教育王國

標題: 報警拉我個仔... [打印本頁]

作者: 1092967470    時間: 11-5-9 13:21     標題: 報警拉我個仔...

話說約半年前我個仔係學校同另一個同學仔玩,你搣吓我,佢又搣吓我塊面,我個仔又衰,搣人咗3次咁多,講係無流血喎又無損,可能個同學仔塊面紅咗一陣咁多,咁啱事發當日,個同學仔媽咪又係學校幫手做 Helper,見到此況.......真係大件事,

知情人事告知:個同學仔媽咪好激動,放學時走去跟校長投訴,仲喊咗好耐潻,差不多用咗成合紙,內容大旣講好心痛個仔比人搣,又話自己得一粒仔好緊張,仲話平日已教個仔,如果比人打,唔好還手,只可攞對方書包係咁打來出氣,所以我個仔個書包一定無走雞喇.

到第二天早上有警察到校了解,其實我都唔太清楚警察到校可以做到乜嘢,只知搞到好多人,好唔好意思,最後校長話有事程要通知我,希望我方跟個同學仔媽咪講聲對唔著.好其怪個同學仔爸爸又同我方表示好無耐.唉,都唔知搞乜鬼,搞到咁大件事,其實我個仔係k1又唔係比人搣過,因塊面損咗起蕉仲清楚見到每邊有3,4隻手指甲印.

其實呢件已過,唔想再提起,但係昨日大家都去Sunday school,係停車塲經過佢哋部車,嘩,佢亞媽截著我個仔和工人大罵,好似有病,我個仔上車眼濕濕.

唔記得提我個仔只係講緊得4歲.
作者: 小曳人    時間: 11-5-9 13:26

好肯定呢個女人有病~

咁嘅嘢,駛唔駛搞到咁大件事呀?佢教壞自己個仔又嚇壞人!
作者: Cutemom0808    時間: 11-5-9 13:51

學校又會陪佢一齊傻

對方過左o甘耐重o甘,小朋友好難學會原諒他人,大個左好易唔開心架
作者: siden    時間: 11-5-9 14:24

原帖由 小曳人 於 11-5-9 13:26 發表
好肯定呢個女人有病~

咁嘅嘢,駛唔駛搞到咁大件事呀?佢教壞自己個仔又嚇壞人!

Agree,

Chi Sin ga

Child is always naughty ga la

I am sure her kid will be come a "Hong Kong kid".

And I have pity on this lady's husband!
作者: sze0203    時間: 11-5-9 14:30

學校好多時都會陪埋一齊傻, 因呢d家長傻起上唻都幾癲, 報警唔理仲可以唱衰間學校, 又可以向報刊, 議員投訴!!

最慘係童年無忌, 你個仔比呢個亞媽鬧到咁~~換左係我實鬧返佢轉頭!! 佢個仔都有搣你個仔架麻! 有咩理由全部怪罪於你同你個仔?
作者: Charlotte_mom    時間: 11-5-9 14:44

我朋友個仔都試過, 咬左同學一啖, 對方家長攪到又出律師信又同學校攪大佢, 又要我朋友寫道歉信, 又話要驗傷, 連AIDS都要驗
學校想息事寧人, 當然想叫我朋友就範, 我朋友啋佢都傻, 報警丫笨, 睇下警察有咩講, 唔通拉個3歲咩!

俾我真係會同對方講, 叫佢收手, 4歲細路meet紅左塊面面姐, 唔駛咁大個人當街鬧喊個細路, 佢唔羞你都羞, 再攪個小朋友, 你唔好同佢客氣tim呀
作者: Cutemom0808    時間: 11-5-9 14:57

講到我都有d驚,我小朋友都會咬人架,但就唔係嬲而係鍾意果個人先至會咬佢,每次佢咬我我都即刻提醒佢唔好響學校o甘做mouth:" /> 好彩到而家學校都冇發生過任何事,反而俾人抓左3條痕冇損到,我冇同學校投訴,不過諗反轉頭如果我小朋友損得好利害我都唔知點做

作者: sarahlmf    時間: 11-5-9 15:42

現在有些家長真的是愛兒女愛得過了火, 事無大小都去學校投訴, 老師都係打份工, 有時我個仔會攪人, 也詆過被人攪, 我會叫個仔唔可以, 至於比人整到, 我覺得只要唔係好嚴重受傷OK囉, 小朋友特別係男仔都係頑皮d啦! 大人也是事無大小嘈一餐, 個細路肯定會學啦!
作者: spain    時間: 11-5-9 15:42

亞媽可能有狂躁症。。情緒不能受控。。
作者: Bigpig_2007    時間: 11-5-9 16:41

你個仔讀邊間? 同埋最後學校處理得ok嗎?

:(
作者: ren    時間: 11-5-9 16:56

樓主都要好好開解安慰下自己小朋友先得.
唔係佢俾d傻嘅嚇親, 以為自己做左d咩大錯特錯的事!

遇上咁樣的傻人, 真係好唔好彩!
作者: 1092967470    時間: 11-5-9 17:00

你哋講得arm,學校都好無耐,加上亞仔間學校係國際學校,老師更加唔覺有問題,因為老師每日都見唔少naughty小朋友,唔通個日日都call police咩.

校長都話唔知点同我哋講,但人家要已報警,一定要有交代,

最慘係,學校主張小朋友要有愛,克意要佢哋做番好朋友,一起玩,現我最擔心係到時我個仔点到佢個小宝貝,比佢見到實打死我個仔.

我又唔想同個仔講太多報警事,輕輕提過,小朋友又唔太明,唔通同亞仔講人家媽媽唔嚇得有病咩.
作者: luiflora    時間: 11-5-9 17:13

原帖由 1092967470 於 11-5-9 17:00 發表
你哋講得arm,學校都好無耐,加上亞仔間學校係國際學校,老師更加唔覺有問題,因為老師每日都見唔少naughty小朋友,唔通個日日都call police咩.

校長都話唔知点同我哋講,但人家要已報警,一定要有交代,

最慘係,學校主張 ...

個阿媽過份保護個仔了......我仔仔試過比同學咬,我心痛架,不過我只通知老師,等老師講比對方家長知,等佢家長教返個仔,我第日見到個小朋友我都講:你好嗎??你好乖啊~~同我仔仔做好朋友好嗎?另一方面叫我仔仔原諒對方,大家都好細,好都野都無心.

不久,輸到我仔仔咬另一個同學(更大個傷),對方家長我還很熟,當時真的無面見人,除了叫仔仔同人地父母及小朋友認錯,還教好自己小朋友,叫唔好再咬人,如果唔係係我報警!

兩次經驗:都覺得人仔甘細,慢慢教,不需要太緊張(即使心痛),也不可以太過保護自己小朋友,否則將來他如何照顧自己呢???
此母親太過..........................................日後一定會後悔!!
作者: LL222    時間: 11-5-9 17:16

呢D咪怪獸媽咪law
作者: BBG1    時間: 11-5-9 17:35

佢一係有病,一係就是怪獸家長囉!我成日提自己點教子女也好,但千萬不要變做怪獸家長架!要教小朋友學懂寬恕,和面對逆境呢!下下要屋企人出面,第日點處理自己呢!

作者: BBG1    時間: 11-5-9 17:38

另外,學校可能知道佢有病呢!但亦要明白你的苦況呢!大家多溝通溝通呢!
其實小朋友唔會有隔夜仇的,仇恨是大人培養而來的。

作者: LUCUSMaMa    時間: 11-5-9 17:58

作者: LUCUSMaMa    時間: 11-5-9 18:01

作者: fishballbaby    時間: 11-5-9 18:04

果位媽咪真係好大壓力呀,攪到心理唔平衡。
樓主如果下次咁好彩又遇到佢,記住用手機拍抵呀,等d家長可以警惕吓,唔好比自己咁大壓力。
作者: STMFHH    時間: 11-5-9 18:42

樓主都要好好留意及開解自己小朋友的情緒 ... 比人當街大罵, 大人都未必可以好快平服心情, 何况佢得4歲!

其實小朋友有損傷, 做家長又點會唔心痛架 ... 但正好要給多d機會比小朋友學吓相處
其實小朋友唔會有隔夜仇的

樓主你要有心理準備這位媽媽會有過激行為, 要理性地保護呀仔, 你嘅反應同處理好重要!
作者: fefemom    時間: 11-5-10 08:07

Going to Sunday school and yet.....

May God enlighten her one day!

It is difficult to explain other's unreasonable behaviour to a 4 year old. Try your best to comfort your son and maybe you can use this incident to teach him "forgive and forget".
作者: joeyma    時間: 11-5-10 16:52

如果佢係停車場咁發癲閙我個小朋友,我實會發癩閙爆佢!痴線大細架!!我仲會報警話佢嚇親我小朋友。

作者: piyohk    時間: 11-5-10 17:02

怪獸家長何至這様。

我的女兒被同學咬面(at 1 April),發了一星期惡夢(晚上本可以自己睡,但自至每晚都要我陪她睡。否則,她會半夜驚醒,說怕怕、我不理她、和留她在學校。)面上的疤痕現在還清晰可見,但咬人的同學或家長從沒有向我女兒道歉。這又是否怪獸家長和港童的一例。
作者: chongnicole    時間: 11-5-10 21:51

我個女前一排系學校比另一個小朋友爪傷面部,而家仲有一條痕。
老師通知我之后,我馬上到學校了解。
我當時無大鬧老師,亦無要confront個小朋友的家長,要他們道歉或者賠償。
因為始終系小朋友,不是故意。

不過,be a better person的代價好大,我個心到而家都好吳舒服,每次送女返學都有少少翳住。
我覺得學校到現在仍每月收剛滿2歲的小朋友,學校充滿那些剛上課情緒超不穩定的小朋友。
見到d小朋友大喊大鬧就想起亞女件事,覺得好討厭。
作者: alowe    時間: 11-5-11 00:43     標題: 回覆 1# 1092967470 的文章

樓主先要攪清楚對方家長報警的原因和作用. 對方家長報警可能只是備案, 或是懷疑她兒子的傷有其他內情. 不可能報警拉你個仔, 因為以他的年紀, 根本不能入罪. 她可能亦想追究責任. 她可告你不能好好管教兒子, 以至她的兒子受傷害. 但因為你已將兒子交託給學校, 看管的責任已不在你而是在學校. 所以如對方要追究, 責任應是學校負.

不過你兒子的確有牽涉在事件中, 作為有教養,負責任的家長, 也可代兒子向對說聲對不起. 相信可息事寧人.如對方不接受也沒話可說.
作者: klm402    時間: 11-5-11 10:06

好可怕, 呢d家長會教出點樣既小朋友.
自己既小朋友比人家小朋友整親當然唔開心, 但係唔開心既同時都唔應將件事搞到咁大. 不竟大家都係小朋友吧. 呢個媽媽真係傻的.
作者: LUCUSMaMa    時間: 11-5-11 12:09

作者: LUCUSMaMa    時間: 11-5-11 12:14

作者: chongnicole    時間: 11-5-11 17:20

多謝鼓勵,確實做什麼都於事無補,鬧人發泄亦無也意義,
唯有當自己吳好彩,希望亞女條痕快d退啦
作者: ellako99    時間: 11-5-12 15:02

個AR媽好有問題喎,細路之MA,使乜報警呢?小朋友在學校經常有呢D事發生,唔係好重傷或嚴重咪叫整傷人的小朋友同自己小朋友道歉咪得LOR。

我仔K1,暫時佢未比其他小朋友咬或打傷,也未有傷害小朋友,不過我時會諗,如果佢比人打或咬,我會要求老師通知傷害我仔的小朋友家長,唔係要佢道歉,因為家長幫小朋友道歉係冇用,好唔應該,應該由整親人的小朋友道歉,咁佢先知道乜事。我只係要家長知道呢件事之後,教返小朋友咁做唔啱。如果我仔整到小朋友,我都會要佢同小朋友道歉,同埋請老師通知對方家長。一定唔會喪鬧同學仔
作者: 小千    時間: 11-5-13 00:28

好明顯個亞媽有D野喎,其實真係好少事,小朋友唔係你打吓我我打吓你,就你鍚吓我我鍚吓你嫁啦。佢咁樣對佢自己既小朋友都有不良影響。
作者: dch_07    時間: 11-5-13 13:09

as a ballet teacher, I also had the experience of having kid A hurting kid B in class (age 8)- jammed her finger into a door, but no sign of swelling, and can move well, and continue dancing the rest of the class.  Both are active and "mouthy" type, like would talk back.  Right after the incident, I asked Kid A to say sorry, and at the end of class, reminded her to show her concerns to kid B, then told kid A mom.  Kid A mom is a mellow kind, see that she would go home to teach kid A.  Ha! Kid B parent called me that night (I did report to kid B mom after the incident also) saying that we should do something to kid B, like reject her otherwise is hard for her to continue dancing with us.  What a big deal.  But what can you say to parent B?  your kid is not the weak one either, she stirs things up occ as well.  The point is.....teaching kid is not hard, the difficult part is teaching the parent!
作者: Sumyeema1    時間: 11-5-13 14:56

原帖由 dch_07 於 11-5-13 13:09 發表
teaching kid is not hard, the difficult part is teaching the parent! ...

有的家長當自己是顧客, 覺得[顧客永遠是對的], 有理無理, 都要校方滿足自己的要求。
作者: 恩林    時間: 11-5-13 19:04

唉~ 我仔仔早前係校車俾小朋友抓到塊面, 留左條5cm的血痕.....仲要第二日係我仔仔生日, 睇番d相的話, 一世都會記得d件事....

事原我仔仔想飲小朋友的維他奶, 但小朋友唔俾, 小朋友就反應過大, 抓傷我仔仔嘅面豬done.....

我個仔被抓傷我當然好心痛la....
但對方小朋友都唔係有心, 我仔仔又唔啱左先, 佢地又有可能做十幾年同學仔, 而且個家長知道後又say sorry, 又請我仔仔飲野, 我仲邊嬲得落吖~

有時都要睇吓個家長用乜野態度去處理事件, 可能樓主同個果家長見到面時, 都會客氣地同對方道歉, 但個位家長一黎就發到咁大, 作為樓主想say sorry都唔得la.....
作者: Chris852    時間: 11-5-14 00:28

怪獸家長太多了!
d家長成日幫出小朋友出頭, 小朋友點會學會獨立. 成長?
作者: yiuyiumom    時間: 11-5-14 09:54     標題: 回覆 4# dch_07 的文章

absolutely agree!
作者: tedghost    時間: 11-5-15 21:59

作者: CatEgg    時間: 11-5-15 23:51

其實個位媽媽係咪曾經受過好大的刺激,所以咁驚弓之鳥?
都登樓主慘,要花心思同佢拉据
作者: 國家    時間: 11-5-16 10:40

對方媽咪太保護自己個小朋友了, 唔理係邊個搣邊先, 邊個摵多幾下, 雙方家長都要用 "教" 既方式去處理件事, 唔係只懂 "鬧" 對方, 向對方報復, 咁樣對方媽咪既小朋友只會越變越霸王, 根本唔會檢討及懂得知錯, 小朋友只會把媽咪待人接物的一套手法照單全收, 最終只會害了自己個小朋友。
作者: 719117    時間: 11-5-16 13:36

呢個小孩咁比阿媽保護法,遲早變港童

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5