教育王國

標題: 小一乙班召集處(2011) [打印本頁]

作者: pollybb    時間: 11-9-1 13:59     標題: 小一乙班召集處(2011)

您們好各位B班媽咪!多多指教!
作者: Marco0608    時間: 11-9-1 19:37

原帖由 pollybb 於 11-9-1 13:59 發表
您們好各位B班媽咪!多多指教!

報到, 多多指教, 我囝囝是Marco.
作者: bec2460101    時間: 11-9-1 20:55     標題: 回覆 2# Marco0608 的文章

Hello Marco Daddy, 我囡囡都係讀1B
作者: reling88    時間: 11-9-1 21:36

Hello !  我囝囝 Oscar 都是1B班, 多多指教!
作者: Marco0608    時間: 11-9-1 21:36

原帖由 bec2460101 於 11-9-1 20:55 發表
Hello Marco Daddy, 我囡囡都係讀1B

唔知道喺咪有少許刻意編排跟同一老師學同樂器的在一班, 因為見到有其他blog上都好像我們一樣相遇. 聽Cowry講妳結果都是選擇了Model IV給囡囡, 我亦最終訂貨了, 請check pm.
作者: pollybb    時間: 11-9-1 23:22     標題: 回復 5# pollybb 的帖子

Hi!我囝囝叫ANGUS, 佢被編學'圓號"!
你哋呢!
作者: Marco0608    時間: 11-9-2 03:34

原帖由 pollybb 於 11-9-1 23:22 發表
Hi!我囝囝叫ANGUS, 佢被編學'圓號"!
你哋呢!

我囝囝被選了學巴松管.
作者: reling88    時間: 11-9-4 22:03

囝囝Oscar 被選了學大提琴!  剛剛執好書包, 好重呀!
作者: pollybb    時間: 11-9-4 23:29     標題: 回復 1# reling88 的帖子

我想請問是否預備所有DAY 1的書, 還是按手冊上寫的預備中文書及作業呀?? 因真係好重呀!
作者: Marco0608    時間: 11-9-5 21:38

請問今天手冊寫(1) bring SCI BK + WB (2) Going To School是要帶什么書?
作者: rainy0429    時間: 11-9-5 22:37

今朝帶返學D書,唔見左D,阿女話收走左3本。所以明日我只執左"我愛語文一上第1冊"同"語文知識溫習冊"咋。

原帖由 pollybb 於 11-9-4 23:29 發表
我想請問是否預備所有DAY 1的書, 還是按手冊上寫的預備中文書及作業呀?? 因真係好重呀!

作者: rainy0429    時間: 11-9-5 22:42

我估即係"New general studies~going to school"掛...
一本係書,一本係workbook~

原帖由 Marco0608 於 11-9-5 21:38 發表
請問今天手冊寫(1) bring SCI BK + WB (2) Going To School是要帶什么書?

作者: begi    時間: 11-9-6 12:45     標題: 回覆 1# rainy0429 的文章

Hello

各位1B家長你們好,我囡囡糸Audrey Ho.
請問大家昨天是否有張"中文小測紙"? 我唔見書包有,問阿女又唔知!
作者: reling88    時間: 11-9-6 13:13

中文小測紙是釘在自修簿上的!

原帖由 begi 於 11-9-6 12:45 發表
Hello

各位1B家長你們好,我囡囡糸Audrey Ho.
請問大家昨天是否有張"中文小測紙"? 我唔見書包有,問阿女又唔知!

作者: reling88    時間: 11-9-6 13:22

我跟timetable執書包+自修簿上阿囝寫的 ... 所以好重.  今日好d因為不用帶視藝的畫簿顏色筆等等.

原帖由 pollybb 於 11-9-4 23:29 發表

作者: pollybb    時間: 11-9-6 21:25     標題: 回覆 1# reling88 的文章

係呀!LEE兩日無咁重啦!
作者: begi    時間: 11-9-7 13:25

[quote]原帖由 reling88 於 11-9-6 13:13 發表
中文小測紙是釘在自修簿上的!

哦,咁問阿女先。昨天在通訊柵留言問老師,但並沒有回覆我!
作者: reling88    時間: 11-9-8 16:14

HELP!  有沒有昨天釘在自修簿上的朗文website及登入資料?今天發現不見了!  另外, 家長會通告都不見了, 有沒有家長可以send給我?  謝謝!
作者: 94075702    時間: 11-9-8 23:11     標題: 回覆 1# reling88 的文章

ChunYinma,

Please check pm!
作者: Marco0608    時間: 11-9-10 12:24

想請問各位1B家長昨天自修薄內英文功課欄內, 第2項 self-intro w.s.是什麼? 問過阿囝無乜印象, 以為佢漏咗在學校, 今朝番班房找過柜桶都找不到.
作者: begi    時間: 11-9-11 10:37

[quote]原帖由 reling88 於 11-9-8 16:14 發表
HELP!  有沒有昨天釘在自修簿上的朗文website及登入資料?今天發現不見了!  另外, 家長會通告都不見了, 有沒有家長可以

here is the websit, username and PW
http://www.pearson.com.hk
u/n : sp7552146
p/w : vbizuf
作者: Marco0608    時間: 11-9-11 11:33

原帖由 begi 於 11-9-11 10:37 發表
[quote]原帖由 reling88 於 11-9-8 16:14 發表 http://forum.edu-kingdom.com/images/common/back.gif
HELP!  有沒有昨天釘在自修簿上的朗文website及登入資料?今天發現不見了!  另外, 家長會通告都不見了, 有沒有家 ...

每位小朋友都有各自的Login名稱及密碼的,故此不能共享使用。如果真的遺失了,唯有就是向老師或校務處索取,相信她們會有記錄。
作者: rainy0429    時間: 11-9-11 15:18     標題: 回復 3# Marco0608 的帖子

你搵到張英文工作紙未呀?
作者: Marco0608    時間: 11-9-11 17:58

原帖由 rainy0429 於 11-9-11 15:18 發表
你搵到張英文工作紙未呀?

還沒有找到,昨天返過學校在班房亦找不到. 預算明天寫張字條給老師解釋一下.

作者: rainy0429    時間: 11-9-11 22:19     標題: 回覆 1# Marco0608 的文章

唉!我哋前日已經失手,寫左一次欠交功課喇!阿女仲要坐最後,我都怕佢會收唔到工作紙,又唔識問...
作者: Marco0608    時間: 11-9-12 00:00

原帖由 rainy0429 於 11-9-11 22:19 發表
唉!我哋前日已經失手,寫左一次欠交功課喇!阿女仲要坐最後,我都怕佢會收唔到工作紙,又唔識問...

算啦!就當是給阿囝一個錯失經驗吧,我昨天早上還回校找校工阿姨查過柜桶都無收獲。反正頭兩週是適應期,失手都不會被正式計算的。等阿囝知道以後要小心留意放好自己的東西都是一件好事。
作者: rainy0429    時間: 11-9-12 00:47     標題: 回覆 1# Marco0608 的文章

我本來都以為會唔記錄,但見到寫左響自修簿,真係心一寒...5次真係好易儲夠囉!最唔抵係我累阿女,我同佢一齊執書包,將佢D冇錯嘅工作紙收起左,唔為意要"改正"即係要再帶返去...唉!
作者: Marco0608    時間: 11-9-12 02:04

原帖由 rainy0429 於 11-9-12 00:47 發表
我本來都以為會唔記錄,但見到寫左響自修簿,真係心一寒...5次真係好易儲夠囉!最唔抵係我累阿女,我同佢一齊執書包,將佢D冇錯嘅工作紙收起左,唔為意要"改正"即係要再帶返去...唉! ...

吓!又話頭兩週是“honey week”唔計數?原來都真喺要落薄。不過現時都無辦法啦,最慘喺都唔知點解唔見咗,返學校搵過都搵唔番。
作者: justforfunmama    時間: 11-9-12 07:54

原帖由 Marco0608 於 11-9-12 02:04 發表

吓!又話頭兩週是“honey week”唔計數?原來都真喺要落薄。不過現時都無辦法啦,最慘喺都唔知點解唔見咗,返學校搵過都搵唔番。

第一個月是唔計,寫咗都無所謂以上年經驗'十月開始才計,
作者: Marco0608    時間: 11-9-12 17:38

原帖由 justforfunmama 於 11-9-12 07:54 發表

第一個月是唔計,寫咗都無所謂以上年經驗'十月開始才計,

可能今天有同學仔將上星期誤收了囝囝的worksheet交回給老師,所以老師只是在自修薄上要求阿囝今天補做功課就okay了。老師並沒有在交家課記錄表上做記錄,使囝囝仍可保持清白之軀。
作者: reling88    時間: 11-9-13 19:38

你說得對, 應該每人都有自己密碼, 唯有靠阿囝再問老師一次啦!  Anyway, thank you hin hin 媽咪.

原帖由 Marco0608 於 11-9-11 11:33 發表

每位小朋友都有各自的Login名稱及密碼的,故此不能共享使用。如果真的遺失了,唯有就是向老師或校務處索取,相信她們會有記錄。

作者: rainy0429    時間: 11-9-22 22:57

有冇人知來緊中文默書默咩呢?今日見阿女抄自修簿,真係好精簡...
唔知係咪第二課課文全部同第四課詞語呢?
作者: reling88    時間: 11-9-23 14:06

阿囝係話第二課課文+第四課詞語

原帖由 rainy0429 於 11-9-22 22:57 發表
有冇人知來緊中文默書默咩呢?今日見阿女抄自修簿,真係好精簡...
唔知係咪第二課課文全部同第四課詞語呢?

作者: bec2460101    時間: 11-10-1 10:43

請問1B班的家長,今天小女在自修薄上寫了中文作業P.14-17,是否正確?因他們剛剛教了第六課,是否應該做P10-11才對? Thanks
作者: Marco0608    時間: 11-10-3 00:44

原帖由 bec2460101 於 11-10-1 10:43 發表
請問1B班的家長,今天小女在自修薄上寫了中文作業P.14-17,是否正確?因他們剛剛教了第六課,是否應該做P10-11才對? Thanks

妳囡囡應該沒有抄錯,因阿囝的自修薄都是這樣,原因是老師是不按順序教的。
作者: bec2460101    時間: 11-10-4 13:20     標題: 回復 35# Marco0608 的帖子

Thank you Marco Daddy
作者: Marco0608    時間: 11-10-9 05:14     標題: 回復 1# bec2460101 的帖子

有一事請教各1B班家長。昨天與囝囝溫習時,他突然話中文科老師曾經在9月份,派了一張“耶穌與十二門徒”的工作紙快到期要交回!?  
原本十分懷疑囝囝記錯應是宗教科,但是兩科的文件夾及自修薄上我找過都無發現,而阿囝十分堅決話是中文科老師派發的。故此想請問各1B家長,是否知道此工作紙究竟是什麼?
作者: reling88    時間: 11-10-10 19:24

問咗阿囝, 真的是中文科老師派的.  是一張又細又長的紙寫住 "耶穌十二門徒", 有十二門徒的人名及公仔.  訂在自修簿上.  阿囝說不用做, 只記人名.
作者: ChunYinMa    時間: 11-10-11 14:48     標題: 回復 37# Marco0608 的帖子

有看過其他班說要在十月中記得其中三個門徙的名字.  另有一日阿囝話要背主禱文, 背到就有糖食, 不過跟住又話無人同佢地背. 好似無下文, 都唔知要唔要背?
作者: Marco0608    時間: 11-10-12 21:17

原帖由 reling88 於 11-10-10 19:24 發表
問咗阿囝, 真的是中文科老師派的.  是一張又細又長的紙寫住 "耶穌十二門徒", 有十二門徒的人名及公仔.  訂在自修簿上.  阿囝說不用做, 只記人名.

多謝告知。紙仔可能被阿囝唔小心整甩唔見咗,幸好唔洗交回,唯有上網找回類似圖片自己抄低門徒名字給阿囝溫習番。
作者: reling88    時間: 11-10-12 23:55     標題: 回復 1# Marco0608 的帖子

有冇email address? 我send 比你吖?
作者: Marco0608    時間: 11-10-13 16:05

原帖由 reling88 於 11-10-12 23:55 發表
有冇email address? 我send 比你吖?

Dear reling88,

請check PM,thanks in advance for your help.
作者: reling88    時間: 11-10-13 17:22     標題: 回復 1# Marco0608 的帖子

Sent, please check your mailbox.
作者: Marco0608    時間: 11-10-13 17:40

原帖由 reling88 於 11-10-13 17:22 發表
Sent, please check your mailbox.

Dear reling88,

再次感謝幫忙。
作者: bec2460101    時間: 11-10-20 20:33

Marco Daddy, my daughter told me that there will not be any bassoon class tomorrow as Angel is out of town, is that true?
作者: Marco0608    時間: 11-10-21 07:39

原帖由 bec2460101 於 11-10-20 20:33 發表
Marco Daddy, my daughter told me that there will not be any bassoon class tomorrow as Angel is out of town, is that true?

Dear Rebecca,
Sorry for late reply. Yes, it is no bassoon class today.
作者: lydialamhy    時間: 11-10-21 10:58

hello, I am Cheuk Ki's mummy from Class 1B.
作者: bec2460101    時間: 11-10-21 19:44

原帖由 Marco0608 於 11-10-21 07:39 發表

Sorry for late reply. Yes, it is no bassoon class today.

Thanks, Angel replied me already
作者: Marco0608    時間: 11-10-25 23:01

原帖由 lydialamhy 於 11-10-21 10:58 發表
hello, I am Cheuk Ki's mummy from Class 1B.

Hello Cheuk Ki's mummy, I am Macro's Daddy, 希望日後多多指教及交流。
作者: lydialamhy    時間: 11-11-4 10:24

多多指教呀!!!
呢排發現亞仔放學後超級肚餓,日日問佢佢都話冇食晒盒飯(食剩少少喎),掛住去玩,放學要我買一盒飯俾佢做下午茶,激死!!!
作者: reling88    時間: 11-11-4 19:46     標題: 回復 1# lydialamhy 的帖子

食咁多會唔會夜晚食唔到飯呀?阿囝午飯都食哂(自己帶所以知道),但番來都叫肚餓,我比佢食d水果就算,夜晚早d食飯!
作者: Marco0608    時間: 11-11-4 22:19

原帖由 reling88 於 11-11-4 19:46 發表
食咁多會唔會夜晚食唔到飯呀?阿囝午飯都食哂(自己帶所以知道),但番來都叫肚餓,我比佢食d水果就算,夜晚早d食飯!

阿仔自細都酷愛食嘢,差不多變咗佢個死穴,因此每天放學回家都會食不停(但奇怪就是食極都唔肥!)問過阿仔話每天他都可以食晒响學校訂果個飯盒,所以應該男仔係學校較為活躍,所以體力消耗較大。
作者: bec2460101    時間: 11-11-7 14:07

原帖由 Marco0608 於 11-10-21 07:39 發表

Hi Marco Daddy,

我部手機唔見咗你同Angel的聯絡電話, 可否pm你們的聯絡電話給我, thanks
作者: Marco0608    時間: 11-11-7 19:49

原帖由 bec2460101 於 11-11-7 14:07 發表

Hi Marco Daddy,

我部手機唔見咗你同Angel的聯絡電話, 可否pm你們的聯絡電話給我, thanks

Please check your mailbox
作者: bec2460101    時間: 11-11-7 23:07

原帖由 Marco0608 於 11-11-7 19:49 發表

Please check your mailbox

Thank you so much.  keep in touch.
作者: lydialamhy    時間: 11-11-21 11:06

請問visual art 要帶什麼圖片?要帶多少張呢?我問亞仔,佢講到唔清唔楚......謝謝
作者: ChunYinMa    時間: 11-11-23 13:10

阿囝話任何圖片都得, 是用來貼在上星期用廁紙筒做的馬仔身上,  佢話老師造了一隻pizza馬. 應該係用細細張的圖片, 貼滿隻馬仔.
作者: lydialamhy    時間: 11-11-27 11:44

thank you ChunYin Ma. Thanks for your info!!!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5