教育王國

標題: 大埔聖保祿收生人數 [打印本頁]

作者: 犀利妹    時間: 11-5-5 23:00     標題: 大埔聖保祿收生人數

請問有冇人知道佢地N1係收幾個人??
通常係幾多人去爭??
作者: tsangnamnam    時間: 11-5-6 09:52

哩度有寫收幾多學生. 哩個網頁好有用架.
至於幾多人in, 我就唔知道啦.

http://www.chsc.hk/kindergarten/tc/schooldetail.asp?ID=710
作者: 犀利妹    時間: 11-5-6 14:38

tsangnamnam, 唔該晒.

N1 收生只有11人?? 咁少?
作者: tsangnamnam    時間: 11-5-6 15:29

半日班人數較少, 全日班有2X人呀~
作者: BallBall417    時間: 11-5-6 18:16

上次interview,有相貼咗係度,我數過兩班N1,共廿四定廿五人.
作者: 犀利妹    時間: 11-5-9 15:32

原來只係收咁小人, 咁真係好難入喎.
不過咁樣小班教學又幾好, 唔駛咁多人, 老師可以照顧得好啲.
作者: tsangnamnam    時間: 11-5-9 16:24

報名就有機會! 收生人數少都可以中簽!!
如你有興趣報, 希望你成功啦~
作者: 4001cc    時間: 11-5-9 18:39

原帖由 犀利妹 於 11-5-9 15:32 發表
不過咁樣小班教學又幾好, 唔駛咁多人, 老師可以照顧得好啲.

可能真係人少有關係, 聽以前家長意見, 校長老師都好有耐心愛心.

你是孝2011-12或2012-13N班?
作者: tsangnamnam    時間: 11-5-18 10:05

原帖由 犀利妹 於 11-5-9 15:32 發表

今年N1收30人呀~
作者: 犀利妹    時間: 11-5-21 22:40

原帖由 4001cc 於 11-5-9 18:39 發表

可能真係人少有關係, 聽以前家長意見, 校長老師都好有耐心愛心.

你是孝2011-12或2012-13N班?

係2012-13嘅N1呀
而家要等到8月至報名.
作者: 犀利妹    時間: 11-5-21 22:43     標題: 回覆 9# tsangnamnam 的文章

tsangnamnam, 多謝你嘅支持, 我都希望可囡可以入到N1.

你嘅意思係2011-12, N1嘅半日班收30人定係全日班??

其實你地會揀半日定全日呀?
作者: tsangnamnam    時間: 11-5-23 10:46

原帖由 犀利妹 於 11-5-21 22:43 發表
tsangnamnam, 多謝你嘅支持, 我都希望可囡可以入到N1.

你嘅意思係2011-12, N1嘅半日班收30人定係全日班??

今年好似得半日班咋, 不過我唔肯定. 我揀半日架~
作者: WinneyJoe    時間: 11-6-10 12:47

hi 你好,

我地好似上個月係老麥食早餐見過面, 又傾過下計, 果日我仲話我仔仔生日, 你女女行得好叻果位媽咪???

anyway, 我都係諗住in 呢間n1, 但係好擔心, 如果呢間收, 咁去邊間再in N! 呢? 英藝N1 唔知好唔好呢??

Brandon MAMA

原帖由 犀利妹 於 11-5-21 22:43 發表

作者: 犀利妹    時間: 11-6-27 23:39

hi Brandon MAMA,

我記得你呀, 你睇我傳俾你嘅訊息呀^^
作者: tinglau321    時間: 11-10-19 17:04

大家好, 我都係好心儀聖保祿, 黎緊11月中會報n1. 唔知報任全日定半機會大呢?
作者: BallBall417    時間: 11-10-19 23:00

我覺你可以選擇半曰班,除非你好有須要一定要讀全曰。以我所見,今年全曰班既小朋友大多是有哥哥姐姐讀緊,咁d家長接送返放學就比較方便。
作者: lazycatchan    時間: 11-10-19 23:36

我都想幫個女報呢間,但係佢一零年九月出世,係細女,唔知佢地收唔收細個人仔讀N班呢?
作者: lazycatchan    時間: 11-10-19 23:40

我仲想畀大女(三歲幾)試下報呢間,做插班生,12-13轉校讀K2~不過我諗好難入~~~
作者: BallBall417    時間: 11-10-19 23:59

原帖由 lazycatchan 於 11-10-19 23:36 發表
我都想幫個女報呢間,但係佢一零年九月出世,係細女,唔知佢地收唔收細個人仔讀N班呢?

以我所見,咩野月份都收。都有同學仔係八九月生曰。。。
作者: BallBall417    時間: 11-10-20 00:01

原帖由 lazycatchan 於 11-10-19 23:40 發表
我仲想畀大女(三歲幾)試下報呢間,做插班生,12-13轉校讀K2~不過我諗好難入~~~

既係N3?!?!, Spcn係N1,至N4架。。。
作者: cheukyinbaby    時間: 11-10-25 12:15

各位媽咪好, 我都係諗住幫囡囡報St Paul's N1, 半日/全日都唔緊要, 11月中開始報名, 希望成功啦!!
作者: tsangnamnam    時間: 11-10-26 11:07

加油呀, 面試唔係按收表先後, 係按出生先後架. 大約3,4月平日下午面試. 祝各位好運.
作者: cheukyinbaby    時間: 11-10-27 16:33

原帖由 tsangnamnam 於 11-10-26 11:07 發表
加油呀, 面試唔係按收表先後, 係按出生先後架. 大約3,4月平日下午面試. 祝各位好運.

多謝你既鼓勵, 我囡囡7月出世架, 唔知面試會考D咩呢...
作者: 4001cc    時間: 11-10-28 10:16

原帖由 cheukyinbaby 於 11-10-27 16:33 發表

多謝你既鼓勵, 我囡囡7月出世架, 唔知面試會考D咩呢...

其實都會同其他N班面試一樣, 顏色形狀生果等等. 小朋友可能兩歲都唔足夠, 唔會考佢地唔會識既野.
作者: cheukyinbaby    時間: 11-10-28 10:45

原帖由 4001cc 於 11-10-28 10:16 發表

其實都會同其他N班面試一樣, 顏色形狀生果等等. 小朋友可能兩歲都唔足夠, 唔會考佢地唔會識既野.

Thanks for your reply.
我諗要開始教佢學多d唔同既野, 例如顏色,生果,玩具之類, 之前都有買ABC片仔俾佢玩, 但佢玩玩下唔玩... 不過跟人講野就快, 聽到就講, 好搞笑
作者: tsangnamnam    時間: 11-10-28 10:50

原帖由 cheukyinbaby 於 11-10-28 10:45 發表

Thanks for your reply.
我諗要開始教佢學多d唔同既野, 例如顏色,生果,玩具之類, 之前都有買ABC片仔俾佢玩, 但佢玩玩下唔玩... 不過跟人講野就快, 聽到就講, 好搞笑 ...

ABC應該唔會問... 佢地考日常生活野, 多於純學術性嘅野.
作者: lammy1223    時間: 12-2-13 13:38

回復 lazycatchan 的帖子

我都想幫個女報, 但佢係10年12月. 我想問, 係咪要等到明年才可報??

作者: 4001cc    時間: 12-2-14 23:04

lammy1223 發表於 12-2-13 13:38
回復 lazycatchan 的帖子

我都想幫個女報, 但佢係10年12月. 我想問, 係咪要等到明年才可報??
係呀. 因到12年8月你囡囡未足兩歲都唔返得住.

作者: fatcream    時間: 12-2-24 00:36

唔知N2有無插班位呢?
作者: 4001cc    時間: 12-2-25 21:40

fatcream 發表於 12-2-24 00:36
唔知N2有無插班位呢?
有, 要報名喇         

作者: janiceau88    時間: 12-2-27 23:24

4001cc 發表於 12-2-25 21:40
有, 要報名喇
我報左n2啦.. 下星期一見... 想請教大家.. 知吾知考乜野呢?? 仲有會吾會問家長問題呢???請指教..

作者: 4001cc    時間: 12-2-28 15:40

janiceau88 發表於 12-2-27 23:24
我報左n2啦.. 下星期一見... 想請教大家.. 知吾知考乜野呢?? 仲有會吾會問家長問題呢???請指教..
...

下星期一要面試?
我唔知N2考咩野, 祝你成功.

作者: janiceau88    時間: 12-2-28 22:06

回復 4001cc 的帖子

多謝你先.
我個女下星期一面試考n2, 我想問如果考n1 洗吾洗問家長問題的呢?????等我都可以準備一下.......

作者: 4001cc    時間: 12-2-29 21:57

janiceau88 發表於 12-2-28 22:06
原來咁快開始面試階段.

N1會同家長傾計, 問下小朋友在家庭情況, 都係一D好普通又必定識答既問題. 放心.

作者: janiceau88    時間: 12-3-1 16:44

多謝你的回覆. 呢個係我阿女最後k1面試啦.......見埋正式玩完k1面試...
作者: tsangnamnam    時間: 12-3-5 16:56

面試開始了。祝各位好運。
作者: 犀利妹    時間: 12-3-6 16:32

有人收到信嗎? 我重未呀!
作者: jjtracy88    時間: 12-3-6 19:34

囡囡n1 下星期六面試,想問係咪group in,還是單
對單?考小朋友咩內容及家長問題?謝謝!

作者: monchai    時間: 12-3-6 22:43     標題: 回覆:jjtracy88 的帖子

我都有報n1, 但仲未收到信呀!

作者: 4001cc    時間: 12-3-14 22:56

jjtracy88 發表於 12-3-6 19:34
囡囡n1 下星期六面試,想問係咪group in,還是單
對單?考小朋友咩內容及家長問題?謝謝!
...
唔知今年會考咩野.

作者: sofiamama    時間: 12-3-15 14:17

我都剛收到大埔SPN 嘅面試信,都想知道多啲面試內容。
其實N1interview多少學生,收多少學生呢?
有其他在該校的學生家長可分享這學校的資料嗎?
作者: 4001cc    時間: 12-3-15 18:02

N1少過30人.
如你考過其他學校N班, 內部都係差不多.
作者: tsangnamnam    時間: 12-3-17 22:50

面試問嘅問題係好common nursery面試會遇到嘅問題.
不過人人遇到嘅唔一定一樣.
如: 用啲煮飯仔玩具問下你小朋友:"哩個係咩黎?"
又同佢打下招呼問佢叫咩名, 幾多歲之類.
邊個係阿爸, 邊個係阿媽?
俾架車佢推下. 俾個杯佢扮飲水. 俾個包扮食.
其實日常有俾佢接觸下煮飯仔呀, 一面玩有一面教佢係咩來呀, 都可以答到好多問題架啦.
另外, 就係平日要教佢say hello, 講早晨哩啲基本禮貌都好重要.
作者: nasapower    時間: 12-3-22 23:55

要等到四月至知道結果...
作者: tsangnamnam    時間: 12-3-30 12:12

係a 我上年4月尾收信
作者: yip_ching    時間: 12-8-16 17:47

想問下係咪一定係平日interview ,如果係,咁daddy駛唔駛請假一齊去?剩係mommy去,daddy唔去會唔會扣印象分㗎
作者: BallBall417    時間: 12-8-17 18:00

星期六interview .. 我諗最好 爸爸媽媽一齊出現啦.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5