教育王國

標題: 聖羅撒的校車問題... [打印本頁]

作者: annvnna    時間: 11-5-6 00:37     標題: 聖羅撒的校車問題...

睇番D舊POST, 乜原來舊年校車公司潘氏, 今年係康和, 即係前年嗰間, 想問下點解舊年會轉潘氏?

係咪康和前年做得唔好?但今年又用番康和喎....
作者: colourlu    時間: 11-5-6 01:02

我覺得康和好好喎...潘氐勁差!!!
作者: monkey妹    時間: 11-5-6 09:10

'潘氏'或'康和'都有家長滿意同唔滿意, 好定唔好要睇你好唔好彩喇, 其實任何一間校車公司都無可能滿足晒全部學生及家長嘅要求, 都係果句要互相包容及遷就!    

原帖由 annvnna 於 11-5-6 00:37 發表
睇番D舊POST, 乜原來舊年校車公司潘氏, 今年係康和, 即係前年嗰間, 想問下點解舊年會轉潘氏?

係咪康和前年做得唔好?但今年又用番康和喎....

作者: goldpiglet    時間: 11-5-6 23:17

Oh NO!
My girl love the 校車ee on route #5
Will miss her then
作者: annvnna    時間: 11-5-7 17:56

我都係想了解多d者,校車最重要係安全,唔係話好唔好彩的問題,我見d post 話小朋友未坐低就開車,呢樣野唔係包容同體諒就得架嘛!
作者: colourlu    時間: 11-5-8 01:34

好不幸....我個女架車就係咁啦~~
鬧極佢都係咁...

原帖由 annvnna 於 11-5-7 17:56 發表
我都係想了解多d者,校車最重要係安全,唔係話好唔好彩的問題,我見d post 話小朋友未坐低就開車,呢樣野唔係包容同體諒就得架嘛!

作者: annvnna    時間: 11-5-9 00:08

咁今年轉左新公司, 希望冇呢個情況出現啦, 始終佢地太細, 就算係成人, 架車未坐定就開車都好DANGER啦...

原帖由 colourlu 於 11-5-8 01:34 發表
鬧極佢都係咁...

作者: monkey妹    時間: 11-5-9 09:58

都唔算轉左新公司, 用番前年果間啫, 不過可以肯定'康和'係安全D嘅, 提一下唔好期望坐車時間會短囉, 有個別路線要坐好耐架 :(  

原帖由 annvnna 於 11-5-9 00:08 發表
咁今年轉左新公司, 希望冇呢個情況出現啦, 始終佢地太細, 就算係成人, 架車未坐定就開車都好DANGER啦...

作者: monkey妹    時間: 11-5-9 10:01

明白你
我大囡坐'康和'車時都有好多問題, 鬧完又如何

原帖由 colourlu 於 11-5-8 01:34 發表
鬧極佢都係咁...

作者: monkey妹    時間: 11-5-9 10:21

你講得啱安全最緊要, '潘氏'係有問題, 至於'康和'絕對做到安全可惜坐車時間太長囉

原帖由 annvnna 於 11-5-7 17:56 發表

作者: annvnna    時間: 11-5-10 17:16     標題: 回覆 1# monkey妹 的文章

哦....唔怪之得啦, 由我屋企去學校, 只有15分鐘車程, 我問佢地做唔做到8點15上車, 佢地都話唔得, 可能都要預1個鐘搭車, 其實對小朋友黎講都好辛苦, 但都冇辦法....
作者: annvnna    時間: 11-5-10 17:17

咁而家你細小朋友駛唔駛搭校車?

原帖由 monkey妹 於 11-5-9 10:01 發表
明白你
我大囡坐'康和'車時都有好多問題, 鬧完又如何

作者: candyckathybb    時間: 11-5-18 19:11

我絕對唔同意康和比較安全,唔知有無家長記得,上年度剛剛開學不久,有次佢地送小朋友返學的時候,因為個小朋友睡著覺,佢地竟然漏低個小朋友在車上,直到小朋友醒咗先至發現 ,當時都有好多家長在這裡討論,再加上佢地坐車時間超長,由最初講的50分鐘 ,到後來要1小時15分鐘 所以當我知道下年度又要用康和真係好唔開心,現在已經和其他家長考慮到時或者可能會坐街車
作者: annvnna    時間: 11-5-20 08:52

但係街車唔可以駛入學校,同埋唔知d老師同姨姨會唔會因為坐街車而對佢地上落車時的照顧冇咁細心周到喎。
其實既然康和都唔好,當年有冇家長向學校投訴呢?
作者: monkey妹    時間: 11-5-20 12:41

當然有投訴喇, 而學校當然亦都有要求校車公司改善的!

睇番之前校車問題嘅post, 有家長話'康和'好, 亦都有家長話'潘氏'好, 咁大家認為學校要揀邊間校車公司先叫做好呢? 又試問邊到可以搵到一間校車公司能令全校家長及學生滿意?

校車問題唔係只有SRL先有, 其他學校都有呢D問題, 咁大家會唔會因校車問題而唔讀你所心儀的學校呢? 與其不滿意不如搵其他可行方法接送子女, 免得子女辛苦自己又勞氣!

順帶一提, 我地家教會委員因校車問題出了幾多時間幾多力, 我自己都請過假開會又跟車, 我地義務工作得番黎結果只係比人鬧, 將心比己, 我地唔係想要人讚揚, 只係希望大家能諒解及包容, 校車問題係可以沒完沒了的, 敢問聲有邊個能夠解決到呢?  

原帖由 annvnna 於 11-5-20 08:52 發表
其實既然康和都唔好,當年有冇家長向學校投訴呢? ...

作者: carolnlk    時間: 11-6-6 23:14

當年康和係司機好好....但個校車保母好唔得(好似係8號校車果個)!!!日日黑住口面,態度極差同埋好冇禮貌,試過兩次"吸"我線......如果唔係個囡囡喺佢地手...一早已經同佢開咗片!!!!我就覺得潘氏係間唔中有遲到問題,其餘都OK!!

不過都知道當年家教會委員都出咗好多力,所以我覺得家教會委員好唔話得!辛苦晒!

作者: Yan_bb    時間: 11-7-11 19:32

我有野想問問...吾知有無其他人同我一樣有同樣既問題呢?!

我地住荔景.. 分派坐10號校車, 以前讀PN都係KLN.TONG區, 都係20-25分鐘車程,, 而家呢間學校既校車路線要成70分鐘車程.. 想問下有無得同校車公司/學校方面傾下既呢.. 發現佢編排路線上面有D問題.. 成個鐘後.. 架車仲係美孚.. 非常吾合情理
作者: landlandhuimama    時間: 11-7-12 18:26

I live in tsing yi! My time to get on the bus is 0825! It seems there are a bit difference  from u & me wow...
作者: Yan_bb    時間: 11-7-13 01:03

咁都幾好喎.. 好合理.. tsing yi 咁遠都係0825上車.. 反而lai king要0750上車..

今日終於打左去校車公司問.. 佢既解釋係.. 成本,油錢,人數.. 唉.. 我地程車要頭站係荔景mtr.. 先上山去華景山莊, 浩景台.. 再落山.. 去荔枝角四小龍.. 又要返折返美孚.. 最後再去長沙灣.. 行程超豐富...

一心諗住坐校車.. 而家要坐成70分鐘咁耐.. 又吾想老人家辛苦接送返學.. 又吾想個細坐成70分鐘車.. 有無一舉2得方法....

原帖由 landlandhuimama 於 11-7-12 18:26 發表
I live in tsing yi! My time to get on the bus is 0825! It seems there are a bit difference  from u & me wow...

作者: stephanielum    時間: 11-7-13 11:32     標題: 回復 1# Yan_bb 的帖子

我亞女k1時8:30上車, k2是7:50上車, 頭站同尾站唔同, 時間都差左成大半個鐘, 不過無辦法啦, 一係坐, 一係唔坐自己自接或坐街車, 不過佢地幾個小朋友同車好開心, 好快就熟絡, 仲成日一齊唱歌傾計, 所以唔駛擔心.
作者: Yan_bb    時間: 11-7-13 12:58

唯有係咁..一係坐一係自接..
完全吾擔心佢坐校車... 因為小女返幼兒園就開始坐.. 不過以前坐25分鐘車程.. 而家要坐70分鐘車程 (上落車地點一樣)... DOUBLE都吾止..唉.. 點搞.. 好煩...
作者: zitamami    時間: 11-7-13 23:57

......我都係10號車,有冇辦法搵到街車呀,佢哋啲時間&路線真係唔得呀,要我囡最頭兩站上車返學,尾站落車放學,荔枝角要兩個鐘頭來回,仲要係危險地方上車,一啲商量的餘地都冇,考慮两日又話爆車唔收,明明通告話二十九日前答覆,又話人多會抽簽,自己公司黑紙白字寫明都可以唔算數,叫人點信佢呀!
作者: Yan_bb    時間: 11-7-14 18:43

咁驚??!
果日7月8日去學校時.. 吾係已經confirm左有位嗎?
你果日無返學校交錢比校車公司?

原帖由 zitamami 於 11-7-13 23:57 發表
  ......我都係10號車,有冇辦法搵到街車呀,佢哋啲時間&路線真係唔得呀,要我囡最頭兩站上車返學,尾站落車放學,荔枝角要兩個鐘頭來回,仲要係危險地方上車,一啲商量的餘地都冇,考慮两日又話爆車唔收,明明通告話 ...

作者: annvnna    時間: 11-7-17 20:00

我地在HUNGHOM區都要8:30上車, 青衣又真係好快喎...可能青衣人多, 可以坐爆一架車...
作者: zitamami    時間: 11-7-18 00:45

我7月8日冇比錢呀,係咪都應該要比人考慮吓呀,佢回條又話29/7前嘛,但依家又話唔係喎quote]原帖由 Yan_bb 於 11-7-14 18:43 發表

[/quote]

作者: ng_lam_lam    時間: 11-7-18 18:22     標題: 回復 24# annvnna 的帖子

你是否坐14號車? 我囡囡會係土瓜灣上車, 要8:20am上車, 比你早!
作者: annvnna    時間: 11-7-19 00:13

我都係土瓜灣喎, 不過係落山道嗰邊, 所以8:30囉...

我在FACEBOOK 度開左個討論區呀, http://www.facebook.com/#!/groups/249750851702702?ap=1
入去再傾呀...
作者: ng_lam_lam    時間: 11-7-21 23:22

冇法登入你比既LINK? 討論區叫什麼名? 可以SEARCH到嗎?

原帖由 annvnna 於 11-7-19 00:13 發表
我都係土瓜灣喎, 不過係落山道嗰邊, 所以8:30囉...

我在FACEBOOK 度開左個討論區呀, http://www.facebook.com/#!/groups/249750851702702?ap=1
入去再傾呀...

作者: annvnna    時間: 11-7-22 12:25

http://www.facebook.com/groups/249750851702702

再試下得唔得,同埋我已改番Dsetting,應該OK架啦!

個群組叫SRL 2011~K1 媽媽討論區
作者: wai1822    時間: 11-8-31 23:05

各位你好,本人囡囡是坐14號校車,為左校車問題一土氣,校車EE CFM了上落車地點,才知跟7月8日在學校睇通告不一樣,當時亦CFM了康和職員通告車站是CFM,我才交車費,現在上車地點是榮光街,由我家步行到此站需要15 mins,要橫過5條馬路,最令本人憂心是由我工人姐姐帶住我5歲和2歲囡囡.唔知各位有無興趣搵街車?
作者: Omaha    時間: 11-8-31 23:28

我都係比康和激到一肚氣,投訴到校長都無人肯理,完全隻手遮天。我希望家長會可以做下野,幫幫手,小朋友安全最緊要。
作者: raziyacheung    時間: 11-9-6 01:04

我接受唔到康和大話連篇,在沒有預先知會我地既情況下,揾左架街車接囡囡,仲要中途轉1-2次車,並且不在學校指定範為下車,而係在厲德街下車再行去學校!  
我完全唔可以接受要轉車,1個EE看4個小朋友企係條街到等第2架車,大危險了吧!!
(仲要連學校都呃埋, 太過份吧!)
作者: raziyacheung    時間: 11-9-6 01:16

btw 我覺得學校又唔係唔理, 而係要等下一步,睇康和點同我地家長交代,再插手..
作者: rosactf9999    時間: 11-9-7 09:39

如果兩間比較, 我個人比較喜歡康和

原帖由 colourlu 於 11-5-6 01:02 發表
我覺得康和好好喎...潘氐勁差!!!

作者: yys1129    時間: 11-9-9 17:08     標題: 因為"潘氏"所以退學

本人女兒上車時間本來係825,之後改820, 之後又改805,潘氏態度非常惡劣, 有位限車姐姐仲回應一句:仲咩送個小朋友去咁遠返校呀, 好好咩呢間?搵校長投訴直頭唔聽我電話, 退學呢位校長都無反應, 問心呢間又唔係一條龍,程度係點自己去定奪, 最後又比我選到更好的學校
作者: samantha2005    時間: 11-9-14 08:14

2間校車, 我較喜歡"康和", 我囡上年經驗, 藩氐真係好差, 校車唔準時, 可以遲到30mins, 小朋友要係街呆企, 有撞車, 壞車, 小朋友耍去醫院或在街上轉車, 真係好危險,對我來說, 安全真係好重要, 其他事情真係可以互相體諒.
作者: PFRC    時間: 11-11-4 11:38

可唔可以講下校車幾多錢一個月吖? 我個女係第二間讀緊n, 校車費都頗貴, 但完全冇這個問題存在....係咪車費收得平所以質素冇咁好吖????

btw, 我都打算報這間比女女讀k1架, 見到這些留言都有d擔心吖!!!
作者: mimi005    時間: 11-11-30 10:44

me 2

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5