, 愈黎愈多野攪, 怕收唔到生比人殺校....我地呢d小朋友資質又唔高, 吸收力弱, 想搵間簡單d 既又好難搵...

有時真係好無耐, 想轉校, 又話間間都係甘, 想搵間半日制學校成個區都冇... 我都唔知點...
作者: SiuBay    時間: 11-10-19 11:39

4.學琴竟然唔算樂器
5.如果 ...

點解會轉校失敗?
作者: Funny    時間: 11-10-19 11:40

想問吓, 你地小朋友學校D體育堂, 係一堂定係孖堂? 我記得我細個係孖堂, 每星期兩次, 但而家我仔每次係一堂單堂, 我覺得好似好短, 排得隊分埋組都差唔多完堂, 咁點玩?
作者: cyhp    時間: 11-10-19 11:43

我以前都好想阿女返全日,現在阿女返半日,如果冇考試測驗都好多時間用,真係好慶幸返半日,現在好罕有。
作者: wootaitai    時間: 11-10-19 11:48

作者: cherrie^^    時間: 11-10-19 12:00

我個女間學校一星期有兩日PE堂,返4日半,星期一至五上午係上堂嘅,星期一至四下午有兩日係功課堂,兩日係課外活動,唔使由朝上堂上到黑,上課活外動又唔會影響到放學返屋企做功課嘅時間,我見有啲學校係放咗學先上課外活動,做埋功課搵埋書攪到好夜先有得瞓,但學校又要學生一定要學,真係好辛苦....
作者: bbJP    時間: 11-10-19 12:06

原帖由 tws2010 於 11-10-18 22:31 發表
I don't think I am monster parent.  I let my kid join whatever activities just because my kid like them except for English.  However, I will also take a taxi for my kid to go to this activity and that ...

我唔覺,以前阿仔細時我都係咁,不過想指出"怪獸家長"一詞已被濫用,BK有些家長將跟自己看法不同,or處境不同..的家長形容為"怪獸家長".
作者: SiuBay    時間: 11-10-19 12:07

原帖由 Funny 於 11-10-19 11:40 發表
想問吓, 你地小朋友學校D體育堂, 係一堂定係孖堂? 我記得我細個係孖堂, 每星期兩次, 但而家我仔每次係一堂單堂, 我覺得好似好短, 排得隊分埋組都差唔多完堂, 咁點玩? ...

我阿女學校2日體育堂, 都係得一堂...
作者: appleycma    時間: 11-10-19 12:08

原帖由 CPLau129 於 11-10-19 11:04 發表
agree.

太着重學術及証書. 我細個時番半日,每星期有2堂體育,2堂音樂,又有美術堂和勞作堂.但而家番全日,每星期只有一堂體育,音樂和視藝....我覺得小朋友應該多啲呢d堂, instead of 中英數,咁佢哋應該會開心d. ...

因多左普通話 ,computer,Sci .
作者: tamama2007    時間: 11-10-19 12:11

我好想返半日,但區內一間都冇。

家長小朋友都太可憐。
作者: catcatmom    時間: 11-10-19 12:18

親戚個女, 係屋企附近返學, 步行回家, 很早便做曬功課.

雖然知道間小學程度淺, 加上新移民多, 但一樣照讀. 個小女孩晚晚同亞媽一齊bob劇,睇幾個鐘頭電視. 親戚話, 唔睇唔得! 返到學校與其他同學無話題.

6年過後, 親戚個女成績科科a,全級十名之內. 但考中學時候, 間中學差唔多關門, 先至面試埋佢 (因個個小6生都有得面試既中學).

最後心儀中學考唔到, 不過都抽到間唔錯英中, 但入到, 一個月唔夠, 比人捉左去課後補習英文.

睇甘多年中文電視,親戚個女都有得著, 中文就好好, 英文就好唔掂.

其實e+既教育, 唔係小朋友讀唔讀到間小學, 而係個家長讀唔讀到間小學.

一樣有小朋友讀得好開心, 睇家長選擇.

作者: joeybecherz    時間: 11-10-19 12:51

大家都係咁啦…不過我d囡慣左,好自動自覺做
作者: SEI    時間: 11-10-19 12:56     標題: 回覆 1# TomatoCat 的文章

This is the fault of HK education system, but we live in HK, we must to adapt it.
作者: CPLau129    時間: 11-10-19 13:02

原帖由 catcatmom 於 11-10-19 12:18 發表
親戚個女, 係屋企附近返學, 步行回家, 很早便做曬功課.

雖然知道間小學程度淺, 加上新移民多, 但一樣照讀. 個小女孩晚晚同亞媽一齊bob劇,睇幾個鐘頭電視. 親戚話, 唔睇唔得! 返到學校與其他同學無話題.

6年過後,  ...

我朋友個女又係,好鐘意台劇,普通話好勁,不過英文就....
作者: anna59    時間: 11-10-19 13:27

catcatmom,讀得開心既學校通常都水準唔夠,上到中學就知有問題,六年級揀學校就知咩野事,因為就算成績好,d中學都唔會in 你,唔系個學生唔惦,系間學校水準唔夠.
英文唔好,出黎做野好蝕底,有家長話,如果二揀一,佢地寧願揀中文唔惦,因為英文始終系國際語言,不過,好多家長都揀間谷既學校就系咁解,不過,谷既又好辛苦
依d可能系HK 既local school既文化,除非讀international school la
作者: ANNAFRIEND    時間: 11-10-19 13:35

原帖由 Whitesnow 於 11-10-18 20:54 發表
我覺得有全日制開始就係小學生惡夢既開始:evil: :evil:

絕對同意. 返到屋企都4點幾, 比小朋友小小時間休息下巳經5點先開始做功課. 食飯+沖涼, 真係剩返既時間都唔多. 我想鼓勵佢地睇多d書, 而家都唔可以啦. 返到屋企剩係催催催催佢地做功課ja.
作者: catcatmom    時間: 11-10-19 15:02

Anna

唔好以為讀國際學校, 就好輕鬆, 國際跟本地學校一樣, 佢地都有分高層次&低層既! (程度高低) 有些讀某些國際學校, 特別係小學階段, 佢地學生係talk得, 但唔寫得, 課程又5串字, 串字比本地某些小學還差.

我以前係一間社區中心, 見到媽咪帶住個囡囡學寫中文寫作, 跟著又學英文寫作. 佢個囡囡讀g3國際小學, (佢果間係好出名, 好多係不同地區.) 佢囡囡既英文水平(寫方面)同一般英文水準好既傳統小學差不多, 至少跟我個女差不多.

怪不得朋友跟我說, 讀國際學校, 叫我去考漢基, 星加坡國際.....

這個媽咪說以上這些都是國際學校內既名牌, 學費都爭好遠, 等同瑪利x, st paul x拔 對 街坊小學.  

原帖由 anna59 於 11-10-19 13:27 發表
catcatmom,讀得開心既學校通常都水準唔夠,上到中學就知有問題,六年級揀學校就知咩野事,因為就算成績好,d中學都唔會in 你,唔系個學生唔惦,系間學校水準唔夠.
英文唔好,出黎做野好蝕底,有家長話,如果二揀一,佢地寧願揀 ...

作者: anna59    時間: 11-10-19 18:24

catcatmon
唉,international school都咁慘!唔怪得有d"老外"識講英文寫得唔好啦!明白晒
我都知依個世界冇free lunch
要入名校(包括大學),都要花好多時間落去,我睇discovery channel 214入面講向美國有人入左d出名既高中學校未又系好辛苦,我老公話你想"先苦後甜"定系"先甜後苦",唔怪得有d人有錢都唔送d仔女去international school寧願讀local school啦
作者: elizatyy    時間: 11-10-19 20:12

I heard that many primary school students have to do a lot of homeworks and they could only go to sleep after 11pm.
作者: TomatoCat    時間: 11-10-19 21:05

轉校要天時+地行+人和+學位+最重要嘅luck.
我小朋友英語能力&幻想力很好,但害羞,變數很大.
佢現校係中上以中文為主嘅主流學校,同佢轉間淺D嘅只係怕上中學時更辛苦.想轉間好D&適合佢嘅又很困難.
進退兩難.

原帖由 SiuBay 於 11-10-19 11:39 發表

點解會轉校失敗?

作者: janfeb    時間: 11-10-19 21:39

4.學琴竟然唔算樂器
5.如果 ...

哈哈,家長引伸出來的問題!
我曾在不同場合親眼目擊、聽見有家長當面質詢校長、班主任為何這麼少功課、題目淺、無額外習作、留口訊遲及不回覆、揀選供應商準則等等尖銳問題!

在此消彼長下,學校為名聲、收生率、家長等主流情況下,唯有應家長訴求,將功績、壓力投放在學生身上!
希望學生們考取到band 1組別學校,為校爭光!

我也很矛盾,兒女學業無進步,就被別人超前。超前後,又要迎頭趕上,追回所失!所以都很認同現在香港是畸形教育、怪獸家長。現在讀書是家長讀、不是學生讀!

我就揀選咗一間適合自己讀的學校,最起碼自己可以應付!
作者: Honey    時間: 11-10-19 22:29

我仔返全日, 每星期都仲有2堂體育,2堂音樂, 2堂視藝, 1.5堂pth, 1堂聖經, 1堂電腦, 隔星期有圖書館堂, 普通津校, 點解你小朋友冇?  咩學校?

原帖由 CPLau129 於 11-10-19 11:04 發表
agree.

太着重學術及証書. 我細個時番半日,每星期有2堂體育,2堂音樂,又有美術堂和勞作堂.但而家番全日,每星期只有一堂體育,音樂和視藝....我覺得小朋友應該多啲呢d堂, instead of 中英數,咁佢哋應該會開心d. ...

作者: VKwan    時間: 11-10-19 22:45

我仔成日埋怨冇得玩,我要bookmark呢個post比佢睇
作者: anna59    時間: 11-10-20 08:39

janfeb,所以校長未做到個課程鬼咁深,寧願大部份學生唔合格都唔會就果d唔惦既人,你追唔出既可以轉校又或者唔揀`佢地,佢地又大把人讀呀
作者: ha!    時間: 11-10-20 08:45

作者: qkhui    時間: 11-10-20 09:14

依家o的小學生真係好慘
真係無咩時間睇tv.. 睇書.. 有時真係連食飯時間都好趕.
每日都最少8樣功課. 唔係好似小一/小二噉, 寫幾個字都做完, 中英數巳唔係可以10-15mins 就做完一科. 噉可以計下, 真係一日要用幾多時間做功課, 放學回家真係唔忍心即叫佢地做功課.
真係唔敢想像小五小六會點...
作者: 高比簡    時間: 11-10-20 09:27

可能因為全日制關係,放學返到屋企正常15:30左右,學埋興趣班....放得學、返到home都已經接近17:00,看陣tv休息下,做功課都接近18:30,我放工返到home看阿仔功課,改下呢度、改下個度,又接近20:00....仲要做網上練習。
呢2日中、英小測,都接近20:00先開始溫習,溫到22:00就捉他去訓覺 (因為只係小測都唔想迫得他太緊)
呢d就係hk普遍小學生.......同我們以前真係差得遠
作者: DD仔    時間: 11-10-20 10:17

其实即使是全日制,可否午饭前就把学科堂上完,午饭后就先有起码一小时做功课,然后课外活动(最好是运动,对小孩最重要),跟住才放学.回家就不需要再花太多时间做功课,可以集中在温习和备课.
家长和孩子都会轻松些.
作者: SiuBay    時間: 11-10-20 10:37

原帖由 DD仔 於 11-10-20 10:17 發表
其实即使是全日制,可否午饭前就把学科堂上完,午饭后就先有起码一小时做功课,然后课外活动(最好是运动,对小孩最重要),跟住才放学.回家就不需要再花太多时间做功课,可以集中在温习和备课.
家长和孩子都会轻松些. ...

學校肯甘做我地就唔駛甘辛苦啦, 而家d 小學好似務求用盡d 學生每分每秒甘...完全唔諗下小學生要訓幾多個鐘同比時間佢地玩...
作者: et_0429    時間: 11-10-20 11:01

小女剛上了中一, 或者同你地分享下, 其實在香港學制下這是必經階段, 造成這狀況, 家長和教育局都有責任, 在中國人社會望子成龍是必然的, 你看中國和台灣甚至亞洲其他國家, 小朋友都上補習班, 但在歐美, 卻甚少這情況, 這是文化的不同, 你要小朋友脫離這境況, 唯有讀國際學校或跑到外地留學去,

我小朋友和我在過去六年都好辛苦, 星期六日不能全日出外走走玩玩, 都郊外去只能在長假期, 而且小女唸的是較課程艱深的學校, 有時候有些做人的道理, 倫理道德的事情想跟她談談, 也沒有時間, 我想老師在課堂上也有同樣遭遇, 所以這一代的小孩智慧比我們高, 道德規範卻不比我們一代好, 小學雞由此而生,

但各位小學家長, 不用擔心, 我的經驗是小一至小四是辛苦的, 但你們要和小朋友一起熬過去, 到小五小六小朋友已定型, 而且你和小朋友都習慣了香港的學制, 加上小朋友是否讀書材料, 已很清楚, 所以反而沒有小一時那麼辛苦, 現在我和小女六年的小學生活總算過去了, 現在她的F.1生活很愉快, 還有奉勸各位家長, 不用花太多時間在琴棋書畫上, 要看小朋友的興趣, 小女只愛繪畫, 沒有5級琴藝, 沒有游泳獎項, 最終都入了Band one英中, 所以在升中機制下, 學業成績較為重要, 其他只是錦上添花, 不要再迫你的小朋友參與一些他們沒有興趣的課外活動了, 打好學習基礎, 既有利選校, 他升中後也沒有那麼大的學習壓力, 自然可發展個人興趣, 這是個人一些體驗, 希望可幫到大家
作者: bluediamond    時間: 11-10-20 11:09

人在江湖, 身不由己, 學制是不會改變唯有盡力而為
作者: IRON    時間: 11-10-20 11:16

樓主, 不如妳調轉黎諗, 小朋友先苦後甜, 阿媽就會舒服d.

我簡左間hea既俾阿仔, 外邊人一聽就話好淺架噃....... 我仔p1至而家p5都係好遊閒, 佢資質普通, 當然成績亦普通, 我地放學後會游水踢波學琴, 功課大部份學校做晒, 夜晚9點上床.

看似好寫意, 不過之前有個鄰居(喇叭家長)問我, 妳仔拎到咩野出黎去面試......諗真, 真係咩cert都無, 鋼琴無去考, 只係怡情養性; 游水又唔入校隊, 只係強身健體; 而家真係.......點算.......徬徨中!

又, 呢個先係我心目中既學生生活, 但無奈係香港周圍都係忙碌, 我呢d反而係另類, 妳想唔想好似我咁??
作者: daisy17772    時間: 11-10-20 11:37

原帖由 et_0429 於 11-10-20 11:01 發表
小女剛上了中一, 或者同你地分享下, 其實在香港學制下這是必經階段, 造成這狀況, 家長和教育局都有責任, 在中國人社會望子成龍是必然的, 你看中國和台灣甚至亞洲其他國家, 小朋友都上補習班, 但在歐美, 卻甚少這情況 ...

Agree that most good schools look for academic results.  Unless parents aim at having their children to apply for top elite secondary schools like DBS, DGS, SPCC, then obviously children will need to have outstanding extra-curricular activities or outstanding academic results to win the hearts of the Principal.  I know a girl whose academics are outstanding but she doesn't swim, and know another girl whose academics are above average but with extremely good certificates from her extra-curricular activities, they both got to DGS.
作者: 小白熊    時間: 11-10-20 13:24

我個女亦係中一,回想小六時要和佢一同找學校,聽講座,制作個人資料簿,面試,等結果,這一年真是不易過,滿腦子都是考試、程分、學校。但是我發覺大部份學校最終都是收成績好和說話叻嘅小朋友,正如et_0429所講琴棋書畫只是錦上添花。除非你小朋友是劉翔、郎朗
作者: anna59    時間: 11-10-20 13:25

原帖由 ha! 於 11-10-20 00:45 發表
小兒正interview p1中,看完以上的討論, 1516是否要選愉快學習的學校? 成績ga野, 唔係多功課就谷得上, 現在k3, 功課不多(平日3樣, 週五7-8樣), 學習興趣還是很濃, 真不希望上了小學變晒. ...

揀間hea既學校,可能到小五小六就會彼悔,如果你想揀間水準一般既中學,咁就要搵間hea既小學
作者: anna59    時間: 11-10-20 13:27

我唸成績最緊要,課外活動系其次,抽中學政府唔會睇你有冇課外活動
作者: 亞舜    時間: 11-10-20 15:28

我都奇怪有些小學生
竟然連睡覺也不足八小時。

香港教育有很多地方都令人概嘆。

另外,有些教科書一套四冊,但老師只會
在每本中抽部分chapter教,我們付了四本書錢,最後只用了兩本書。
作者: anna59    時間: 11-10-20 18:20

老師話教唔切呀,未跳左唔教羅,讀間水準唔夠既小學,比你入左間band one中學都追唔上啦
作者: anna59    時間: 11-10-20 18:23

即系好似,你向一間好大好有名氣好多野做既公司出黎,d同行多數都請,點解?未因為做野有水準同埋正規羅
作者: ironmanmama    時間: 11-10-20 18:33     標題: 回覆 1# TomatoCat 的文章

十分明白你的心情,心都好痛!!
作者: VV媽    時間: 11-10-20 21:27

亞囡(六年班) ,佢由六點幾做功課做到依家都未做完,
過二個星期又話測驗,點溫書??

想死!!!
作者: TomatoCat    時間: 11-10-21 21:51

很感謝你和大家的分享.男孩子的情況可能跟女孩子有一定的分別.但聽了你的經驗後,亦希望小兒可以在小五時穩定下來.
其實我了解rules of the game.但現在做媽媽的真的要犧牲很多,包括事業,health......很辛苦,很累,很痛......話雖如此,我依然覺得能做媽媽是最幸福的!

原帖由 et_0429 於 11-10-20 11:01 發表
小女剛上了中一, 或者同你地分享下, 其實在香港學制下這是必經階段, 造成這狀況, 家長和教育局都有責任, 在中國人社會望子成龍是必然的, 你看中國和台灣甚至亞洲其他國家, 小朋友都上補習班, 但在歐美, 卻甚少這情況 ...

作者: Yanamami    時間: 11-10-21 22:43

對.  大家都是過來人.  現在可以對後來者道出經歷.  上了P4是龍是蟲大至已定.  除非要apply名名校, ECA要有非常突出表現.  一般地區band1英中只看成績, 所以如非有興趣, 否則為升中而摧谷定得不償失.  P1~P3按孩子能力, 發揮長項, 針對弱項, 總之在這6年內培養出好品格及正確的態度, 已是成功了.  到了升中選校時, 就著孩子的能力選合適的學校(最重要校風好, 事關那個反叛年齡最易受朋輩影響), 不作不卻實際的期望, 自然壓力大減.  

作者: mattsmum    時間: 11-10-22 17:42

如此偉大的學制十二三年后產生怎樣的成品?
作者: [[]]    時間: 11-10-22 17:43

學校話要一生一體藝,每天要有三十分鐘閱讀,每天要把當天課程重温一次,要留意時事新聞,要預留親子時間,要早睡早起,但你又給我這麼多功課......,等同我想生個又靚又聰明,身材好,有幹勁,又孝順,人緣好,心地好.....好無禁完美?
作者: [[]]    時間: 11-10-22 17:54

其他家長都很努力去train小朋友,其實自己都會有圧力,但要時刻去提醒自己,不要受別人影響,不要跟風,讓孩子有個快樂童年,要有這能耐維持這想法到小6,我想真的不易!
作者: BBTWIN    時間: 11-10-22 18:05

我有一對孖女, 今年一齊小一. 幼稚園讀活動教學幼稚園, 升K3我先開始比佢地學下PHONICS, 數學班等等(人地巳經學左好耐數學班我兩個女先岩岩開始). 反而琴棋書畫都停哂. 因為知道幼稚園教既東西真係極有限公司, 所以決心攪好兩個女學業先. 而家上到小一, 學校傳統課程又深. 我同兩個女都好辛苦. 不過我就慶幸冇格硬要兩個女學琴,學畫畫, 務求樣樣皆精. 我反而想兩個女集中學業先. 連學業都攪唔惦, 學校話之你演湊級.
作者: BBTWIN    時間: 11-10-22 18:18

原帖由 Yanamami 於 11-10-21 22:43 發表
對.  大家都是過來人.  現在可以對後來者道出經歷.  上了P4是龍是蟲大至已定.  除非要apply名名校, ECA要有非常突出表現.  一般地區band1英中只看成績, 所以如非有興趣, 否則為升中而摧谷定得不償失.  P1~P3按孩子能 ...

講得好好
作者: BBTWIN    時間: 11-10-22 18:19

原帖由 [[]] 於 11-10-22 17:43 發表
學校話要一生一體藝,每天要有三十分鐘閱讀,每天要把當天課程重温一次,要留意時事新聞,要預留親子時間,要早睡早起,但你又給我這麼多功課......,等同我想生個又靚又聰明,身材好,有幹勁,又孝順,人緣好,心地好.....好無 ...

作者: BBTWIN    時間: 11-10-22 18:27

原帖由 DD仔 於 11-10-20 10:17 發表
家长和孩子都会轻松些. ...

我兩個女課後活動都幾無聊, 我情願佢地早D放學, 或比佢地有功課堂, 盡量做哂功課先返歸. 而家睇黎半日制會好過全日制, 起碼早D做哂功課, 有時間溫習同玩下. 而家返到黎都4點幾, 休息下食下野都5點. 功課又多又深, 又話要小朋友養成閱讀習慣,  又話唔可以晚訓. 喂,你叫我點呀?
作者: tws2010    時間: 11-10-22 22:36

Agreed.  It's always good to go to half day school...Kids don't have any time left if they go to full day...poor kids, they have even more tight and busier schedule than us at work...they always have to rush and rush...It's abnormal... i try my best to let my kid go to bed at 9pm...in fact, how could they do so many work within limited time...Our great educational system...

原帖由 BBTWIN 於 11-10-22 18:27 發表

我兩個女課後活動都幾無聊, 我情願佢地早D放學, 或比佢地有功課堂, 盡量做哂功課先返歸. 而家睇黎半日制會好過全日制, 起碼早D做哂功課, 有時間溫習同玩下. 而家返到黎都4點幾, 休息下食下野都5點. 功課又多又深,  ...

作者: BBTWIN    時間: 11-10-23 00:09

原帖由 tws2010 於 11-10-22 22:36 發表
Agreed.  It's always good to go to half day school...Kids don't have any time left if they go to full day...poor kids, they have even more tight and busier schedule than us at work...they always have  ...

咪係羅. 講真, 上完成日堂咪話小朋友, 大人都散哂啦. 4點幾返到黎休息一陣巳經5點. 兩個女巳經好累, 做功課一定冇o甘集中精神. 又要沖涼, 又要食飯. 做完功課都差唔多訓覺啦. 唔早訓第二朝咪又冇精神上堂. 想預習簡直好難. 其實計我話幼稚園小朋友剛升小一, 好多野都未習慣. 全日制應由小三開始. 話哂到時都8歲, 又返左兩年小學, 容易適應好多. 我而家每日接女放學, 佢地搭港鐵企o係度都訓著. 我見到超陰功 . 可恨邊件蛋散諗出呢個全日制, 但又唔考慮小朋友年紀.  真係想將佢
作者: BBTWIN    時間: 11-10-23 00:12

原帖由 [[]] 於 11-10-22 17:43 發表
學校話要一生一體藝,每天要有三十分鐘閱讀,每天要把當天課程重温一次,要留意時事新聞,要預留親子時間,要早睡早起,但你又給我這麼多功課......,等同我想生個又靚又聰明,身材好,有幹勁,又孝順,人緣好,心地好.....好無 ...

邊個同你講呢番說話, 叫佢去你屋企示範一次.
作者: kkhon    時間: 11-10-23 00:53

原帖由 BBTWIN 於 11-10-23 00:09 發表

咪係羅. 講真, 上完成日堂咪話小朋友, 大人都散哂啦. 4點幾返到黎休息一陣巳經5點. 兩個女巳經好累, 做功課一定冇o甘集中精神. 又要沖涼, 又要食飯. 做完功課都差唔多訓覺啦. 唔早訓第二朝咪又冇精神上堂. 想預習 ...
咁細個就要返全日個7hrs,做埋功課+溫習的時間長過大人返工,真係冇陰功,依家HK d細路仔真慘!
作者: bbkingdombb    時間: 11-10-23 01:36

原帖由 Yanamami 於 11-10-21 22:43 發表
對.  大家都是過來人.  現在可以對後來者道出經歷.  上了P4是龍是蟲大至已定.  除非要apply名名校, ECA要有非常突出表現.  一般地區band1英中只看成績, 所以如非有興趣, 否則為升中而摧谷定得不償失.  P1~P3按孩子能 ...

agree. :loveliness:
作者: bbkingdombb    時間: 11-10-23 01:40

原帖由 VKwan 於 11-10-18 12:56 發表

So, go to choose the remaining 1 or 2 out of 10. Don't give up. We have choice.
作者: pingi    時間: 11-10-23 01:52

原帖由 BBTWIN 於 11-10-23 00:09 發表

咪係羅. 講真, 上完成日堂咪話小朋友, 大人都散哂啦. 4點幾返到黎休息一陣巳經5點. 兩個女巳經好累, 做功課一定冇o甘集中精神. 又要沖涼, 又要食飯. 做完功課都差唔多訓覺啦. 唔早訓第二朝咪又冇精神上堂. 想預習 ...

自從羅飯焦分正既"教改" " 殺校" ....
仲要考咩 TSA......
連病都要返學校交功課 // 攞功課

wish back to half day school

作者: laips    時間: 11-10-23 03:58

其實發明全日制都係為小朋友好,將來讀書不成做份看間放工後再做清潔都無問題,因小朋友一年班開始已經係甘,最多都係做兩份工,放工後可以看電視,一星期有一日假放可以去玩,相比讀書簡直係恩賜
作者: leeyin    時間: 11-10-23 04:56

我都係咁情形, 佢得小一, 做功課時我要好惡成日係咁身邊催催催催佢做功課, 小朋友做做下都會恰眼訓, 佢想另外睇多d書都唔夠時間, 等佢訓左之後, 自己諗番起咁對佢都好唔開心, 佢晚晚都要11時先訓得覺, 6:30又起身, 訓得8個鐘都無呀, 點解而家既小學生咁辛苦, 好無奈...

原帖由 ANNAFRIEND 於 11-10-19 13:35 發表

絕對同意. 返到屋企都4點幾, 比小朋友小小時間休息下巳經5點先開始做功課. 食飯+沖涼, 真係剩返既時間都唔多. 我想鼓勵佢地睇多d書, 而家都唔可以啦. 返到屋企剩係催催催催佢地做功課ja. ...

作者: BBTWIN    時間: 11-10-23 08:12

原帖由 laips 於 11-10-23 03:58 發表
其實發明全日制都係為小朋友好,將來讀書不成做份看間放工後再做清潔都無問題,因小朋友一年班開始已經係甘,最多都係做兩份工,放工後可以看電視,一星期有一日假放可以去玩,相比讀書簡直係恩賜 ...

作者: BBTWIN    時間: 11-10-23 08:25

原帖由 pingi 於 11-10-23 01:52 發表

自從羅飯焦分正既"教改" " 殺校" ....
仲要考咩 TSA......
連病都要返學校交功課 // 攞功課

wish back to half day school

我小朋友未讀小一前都成日聽我d親戚朋友呻返學早起身, 放學又晏, 返到屋企仲要趕趕趕功課. 小朋友好慘好辛苦.而家到自己小朋友身受其害, 都覺得好無奈. 6歲人仔ja, 點解唔比多少空間佢地發展自己既興趣, 有少少娛樂既時間. 講真, 我自己仲係適應緊學校緊密既課程, 事實我兩個小朋友仲細, 都係岩岩6歲冇幾耐. 好多野都係我幫佢地安排, 佢地照做, 我真係跟得幾辛苦下. 細女老師幾好, 佢都幾關心小朋友個心理. 佢覺得我細女冇當初開學o甘開心, 於是問下我. 我咪話可能佢放學返黎成日比我催佢做功課,又比我鬧, 所以最近咪好唔開心羅.  佢都同我講話發覺香港教育極失敗, 仲要重覆兩次.
作者: tws2010    時間: 11-10-23 14:56

Yes,  I also regret after I am tough to my kid and say to myself I really have to control my temper...Poor kids.  In fact, parents also suffer...

原帖由 leeyin 於 11-10-23 04:56 發表
我都係咁情形, 佢得小一, 做功課時我要好惡成日係咁身邊催催催催佢做功課, 小朋友做做下都會恰眼訓, 佢想另外睇多d書都唔夠時間, 等佢訓左之後, 自己諗番起咁對佢都好唔開心, 佢晚晚都要11時先訓得覺, 6:30又起身,  ...

作者: ironmanmama    時間: 11-10-23 17:41

絕對令人想死,又要做鬼死咁多功課,又要什麼預習,又要溫習,仲要網上巧課. 小一,剛6 歲,咪即是要父母做,有咩意思? 我而家簡直覺得最衰係我,鬼叫我無出力谷佢? 想佢開心活潑,原來係香港唔得,要"操",要"谷",大家都好慘!!
又唔見得家陣d新一代有幾咁厲害,反而仲多咗好多自私無品既年青人同小朋友.....真無奈.....唉......成個社會都生緊病...
作者: dad1234    時間: 11-10-23 19:14

其實鮮魚行真係唔錯...唔知點解收生不足?
作者: alice44    時間: 11-10-24 01:02

原帖由 laips 於 11-10-23 03:58 發表
其實發明全日制都係為小朋友好,將來讀書不成做份看間放工後再做清潔都無問題,因小朋友一年班開始已經係甘,最多都係做兩份工,放工後可以看電視,一星期有一日假放可以去玩,相比讀書簡直係恩賜 ...

作者: ming2    時間: 11-10-24 10:13

作者: pingi    時間: 11-10-24 10:29

有好多家長都一樣, 為子女讀書而頭痛, 壓力大又辛苦, 日日陪讀, 功課兩份做.

還有是升一級只會壓力同功課有加無減, 不知不覺做左虎媽, 親子關係又唔好得去邊.

其實而家d老師都唔易做, 為左唔想有額外野跟, 都只會同家長保持距離.

作者: TomatoCat    時間: 11-10-24 10:41

D 高官+立法會議員實至名歸地completely rubbish, 令HK各階層的市民都車毀人亡.佢地條條fing+各方面的缺失,令HK陷入一個因佢地的無能而要默默承受的各種困局.
佢地雖不殺百人,但百人為佢地而死.原來絛命同面相好真係禁重要!立法會吵鬧+放暗器都解決唔到,咁老師點解要罰D唔守秩序的學生,家長點教自己的孩子!

CE and your team, do u actually know what's happening here in HK? Do u have insights of the consequences of your so-called "policies for the good of HK people"? Are u all from outer space?
無咁大個頭點解要去戴咁大頂帽,累人累物架! 你地慚唔慚愧架?

我只想老公工作順利&努力教好自己的孩子,希望他快樂成長同和諧地生活+做個有用的人, 點解都好似禁困難?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5