教育王國

標題: 分班試, 又操練? [打印本頁]

作者: jennyma38    時間: 11-7-11 17:14     標題: 分班試, 又操練?

為了今次分班試, 又溫習, 真慘, 沒辦法了, 想分到精英班, 然後一直保持水準, 升讀大學, 他讀的是聖類斯中學
作者: fallenleaf    時間: 11-7-11 17:34

考埋呢次先算真真正正的向六年小學生涯告別。回想這一年真係人都癲。出年升小六的家長和小朋友都要有心理準備。
作者: diamondring    時間: 11-7-11 17:42

要睇你間學校係拔尖定補底,
有d學校特別注重補底, 咁就寧願派到冇咁叻的班la, 一來冇咁大壓力, 二來有多d資源幫小朋友 .....
有d學校單單拔尖, 咁就要入精英班 .....

不過, 我就諗住今次順期自然,
搏左6年啦 ..... 好辛苦,
form 1 啫, 一於回回氣先啦, 夾硬迫入精英班, 追唔上輸埋信心同讀書的興趣咪仲衰!
作者: navigator    時間: 11-7-11 17:46     標題: 回復 2# fallenleaf 的帖子

使乜咁緊張啫?!咁短時間溫唔到咩,靠平時打落嚟嘅根基就足以應付啦!就算呢次衰咗入唔到精英班,唯有加倍努力做好啲囉,盼下次得。
作者: 第二任媽媽    時間: 11-7-11 17:51     標題: 回覆 3# diamondring 的文章

AGREED X 1000000000000
作者: twcho    時間: 11-7-11 18:09

今年分班試不會影響學弟學妹,小學給予的壓力可能會相應減輕。
作者: mio8390    時間: 11-7-11 18:15

等他用平常心去考,看看他的成績水平,如果不能達精英班,可加部努力,第二年追上,我看過好多分班試時入了精英班,升中二時有三份一跌出精英班。

原帖由 jennyma38 於 11-7-11 17:14 發表
為了今次分班試, 又溫習, 真慘, 沒辦法了, 想分到精英班, 然後一直保持水準, 升讀大學, 他讀的是聖類斯中學

作者: MUMMYSIK    時間: 11-7-11 18:23

Hi jennyma38,

請問現時4班計, 知否 SL 往績有多少% 入大學, 入到精英班後又是否年年分班再拼博呢?
作者: johnnywalker    時間: 11-7-11 19:07

作者: cheechee    時間: 11-7-11 19:48

作者: jennyma38    時間: 11-7-12 16:58

原帖由 MUMMYSIK 於 11-7-11 18:23 發表
MUMUY SIK
請問現時4班計, 知否 SL 往績有多少% 入大學, 入到精英班後又是否年年分班再拼博呢?

阿囝5年級去聖類斯听過講座, 升大學率不低, 但忘了數字, 因當時一心想囝入到BAND 1頭的學校, 英皇呀, 高主教呀....

他是BAND 2頭的學生, 不過學校的通告, 可以說是給家長看的, 竟然用英文寫, 自從5年級去听講座後, 我感覺此校越來越積極, 此暑假又有中, 英, 數的英文銜接補習班.

你仔明年想入? 還是已入了?
作者: ickwong    時間: 11-7-12 17:09     標題: 回復 6# twcho 的帖子

Why??
So那一年的分班試影響邊年嘅6年級生呀?
作者: redkoni    時間: 11-7-12 17:36

原帖由 ickwong 於 11-7-12 17:09 發表
Why??
So那一年的分班試影響邊年嘅6年級生呀?

P.6 Pre-S1 HKAT
2009 2007 & 2008
2010 2007 & 2008
2011 2008 & 2010
2012 2008 & 2010
2013 2010 & 2012
2014 2010 & 2012
2015 2012 & 2014
2016 2012 & 2014
2017 2014 & 2016
2018 2014 & 2016
2019 2016 & 2018
2020 2016 & 2018
2021 2018 & 2020

睇怕無須睇咁遠卦:tongue:
作者: redkoni    時間: 11-7-12 17:36

所以舊年d小學都猛幫學生操Pre-S1來幫今年,今年d小學應該無咁緊張.
作者: alice44    時間: 11-7-12 17:48

原帖由 redkoni 於 11-7-12 17:36 發表

2019 2016 &  ...

請問喺邊到找到呢d資料呢?
作者: redkoni    時間: 11-7-13 02:18

原帖由 alice44 於 11-7-12 17:48 發表

請問喺邊到找到呢d資料呢?

中一派位機制 - 設計師 田二少

在釐定學生能力方面, 是以學生在小學的校內成績
(
級下學期及六年級上、下學期)
作為基礎,但因不同學校的評估 方法和標準有一定的差異,需要加以調整。方法是利用現時每年 ( 驗」) 的成績作為調整工具。因為同 一學校的整體成績在年與 年之間基本上是穩定的,因此可隔年抽取「中一入學前測驗」的 成績樣本,以最近兩次抽樣所得的平均成績,調整來屆升中學生 在小學的校內成績。由於不會直接影響參與測驗的學生,有助減低風險。
作者: Kingswood    時間: 11-7-13 09:22

這是PS1, 那麼TSA又有什麼作用呢?

那麼能影响小學banding的是TSA 還是PS1呢??

作者: overview    時間: 11-7-13 09:31

班學生3月完成最後一次呈分試, 跟住接住一連串的考試: 畢業試, TSA, PS1..PS1更加係派完位先考, 派得好或者派得差的學生都唔會有心機或狀態去考.  所以都唔會有太好成績. 最好考完三月呈分即刻考PS1.

今年2011的ps1成績唔影響師兄妹?  唔怪得唔多見學校操卷.

原帖由 redkoni 於 11-7-13 02:18 發表

中一派位機制 - 設計師 田二少

在釐定學生能力方面, 是以學生在小學的校內成績
( 五 年 級下學期及六年級上、下學期)作為基礎,但因不同學校的評估 方法和標準有一定的差異,需要加以調整。方法是利用現時每年 進 行  ...

作者: pandato    時間: 11-7-13 09:55

即係從此單數年份Pre-S1成績唔會影嚮將來派位結果?!

原帖由 redkoni 於 11-7-12 17:36 發表

作者: redkoni    時間: 11-7-13 10:47

原帖由 pandato 於 11-7-13 09:55 發表
即係從此單數年份Pre-S1成績唔會影嚮將來派位結果?!

到現時及未來幾年都用得着田二少條方程式, 你知啦, 要大改需要諮詢一大論, 唔會話改就改, 不過宜家呢個政府咁無腰骨, 朝令夕改, 要自己執生留意住.
作者: redkoni    時間: 11-7-13 10:59

原帖由 Kingswood 於 11-7-13 09:22 發表
這是PS1, 那麼TSA又有什麼作用呢?

那麼能影响小學banding的是TSA 還是PS1呢??

只有小學小六學生才有Banding, 學校無Banding, Pre-S1有份幫小六學生評訂Banding, TSA 幫學校評估學校本身的Performance, 等於老板幫伙記做Appraisal, 沒有直接影響小六學生的Banding, 很多家長都誤會只因學校緊張過你, 我都好像在bk巳經說了幾次了.
作者: hw1115    時間: 11-7-14 13:38

That means 2012年9月升中一,
就睇2008 & 2010 既HKAT ? right ?
作者: redkoni    時間: 11-7-14 13:54

原帖由 hw1115 於 11-7-14 13:38 發表

That means 2012年9月升中一,
就睇2008 & 2010 既HKAT ? right ?

因為今年2011巳經有人做咗白老鼠, 所以2012升中的學生在估Banding方面較有把握, 小學老師可以根據自己學校2011 Banding的實際資料, 去幫2012估Banding, 所以應該準確 (除咗邊緣人).  不過出年屬龍小朋友人數較多, 唔知係咪有福.
作者: MUMMYSIK    時間: 11-7-14 14:00     標題: 回覆 11# jennyma38 的文章

我囝是今年S1, 在此感激和多謝各位建議我揀自行SL! 否則凶多吉少,因為縮班,見到幾個成績好好的男同學派到中中,到處叩門。
作者: 生氣    時間: 11-7-14 21:47

你們知不知道,其實Pre-S1也會影響你們以前小學的Banding。跟着的師弟及師妹就會受到他們影響選擇中學。
作者: cameo    時間: 11-7-14 22:19

原帖由 生氣 於 11-7-14 21:47 發表
你們知不知道,其實Pre-S1也會影響你們以前小學的Banding。跟着的師弟及師妹就會受到他們影響選擇中學。

我記唔到太多呀!求其記住!
pre S1 : 影響自己分班 + 師妹升中
TSA     : 影響小學
其實我見身邊不少人都提醒小朋友考前溫吓書,做吓練習(做唔做又一件事丫),不過老實講,學校都有派過TSA及pre S1做過吓,內容乜都有,要溫範圍甚大,所以我只remind小女為己為人,認認真真做好份卷就夠嘞!HEHE
作者: cy101    時間: 11-7-14 22:21

原帖由 生氣 於 11-7-14 21:47 發表

只係雙數年份影響學弟/妹!!!
作者: 生氣    時間: 11-7-14 22:24     標題: 回覆 26# cameo 的文章

你說對了。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5