教育王國

標題: 去到今日,個人真的好灰! [打印本頁]

作者: leedorean    時間: 11-6-18 23:03     標題: 去到今日,個人真的好灰!

作者: ne6za    時間: 11-6-18 23:08

我同你一樣, 希望大家快d收到好消息, 可以有覺好訓.

大家一同加油不要放棄!
作者: greenling    時間: 11-6-18 23:09

唔好灰心啦...總有機會架.  !! 加油.   

原帖由 leedorean 於 11-6-18 23:03 發表
因為個人問題,我個仔被派到一間沒有人想讀的學校..
這兩個星期,要面試的學校也有四間..都毫無音訊..
個人真的好灰!!!

作者: 森森美    時間: 11-6-18 23:10

原帖由 leedorean 於 11-6-18 23:03 發表
這兩個星期,要面試的學校也有四間..都毫無音訊..
個人真的好灰!!!

leedorean, 千萬不要放棄, 8月至九月, d好學校一定仲有位放出黎, 我覺得仲有人係hold 住 2 個或以上學位的, 如果有心儀的學校, 我建議你可以叫仔仔寫信給校長或者畫d畫送比校長, 等學校知妳係好有誠意 !

加油呀 !!
作者: belle2009    時間: 11-6-18 23:11

作者: win_bb    時間: 11-6-18 23:12

唔好灰心, 支持你...可能遲d就有好消息呢~加油!

這兩個星期,要面試的學校也有四間..千禧/合一堂/聖馬善樂/宣道都毫無音訊..
個人真的好灰!!!

作者: leedorean    時間: 11-6-18 23:13

作者: leedorean    時間: 11-6-18 23:16

作者: leedorean    時間: 11-6-18 23:19

作者: leedorean    時間: 11-6-18 23:25

作者: Gradies    時間: 11-6-18 23:34     標題: 回覆 1# leedorean 的文章

我都好累,不過一定唔可以灰心,努力叩門,send信!
作者: lauerica    時間: 11-6-18 23:39

樓主放心,下星期會通知你個仔得左。
作者: leedorean    時間: 11-6-18 23:39

作者: leedorean    時間: 11-6-18 23:40

作者: MW9919    時間: 11-6-19 00:26     標題: 加油!

盡力而為已經無遺憾,不要太大壓力同愁眉苦臉,小朋友會唔開心架。
作者: Cherrie25    時間: 11-6-19 00:32

我個仔都係派得唔好要叩門,四圍去交form同 Interview,真係心身疲慮,幸好好快有學校回覆收我個仔,我先無咁灰。希望你哋繼續努力,希望在明天
作者: leedorean    時間: 11-6-19 08:30

作者: kathykat    時間: 11-6-19 08:48

我無你地咁努力..我只係幫阿仔叩一間..失敗左..其實眼見身邊d 人叩門叩到/ 派到第一志願..個人真係好灰..唉..但都無計..已成定局..唯有八/九月打去問問有無位/ 下學期/P2 再打去問
作者: wu_winky    時間: 11-6-19 10:25

樓主:我同你一樣派左間冇咩人讀嘅學校,真係好灰/黑,不過我成功叩左一間比較收生多而又中等的學校(好過冇),你唔好揀太名的學校,我而家這間收生六班,所以機會係多左,你住邊區,不如來我間試試,你pm我...........
作者: leedorean    時間: 11-6-19 11:46

作者: SandyMaMa    時間: 11-6-19 12:02     標題: 回復 1# leedorean 的帖子

好明白你既心情! 為人父母邊個唔會為d仔女擔憂?  千萬唔好灰心, 企開一點來望回這事情, 可能唔係咁灰架!! 希望妳盡快有好消息!
作者: marcus_hclee    時間: 11-6-20 08:46

希望你有好消息!
作者: vicng    時間: 11-6-20 08:59

唔好咁快灰心住,我去年都等到七月中先叩到門呀。
作者: Lovely-Boy    時間: 11-6-20 09:21

作者: Longan    時間: 11-6-20 09:54

唔好失望,其實如果家長自己用心教導小朋友,到任何一間小學讀書分別都不大.很多所謂名校的老師質素很参差,還是要靠自己.
作者: KimB    時間: 11-6-20 10:20

樓主, 千祈唔好灰心, 以我識既人為例, 就已經hold住d私校位, 又去叩津校, 所以最後都應該仲有學位, 希望在人間
作者: miaooo    時間: 11-6-20 13:57

去到今日,個人真的好灰!

ME TOO
作者: GBM    時間: 11-6-20 14:29

這兩個星期,要面試的學校也有四間..千禧/合一堂/聖馬善樂/宣道都毫無音訊..
個人真的好灰!!!

衷心祝福你囝囝會考倒間適合佢嘅好學校.
作者: kellylau79    時間: 11-6-20 14:42

原帖由 miaooo 於 11-6-20 01:57 PM 發表
去到今日,個人真的好灰!

ME TOO
Me3,我已經由去年12月灰到而家!一封又一封信寄黎,就好似一把又一把刀插入我心甘,使我遍體鱗傷。眼見個仔好努力學習希望入到好學校,而自己又乜都做唔到。真係好痛苦!
作者: qq123    時間: 11-6-20 14:49

作者: Lovely-Boy    時間: 11-6-20 14:50

作者: eatcookies    時間: 11-6-20 18:33

其實大抽獎公佈之後好多人會重新選擇,呢期係”執位期“,可能學校方面都要點時間整理下資料嘅,一定會有位放出來的,千祈唔可以放棄!加油,祝大家好運。
作者: kellylau79    時間: 11-6-20 20:43

雖側話唔好放棄,而事實上我都唔會放棄!但事實真係好痛苦!我成世女都未試過甘。
作者: HIN2003    時間: 11-6-20 21:19

原帖由 leedorean 於 11-6-19 08:30 發表
我都是想盡力而為,當然亦要面对面前!!

合一堂應該有位, 比D誠意, 校長好好人.
作者: iseult    時間: 11-6-20 23:07

作者: jeremywkf    時間: 11-6-20 23:30

我都有d灰心, 我們同道中人, 大家要支持大家, 希望大家遲d就有好消息呢~加油!!!!
作者: gegemok    時間: 11-6-21 00:07

大家努力呀,好快見雨後彩虹
作者: redkoni    時間: 11-6-21 01:27

原帖由 kellylau79 於 11-6-20 20:43 發表
雖側話唔好放棄,而事實上我都唔會放棄!但事實真係好痛苦!我成世女都未試過甘。

少少苦楚等於激勵,唔得咪讀住先,好咪繼續,唔好咪轉校,插班大把機會,P2插到P5,仲有d學校開咗學都有位,肯去問就是機會.
作者: kellylau79    時間: 11-6-21 01:46     標題: 回復 38# redkoni 的帖子

多謝你!我會繼續努力!
作者: b咕    時間: 11-6-21 11:17

原帖由 Lovely-Boy 於 11-6-20 09:21 發表
唉! 我同你一樣甘灰!叩極門都似死沉大海.  有時望住自己小朋友又唔覺佢甘差, 雖然佢一張cert都冇,又唔係十八般武藝,但點解冇間似樣D既學校收?收佢果間講出黎都怕比人笑.....

唔通我既教育方法出錯?唔通唔好比佢玩甘 ...

我同你地一樣,叩到灰晒!不論一線又去叩、二三線d學校又叩,但係都好似石沉大海!都係一樣,望住自己個仔好心痛,又唔係差,又讀到書,K3默書不論中、英文都次次満分。硬係搵唔到間似樣俾佢讀,我開始懷疑我個仔係咪差得咁緊要,定係我唔識教仔,教唔出一個健談大膽嘅細路..還是係依家呢個教育制度,個細路唔識去show off自己就唔使諗可以搵到間好學校?

我已經叩到好累,一次又一次失望><
作者: Lovely-Boy    時間: 11-6-21 13:55     標題: 回復 1# b咕 的帖子

作者: corliss_yu    時間: 11-6-21 14:04

作者: mscmit    時間: 11-6-21 14:29

校長唔收我個仔 --> 校長啲教育理念去哂邊?

校長唔收我個仔 --> 嗰間學校點做到「有教無類」?

校長唔收我個仔 --> 呢間學校點解咁殘忍,咁對我個仔,我個仔得6歲人仔咋,做乜對佢咁殘酷?

咁聽起上嚟,啲校長真係「超錯」喎…
作者: Lovely-Boy    時間: 11-6-21 14:31     標題: 回復 1# mscmit 的帖子

作者: Lovely-Boy    時間: 11-6-21 14:56

作者: 2boysmami    時間: 11-6-21 15:01

Lovely-Boy, pls check PM.
作者: Lovely-Boy    時間: 11-6-21 15:10

作者: 2boysmami    時間: 11-6-21 15:12

welcome!!
lee個game足足玩左一年... 而家仲未玩完.... 唉....

原帖由 Lovely-Boy 於 11-6-21 15:10 發表
2boysmami
Thank you so much!!!!  I will try!

作者: aai    時間: 11-6-21 15:51     標題: 回復 42# corliss_yu 的帖子

絕對同意呀~ 依+只係6月份.
我之前見過兩個case.
case1 九月一日開學日收到心義學校通知取錄.
case2 返學兩天後收到心義學者通知取錄.
雖然係遲來的春天, 但都好過無.
所以唔可以灰心, 不斷打電話問學校有無位, 努力!!!!
作者: kennyklt    時間: 11-6-21 16:11

明白有啲家長而家仲叩緊門係好唔開心,但係公平講句都唔可以全怪責學校。過去學校考筆試,啲家長同學者就投訴唔應該咁早去訓練小朋友學術知識。現在考group interview,大家又投訴對內向嘅小朋友唔公平。其實大家應該明白哩個game係點玩,咁大競爭點去突圍,就算P1真係入唔到心儀嘅學校,都可以為P2轉學考試做好準備。:)
作者: Lovely-Boy    時間: 11-6-21 16:37

作者: 2LittleMonkey    時間: 11-6-21 16:51

絕對贊成!一D都唔好笑!請不要將自己嘅快樂建築係別人痛苦身上, 更不要在別人傷口上洒鹽....謝謝!

原帖由 Lovely-Boy 於 11-6-21 14:31 發表
你以為甘講好優默咩?  你以為我地會笑咩?

sorry 喎, 我笑唔出.

作者: leedorean    時間: 11-6-21 17:02

作者: Lovely-Boy    時間: 11-6-21 17:04

作者: leedorean    時間: 11-6-21 17:07

作者: ok_ko    時間: 11-6-21 17:10

做父母是難做的。你做得很好了。也絕對不是孩子的錯。加油!

原帖由 Lovely-Boy 於 11-6-20 14:50 發表
感同身受!  但係小朋友面前又要裝作平常心......眼淚心裏流!

作者: kellylau79    時間: 11-6-21 17:39     標題: 回復 43# mscmit 的帖子

我地只不過係係度借個位呻下同互相勉勵喈,又無去遊行示威打校長同教育局局長!我地唔係要你可憐!但同時亦唔想拿黎開玩笑!唔係你,你唔知道有幾痛苦!
作者: ssskwan    時間: 11-6-21 17:40

原帖由 Lovely-Boy 於 11-6-21 16:37 發表
同是天涯淪落人既家長請check PM!

可否PM埋我?謝謝!
作者: prettygirls    時間: 11-6-21 17:53

我都聽過好多case 係到8月尾最後有心儀學校收。不過,我吾想同囡囡成個暑假都係到為等消息。

現在,別人問囡囡讀邊間小學,佢都只答:吾知道!

原帖由 corliss_yu 於 11-6-21 14:04 發表
唔好咁灰, 現在先至六月尾, 仲有好多機會, 一直去到八月, 都仲有機會的, 加油!!

作者: leedorean    時間: 11-6-21 17:57

作者: ok_ko    時間: 11-6-21 18:04

Never give up!

原帖由 leedorean 於 11-6-21 17:57 發表
me too...我都不懂答人讀那一間小學..

作者: kellylau79    時間: 11-6-21 21:51     標題: 回復 59# prettygirls 的帖子

Me3,呢個答案已經答過無數次了。
作者: maggiemaggie    時間: 11-6-21 22:25

可以pm埋比我嗎,遲來的同是天涯淪落人
原帖由 Lovely-Boy 於 11-6-21 16:37 發表
同是天涯淪落人既家長請check PM!

作者: maggiemaggie    時間: 11-6-21 22:28

唔好漏左我呢個叩左五道門,只有三道門肯比你入去望二望就叫你返去等消息既同志,仲要已經有一道門已經封鎖

原帖由 leedorean 於 11-6-21 17:07 發表
多謝各位支持,有心儀的學校之家長,你們可以放下心頭大石..而我這些多次叩門失敗之家長,有幾灰唉..心照吧!!共勉之!!

作者: maggiemaggie    時間: 11-6-21 22:31

唔係已經去注左冊了嗎?就算唔好都讀住先,等p2再去叩,我都叩到累了,個人好灰,好似一個病人等報告咁,日日望住個電話,結果係一次又一次的失落

原帖由 prettygirls 於 11-6-21 17:53 發表
我都聽過好多case 係到8月尾最後有心儀學校收。不過,我吾想同囡囡成個暑假都係到為等消息。

現在,別人問囡囡讀邊間小學,佢都只答:吾知道!

...

作者: 單親媽媽    時間: 11-6-22 01:25

原帖由 maggiemaggie 於 11-6-21 22:31 發表
唔係已經去注左冊了嗎?就算唔好都讀住先,等p2再去叩,我都叩到累了,個人好灰,好似一個病人等報告咁,日日望住個電話,結果係一次又一次的失落

...

你個女咁得意都咁.....真係好大競爭==|
作者: katrinafu    時間: 11-6-22 01:51

me too  , 我都是灰到爆呀 !
作者: Lovely-Boy    時間: 11-6-22 09:22

作者: 2boysmami    時間: 11-6-22 09:42

唔好客氣, 大家互相鼓勵吧~~

過埋明天, 我仔就有終極定案讀邊間, 如果明天个間唔得, 我就一心一意讀近來剛報考而有offer的一間直資... 暫時我都接受到.

希望大家可以盡快有結果, 可以有覺好訓.
作者: prettygirls    時間: 11-6-22 13:49

最大獲係去左一間,英文大倒退的小學。我個囡見到人懂得,自己不懂就才會發奮學習.....相反係會懶下去。我有無餘$$$比佢出面上堂。

最怕我同佢補中英數,就算係學校TOP 10. 想叩門的學校都吾會”show“我囡jar! 吾通要出去不停賽,不停考公開試。好悶呀!!!!!

原帖由 maggiemaggie 於 11-6-21 22:31 發表

...

作者: ICbaby    時間: 11-6-22 14:04

呢個派位機玩死家長,
由上年年尾玩到依家, 玩賤你 !!
呢個遊戲玩唔起!!!!
作者: ICbaby    時間: 11-6-22 14:06

呢個派位機(制)玩死家長,
由上年年尾玩到依家, 玩(殘)你 !!
呢個遊戲真係玩唔起!!!!
作者: b咕    時間: 11-6-22 15:56

就嚟心臟病發....連續兩個bad news, 究竟我個仔係咪有問題,叩親都無人肯開門俾佢,已經有4間reject咗,簡直欲哭無淚!我依家應該點做><
作者: hellojl    時間: 11-6-22 16:03

大家努力ar, 唔好放棄!  戰鬥到底!

我都未得ar, 今日我friend打比我叫我try 中西區, st. peter, 中西區聖安多尼 wor! 佢話佢有个friend个女唔多smart都叩到 st. peter, 所以我都會try, 希望大家都快d有offer!
作者: Lovely-Boy    時間: 11-6-22 16:17

作者: 2boysmami    時間: 11-6-22 16:21

Support Support~~
作者: Lovely-Boy    時間: 11-6-22 16:40

作者: maggiemaggie    時間: 11-6-22 21:42

thanks 大家鼓勵
原帖由 單親媽媽 於 11-6-22 01:25 發表

你個女咁得意都咁.....真係好大競爭==|

作者: maggiemaggie    時間: 11-6-22 21:44

唔該晒LOVELY-BOY既PM,鍚晒你

太遠,駁到都會好辛苦

今日天有一道門封銷左,UPSAD

原帖由 Lovely-Boy 於 11-6-22 09:22 發表
maggiemaggie katrinafu ......etc

在這thread 表示灰心的叩門家長, 我己PM各位了!  我們都要感激2boysmami 的鼓勵 !!大家加油!

maggiemaggie - 你個女個樣好標青好精靈呀!! 好有名女校學生既style.  唔好灰心呀! ...

作者: maggiemaggie    時間: 11-6-22 21:45

祝好運,希望在明天,一定會收到

原帖由 2boysmami 於 11-6-22 09:42 發表
唔好客氣, 大家互相鼓勵吧~~

過埋明天, 我仔就有終極定案讀邊間, 如果明天个間唔得, 我就一心一意讀近來剛報考而有offer的一間直資... 暫時我都接受到.

希望大家可以盡快有結果, 可以有覺好訓. ...

作者: maggiemaggie    時間: 11-6-22 21:46

B 咕,我同你都有相同既疑問,今日食飯時都不期然望多個女二眼
原帖由 b咕 於 11-6-22 15:56 發表
就嚟心臟病發....連續兩個bad news, 究竟我個仔係咪有問題,叩親都無人肯開門俾佢,已經有4間reject咗,簡直欲哭無淚!我依家應該點做><

作者: maggiemaggie    時間: 11-6-22 21:47

中西區聖安多尼 <<<呢間我望過個WEBSITE,好似都OK,祝你成功
原帖由 hellojl 於 11-6-22 16:03 發表
大家努力ar, 唔好放棄!  戰鬥到底!

我都未得ar, 今日我friend打比我叫我try 中西區, st. peter, 中西區聖安多尼 wor! 佢話佢有个friend个女唔多smart都叩到 st. peter, 所以我都會try, 希望大家都快d有offer! ...

作者: bbmama1109    時間: 11-6-23 11:27

好好好唔開心...到左今日叩門果幾間都冇行,真係慘!心情好down...我冇話比小朋友聽,畢竟唔係佢的問題...唉...
作者: leedorean    時間: 11-6-23 12:04

作者: ne6za    時間: 11-6-23 13:04

原帖由 wu_winky 於 11-6-19 10:25 發表
樓主:我同你一樣派左間冇咩人讀嘅學校,真係好灰/黑,不過我成功叩左一間比較收生多而又中等的學校(好過冇),你唔好揀太名的學校,我而家這間收生六班,所以機會係多左,你住邊區,不如來我間試試,你pm我........... ...

可否pm給我, 我住土瓜灣!
作者: ne6za    時間: 11-6-23 13:17

原帖由 Lovely-Boy 於 11-6-20 09:21 發表
唉! 我同你一樣甘灰!叩極門都似死沉大海.  有時望住自己小朋友又唔覺佢甘差, 雖然佢一張cert都冇,又唔係十八般武藝,但點解冇間似樣D既學校收?收佢果間講出黎都怕比人笑.....

唔通我既教育方法出錯?唔通唔好比佢玩甘 ...

我同你一樣好有心機, 現在考了幾間都冇消息, 十成失敗了, 現想考私校及直資又因太貴及太遲, 現只有一間未見, 心很煩惱!  如真冇好學校收, 讀住先又怕太淺, 他日再叩門成功率仲低,晚晚擔心到瞓得唔好, 好辛苦!
作者: keroppi925    時間: 11-6-23 13:25

我都好灰,唔知點算.........
作者: leedorean    時間: 11-6-23 14:12

作者: greenling    時間: 11-6-23 14:21

你地無灰心啦.  都未到最後仲有機會架 !  
原帖由 keroppi925 於 11-6-23 13:25 發表
我都好灰,唔知點算.........

作者: ne6za    時間: 11-6-23 15:11     標題: 回復 26# maggiemaggie 的帖子

pm埋給我, 我都好灰, 大家互相支持吧!
作者: ne6za    時間: 11-6-23 15:12

原帖由 leedorean 於 11-6-18 23:13 發表
ne6za,,

加油!!

多謝!!
作者: teresa1111    時間: 11-6-23 15:45

大家唔好灰心呀,就算第一round扣門唔成功,仲有機會架。
我上年囝囝都係派咗一間唔理想係學校(全校得佢一個派咗呢間小學),跟住叩門又無消息,個人好灰,懷疑自己個囝是否真係咁無用,好唔開心。後來,諗通咗唔應該懷疑自己小朋友嘅能力,只怪運氣唔好,開心d接受現實。你唔開心,小朋友係會知道架,佢會覺得自己讀嘅學校唔好,所以令到媽咪&爸爸日日都好憂愁。
用開心嘅心情,帶小朋友去新校參觀,上學校網同小朋友講: 原來新校有咁多課外活動參加,等佢知道未來小一生活係開心架。
當我哋唔再諗叫門失敗嘅唔開心時,幸運之神終於降臨我哋,係7月尾收到好消息,可以讀到一間我哋心儀學校。所以,未到最後一刻,大家都唔好放棄。
作者: leedorean    時間: 11-6-23 20:16

作者: ne6za    時間: 11-6-23 20:56

其實我都知, 但有時真的很難令自己平靜下來, 真的希望很快有好消息啦!
作者: leedorean    時間: 11-6-23 21:05     標題: 回復 1# ne6za 的帖子

作者: mark2006    時間: 11-6-23 21:10

原帖由 teresa1111 於 11-6-23 15:45 發表
大家唔好灰心呀,就算第一round扣門唔成功,仲有機會架。
我上年囝囝都係派咗一間唔理想係學校(全校得佢一個派咗呢間小學),跟住叩門又無消息,個人好灰,懷疑自己個囝是否真係咁無用,好唔開心。後來,諗通咗唔應該懷疑自己小朋友 ...

當我哋唔再諗叫門失敗嘅唔開心時,幸運之神終於降臨我哋,係7月尾收到好消息,可以讀到一間我哋心儀學校。所以,未到最後一刻,大家都唔好放棄
Agreedx100000000!!!!!
All parents add oil
作者: leejoannelee    時間: 11-6-23 21:10

我都好灰,唔知點算ar.........
叩4間,2間無消息, 一間今日知道係waiting,
另一間入到2in, 話星期五之前有電話就有, 今日已經係星期四都無收到電話
作者: leedorean    時間: 11-6-23 22:12     標題: 回復 1# leejoannelee 的帖子

作者: iseult    時間: 11-6-23 22:33     標題: 回復 7# teresa1111 的帖子

作者: milkonline2    時間: 11-6-23 22:39

我好明白忐忑不安的心情, 千其唔好放棄,努力加油呀!!!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5