教育王國

標題: 有女女跳芭蕾舞的媽媽請比意見 [打印本頁]

作者: may6b    時間: 11-8-16 09:33     標題: 有女女跳芭蕾舞的媽媽請比意見

我個女六歲幾, 之前跳了兩三個月preprimary. 現在考慮繼續讀preprimary 多一年定, 九月後就讀primary 呢? 前者可打好基礎但要用多一年時間和錢. 又擔心多唔會遲過人呢? 後者就擔心會唔會跟唔到, 打繫佢的信心. 請比些意見我吧!

作者: zuzu888    時間: 11-8-16 10:25

PRIMARY 啦

個人覺得一年錢真係差好遠.....
夠年齡讀 p 咩仲要 pre-p....
作者: 馬媽媽    時間: 11-8-16 12:38

You can seek the advice of her ballet teacher, who should give you the professional advice.
作者: may6b    時間: 11-8-16 13:25

因為係商業機構, 所以我覺得佢地都會要你讀番pp, 未必為你考慮. 所以想聽下其他媽媽的意見. 一讀讀primary 其實有無問題.
作者: PansyMummy    時間: 11-8-16 15:51

Hi May6b,
Primary is ok for 6 years old.
原帖由 may6b 於 11-8-16 13:25 發表
因為係商業機構, 所以我覺得佢地都會要你讀番pp, 未必為你考慮. 所以想聽下其他媽媽的意見. 一讀讀primary 其實有無問題.

作者: TOKIN    時間: 11-8-16 17:01

I think try primary first.
作者: 小豆媽    時間: 11-8-16 18:06

原帖由 may6b 於 11-8-16 09:33 發表
我個女六歲幾, 之前跳了兩三個月preprimary. 現在考慮繼續讀preprimary 多一年定, 九月後就讀primary 呢? 前者可打好基礎但要用多一年時間和錢. 又擔心多唔會遲過人呢? 後者就擔心會唔會跟唔到, 打繫佢的信心. 請比 ...

要計年齡, 如果係女下年5月考試時仲係6歲, 上PP打好個底,
如果你個女生得大隻, 而出年考試時已經7歲有多, 問問school比唔比你上P啦,
因為5歲考PP, 如果你個女成7歲一齊考, 佢唔會跳得開心, 7歲都0肯扮大象/長頸鹿啦 !
作者: irislkw    時間: 11-8-17 00:18

我係教ballet的~
6歲幾跳p啦~
但所有問題都要睇返小朋友個心態同佢自己興趣和投入到囉!
作者: iamfansma    時間: 11-8-17 09:51

請問男仔係唔係好少人學BALLET?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5