教育王國

標題: K1 帶書問題 [打印本頁]

作者: 松鼠隊長    時間: 11-9-15 10:34     標題: K1 帶書問題

各位家長, 收到學校有關帶書的通告. 列明了: 4. 主題書(按主題更換); 5. 普通話書; 6. 七彩小種子.

請問 1, 2, 3 是甚麼?
而4的主題書是否包括現有的兩本: 中秋節 及 第一天上學?
作者: sherry_wong    時間: 11-9-15 10:43

應該係, 因為我老師係咁同我講

同埋佢剩係叫我唔駛帶ABC Letterland本書
作者: 松鼠隊長    時間: 11-9-15 10:52     標題: 回覆 1# sherry_wong 的文章

謝謝!

請問 1.2.3. 是甚麼? 因為我怕收小了一張通告~
作者: mianyang_99    時間: 11-9-15 12:08     標題: 回復 2# sherry_wong 的帖子

尋日收到字條...本"中秋節"都唔駛帶啦~~
作者: 松鼠隊長    時間: 11-9-15 22:09     標題: 回復 1# mianyang_99 的帖子

今天仍未有字條收到......

另一方面, 書包少了一本第一天上學去.....

為何少了一本書的字條都沒有, 只能相信囡囡口中的說話. 就是老師話本書放在學校.....

唉......
作者: mianyang_99    時間: 11-9-16 13:00     標題: 回復 5# 松鼠隊長 的帖子

但我仲有第一天上學本書係書包喎~~
作者: pomelo_tea    時間: 11-9-16 13:11

你們係咪唔同班呢?
之前聽我囡果班的班主任講,校長睇過話帶全部書個書包太重,所以就話決定唔洗帶letterland果本書,而節日書就過左果個節日,加埋填色個頁蓋了印仔,就不用帶了。

話時話,你們收到家長password未呢?
作者: 松鼠隊長    時間: 11-9-16 13:51     標題: 回覆 1# pomelo_tea 的文章

我相信我地係唔同班的...... 但課程上唔會差太遠呱~~~

我地父母都要返工, 呀囡是坐保母車, 所以我地接觸班主任的機會唔大. 但我們又怕所有嘢都寫紙仔問班主任, 恐怕她會覺得我們煩. 依家都想緊辦法睇下點樣可以加強溝通. :(
作者: fanmama    時間: 11-9-16 13:54

原帖由 松鼠隊長 於 11-9-15 22:09 發表
今天仍未有字條收到......

另一方面, 書包少了一本第一天上學去.....

為何少了一本書的字條都沒有, 只能相信囡囡口中的說話. 就是老師話本書放在學校.....

唉...... ...

me too, we didn't receive any 字條 neither.
作者: mianyang_99    時間: 11-9-16 14:34     標題: 回復 7# pomelo_tea 的帖子

我仔係d班....
佢未有password呀...今晚唔知有咪呢?好心急想睇下佢地上堂情形~~
同埋班主任開學至今仲未打過電話比我....你地呢~~???
作者: letea    時間: 11-9-16 16:37

無收過字條,或者因為阿仔有日無返學所以收唔到?
都無收過老師電話,但我有打過電話問老師阿仔情況,都好ok.

我都認為書包太重拉!!!
作者: mianyang_99    時間: 11-9-16 17:31     標題: 回復 11# letea 的帖子

係個3個盒同杯比較重~~
作者: pomelo_tea    時間: 11-9-16 17:44

如你怕班主任會覺得你煩的話, 你咪在這裡問一下先, 看看有沒有其他媽咪曾經問過, 這樣就不需要下下都找老師,打擾她們了, 到真的有需要才找她們吧

課程上應該唔會差太遠的, 唔同班最多日子上有出入, 應該問題不大……媽咪們加強溝通吧…..哈哈

原帖由 松鼠隊長 於 11-9-16 13:51 發表
我相信我地係唔同班的...... 但課程上唔會差太遠呱~~~

我地父母都要返工, 呀囡是坐保母車, 所以我地接觸班主任的機會唔大. 但我們又怕所有嘢都寫紙仔問班主任, 恐怕她會覺得我們煩. 依家都想緊辦法睇下點樣可以加強 ...

作者: yubaby    時間: 11-9-16 18:21

想問下最近有一本"粉紅色"同"粉藍色"的影印書仔(唔記得個名), 係唔係要帶呢? 我淨係見日日都係file 袋內
作者: pomelo_tea    時間: 11-9-16 23:12

粉藍色的影印書仔, 係歌集來的, 每日都帶

粉紅色的係給家長看,不用帶

作者: pomelo_tea    時間: 11-9-16 23:15

我收到PASSWORD啦, 第一時間睇左阿囡的相
作者: yubaby    時間: 11-9-17 00:13

pomelo_tea, thx.

我都係睇緊呀~
作者: sherry_wong    時間: 11-9-17 09:26

原來粉藍色個本要帶架,我一路都冇帶呀
作者: sherry_wong    時間: 11-9-17 09:27

我都睇左相,好得意
作者: fanmama    時間: 11-9-17 09:59

原帖由 sherry_wong 於 11-9-17 09:26 發表
原來粉藍色個本要帶架,我一路都冇帶呀

me too,真係唔知要帶粉藍色個本wor....點解無通告通知gei, 阿囡又無番嚟講話要帶wor....
作者: 松鼠隊長    時間: 11-9-17 12:04     標題: 回覆 6# pomelo_tea 的文章

我班的班主任回覆我們的紙仔說 是放在家中, 不用帶

唔通真係班班都唔同...... 咁家長們自行多溝通都荏好難攪~~~
作者: 松鼠隊長    時間: 11-9-17 12:06     標題: 回覆 9# pomelo_tea 的文章

絕對讚成......

但.....好似班班都唔同口吻.......
作者: 阿仔媽媽    時間: 11-9-19 04:01

我地A 班

藍色歌書一直無帶, 我估唔駛帶呀?!
節日書, 見最後嗰頁填咗色(無印仔), 問咗阿仔幾次, 可能嫌我煩, 佢俾我拎走咗兩日.

好在收到password, 雖然得兩張相見到阿仔, 但見佢幾開心, 都有d 安慰. 不過, 真係無諗過開學十幾日, 老師都唔聯絡吓家長, 我見往年都係一個星期左右就有電話.
作者: mianyang_99    時間: 11-9-19 08:57

原帖由 阿仔媽媽 於 11-9-19 04:01 發表
我地A 班

藍色歌書一直無帶, 我估唔駛帶呀?!
節日書, 見最後嗰頁填咗色(無印仔), 問咗阿仔幾次, 可能嫌我煩, 佢俾我拎走咗兩日.

好在收到password, 雖然得兩張相見到阿仔, 但見佢幾開心, 都有d 安慰. 不過, 真係無 ...

我都係呀...日日係度等電話, 想知道阿仔在新學校既野, 但就日日都好失望~~
作者: pomelo_tea    時間: 11-9-19 09:16

這樣呀, 我都問多次個班主任先,因為上次同佢通電話,佢都有頗詳細同我講什麼原因不需要帶某些書,(但沒有提及過粉藍色那本),而其他的就話每日都帶.

而且我都有在唔同日子問過阿囡,老師有冇用過這本書,佢都話有,所以我都冇特別為意.

這樣吧,遲幾日等我放假去接阿囡時,問一老師再話你地知呀!
作者: 阿仔媽媽    時間: 11-9-19 14:24

今日開始有習作(趣味遊戲集)要做啦~
不過, 唔知係咪&幾時要交?  

麻煩知道嘅家長報吓料 ~ 感激!
作者: 松鼠隊長    時間: 11-9-19 21:28     標題: 回覆 1# 阿仔媽媽 的文章

我都唔太記得班主任在迎新日講話幾時要交了...... 淨係記得佢話每日都有功課, 而且又要在7個工作天內睇完圖書填問卷再交回圖書...... 當日聽完已目瞪口呆
唔理了...... 今晚做左入返落個通告袋睇下明日咩反應吧.........
作者: pomelo_tea    時間: 11-9-20 09:03

好似第二日交,不過唔知有冇記錯....

原帖由 阿仔媽媽 於 11-9-19 14:24 發表
今日開始有習作(趣味遊戲集)要做啦~
不過, 唔知係咪&幾時要交?  

麻煩知道嘅家長報吓料 ~ 感激!

作者: pomelo_tea    時間: 11-9-20 09:06

我唔記得係咪每日有功課,不過我記得我果班話圖書係隔個禮拜先還,唔只7日的。

原帖由 松鼠隊長 於 11-9-19 21:28 發表
我都唔太記得班主任在迎新日講話幾時要交了...... 淨係記得佢話每日都有功課, 而且又要在7個工作天內睇完圖書填問卷再交回圖書...... 當日聽完已目瞪口呆mouth:" />
唔理了...... 今晚做左入返落個通告袋睇下明日咩反 ...

作者: 阿仔媽媽    時間: 11-9-20 10:31

往年家長報料:

閱讀報告12日要交一次, 分兩部份:
1. 校內借書- 有相關作業要做
2. 屋企自己睇咗咩書

應該10月先開始.
作者: sherry_wong    時間: 11-9-20 11:30

功課係會日日都有, 所以我諗應該係要即日做, 第二日交
作者: viandes    時間: 11-9-20 12:59

You can call the teacher, if she is not available, you can leave the phone number to her, and she will call you back ga!!

原帖由 mianyang_99 於 11-9-19 08:57 發表

我都係呀...日日係度等電話, 想知道阿仔在新學校既野, 但就日日都好失望~~

作者: 松鼠隊長    時間: 11-9-20 18:25     標題: 回復 4# pomelo_tea 的帖子

噢, 原來我記錯7個工作天..... 哈哈哈.....
作者: 松鼠隊長    時間: 11-9-20 18:29     標題: 回覆 4# 阿仔媽媽 的文章

屋企睇左咩書.......

唔....... 請問有經驗的家長們會自己買書定再到公共圖書管借呢?
作者: sllau    時間: 11-9-21 11:36

兩樣都有...去圖書館借多!!
原帖由 松鼠隊長 於 11-9-20 18:29 發表
屋企睇左咩書.......

唔....... 請問有經驗的家長們會自己買書定再到公共圖書管借呢?

作者: 松鼠隊長    時間: 11-9-21 12:28     標題: 回覆 1# sllau 的文章

睇怕又耍拎返十幾年前的圖書証出來了.....哈哈哈
作者: mianyang_99    時間: 11-9-21 12:43

原帖由 viandes 於 11-9-20 12:59 發表
You can call the teacher, if she is not available, you can leave the phone number to her, and she will call you back ga!!

尋日老師終於call左我啦...不過唔係同我傾計, 而係話我聽阿仔係3樓個indoor playground玩時, 撞到眉心咋~~
作者: mianyang_99    時間: 11-9-21 12:49

原帖由 sherry_wong 於 11-9-20 11:30 發表
功課係會日日都有, 所以我諗應該係要即日做, 第二日交

呢兩日都有填色功課做...唔知係咪兩本功課冊輪住做呢??
咁即係日日都要做??
作者: sllau    時間: 11-9-21 12:49

順便同小朋友申請埋圖書證,又可以借多6本!哈哈...
原帖由 松鼠隊長 於 11-9-21 12:28 發表
睇怕又耍拎返十幾年前的圖書証出來了.....哈哈哈

作者: 松鼠隊長    時間: 11-9-21 13:44     標題: 回覆 1# sllau 的文章

咁細個可以申請嗎???
作者: sllau    時間: 11-9-21 14:22

可以的, 簽名個part可以家長幫佢寫!!
作者: 松鼠隊長    時間: 11-9-21 17:26     標題: 回覆 1# sllau 的文章

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5