教育王國

標題: 民生書院交流 [打印本頁]

作者: Mswan    時間: 11-8-22 00:39     標題: 民生書院交流

請問有否開民生書院交流區呢?
作者: crabcrab    時間: 11-9-9 14:05

which form are your child in now?
作者: Mswan    時間: 11-9-12 10:56     標題: 中一學生

原帖由 crabcrab 於 11-9-9 14:05 發表
which form are your child in now?

小兒今年是中一學生,被派入中文科輔助班。我想問這些班別跟A & B 班的Test or Exam paper 有否不相同呢?
作者: crabcrab    時間: 11-9-16 14:05

相同的!

是否民小升上民中嗎?
作者: Mswan    時間: 11-9-20 18:07     標題: 交換心得~~~

我的小兒是由民小升上民中的。

其實有冇其他級或其他班別的媽咪也來講述你們的子女學習情況呢?

好似沒有看見有人提及過中學部!快些入來傾傾吧!
作者: crabcrab    時間: 11-9-27 12:52

We are in 1A.

也是由民小升上民中的!

同意好似沒有看見有人提及過中學部!

你的兒子的學習情況是怎麼樣呀!

他參加了什麼課外活動?
作者: kaayee    時間: 11-10-2 00:59

--deleted--

作者: kaayee    時間: 11-10-2 01:01

--deleted--

作者: Him-ma    時間: 11-10-3 14:35

Hello crabcrab,

我仔和你的小朋友是同班同學. 聽我仔平常的分享, 他很喜歡他的班主任, 說上堂氣氛好好, 我看他的反應, 也很安心.  你的有無和你分享?

原帖由 crabcrab 於 11-9-27 12:52 發表
We are in 1A.

也是由民小升上民中的!

同意好似沒有看見有人提及過中學部!

你的兒子的學習情況是怎麼樣呀!

他參加了什麼課外活動?

作者: Him-ma    時間: 11-10-3 14:43

Hello kaayee,

我仔今年從民小升上中學部, 但有多少民小學生派番民中, 實際數字不太清楚, 我相信大多數吧. 我仔說他那班大概有5個別的學校派入去的.

是否有很多頭一百但沒有留在民中? > 不是.

原帖由 kaayee 於 11-10-2 01:01 發表
今年有多少民小學生派番民中?是否有很多頭一百但沒有留在民中? Thanks!

作者: kaayee    時間: 11-10-3 16:41

--deleted--

作者: Him-ma    時間: 11-10-4 15:24

kaayee,

中學的課程深唔深>深淺這個好主觀, 尤於除國文, 中史及普通話是中文授課, 其他科目也是英文授課, 我認為要適應, 我個小朋友話地理難. 但民小也兼教英數及Science, 讓同學仔早點適應, 都是很好的安排.

需唔需要勁補習? > 我個有補習.
作者: kaayee    時間: 11-10-5 01:27

--deleted--

作者: crabcrab    時間: 11-10-10 08:50

每天你們可以容許他們上Facebook的時間呢?
作者: Mswan    時間: 11-10-12 01:17     標題: Facebook ^^

我覺得只要小朋友做完功課/完成溫書過程,及必須要有節制 (例如規定每次限定15分鐘),我都會容許他用 facebook!
作者: chan8888    時間: 11-10-14 22:52

請問各位民生中學家長如我小朋友在區內學校屬中上成績, 有大約多少位給除民小學生呢?
作者: Bonnie    時間: 11-11-22 09:07

縮班後,  請問依家中一係幾多人一班 ?

呀仔今年小六....擔心死我....
作者: kaayee    時間: 11-11-22 15:41

--deleted--

作者: crabcrab    時間: 11-12-9 09:53

請問你們的仔仔女女平均每天幾點睡覺呢,像這個星期天天功課多測驗多project多放學遲????
作者: Bonnie    時間: 11-12-14 14:02

原帖由 kaayee 於 11-11-22 15:41 發表
Hi Bonnie,

你有冇報直資呀, 我心大心細仲未報, 想睇埋第二次呈分試至算, 但十月的測驗唔係幾好, 考試都不寄厚望, 而家日日要默書, 考試範圍都未溫, 我地呢班邊緣人好慘, 一係就考好D, 一係考衰D, 唔好係AROUND 100 ...

暫時未報...會同佢報匯基(東九龍) ..第二輪出年1月交表..

呢個星期日日溫習..但我大少好似失憶咁...咩都唔記得.. 同佢溫 tenses... 全部撈亂晒..唔知係咪壓力大....佢 D 英文退步好多...

我已預咗入唔番民中..所以自行除民中外...會報另一間中中...我諗會合適合佢多D ..始終佢英文個底唔好 ..勉強讀民中 (英中) ..佢會好辛苦...到中學跟唔到咁多...中中佢會有信心D ....
作者: Bonnie    時間: 11-12-14 14:05

原帖由 crabcrab 於 11-12-9 09:53 發表
請問你們的仔仔女女平均每天幾點睡覺呢,像這個星期天天功課多測驗多project多放學遲????

平均訓 7-8 個鐘......晚上最遲11 pm一定要訓....
第2 朝 6:30am 起身
作者: Him-ma    時間: 11-12-14 16:59

crabcrab,

自從升中一後, 我覺得學校的要求比小學更嚴. 功課量時多時少,不過真係好多小測, 有時測左我才知 但我盡量跟緊他一些, 中英默都係背默為主, 都幾"啃", 你覺得呢? 我見呀仔都有留校和同學討論

我個通常10點許便睡覺啦, 盡量不希望超過10:15pm.
作者: Bonnie    時間: 12-1-5 18:13

各位交咗表未 ?
作者: CINDYC    時間: 12-1-11 18:16

回復 crabcrab 的帖子

您好 各位,
我囡現讀F.2, 由幼稚園到現在, 她對學校很有歸屬感
F.1A班主任Miss Cheung係難得好老師, 非常關心學生

作者: citylady    時間: 12-1-19 09:48

回復 Bonnie 的帖子

Hi !  Bonnie 你講得啱 ,大家都想升上民中 ,但對細路嚟講,係咪真係好事?? 勉強讀落去成績進唔上,只會越讀越冇心機,自己激氣細路辛苦跟唔上,又何必呢?? Bonnie 你唔雖要太擔心,我都冇選擇民中,微調下好多中中都開多咗英文班,民小的學生有一定水平,編入英文班應不太難。
作者: smallfoothk    時間: 12-1-26 12:15

回復 kaayee 的帖子

民小上民中有8成幾,你可放心,深的是外來生,將成績拉高,現多要補一補
作者: Bonnie    時間: 12-1-31 13:24

自問呀仔英文程度一般...讀民中佢一定好辛苦..況且上咗中學..父母可以幫嘅機會唔多(學術上)..真係要靠佢自己..睇吓幾時開竅 ...

除自己努力外 ..依家仲要睇個天... 彩數...運氣 ....
作者: smallfoothk    時間: 12-1-31 14:12

無話可說,非常同意
作者: Bonnie    時間: 12-2-6 15:57

呀仔話呢排老師教書教得超快...一堂就已經教完一課 Science ....
係咪趕咗 D 呀 ?  下個月嘅呈分試 ...即係會考好多嘢啦咁
作者: 菲媽    時間: 12-2-21 12:58

CINDYC, crabcrab, 各位家長,

無意中又click到babykingdom, 又見到民生書院呢個topic, 入黎睇下, 好有歸屬感, 回憶起惜日chatchat的日子, 我好掛住大家呀!

睇見各位家長子女的問題, 我已經經歷過, 其實好多時都要靠學生的努力, 再加上天資, 又時唔可以強求, 唉.....家長在旁只可以作提點及鼓勵.

作者: sunniema    時間: 12-2-26 00:03

Hi, 菲媽, 各位家長,

我又係無意中過路經過見到, 我囡足足讀咗15年, 已經last day 咗, 唔好話個囡唔捨得, 我都唔捨得, 惜別周會, 佢地拿住盒tissue入hall....

大家勞力, 高中d老師真係好好!

作者: mscma    時間: 12-2-26 01:44

--deleted--

作者: Him-ma    時間: 12-2-26 16:12

菲媽 發表於 12-2-21 12:58
CINDYC, crabcrab, 各位家長,

無意中又click到babykingdom, 又見到民生書院呢個topic, 入黎睇下, 好有歸 ...

菲媽,Sunnie 媽,久違了,你們好。菲菲讀中幾了?Sunnie 是否忙於備戰文憑試?上次12月中一家長會聽校長講,我們有幾位最top的中六生被大學邀請去參加面試,好"口力"呀。我呀仔剛升上中一,同小學完全兩回事,真要加倍努力!
作者: sunniema    時間: 12-2-26 19:53

Hi,

mscma, 民生畢竟係間大校, 樹大有枯枝, 有d老師真係好好, 有d真係等退休咁款,睇你好唔好彩, 不過呢d老師都唔算好多. 你話d老師好young, 係呀, 呢幾年都有好多新老師, 你知la, 校長05年上任, 同以前莫校長作風好唔同, 所以都走咗好多老師, 不過d老師好唔好, 又唔可以用年紀作準, 我囡d老師大佢冇幾多, 同佢地好似朋友咁,  教起書上黎, 好有補習天皇feel.上堂冇咁易訓著覺.
him-ma, Sunnie 正忙應戰, 結果係點, 真係唔敢諗! 我囡話中六有五十quota去mock interview, 唔係幾個呀!
都想趁此機會, 講下對民生既comment, 佢唔係一間好top 既學校, 但校風真係好到冇得彈. 由於佢地由細玩到大, 佢地心入面已認定邊個係第一, 自己既位置係邊就係邊, 冇乜鬥心, 呢個開頭以為係我囡自己既問題, 但今年老師都話係MSC 學生都係咁, 希望你地初中既媽媽,可以睇下 點樣去令佢地agressive d!
中學六年好快就過, 好好享受呀!
作者: sunniema    時間: 12-2-26 22:32

答漏咗mscma tim, 中學英文深唔深, 不如等菲媽答la, 因msc這幾年變化好大, 我囡年代, 由幼稚園到初中, 都係愉快學習, 一d壓力都冇, 據聞依家幼稚園開始已要做鴨仔:
至於英文通識, 就真係好唔著數, 莫講話msc, 就算一d好top 學校既朋友, 佢地都冇乜信心,不過, 我囡話不停咁做essay, 英文又寫得順暢好多. 惟有好阿q咁, 自己安慰自己, 事事有得必有失la!
作者: IssacwuMa    時間: 12-2-27 11:05

各位媽咪你好, 見到你地啲小朋友已經長大, 真係開心.  我仔仔其實只得3歲, 現在要選幼稚園, 民生同根德園都收咗, 現在心大心細, 剛好見到呢個討論, 想請教各位有經驗之媽咪如何選擇.  我都知道此兩個幼稚園係唔同性質, 但就係各有好處, 先難選.  我放棄唔到根德園之嚴格訓練, 民生之一條龍. 其實民小同民中好唔好, 又係Brand 幾.  如果要你地再選, 會點選呢? 可否分享下.  謝謝!
作者: sowasabe    時間: 12-2-27 11:20

回復 sunniema 的帖子

Hi 大家好,
我又係路過,無意中發現,我又講吓少少啦. 我囡中五係第二屇334,由小學升上去,點講呢?我囡成續在中學部算係中上,但都係Hea住讀書,不見緊張,不見有壓力,究竟是好是壞要等考完DSE之後才知道,佢地真係大多數都開心,輕鬆甘讀,成績又幾好喔,當然是與校內同學相比較啦,如果甘樣讀法而公開試得既,甘又真係一間極品學校,因民生同學男男女女不論成續好興壞,品格都不會壞,大部份都乖既.
又想問吓什麼是MOCK INTERVIEW,有50+人數?我囡因中五,未到佢地,但她說中六有同學被提名去中大INTERVIEW.
是不是你講既MOCK INTERVIEW呢.

作者: sowasabe    時間: 12-2-27 11:43

回復 IssacwuMa 的帖子

Issacwuma,
你要考慮是小學是私校,要交學費而且不平,你在乎嗎? 小學的程度,課程,老師...等,當年囡讀緊時我就絕對滿意.而且升上中學亦沒有感覺吃力,亦輕鬆甘讀,當年囡同學由考第一至第xxx都留在原校升讀,佢地既歸屬感你可想己知.校風又真係非常之好.
民生是band 1 中吧 , 我囡讀緊我都吾知點評自己間學校是band幾,與同區華英,旅港...相比邊間成績較好都難下定論,民生是由band 1+band 2學生組成的.
但我都係會選一條龍學校,因你現在未知3years小朋友,9年後是龍是鳳,一條龍進可攻,退可守.你有沒有把握找到一間一條龍津校讀,你需考慮此點.

作者: Him-ma    時間: 12-2-27 17:21

sunniema 發表於 12-2-26 19:53
Hi,

mscma, 民生畢竟係間大校, 樹大有枯枝, 有d老師真係好好, 有d真係等退休咁款,睇你好唔好彩, 不過呢d老 ...

Sunnie , 好多謝也很贊同你的分享. 其實不單是民生, 我想每所學校都有不同類型的老師. 年輕的可能教學經驗沒那麼豐富,但他們用的方法或者會新穎點, 比較接近現今學生的思想, 正如你說和同學們相處亦師亦友般. 無論是甚麼年紀的老師, 只要他們還有教學熱忱,那就是學生的福氣. 每次聽校長講話(包括上星期六那次家長會, 你在場嗎?), 都頗感動的, 她真是好緊張學生.
,原來應邀去大學參加面試有50多位, 可能我上次聽得不清楚, 真令人振奮!

我都成日鼓勵我個仔要用心及用功讀書,正如校長話:不能”hea”住讀.

Mscma, 英文深架. 其中一套針對新高中文憑試的教材Developing Skill 是F. 4程度的,我不知其他學校中一是否已用這套教材.

作者: 菲媽    時間: 12-2-27 17:30

Sunnie 媽,  好開心又再在bk見到你出現, 又好耐冇見, 得閒call下我飲茶呀; 我好明白你既心情, 15年既感情真係唔捨得, 民生其中一個優點就係學生及家長對學校都好有歸屬感, 而且學生與學生之間, 家長與家長之間感情都非常深厚, 到離別時, 總有傷感, 好難想像三年後到我女離開時的心情.
作者: Him-ma    時間: 12-2-27 17:34

sowasabe 發表於 12-2-27 11:20
回復 sunniema 的帖子

Hi 大家好,
sowasable, 希望你多些分享你和女女在民生的學習經驗, 等我們這些學弟妹們學習下, 我呀仔還在摸索中學的學習模式中. 12月家長會上校長提到我們有些中六同學被本港的大學邀請去參加面試, 成績優秀的會被大學優先取錄.

作者: Him-ma    時間: 12-2-27 18:03

菲媽 發表於 12-2-27 17:30
Sunnie 媽,  好開心又再在bk見到你出現, 又好耐冇見, 得閒call下我飲茶呀; 我好明白你既心情, 15年既感情真 ...

菲媽, 講開歸屬感,我想我勁過我仔, 點解感講呢?  話說上星期某天, 我送完呀仔返學(其實系miss左校車,唯有打的啦)沿KCP出去搭車返工, 在廣場內見到一個MSC男生,件校服唔"攝"好, 我好有衝動上前要求他把校服"攝"好,唔好破壞學校的型像... 哈哈,我當然無感做啦, 否則他以為呢個C奶有精神問題呢, 但我真系好肉緊囉!
作者: 菲媽    時間: 12-2-27 22:40

今日係office 好忙, 而家先有時間, 雖然好想瞓覺但又好想同大家傾下, 分享女兒下學校生活.

Him-ma, 我就冇你咁誇張, 不過每次見到穿著民生校服的學生, 都會留意佢地, 甚至會撩d家長傾計 , 就好似而家咁好想同大家分享下d經驗,傾仔女問題都 有排傾啦 ….係呢, 我女已經中三, 開始煩緊選科, 你個仔仔f.1 習唔習慣呀?

作者: 菲媽    時間: 12-2-27 22:54

今日係office 好忙, 而家先有時間, 雖然好想瞓覺但又好想同大家傾下, 分享女兒下學校生活

Him-ma, 我就冇你咁誇張, 不過每次見到穿著民生校服的學生, 都會留意佢地, 甚至會撩d家長傾計 , 就好似而家咁好想同大家分享下d經驗,傾仔女問題都 有排傾啦
….
係呢, 我女已經中三, 開始煩緊選科, 你個仔仔f.1 習唔習慣呀?

作者: 菲媽    時間: 12-2-27 22:55

Sowasabe,

你好呀? 又有多位師姊可以交流下, d料比我地; 你就好啦, hea 住讀都有中上, 如果一發力咪好掂, 可以唔使擔心啦! 加油!

關於interview, 我收到消息, “三大都有發邀請信比部份band 1 中學 nominate top 20%interview, 上年11月已經in, 表現好的同學已出送通知會有bonus mark(不是優先取錄) , 增加入讀機會. 而學校亦同時安排模擬interview 增強同學信心, 爭取好表現, 不過冇得interview 的同學都唔使擔心, 始終都係睇最後成績的.

作者: 菲媽    時間: 12-2-27 23:58

mscma,
民中英文水平高唔高就見仁見智, 但由中一開始中英考試卷都出好深, 合格率真係好低. 而校長曾經解釋是刻意提高水平, 讓學生唔好以為自己好掂, 要加倍努力wor.  

至於升中問題, 真係要考慮清楚, 要睇下小朋友程度, 如果成績不是太理想, 或者可以考慮下轉讀其他中學,  我可以分享一個case: 他是小女同學小六同學, 當時全級名次大約150名左右, 有時怎樣努力進步也不大, 結果他放棄民中學位, 考入一直資中學, 而民小英文程度有一定優勢, 能入英文班, 而家仲係全班頭幾名, 信心大增, 還可以選讀自己喜愛科目, 試想他如果仍然留讀民中, 不知道情況如何呢?

作者: sowasabe    時間: 12-2-29 15:16

回復 菲媽 的帖子

阿女己問學校,大學預早INTERVIEW 民生中學確有50+人數, 原來是以過往升大學人數而定的.阿女以前 F1-F3有2班精英班,F4起就以選科分班.大多數成績好既都選2理+1商 或 2理+1文 都有讀 3理但就少的.感覺民生理科班同學仔成績好些.
作者: renielo    時間: 12-3-22 09:32

delete delete

作者: kingchun    時間: 12-3-23 02:26

中學都要搭媬姆車 ? ? ? ? ?
中學都要大人陪 ? ? ? ? ? ?
作者: renielo    時間: 12-3-23 02:47

delete delete

作者: Him-ma    時間: 12-3-26 12:03

renielo 發表於 12-3-22 09:32
請問中學有無得搭媬姆車 ( 好似返小學時咁) ?

如果無校車又住得遠, 你地仔女F.1時係唔係自己返學唔駛大人 ...

renielo,

請問中學有無得搭媬姆車 ( 好似返小學時咁) ? > 有, 我呀仔都系搭番小學的媬姆車, 他想搭,方便嘛. 由他決定何時不想再搭. 但有時放學有其它活動要留校參予, 搭不到媬姆車便自行坐車回家.

你問下現在你小朋友搭緊的媬姆車叔叔, 應該中學都可以繼續的.

作者: Bonnie    時間: 12-5-1 17:11

呀仔被評為 A2 生 .. 佢 d 好朋友大部份係 B1 ....

各位..有無  B1 / B2 舊生 ....上年都可派返民中架 ??
因上年 180 個 Form 1 生 ...都收番 142 個民小生 ...
好想知 B1 / B2 生的機會有幾多...謝謝 ..
作者: crystalcbh    時間: 12-6-19 16:23

我幫朋友問:佢個仔今年(F.2)成績好bad,學校會唔會有留班,如果冇留班,就會升F.3最差個班(F班)?

作者: Bonnie    時間: 12-7-4 19:34     標題: 回覆:民生書院交流

各位民小六年級嘅家長,下星期二就係大日子。你哋心情如何?

本人就擔心都死,已經諗好叩門路線。

呀大少就不知幾快活,事關日日返學 hea .. 又冇功課做,只係做 Pre S1 練習卷。

希望下星期各位家長有好消息報喜!

作者: kaayee    時間: 12-7-5 13:14     標題: 回覆:Bonnie 的帖子

--deleted--

作者: Bonnie    時間: 12-7-5 17:38

kaayee 發表於 12-7-5 13:14
Hi bonnie,記得我嗎?我小朋友同你小朋友成績差不多呢,around100左右,佢好好好幸運,拉車邊入左A1,所以個 ...

Hi Kaayee , 咁你應該唔駛煩住搵學校 ... 因 A2 / B1 被 group 埋同一類 .... 所以我一早有心理準備 ..一定返唔到民中 ... 自行同大抽獎第一志願都冇填佢 .... 呀仔係四年級插班入民小嘅 .... 好後悔當時冇揀培正 .....

依家唯有睇天啦 ..  wish me luck la ....

作者: kaayee    時間: 12-7-5 18:13     標題: 回覆:Bonnie 的帖子

--deleted--

作者: Bonnie    時間: 12-7-5 18:51     標題: 回覆:民生書院交流

呀仔 P.1-P.3 讀屋邨小學。之後報 P.4 插班,民生、培正、聖若瑟都收。
最後揀咗民生,一心以為一條龍 !

匯基都收咗,諗諗下都係想搵津校,慳番D ...

作者: kaayee    時間: 12-7-5 19:13     標題: 回覆:Bonnie 的帖子

--deleted--

作者: Bonnie    時間: 12-7-5 22:39     標題: 回覆:民生書院交流

邊有咁叻。以前讀李兆強,全班5名內。去到民小一跌就18 ..可能真係程度有別。加上第一年難適應,又冇咩朋友 ...
匯基都唔錯,氹下自己,希望叩到津校,慳番筆錢俾佢學其他嘢。

作者: kaayee    時間: 12-7-5 23:31     標題: 回覆:Bonnie 的帖子

--deleted--

作者: Bonnie    時間: 12-7-6 08:50     標題: 回覆:民生書院交流

自行選了聖言中學,家住觀塘區,細佬以前呢間畢業,依家都保持好好的校譽。
可能只讀了三年,又不大欣賞老師們,從未感受關愛,多數拔尖、不覺有補底 ...
呀仔同學全級110,但又被為 B1 ,都唔明點分?

作者: kaayee    時間: 12-7-6 09:40     標題: 回覆:Bonnie 的帖子

--deleted--

作者: Bonnie    時間: 12-7-6 09:56     標題: 回覆:民生書院交流

第一次好似13x ...第二次唔清楚(估計都應該係11x to 120) .. 第三就 110

作者: raymond2d3d4d    時間: 12-7-6 19:42

急問 : 請問做轉校生有什麼條件
作者: Bonnie    時間: 12-7-6 22:34     標題: 引用:急問+:+請問做轉校生有什麼條件

原帖由 raymond2d3d4d 於 12-07-06 發表
急問 : 請問做轉校生有什麼條件
你意思係 ... 插班嗎?定係由外邊小學入讀民生中學?

作者: Bonnie    時間: 12-7-11 08:34     標題: 回覆:民生書院交流

Hi Kaayee , 你小朋友情況如何?呀仔嗰班有5-7個派唔到民中,另有4個搵咗直資、跨網走咗。

作者: kaayee    時間: 12-7-11 13:29     標題: 回覆:Bonnie 的帖子

他編了A1,所以知道可以派到,但意外的是,B1有好多人派唔到,你派了去那間學校?

作者: Bonnie    時間: 12-7-12 11:27     標題: 回覆:民生書院交流

民中!今日註冊了   

作者: kaayee    時間: 12-7-12 13:16     標題: 回覆:Bonnie 的帖子

民中放第幾志願?

作者: Bonnie    時間: 12-7-12 13:59     標題: 回覆:民生書院交流

甲二、乙一

作者: Bonnie    時間: 12-7-16 13:33

Him-ma ,  民中的確唔係我心儀嘅學校 .. 但呢間係我隻仔發夢都想入嘅學校啊.... 自己成日以為咁樣咁樣係對小朋友最好... 但又冇問下隻仔想要咩喎 ...依家大抽獎俾佢抽番入民中 ..我冇嘢講 ..亦唔會阻攔佢 ...

作者: nungma    時間: 12-7-16 14:25

我個女5下全級101,六上150,六下71,列為A2 ,因為搬去新界,所以無揀民中,但其實我都唔係好想呀女入民中,但呀女就好想,主要係唔捨得啲同學啫,一齊讀書11年噃
作者: Bonnie    時間: 12-7-16 14:43     標題: 回覆:民生書院交流

但今年又有好多民小想入番民中都唔得呀。有家長話叩門位全收外來生,一個民小生都冇。

作者: 菲媽    時間: 12-8-1 13:51

今年民小升民中情況係咪好惡劣呀! 我女今年升中四了!
作者: Him-ma    時間: 12-8-3 10:24

回復 菲媽 的帖子

菲妈,

菲菲選到心儀的科目嗎?

作者: 菲媽    時間: 12-8-3 11:21

學校好好, 今年中四開7班, 學生多左機會, 所以大部份同學都能夠揀到自己喜歡的科目
作者: Bonnie    時間: 12-8-13 11:29     標題: 回覆:nungma 的帖子

nungma, 你女女分咗去邊班?

作者: Bonnie    時間: 12-8-13 13:18

我呀仔 B 班 ... 佢好朋友去咗 E 班 .. 但佢話大家成績係差不多 ..原以為一齊 ..

想問下....知唔知民中係點分班架 ?
作者: urgentc9    時間: 12-8-13 18:02

i want to know too
作者: Bonnie    時間: 12-8-14 09:55     標題: 引用:i+want+to+know+too

原帖由 urgentc9 於 12-08-13 發表
i want to know too
Hi urgentc9 .. 你小朋友分咗去邊班?

我仔係德社 ,你呢?希望有機會交流下

作者: Him-ma    時間: 12-8-14 13:55

Pre-S1的成績都是分班的考慮因素之一,之前註冊時派的通告有提及這點,你拿來看看。
作者: kamaka    時間: 12-8-17 09:09

請問各位升中一家長買齊書未呀?我在三聯訂書還欠七本,Atlas諗住需要才買,但Bible好似一定要偉發才買到,由七月尾問到而家都話過幾日打電話去問,但電話永遠冇人聽,可能嫌我得一本書,不肯同我訂,諗住明天向老師投訴。
作者: Him-ma    時間: 12-8-17 14:43

回復 kamaka 的帖子

向老師投訴有用嗎?中學生了,請別動不動就投訴吧。你何不親自去書局門市訂?
作者: hoho1230    時間: 12-8-17 15:17

Him-ma 發表於 12-8-14 13:55

Pre-S1的成績都是分班的考慮因素之一,之前註冊時派的通告有提及這點,你拿來看看。 ...
通告有提及分班是 會根據Pre-S1的成績, 但其實各班有咩分別? 唔該!
作者: hoho1230    時間: 12-8-17 15:28

唔該菲媽!
唔好意思, 我又想再問咁教學方法有無唔同? 我印象好似聽過話中文輔助教學之類, 唔知有無記錯, 係咪就係除左AB班, 其他班會用d中文講解.
作者: Him-ma    時間: 12-8-17 16:27

回復 hoho1230 的帖子

除AB班外,另外三班會按學生中英數邊科較弱來分班,然後該科以小組形式授課。看通告說今年其中一班精英中一班的中文科會用普通話授課,對嗎?
作者: hoho1230    時間: 12-8-17 16:29

回復 Him-ma 的帖子

咦! 我沒有看過這通告, 係幾時派架?
作者: Him-ma    時間: 12-8-17 16:40

菲媽,請問分班是開學前通知學生或是到開學當天回校才知道?謝謝!小學時是提前通知的,所以不知中學部怎樣!
作者: Bonnie    時間: 12-8-17 17:53     標題: 回覆:民生書院交流

好像只有精英班(即 A 班)用普教中。

13-Aug 第一天上 bridging course 已經編好班,有埋學號。

作者: kamaka    時間: 12-8-17 18:22

Him-ma, 你估我唔知咩,就係打電話冇人聽,親自去不下六、七次,隔幾日就去,都是這樣答覆。
作者: Bonnie    時間: 12-8-18 12:52     標題: 回覆:民生書院交流

Kamaka , 今日返學,見過班主任。其實班上大部份家長都話未齊書,班主任話學校都知道呢個情況.... 只希望呢兩個星期書商會通知啦。

作者: kamaka    時間: 12-8-20 07:39

Bonnie 謝謝你。星期六家長日校長說ABC是精英班,但乃有家長爭論A班是否最top,很搞笑。
作者: Bonnie    時間: 12-8-20 10:10     標題: 回覆:民生書院交流

A、B、C 班平均 38人。D、E 班則有 31 人,而這班均有 4、5個留班生。

A班絕對係精英班,認識叻嘅入晒呢班,加上只得佢係普教中。

我一向覺得民生係著重「拔尖」多過「補底」。

大家努力,下年又可能會大執位。

作者: kamaka    時間: 12-8-20 23:20

我個女話註冊日派了一份問卷,其中一條是有冇興趣用普通話上中文堂,她識的同學又填左有興趣而成績不差都派了A班。
作者: NKW    時間: 12-8-22 13:34

都是家長日當天才知道a班用普通話教中文, 是第一年嘗試的. 希望有好的成效.
作者: Bonnie    時間: 12-8-22 22:42     標題: 回覆:民生書院交流

請問一下各位會俾中一嘅仔女出外食晏嗎?

作者: kamaka    時間: 12-8-23 09:10

我會比佢出街食晏,始終都大個女了,不過最緊要教佢地小心過馬路及遵守交通規則同不要隨便和陌生人搭訕,這些都是我最担心的。
作者: NKW    時間: 12-8-23 13:30

我擔心佢地未掌握到時間, 天氣又熱, 我suggest個女一個月出去3次好了.
佢自己都應為係.
作者: Bonnie    時間: 12-8-23 20:13     標題: 引用:我擔心佢地未掌握到時間,+天氣又熱,+我sugg

原帖由 NKW 於 12-08-23 發表
我擔心佢地未掌握到時間, 天氣又熱, 我suggest個女一個月出去3次好了.
佢自己都應為係. ...
我隻仔好「論盡」,過馬路仲恐怖,加上天氣熱,佢一定濕晒 ... 又怕佢只去食M記。

所以約法三章,頭一個月會叫飯,每星期俾佢跟同學出去食飯一次,試下情況,再決定係咪繼續訂飯。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5