教育王國

標題: deleted [打印本頁]

作者: kelvinchan3344    時間: 11-9-8 22:49     標題: deleted

deleted
作者: kelvinchan3344    時間: 11-9-8 22:56

ACCMom  (男)
iristam (女)
janssenma (男)
NOPAN (男)
gundomwing (男)
kelvincheng (男)
kelvinchan3344 (女)
作者: ACCMom    時間: 11-9-9 09:07

謝謝建立平台!  我阿仔好大頭蝦, 好彩呢度可以收到料!
作者: janssenma    時間: 11-9-9 09:41

Hi, 大家好!

我仔琴日無帶家課冊番屋企,到我夜晚上網先check到仲有樣功課未做,今早早10分鐘morning call佢起身做!真大頭蝦!

你地今晚會去中秋晚會嗎?我地會到!
作者: iristam    時間: 11-9-12 14:53

大家好呀,我個囡囡都十分烏龍的,希望大家可以互相幫忙,互相進步啦......
作者: NOPAN    時間: 11-9-14 01:59

報到, 本人十分烏龍, 真係多得大家既提點呀.

唔知上星期中秋晚會有無見到大家呢
作者: PaperCup    時間: 11-9-15 14:34

大家好!  我囡囡都是1A班的, 請多多指教!

想請問大家, 你們上週綜藝科(視)有沒有收到學校派發的書法用具?  因我囡囡說沒有收過  
但我看到之前收到的綜合藝術科備忘, 說明在第三週要帶備書法用具, 即應該是明天帶(Day D)!!  所以想請問一下你們小朋友有無收過書法用具, 還是我囡囡大頭蝦上週綜藝科(視)沒有帶書法用具回家? 定係書法用具是留在學校, 不用帶回家?
謝謝回覆!
作者: janssenma    時間: 11-9-15 15:20

我從無見過書法用具,會唔會係佢地仲未用過,所以唔洗帶回家著?
作者: ohmama    時間: 11-9-15 15:26

書法用具是上視藝課當天派,我女1D, day A 當天派,並有功課帶回家做。
作者: gundomwing    時間: 11-9-15 15:27

我小朋友都沒有收過書法用具.
哪明天的綜藝科(視)要帶視藝具工具袋嗎?
作者: PaperCup    時間: 11-9-15 16:13

我之前就是從其他P1班家長得知有小朋友收到書法用具, 但我囡囡說沒有收過, 所以想知道1A家長的小朋友有無收過?  如上一堂視藝科都沒有收過, 那我估明天應只需要帶視藝用具及畫袋!
作者: hifriend    時間: 11-9-15 19:02

I think they have Chinese 書法 tomorrow (for class 1A), i remember seeing a notice saying that there is 書法 class this week and next week.  But I can't find that notice.  I presume the kids will get the 書法 material on the first 書法 class.  What do you think?

原帖由 PaperCup 於 11-9-15 16:13 發表
我之前就是從其他P1班家長得知有小朋友收到書法用具, 但我囡囡說沒有收過, 所以想知道1A家長的小朋友有無收過?  如上一堂視藝科都沒有收過, 那我估明天應只需要帶視藝用具及畫袋! ...

作者: kelvincheng    時間: 11-9-15 23:03

1A的書法用具應該在第一次書法堂派發(即明天Day D),所以現在沒有是正常的.

但我明天都會叫阿仔帶視藝用具(如手袖,圍裙)和視藝袋返學,順便可以裝返啲書法用具返屋企.
作者: PaperCup    時間: 11-9-16 00:35

如大家的小朋友都沒有收過書法用具,那應該是明天派發。
作者: hifriend    時間: 11-9-16 16:18

Today's 書法 homework, is it due on Monday or next 書法 class (Sept 23)?  Anyone know?
作者: gundomwing    時間: 11-9-16 16:46

請教各位中文科說工(一)怎樣做?
作者: janssenma    時間: 11-9-16 17:33

我ge做法係,叫佢讀第一part個d詞語(PTH),聽下讀得岩唔岩,然後第二part brief佢一次(e.g.讀一次佢唔識ge字),每個item叫佢自己諗下講咩,跟著比三分鐘佢自己beng埋練習,跟著俾佢rehearsal一次,跟著正式"表演",我會錄低俾佢睇,跟著比分同comment.

不過,我剛睇完家課,點解琴日同今日都做說工一?!
原帖由 gundomwing 於 11-9-16 16:46 發表
請教各位中文科說工(一)怎樣做?

作者: kelvincheng    時間: 11-9-16 20:01

阿仔話下次書法堂(23/9)先交, 不過我都會叫佢係呢個weekend做完, 費事等佢拖長嚟做.

原帖由 hifriend 於 11-9-16 16:18 發表
Today's 書法 homework, is it due on Monday or next 書法 class (Sept 23)?  Anyone know?

作者: kelvincheng    時間: 11-9-16 20:09

好方法.

我估家課日誌這兩天都寫要做說工,只是想提醒家長下星期一要交說工.

原帖由 janssenma 於 11-9-16 17:33 發表
我ge做法係,叫佢讀第一part個d詞語(PTH),聽下讀得岩唔岩,然後第二part brief佢一次(e.g.讀一次佢唔識ge字),每個item叫佢自己諗下講咩,跟著比三分鐘佢自己beng埋練習,跟著俾佢rehearsal一次,跟著正式"表演",我會錄低 ...

作者: kelvinchan3344    時間: 11-9-16 22:25

終於出了班級的合照

亞女第一日就打爛了毛筆墨碟...
作者: kelvincheng    時間: 11-9-16 22:43

阿仔提到有另外兩個男同學在堂上都打爛了毛筆墨碟,不過老師就即刻俾過隻新碟給他們.

原帖由 kelvinchan3344 於 11-9-16 22:25 發表
終於出了班級的合照

亞女第一日就打爛了毛筆墨碟...

作者: hifriend    時間: 11-9-16 22:44     標題: 回復 3# kelvincheng 的帖子

Thank you.  I asked my daughter and she doesn't know.  She is always daydreaming.
作者: gundomwing    時間: 11-9-17 09:36

原帖由 janssenma 於 11-9-16 17:33 發表
我ge做法係,叫佢讀第一part個d詞語(PTH),聽下讀得岩唔岩,然後第二part brief佢一次(e.g.讀一次佢唔識ge字),每個item叫佢自己諗下講咩,跟著比三分鐘佢自己beng埋練習,跟著俾佢rehearsal一次,跟著正式"表演",我會錄低 ...

janssenma,
多謝提點, 等我都用這方法教亞囝先, 真是唔該晒!
作者: kelvinchan3344    時間: 11-9-18 00:10

各位同班同學家長, 你們會為小朋友報校際音樂節 嗎?
作者: PaperCup    時間: 11-9-19 10:22

21/9 (星期三)要做中作評估, 應該要計分落成績表, 想請問有沒有溫習範圍? 其實要同小朋友預備什麼的?  另22/9(星期四)有聆聽評估, 唔知要溫習什麼?
作者: ACCMom    時間: 11-9-19 11:31

我阿仔雖然無o係學校打爛隻碟, 但返到來話比d書壓爛o左

原帖由 kelvincheng 於 11-9-16 22:43 發表
阿仔提到有另外兩個男同學在堂上都打爛了毛筆墨碟,不過老師就即刻俾過隻新碟給他們.

作者: gundomwing    時間: 11-9-20 08:41

原帖由 kelvinchan3344 於 11-9-18 00:10 發表

會報呀! 未來幾個月將會很忙, 要練朗誦, 練樂器, 星期日還要上運動班.
作者: gundomwing    時間: 11-9-20 08:44

原帖由 PaperCup 於 11-9-19 10:22 發表
21/9 (星期三)要做中作評估, 應該要計分落成績表, 想請問有沒有溫習範圍? 其實要同小朋友預備什麼的?  另22/9(星期四)有聆聽評估, 唔知要溫習什麼?

有冇人知要考d咩呢?
作者: kelvincheng    時間: 11-9-20 09:41

由於阿仔彈琴和唱歌都唔得,所以沒有幫他報名.

其實已經幫阿仔報了集誦,樂器班,運動班和羽毛球班, 再加上要做功課和溫習, 現在唔報音樂節, 可以慳番啲時間, 唔使咁緊張 .

原帖由 gundomwing 於 11-9-20 08:41 發表

會報呀! 未來幾個月將會很忙, 要練朗誦, 練樂器, 星期日還要上運動班.

作者: NOPAN    時間: 11-9-20 09:47

我都會報

原帖由 kelvinchan3344 於 11-9-18 00:10 發表

作者: kelvincheng    時間: 11-9-20 09:51

其實中作評估都唔知考乜, 唯有幫他溫下造句(四素句), 同埋提佢要記得寫句號.

至於聆聽方面我估都是聽普通話之後再答問題, 冇得幫佢溫, 等佢自己搞掂就算.

原帖由 gundomwing 於 11-9-20 08:44 發表

有冇人知要考d咩呢?

作者: kelvinchan3344    時間: 11-9-20 14:43     標題: 回復 2# NOPAN 的帖子

你們是否都係報鋼琴? 還是其他?
作者: NOPAN    時間: 11-9-20 21:48

對, 鋼琴, 我還沒看那18頁的東西, 廿三號要交.
原帖由 kelvinchan3344 於 11-9-20 14:43 發表
你們是否都係報鋼琴? 還是其他?

另, 問問大家, 知唔知道英文呢份家課要做咩呢, 我仔講唔到比我知, 淨係話要做.

Revise from Orl bk
作者: kelvincheng    時間: 11-9-20 22:47

NOPAN,

"Revise from Orl bk" 應該是溫習番 oral book 第一頁的內容, 是沒有功課要做的.

原帖由 NOPAN 於 11-9-20 21:48 發表
對, 鋼琴, 我還沒看那18頁的東西, 廿三號要交.

另, 問問大家, 知唔知道英文呢份家課要做咩呢, 我仔講唔到比我知, 淨係話要做.

Revise from Orl bk

作者: janssenma    時間: 11-9-21 09:08

Hi各位,

我仔發燒,兩日無番學,連小測都唔洗做,拿回家自己做!今日終於好番晒可以番學了!

有無咩update?

janssenma
作者: gundomwing    時間: 11-9-21 10:39

原帖由 janssenma 於 11-9-21 09:08 發表
Hi各位,

我仔發燒,兩日無番學,連小測都唔洗做,拿回家自己做!今日終於好番晒可以番學了!

有無咩update?

janssenma

呢兩日無咩特別, 留意學校網上通告10月有模擬測驗的範圍及日期.
作者: ACCMom    時間: 11-9-21 11:55

我無幫阿仔報, 因為佢只學鋼琴, 未考級, 而且我發覺佢唔係太夠時間用.
作者: janssenma    時間: 11-9-21 12:02

我都有幫亞仔報鋼琴,佢都係未考級,我只係應佢鋼琴老師邀請,俾佢拿d經驗,等佢第時考琴唔會咁緊張,佢都係選左一級歌,玩下而已!
原帖由 ACCMom 於 11-9-21 11:55 發表
我無幫阿仔報, 因為佢只學鋼琴, 未考級, 而且我發覺佢唔係太夠時間用.

作者: janssenma    時間: 11-9-21 12:06

謝謝!我都收到通告!好似好多野排山倒海咁黎,我就黎搞到亂晒了!
原帖由 gundomwing 於 11-9-21 10:39 發表

呢兩日無咩特別, 留意學校網上通告10月有模擬測驗的範圍及日期.

作者: kelvinchan3344    時間: 11-9-21 23:56

學校下星期要帶中英文字典了, 想請教你地買邊本好?
作者: gundomwing    時間: 11-9-22 08:59

原帖由 kelvinchan3344 於 11-9-21 23:56 發表
學校下星期要帶中英文字典了, 想請教你地買邊本好?

請問在哪裡可找到要帶中英文字典的通告? 因我找不到呀!
THANKS
作者: ACCMom    時間: 11-9-22 09:05

I also didn't receive any notice on dictionaries.  Did I miss anything?
作者: janssenma    時間: 11-9-22 09:10

我都唔見有提要帶dictionary wor?
作者: kelvinchan3344    時間: 11-9-22 09:27

係亞囡昨天同我講的. 我今日問清楚佢先. 我昨天見佢英文功課係有關D查字典的, 所以我無唸過佢講D野會唔會有問題.
作者: PaperCup    時間: 11-9-22 09:28

昨天數學科功課做高思維數學訓練(樂思)17課, 我囡完全無做等我放工返來逐條教佢做, 佢話好深唔識做, 話老師無教, 跟住我問多兩問, 佢話只教了一部份, 我用咗45分鍾教佢, 佢都好似唔係好明白   我想請問, 其實老師係咪真係無教過, 如果係, 我真係覺得對小一新生來說, 真係深呀!  定係我囡追唔上程度?另我想問, 你地小朋友昨天係咪自己做呢份功課自己handle到?

另外家課日誌叫家長存高思維數學訓練的答案, 但我搵唔到呀, 你地有無收到?
作者: kelvincheng    時間: 11-9-22 09:30

應該是老師上堂叫他們帶字典,所以沒有通告.

阿仔話最遲下星期一要帶中英文字典返去,由於英文課已開始教查字典,所以阿仔今日已經揹了本字典返去.
作者: janssenma    時間: 11-9-22 09:36     標題: 回復 2# PaperCup 的帖子

我仔淨係做左一版,右面個版佢話唔識做,都係等我番黎教佢. 我覺得好深啊!小一生好難明,因為有好多substitution,要逐樣逐樣講佢先明做乜. 不過,我覺得如果衝破到,應該會好一點.
作者: janssenma    時間: 11-9-22 09:37

oic....請問你買左邊本字典?
原帖由 kelvincheng 於 11-9-22 09:30 發表
應該是老師上堂叫他們帶字典,所以沒有通告.

阿仔話最遲下星期一要帶中英文字典返去,由於英文課已開始教查字典,所以阿仔今日已經揹了本字典返去. ...

作者: kelvinchan3344    時間: 11-9-22 09:41

原帖由 PaperCup 於 11-9-22 09:28 發表
昨天數學科功課做高思維數學訓練(樂思)17課, 我囡完全無做等我放工返來逐條教佢做, 佢話好深唔識做, 話老師無教, 跟住我問多兩問, 佢話只教了一部份, 我用咗45分鍾教佢, 佢都好似唔係好明白   我想請問, 其實 ...

個答案釘在本書中間頁數. 老實講果本高思維數學有D題目真係對小一生係好深(本人自己覺得),昨天做的那一課已經算比較易的一課. 暑假期間有買過其他出版社的俾個女做, 佢成本上下學期都自己識做哂, 但係呢本就有好多都唔識, 連我有時都要唸一唸點做, 或者連我自己都唔知用什麼方法講解俾一個咁細的小朋友明白....  本書個名一D都無改錯, 真係"高思維". 昨天用左30分鐘解左3題俾佢知, 但係我覺得佢聽完都唔知明唔明我講什麼...一個字形容"難"

作者: kelvincheng    時間: 11-9-22 10:16

昨天的高思維超難, 阿仔只識做3題, 其他完全唔識, 就算教完佢之後他都只是一知半解, 唯有等weekend再詳細講解.

其實學校功課量唔多, 但真是要認真思考, 如果識就好快做完, 如果唔識就......

原帖由 PaperCup 於 11-9-22 09:28 發表
昨天數學科功課做高思維數學訓練(樂思)17課, 我囡完全無做等我放工返來逐條教佢做, 佢話好深唔識做, 話老師無教, 跟住我問多兩問, 佢話只教了一部份, 我用咗45分鍾教佢, 佢都好似唔係好明白   我想請問, 其實 ...

作者: gundomwing    時間: 11-9-22 10:17

我都覺得"高思維"好深呀! 其實亞囝都不太明的.

各位有冇中英文字典推介呢?
作者: ACCMom    時間: 11-9-22 11:22

同意! 本數學真係好難, 唔單止係思維方面, 仲涉及雙位加數甚至係乘數.  右下角的題目亦有些confusing, 我阿仔真係用手指度o左屋企o既書簽同擦膠呀
作者: janssenma    時間: 11-9-22 11:43

乜唔係用手指度本作業上面ge書簽同擦膠咩?!
原帖由 ACCMom 於 11-9-22 11:22 發表
同意! 本數學真係好難, 唔單止係思維方面, 仲涉及雙位加數甚至係乘數.  右下角的題目亦有些confusing, 我阿仔真係用手指度o左屋企o既書簽同擦膠呀 ...

作者: ACCMom    時間: 11-9-22 12:00

Yes, that's why he needed to redo it when I check.
作者: ACCMom    時間: 11-9-22 17:35

請問大家可否分享買邊本中,英文字典呀?
作者: kelvincheng    時間: 11-9-22 18:51     標題: 回復 55# ACCMom 的帖子

中:商務學生詞典
英:牛津袖珍英漢詞典

其實你可以去書局揭下啲詞典,睇下邊一本啱心水先買

作者: kelvinchan3344    時間: 11-9-22 19:50

想問下其實是買字典 OR 詞典?
作者: ACCMom    時間: 11-9-22 22:53

剛發現阿仔本「自律小孩」唔見咗,聽日點上堂
作者: kelvincheng    時間: 11-9-22 23:16

通常字典都只會有單字的解釋, 但詞典就有單字再加相關詞語的解釋, 可以方便他們以後查詞語時用, 所以諗住買詞典會抵用啲.

另外, 我見學校推薦的那一本都是詞典, 所以照跟住買都應該冇錯掛

原帖由 kelvinchan3344 於 11-9-22 19:50 發表
想問下其實是買字典 OR 詞典?

作者: kelvincheng    時間: 11-9-23 07:16

阿仔都冇, 不過佢話本書喺老師度, 唔知真定假.

原帖由 ACCMom 於 11-9-22 22:53 發表
剛發現阿仔本「自律小孩」唔見咗,聽日點上堂

作者: crystalwsm    時間: 11-9-23 07:58

晌暑假尾嘅小一新生家長日中,老師派咗一份各科備忘,中文科同英文科學校都有字典推介,中文科推介"朗文中文初階詞典"而英文科係"Longman New Junior Dictionary (English -Chinese),因為我見"推介"兩字,但唔知學校係未規定一定要用呢兩本,可以問問老師!

原帖由 gundomwing 於 11-9-22 08:59 發表

請問在哪裡可找到要帶中英文字典的通告? 因我找不到呀!
THANKS

作者: janssenma    時間: 11-9-23 09:03

我都見唔到本書,原來你地都無,可能真係o係老師度,我問亞仔,佢朦下朦下話唔知,我仲懷疑佢留低左o係學校tim!
原帖由 kelvincheng 於 11-9-23 07:16 發表
阿仔都冇, 不過佢話本書喺老師度, 唔知真定假.

作者: ACCMom    時間: 11-9-23 09:16     標題: 回復 61# crystalwsm 的帖子

Many thanks, crystalwsm, for your useful information!

And many thanks, 1A parents, 你地咁講我無咁擔心, 因為阿仔好大頭蝦!
作者: kelvinchan3344    時間: 11-9-24 23:35

今天亞女生日party, 想不到她的生日願望會是 "我想做班長"
作者: kelvincheng    時間: 11-9-25 08:48

祝你囡囡生日快樂, 心想事成.

原帖由 kelvinchan3344 於 11-9-24 23:35 發表
今天亞女生日party, 想不到她的生日願望會是 "我想做班長"

作者: gundomwing    時間: 11-9-25 08:59

happy birthday to your daughter
作者: janssenma    時間: 11-9-26 09:49

Happy Birthday to your daughter!

咁你小朋友係咪都有個擦膠ge生日禮物,我仔都係9月生日,佢話老師送俾9月生日的小朋友!
原帖由 kelvinchan3344 於 11-9-24 23:35 發表

作者: janssenma    時間: 11-9-26 09:53

請問大家知唔知有一個家長ge增益課程,在10月同11月星期四舉行?我收到通告話已獲取修讀這個課程,但係我一d都無印象有報名,亦無印象有依個課程,大家知唔知呀!我翻看所有通告都唔見有有關ge通告......
作者: kelvinchan3344    時間: 11-9-26 11:57

原帖由 janssenma 於 11-9-26 09:49 發表
Happy Birthday to your daughter!

咁你小朋友係咪都有個擦膠ge生日禮物,我仔都係9月生日,佢話老師送俾9月生日的小朋友!

係呀, 上星期五老師送個擦膠俾佢, 佢話有三個小朋友同一日生日..
作者: ACCMom    時間: 11-9-26 15:01

想請問各位可否分享下每周老師的評語(紀律, 自理 etc) 係咪都係第一或第二格? 因為阿仔有第三格, 比較擔心 ..
作者: tonychu    時間: 11-9-26 16:54

我個就第一星期第二格,跟住個個星期都第三格,我諗唔使太擔心的,相信慢慢會有進步的.......
作者: ohmama    時間: 11-9-26 18:13

我女1D班,兩星期班主任都冇評,所以我諗家課冊評語是冇作用的。
作者: kenmother    時間: 11-9-27 01:06     標題: Hello, I am Kenneth mama!

Hello 1A mama, I am Kenneth mama!
    Do you know 科研有功課覺測試怎做?
   ? 甜: 然後畫一粒糖. Then 苦: 畫一粒苦朱古力
如此类推酸:畫Lemon, 辣: chili.
作者: kenmother    時間: 11-9-27 01:10     標題: Kenneth is 23/9 生曰, yes, 有擦膠送!

原帖由 janssenma 於 11-9-26 09:49 發表

作者: janssenma    時間: 11-9-27 09:43

Hi Ken mother,我係K1A同學仔...哈哈!
原帖由 kenmother 於 11-9-27 01:10 發表

作者: kelvincheng    時間: 11-9-27 09:46

阿仔暫時都是第二格, 不過上星期老師本來剔了第三格, 後來改返做第二格, 應該是俾次機會阿仔, 睇佢今個星期有冇改善 .

其實如果你擔心的話, 可以打電話問老師, 了解囝囝在學校的情況, 從而幫助小朋友.

原帖由 ACCMom 於 11-9-26 15:01 發表
想請問各位可否分享下每周老師的評語(紀律, 自理 etc) 係咪都係第一或第二格? 因為阿仔有第三格, 比較擔心 ..

作者: gundomwing    時間: 11-9-27 09:51

原帖由 janssenma 於 11-9-26 09:53 發表
請問大家知唔知有一個家長ge增益課程,在10月同11月星期四舉行?我收到通告話已獲取修讀這個課程,但係我一d都無印象有報名,亦無印象有依個課程,大家知唔知呀!我翻看所有通告都唔見有有關ge通告...... ...

沒收過此通告, 或者打去校務處問問吧.
作者: gundomwing    時間: 11-9-27 10:13

原帖由 kenmother 於 11-9-27 01:06 發表
Hello 1A mama, I am Kenneth mama!
    Do you know 科研有功課覺測試怎做?
   ? 甜: 然後畫一粒糖. Then 苦: 畫一粒苦朱古力
如此类推酸:畫Lemon, 辣: chili.

都是一樣, 分開4格, 畫:甜酸苦辣的食物圖畫
作者: janssenma    時間: 11-9-27 18:04

今日好似得好少功課,終於可以抽少少時間同阿仔溫下數學同親子親子 (hopefully)
作者: kenmother    時間: 11-9-27 22:48     標題: 回復 1# janssenma 的帖子

But Kenneth still don't understand 代数such as : 椅子4手掌,檯6手掌, 相差10cm,求椅子多少cm. My son stil don't understand!!! ( 大家有同感嗎?)
作者: kenmother    時間: 11-9-27 22:50     標題: 回復 3# gundomwing 的帖子

Thanks ! 1 a mama
作者: kelvinchan3344    時間: 11-9-27 23:04

原帖由 kenmother 於 11-9-27 01:10 發表

原來大家真係同一日生日. ^_^
作者: kelvinchan3344    時間: 11-9-27 23:07

原帖由 janssenma 於 11-9-27 18:04 發表
今日好似得好少功課,終於可以抽少少時間同阿仔溫下數學同親子親子 (hopefully)

今日馮老師請了假. 中文少了一科功課.
作者: ACCMom    時間: 11-9-28 09:22

請問VWS係咪昨日派返來 pets 的worksheet 呀? 大家點同小朋友溫呀? 我諗唔係要串晒d字呱
另外, 我見其他班已開始背含英咀華, 但阿仔話無教過, 係咪要我地自己教同佢地背呀?
作者: kenmother    時間: 11-9-28 22:45     標題: 回復 1# ACCMom 的帖子

我自己幫他背了=首
meow:
作者: ACCMom    時間: 11-9-30 10:05     標題: 回復 85# kenmother 的帖子

Oh! 真係要自己同佢背呀 ...  
作者: Yanamami    時間: 11-9-30 10:49     標題: 回復 1# ACCMom 的帖子

好易, 當唱歌.
作者: gundomwing    時間: 11-9-30 11:02

原帖由 ACCMom 於 11-9-30 10:05 發表
Oh! 真係要自己同佢背呀 ...  

relax......
都無限期幾時要讀完, 有時間先讀囉, 我們也要學識放鬆一點才可, 漫漫長路呀!
作者: gundomwing    時間: 11-9-30 23:14

請問"創作旅行環保口號"有冇工作紙?唔知亞囝有冇帶漏
作者: kelvincheng    時間: 11-10-1 09:27     標題: 回復 89# gundomwing 的帖子

是沒有工作紙的, 只要寫在白紙上再交給老師便可.
作者: ACCMom    時間: 11-10-3 09:14     標題: 回復 87# Yanamami 的帖子

原來當唱歌真係ok! :)
作者: Yanamami    時間: 11-10-3 09:22     標題: 回復 1# ACCMom 的帖子

後面果d最好圖象佢解明左篇野講乜, 佢腦中有幅圖會易背d.  玩開朗誦同學可當誦材玩.
作者: kelvincheng    時間: 11-10-7 23:09

想問大家旅行口號需唔需要背呢??
作者: janssenma    時間: 11-10-10 09:41     標題: 回復 1# kelvincheng 的帖子

無背呀,只係同佢讀過下
作者: kelvincheng    時間: 11-10-17 17:53

今日幫阿仔溫英文時才發覺搵唔到張 Engish Vocab WS1.

請問有冇人可以send份copy給我, 謝謝
作者: janssenma    時間: 11-10-18 09:24     標題: 回復 1# kelvincheng 的帖子

唉,sorry現在才見到你的留言,你還要嗎?如要,請pm我email,但我今晚放工先可以send到俾你wor.
作者: kelvincheng    時間: 11-10-18 11:55     標題: 回覆 96# janssenma 的文章

janssenma,

先謝謝你的幫忙, 不過我昨晚已經拿到影印本了.
作者: janssenma    時間: 11-10-19 10:10

昨天的英文模測如何? 慘!阿仔話有好多唔識,起碼錯三條,因為有三條直頭無做睇黎要在加倍努力,應付11月真個次!
作者: kelvincheng    時間: 11-10-19 17:22

我昨晚都有問阿仔, 但佢就點都唔肯講番模測啲嘢, 睇嚟都係凶多吉少

唯有等派番份卷時知佢錯啲乜, 再睇下點同佢溫習
作者: janssenma    時間: 11-10-21 11:14

今早參加了親子早操,還以為是跟小朋友一起做的,原來家長跟他們是有一段距離,幸好回校後同離開前也有在課室外跟仔仔打招呼,否則他還以為我沒有出現!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5