教育王國

標題: St Paul Boys 出左信啦))) [打印本頁]

作者: Bebichhichi    時間: 11-9-22 13:08     標題: St Paul Boys 出左信啦)))

雖然預左唔收多, 但係都勁緊張, 我想快d死返屋企開信箱
作者: yiptszman10    時間: 11-9-22 13:10

幾時面試,too fast,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
作者: yulamltma    時間: 11-9-22 13:34

very nervous ar!!!
作者: newmommy    時間: 11-9-22 13:59

not yet receive bor.
At this 'round' of letters, will they also tell you whether they reject you?

原帖由 yulamltma 於 11-9-22 13:34 發表
very nervous ar!!!

作者: bb@wonderland    時間: 11-9-22 14:04

原帖由 Bebichhichi 於 11-9-22 13:08 發表
雖然預左唔收多, 但係都勁緊張, 我想快d死返屋企開信箱

You mean you have someone received the letter already
or You just want to say the school has sent out the letter?
作者: W_ngan2006    時間: 11-9-22 14:06

Already received but rejected!
作者: MaiGao    時間: 11-9-22 14:07

原帖由 newmommy 於 11-9-22 13:59 發表
not yet receive bor.
At this 'round' of letters, will they also tell you whether they reject you?

According to the school information, they will send letters to both successful candidates in round 1 (go to round 2) and rejected candidates.
作者: GIPW    時間: 11-9-22 14:19

原帖由 W_ngan2006 於 11-9-22 14:06 發表
Already received but rejected!

有我部你。good luck to the successful candidate
作者: Bebichhichi    時間: 11-9-22 14:33

my friend received already.

原帖由 bb@wonderland 於 11-9-22 14:04 發表

You mean you have someone received the letter already
or You just want to say the school has sent out the letter?

作者: bb@wonderland    時間: 11-9-22 14:35     標題: 回覆 9# Bebichhichi 的文章

Thanks for your reply.
作者: Pekomama    時間: 11-9-22 15:17

好緊張呀!想快啲收工返屋企信"羅"呀!!
作者: cmchang0927    時間: 11-9-22 15:20

我收到本年度第一封rejection letter ---- st paul's boys.
祝各位未開信箱的好運! Good Luck!
作者: Bebichhichi    時間: 11-9-22 15:21

見到咁多都reject, 真係可以
作者: spmok1999    時間: 11-9-22 15:24

有特異功能就有得你揀, 冇特異功能就你比人揀, 睇開D啦~

作者: lidoenwai    時間: 11-9-22 15:30

Still not received woh.  I also think it's a big chance to be rejected too.  I just can't think of a reason they will pick my son.  There are so many other boys.
作者: yulamltma    時間: 11-9-22 15:34

for successful candidates, 幾時面試?
作者: bb@wonderland    時間: 11-9-22 15:38

好似未有人係"successful" wor.
作者: gooday    時間: 11-9-22 15:59

原帖由 cmchang0927 於 11-9-22 15:20 發表
我收到本年度第一封rejection letter ---- st paul's boys.
祝各位未開信箱的好運! Good Luck!

Me too, good luck for everyone!
作者: chelsealam    時間: 11-9-22 16:09

rejected
作者: kimmama    時間: 11-9-22 16:28

唔好意思... 打攪下大家緊張的心情先
想問下..st paul boys = 聖保羅書院小學 = 基督教 = 山道個間?

几錢個月費?

多謝多謝... =)
作者: yulamltma    時間: 11-9-22 16:32

HK$3000 x 10
作者: 仔仔錫錫你    時間: 11-9-22 16:48

我都未有信。我都唔知自己想點,3千付擔到但新地址真係好遠(我住新界西)。如果真係過海,倒不如讀軒小,因我係舊生有20分而且又免費
作者: bearmouse    時間: 11-9-22 16:51

我都收到信. REJECTED.
作者: cmchang0927    時間: 11-9-22 16:55

忽發奇想, 會唔會其實未收到個d係可以promote去second-in? 因為個d遲過rejections 個d寄?
作者: yulamltma    時間: 11-9-22 17:04

really far way!! so exhausting!

原帖由 仔仔錫錫你 於 11-9-22 16:48 發表
我都未有信。我都唔知自己想點,3千付擔到但新地址真係好遠(我住新界西)。如果真係過海,倒不如讀軒小,因我係舊生有20分而且又免費

作者: MaiGao    時間: 11-9-22 17:04

原帖由 仔仔錫錫你 於 11-9-22 16:48 發表
我也是新界西呀~
其實有沒有保姆車/校車也是未知之數
作者: Bebichhichi    時間: 11-9-22 17:08

咁係咪即係收唔到信好過收到呀

原帖由 cmchang0927 於 11-9-22 16:55 發表
忽發奇想, 會唔會其實未收到個d係可以promote去second-in? 因為個d遲過rejections 個d寄?

作者: Janicelobby    時間: 11-9-22 17:12

甘即係希望今天開信箱收唔到信先係好消息, 真係就黎精神分裂...
作者: chelsealam    時間: 11-9-22 17:35

都唔係呀, 我聽人地講好似一次過寄出.
作者: newmother    時間: 11-9-22 17:49

my boy is rejected too.
作者: heamami    時間: 11-9-22 18:09

作者: 仔仔錫錫你    時間: 11-9-22 18:16

原帖由 MaiGao 於 11-9-22 17:04 發表
我也是新界西呀~
其實有沒有保姆車/校車也是未知之數

好似同你同區
作者: Bebichhichi    時間: 11-9-22 18:43

作者: MaiGao    時間: 11-9-22 19:15

原帖由 仔仔錫錫你 於 11-9-22 18:16 發表

好似同你同區
是嗎?

剛收到信,rejected.
作者: simonchoy123    時間: 11-9-22 21:14

rejected...me 2
作者: cmchang0927    時間: 11-9-22 21:19

嗱, 冇理由咁啱既, 我地今日收信個d全部reject, 你諗下, rejection letters 封封一樣, 所以d staff 好快sort out, 寄左先, 跟住second in d要打唔同時間, 對名, 所以遲少少先一次過寄啦!
作者: LEOY    時間: 11-9-22 22:09

Agreed. I also received rejection letter tonight
作者: cmchang0927    時間: 11-9-22 22:27

其實點解我咁諗呢...... 因為我friend個仔都有報, 但今日未收到信, 佢個仔係d一二月大仔, 身材高大, 相貌俊朗, 口齒伶俐, 唔怕羞, 有禮貌, 氹死學校老師及auntie, uncle的小朋友........ 我覺得佢仔係interview一定可以突出既, 再加上今日佢又未收到信(我同佢住同一區), 所以令我有咁既聯想........
作者: gooday    時間: 11-9-22 22:27

個個都係rejected,有冇人得咗架?大家可以開心吓!
作者: tokwawan    時間: 11-9-22 22:31

我都未收到信, 但有朋友住同一區收左(reject), 而家好緊張...
作者: ha!    時間: 11-9-22 22:39

作者: cmchang0927    時間: 11-9-22 22:45

其實兩年前經歷左大女個次, 今次到細仔我鎮定好多了....再加上細仔係學習上真係比同齡慢d, 對文字和數學方面較弱, 全部比人reject哂都不足為奇, 只希望同區派位時能順利派到本區一間功課壓力少, 老師有愛心, 校風純樸的小學便好了...........
作者: 獅子狗    時間: 11-9-22 23:16

我都未收到信... 希望今日既真係冇消息等於好消息啦... 好緊張呀 !!!
作者: 司亞濤    時間: 11-9-22 23:17     標題: St Paul Boys 出左信啦)))

Rejected too.....very disappointed...
作者: Tata1668    時間: 11-9-22 23:21

Same, rejected! Really high chances to havegilld news for those haven't received letter! Add oil!

P.s. 我呢種第一批陣亡勇士係咪唔駛旨意叩門?

作者: cmchang0927    時間: 11-9-22 23:26

其實我覺得最失望既時候, 唔係入唔到second in, 而係second in 之後最終都得唔到個學位, 個種失望同傷心, 真係唔係第一次已經比人reject左個種失望可以比較架..... 諗起大女兩年前, 真係仲有d覺得.......... 唉!
作者: Tata1668    時間: 11-9-22 23:31

原帖由 cmchang0927 於 11-9-22 23:26 發表
其實我覺得最失望既時候, 唔係入唔到second in, 而係second in 之後最終都得唔到個學位, 個種失望同傷心, 真係唔係第一次已經比人reject左個種失望可以比較架..... 諗起大女兩年前, 真係仲有d覺得.......... 唉!:sig ...

同意!
作者: Janicelobby    時間: 11-9-22 23:36     標題: 回復 46# cmchang0927 的帖子

可唔可以分享下你兩年前經驗?
作者: 司亞濤    時間: 11-9-22 23:37

被人reject 的心情很難受,但又想試多幾間!我好想知失分在那裡?

quote]原帖由 cmchang0927 於 11-9-22 23:26 發表
其實我覺得最失望既時候, 唔係入唔到second in, 而係second in 之後最終都得唔到個學位, 個種失望同傷心, 真係唔係第一次已經比人reject左個種失望可以比較架..... 諗起大女兩年前, 真係仲有d覺得.......... 唉!:s

作者: cmchang0927    時間: 11-9-22 23:40

tata1668,
我個人覺得第一批死士都唔駛叩啦..... second in 350人收96, 都仲有250人waiting........ 照睇都冇chance呢.. 不如慳番d力比其他學校
作者: cmchang0927    時間: 11-9-22 23:49

我女當年考左st paul coedu(rejected), True light, st clare, gt accepted, st stephen (waiting), tsl & the dream school, DGJS 入左second Round, of course, at last 都冇啦....唉, 幫阿仔考學校又令我諗起呢d失望感覺.........不過唔緊要啦, 人生係長跑來既, 只要我地無論係咩事既情況下都支持小朋友, 小朋友一定可以發展自己既長處既€
作者: 司亞濤    時間: 11-9-23 00:10

最终去了边間?

quote]原帖由 cmchang0927 於 11-9-22 23:49 發表
我女當年考左st paul coedu(rejected), True light, st clare, gt accepted, st stephen (waiting), tsl & the dream school, DGJS 入左second Round, of course, at last 都冇啦....唉, 幫阿仔考學校又令我諗起呢d ... [/quote]
作者: cmchang0927    時間: 11-9-23 00:21

爭d missed左高主教, 都accepted左(因為女仔好易入), 個時都有諗不如選高主教, 希望細仔易入d, 不過最後我都係幫阿女選左派位個間津貼女校........ 佢而家又好開心啊, 日日都好鍾意番學, 放暑假都掛住學校d朋友仔, 好期待開學, 所以派位d學校都未必係比dss同私校差呱......
原帖由 司亞濤 於 11-9-23 00:10 發表
最终去了边間?

quote]原帖由 cmchang0927 於 11-9-22 23:49 發表
我女當年考左st paul coedu(rejected), True light, st clare, gt accepted, st stephen (wa ...

作者: gooday    時間: 11-9-23 01:46

多謝 cmchang0927 你的分享, 明知一切都要隨緣, 但要經歷差不多一年時間多囝囝尋找合適的學校, 真係EQ低少少都唔知點算, 希望可以做到... 隨緣吧!
作者: gooday    時間: 11-9-23 04:01

多謝 cmchang0927 你的分享, 明知一切都要隨緣, 但要經歷差不多一年時間多囝囝尋找合適的學校, 真係EQ低少少都唔知點算, 希望可以做到... 隨緣吧!
作者: simonchoy123    時間: 11-9-23 04:01

rejected...me 2
作者: im_csb    時間: 11-9-23 07:20

道理是明白, 不過, 心情難免有點失落, 其實這學校是不是留了很多quota 俾幼稚園, old boy father, 有哥哥??!?
作者: MaiGao    時間: 11-9-23 07:22

我也有朋友昨天還沒收到信,希望會是好消息。

謝謝cmchang0927的分享。
其實我對考進DSS的期望不大,只是不甘心試也沒試就放棄。
作者: cmchang0927    時間: 11-9-23 08:01

考學校呢, 其實識人既話就唔駛拚博得咁辛苦.........
Case 1:  有個daddy在一間私立小學由小一謮到中七, 同校長好熟, 佢女去考小學我以為第一round會收佢啦, 點知冇, 因為校長話第一round係老師選, 不過當結果announced完, 有幾個accepted左既冇註冊, 佢女當然可以係眾多(over 300)waiting list第一個獲得通知去後補啦!
case 2: 我老公個friend係一間十分受歡迎既直資男校由畢業, 佢daddy係校董, 佢剛剛先結婚, 未生仔.  佢自己都話, 如果生仔就好了, 一d都唔駛担心, 一定可以入到呢間男校既.........
Case 3: 我識有個媽咪好懶, 冇去考學校, 又夠担死唔參加大抽獎, 我話吓, 你唔担心呀? 佢話佢friend係沙田一間直資小學校長, 佢到時會比位佢女......... 不過係真哦! 到左六月佢就有位, 而家呢間學校都有千多人報架!

所以呢, 係咪識人好過識字?
作者: Mat_Dad    時間: 11-9-23 08:51

"識人好過識字" 很同意!

還未有信,好緊張呀
作者: Pekomama    時間: 11-9-23 09:38

我都未收到呀!!
係咪寄去九龍會耐啲架?
作者: cmchang0927    時間: 11-9-23 10:21

如果係十一二月細仔, 而你又真係好鍾意間學校, 共實出年可以一路讀住一年級, 一路再考多一次直資私立的.  我識有個媽咪派位不滿意, 最後勉強(在她的角度)讀住救恩, 之後再考st paul co edu, st paul boys, raimondi全都收了! 於是今年在co edu再讀多一次一年級!

作者: Janicelobby    時間: 11-9-23 11:17     標題: 回復 53# cmchang0927 的帖子

我女當年考左st paul coedu(rejected), True light, st clare, gt accepted, st stephen (waiting), tsl & the dream school, DGJS 入左second Round, of course, at last 都冇啦....唉, 幫阿仔考學校又令我諗起呢d ... [/quote]

我覺得你同你大女的經歷都算成功呀, 有甘多好學校收左, 派位結果仲好好, 唔駛用失望形容bor
作者: melodyc111    時間: 11-9-23 11:33

me rejected too.  
now just beginning but really worry about!
作者: maynjune    時間: 11-9-23 11:46

cmchang0927,  mud 你講呢個 case 咁似我識果个嘅...?  請問你講果位小朋友姓 mud gar...?

原帖由 cmchang0927 於 11-9-23 10:21 發表
如果係十一二月細仔, 而你又真係好鍾意間學校, 共實出年可以一路讀住一年級, 一路再考多一次直資私立的.  我識有個媽咪派位不滿意, 最後勉強(在她的角度)讀住救恩, 之後再考st paul co edu, st paul boys, raimondi ...

作者: yulamltma    時間: 11-9-23 11:48

rejected
作者: maynjune    時間: 11-9-23 11:50

so nobody has been received a second interview letter ....?  

作者: cmchang0927    時間: 11-9-23 12:17

hehee...  唔好意思, 都係唔好開人名, 不過係同一個人都唔出奇
其實有時我真係覺得幫小朋友選學校, 身邊既人都比好大壓力...... 好似我仔, 佢真係對文字方面較差, 於是我鎖定屋企附近一間津貼小學, 我親身去開放日了解過d課程, 真係好啱阿仔, 由淺入深, 老師有愛心, 唔會放棄成績差同學.  But of course對一d叻仔叻女既媽咪來說就唔夠深. d人問我選咩學校比阿仔, 我話呢間, d人就話, 吓, 做咩唔選st jo, 華仁, 軒官(其實我唔係住灣仔), 做咩唔試吓, 我識有人blah blah blah入左, 我話我想阿仔唔好對學習失去興趣, 佢學野要慢慢來, 跟住d人又:入左就讀到啦, 係名校考包尾, 好過blah blah blah............ 之後, 又有d人一聽( 包括問完我女讀咩學校), 又話: 吓, 中文小學黎架哦, d 英文咪blah blah blah........

所以其實我真係知咩最適合阿仔, 但同阿仔選好又要受到................ 唉, 好似唔幫仔女選名校就好錯咁
作者: DaisyWu    時間: 11-9-23 12:44

剛剛收到信,好開心,學校約2nd Interview!
作者: JoshuaN    時間: 11-9-23 12:47

很感恩, 有幸2nd In.
作者: DaisyWu    時間: 11-9-23 12:50

剛剛收到信,约2nd Interview!
好開心!
作者: hhaa    時間: 11-9-23 12:52

我都收到信,6/10 2nd in
作者: DaisyWu    時間: 11-9-23 12:54

收到信約2nd Interview,好緊張同好開心!
作者: 獅子狗    時間: 11-9-23 13:02

噚日收到信既大都報憂,今日收到信既開始報喜,好緊張好緊張
作者: mikileung0920    時間: 11-9-23 13:02

rejected
作者: 獅子狗    時間: 11-9-23 13:06

請問意思是不是先在救恩讀了一年,然後下一年再見少一? 或是讀了救恩一年以後插班2年級??

因我有同一個心態,今年入到唔係我杯茶既就讀住先,明年才插小二;但最担心係d學校無位俾我插...

原帖由 cmchang0927 於 11-9-23 10:21 發表
如果係十一二月細仔, 而你又真係好鍾意間學校, 共實出年可以一路讀住一年級, 一路再考多一次直資私立的.  我識有個媽咪派位不滿意, 最後勉強(在她的角度)讀住救恩, 之後再考st paul co edu, st paul boys, raimondi ...

作者: conniechan125    時間: 11-9-23 13:06

阿囝得左
作者: cmchang0927    時間: 11-9-23 13:06

Finally heard some good news!  Congrats!
作者: teaflower    時間: 11-9-23 13:06

今朝收到信,仔仔有得2nd Interview呀, 29 Sept面試, 好開心興奮呀!
作者: 獅子狗    時間: 11-9-23 13:08

恭喜哂所有既 "入圍佳麗" ~~
作者: chumuima    時間: 11-9-23 13:25

2nd in 是否單對單見校長?
作者: cmchang0927    時間: 11-9-23 13:25

個個小朋友係再讀多一次小一的
原帖由 獅子狗 於 11-9-23 13:06 發表
請問意思是不是先在救恩讀了一年,然後下一年再見少一? 或是讀了救恩一年以後插班2年級??

因我有同一個心態,今年入到唔係我杯茶既就讀住先,明年才插小二;但最担心係d學校無位俾我插...

...

作者: cy664    時間: 11-9-23 13:26

恭喜所有既 "入圍佳麗",

可否透露多D 1st interview詳程及安排,等我Train 吓仔仔下年去考?

謝謝!
作者: JoshuaN    時間: 11-9-23 13:26

teaflower,
Pls check PM, thanks !

原帖由 teaflower 於 11-9-23 13:06 發表
今朝收到信,仔仔有得2nd Interview呀, 29 Sept面試, 好開心興奮呀!

作者: 獅子狗    時間: 11-9-23 13:36

明白... 我相信該小朋友比其它的"小幼幼"讀多了一年書,經驗及自信等都會比人強,所以再投考相對是較容易被取錄。

原帖由 cmchang0927 於 11-9-23 13:25 發表
個個小朋友係再讀多一次小一的

作者: ms.bead    時間: 11-9-23 13:54

原帖由 cmchang0927 於 11-9-23 12:17 發表
hehee...  唔好意思, 都係唔好開人名, 不過係同一個人都唔出奇
其實有時我真係覺得幫小朋友選學校, 身邊既人都比好大壓力...... 好似我仔, 佢真係對文字方面較差, 於是我鎖定屋企附近一間津貼小學, 我親身去 ...

作者: bb@wonderland    時間: 11-9-23 14:07

請問2nd Int. 封信 係英文信抑或中文信?
(睇吓好冇叫工人姐姐幫我收信)
作者: brabra    時間: 11-9-23 14:08

我昨天9月23日都收到信,係rejected的.
信內說因太多人申請,無位比你喎.
我相信都很多20分的人申請,我只得15分.
作者: baba987    時間: 11-9-23 14:08

作者: brabra    時間: 11-9-23 14:12

來信是中英對照的.
一面中文,另一面是英文.
作者: bb@wonderland    時間: 11-9-23 14:13

原帖由 brabra 於 11-9-23 14:12 發表
來信是中英對照的.
一面中文,另一面是英文.

Thanks
作者: maynjune    時間: 11-9-23 14:19

hahah... 唔好開名....     都 arm  ...
果個小朋友父或母係唔係 old boy / old girl 來架?

其實救恩都唔差吖....都唔明無啦啦要重讀一年小一.....

原帖由 cmchang0927 於 11-9-23 12:17 發表
其實有時我真係覺得幫小朋友選學校, 身邊既人都比好大壓力...... 好似我仔, 佢真係對文字方面較差, 於是我鎖定屋企附近一間津貼小學, 我親身去 ...

作者: ElsaShum    時間: 11-9-23 14:23

Congratulation!  Very glad to hear the good news for Dec small boys.  Mine is Dec boy too.  Work hard!

原帖由 baba987 於 11-9-23 14:08 發表
好開心呀!我小朋友入到 second interview 呀!
佢係12月細仔無諗過真係得呀!
多謝大家,自己小朋友仍要繼續努力,因為仲未真係收!
好緊張同大壓力呀! ...

作者: cmchang0927    時間: 11-9-23 14:33

hehee, 佢parents唔係co edu old boy/ girl 來, 不過正如上面位朋友講, 個小朋友上左小學, 比同期幼稚園去in 個d成熟d, 可能效果好d.....
我都覺得kau yan唔差, 不過真係有d家長要求好高既, 我friend個表姊係律師, 係maryknoll畢業.  個仔入左英華, 都好失望, 佢表姐連續兩年都有幫佢仔插班DBS and CoEdu, 佢話會不斷試, 直到成功為止!!!!!!!!!!!
原帖由 maynjune 於 11-9-23 14:19 發表
hahah... 唔好開名....     都 arm  ...
果個小朋友父或母係唔係 old boy / old girl 來架?

其實救恩都唔差吖....都唔明無啦啦要重讀一年小一.....

作者: jwoo    時間: 11-9-23 14:35

作者: manlee22    時間: 11-9-23 14:38     標題: 回覆 25# JoshuaN 的文章

can you pass your expenrience to you for how to train your son? as my son will have interview next year also, tks!
作者: baba987    時間: 11-9-23 14:46

作者: ElsaShum    時間: 11-9-23 14:50

作者: 獅子狗    時間: 11-9-23 15:15

哎... 郵差已派完信,但我仲未收到信哦,真折磨 ~
作者: maynjune    時間: 11-9-23 16:09

會不斷試, 直到成功為止!!!!!!!!!!!

sooo aggressive...!  好驚啊~!

原帖由 cmchang0927 於 11-9-23 14:33 發表
hehee, 佢parents唔係co edu old boy/ girl 來, 不過正如上面位朋友講, 個小朋友上左小學, 比同期幼稚園去in 個d成熟d, 可能效果好d.....
我都覺得kau yan唔差, 不過真係有d家長要求好高既, 我friend個表姊係律師,  ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5