教育王國

標題: 小一部署 [打印本頁]

作者: yingval    時間: 11-8-26 00:27     標題: 小一部署

為着小女升小煩惱, 最近音小收了小女入小一、優才得first writing list, 自己是仁立舊生有20分, 已搬了41校網, 現考慮是否自行收生揀仁立, 還是等大抽獎抽瑪利諾?  若仁立收了還可否keep優才? 朋友就話仁立好過音小 , 津校, 直資, 私校邊個好?大家有咩意見呢?
作者: moonychan    時間: 11-8-26 00:37

3間我都唔係好了解, 但只睇呢3間. 我會

仁立 > 優才 > 音小
作者: katrinafu    時間: 11-8-26 00:43

原帖由 yingval 於 11-8-26 00:27 發表
為着小女升小煩惱, 最近音小收了小女入小一、優才得first writing list, 自己是仁立舊生有20分, 已搬了41校網, 現考慮是否自行收生揀仁立, 還是等大抽獎抽瑪利諾?  若仁立收了還可否keep優才? 朋友就話仁立好過音小  ...

你搬去41網, 不是打算抽41網學校嗎?
作者: 風雷金剛    時間: 11-8-26 09:10

抽瑪利諾
作者: superccc    時間: 11-8-28 00:55

仁立好多功課. 你小朋友應付得到嗎?
音小學費貴到飛起. 45千幾一個月....
作者: baba987    時間: 11-8-28 01:21

作者: Sindy    時間: 11-8-28 14:37

原帖由 baba987 於 11-8-28 01:21 發表
瑪利諾>仁立 > 優才 > 音小

音小本英文書好似用pop up now, 咁睇英文都唔淺, 瑪利曼高小都係用呢本
作者: ha!    時間: 11-8-28 20:40

作者: Mrs.Wong    時間: 11-8-29 18:28

原帖由 yingval 於 11-8-26 00:27 發表
為着小女升小煩惱, 最近音小收了小女入小一、優才得first writing list, 自己是仁立舊生有20分, 已搬了41校網, 現考慮是否自行收生揀仁立, 還是等大抽獎抽瑪利諾?  若仁立收了還可否keep優才? 朋友就話仁立好過音小  ...

如果第一階段選仁立,20分應該入硬,瑪利諾唔駛考慮,因為唔會有大抽獎,搬去41網無意義。
想等抽獎,第二階段前一定要放棄音小及仁立。
放棄與否,見仁見智,問幾多個人都係會有唔同意見。
音小與瑪利諾其實好唔同,想個女入邊種學校,你應該心裡有數。
至於仁立與瑪利諾,仁立係點你好清楚,瑪利諾可能較有名,有中學(不過唔一定上到),純女校,英小。但一旦抽唔到,未必派到間好過仁立的。博唔博? 邊個夠膽俾意見?
優才waiting list,一日唔叫你註冊一日都唔駛理,最好抽完獎後先confirm你有位,到時再決定。
作者: yingval    時間: 11-8-31 13:35

謝謝大家意見,第一階段我會先選仁立,之後再決定! Thank you.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5