教育王國

標題: 拔萃 vs 聖芳濟 vs 英華 [打印本頁]

作者: yiptszman10    時間: 11-5-12 00:11     標題: 拔萃 vs 聖芳濟 vs 英華

今年9-11月預備考此三間小學.
萬一好彩地三間都考到.
應如何選擇呢.
拔萃好似眼角高 (聽聞好注重家長背景),加埋學費最貴
SFA 谷得好重,不是一條龍直上,校舍好細
英華好似中文小學

比著你們,中哂三間,如何挑選.
作者: 小曳人    時間: 11-5-12 06:45

收咗先諗啦!
一定係db vs yw, 唔會考慮sfa啦!

如果係我...我會揀yw,但老公會揀db

作者: yiptszman10    時間: 11-5-12 08:20

yw 有什麼優點.
是否直上YW 中學.
DBS 是否都是直上中學呢.
作者: TIGERBAMA    時間: 11-5-12 09:39

中哂3間???????
談何容易!!!!!!!!

原帖由 yiptszman10 於 11-5-12 00:11 發表
萬一好彩地三間都考到.
應如何選擇呢.
英華好似中文小學

比著你們,中哂三間,如何挑選. ...

作者: fanwong29    時間: 11-5-12 10:33

這3間實在太熱門,剩報考e3間未免冒險d,考慮多幾間穩陣d,考直資/私校唔係咁簡單,好彩成分係佔好少!.........Good Luck!
原帖由 yiptszman10 於 11-5-12 00:11 發表
萬一好彩地三間都考到.
應如何選擇呢.
英華好似中文小學

比著你們,中哂三間,如何挑選. ...

作者: Camom    時間: 11-5-12 10:46

小一面試有很多臨場因素影響小朋友的表現,所以就算對自己小朋友的實力有信心,也要多報幾間以防萬一。祝你們好運!
作者: karen55407    時間: 11-5-12 11:33

我識人舊年三間中晒,仲中埋SPCC,最終揀咗DBS。
原帖由 TIGERBAMA 於 11-5-12 09:39 發表
中哂3間???????
談何容易!!!!!!!!

作者: yiptszman10    時間: 11-5-12 12:19

如果中哂三間,只想問下你們會選邊一間及是什麼理由呢.
作者: karen55407    時間: 11-5-12 12:25

論排名,DBS贏晒!
原帖由 yiptszman10 於 11-5-12 12:19 發表
如果中哂三間,只想問下你們會選邊一間及是什麼理由呢.

作者: BB成長期    時間: 11-5-12 12:26

作者: 小曳人    時間: 11-5-12 13:06

原帖由 yiptszman10 於 11-5-12 08:20 發表
yw 有什麼優點.
是否直上YW 中學.
DBS 是否都是直上中學呢.

要揀嘅,唔係一間最好嘅學校,而係一間合心水又適合孩子/家長嘅學校!

YW嘅優點 (over DBPS),在我,係佢平靚正!
如果我家得一粒仔,我諗,我會諗都唔諗就話: DB啦!
但係e+我有兩個仔,我响以前其他討論都講過,我會揀YW+海外留學 over DB + local大學
我成日同c6講,我地俾唔起DB嘅學費!就算俾得起學費,就到比唔起家境!我知道有人會話同學仔之間唔會比較家境嘅,但係..小學唔會,中學都會!可能因為我哥哥係受害者,我自少有一番體會!

如果~ YW唔收,我諗我都會硬着頭皮俾大仔讀DB,唯有到細仔時... 睇吓點搞啦..

樓主~ 兩間都係直升中學架!
作者: fc1668    時間: 11-5-12 13:32

如果3間都中...先算啦
作者: yiptszman10    時間: 11-5-12 14:48     標題: 回覆 10# BB成長期 的文章

可否比多幾間值得考既小學名單.
Kowloon 區...............
作者: yypapa    時間: 11-5-12 16:17

對於 well-prepared 的家長及小朋友, 連中 YW/DBS 應該係千分一

對於無準備而踫運氣的家庭, 同時入到两間 2nd in 機會率應該係等同六合彩二獎,  两間都收就係六合彩頭獎

六合彩期期有人中, 真係覺得自已會中 !?
作者: jackal    時間: 11-5-12 16:53

比下意見姐....唔好成日打沉人...~.~
作者: yiptszman10    時間: 11-5-12 16:53

如真的中正頭獎,點選好呢..........
作者: ysnmama    時間: 11-5-12 17:12

其實並不是想打沉任何人. 家長有經驗是過來人. 所以很客觀地告訴大家考了又三間真的收了再煩惱也不遲.

因為英華跟男拔要的小朋友其實不同. 所以兩間也中的確不易. 不是說叻或不叻的問題. 而是各校想要的學生也不同.

反之男拔跟聖芳濟各或英華跟聖芳濟各一起收卻很大機會. 所以到時真的要選擇其實根本不難.
作者: fanwong29    時間: 11-5-12 17:13

我會揀YW和DBS,基督教,一條龍,男校。
原帖由 yiptszman10 於 11-5-12 16:53 發表

作者: ysnmama    時間: 11-5-12 17:24

如我中了三間. 聖芳濟各沒中學. 一定不選. 男拔跟英華. 由小學到書院的校舍, 環境, 運動, 學術成就各方面. 我自己一定選男拔. 寧願由其他開支節省. 也會選男拔.

再者我認識入讀了或將入讀男拔的學生. 他們剛巧家庭背景也不是富有人家. 真的是小康而已. 他們自己的父母之前也這樣想自己家庭根本不會被選中的.  而我之前一直也是想像男拔只會收很中上家庭或看地址收生. 但後來真正認識及知道後. 原來真的並不是. 只要小朋友是真的合適. 男拔會選的. 當然入讀後的競爭又是另一話題.

原帖由 yiptszman10 於 11-5-12 16:53 發表

作者: TIGERBAMA    時間: 11-5-12 17:29

原帖由 yypapa 於 11-5-12 16:17 發表
對於 well-prepared 的家長及小朋友, 連中 YW/DBS 應該係千分一

對於無準備而踫運氣的家庭, 同時入到两間 2nd in 機會率應該係等同六合彩二獎,  两間都收就係六合彩頭獎

六合彩期期有人中, 真係覺得自已會中 !? ...

你講得非常貼切.....
作者: moonychan    時間: 11-5-12 21:38

咁我算好好彩, 只中一間, 唔洗煩.
作者: fongyuen    時間: 11-5-12 22:39

我識人任教男拔,學生好smart,但慣於「上堂唔聽書」、「出面補習」、「囂」、「睇唔起成績唔好嘅人」,所以,呢種環境,鍾唔鍾意,真係見仁見智。
作者: ANChan59    時間: 11-5-12 23:52     標題: 回覆 11# 小曳人 的文章

"我响以前其他討論都講過,我會揀YW+海外留學 over DB + local大學
我成日同c6講,我地俾唔起DB嘅學費!就算俾得起學費,就到比唔起家境!"

Why you say so?

Overseas university one year total cost (HK$350000-600000) may be more than DBSPD HK$46000 many many times....
作者: panbaby    時間: 11-5-13 01:09

呢3 間一齊中都唔係最難, 曾經有人問 如果 DGJS, ST. Paul  Convent, Marymount 都收點算好?
作者: SCKnight    時間: 11-5-13 01:26

都係嗰句,收咗至算!
同埋應該有preference list,做啲research睇邊間適合小朋友多啲。齋擔心並唔可以解決問題。
作者: 小曳人    時間: 11-5-13 06:51

原帖由 ANChan59 於 11-5-12 23:52 發表
"我响以前其他討論都講過,我會揀YW+海外留學 over DB + local大學
我成日同c6講,我地俾唔起DB嘅學費!就算俾得起學費,就到比唔起家境!"

Why you say so?

Overseas university one year total cost (HK$350000-600000) m ...

因為我地供緊層樓,6299住緊嘅,第時就係等學嘅錢
作者: 719117    時間: 11-5-13 11:01     標題: 回覆 5# fongyuen 的文章

我同事男朋友都係教男拔,佢自已話如果有個仔,唔會比佢讀男拔! 佢話好多學生上堂唔多聽書,個個學生父母一定會出去同佢搵人補習。同你講的一樣!
作者: ysnmama    時間: 11-5-13 11:20

其實補習一定不只男拔學生才有。但說到學生不聽書,我真有興趣想知老師如何處理?任由學生不聽書?氣氛咪很差?我曾看過專欄。作者說名校只是提供一個"名"給學生的地方。掛了一個名後,其餘的由家長及學生自己去行。真的那麼悲哀?

原帖由 719117 於 11-5-13 11:01 發表
我同事男朋友都係教男拔,佢自已話如果有個仔,唔會比佢讀男拔! 佢話好多學生上堂唔多聽書,個個學生父母一定會出去同佢搵人補習。同你講的一樣! ...

作者: mayc    時間: 11-5-13 12:23

小學巳經比較好了,中學來說我認識那些讀"超級名校"的家長都是擰擰頭!

原帖由 ysnmama 於 11-5-13 11:20 發表
其實補習一定不只男拔學生才有。但說到學生不聽書,我真有興趣想知老師如何處理?任由學生不聽書?氣氛咪很差?我曾看過專欄。作者說名校只是提供一個"名"給學生的地方。掛了一個名後,其餘的由家長及學生自己去行。真的那麼悲哀 ...

作者: newnew2005    時間: 11-5-13 12:38

學生上堂聽吾聽書, 我覺得并不只在名校才有發生吧!
相反不是名校的學生一定會留心聽書嗎?
不是名校的學生一定勤奮嗎?
非名校學生一定對老師有禮貌嗎? 家裡一定冇錢嗎? 一定不用去補習班嗎?
百年老校真的那麼差嗎?
心中真是很多以疑問.........
作者: monkey05    時間: 11-5-13 12:40

試問有邊間學校的學生唔出去補習.

上堂唔聽書是課校補習的惡性循環.  是家長的錯, 是學生的錯, 還是學校的錯, 邊個敢答 ?

因為怕小孩跟大隊上堂唔聽書, 而唔讀 DBS, 你地敢唔敢講去到另一家學校, 會沒有上堂唔聽書的情況.  至於, 老師的質素, 樹大點都有枯枝, 睇你好唔好運比佢教到正.
作者: panbaby    時間: 11-5-13 12:44

我諗又唔需要悲哀, 超名校學生上堂唔聽書唔係第一日知, 個人意見, 這些名校未必是師資天下無敵, 而是學生或家長勁! 咁唔上堂我都考A, 上堂就得過且過, 吹水, 玩等, 尤其是男仔.

叻人好多時係串啲, 唔係個個都咁有禮...一啲中學生覺得個老師無料, 咪睇你唔起, 唔好話細佬, 大人都會啦...

不過個啲家長, 尤其中學生家長, 只 要成績好, 出自名校, 行為沒大錯, 上堂當老師冇到根本唔在意.

而且, 個問題, 你明知係咁, 咪一樣大把人仆去讀.
作者: monkey05    時間: 11-5-13 13:07

原帖由 panbaby 於 11-5-13 12:44 發表
我諗又唔需要悲哀, 超名校學生上堂唔聽書唔係第一日知, 個人意見, 這些名校未必是師資天下無敵, 而是學生或家長勁! 咁唔上堂我都考A, 上堂就得過且過, 吹水, 玩等, 尤其是男仔.

叻人好多時係串啲, 唔係個個都咁有禮 ...

咪就係囉 !!
作者: moonychan    時間: 11-5-13 14:09

我想講, 如果唔認同的話, 真係唔好報, 一來唔洗浪費寶貴時間, 煩讀定唔讀, 比多d 機會有興趣既人~!!

仲有, 曾經好多人講, 做小池大魚會成功感d, 但我同我老公都覺得做大池小魚 or 大池大魚將來出路可能會好d.

好老實, 現成既世界永遠都只會睇你出身, 內涵要相處過先知, 所以, 名校被傳到咁差, 老師冇heart 都大把人爭一學位.

以上真係純粹個人感覺!!! 大家吹下水咋.
作者: karen55407    時間: 11-5-13 14:38

呀女讀間名校,我非常滿意,老師真係教書㗎!如果你唔要求高,真係唔使補習嘅。
原帖由 moonychan 於 11-5-13 14:09 發表
我想講, 如果唔認同的話, 真係唔好報, 一來唔洗浪費寶貴時間, 煩讀定唔讀, 比多d 機會有興趣既人~!!

仲有, 曾經好多人講, 做小池大魚會成功感d, 但我同我老公都覺得做大池小魚 or 大池大魚將來出路可能會好d.

好老 ...

作者: overview    時間: 11-5-13 14:42     標題: 回覆 1# moonychan 的文章

我只會consider係大池做條中魚或大魚, 如果只係做條魚毛仔, 不如去另一個較適合自己的池, 起碼活得開心d.

大池小魚對小朋友成長唔多好, 小朋友大多失去自信, 因無論你幾努力都大把人係你前面, 而且學校大多把機會留給能力較高的學生.  小朋友長期會被忽略, 亦會因此失去鬥志.

作者: monkey05    時間: 11-5-13 15:11

原帖由 overview 於 11-5-13 14:42 發表
我只會consider係大池做條中魚或大魚, 如果只係做條魚毛仔, 不如去另一個較適合自己的池, 起碼活得開心d.

大池小魚對小朋友成長唔多好, 小朋友大多失去自信, 因無論你幾努力都大把人係你前面, 而且學校大多把機會 ...

有道理, 我也不會比小朋友做大池小魚.  好明顯小魚唔會有咩機會, 機會一定是留比大魚.  呢個差唔多係定律來.  能力高的小孩永遠在前.  小魚在後點游都係唔夠人快.  失去自信多多多野都補唔番.
作者: overview    時間: 11-5-13 15:26

不過只要家長比多d補品及心機去餵養, 所有魚都有機會變大魚.  

原帖由 monkey05 於 11-5-13 15:11 發表

有道理, 我也不會比小朋友做大池小魚.  好明顯小魚唔會有咩機會, 機會一定是留比大魚.  呢個差唔多係定律來.  能力高的小孩永遠在前.  小魚在後點游都係唔夠人快.  失去自信多多多野都補唔番. ...

作者: mscmit    時間: 11-5-13 16:35

原帖由 overview 於 11-5-13 15:26 發表
不過只要家長比多d補品及心機去餵養, 所有魚都有機會變大魚.  

你真係好樂觀,以為仔女都係寵物。
我就見唔少名校生,包括DBS、LS,俾阿爸阿媽谷到好憎讀書,反叛逃學,令人感到非常惋惜。
作者: overview    時間: 11-5-13 16:43     標題: 回覆 1# mscmit 的文章

我都係比喻啫.  如果小朋友真係虛不受補咪唔讀囉.

我夠見有小朋友一星期七日都有活動, 但都好enjoy, 每個小朋友都唔同, 咁咪搵間大家合適, 讀任何一間傳統學校, 家長係初初都要跟貼d, 如果諗住搵間完全唔洗父母操勞, 除非本身小朋友好自覺.

作者: ysnmama    時間: 11-5-13 16:54

大塘小魚問題。有些時候仍會聽說有些在名校裡做小魚,甚至學校勸退,家長仍寧可繼續讓子女在大塘浮沉,也不要子女過塘。因為離開比留下更難。但子女是如何面對,卻不得而知。聽說男拔是讀得很開心,學校不會給壓力家長,又一條龍,成績在後也沒問題。不像其他學校,老師會給家長壓力。現今讀名與不名校也要自求多福,大多外求,如果學校少一重壓力給家長也不錯。

真想知如果子女在男女拔,喇沙等名校慢慢變成了小魚,又有多少家長真的會讓子女離開?有能力出國及轉國際學校就是。如沒能力,其實是否會肯轉其他學校?

原帖由 overview 於 11-5-13 15:26 發表

作者: 小曳人    時間: 11-5-13 17:03

原帖由 719117 於 11-5-13 11:01 發表
我同事男朋友都係教男拔,佢自已話如果有個仔,唔會比佢讀男拔! 佢話好多學生上堂唔多聽書,個個學生父母一定會出去同佢搵人補習。同你講的一樣! ...

係咪個個去補習~ 我唔知,但係上堂老師又唔多教書,加上功課唔交都得嘅... (我講中學呀~)
估唔到廿幾年前係咁~ e+都係差唔多,上堂唔似上堂!

呢個討論,令我有好大感觸,名校.. 係咪一定好呢?以我個人經驗,未必!可能會害咗佢一世!可能呢d就係夾唔夾啦!但係作為家長,一心想俾最好嘅小朋友,忘記咗最出名唔等於最啱自己!
無論我呢個過來人家人點講,我知我都說服唔到我先生,唔好話其他人啦!
作者: ysnmama    時間: 11-5-13 17:04

同意。真的不是個個可補可谷。就是家長肯用錢,子女也未必受。小時還可讓家長操縱,慢慢長大真的會反。而且一山還有一山高,補得多少?

原帖由 mscmit 於 11-5-13 16:35 發表

你真係好樂觀,以為仔女都係寵物。
我就見唔少名校生,包括DBS、LS,俾阿爸阿媽谷到好憎讀書,反叛逃學,令人感到非常惋惜。

作者: moonychan    時間: 11-5-13 17:14

咪當見識下囉, 我估有8成人報某D 名校既理由都係至在見識下, 你都唔洗同你老公嘈啦.

原帖由 小曳人 於 11-5-13 17:03 發表

係咪個個去補習~ 我唔知,但係上堂老師又唔多教書,加上功課唔交都得嘅... (我講中學呀~)
估唔到廿幾年前係咁~ e+都係差唔多,上堂唔似上堂!

呢個討論,令我有好大感觸,名校.. 係咪一定好呢?以我個人經驗,未必!可能會害咗佢一 ...

作者: moonychan    時間: 11-5-13 17:16

今年多D 理智的父母, 我估爭學位既比率都冇咁高.

希望到我細女果年, 多D 理性父母.....因為我細女冇分, 一定要靠自己
作者: 719117    時間: 11-5-13 17:39     標題: 回覆 4# 小曳人 的文章

點止說服唔到你先生,我相信大把人都說服唔到呀!

作者: 小曳人    時間: 11-5-13 17:40

原帖由 moonychan 於 11-5-13 17:14 發表
咪當見識下囉, 我估有8成人報某D 名校既理由都係至在見識下, 你都唔洗同你老公嘈啦.

當然唔嘈啦!見識完,收咗再睇吓手上有乜offer先諗!
e+唔會浪費精神!但功課就一定要做足!
作者: 719117    時間: 11-5-13 17:41     標題: 回覆 8# mscmit 的文章

我就係驚我個女咁,谷下谷下連讀書興趣都無晒,咁就死喇!所以我都唔太敢谷爆佢!
作者: 小曳人    時間: 11-5-13 17:47

原帖由 719117 於 11-5-13 17:39 發表
點知說服唔到你先生,我相信大把人都說服唔到呀!

唔緊要!大家命運唔同,係我家大佬同學校夾唔嚟啫,或者大家如魚得水呢~

何況,都已經係廿幾年前嘅事... 呢間學校太多叻人,要突出唔易,變相叻仔變平凡人,但唔到適切嘅栽培.... 我諗咁講應該無咁主觀
作者: moonychan    時間: 11-5-13 18:35

即係你都會TARGET 直資私小,GOODLUCK~

原帖由 小曳人 於 11-5-13 17:40 發表

當然唔嘈啦!見識完,收咗再睇吓手上有乜offer先諗!
e+唔會浪費精神!但功課就一定要做足!

作者: fc1668    時間: 11-5-14 00:04

大池小魚,小池大魚, 都是父母心中的好魚
作者: moonychan    時間: 11-5-14 00:37

yes

原帖由 fc1668 於 11-5-14 00:04 發表

作者: anteater    時間: 11-5-14 06:06

有朋友個仔有名校唔讀,去左間幾新的直資小學,結果年年都攞奬學金,學校成日俾機會佢發揮,出國交流有大活動都會派佢去,成為小塘裡的大魚!很有自信和見識廣闊呢...所以點解近年咁多家長俾小朋友讀直資呢.
作者: ANChan59    時間: 11-5-14 09:48

原帖由 anteater 於 11-5-14 06:06 發表
有朋友個仔有名校唔讀,去左間幾新的直資小學,結果年年都攞奬學金,學校成日俾機會佢發揮,出國交流有大活動都會派佢去,成為小塘裡的大魚!很有自信和見識廣闊呢...所以點解近年咁多家長俾小朋友讀直資呢. ...

I agreed with your observation, but not necessary DSS only, also for other subsidarised schools.
作者: thomasha    時間: 11-5-14 10:45

當然,我們做家長的,要使好魚好好的在適當的池內發揮,開開心心的生活和學習。
原帖由 fc1668 於 11-5-14 00:04 發表

作者: RRNG    時間: 11-5-14 10:52     標題: 回覆 1# thomasha 的文章

大池又好, 小池又好, 最緊要條魚肯游, 游得開心, 條條大路通羅馬.
作者: thomasha    時間: 11-5-14 10:59

I guess government-aided schools may not have as many travelling opportunities as DSS's.
原帖由 ANChan59 於 11-5-14 09:48 發表

I agreed with your observation, but not necessary DSS only, also for other subsidarised schools.

作者: ANChan59    時間: 11-5-14 11:48

原帖由 thomasha 於 11-5-14 10:59 發表
I guess government-aided schools may not have as many travelling opportunities as DSS's.

My comment not specific on travelling or exchange experience. Like girl got into CUHK medicine and Chan Yik Hei are not from DSS.....
作者: ANChan59    時間: 11-5-14 11:49

原帖由 thomasha 於 11-5-14 10:45 發表
當然,我們做家長的,要使好魚好好的在適當的池內發揮,開開心心的生活和學習。

Agreed.

Stretch him a bit and pull him out of comfort zone may not a bad idea.
作者: 小曳人    時間: 11-5-14 21:03

原帖由 moonychan 於 11-5-13 18:35 發表
即係你都會TARGET 直資私小,GOODLUCK~

thank you! 係呀~
c6响私小畢業,如果佢嗰間係津小就好喇!唔駛煩!
作者: anteater    時間: 11-5-15 08:57

聽說直資私校的活動會比津貼的多,除了出國交流,在本土的活動也較多,是嗎?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5