教育王國

標題: 綱琴芭蕾二選一,你會點揀? [打印本頁]

作者: Ivyl    時間: 11-6-25 10:39     標題: 綱琴芭蕾二選一,你會點揀?

如題 .
作者: angiehouse    時間: 11-6-25 11:55

要看下小朋友興趣在那方面, 您不如問下佢啦
作者: 四隻貓    時間: 11-6-25 12:23

我揀鋼琴.因為我兩樣都學過, 覺得芭蕾舞好難好難, 琴我又比較熟悉, 所以揀鋼琴.
作者: caramom    時間: 11-6-25 13:44

如果只可以揀一樣,我會揀ballet (我對piano亦冇任何偏見),因為可以同時訓練小朋友節奏感、手腳協調同記性等,還可學懂禮儀、毅力。
作者: 靚靚C9    時間: 11-6-25 21:49

I choose Piano
作者: LanguageLiu    時間: 11-6-25 23:17

1) 興趣
    自小已知自己愛琴不愛舞。

2) 學費
    不清楚 BALLET 學費如何,長遠學下去,哪項較划算?

3) 配備
    BALLET 除了一身裝扮,還需要甚麼長遠投資?鋼琴則豐儉由人,可平可貴,可新可舊,不過挺 space-consuming 倒是真的。
作者: wh0709    時間: 11-6-26 06:08

或者可以咁講:琴多數獨自練習,高級時獨處時間更長;芭蕾練習多數群體,當然一些post, steps要獨自多練,但跟音樂跳時多朋友仔一齊,高級獨舞我唔清楚了。另外芭蕾受傷機會是否大些?我知舞者常受傷。
作者: Carolinebaby    時間: 11-6-26 17:58

作者: Kareese    時間: 11-6-26 21:58

作者: bebebe12345    時間: 11-6-27 10:26     標題: 回覆 1# Ivyl 的文章

我的結果是..........
先芭蕾
後鋼琴
最終..................小提琴!
作者: FnDmum    時間: 11-6-27 11:14

哈, 哈......
阿囡也是相同的變化, 目前最終小提琴。但唔知會否有能耐走下去, 走多遠......

原帖由 bebebe12345 於 11-6-27 10:26 發表
先芭蕾
後鋼琴

作者: bebebe12345    時間: 11-6-27 12:18     標題: 回覆 11# FnDmum 的文章

噢!可愛的巧合!
當她覺得自己比別人強的時候,就會走下去!
最重要的因素.....老 師+運氣!
當然,父母的支持必不可少!
作者: connieckyip    時間: 11-6-27 18:31

我女都係學緊呢2樣, 仲加埋拉丁, 我想佢CUT一樣, 但佢遲遲下不定主意, 佢話自己3樣都鍾意, 但我知佢鍾意跳舞多D.  因我自己識小小琴, 所以想佢選琴多D, 同埋我覺得佢琴同跳舞比較. 琴係比較有天份DD, 真係好難選擇.
作者: venuscc    時間: 11-7-2 00:47

真系要比小朋友自己選,好似我個女咁,最初我想的同佢而家做的完全唔同,佢而家鋼琴、小提琴同芭蕾、JAZZ都有一齊學,我都好想同佢取舍一啲,不過佢唔肯!
作者: mbball    時間: 11-7-2 19:14

I choose Piano
作者: boboapril    時間: 11-7-6 23:35

我自己細個係小學跳BALLET至中一,之後中學就PIANO至F.6.  BALLET係需要體力,同埋去到某LEVEL (PRE-ELEMENTARY以上),老師會要求每星期跳兩日、然後好快要求再跳多D去到三日/四日/五日,所以去到中學其實好難兼顧(好似其他體育活動),放學要去跳舞,返到屋企係好攰,仲點有心機讀書做又功課。不過我認同跳舞係有美感,訓練自信同毅力,如果沒有特別目標,普普通通跳幾年,都可以玩下。

至於PIANO,我覺得好悶,要彈得好/OUTSTANDING/有滿足感其實好難。但係靜態D,又可以日日係屋企彈,考八級都可以兼顧學業好D。

如果二選一,我會選PIANO(因為據聞現在九成小學生多多少少都學過PIANO),打好音樂基礎,然後大個少少再學其他樂器,我見好多學校都有管弦樂團,學其他樂器會可能多D機會,同人合奏多D, PIANO主要自娛同埋訓練耐性。
作者: boboapril    時間: 11-7-6 23:50

至於我女兒,本身我係唔打算俾佢跳BALLET同學琴,但係發現身邊個個都去學,搞到我都好動搖!學PIANO係因為學費比較平,要幼兒明白音樂樂理,要好多時間,無心機學/搵錯老師只會浪費金錢,學PIANO比較穩陣,所以我都好頭痛..真的一定要學琴嗎??
作者: bchappyfamily    時間: 11-7-7 00:26     標題: piano or ballet

I choose piano.  Now, my daughter is learning piano. I think the advantage is that you can practice piano anytime at home if your home have enough space.
作者: 小伊    時間: 11-7-7 00:38

我就貪心D,piano可以從3歲彈到83歲,老荷Horowitz在80多歲高齡時還跟Sony簽下10年合約。相反,Margot Fonteyn在60後有否公開跳過ballet呢?
作者: bchappyfamily    時間: 11-7-7 01:27

Agree with yr comment!!!
作者: yunhai    時間: 11-7-7 10:23

兩樣都學,提供機會,之後由當事人自己選擇。
作者: angelmumy    時間: 11-7-7 12:06

囡囡升五年班, 也面對同樣的問題, 是否要放棄一樣 ? 學琴可以鍛鍊耐性....., 跳舞可train 下 群體的合作性....., 各有好處. 但真係要花好多好多的時間. 如果問當事人, 睇怕十有九都說喜歡跳舞. 跳舞已經去到 grade five, 怎可以停, 琴更加不能停..., 呵呵,誰叫在開始的時候沒有想清楚.

囡囡 學琴, 跳舞同學業 還算 handle 得 ok, 所以若她能繼續保持, 我還是由她同時兼顧的. 這個假期, 她還要準備敲擊樂考試呢. 昨天她還說, 等佢學完 8 級琴, 要學 古箏.
作者: yiu_mimi    時間: 11-7-8 13:44

原帖由 bebebe12345 於 11-6-27 10:26 發表
先芭蕾
後鋼琴

why? 你覺得鋼琴很難keep 住熱誠繼續學習嗎?
作者: bb.chy    時間: 11-7-8 16:48

如果兩樣的能應付, 就俾佢學.  
我喜歡ballet舞, 因為可以讓身體活動和群體性; 而學彈琴要坐定定和個體享受.  
兩樣都好, 好難揀.
作者: bebebe12345    時間: 11-7-8 17:16     標題: 回復 23# yiu_mimi 的帖子

這只是我大囡囡的歷程!
其他的只有鋼琴+小提琴.....最終鋼琴。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5