教育王國

標題: 網絡社工處理親子關係問題 [打印本頁]

作者: 社工小丙    時間: 11-9-9 12:04     標題: 網絡社工處理親子關係問題

作者: samuel89    時間: 11-9-9 12:08

原帖由 社工小丙 於 11-9-9 12:04 發表
hi~~~各位爸爸媽咪大家好

小弟是網絡社工,主要負責青少年及兒童服務,最有經驗係處理親子關係問題及兒童上網成癮的問題,日後如各位有咩想多個人傾傾,可以起度發問同pm我架。 ...

兒童上網成癮的問題<----呢個世紀難題你都可以攪掂, 講真or講假....
作者: 社工小丙    時間: 11-9-9 12:13

作者: samuel89    時間: 11-9-9 12:27

原帖由 社工小丙 於 11-9-9 12:13 發表

基本上我現職的中心,主責就係處理有網癮的細路,這個的確是難題,但不是沒出路。

請問可否講多d解決方法呢?
作者: 社工小丙    時間: 11-9-9 12:41

作者: samuel89    時間: 11-9-9 13:11     標題: 回覆 5# 社工小丙 的文章

我阿仔應該唔系你舉例呢d......
佢鍾意上網打機, 目的就系想升高 lv, 純粹系注重娛樂消遣, "樂而不思進取", 佢既進取心就系升高 lv甘先難搞.........
作者: awah112    時間: 11-9-9 13:17

作者: samuel89    時間: 11-9-9 13:34

原帖由 awah112 於 11-9-9 13:17 發表
cut 左上網

講笑咩.....阿仔肯定"絕食抗議"啦.......

到時肯定變成"社工小丙" 舉例d case甘變成親子關係問題.....

作者: 社工小丙    時間: 11-9-9 14:10

作者: kikiboy    時間: 11-9-9 14:11

小丙哥哥,
屋企冇人打機佢就唔會打機(或者講唔太沉迷), 你同意呢個講法嗎?
作者: 社工小丙    時間: 11-9-9 14:13

作者: samuel89    時間: 11-9-9 14:16

原帖由 社工小丙 於 11-9-9 14:10 發表

咁就要了解佢升高lv 係為左乜? 如果因為高lv的話佢同學會讚佢欣賞佢既, 咁就可能係起佢身邊未夠多成功經驗, 需要靠打機呢種只要花時間就容易高lv的活動去實現, 咁樣要處理的話就係要諗點樣可以起佢生活上增加成功經驗。
又或者佢係追求打機的刺激, 咁就係搵d 更刺激, 但係對你來說比較健康的活動介紹俾佢囉。

咁就要了解佢升高lv 係為左乜?<---照我睇系性格問題, 佢做任何野都鍾意"高lv "過別人........佢唔系完全冇野"高lv "過別人, 但就系想樣樣都"高lv "過別人甘先難攪.....
作者: 社工小丙    時間: 11-9-9 14:27

作者: 社工小丙    時間: 11-9-9 14:37     標題: 回覆 12# samuel89 的文章

作者: kikiboy    時間: 11-9-9 14:44

原帖由 社工小丙 於 11-9-9 14:27 發表

但係最重要都係起佢身邊有冇一個滿足到佢需要的健康環境

請指教如何建立一個滿足佢需要的健康環境? 健康環境比較易明, 但如何滿足佢需要呢?
相信將讀書/打波/琴棋書畫/出街/旅行……填滿佢嘅生活空間咁樣係唔得嘅.
作者: samuel89    時間: 11-9-9 15:03     標題: 回覆 14# 社工小丙 的文章

我都明白阿仔打機上癮其實只系人"貪逸惡勞"的天性而已, 況且阿仔上癮程度並不是"超嚴重", 只是人的精力有限, 阿仔就系太注重enjoy 高lv 呢種快樂, 我既煩惱就系唔知阿仔幾時先會醒, 始終人生冇take 2.......唔通真系要俾阿仔放縱到生厭先會醒????
作者: 社工小丙    時間: 11-9-9 16:57

作者: 社工小丙    時間: 11-9-9 16:59

作者: awah112    時間: 11-9-9 17:17

作者: samuel89    時間: 11-9-9 17:23

原帖由 社工小丙 於 11-9-9 16:59 發表

其實你阿仔打機情況有幾嚴重?

緊張打機升lv情況多過緊張學業算唔算嚴重?
作者: 社工小丙    時間: 11-9-9 17:39

作者: samuel89    時間: 11-9-9 17:51

原帖由 社工小丙 於 11-9-9 17:39 發表

這是絕對~~~~~~~~~~~正常 的表現

你細個果陣, 你個腦會成日諗住玩果d 野, 定係諗住d 數點計, d 英文點串???

oh! my god! .......就系我果陣冇人提點, 家陣有唔少既後悔,遺憾.....所以先唔想阿仔"重蹈覆轍".......你竟然甘話我
作者: 社工小丙    時間: 11-9-9 18:00     標題: 回復 22# samuel89 的帖子

作者: samuel89    時間: 11-9-9 18:17

原帖由 社工小丙 於 11-9-9 18:00 發表
請接納「玩」係小朋友成長的一部份...
當然,作為家長係可以幫助佢揀d 佢鍾意,又有好處的東西來玩......

如果咩都唔玩得,到大個果陣,佢就倒返轉後悔、遺憾因為聽你講,冇左好多童年快樂經驗。 ...

其實我從不反對阿仔「玩」架,.....問題系佢緊張打機升lv情況多過緊張學業呢個心態我先會頂唔順咋........
作者: awah112    時間: 11-9-9 18:25

作者: awah112    時間: 11-9-10 17:10

作者: 社工小丙    時間: 11-9-12 16:20

作者: ALAL    時間: 11-9-14 09:20

有無這方面的書介紹?
剛看完裡宇俊哥本,有少少得益.

原帖由 社工小丙 於 11-9-12 16:20 發表
其實原理同呢段新聞的學生一樣,佢打機其實係為左滿足感,當佢發現數學俾到佢的滿足感更大,係可以唔打機既......當然, 要幫細路搵到一種可以取代到打機的代替品係困難的, 但有時亦都可以人為製造出來的 ...

作者: 社工小丙    時間: 11-9-14 14:57

作者: MonMonLam    時間: 11-9-15 13:39

我想問下, 點樣可以提升小朋友 (7 yrs)
既自我形象同自信心呢... 而佢又可能係屬於
學習障礙.... 上年一年班考最尾, 而且經常
唔合格, 今年 2 年班已開始抽離默書同輔導..
作者: 社工小丙    時間: 11-9-15 17:44

作者: eviepa    時間: 11-9-16 02:24

社工小炳:

你講的好有見地,小弟獲益不淺,專業係唔同既。

我個女乜野都好聽我話,乖乖女一個,唯一係上face book就可以用無法自拔去形容。我而家用密碼銷住部電腦,每日規定佢上網時間。搞到用控制既方法,而唔係講道理去說服囡囡有節制咁上網,真係唔似崇尚自由既eviepa既style。

其實我真係唔想用呢個下策去規限佢,但係唔係咁可以點?今日見到你既留言,我好開心。請問:

1. 我相信第一步係要搵到佢上face既目的,然後找尋較替代品。不過如果搵唔到替代品,咁又點?

2. 作為一種過渡安排,每日規定上網時間係唔係一個可行的做法?

eviepa
作者: 社工小丙    時間: 11-9-16 10:30

作者: samuel89    時間: 11-9-19 15:35

原帖由 社工小丙 於 11-9-16 10:30 發表

多謝讚賞,其實用控制方法冇話唔得既,問題係中間有冇溝通,同埋親子關係有冇因此受到傷害。
而聽你咁講,facebook似乎令到阿女好沉迷,我亂估咁諗,係唔係正正因為你阿女係「乖乖女」,所以facebook 就可以滿足到佢一d 壓抑左的 ...

「乖乖女」都沉迷facebook.......睇來"上網"="上癮"真系一個"世紀大難題".......
作者: Kanba    時間: 11-9-20 12:08

大人都上左網癮啦...

我由細就教個仔小心打機上網睇電視. 第時要提渠小心拍拖, 不過唔知渠到時肯唔肯聽lu..
作者: ChunTong    時間: 11-9-21 14:21

作者: 社工小丙    時間: 11-9-21 14:30

作者: 社工小丙    時間: 11-9-21 14:33

作者: Kanba    時間: 11-9-21 14:36

好難講架, 而今叫渠為食少尐都唔聽啦

作者: 社工小丙    時間: 11-9-23 17:22

作者: Kanba    時間: 11-9-23 18:26

Hi 小丙,

其實無咩事。為食好正常。反而我想問,我個仔小三開始,越來越鍾意講大話,可能為左唔想我地知渠D野,就編故仔,一個又一個,一層又一層,鑿爆都唔肯認。之後我地成日教渠唔好講大話,渠話已經無,但係渠已經爐火純青,無必要唔會講,講親就唔會畀你搵到破綻,唉,渠都知唔應該,但我都無哂渠符。

怎令渠改邪歸正呢。我地家庭好簡單,我地大人都唔講大話。
作者: eviepa    時間: 11-9-23 21:18

Kanba,

冒昧問句,你們對孩子是否很嚴厲?
作者: Kanba    時間: 11-9-23 21:46

Eviepa,

我們對他時惡時唔惡啦。媽咪晚晚同他有偈傾,很親密的。他也喜歡和我打球游泳。
作者: eviepa    時間: 11-9-23 22:32

Kanba,

沒有人一出生就喜歡講大說,講大話不合規範誰都明白。但如果講有話有較強的誘因,孩子就會慢慢養成講大話的習慣。

我之所以問你是否很嚴厲,就是知道,逃避責罰是孩子講大話的一個最常見的誘因。

孩子做了一些家長認為不合規範的事,很多家長都會責罰,可能是責備、或是更嚴重的體罰。但如果責罰非常嚴厲,孩子就會越面臨一個兩難局面:講真話會被重罰;講大話,雖然自知不好,但可能藉此逃避重罰。只要預期的責罰越嚴重,講大說的誘因會越大。講一次大話,逃避了重罰,就是一個很高的回報。久而久之,講大話的成本(大話講得多,就不覺得有多少的不道德,所謂一件糟,兩件穢)越來越輕,講大話的回報越來越大(講大話的技巧越來越高,被識穿的機會越低)。

從觀察親友及親友長大的過程,我發現嚴厲與講大話的相關性甚強,好像是孿生的一樣。

要孩子聽話聽教,責罰可能是一個方法,但不責罰也可以教到乖孩子。可能你也會記得,我從來不打、不罵、不哦,用的是欣賞、讚賞、鼓勵。然而,我女兒的乖,在親友中是有名的。

如果嚴厲與寬容都能教好孩子,為何不採取寬容的方法對著自己的至愛呢?

你的「時惡時唔惡」,我喜歡後半部分,如果剷除了前半部,可能兒子講大話的惡習會慢慢改善。

作者: Kanba    時間: 11-9-23 23:08

啊,感謝你。
作者: 社工小丙    時間: 11-9-26 10:21     標題: 回復 44# eviepa 的帖子

作者: samuel89    時間: 11-9-26 11:53

原帖由 社工小丙 於 11-9-26 10:21 發表
^_^" 給你一個"讚" !!!

想請教一下你的專業社工經驗.......
原帖由 eviepa 於 11-9-23 22:32 發表
要孩子聽話聽教,責罰可能是一個方法,但不責罰也可以教到乖孩子。可能你也會記得,我從來不打、不罵、不哦,用的是欣賞、讚賞、鼓勵。然而,我女兒的乖,在親友中是有名的。

如果嚴厲與寬容都能教好孩子,為何不採取寬容的方法對著自己的至愛呢?

你的「時惡時唔惡」,我喜歡後半部分,如果剷除了前半部,可能兒子講大話的惡習會慢慢改善。

我相信大部分的家長是「時惡時唔惡」類型,少部分是「時時都甘惡」類型, 更少部分是「時時都唔惡」類型(因為這類型不單家長本身難做到,像我呢d比較傳統的中國文化思想,甚至會覺得子女只接受寬容的一面,好似有違老子的"道"及孔夫子的"中庸之道").......

想請教一下你的專業社工經驗對以上3種類型數量比例是否如我估計(可否有更準確的數字).....另「時時都唔惡」是否真的完全可行, 教出來的子女會否有機會變成"溫室的小花",從而產生另一類的問題....謝謝!
作者: 社工小丙    時間: 11-9-26 13:06

作者: samuel89    時間: 11-9-26 13:45     標題: 回覆 48# 社工小丙 的文章

.......可惜我自認冇甘高EQ

另外我始終覺得給小朋友經歷一下"惡"都沒有什麼大不了(我始終不相信D心理專家的所謂"少年陰影論")
作者: eviepa    時間: 11-9-26 21:37

社工小丙:

很多謝有你這個專業的人來解釋。小弟很喜歡看這些正統的心理學文章,看得多了,就像「熟讀唐詩三百首」一樣,也能講一些。但境界當然比不上專業的。

在朋友當中,甚至眾多高手的BK裡,我有可能是將正統心理學理論落實到真正教仔層面的第一人。

我記得在我女兒還在媽媽肚子裡時,和幾個女人討論。我斬釘截鐵地說,和太太已經有了共識,一生都不會打女兒一下。當時所有人都說不可能:

1. 不打會使女兒嬌縱,將來容易有行為問題。
2. 還沒有孩子可以唱高調,到給孩子弄得生氣時,便控制不了情緒,不可能會有這麼高的EQ不去打女。

到今天,我可以說,那幾個朋友的擔心、預測完全落空。我不但不打女兒,連罵也不罵,甚至在女兒幾歲時已經告訴她,爸爸一輩子都不會採取責罵的方法作為教育工具。反而多用欣賞、讚掌、鼓勵的方法。

另外,我女兒不但行為沒有甚麼大問題,反而是親友認為很乖的一個,而且性情樂觀合群,學業不錯。還有最重要的是和我的關係極好,她很喜歡和我聊天,經常聊得大家都很開心。

除此以外,我還採用了很多心理學家覺得很好,但很少香港家長採用的方法。我覺得幾乎每種方法都能收到預期效果。這些都是正統心理學家帶給我和我家人的好處。

希望能多見你的留言,讓小弟多學一些。
作者: annie40    時間: 11-9-28 17:28     標題: 回復 7# eviepa 的帖子

eviepa,  你有足够当社工的条件, 佩服!
作者: 社工小丙    時間: 11-9-30 10:57

作者: ALAL    時間: 11-10-3 18:30     標題: 回復 1# 社工小丙 的帖子

常常追看這裡的帖子,好有用.
作者: 社工小丙    時間: 11-10-7 16:46     標題: 回復 53# ALAL 的帖子

作者: rchchan0505    時間: 11-10-9 23:45

小丙,

我真的很欣賞你,措詞精;又簡潔,實例多!做社工都好忙ga la,你重咁有心黎幫人!謝謝你!

我都有讀專業輔導學碩士,上完又再跟大師學教仔成2年,我就係學「恩威並重」。真係吾易做,可幸我囡囡就有好好情緒,好懂事。不過佢現在得果3歲9個月,我估青少年期係最大考驗。但我相信有良好親子關係係跟基。
作者: 社工小丙    時間: 11-10-10 14:28     標題: 回復 55# rchchan0505 的帖子

作者: ALAL    時間: 11-10-20 10:33

我個仔有食物敏感,但現上了中學不肯吃家裡早餐,他說無胃口,但他應該是在學校吃零食. 我現早上煮烏東加肉粒,腸粉,有時煎肉餅造送,有時食無蛋麵包,或食自包餃子.
小學無小食亭就可以控制,現在好煩努,食錯野會皮膚敏感,但他一於好少理,小丙你有無計?
真是不明白點解D男仔造野會不計後果!
作者: 社工小丙    時間: 11-10-20 11:00     標題: 回覆 57# ALAL 的文章

作者: samuel89    時間: 11-10-20 11:14

原帖由 社工小丙 於 11-10-20 11:00 發表
皮膚敏感最嚴重有咩後果?
我唔清楚阿仔的情況, 但係我估最多咪睇下西醫, 佢唔怕的話, 就讓他自己撞一次板啦, 不過事前提醒他如果真係因為學校亂食野而要睇醫生, 診金起零用度扣囉~_~"
唔知得唔得架, 你自己點睇? ...

我大仔性格超"孤寒"(我直情怕佢太"慳"食唔飽,餓壞身體,) 所以整整下我完全冇限佢既零用, 即系佢差不多用完d錢就幫佢銀包"自動增值"....請問甘做法有冇大問題架
作者: annie40    時間: 11-10-20 12:11

原来你的儿子跟我女儿是如此相似, 我都是帮佢銀包"自動增值"的, 因为连章百达通增值,明明想入三百元, 佢都要同我讲价话入一百元就够. 如果被佢发现有店铺卖二元一个菠萝饱, 佢一定唔肯用五元买一个.我冇限佢既零用,因为她真的不会多用一分钱.

我老是在担心这些节俭一族, 未来有否动力揾钱!

原帖由 samuel89 於 11-10-20 11:14 發表

我大仔性格超"孤寒"(我直情怕佢太"慳"食唔飽,餓壞身體,) 所以整整下我完全冇限佢既零用, 即系佢差不多用完d錢就幫佢銀包"自動增值"....請問甘做法有冇大問題架 ...

作者: samuel89    時間: 11-10-20 12:20

原帖由 annie40 於 11-10-20 12:11 發表
原来你的儿子跟我女儿是如此相似, 我都是帮佢銀包"自動增值"的, 因为连章百达通增值,明明想入三百元, 佢都要同我讲价话入一百元就够. 如果被佢发现有店铺卖二元一个菠萝饱, 佢一定唔肯用五元买一个.我冇限佢既零用, ...

吓.....終於搵到個甘似我大仔性格既人 , 我仲以為佢系絕晒種既別類特殊分子,.... 佢連買轉筆都要格價, 聽同學講話旺角間文具店又平又多款, 點知同佢去到,原來周圍都有得賣, 只系賣平左一,二元咋
作者: awah112    時間: 11-10-20 12:25

作者: samuel89    時間: 11-10-20 12:29

原帖由 awah112 於 11-10-20 12:25 發表

你同佢講要計''時間成本''架...

唉.....佢計得明計''時間成本''呢條數,就唔會甘"孤寒"啦
作者: annie40    時間: 11-10-20 13:26

孩子无工作, 多左时间都是'游魂'居多, 所以好难明白甚么是''時間成本'' , 被浪费''時間成本''的是佢阿妈. 跟她购物一味嫌贵, 行完一间又一间. 有次laptop 的earphone 坏了, 带她去earphone专门店, 物品质数高, 她一看价钱马上拉我走, 好!就去'Broadway' 去'Fortress' 物美价廉,随便挑一个便是, 那知七八十元货仔都嫌贵,最后她记得西环街市附近有间小文具店有earphone, 然后她有天放学就专程去买, 挑了一个十多元的. 用左两个月, 暂时未坏.

哎! 我甘大个人, 都唔知香港仲有十多元的earphone卖, 简直是上了一堂'Discovery'.

小女应该跟令郎交友, 分享吓他们的'心德'. 这类孩子傻头傻脑, 好处是长大后欠卡数的机会不大.

原帖由 samuel89 於 11-10-20 12:29 發表

唉.....佢計得明計''時間成本''呢條數,就唔會甘"孤寒"啦

作者: annie40    時間: 11-10-20 13:29

令郎的同学仔都好'乐于助人' , 恭喜!

原帖由 samuel89 於 11-10-20 12:20 發表

吓.....終於搵到個甘似我大仔性格既人 , 我仲以為佢系絕晒種既別類特殊分子,.... 佢連買轉筆都要格價, 聽同學講話旺角間文具店又平又多款, 點知同佢去到,原來周圍都有得賣, 只系賣平左一,二元咋 ...

作者: HY412    時間: 11-10-20 14:05

完全正確! 我和我囡囡都是此類人 !!
我連信用咭有免年費的都唔多要, 一張起, 二張止 !!

不用擔心"这些节俭一族, 未来有否动力揾钱!", 我當年好有動力工作+搵錢, 只係唔會隨便浪費金錢!

原帖由 annie40 於 11-10-20 13:26 發表
这类孩子傻头傻脑, 好处是长大后欠卡数的机会不大.

作者: samuel89    時間: 11-10-20 14:12

原帖由 HY412 於 11-10-20 14:05 發表
我連信用咭有免年費的都唔要, 一張起, 二張止 !!

我已經用"孤寒"甘負面既形容詞都甘多人對號入座  睇來"孤寒"真系中國人既節儉"美德"
作者: annie40    時間: 11-10-20 14:16

Thank you for encouragement!

原帖由 HY412 於 11-10-20 14:05 發表
我連信用咭有免年費的都唔多要, 一張起, 二張止 !!

不用擔心"这些节俭一族, 未来有否动力揾钱!", 我當年好有動力工作+搵錢, 只係唔會隨便浪費金錢:wa ...

作者: annie40    時間: 11-10-20 14:22

好彩是呢班"孤寒友"依然有不少朋友, 仲系朋友们父母的'至爱'同学仔, 唔会乱驶钱, 安全系数高.是极品也

原帖由 samuel89 於 11-10-20 14:12 發表

我已經用"孤寒"甘負面既形容詞都甘多人對號入座  睇來"孤寒"真系中國人既節儉"美德"

作者: HY412    時間: 11-10-20 14:25

我們對家人一D都唔會"孤寒", 保證佢地有溫飽 !!

每年我和老公生日, 囡囡會買生日禮物或請我地食飯再加送一封利是給我們(好似身份互換).

原帖由 samuel89 於 11-10-20 14:12 發表

作者: samuel89    時間: 11-10-20 14:26     標題: 回覆 64# annie40 的文章

十多元的earphone同d貴野系有少少分別架, ......失真雖然唔系個個都聽得出, 但細聲左好多就當你系d嘈吵既地方就好容易分別到啦.....
作者: HY412    時間: 11-10-20 14:27

完全正確 !!

原帖由 annie40 於 11-10-20 14:22 發表
好彩是呢班"孤寒友"依然有不少朋友, 仲系朋友们父母的'至爱'同学仔, 唔会乱驶钱, 安全系数高.是极品也

作者: annie40    時間: 11-10-20 14:51

吓? 物得少少分别咋? 我以为差别很大添. 我原本想买专门店的一款,好美观的欧洲货卖HK$285. 跟十多元差成二十多陪. 要接受教育培训唔好乱买东西的似乎是我?

原帖由 samuel89 於 11-10-20 14:26 發表
十多元的earphone同d貴野系有少少分別架, ......失真雖然唔系個個都聽得出, 但細聲左好多就當你系d嘈吵既地方就好容易分別到啦.....

作者: samuel89    時間: 11-10-20 14:55

原帖由 HY412 於 11-10-20 14:25 發表
我們對家人一D都唔會"孤寒", 保證佢地有溫飽 !!

每年我和老公生日, 囡囡會買生日禮物或請我地食飯再加送一封利是給我們(好似身份互換).

...

甘我大仔"極品"好多.......
佢睇d錢唔止睇得好大, 仲分"親疏有別"架......好似如果有叔父一齊, 佢就想買咪野都叔父俾錢, 唔想我俾錢,......
作者: samuel89    時間: 11-10-20 15:02

原帖由 annie40 於 11-10-20 14:51 發表
吓? 物得少少分别咋? 我以为差别很大添. 我原本想买专门店的一款,好美观的欧洲货卖HK$285. 跟十多元差成二十多陪. 要接受教育培训唔好乱买东西的似乎是我?
...

除非你系d對聲音勁敏感既發燒友,基本上有牌子既earphone你都分唔出有咪唔同, 雜牌十多元的earphone系差少少普通人有比較(同有牌子一齊比)都好客易分到, 冇比較果陣我就分唔到啦.....
作者: 社工小丙    時間: 11-10-20 15:05

作者: annie40    時間: 11-10-20 15:11

哗! 厉害!  请'耐唔中'报导吓令郎D发展, 这里随时可以见证一个'伟人', 或者是'孤寒财主'的旦生传奇!

原帖由 samuel89 於 11-10-20 14:55 發表

甘我大仔"極品"好多.......
佢睇d錢唔止睇得好大, 仲分"親疏有別"架......好似如果有叔父一齊, 佢就想買咪野都叔父俾錢, 唔想我俾錢,......

作者: samuel89    時間: 11-10-20 15:15     標題: 回覆 76# 社工小丙 的文章

我有同佢講過架......不過都唔知佢唔明or性格真系好難改,佢總系不時表現出「孤寒」呢種特性......,我一直都唔太信使仔女使慣用慣, 大個果陣就會養成[大使]性格(所以我寧願信性格影響大過教育)........
作者: annie40    時間: 11-10-20 15:32

可否换个角度, 换个形容词取代「孤寒」, 可以形容孩子做人好'军真', 精打细算未尝不可!

可能是samuel君你太'梳爽' , 令郎非常细心, 想保护爸爸而已!

原帖由 samuel89 於 11-10-20 15:15 發表
我有同佢講過架......不過都唔知佢唔明or性格真系好難改,佢總系不時表現出「孤寒」呢種特性......,我一直都唔太信使仔女使慣用慣, 大個果陣就會養成[大使]性格(所以我寧願信性格影響大過教育)........ ...

作者: samuel89    時間: 11-10-20 15:46

原帖由 annie40 於 11-10-20 15:32 發表
可否换个角度, 换个形容词取代「孤寒」, 可以形容孩子做人好'军真', 精打细算未尝不可!

可能是samuel君你太'梳爽' , 令郎非常细心, 想保护爸爸而已!

...

阿仔做人真系好'军真'+ 精打细算......我都系比較'军真'既性格, 但就同精打细算無緣啦.....但阿仔就真系發揮到"淋漓盡致", 所以用「孤寒」形容佢,d親友都冇人反對, 甚至認同
作者: annie40    時間: 11-10-20 17:07

阿仔好可爱,做事精明(精打细算也应该归结为精明的一种), 恭喜你!

原帖由 samuel89 於 11-10-20 15:46 發表

阿仔做人真系好'军真'+ 精打细算......我都系比較'军真'既性格, 但就同精打细算無緣啦.....但阿仔就真系發揮到"淋漓盡致", 所以用「孤寒」形容佢,d親友都冇人反對, 甚至認同 ...

作者: ALAL    時間: 11-10-21 21:16

他很胖,我昨晚叫他吃少D飯,早上就可吃早餐,點知今早吃完話
好'劑',想嘔! 無乎!
下一步要試下你個方法拉!

原帖由 社工小丙 於 11-10-20 11:00 發表
皮膚敏感最嚴重有咩後果?
我唔清楚阿仔的情況, 但係我估最多咪睇下西醫, 佢唔怕的話, 就讓他自己撞一次板啦, 不過事前提醒他如果真係因為學校亂食野而要睇醫生, 診金起零用度扣囉~_~"
唔知得唔得架, 你自己點睇? ...

作者: vickycheung36    時間: 11-10-25 11:07

社工先生,

你好, 我想問小女現五年班, 做功課超慢, 她無論多功課/小功課每天都做到11:00有時都末能完成要我5:30 叫她起身做. 星期五她要放假回來不做功課, 星期六全日要出KLN無做, 星期日又做至11:00 日復日,月復月, 年復年, 根本沒時間溫書默書都沒時間溫, 成績當然冇進步. 我已想了很多方法送小禮品/罵又跟她說如果你早些完成可去街...都試過. 每次做功課她都拖, 容易做的難的都拖. 有什麼方法? 是否心理問題:(
作者: 社工小丙    時間: 11-10-25 12:28

作者: vickycheung36    時間: 11-10-25 14:00     標題: 回覆 84# 社工小丙 的文章

第一, 一入小一我發現她做功課做得很慢已做了評估, 結果是沒問題.  普通小朋友一個.
第二, 她一做功課我便會關電視我相信沒有東西會影響她.
第三, 拖長來做真的一些好處都沒有, 沒時間看電視/玩/玩電腦仲看見一個黑口黑人面的人
第四, 她喜歡玩電腦, 我亦試過如果在10:00前完成功課會給她30分鐘玩, 但末試過成功:evil:
作者: samuel89    時間: 11-10-25 14:37

原帖由 vickycheung36 於 11-10-25 14:00 發表
第一, 一入小一我發現她做功課做得很慢已做了評估, 結果是沒問題.  普通小朋友一個.
第三, 拖長來做真的一些好處都沒有, 沒時間看電視/玩/玩電腦仲看見一個黑 ...

我估她愈做得慢, 你愈來愈"勞氣",愈來愈多"花樣"俾她"嘆", 她自然就愈來愈"enjoy".......
作者: vickycheung36    時間: 11-10-25 14:58

不是...那麼變態
作者: 社工小丙    時間: 11-10-25 15:05

作者: samuel89    時間: 11-10-25 15:17

原帖由 vickycheung36 於 11-10-25 14:58 發表
不是...那麼變態

不是變態......系自然反應而已......個loop系你陪她不斷甘循環,自然大家都跳唔出.....
作者: vickycheung36    時間: 11-10-25 15:28

那你覺得要用什麼態度?
作者: samuel89    時間: 11-10-25 15:43     標題: 回覆 90# vickycheung36 的文章

社工小丙都話:
請媽咪細心諗下阿女其實係因為甚麼「原因」而做得慢, 一定有的, 未找到而已......

我覺得要先用平心靜氣態度.......最重要系做唔晒功課個天唔會跌落來架.....試下先等她試下做唔晒功課點去面對老帥.....
作者: csy_ma    時間: 11-10-25 21:28

原帖由 samuel89 於 11-10-25 14:37 發表

我估她愈做得慢, 你愈來愈"勞氣",愈來愈多"花樣"俾她"嘆", 她自然就愈來愈"enjoy".......mouth:" />

我真係試過咁既case,不過唔係我個女,而係同我女一齊玩"百子格"練習既其中一位小朋友。

呢兩年,每逢長假,我都會找幾位小朋友同我囡一齊預習中英文,做百子格,玩兩分鐘演講遊戲、互評,看卡通或閒書,吃茶點……然後看所餘時間才落乒乓球室或公園或沙灘真玩。其中有一位小朋友,鬥快做"百子格"時總比人慢,最快果個做六七分鐘,之後既做十多分鐘,到佢,同一批數會做廿多分鐘 結果,全世界等佢做完,佢似乎完全唔介意人地望住佢,做錯咗,仲好"他條"咁慢慢用塗改液塗,等乾,完全睇唔出佢參與緊鬥快比賽(果樣真如Samuel所說,表情仲好enjoy,一d都唔驚我對噴出火既眼倔實佢)。

我試過鬧,鬧得最厲害果次,佢跟住做快咗好多,第二名,雖然都錯咗十幾題,但時間快咗成倍。不過,鬧既有效時間好短,人地個女,我又唔想面目咁猙獰……

亦試過改簡單既數俾佢做,佢竟然好似示威咁同佢隔籬講:嗱,唔好做咁快,咪可以做淺D囉,慶得我 結果都係要俾佢返統一既題目,但係同佢講,假如佢今日做既速度同準確度差過昨日(百子格向來係最少兩星期內做同一批數,同昨日之我鬥快同鬥準),那明天就不用來了 。結果,佢似乎冇刻意做得咁慢,每日都快咗或者準咗。

所以,搞清楚動機好重要。
作者: csy_ma    時間: 11-10-25 22:12

原帖由 vickycheung36 於 11-10-25 14:00 發表
第三, 拖長來做真的一些好處都沒有, 沒時間看電視/玩/玩電腦仲看見一個黑 ...

Vicky:

我囡都係小一時做功課做得很慢,好多時,入房看她時,只見佢在游魂,不是玩文具,就是目光呆滯,加上小一既抄寫功課對佢地黎講幾吃力(我囡仲因為鍾意個老師,特別俾心機寫,結果又係寫得特別慢 ),真係會做到好夜

果時開始上BK搵料想轉校,亦同時試咗:每一份功課都有規定時限:一般係30分鐘,假如佢30分鐘內完成一份功課,那原定做該份功課既時間,就俾佢休息或自由活動(但唔可以開電視),咁佢有時真係會做得快咗。

仲有要留意佢有冇用心做功課。我囡經過如地獄般既小一適應期,做功課方面係愈有改善,但佢碰着喜歡既老師,係會特別用心做功課既。例如做中文筆記,要寫主旨,段意同做三句句子咁,佢既作句分分鐘過百字,由作句變作段,自然做得慢,但又唔可以打擊佢既心機

不過,呢個情況,愈高年級就愈有改善。我為咗唔打擊佢做功課既積極性,從來唔會俾佢做額外既補充或者叫佢溫書,結果,佢反而肯響學校既轉堂或者雨天小休時趕做功課。(反而響臨近測考,我同佢講,做完功課要溫吓書勒,佢響學校做既功課量即刻會少咗
奇怪的是,小朋友在學校做功課時又真係好似做快 D? 但係,佢響屋企做時真係會慢,有時我嬲得滯,會到一個時間就會收野唔俾佢做,要佢瞓。佢會喊晒 ,之後亦會趕快完成(我睇書,其實最好唔好心軟,同食飯一樣,過咗時就冇,收拾書包睡,等學校老師對付佢)(但係最好先同老師溝通一下)。

小朋友若晚晚都過十點瞓,再晨早就返學(我囡大概七時左右要出門,六點九左右就要起床),放學返黎屋企,其實都好攰,要集中精神唔係咁易。假如可以,試吓俾佢瞌一陣(時間長短好睇小朋友既需要同精神狀態)再做,可能效率會高D。做功課前同佢傾,叫佢預計一下每份功課大概需要既時間,做快咗有鼓勵,咁可能都多D改善既動力。

我囡學校每星期有兩日補課,其餘一至日都有課外活動(全部係佢選擇要保留既,我地既協議係:如佢成績保持於八十分以上,就可以繼續,否則要選擇捨棄),都好辛苦 所以有時佢上完活動,已很累,佢會提出讓佢先睡,翌日凌晨再起床做功課。我因為看過發明"百子格"既教育家話佢都有個玩田徑既學生都係咁,運動過後早睡,再早起做,更具效果,所以都俾囡囡咁做。唔知點解,佢晨早起床做功課時,可能因為精神狀態較好,又有時限,所以做得較快,好少係做唔切既。不過對於雙職媽咪來說,咁做似乎太辛苦了?

以我既經驗,假如一旦周日夜瞓,跟着的整個星期既學習都會比較辛苦。睡眠,對一個小學生可能係好重要既,您試下搵次讓佢瞓得好好之後做功課,睇吓會唔會效率好D?
作者: csy_ma    時間: 11-10-25 22:41

原帖由 awah112 於 11-10-20 12:08 發表
靜思語

http://163.20.67.193/wang/wang34.htm

看Awah分享既靜思語想起:
小孩子,其實是聽人讚佢時,果個人講既話最入腦。

曾分享過有位舊同事,係落學校去幫D社工都搞唔掂既小朋友既,佢講,佢既魔法棒好簡單:一見到小朋友稍有改善,就即時讚 佢仲係蹲低身,同小朋友眼對眼先讚(雖然以我地睇黎,果位小朋友既行為真係唔讚得落)。

有個case,係家長夫婦帶埋小朋友黎尋求協助,導師需要同家長單獨談,請小朋友響出面同我地玩。玩釣魚機,俾佢贏咗幾次,驚佢睇得出我地明讓佢,所以贏返次,點知佢即刻收晒我地既魚竿,然後嘭聲衝咗入面談房。家長同導師都請佢出返去,我地又同佢玩第樣,結果佢又唔耐煩,再衝入去,如是者續兩次。導師出黎,就係蹲低身要小朋友望住佢,先讚:我認為你今日抵讚,因為你第二次衝入黎前有敲門,我認為你今日抵讚,因為你衝入之前逗留響出面既時間愈黎愈長……

我知道,家長總係會挑出囝囡既毛病,好多人都同我講,我對阿囡較對其他人惡好多。對最親近既人,總係容易忽略咗佢既好處,而聚焦響佢既缺點度……諗返上述既例子,都係決定聽朝搵D野黎讚返阿囡先
作者: csy_ma    時間: 11-10-25 23:46

回覆 25# shevachevy 的文章

我一放工會馬上做晚餐.(我沒有工人) 補習班完會問老師進度. 吃晚飯後會和她一起做功課. 早上送她上學, (我家往大埔在九龍上學)在路上我會跟她說最近進步了很多. 再努力會有好成績. 就算考不到好中學都唔緊要, 我們都要做好些.這樣算不算努力? 這樣算唔緊張嗎? 我覺得我就是太緊張, 令她太依賴補習, 我亦太依賴補習,但我真是教不到. 才問一下各家長意見. 我仲想講我們只是普通的家庭, 但在補習方面開支亦不少.

再睇返您講既時間表,妳個女要上完補習班、食完飯先做功課?咁都做得晒就唔算慢喎?

佢會唔會係好期待您同佢一齊做功課果段時間,所以之前故意拖延呢?

假如成績都冇咩改善,真係考慮吓好多網友既意見:停咗補習班佢。當然,停之前要同囡囡溝通,大家一齊搵出個原因,假如佢唔想上,就要佢答應某D野,再順勢停咗佢?

會唔會考慮唔好做晚餐,吃些簡單的食物,令到您自己身心唔好咁疲累,省吓些精力同家人聊聊天?

小朋友既野,假如自己肯發力,外力幫忙先至有用。
囡囡之前有兩個同級朋友成績都唔係咁好,佢父母會不斷同佢地講數,去補習社唔得,停,去爺爺嫲嫲度,做功課既進度都冇改善,停……要不斷嘗試唔同既方法。其中有個男孩子,係去咗一間好有心既補習社,導師會響成班小朋友前讚佢,慢慢培養到自信,成績就見改善(但首先都係要個小朋友肯受教至得,因為個導師都話,都有其他小朋友無法改善既);另一位小朋友,要求唔去咁多補習社,情願在家做佢她話呀邊邊個同學都做咗既數學補充,結果,佢攞咗次一百分 自信返咗黎,就更積極咗去做。

假如成績唔好,我贊成要搵佢最有信心果科入手,先谷起果科,建立咗小朋友既自信同上進心,再作補底。

我囡都係咁 佢自小英文最好,反而最肯上英文既課餘活動,如朗誦同作文,我想叫停佢都唔肯。成績稍遜既數學,我點游說佢都唔肯再進補,偏偏好多時,數學反而係多做就得既 至於佢最弱果科中文……我只係在考試前同佢一齊做吓補充就算了,所以仍然唔係咁好

您囡囡其實已經好聽話,肯上咁多補習。不過,有時真係唔係多上就得既,要佢首先肯自己去吸收先至得。先停咗其他,上攻科對佢黎講最鍾意,亦最易上手既科目,等佢有滿足感先?

小學D野其實唔難,小朋友有心做既話,可能可以好快咁改善,好似我之前講果兩位男孩子咁,佢父母話本來佢地成績係band3既,因為大個咗識諗,會自發同上心去學,已升上band2,且band1在望添

可能,除咗要多同囡囡溝通外(記住係溝通,最好盡量誘佢講野,俾佢講七成以上,您講三成或以下,先叫有效溝通),而家您搵個有心有技巧,又同您個囡夾到既補習老師,是最能幫到妳既?
作者: redkoni    時間: 11-10-26 00:40

原帖由 csy_ma 於 11-10-25 22:41 發表

我知道,家長總係會挑出囝囡既毛病,好多人都同我講,我對阿囡較對其他人惡好多。對最親近既人,總係容易忽略咗佢既好處,而聚焦響佢既缺點度……諗返上述既例子,都係決定聽朝搵D野黎讚返阿囡先

希望你鬧阿囡果陣的惡言, 唔係好似你揮的利筆和著墨而排山倒海湧出來的文字咁多就好喇, 否則睇怕阿囡有口難言.

作者: csy_ma    時間: 11-10-26 09:19

原帖由 redkoni 於 11-10-26 00:40 發表

希望你鬧阿囡果陣的惡言, 唔係好似你揮的利筆和著墨而排山倒海湧出來的文字咁多就好喇, 否則睇怕阿囡有口難言.

Redkoni :

所以我話親子關係其實係好貼身既民主實踐場

講起呢個題目,我想湧出黎既字可能仲多 。簡單黎講,我囡好有可能係8號仔,同親近既人相處,會出現如類似朋友博文講既情況(http://enneagramhk.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=1962107)。而據朋友分析,我應該係4號(本來個blog有篇好像是寫我的故事,但我遍尋不獲,可能是刪掉了?),做事較為隨心,又會有不太健康既2號傾向,所以,通常係以"爛好人"既形象存在:;pppp: 。而我囡,一個疑似8號(話疑似,因為8號好多時都係品學兼優,且較早熟。不過亦有中學才發力既例子),則是多事的管家婆。

假如她不是我囡,遇著她那樣性格的人,我大概不會選擇跟她深交--我是那種當別人最初踏過我的容忍界線時,不會有強烈表示的人,甚至,連自己也不會有太大感覺--人性,往往是一進一退,當人發現你的界線模糊後,便有可能真會踏進來。而我,則像鐘擺般,當意識到被踏時,通常已積累了頗多"委屈"的感覺,會有很強烈的反應。
某程度上,我討厭角力,所以,隨着年紀大了,就會選擇避開那些有可能會踏進我的觸雷區的人。可是卻沒可能避開女兒……惟有臨老,學習用另一種跟人相處的方法……

這真是個很難學的課題呵
作者: vickycheung36    時間: 11-10-26 11:15

csy_ma,

我時時都看你的文章, 今次得到你的回覆我很開心....
作者: samuel89    時間: 11-10-26 11:17     標題: 回覆 92# csy_ma 的文章

請問"百子格"練習是否就是縱橫交錯果d填字遊戲嗎?

我諗做得慢既小朋友好多其實系d"吹毛求疵"高要求既性格, 佢地睇做野既角度有自己既一套標準, 以做功課為例,佢地enjoy既每個字點先可以寫到自己既標準, 點先可以寫到好似畫甘, ......所以佢地根本就唔會理仲有幾多功課未做, 成績好唔好, 你同Vicky自然就愈睇愈唔順眼, 睇到夜深乾著急, 所以我話她有她enjoy, 你有你急,根本都溝通唔到
作者: redkoni    時間: 11-10-26 11:21

原帖由 samuel89 於 11-10-26 11:17 發表
我諗做得慢既小朋友好多其實系d"吹毛求疵"高要求既性格

Good point !  

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5