教育王國

標題: 小朋友初學琴 $400/堂 係咪好貴? [打印本頁]

作者: enbutter    時間: 11-9-26 17:06     標題: 小朋友初學琴 $400/堂 係咪好貴?

小朋友4歲, 初學琴
問朋友, 佢介紹有2個老師 (都唔係佢自己用, 因為佢小朋友係學violin)

上老師studio, $400/堂(朋友都唔sure 1堂係30/45/60 minutes). 請問係咪非常貴? or reasonable?
我都知琴行around $100/30 minutes
但琴行d老師好似大部份都係小妹妹, 質素無乜保證

同埋請問你地會用咩條件去選其中一個老師? 學歷/年資? 他們地點價錢差不多

thanks
作者: somimi    時間: 11-9-26 18:20

其實好睇家長的要求......要求高, 自然付出大.....但效果唔一定理想 (個人見解)

琴行的不一定是系妹妹, 教我細路的成10年經驗...... 試試找找......

原帖由 enbutter 於 11-9-26 17:06 發表
小朋友4歲, 初學琴
問朋友, 佢介紹有2個老師 (都唔係佢自己用, 因為佢小朋友係學violin)

上老師studio, $400/堂(朋友都唔sure 1堂係30/45/60 minutes). 請問係咪非常貴? or reasonable?
我都知琴行around $100/30  ...

作者: ilovethiscow    時間: 11-9-26 18:22

作者: lillymarie    時間: 11-9-26 19:14

原帖由 enbutter 於 11-9-26 17:06 發表
小朋友4歲, 初學琴

其實睇下自己經濟能夠負担到幾多.
如果可以有用家介紹就最好, 因為各人話好, 都有很多種不同的好. 可以問清楚用家究竟是甚麼好? 怎樣好?
如果沒有用家意見, 唯有試學幾個月. 不單是孩子要和老師夾, 家長亦要和老師夾, 不然很難溝通.
作者: lillymarie    時間: 11-9-26 19:26

原帖由 somimi 於 11-9-26 18:20 發表
其實好睇家長的要求......要求高, 自然付出大.....但效果唔一定理想 (個人見解)

琴行的不一定是系妹妹, 教我細路的成10年經驗...... 試試找找......

是呀, 演奏得很好的, 不一定會教, 或者說不一定會教到初學的小小朋友. 我囝囝的老師今天才說起, 外國有很多教得很好的老師, 本身演奏並不太好, 但却很會教.

記得C.S LEWIS(一位英國文學教授和作家)曾說過, 他鑽硑學術多年, 已忘記自己初初學習時的困難, 很難明白大學新生的問題.
作者: ilovethiscow    時間: 11-9-26 19:48     標題: 回覆 5# lillymarie 的文章

作者: miss321    時間: 11-9-27 00:53

通常收得貴的老師不能同琴行老師直接比較,老師有自己Studio,應該有咁上下專業。這視乎你要求d咩,一個有料的老師教你一堂,已獲益良多。
作者: lamb2003    時間: 11-9-27 10:29

我都同意具演奏水準的老師未必有心教得好,我小朋友的老師是本港某著名樂團的琴手,收$400半小時,但與他溝通好困難,打電話無人聽,發短訊又唔覆...依家都有換老師的念頭;(
作者: enbutter    時間: 11-9-27 12:16

" 演奏得很好的, 不一定會教" --> 呢點我都好同意
奈何大部份朋友的小朋友都係係琴行學琴, 家長對琴老師亦無大力推薦

請問選老師之前, 怎樣先知會同自己&小朋友夾? 問下老師點教小朋友/點同家長溝通? 我唔想試幾堂唔喜歡先轉.
thanks
作者: lillymarie    時間: 11-9-27 12:44

又不是說資深老師一定教不好,我孩子的老師亦是樂團專業樂手,他是一位極好的老師。

如果沒有用家意見,恐怕真要試過才知好否夾否。

多問問不同的家長覺得老師怎樣好,好在哪裡,就會有個概念。
作者: Cindyjasper    時間: 11-9-27 17:53

小朋友4歲, 初學琴

真係好難講, 有時要睇個小朋友同老師夾唔夾, 同埋就算幾好嘅老師, 父或母要陪小朋友練琴先有用, 只係靠上堂唔練琴幾好嘅老師都無用.

我個仔兩歲九個月就開始學琴, 依家學咗半年佢已經雙手彈白鍵, 彈簡單嘅歌仔, 正確咁曲起手指彈琴,老師好有心機教D咁細嘅小朋友, 佢仲係演奏級, 每堂收$100/30分鐘, 但其實最辛苦係我哋做父母, 因每堂都要同佢上先知道佢學乜, 返屋企先可以同佢練琴, 但又唔可以迫佢練琴迫得太緊, 否則佢就會討厭學琴, 所以老師同父母嘅配合其實係最緊要.
作者: miss321    時間: 11-9-27 17:57

不過我認為好老師=專業及品德好
係專業老師的Pool 搵到好老師的機會係大過於係琴行搵。至少,技巧正確,教法正確,有教學法,因材施教,教到野。至於有冇愛心、責任感等都係關乎個人性格,邊行都有性格唔好的人。
同大家搵補習一樣,小一看似好易,搵個中學生教都得,但都有人想現職老師教,看你自己要求怎樣,有得揀當然係自己負擔到的情況下搵最好的老師。

作者: ilovethiscow    時間: 11-9-28 00:44

作者: lillymarie    時間: 11-9-28 09:30

舉個例子.
我朋友的孩子學琴, 起初跟一位很有名氣的好老師學. 原來那老師很嚴很惡. 孩子被她罵到怕了學琴. 結果朋友請另一位老師, 這老師第一次見面不教琴, 只和孩子玩. (當然不收錢). 用哄和輕鬆的方式去教孩子, 孩子重拾信心, 喜歡學琴.

兩位老師都是音樂學院畢業的. 這是所謂學生和老師是否"夾".

有位家長很緊張孩子學琴, 看書上網查資料, 想盡方法要幫孩子. 在琴上貼貼紙, 貼軟墊. A老師看見很生氣, 認為家長無知, 學了旁門左道, 小心害了孩子. B老師細心向家長解釋, 某張紙貼可以除去, 因為想孩子怎樣怎樣學習. 有用的可以留著. 兩位老師都是專業樂手. 這就是所謂家長和老師是否夾.
作者: miss321    時間: 11-9-28 23:23

你講得好岩,但大前提都係專業老師堆中搵夾小朋友的老師吧。

原帖由 lillymarie 於 11-9-28 09:30 發表
舉個例子.
我朋友的孩子學琴, 起初跟一位很有名氣的好老師學. 原來那老師很嚴很惡. 孩子被她罵到怕了學琴. 結果朋友請另一位老師, 這老師第一次見面不教琴, 只和孩子玩. (當然不收錢). 用哄和輕鬆的方式去教孩子, 孩 ...

作者: toitoitoi    時間: 11-9-29 00:37

職業樂團樂手收400/30min都OK。
作者: zzbchu    時間: 11-9-29 22:43

Depend on ur child's level and ability. For intro to l2, level 8 teacher is ok.
作者: bebebe12345    時間: 11-9-30 09:34

十幾年前的八級還可以、現在所8級....

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5