教育王國

標題: Come true..真係入到喇沙, yeah.... [打印本頁]

作者: cktc1996    時間: 11-7-5 11:18     標題: Come true..真係入到喇沙, yeah....

我哋三無,(無宗教,無舊生,無關係)..真係只要很努力..凡事可成真..
作者: 天瑜    時間: 11-7-5 11:37     標題: 回復 1# cktc1996 的帖子

作者: winglongyan    時間: 11-7-5 11:37     標題: 回復 1# cktc1996 的帖子

恭喜晒

作者: 天瑜    時間: 11-7-5 11:38     標題: 回覆 1# 天瑜 的文章

作者: B.B.Mother    時間: 11-7-5 11:50

原帖由 cktc1996 於 11-7-5 11:18 發表
我哋三無,(無宗教,無舊生,無關係)..真係只要很努力..凡事可成真..

我知道這感覺,雖然一早已知,但還是要等到派位證上清楚地列出校名,心才會踏實.對吧!
Congratulations!!
作者: 五歲仔    時間: 11-7-5 12:11

原帖由 B.B.Mother 於 11-7-5 11:50 發表

我知道這感覺,雖然一早已知,但還是要等到派位證上清楚地列出校名,心才會踏實.對吧!
Congratulations!!

可否分享心得, 有甚麼特異功能/成績如何
作者: ha8mo    時間: 11-7-5 12:15

作者: Sunnyland    時間: 11-7-5 12:55

Congratulations !!
作者: SmileFoReVeR    時間: 11-7-5 13:17

勁喎!!恭喜恭喜
作者: RAYMA    時間: 11-7-5 13:22

恭喜你囝囝入到喇沙書院既大家庭

我仔升F.2(都係外來生), 讀得好開心,
以後可以交流一下
作者: accdy    時間: 11-7-5 13:29

cktc1996 :

你個仔讀邊間小學?他是否在學校已是全級頭十名之列?

作者: pandato    時間: 11-7-5 15:17

仲有運氣

恭喜!

原帖由 cktc1996 於 11-7-5 11:18 發表

作者: snow228    時間: 11-7-5 16:04

可唔可以分亨下你個仔點係三無之下都入到喇沙?  係咪本身間小學都係名校?  係咪才身讀書好叨?  點樣"努力" 才做到呢?

作者: tedghost    時間: 11-7-5 16:16

作者: Rabo    時間: 11-7-5 16:43

作者: 生氣    時間: 11-7-5 17:16

恭喜、恭喜
作者: kswiss    時間: 11-7-5 17:18

作者: cktc1996    時間: 11-7-5 19:20

不算名校,起碼唔喺人人識..只係全級20名內,
奧數金獎+其他數獎..
個人英文獨頌, 書法比賽獎..
跆拳紅黑帶+多獎
田徑 教區運動會金牌, 九西區運動會金牌
童軍大量章+金紫荊章
強項面試, 常代表學校競逐獎項...
無任何音樂(琴都唔識)

其實我無想過考喇沙..是阿仔自己堅持...
我覺得一切都係睇佢性格....
全部野都係佢自己參加,佢鍾意凡事盡力...
作者: miaooo    時間: 11-7-5 19:33

Congratulations! so glad to hear that!

when LS 面試, what did they ask may i know?
作者: overview    時間: 11-7-5 19:34

最殺食係:

喇沙最睇重既sports就係田徑!

原帖由 cktc1996 於 11-7-5 19:20 發表
奧數金獎+其他數獎..
跆拳紅黑帶+多獎
童軍大量章+金紫荊章
無任何 ...

作者: wingleema    時間: 11-7-5 21:31

恭喜!你仔仔好勁呀
作者: kswiss    時間: 11-7-6 00:16

作者: kswiss    時間: 11-7-6 00:17

作者: cktc1996    時間: 11-7-6 09:40

無咁勁搵我地..我自行報㗎...(無報dbs,阿仔話要學費好貴)
唔好以為九西區好勁, 阿仔出全港學界賽得第五咋..(其他區好勁㗎),我填喇沙份表時,佢地運動一項要既係填最佳時間,我想以LS & DBS 要求既水平來說根本唔入流....(但當然加分啦)

我想佢嬴在好全面...佢係大方自信嗰亭..代表學校出去見督學面試嬴全區最佳xx嗰啲....
作者: ha8mo    時間: 11-7-6 10:09

作者: snow228    時間: 11-7-6 10:20

請問自行報喇沙, 而家仲睇唔睇你係咪佢個區校網?

原帖由 cktc1996 於 11-7-6 09:40 發表
無咁勁搵我地..我自行報㗎...(無報dbs,阿仔話要學費好貴)
唔好以為九西區好勁, 阿仔出全港學界賽得第五咋..(其他區好勁㗎),我填喇沙份表時,佢地運動一項要既係填最佳時間,我想以LS & DBS 要求既水平來說根本唔入流.. ...

作者: mum-LCC    時間: 11-7-6 10:41

原帖由 cktc1996 於 11-7-5 19:20 發表
奧數金獎+其他數獎..
跆拳紅黑帶+多獎
童軍大量章+金紫荊章
無任何 ...

你個仔跟本就好全面, LS好鐘意數學人材 + 埋運動學屆獎項 & 本身係全級20名。好老實, 我唔敢講必收, 但已極high chance收啦. congrats!
作者: cktc1996    時間: 11-7-6 10:58

我真係無想過喇沙...只係想佢讀地區名校,可能自己都係咁出身....幾好呀....

自行先話佢想讀..咪報攞...咁大個啦,唔通話唔俾,咪support 佢...呢啲野無得迫..自己揀既路先會努力同珍昔..
連琴都唔迫佢學就知佢幾自由啦..我覺得思想教育同價值觀最緊要:)

自行無限區㗎..全港都得..我哋都唔係佢個網~~
作者: MUMREDBB    時間: 11-7-6 13:08

Congratulation! My son gets his first choice as well. But he's not as good as your son.
作者: Bambi    時間: 11-7-6 16:02

樓主, 恭喜你&歡迎你
LSC確實喜歡收sport叻既外來生, 讀書叻既小學果邊已經有好多, 希望你仔將來可以幫書院攞多D牌
作者: Rabo    時間: 11-7-6 16:16

作者: lulu1312    時間: 11-7-6 17:17

作者: yuengooluk    時間: 11-7-6 22:45

樓主,我個仔仲細,不過,我好想問你仔仔如何分配時間,他十項全能,那來那麼多時間?他還要溫習吧.真厲害!
作者: twcho    時間: 11-7-7 00:18

原帖由 cktc1996 於 11-7-6 09:40 發表
我想佢嬴在好全面...佢係大方自信嗰亭..代表學校出去見督學面試嬴全區最佳xx嗰啲....

除了多方面均衡發展外,我相信令郎面試時的表現亦一定為入喇沙爭取了不少的分數。
恭喜!
作者: fallenleaf    時間: 11-7-7 01:00

跟據樓主所言,又有成績,又有田徑獎,又贏全區最佳,又有自信,又大方得體,這樣的學生那有不入喇沙之理。
樓主一早已經唔當呢一個係夢,所以只寫come true!樓主的自信比兒子的有過之而無不及。無論如何,恭喜、恭喜!
作者: poorpoorma    時間: 11-7-7 21:00

恭喜晒

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5