教育王國

標題: P1編咗班啦!! [打印本頁]

作者: Manman1010    時間: 11-8-30 11:31     標題: P1編咗班啦!!

剛收到班主任來電話阿女編咗1A班,兩位班主任都係Ms. Wong呀!!
有冇同班家長可以交流吓呢??
作者: bchi    時間: 11-8-30 11:34

雙女 呀 ???  我以為實係一男一女架添 ~~~

咁我個mr. wong 去左邊班啊 )()((((( 有冇人話比我聽姐
作者: annvuchan    時間: 11-8-30 12:32

我個女1B... Mr. Chow & Ms. Ng
作者: Eganmami    時間: 11-8-30 12:54

Mr Wong 走了

原帖由 bchi 於 11-8-30 11:34 發表
雙女 呀 ???  我以為實係一男一女架添 ~~~

咁我個mr. wong 去左邊班啊 )()((((( 有冇人話比我聽姐

作者: KimB    時間: 11-8-30 14:03

我個仔都係1B班, 同你個囡做同學仔, 多多指教!
原帖由 annvuchan 於 11-8-30 12:32 發表

作者: bchi    時間: 11-8-30 14:19

原帖由 Eganmami 於 11-8-30 12:54 PM 發表
Mr Wong 走了

噢 egan 媽媽,  y  ??????
太辛苦啊............ 一個咁靚仔的老師要留到咁夜, 又要跑上跑落幫我搵手冊 wuwuwuwwu , miss miss 啊.

作者: KimB    時間: 11-8-30 14:43

bchi, mr. wong係唔係嗰個鬼鬼地, 少少似陳冠希的阿sir ?
原帖由 bchi 於 11-8-30 14:19 發表

噢 egan 媽媽,  y  ??????
太辛苦啊............ 一個咁靚仔的老師要留到咁夜, 又要跑上跑落幫我搵手冊 wuwuwuwwu , miss miss 啊.

作者: Manman1010    時間: 11-8-30 14:53

原帖由 annvuchan 於 11-8-30 12:32 發表

annvuchan & KimB,

你哋就好有伴啦!!
我要繼續揾1A班同學仔
作者: oimingoiming    時間: 11-8-30 15:04

原帖由 Manman1010 於 11-8-30 14:53 發表

你哋就好有伴啦!!
我要繼續揾1A班同學仔

剛剛收到通知,1C班!
有無同班呀?
作者: tulipyk    時間: 11-8-30 15:41

我仔仔1D班
作者: knt20022002    時間: 11-8-30 16:37

Hi,
Nice to meet you in here.
I got a phone calling this morning. My daughter is 1C.
Thanks....
原帖由 oimingoiming 於 11-8-30 15:04 發表

剛剛收到通知,1C班!
有無同班呀?

作者: lieyeemama    時間: 11-8-30 17:22

Hi, 我個女都係1C班呀!
作者: annvuchan    時間: 11-8-30 17:56

原帖由 KimB 於 11-8-30 14:03 發表
我個仔都係1B班, 同你個囡做同學仔, 多多指教!

作者: oimingoiming    時間: 11-8-30 19:19

原帖由 lieyeemama 於 11-8-30 17:22 發表
Hi, 我個女都係1C班呀!

Hi,
有3個同班同學仔,多多指教,我女女之前紅組,你們呢?我今日聽唔清楚班主任姓咩?
作者: lieyeemama    時間: 11-8-30 22:30

我個女係綠組架!
作者: chloe117    時間: 11-8-30 23:35

Hi all
小女CHLOE都係1B班,請多多指教,他是Yellow Team,唔知同係唔係YELLOW=1B呢 ?
作者: chloe117    時間: 11-8-31 00:52

作者: Normama    時間: 11-8-31 01:27

Hi, Manman,
我仔仔(Justin) 都系1A班...
Nice to meet you!
原帖由 Manman1010 於 11-8-30 14:53 發表

你哋就好有伴啦!!
我要繼續揾1A班同學仔

作者: Manman1010    時間: 11-8-31 08:58

原帖由 Normama 於 11-8-31 01:27 發表
Hi, Manman,
我仔仔(Justin) 都系1A班...
Nice to meet you!

Normama,
好嘢,終於揾到啦
我女叫Emme呀!!
多多指教
作者: KimB    時間: 11-8-31 10:15

hi, Chloe媽媽, 我個仔都係1B, 以後多多指教!
因為老師係打屋企電話, 婆婆接聽, 所以唔知有關書既安排。我係mass purchase day問過, 佢地話未有既16本書,會係9月2日派番俾小朋友。但睇完你既留言, 我即刻打去學校問, 佢話要自己去舊校攞, 唔係派俾小朋友帶返屋企, 咁即係又要行多轉去學校, 真係好麻煩
除左書本之外, 校車問題都搞到我一頭煙, 因為上落車既地點都好唔方便, 完全冇瓦遮頭, 好天曬, 落雨淋, 要老人家接送好麻煩, 打去校車公司又話冇得改, 打去學校找幫手, 又找唔到負責老師。之前已經睇到去年校車安排好混亂, 估唔到今年都係咁
原帖由 chloe117 於 11-8-31 00:52 發表

另外今日MR.CHOW打電話同我講小女讀1B後,我問他需唔需要帶書,因上次書商欠我幾本書未有,佢先話星期五書商會嚟,問佢幾點至幾點,佢話好似上午,跟住問後面同事先知係朝9晚5,咁我問佢有無另一日,星期六得唔得, 佢話書 ...

作者: bchi    時間: 11-8-31 10:36

KimB,

係呀, 就係果位靚仔阿sir

各位對校 車有微言的家長, 校車一年比一年煩, 個原因係保姆車唔會再"cup" 牌, 所以供不應求, 我朋友的小朋友入讀間幼稚園, 直頭冇車出, 只係觀塘去紅磡而已.

另一位在大埔升津校小一的朋友, 佢因為冇校車提供, 所以搞到要轉校.  現在我地有得搭, 原來要遮住半邊咀仔偷笑架喇. :;pppp:

oiming,

明朝 7:30 房署見喇喎 hohhohohohooh
作者: Sammiktt    時間: 11-8-31 11:43

原帖由 Manman1010 於 11-8-31 08:58 發表

Normama,
好嘢,終於揾到啦
我女叫Emme呀!!
多多指教

Hi Normama & Manman,

我仔仔都係1A班架, 叫Sunny, 請大家多多指教!
作者: Sammiktt    時間: 11-8-31 11:47

原帖由 KimB 於 11-8-31 10:15 發表
hi, Chloe媽媽, 我個仔都係1B, 以後多多指教!
因為老師係打屋企電話, 婆婆接聽, 所以唔知有關書既安排。我係mass purchase day問過, 佢地話未有既16本書,會係9月2日派番俾小朋友。但睇完你既留言, 我即刻打去學校問, ...

Hi KimB & Chloe媽媽,
關于欠書, 買書時明明話開學時會比小朋友帶返家喎~ 而家又要自己攞? 仲要返舊校攞? 知唔知几時可以攞呀?
作者: KimB    時間: 11-8-31 12:20

係呀! 買書時都係同我講話小朋友帶返家, 點知e+又話9月2日 9am-5pm返上鄉道校舍攞 , 我留左電話, 叫負責老師打俾我, 搞清楚究竟要點樣?? 有消息再報料
原帖由 Sammiktt 於 11-8-31 11:47 發表

Hi KimB & Chloe媽媽,
關于欠書, 買書時明明話開學時會比小朋友帶返家喎~ 而家又要自己攞? 仲要返舊校攞? 知唔知几時可以攞呀?

作者: caca169    時間: 11-8-31 12:59

原帖由 tulipyk 於 11-8-30 15:41 發表
我仔仔1D班

我囝囝都係1D班請多多指教。
關於校車,我都係啱啱至解決。8月頭返學校諗住交車費時先話過我聽校巴吾去荃灣區,攪到我週圍搵媬姆車最后好彩有,一額汗!
作者: annvuchan    時間: 11-8-31 14:25

原帖由 chloe117 於 11-8-30 23:35 發表
Hi all
小女CHLOE都係1B班,請多多指教,他是Yellow Team,唔知同係唔係YELLOW=1B呢 ?

Hi Chloe媽, 你係吾係我識嗰個 Chloe媽呀 ! (同一間幼稚園?)
我個女係Mavis, 佢都係 1B班呀 !
但我吾知佢係咩組.
作者: ewmami    時間: 11-8-31 15:41     標題: 回覆 11# chloe117 的文章

Hi, 大家好,小兒Ernest,都係1B班,請多多指教!
作者: KimB    時間: 11-8-31 15:42

課本一定要返舊校攞, 如果9月2日去唔到, 可以星期六9am-1pm去攞, 總之唔會俾小朋友帶返屋企
作者: oimingoiming    時間: 11-8-31 16:05     標題: 回覆 21# bchi 的文章

Hi bchi 媽,
我應早一站,7:28上車,唔知可否跟車呢?我想去早會呀?
作者: lieyeemama    時間: 11-8-31 16:21

剛收到1C班主任Mr.Sun 通知,佢話如果係書商欠書就唔駛去攞喎,9月初會派番比小朋友,只係完全未買先要番去舊校社買!究竟係點呢?都係聽曰早會再問老師confirm 下先得!
作者: chloe117    時間: 11-8-31 18:56

原帖由 annvuchan 於 11-8-31 14:25 發表

Hi Chloe媽, 你係吾係我識嗰個 Chloe媽呀 ! (同一間幼稚園?)
我個女係Mavis, 佢都係 1B班呀 !
但我吾知佢係咩組.

子晴媽媽, CHLOE 又同子晴一班, 互相照應!
作者: oimingoiming    時間: 11-9-1 08:34     標題: 回覆 29# oimingoiming 的文章

無得跟校車!姨姨話唔夠位,我嗰站有五位小朋友上車!
作者: lieyeemama    時間: 11-9-1 09:59

Oimingoiming, 家長當然無得跟啦!我個站得兩個小朋友上車,但係得番一個位,佢地上左車企左嚮度唔知點好,阿姨就叫佢地一齊坐,3個人坐2個位,d位又窄,根本坐唔到,最危險就係仲要坐車頭,已經坐得半個身,前面仲要無野擋住,一dub break咪撞親!我已經即刻同副校講左,希望可解決呢個問題!我知上年都有呢個情況,請問家長最終點解決呢?Pls share!
作者: KimB    時間: 11-9-1 10:31

lieyeemama, 你搭邊條線既校車? 竟然咁危險!
另外, 我今朝都再問清楚老師, 書本唔駛去舊校攞, 會交俾小朋友帶返屋企
原帖由 lieyeemama 於 11-9-1 09:59 發表
Oimingoiming, 家長當然無得跟啦!我個站得兩個小朋友上車,但係得番一個位,佢地上左車企左嚮度唔知點好,阿姨就叫佢地一齊坐,3個人坐2個位,d位又窄,根本坐唔到,最危險就係仲要坐車頭,已經坐得半個身,前面仲要無野擋住,一dub break ...

作者: annvuchan    時間: 11-9-1 11:12

我miss左7月11日的訂購日, 所以傾日一定要親自去購書. 我傾朝的行程是 : 明早帶亞女搭校車, 然後自己搭車番校聽早會, 完結後食早餐, 9點去舊校購書, 再番工. 好忙呀 !
原帖由 KimB 於 11-9-1 10:31 發表
lieyeemama, 你搭邊條線既校車? 竟然咁危險!
另外, 我今朝都再問清楚老師, 書本唔駛去舊校攞, 會交俾小朋友帶返屋企

作者: ewmami    時間: 11-9-1 12:12

Hi, caca 169, 我哋都係住荃灣,阿仔都係坐街車,想問吓你個仔幾點係邊度上車?今早阿仔上車後,我立即趕回學校,架車7:55am到達,我見到校車姨姨拖住兩個男仔入學校禮堂,一個係阿仔,一個係第二班,唔知係唔係你個小朋友?
作者: lieyeemama    時間: 11-9-1 12:13

我係牛頭角上車架,如果攪唔掂就有排擔心!
作者: Manman1010    時間: 11-9-1 15:52     標題: 回覆 37# lieyeemama 的文章

我哋係油塘上車喎,唔知會唔會同一架!!
嚟到我哋個站架校巴已經坐咗三份二人
作者: bowienvivi    時間: 11-9-1 17:12     標題: 回復 3# ewmami 的帖子

Hi ewmami , caca169,

上年校巴A車有行荃灣, 今年反而無左??? 辛苦晒了.
作者: ewmami    時間: 11-9-1 20:38

原帖由 bowienvivi 於 11-9-1 17:12 發表
Hi ewmami , caca169,

上年校巴A車有行荃灣, 今年反而無左??? 辛苦晒了.

今年學生多,點解冇車去荃灣? 我記得purchasing day, 有個校車公司姐姐話有車去荃灣, 到地鐵站要6:40am 上車,而我仲要轉一程車到地鐵,我覺得太早,她建議我找Mr. Lee. Mr. Lee 俾個街車姨姨的電話我, 架車可以在屋企附近上車, 所以最後冇搭學枉校校車.
作者: oimingoiming    時間: 11-9-2 09:33     標題: 回復 33# lieyeemama 的帖子

Hi,
你們小朋友幾點睡幾點起身呀?有無方法能迫去睡呀?兩朝女女都好似發夢!
作者: KimB    時間: 11-9-2 09:57     標題: 回復 41# oimingoiming 的帖子

阿囝大概10pm瞓, 朝早6:15起身, 佢今朝都話好眼瞓
作者: annvuchan    時間: 11-9-2 11:14

各位P1家長, 請留意, 之前已購書欠16本的, 今日都係吾會有比我們的, 書商話要下星期(不知邊日)發給我們小朋友.

因為我miss左7月11日的購買日, 所以今日一定要親自去購書, 但係這書商真係好吾掂囉...
今日好多家長都不滿意... 插班學生, 書商無名, 就無書羅...

吾齊書又吾同我講, 到我點完書, 問她點解少16本, 她才比張list我, 話遲D會比.
作者: bowienvivi    時間: 11-9-2 15:27     標題: 回復 4# ewmami 的帖子

Hi ewmai,

我都考慮緊轉街車. 請問你上車同落車時間?因為今年仔仔仍要坐2小時車程先返到屋企. 實在太辛苦了!

thx
作者: ewmami    時間: 11-9-2 18:53     標題: 回復 1# bowienvivi 的帖子

Hi,bowienvivi,
你都係住荃灣?要兩個鐘車程禁耐?真係好辛苦,何況係小朋友。我阿仔7:10am 係麗城花園2期上車,返到學校剛剛好,不過唔知如果打風落雨會唔會遲到!
作者: lieyeemama    時間: 11-9-2 22:19

原帖由 oimingoiming 於 11-9-2 09:33 發表
Hi,
你們小朋友幾點睡幾點起身呀?有無方法能迫去睡呀?兩朝女女都好似發夢!

我一定要阿女10:00前瞓,因為第二朝要6:30起身,7:00就送佢上校車,不過有朋友提我唔好俾佢地瞓晏覺,九
如果唔係夜晚瞓唔著就麻煩!
作者: bowienvivi    時間: 11-9-2 22:30     標題: 回覆 2# ewmami 的文章

Hi ewmami,

我住葵涌. 早上7:00上車. 但放學排左最尾站落車, 所以17:00先返到. 車程時間同上年一樣.
請問你放學返到屋企時間? 車費幾錢?
如果吾方便公開, 可以pm我?
thx
作者: takamommy    時間: 11-9-3 21:04

my son is in 1B too, his name is Taka
作者: ewmami    時間: 11-9-4 16:45     標題: 回復 5# bowienvivi 的帖子

Hi,bowienvivi
阿仔1號同2號返學搭校車,放學家長接,5號開始放學至搭校車,不過校車姨姨話大概4:10返到。車費方面,同學校之前quote荃灣綫嘅價一樣!不過遲啲十月開始有學校課外活動,你會點安排?
作者: oimingoiming    時間: 11-9-4 20:39     標題: 回復 42# KimB 的帖子

嘩!明天帶成十一、二 本書,好重呀!
作者: bowienvivi    時間: 11-9-4 22:11

Hi ewmami,

唔該晒你!!
上年我只安排一日ECA, 所以ECA當日就自己接仔仔放學.
遲D等ECA時間表出左o黎先算.
作者: bchi    時間: 11-9-5 21:03

原帖由 oimingoiming 於 11-8-31 04:05 PM 發表
Hi bchi 媽,
我應早一站,7:28上車,唔知可否跟車呢?我想去早會呀?

oiming, 你咪傻啦, 跟車 kekekeek

你7:28am 邊度上車呀 ??
作者: bchi    時間: 11-9-5 21:04

原帖由 oimingoiming 於 11-9-2 09:33 AM 發表
Hi,

一年級後, 我個仔每晚九點半上床, 七點起身.
作者: KimB    時間: 11-9-5 22:33

點解要帶咁多呀? 我只係帶左4本, 阿囝話冇用過添
原帖由 oimingoiming 於 11-9-4 20:39 發表
嘩!明天帶成十一、二 本書,好重呀!

作者: oimingoiming    時間: 11-9-6 00:10     標題: 回復 53# bchi 的帖子

你地誤會啦 ,唔係日日跟, 只係頭一日!因之前幼稚園可跟頭幾日!這兩天也是女女 坐校車,我在後面跟車haha.我喺土木工程處上車!你呢?係咪唔同車呢?我見我係尾二站,跟住就常盛街?
作者: oimingoiming    時間: 11-9-6 00:12     標題: 回復 54# KimB 的帖子

原來今日唔使帶書!
作者: bchi    時間: 11-9-6 09:25

原帖由 oimingoiming 於 11-9-6 12:10 AM 發表
你地誤會啦 ,唔係日日跟, 只係頭一日!因之前幼稚園可跟頭幾日!這兩天也是女女 坐校車,我在後面跟車haha.我喺土木工程處上車!你呢?係咪唔同車呢?我見我係尾二站,跟住就常盛街? ...

OIMING,

你d 公仔都出得好亂下喎

你都識講啦, 女女小一啦嘛, 仲跟車,  要學識放手啊媽媽 ~~~~~  

ic 你土木工程署, 我係房屋署呀, 尾站係德蘭呀. 你尾三來架 kkeke
作者: KimB    時間: 11-9-6 09:49

bchi, 咁都俾你發現oiming出公仔出都好亂
我淨係第一日跟左阿囝返學, 我坐小巴跟住架校車, 我仲早過佢地到學校, 因為校車要轉一個圈先落車, 而我就係"鄧xx"中學落車
so far, 阿囝話返學都ok, 我俾張有老師相既chart佢睇, 佢話俾我聽邊個教英文, 中文同GS。佢仲話昨日既意粉好好食
不過, 阿囝佢話有個同學仔 "賴c"   
原帖由 bchi 於 11-9-6 09:25 發表

OIMING,

你d 公仔都出得好亂下喎

你都識講啦, 女女小一啦嘛, 仲跟車,  要學識放手啊媽媽 ~~~~~  

ic 你土木工程署, 我係房屋署呀, 尾站係德蘭呀. 你尾三來架 kkeke ...

作者: bchi    時間: 11-9-6 10:04

kimb,

你仔仔係咪食curry plasta 呀 ?? hahahah  

kimb, 咁你仔仔係搭邊條線架 ??  
初初執書包係會亂d, 遲下, 佢地手冊上都會寫返聽日帶咩書咩書, 你上學期每晚都上網對下佢地寫得啱唔啱囉, 下學期就個個都做到, 我都冇對添喇. hhohoohooh

小一生緊張, 急vv 同急poo poo都未必夠膽舉手, 又唔會好似幼稚園咁, 成排矮冬瓜排隊去, 所以有失手都唔出奇,  我地間學校算好喇, 若係津校真係你唔肚痾都唔比你去架
作者: KimB    時間: 11-9-6 10:29

bchi, 唔係curry, 係茄汁呀!
阿仔都係坐同一條線, 不過佢再早d, 係商場上車, 佢話坐校車好嘈
e+都係我幫佢執, 因為佢都唔知邊本打邊本,連我都有d混亂,因為太多書,有時都唔知帶邊本先啱

原帖由 bchi 於 11-9-6 10:04 發表
kimb,

你仔仔係咪食curry plasta 呀 ?? hahahah  

初初執書包係會亂d, 遲下, 佢地手冊上都會寫返聽日帶咩書咩書, 你上學期每晚都上網對下佢地寫得啱唔啱囉, 下學期就個個都做到,  ...

作者: KimB    時間: 11-9-6 10:29

bchi, 唔係curry, 係茄汁呀!
阿仔都係坐同一條線, 不過佢再早d, 係商場上車, 佢話坐校車好嘈
e+都係我幫佢執, 因為佢都唔知邊本打邊本,連我都有d混亂,因為太多書,有時都唔知帶邊本先啱

原帖由 bchi 於 11-9-6 10:04 發表
kimb,

初初執書包係會亂d, 遲下, 佢地手冊上都會寫返聽日帶咩書咩書, 你上學期每晚都上網對下佢地寫得啱唔啱囉, 下學期就個個都做到,  ...

作者: ewmami    時間: 11-9-6 10:47

Hi,KimB
阿仔話尋日1B班得一個同學仔可以喺lunch time 食得曬個飯盒,其餘都食唔曬!唔知係佢哋食得慢定唔好食!不過我個仔唔係好like 今個星期嘅餐單,冇辨法都要迫佢食!
作者: cheeseman    時間: 11-9-6 11:05

Hi, 大家好, 我囝囝都係1B班.

作者: oimingoiming    時間: 11-9-6 13:53     標題: 回復 61# KimB 的帖子

Hi Kim B,

我女女話食咗一半都無!
話得好小時間食喎!haha
作者: KimB    時間: 11-9-6 14:46

hi oimingoiming,

我阿囝都話好快就要食完飯, 但我又唔記得問佢有冇食曬, 佢淨係同婆婆講好口渴, 因為飲曬d 水, 我教佢如果飲曬要同老師講落操場添水

原帖由 oimingoiming 於 11-9-6 13:53 發表
Hi Kim B,

我女女話食咗一半都無!
話得好小時間食喎!haha

作者: lieyeemama    時間: 11-9-6 22:48

我阿女係帶飯,佢平時嚮屋企食成個鐘,但係好surprise佢第一日竟然係食哂,不過我攞左小小水果俾佢,佢就話食唔哂,因為無時間!睇下聽日佢食成點先!
作者: KimB    時間: 11-9-7 09:23

我問左阿仔, 佢話唔係唔夠時間食, 係之前既小息食左蛋糕, 所以食唔曬個lunch, 不過第二日佢已經食曬啦, so far 佢話都幾好食
作者: annvuchan    時間: 11-9-7 10:22

我女都係 1B班, 兩日佢都食吾晒個飯, 佢話無時間喎...
另外, 我想問下 1B班的同學仔對D老師的意見係點呀 ???
我個女的感覺係 " 佢地好惡 ", 只有 Mr. chow 好...

原帖由 KimB 於 11-9-7 09:23 發表
我問左阿仔, 佢話唔係唔夠時間食, 係之前既小息食左蛋糕, 所以食唔曬個lunch, 不過第二日佢已經食曬啦, so far 佢話都幾好食

作者: lieyeemama    時間: 11-9-7 23:34

我個女係1C班,佢都話d老師好惡,佢今日返黎仲摟住我喊,佢話今日老師好惡鬧人好驚喎,我以為佢犯左咩規啦!原來佢話今日小息全部人去禮堂休息同食野,佢話嚮鐘時老師話要企定唔好郁,但老師突然攞住個咪好大聲咁指住佢地鬧,(可能係有d小朋友仲跑跑跳跳掛!佢一路喊一路話真係好大聲,同埋佢話d小朋友上堂時好嘈,佢成日聽唔到老師講野,我真係要搵老師了解下,我唔想佢怕返學呀?
作者: annvuchan    時間: 11-9-8 09:43

係呀 ! 係呀 !
我都驚亞女怕留學... 好似禽日, 穿便服校服 (PE衫+裙褲), 我話穿黑鞋, 佢問我係吾係架, 我吾想比老師鬧呀...
你睇下佢幾驚...點算 ???
作者: KimB    時間: 11-9-8 10:02

我問左阿仔, 佢話只係教IT及PE既Mr Li最惡, 其他老師都ok, 阿仔話上IT堂時, 同學做錯野, Mr Li會好惡咁鬧人, 佢話見到呢個阿sir驚到震,但上PE堂時, 佢又話有時Mr. Li 好搞笑
我個仔最like Mr Chow, 佢話mr chow昨日仲話佢食飯食得快添
至於教 英文Phonics既Mr. Resnick, 阿仔都話ok, 唔惡

原帖由 annvuchan 於 11-9-7 10:22 發表
我女都係 1B班, 兩日佢都食吾晒個飯, 佢話無時間喎...
另外, 我想問下 1B班的同學仔對D老師的意見係點呀 ???
我個女的感覺係 " 佢地好惡 ", 只有 Mr. chow 好...

...

作者: Manman1010    時間: 11-9-8 12:03

我個囡又係俾Mr. Li嚇到好驚,佢話Mr. Li好惡鬧同學仔呀,攪到前兩日都有喺學校喊 我同咗班主任講,希望佢同阿女傾吓啦~~

另外我地放學個校車司機又係好惡架,有人我接左阿女放學,同車個小朋友媽咪未到,佢竟然打電話俾個家長叫人唔好嘥佢啲時間,我覺得啱啱開學冇耐,日日啲到站時間都唔同,家長真係好難預算,大家應該相就一下!!尋日返學時校車俾架大巴擋住所以泊咗喺較前位置,好彩另一個媽咪跑嚟叫我我先見到,阿女以為我哋遲到又會俾校車司機鬧,即刻拉住我係咁喊,最後俾校車姨姨夾硬拉開咗,抱咗上校車,果一刻連我想喊埋一份呀
作者: Manman1010    時間: 11-9-8 12:07

原帖由 KimB 於 11-9-8 10:02 發表
我問左阿仔, 佢話只係教IT及PE既Mr Li最惡, 其他老師都ok, 阿仔話上IT堂時, 同學做錯野, Mr Li會好惡咁鬧人, 佢話見到呢個阿sir驚到震,但上PE堂時, 佢又話有時Mr. Li 好搞笑
我個仔最like Mr Chow, 佢話mr chow昨日 ...

阿女話有男同學舉手想去洗手間,Mr. Li都唔俾呀,不過我諗唔會啩,可能阿女誤會咗啫:(
作者: Manman1010    時間: 11-9-8 12:12

原帖由 annvuchan 於 11-9-8 09:43 發表
係呀 ! 係呀 !
我都驚亞女怕留學... 好似禽日, 穿便服校服 (PE衫+裙褲), 我話穿黑鞋, 佢問我係吾係架, 我吾想比老師鬧呀...
你睇下佢幾驚...點算 ???

我都好擔心呀!!我驚佢日日都怕咗返學,唔知有冇方法令佢哋冇咁驚呢!!
作者: Manman1010    時間: 11-9-8 12:15

原帖由 ewmami 於 11-9-6 10:47 發表
Hi,KimB
阿仔話尋日1B班得一個同學仔可以喺lunch time 食得曬個飯盒,其餘都食唔曬!唔知係佢哋食得慢定唔好食!不過我個仔唔係好like 今個星期嘅餐單,冇辨法都要迫佢食! ...

阿女都話好多同學仔都係食咗幾嗒就唔食啦,阿女自己就食咗一半到,佢話已經飽到食唔落啦
作者: Manman1010    時間: 11-9-8 12:19

原帖由 oimingoiming 於 11-9-2 09:33 發表
Hi,

阿女9:30瞓,6:25起身但係都唔夠瞓!!我哋以前返下午班,會瞓成十個幾鐘
作者: KimB    時間: 11-9-8 14:14

如果真係好似佢地講得咁惡, 真係有可能唔俾去洗手間, 所以我同阿仔講, 小息一定要去小便, 如果唔係上堂冇得去

原帖由 Manman1010 於 11-9-8 12:07 發表

阿女話有男同學舉手想去洗手間,Mr. Li都唔俾呀,不過我諗唔會啩,可能阿女誤會咗啫:(

作者: KimB    時間: 11-9-8 14:18

我阿仔仲遲半小時先瞓, 佢都有話眼瞓, 有日放學返家做完功課後,頂唔順要瞓左1小時

原帖由 Manman1010 於 11-9-8 12:19 發表

阿女9:30瞓,6:25起身但係都唔夠瞓!!我哋以前返下午班,會瞓成十個幾鐘

作者: lieyeemama    時間: 11-9-8 16:28

我今朝都同班主任講左,希望佢同阿女傾下,如果大家嘅小朋友都咁驚,不如你地都同學校講下吖,我都知可能惡係最容易收效嘅方法,但佢地只不過係返左幾日學嘅P1,有時真係唔駛咁惡嘅!
作者: bchi    時間: 11-9-8 17:21

大家,  有冇聽過出面津校的老師有幾惡 ?
升上小學,  一定唔會同幼稚園一樣架喇, 唔會下下笑住講. ... 陳大文, 你點呀, 今日食飽未呀 ? 噓寒問暖... :;pppp:  

上左小一, 會有好大分別. discipine 係其中一樣, 唔會好似幼稚園, 你話要去toilet 就可以隨便去, 其實lmc 已經算比較好喇, 你真係好急好急, 舉手, 係可以去的.

阿mr. li 呀.. 佢係好cool 架.... 不過在sport day 我見好多同學仔擁住佢,  做老師要做到令小朋友又敬又畏, 先得呢 ~~~~~

上年我果班,  阿靚仔mr. wong 淋支支, 但另一位ms ng 就好嚴,  我覺得佢地一凹一凸的配合, 都幾好丫 hoohooh
作者: bchi    時間: 11-9-8 17:23

唏.  我覺得, 有時要放手比小朋友去面對, 佢地唔係bb 架喇, 要學識長大呢 ~~
作者: JackyBaBa    時間: 11-9-8 22:34

原帖由 KimB 於 11-9-8 10:02 發表
我個仔最like Mr Chow, 佢話mr chow昨日 ...

Kaka...Mr.Li 果種我可以話係扮惡嫁咋,我係早會時見過佢,大隻佬,其實佢內裡好有愛心,我會話好似史力加咁,其實學校裡冇一兩個做殺手又點鎮得住班馬騮ar,唔通個個都係山吹老師咩...雖然話係快樂學習,但唔代表任意放縱,要知道discipline都係相當之重要,如果第時操行攞個B-或以下到升中時真係想搵學校int 你都幾難~~~

作者: KimB    時間: 11-9-9 09:19

jackybaba, 你形容得幾好, mr. li 似史力加 !!

原帖由 JackyBaBa 於 11-9-8 22:34 發表

Kaka...Mr.Li 果種我可以話係扮惡嫁咋,我係早會時見過佢,大隻佬,其實佢內裡好有愛心,我會話好似史力加咁,其實學校裡冇一兩個做殺手又點鎮得住班馬騮ar,唔通個個都係山吹老師咩...雖然話係快樂學習,但唔代表任意放縱,要知 ...

作者: Manman1010    時間: 11-9-9 09:39

delete

作者: Manman1010    時間: 11-9-9 09:42

我覺得小朋友其實並唔係真係咁驚Mr. Li,而係啱啱接觸新環境,返到學校又冇朋友陪,所以感覺好徬徨無助,阿女都話佢只係未開早會前有少少喊,因為自己一個戇居居坐喺度好唔開心,之後返到課室到冇再想喊啦!!

我同佢講媽咪以前都好似你咁,不過好快我就唔再喊啦,因為我識咗好多同學仔一齊玩,返學其實好開心,只係玩吓,學吓,食吓就一日啦,冇嘢需要我哋喊架...

我見佢今日等校車果時自言自語:我唔會喊架!都冇嘢要喊(但係對眼已經紅哂)...媽咪,不於妳嚟學校同我玩一陣先啦

bchi說得對,好多嘢都要小朋友自己去面對同適應,希望呢個過渡期快點過去,小朋友個個都開開心心上學去
作者: annvuchan    時間: 11-9-9 11:02

係呀 ! 我個女今日好好多啦 ! 吾驚啦 !
佢話 mr. chow 有同佢地講點解老師要惡... 但亞女冇詳細講內容, 但係起碼我知老師有幫我地d小朋友呀 !
good !
作者: lieyeemama    時間: 11-9-9 11:20

我阿女都無咁驚喇,班主任都有再同佢地講去操場休息時嘅規舉,等佢地明白做緊咩同點解老師要咁惡!我昨天做左個示範,話說昨晚爸爸叫左阿女三次去刷牙,佢都冇去,我就好大聲咁渴佢去刷牙,阿女即刻一支箭咁去左刷牙,佢刷完牙我笑笑口同佢講,你而家知道點解有時老師要咁惡啦!佢即刻笑笑口點點頭!哈哈哈,身教原來真係最GOOD嘅方法!
作者: bchi    時間: 11-9-9 15:35

都話lmc 的家長, 係明理的 hohhohohohohohho
作者: chloe117    時間: 11-9-10 01:56

係呀, 我問小女驚唔驚MR.Li , 佢話唔驚,我話有好多小朋友驚到喊喎,佢話1b班無俾佢鬧, 唔通1b班好乖? 佢話可能d小朋友唔乖所以老師鬧啦, 希望係咁啦

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5