教育王國

標題: 阿仔3歲比佢學琴會唔會太早 [打印本頁]

作者: suenmeimei    時間: 11-7-19 11:18     標題: 阿仔3歲比佢學琴會唔會太早

阿仔今個月剛滿3歲,佢對琴好似好有興趣,經過屋企樓下琴行好鐘意入去o禁琴鍵,老公話不如比佢早d學琴,但3歲人仔會唔會太早??
作者: HTLT    時間: 11-7-19 11:23

我個女學緊的琴行起碼3歲半才收.
作者: bebebe12345    時間: 11-7-19 13:33

或許先讓孩子參加一些音樂班,家長做找多些資料,四歲再考慮!

作者: missoktak    時間: 11-7-19 15:19

3歲小朋友D手指仔仲未控制得好,最好參加D音樂班先,打好底再學琴,會快D架!
作者: bebebe12345    時間: 11-7-19 16:36

音樂班並不是打好底,只是讓孩子先輕輕鬆鬆接觸一下音樂!
作者: sze8    時間: 11-7-19 16:47

大部分四歲才收,有些甚至5歲,因為太早啲手指仔未夠力。
作者: miss321    時間: 11-7-19 17:55

太早, 4.5歲才考慮。所有小朋友對會發聲的物件都很有興趣,好似好好玩,但學琴一個艱苦而且要有耐性的活動,不如你等佢大個D, 身心都做到的時候先學啦~
作者: cpcog    時間: 11-7-19 18:58

I also suggest starting the piano lesson after 5 years old if possible.
作者: scholar    時間: 11-7-20 16:35

係細路都鍾意按琴. 想他早點學只是父母主觀意願.

真的想開始, 可以先上一些音樂班. 如奧福音樂, kindermusik之類, 會有機會先接觸一些敲擊樂器. 又或者join非洲鼓班.
作者: 小豆媽    時間: 11-7-20 19:13

原帖由 suenmeimei 於 11-7-19 11:18 發表
阿仔今個月剛滿3歲,佢對琴好似好有興趣,經過屋企樓下琴行好鐘意入去o禁琴鍵,老公話不如比佢早d學琴,但3歲人仔會唔會太早??

個個小朋友對"按下會發聲"的東西都會好有興趣啦 !
3歲太細, 小肌都未發育得好, 學壞手仲慘.
其實piano係5歲學都唔遲, 只不過HK太多心急家長, 最少都4歲半啦 !
先學吓音樂班, 唱吓歌, 學吓拍子先啦.

作者: newmommy    時間: 11-7-20 22:22

yes, I agree to start a bit later. Because you spent much more effort when the kid starts early. When the kid starts later, she can learn faster, with less frustration, and has more sense of achievement and it would make her like the instrument more.
作者: NaipNaip    時間: 11-7-21 10:45

我朋友專業教琴,有自己的Music Center。她建議3歲時可以學電子琴,5歲才學鋼琴,因為5歲前手指不夠力按琴鍵。
作者: cccatty    時間: 11-7-22 10:46

作者: tongtuning    時間: 11-8-31 21:55

作者: Cindyjasper    時間: 11-9-1 11:00

原帖由 suenmeimei 於 11-7-19 11:18 發表

其實唔好俾個年齡規範小朋友去學咩, 應該係視乎小朋友有能力去學咩.
如果小朋友能認A-Z, 本身又好大力, 腦同手嘅協調好好, 你可以俾佢試下學琴.
我個仔三個月會自己轉身, 四個半月可以靈活咁爬, 歲幾可以攞住兩包片喺商塲周圍行. 朋友係教琴嘅, 兩歲九個月時話佢有足夠條件學琴, 但太熟佢唔會教, 所以我就俾佢去琴行學
依家學咗五個月, 識得睇音符, 打拍子, 雙手彈黑鍵, 學緊雙手彈白鍵, 連老師都話佢好叻, 學得好快, 而且佢已經係用大人正統曲起手指彈琴, 手勢好正確, 老師話佢學得仲好過五六歲嘅哥哥姐姐, 所以唔好俾年齡規限佢嘅學乜, 係佢有能力學乜.
作者: bebebe12345    時間: 11-9-1 12:08

恭喜小朋友有這樣的天份,好好培養。
不過對讓孩子用數碼鋼琴始終不以為然!
作者: Cindyjasper    時間: 11-9-1 12:54

原帖由 bebebe12345 於 11-9-1 12:08 發表
恭喜小朋友有這樣的天份,好好培養。
不過對讓孩子用數碼鋼琴始終不以為然!

多謝!
乜數碼琴? 唔明你講乜?
作者: kwkong    時間: 11-9-2 13:32

作者: birdbird    時間: 11-9-4 11:51

小朋友對任估發聲的物件都有興趣, 佢入去琴去叮叮叮個琴, 咪以為佢真係喜歡, 比佢開始學, 就要長期作戰.... 佢唔知學完之後有手尾跟, 日日練琴絕對唔係 一件易事!

還有, 3歲手指夠唔夠力彈琴唔係一個咁重要的考慮因素, 反而係佢可唔可以將琴譜同個 keyboard correlate 到. 大部份3歲小朋友都在呢方面都做到, 所以教果個 & 在家督促小朋友練琴果個都會好吃力!
作者: Cindyjasper    時間: 11-9-4 12:00

原帖由 birdbird 於 11-9-4 11:51 發表
小朋友對任估發聲的物件都有興趣, 佢入去琴去叮叮叮個琴, 咪以為佢真係喜歡, 比佢開始學, 就要長期作戰.... 佢唔知學完之後有手尾跟, 日日練琴絕對唔係 一件易事!

還有, 3歲手指夠唔夠力彈琴唔係一個咁重要的考慮因 ...

好在同亞仔練琴又不是太吃力, 因佢完全記得上堂老師講乜, 每次只要練一兩次就已經識, 再練多幾次就會好熟, 所以暫時都ok(touch wood)
作者: toitoitoi    時間: 11-9-4 15:43     標題: 回覆 15# Cindyjasper 的文章

agree 唔好用年紀去限制小朋友
作者: 瑩瑩老豆    時間: 11-9-5 09:46

唔好話3歲, 我囝囝未夠兩歲, 每次家姐練琴, 佢也會走埋個琴o禁埋一份, 但我覺得因為按琴鍵會發聲, 佢其實當成一個玩具咁玩, 我囡到六歲才學琴, 我囝如果想學也會到五六歲才比佢開始.

3歲人仔手未夠力, 也未必明老師講乜, 要佢學琴太早了, 玩琴就差不多.

作者: Cindyjasper    時間: 11-9-27 18:03

原帖由 瑩瑩老豆 於 11-9-5 09:46 發表
唔好話3歲, 我囝囝未夠兩歲, 每次家姐練琴, 佢也會走埋個琴o禁埋一份, 但我覺得因為按琴鍵會發聲, 佢其實當成一個玩具咁玩, 我囡到六歲才學琴, 我囝如果想學也會到五六歲才比佢開始.

3歲人仔手未夠力, 也未必明老師 ...

都係果句"唔好俾年齡規限小朋友學乜,係睇能力"

教琴老師話亞仔手指仔好大力, 而且完全唔洗用小朋友語氣同佢講野, 一講就明點做, 佢話好似教緊一個五歲嘅小朋友,連我朋友教琴都話亞仔真係唔似一個三歲嘅小朋友彈琴
作者: mspiano2011    時間: 11-9-27 20:22

作者: Cindyjasper    時間: 11-9-27 22:04

原帖由 mspiano2011 於 11-9-27 20:22 發表
我係鋼琴老師, 其實小朋友幾大先去學琴, 係無定既, 所以o吾可以用小朋友個年齡去定, 因為每個小朋友個 character 同performance o吾同, 大部份琴行都有個 min. age requirement, 但私人就o吾會有, 所以係睇小朋友個 ...

agree!!!
作者: bebebe12345    時間: 11-9-28 10:03

3歲、4歲、5歲學都不會太大影響孩子本身的天份!去到十多歲,相差2-3歲根本不是一回事。如果覺得孩子有某些特別的天份又有心培養,想辦法找位有足夠實力的老 師聽一聽意見,或許有意想不到的收獲!
作者: tyuio    時間: 11-9-28 10:11

作者: wootaitai    時間: 11-9-28 10:21     標題: 回復 2# bebebe12345 的帖子

作者: lillymarie    時間: 11-9-28 10:35     標題: 回復 1# wootaitai 的帖子

我細囝小時候亦試過在鋼琴上"篤"首卡通片歌出來, (他從來沒學鋼琴, 只學小提琴的)老師說這表示他"聽力"好. 妳囡囡音準是否很好?
作者: wootaitai    時間: 11-9-28 10:46     標題: 回復 1# lillymarie 的帖子

作者: Cindyjasper    時間: 11-9-28 10:54

原帖由 wootaitai 於 11-9-28 10:21 發表
我都不知什麼是天份,細女常常自己transpose彈小提琴D歌,好像很有興趣,算不算?

但琴老師又說她太細聽唔明指示。。

其實乜都可以俾小朋友試下學,從而發掘佢哋嘅天份,我見亞仔除咗返學否則d時間就用咗喺玩車同睇電視,所以佢未夠三歲諗住近近地俾佢喺樓下學野,跟住又發覺有d野已經滿足唔到佢嘅求知慾,所以再喺經出面揾野學。

老實講,依家香港嘅教育制度,如果唔趁幼稚園三年玩多D, 學多d課外嘅野,一上小學想揾時間學都幾難!
作者: lillymarie    時間: 11-9-28 11:01     標題: 回復 2# wootaitai 的帖子

我和妳一樣有這疑惑. 我都想知是否個個小朋友都會. 老師話我囝囝talented, not gifted囉.
作者: bebebe12345    時間: 11-9-28 11:07

音準跟著小提琴一世!
作者: wootaitai    時間: 11-9-28 11:11

作者: bebebe12345    時間: 11-9-28 11:13

最重要是有一位伯樂作引導!
否則孩子發揮完就完了。

作者: wootaitai    時間: 11-9-28 11:16     標題: 回復 1# bebebe12345 的帖子

作者: lillymarie    時間: 11-9-28 12:03

原帖由 wootaitai 於 11-9-28 11:11 發表
我自己細個都有這talent的(可以雙手improvise),耐何coordination好像 麻麻,還是練不夠, 我都不清楚。

我懷疑天份是有兩種要數:
1。腦裡有音樂(聽力)
2。協調:個腦要控制d手指控制得好

唔知各位高人有什麼看法。 ...

同意, 可能還需要高度專注. 協調......可能真的要等和需要老師有方法幫. 還要訓練專注力.
作者: mspiano2011    時間: 11-9-28 12:41

作者: toitoitoi    時間: 11-9-29 00:50

好多媽媽會問我的小朋友有沒天份,距XXXXXX算唔算有天份。我學琴20幾年,一直讀音樂學院,現在的同學們各奔東西,可以話行哩條路行落黎好少靠天份。關鍵系家長和老師,周遭環境一起去培養個小朋友,才能令“天份”,“愛好”,“樂感”,“聽力”行得更遠。
作者: tammyhw    時間: 11-9-29 14:39

我自己覺得, 以小朋友來講, 有興趣比有天份更重要... 如果小朋友對該事完全無興趣, 即使幾有天份都無用..... (咁當然, 有天份又有興趣係最好啦).. 我都現在, 都唔知咩叫做有天份... 總之小朋友堂堂都有進步... 在屋企肯練琴.. 仲好鐘意小提琴就夠啦..

雖然年紀小, 但如果小朋友有興趣, 有又人肯教,,, 真係一試無妨

原帖由 toitoitoi 於 11-9-29 00:50 發表
好多媽媽會問我的小朋友有沒天份,距XXXXXX算唔算有天份。我學琴20幾年,一直讀音樂學院,現在的同學們各奔東西,可以話行哩條路行落黎好少靠天份。關鍵系家長和老師,周遭環境一起去培養個小朋友,才能令“天份”,“愛好”,“樂感 ...

作者: lillymarie    時間: 11-9-29 20:17

原帖由 tammyhw 於 11-9-29 14:39 發表
我自己覺得, 以小朋友來講, 有興趣比有天份更重要... 如果小朋友對該事完全無興趣, 即使幾有天份都無用..... (咁當然, 有天份又有興趣係最好啦).. 我都現在, 都唔知咩叫做有天份... 總之小朋友堂堂都有進步... 在屋 ...

一矢中的. 路點走最終是孩子的決定, 家長可做的是盡能力給他機會, 替他找位好老師. 其它的還要看天時地利人和.

話時話, 幾時學琴, 真的要看孩子怎樣. 我大囝4歲時想學鋼琴, 但心智和體能都未夠, 試了1個月就暫停, 到6歲半才再學過. 效果截然不同. 經過兩年半的等候, 他的興趣不減. 反而更珍惜學琴的機會, 練琴亦很合作, 不用逼.
作者: qsr58    時間: 11-9-29 20:36

太細呀,學左D預備班先啦~!!!
作者: ok_ko    時間: 11-9-29 20:52

太細啦! 上D音乐班先啦.
作者: 音樂人長老    時間: 11-9-29 22:25

同大家分享下, 有個9歲學生同我講佢「只學唔練」 ,唔知家長有無呢個體會呢?
作者: zzbchu    時間: 11-9-29 22:44

Try playgroup first, if ok the teacher will move to private lesson
作者: bebebe12345    時間: 11-9-30 09:44     標題: 回復 44# 音樂人長老 的帖子

你收得她/他,自然會用愛心和耐心去引導!
上課=練琴(由你陪伴),這樣的相信不少,上課前一天才練一練,如何!看你能否夾她/他和家長了。
要求不同而己。

作者: lillymarie    時間: 11-9-30 10:29

原帖由 音樂人長老 於 11-9-29 22:25 發表
同大家分享下, 有個9歲學生同我講佢「只學唔練」 ,唔知家長有無呢個體會呢?

有位老師曾告訴我, 她有位學生"只學不練". 學生真的喜歡學鋼琴, 但不願練(可能家中亦沒有琴). 家長亦沒所謂, 照樣肯花錢, 花時間接送他學琴. 所以老師亦"不介意"繼續教這學生, 日子過去, 是見到學生有些進展的.
作者: bebebe12345    時間: 11-9-30 11:22

唉!大家都辛苦了!
太難為了自已吧!
作者: ilovethiscow    時間: 11-9-30 13:39     標題: 回復 47# lillymarie 的帖子

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5