教育王國

標題: 新油天叩門消息? [打印本頁]

作者: Ktfk    時間: 11-6-18 15:23     標題: 新油天叩門消息?

有冇人已收到新油天叩門通知?電話定信?
作者: joeyma    時間: 11-6-18 15:39

我都想知
作者: joeyma    時間: 11-6-18 18:33

原帖由 joeyma 於 11-6-18 15:39 發表
我都想知

有冇人收到?
作者: wanmum    時間: 11-6-18 21:29

No, still not yet received the letter.  Probably they sent the letter out today.
作者: 2boysmami    時間: 11-6-18 22:54

你說見到有人post話收到電話,嗰個係咪好似我地咁6月11日考?

雖然學校話郵寄,不過我自己覺得如果取錄,學校會有call到先

原帖由 joeyma 於 11-6-18 15:39 發表
我都想知

作者: joeyma    時間: 11-6-18 23:25     標題: 回覆 1# 2boysmami 的文章

Yes I think so, I got the message from the post belowhttp://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D3
作者: walnut    時間: 11-6-18 23:35

from school website:
http://www.ycps.edu.hk/report/2011-06-17.pdf

小一插班生面見結果

2011-2012 小一插班生面見結果於6 月17 日起,透過郵遞方式通

知各有關家長,敬請留意

作者: 2boysmami    時間: 11-6-18 23:54

我仍然覺得被取錄的是會收到call,萬一寄失咪閉,所以會call取錄的留意收信.... 既然有人已經收到call,我都預左唔得,因為冇call... 唉!
作者: TTMA    時間: 11-6-19 18:16

who receive the call ro letter ? tks
作者: jojo1234    時間: 11-6-20 15:39

push push push
作者: 2boysmami    時間: 11-6-20 16:05

真係仲未有消息?? 信呢? 都未有? 我要放工先可以返屋企睇... 你地有冇姐姐可以去郵箱睇睇呀???
作者: 2boysmami    時間: 11-6-20 16:26

見大家都心急, 我都心急, 所以剛打左去問, 佢話因為太多, 所以仲處理緊, 有D寄左, 有D將會寄, 我問寄出的先後有冇分別, 佢話冇, 只係因為太多... 我再問, 咁如果小朋友得左, 你地會唔會CALL左先, 佢話佢地係唔會CALL, 全部都係用信出... 叫我留意住個信箱... 再問, 幾時會再寄, 佢話LEE幾日.... 祝大家好運, 有好消息請分享~~
作者: joeyma    時間: 11-6-20 16:28

我趕返屋企,但冇信!噢!
作者: jojo1234    時間: 11-6-20 16:38

唉!咁多日都未處理好!
作者: scmail    時間: 11-6-20 16:54

但我認識的朋友已經今天去了註冊...是上星期五致電話通知.
作者: jojo1234    時間: 11-6-20 20:52

我覺得成功同失敗會分開寄,因為信嘅DETAIL都唔同,冇理由封口之後再混合一起寄,SUPPOSE應寄出成功信先. 有沒有家長已收到? 無論讀不讀這所學校,但IN了都想知結果.
作者: tomcathui    時間: 11-6-20 23:07

It is simple that the school keeps the top 50-80 (for example), they sent letters to the first lot (18) (the nos. of seats) of successful appliants and the reject letters.
They don't sent letter to the waiting applicants because no one know how many student will register in the first lot and how many registered student will release the seat.
In fact, the seat nos should be 18 instead of 15.
3 seats for each class: 3 x 5 =15
and  repeating seats in P.1    =3
                                Total   =18
作者: tomcathui    時間: 11-6-22 20:52

Did anyone receive the letter?
I phoned to school, the staff said "There were too many applicants and the letters would sent squentially."
However, the other schools already released their result why YCPS so late????
Did anyone know that is it the first time they require parents to interview?
作者: ft315    時間: 11-6-22 21:29

想請問下點解今年個個都向新油天叩門,咁你地有冇叩舊油天呀?
作者: BPA    時間: 11-6-23 11:24

Me too. Still have not got any phone call or letter from YT? Does anyone who got the reply from the school?
作者: miffy    時間: 11-6-23 21:39

作者: prettygirls    時間: 11-6-23 21:54

我估佢都係怕有人會退出又吾想收少左學生。所以,應該吾到8月都吾會出信通知。

佢地收左2封回郵信封都吾知點解????
作者: jojo1234    時間: 11-6-24 10:02

可能貪張郵票,anyway我對佢地咁嘅安排好反感,收唔收都通知聲,有寶咩.
作者: miffy    時間: 11-6-24 10:04

作者: jackie_lau2000    時間: 11-6-24 10:52

之前祟真幼稚園要收5個回郵信封. 如reject的學生, 只收得1個封信. 當年好多家長投訴, 是太唔環保了. 佢地當時連dealine都沒有, 不停接申請, 直到有人係到投訴先暫停收申請表格.  當年太約估計多過300人, 如當有200reject 即有200*4 =8000 (信封連郵票浪費了)

原帖由 prettygirls 於 11-6-23 21:54 發表
我估佢都係怕有人會退出又吾想收少左學生。所以,應該吾到8月都吾會出信通知。

佢地收左2封回郵信封都吾知點解????

作者: teresa1111    時間: 11-6-24 11:16     標題: 回復 23# jojo1234 的帖子

無論成功或失敗,都一定會收到學校嘅信。"新油天"明天係新生日,叩門成功應該已經收到學校電話,至於唔成功嘅應該今日會收到信。我記得上年係星期五先收到通知信---係"備取生"。
作者: jojo1234    時間: 11-6-24 11:31

Interview時明明話6月17日寄出通知信,但現在已經6月24日了,好像有點言而冇信.
作者: prettygirls    時間: 11-6-24 11:36

如果真今日收到信都好呀!起碼知呀ma! 好過現在不停估吓!
作者: fydvb    時間: 11-6-24 11:57

大家好, 我是新上 bk 的, 之前都有睇 forum, 不過今天才註冊account, 我個囡是成功叩門入左油天~
作者: jojo1234    時間: 11-6-24 12:09

恭喜你! 希望你囡囡學業進步! 其實在我結果係收/不收都不重要,但只想得個知字.
作者: fydvb    時間: 11-6-24 12:20

多謝你 !

我好明白等待結果既心情同憂慮, 不過希望大家可以搵到好學校.
睇你既回覆, 你係唔係有其他好學校已經收左 ?
作者: jojo1234    時間: 11-6-24 12:43

係呀,sfa 同tsl, 我知sfa 同tsl 收左囝囝時,都開心得哭了起來.
作者: miffy    時間: 11-6-24 14:10

作者: fydvb    時間: 11-6-24 15:09

原帖由 jojo1234 於 24-6-2011 12:43 PM 發表
係呀,sfa 同tsl, 我知sfa 同tsl 收左囝囝時,都開心得哭了起來.

你囝囝好叻 !  
恭喜晒
作者: jojo1234    時間: 11-6-24 15:29

原帖由 miffy 於 11-6-24 14:10 發表
咁你唔洗等油天喇, 一個小朋友讀唔到3間小學。
之前未知呀嗎,日日趕返屋企睇信
作者: TTMA    時間: 11-6-24 18:43

已收油天的結果了, 是後備生, 係唔係全部落敗的都是叫後備生呢?
作者: 2boysmami    時間: 11-6-24 19:44

我都想知,我都收到信係後備生

原帖由 TTMA 於 11-6-24 18:43 發表
已收油天的結果了, 是後備生, 係唔係全部落敗的都是叫後備生呢?

作者: 2boysmami    時間: 11-6-24 19:54

你上年係後備生,咁請問最後學校仲有無call你話有位?

原帖由 teresa1111 於 11-6-24 11:16 發表
無論成功或失敗,都一定會收到學校嘅信。"新油天"明天係新生日,叩門成功應該已經收到學校電話,至於唔成功嘅應該今日會收到信。我記得上年係星期五先收到通知信---係"備取生"。 ...

作者: jeffng    時間: 11-6-24 21:31

原來個個都係後備生...
我想知有冇人係rejected
作者: 森森美    時間: 11-6-25 22:37     標題: 回復 1# jeffng 的帖子

好似有個friend 係收到reject
作者: Arosa    時間: 11-6-25 23:05

I also know that some candidates receive kind of "rejection"
作者: teresa1111    時間: 11-6-27 15:31

原帖由 2boysmami 於 11-6-24 19:54 發表
你上年係後備生,咁請問最後學校仲有無call你話有位?

當我收到信係"備取生"時,再寫信比校長表示誠意。最終.....收咗我囝囝
作者: BBFan    時間: 11-6-27 23:09

No, mine is "候補生".
作者: tomcathui    時間: 11-6-27 23:26

原帖由 Arosa 於 11-6-25 23:05 發表
I also know that some candidates receive kind of "rejection"

My girl received the reject letter.  I am disappointed. However in net 31, the follower should understand that " If you select the famous one as the first choice, the result is either "bingo" or "painful".
Life is like a dream.  Try hard to get your reward.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5