教育王國

標題: KL3 (九龍城) 感言 [打印本頁]

作者: yenk    時間: 11-4-11 10:24     標題: KL3 (九龍城) 感言

小兒屬九龍城網Band 2 生,今年遇到縮班加上九龍城網Band 2學校小,所以感到好很無奈!!
作者: goodenough    時間: 11-4-11 12:15

今年band 1都唔夠派,用埋 band 2位,
一不小心派到冇雷公咁遠。
要好小心咁填晒那30個格。
作者: fyung    時間: 11-4-11 13:11     標題: 回覆 2# yenk 的文章

相信除了 Band 1 頭學生外,  全港家長都一樣咁感到好無奈...
作者: fyung    時間: 11-4-11 13:27     標題: 回覆 2# yenk 的文章

相信除了 Band 1 頭學生外,  全港家長都一樣咁感到好無奈...
作者: goodenough    時間: 11-4-11 13:29

原帖由 fyung 於 11-4-11 13:11 發表

大抽獎就冇分band 1頭定尾,純靠好運。
舊年油天得六十幾%獲派頭三志願,遠低於全港的89%,皆因大部份家長在填表時過於進取,加上油尖旺區的band 1學額不多。
填表時真係要小心。
作者: yenk    時間: 11-4-11 14:41

真是頭5間都難選
作者: goodenough    時間: 11-4-11 15:13

舊年呢道有d家長教話第四第五志願可以考慮下填他區學校,因為位少,相對沒有幾個家長夠膽將之放在第一/二/三志願。況且最重要都是前三志願,若派不到可能會到好後,所以可能會有機會。
作者: hugub    時間: 11-4-11 17:26

原帖由 yenk 於 11-4-11 14:41 發表
真是頭5間都難選

可以試下呢間, band 2 校風唔錯

順德聯誼總會胡兆熾中學
作者: yenk    時間: 11-4-11 19:56

這間亦是我三甲之選
作者: katielui    時間: 11-4-11 21:02

九龍城區過往BAND 1學額數目比學生多 ! 是否今年因縮班有所改變 !

原帖由 goodenough 於 11-4-11 12:15 發表
今年band 1都唔夠派,用埋 band 2位,
一不小心派到冇雷公咁遠。
要好小心咁填晒那30個格。

作者: goodenough    時間: 11-4-12 00:48

原帖由 katielui 於 11-4-11 21:02 發表
九龍城區過往BAND 1學額數目比學生多 ! 是否今年因縮班有所改變 !

對。舊年九龍城區升中生為4,800人,Band 1 生約1/3=1600人。而所有供應給本區的band 1學額為1583個。

因今年傳聞話減班減過籠,所以今年Band 1 隨了有迦密,陳瑞祺,聖家,民生減班之外,好大機會因外區band 1都唔夠額,好可能一部份九龍城區band 1中學的學位將撥往他區。所以本區都有可能唔夠派,要待教育局出了最新的updated資料先知實際情況。此情況不容忽視!

作者: katielui    時間: 11-4-12 08:54

明白 , 本星期就有更詳細資訊 , 到時一定要小心選擇 !
BTW 唔知學生人口不足的沙田區有幾多 Band 1 位讓九龍區同學選擇呢 !

原帖由 goodenough 於 11-4-12 00:48 發表

對。舊年九龍城區升中生為4,800人,Band 1 生約1/3=1600人。而所有供應給本區的band 1學額為1583個。

因今年傳聞話減班減過籠,所以今年Band 1 隨了有迦密,陳瑞祺,聖家,民生減班之外,好大機會因外區band 1都唔夠額,好可能一 ...

作者: hugub    時間: 11-4-12 09:39

原帖由 katielui 於 11-4-12 08:54 發表
BTW 唔知學生人口不足的沙田區有幾多 Band 1 位讓九龍區同學選擇呢 !

你同我諗法一樣woo... 沙田區 Band 1 都係我心水
我囝囝今年P.5 校網KL3, 已考1次呈分試 , 但我個人鐘意沙田區既 宣道會鄭榮之中學, 打算自行報呢間 , 但統一派位好似得2個學位比KL3 ,今年仲要縮左1班, 好煩...
作者: minijelly    時間: 11-4-12 11:34

原帖由 goodenough 於 11-4-12 00:48 發表

因今年傳聞話減班減過籠,所以今年Band 1 隨了有迦密,陳瑞祺,聖家,民生減班之外,好大機會因外區band 1都唔夠額,好可能一 ...

想問下咁知唔知今年九龍城區實際上有幾人升中呢?同埋陳瑞祺是否應該唔納入b1呢?謝謝
作者: miffy    時間: 11-4-12 11:40

作者: csk家長jj    時間: 11-4-12 12:17

原帖由 minijelly 於 11-4-12 11:34 發表

想問下咁知唔知今年九龍城區實際上有幾人升中呢?同埋陳瑞祺是否應該唔納入b1呢?謝謝

據聞陳瑞祺轉了校長後好咗好多,加上縮班後會取消了中文班,相信會納入band 1組別。
作者: goodenough    時間: 11-4-12 12:31

原帖由 minijelly 於 11-4-12 11:34 發表

九龍城區今年總人數是4506人。band 1生=4506X1/3,即是1502人,今年少左約100人。

陳瑞祺,舊年開始因為好多同學未達band 1的英語水平而未能全開英文班,所以應該係跌band 了。不過如果今年縮班可能陳瑞祺會全開英文班的。

作者: goodenough    時間: 11-4-12 12:38

原帖由 katielui 於 11-4-12 08:54 發表

舊年總數B1+2+3都係得34個位,而且每間學校都係2個位,最多3個,機會都係好微。用一個志願去搏那2、3個位,見人見智。
作者: katielui    時間: 11-4-12 18:19

2個位真係........... ! 點博 ! 我都唔敢搏 ! 我考慮緊搏唔搏協恩 , 但位數都係10-20個呢 ! 唉 ! 好頭痕 !

原帖由 goodenough 於 11-4-12 12:38 發表

舊年總數B1+2+3都係得34個位,而且每間學校都係2個位,最多3個,機會都係好微。用一個志願去搏那2、3個位,見人見智。

作者: minijelly    時間: 11-4-12 23:32

原帖由 goodenough 於 11-4-12 12:31 發表

九龍城區今年總人數是4506人。band 1生=4506X1/3,即是1502人,今年少左約100人。

陳瑞祺,舊年開始因為好多同學未達band 1的英語水平而未能全開英文班,所以應該係跌band 了。不過如果今年縮班可能陳瑞祺會全開英文班的。 ...

咦...咁其實九龍城B1生係咪即係應該夠派?

據你既資料今年B1有1502人,B1學位1583-140=1443(當迦密,陳瑞祺,聖家,民生每班35人)而當中有人已離場(入左直資/一條龍)

只要唔係太黑仔,係咪B1生一定入到B1學校?

請指教一下,謝謝
作者: goodenough    時間: 11-4-13 01:33

原帖由 minijelly 於 11-4-12 23:32 發表

據你既資料今年B1有1502人,B1學位1583-140=1443(當迦密,陳瑞祺,聖家,民生每班35人)而當中有人已離場(入左直資/一條龍)

請指教一 ...

band 1組別減班的應該包括華英。但聖家和民生舊年都只係提供共32個位,所以就算減班影響都可能只是32個位。
實際數字都要待資料出後才可核實。
但相信學生和學位的差額亦不會太大。
況且Band 1生有優先派位特性,我會將所有band 1 英中填晒跟住填幾間Band 2 都不太壞,萬一真係爭幾個唔夠派你都比band 2生有優先選擇權。其實好穩陣。
作者: minijelly    時間: 11-4-13 10:00

原帖由 goodenough 於 11-4-13 01:33 發表

band 1組別減班的應該包括華英。但聖家和民生舊年都只係提供共32個位,所以就算減班影響都可能只是32個位。
實際數字都要待資料出後才可核實。
但相信學生和學位的差額亦不會太大。
況且Band 1生有優先派位特性,我會將 ...

多謝提醒,唔知點解我地學校老師唔expect b1生填晒b1學校,我而加都15/16,諗唔掂點填呀
作者: RRNG    時間: 11-4-13 10:34

唔好唸得太理想, 就算band 1生都要睇埋隨機編號.

原帖由 minijelly 於 11-4-12 23:32 發表

請指教一 ...

作者: yenk    時間: 11-4-13 12:11

原帖由 minijelly 於 11-4-13 10:00 發表

多謝提醒,唔知點解我地學校老師唔expect b1生填晒b1學校,我而加都15/16,諗唔掂點填呀

我哋band 2男生更加唔知掂算好!!好可能去到Band 3學校。
作者: minijelly    時間: 11-4-13 12:33     標題: 回覆 23# RRNG 的文章

咁我又有個問題喇,假設小朋友肯定係b1生,咁係咪就算隨機編號唔靚,但只要填晒30間b1學校,就肯定是但都派到呢?
作者: minijelly    時間: 11-4-13 12:36

原帖由 yenk 於 11-4-13 12:11 發表

我哋band 2男生更加唔知掂算好!!好可能去到Band 3學校。

男仔真係唔識揀呀,頭3間可唔可以咁呀?
自行揀過既學校
何官
鄧鏡波

作者: minijelly    時間: 11-4-13 12:39

統一填表時,會唔會擺返自行in過果兩間落去?
作者: BillyM    時間: 11-4-13 12:42

理論上無關連,不要為相同而相同.

原帖由 minijelly 於 11-4-13 12:39 發表
統一填表時,會唔會擺返自行in過果兩間落去?

作者: BillyM    時間: 11-4-13 12:44

非也.

如果你頭幾間全排超級名校,然後再排普通英中,你好大機會 30 不入

原帖由 minijelly 於 11-4-13 12:33 發表
咁我又有個問題喇,假設小朋友肯定係b1生,咁係咪就算隨機編號唔靚,但只要填晒30間b1學校,就肯定是但都派到呢?

作者: goodenough    時間: 11-4-13 12:51

原帖由 minijelly 於 11-4-13 10:00 發表

我覺得老師係驚界乎Band 1 尾and Band 2頭邊緣的學生,隨時簡錯banding。最慘係老師都唔咁肯定呢班同學係屬於band 幾。由其是今年,係計2008 and 2010年的分班試成績,而2010年剛剛出成績,沒有先例,就算參考以往派位成績都唔準。若果真係band 1頭至中相對影響就少。

e.g.原本band 2的在頭10志願填晒band 1學校,跟本就是浪費左頭10志願,相反其他band 2生由第1至10志願都是填band 2學校,即是話其他band 2生派晒頭10個志願先,到第11志願都未派到的那一批先至回來跟你比隨機no先後派位次序。
作者: minijelly    時間: 11-4-13 12:59

填表真係難,確實好講策略,其實我都仲係一頭霧水,要等星期五返學校開升中座談會,同埋下星期攞埋成績表先,到時麻煩大家再研究呀!
作者: yenk    時間: 11-4-13 13:06

我囝囝間學校星期五晚(15/4)聽升中講座,星期一(18/4)就要交draft比學校,星期三(20/4) 要交正本!! 超急!!
作者: minijelly    時間: 11-4-13 13:11

原帖由 BillyM 於 11-4-13 12:44 發表
非也.

如果你頭幾間全排超級名校,然後再排普通英中,你好大機會 30 不入

咁如果倒返轉呢?其實我自己prefer頭4志願填本區B1,跟住填3間本區B2,之後諗住求其填晒剩餘果D,咁樣又得唔得呢?講真...如果派到第8先派到的話,派左都未必讀啦...好煩呀
作者: yenk    時間: 11-4-13 13:16

原帖由 minijelly 於 11-4-13 13:11 發表

咁如果倒返轉呢?其實我自己prefer頭4志願填本區B1,跟住填3間本區B2,之後諗住求其填晒剩餘果D,咁樣又得唔得呢?講真...如果派到第8先派到的話,派左都未必讀啦...好煩呀 ...

未必讀又會去那裏讀呢??叩門真是好難!!
作者: minijelly    時間: 11-4-13 13:25

原帖由 yenk 於 11-4-13 13:16 發表

未必讀又會去那裏讀呢??叩門真是好難!!

難架,我而加盡量安慰自己要平常心,盡左力就算,但講就容易做就難
作者: goodenough    時間: 11-4-13 13:31

原帖由 minijelly 於 11-4-13 13:11 發表

咁如果倒返轉呢?其實我自己prefer頭4志願填本區B1,跟住填3間本區B2,之後諗住求其填晒剩餘果D,咁樣又得唔得呢?講真...如果派到第8先派到的話,派左都未必讀啦...好煩呀 ...

我覺得你咁樣填會一係入第一志願,一係好容易去左第五志願或六、七志願的band 2學校。
作者: minijelly    時間: 11-4-13 13:50

原帖由 goodenough 於 11-4-13 13:31 發表

我覺得你咁樣填會一係入第一志願,一係好容易去左第五志願或六、七志願的band 2學校。

咁我應點填?唔該!
作者: WTY    時間: 11-4-13 14:05

請問九龍城區band 2女生大抽獎報真光 / 培道機會大嗎?
作者: goodenough    時間: 11-4-13 14:32

原帖由 minijelly 於 11-4-13 13:50 發表

咁我應點填?唔該!

睇埋今年d Band 1學額先啦!如果夠派既話,使乜咁快填Band 2 學校呀。由第2志願開始唔好揀最top個d英中,已經好大機會啦!

又係個句,一定要知道自己是否band 1先得,如果係邊緣的第4志願開始填band 2學校就無可口非。
作者: minijelly    時間: 11-4-13 15:19

如果係邊緣的第4志願開始填band 2學校就無可口非。

乜大抽獎唔係無分頭中尾架咩?
作者: sumheima    時間: 11-4-13 15:42

原帖由 goodenough 於 11-4-12 12:31 發表

陳瑞祺,舊年開始因為好多同學未達band 1的英語水平而未能全開英文班,所以應該係跌band 了。不過如果今年縮班可能陳瑞祺會全開英文班的。 ...

請問有人知道教局評定中學開英文班數目用收取的中一生英語水平,究竟是用中一收取的band 1生數目,還是用中一編班試的英文科成績決定呢?

謝謝!
作者: goodenough    時間: 11-4-13 16:40

banding頭中尾只係跟以往成績再評估,
所以無絕對。但是當你跌入band 1這個範圍,無論是頭,中,尾,沒有分別,都是跟隨機號碼和揀選次序編排。只是教育局不會說給你聽你是band 幾之碼。

而你點解會知你小朋友會係band 幾,只是老師模擬呈分試成績,得到你在學校的排名。舉例說,是排第25,但跟據以往派位,排第25打後的都只是派往band 1 學校,相反第26的都只派往band 2學校(當然老師會比對幾年的成績),那麼,老師便會推段考25,26附近的要小心處理,可能介乎邊緣,到時,家長可憑自己喜好選擇,搏一搏band 1學校,但因為去到全區排名時,你仍是band 1組別時,你選擇的band 1學校便會有機會選中。所以你學校考第一的同學跟考25的同學機會都是均等。
作者: goodenough    時間: 11-4-13 16:48

原帖由 sumheima 於 11-4-13 15:42 發表

請問有人知道教局評定中學開英文班數目用收取的中一生英語水平,究竟是用中一收取的band 1生數目,還是用中一編班試的英文科成績決定呢?

謝謝!

教育局係會循不同途徑獲得資料,相信PS1和收取band1生數目都係其中之一,再經教育局教學語言微調小組的重點視學寫成報告後,再交給學校和商討後才作決定。
作者: minijelly    時間: 11-4-13 18:14

原帖由 goodenough 於 11-4-13 16:40 發表
banding頭中尾只係跟以往成績再評估,
所以無絕對。但是當你跌入band 1這個範圍,無論是頭,中,尾,沒有分別,都是跟隨機號碼和揀選次序編排。只是教育局不會說給你聽你是band 幾之碼。

而你點解會知你小朋友會係band 幾,只是老 ...

明白了,謝謝!
作者: sumheima    時間: 11-4-13 19:24

原帖由 goodenough 於 11-4-13 16:48 發表

教育局係會循不同途徑獲得資料,相信PS1和收取band1生數目都係其中之一,再經教育局教學語言微調小組的重點視學寫成報告後,再交給學校和商討後才作決定。 ...

hi goodenough,

你好叻呀,知道甘多資料!

如你所言,是否近年中學在自行收生時,都偏向收取英文成績佳的學生呢?因為就算大家都是band 1 學生,各人的優勝科目可能不同;有人中文,數學好;有人英文較佳,所以取得較前排名!
作者: Perth    時間: 11-4-13 21:22     標題: 回覆 1# sumheima 的文章

想問下拿成績表時,如果是邊緣生應該問下是不是最尾個幾個,以決定是否在上一個BAND. 還有什麼要問老師呢?

請指教.
作者: goodenough    時間: 11-4-14 00:22

原帖由 sumheima 於 11-4-13 19:24 發表

hi goodenough,

你好叻呀,知道甘多資料!

如你所言,是否近年中學在自行收生時,都偏向收取英文成績佳的學生呢?因為就算大家都是band 1 學生,各人的優勝科目可能不同;有人中文,數學好;有人英文較佳,所以取得較 ...

我覺得總平均分一定要高(即係要平均科科都要高)因為要鬥排名,我想信中學好睇排名,然後才課外活動,獎項等,最後睇埋面試。
對於英文學校,英文表達能力一定係高有著數,但好多學校都會睇埋數學,當然中文雖較次,但分數亦不能低。
作者: goodenough    時間: 11-4-14 00:47

原帖由 Perth 於 11-4-13 21:22 發表
想問下拿成績表時,如果是邊緣生應該問下是不是最尾個幾個,以決定是否在上一個BAND. 還有什麼要問老師呢?

請指教.

其實老師都好難界定邊個是邊緣最後個幾個。當老師覺得呢個名次係邊緣時,你最好跟老師商量好唔好搏band 1學校。其實有一個資料係我地唔知而教育局又唔比學校讓家長知的就是PS1的分數。老師係可以將小朋友的名次跟以前同名次的同學在PS1所拿到的分數比一比就知。但2010年的分剛剛出,各學校只能知道自己學校的分數,所以很難比較,單憑2008的分,準確度可能有偏差。
作者: katielui    時間: 11-4-14 15:32

最新本學年各校中央派位數字已出 , 可參考以下網址 :
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1582/kl3_2011.pdf
作者: Flomo    時間: 11-4-14 17:14

原帖由 BillyM 於 11-4-13 12:44 發表
非也.

Please check PM.
作者: mega_yi1    時間: 11-4-14 20:31

原帖由 goodenough 於 11-4-11 13:29 發表

大抽獎就冇分band 1頭定尾,純靠好運。
舊年油天得六十幾%獲派頭三志願,遠低於全港的89%,皆因大部份家長在填表時過於進取,加上油尖旺區的band 1學額不多。
填表時真係要小心。 ...

大部份獲派頭三志願有8x%以上

作者: minijelly    時間: 11-4-14 21:51

咁其實它區果D位得果幾個,係咪完全唔駛諗,總之要黎攝位就得?
作者: lopoto    時間: 11-4-15 17:16

原帖由 minijelly 於 11-4-14 21:51 發表
咁其實它區果D位得果幾個,係咪完全唔駛諗,總之要黎攝位就得?

咁睇下你想唔想入他區學校,
有時候個個都將本區擺第一時, 你將他區個D擺第一, 咪有D機會入到

我個仔個年, 有同學考林裘謀, 但佢無轉沙田校網, 係KL3擺呢間第一, 無記錯好似入到
作者: lopoto    時間: 11-4-15 17:23

原帖由 minijelly 於 11-4-13 15:19 發表

乜大抽獎唔係無分頭中尾架咩?

係架, 有時學校名次低D的同學可能派到間B1頭的學校,
而高D名次的同學就可能派到B1尾的學校

但基本上只要係BAND1, 有策略咁填, 都應該派到英中
作者: mm82    時間: 11-4-16 04:22

依家出左學額數字,實情九龍城區band1學額相差多少?
同埋我想問,係米一定抽完band 1所有學生,然後再抽band2?
因為有人話 band 2學生都有機會抽先過band1學生,好疑惑!
作者: 一家的太陽    時間: 11-4-16 07:22

絕對冇可能,除非教育局講一套做又一套.
原帖由 mm82 於 11-4-16 04:22 發表
依家出左學額數字,實情九龍城區band1學額相差多少?
同埋我想問,係米一定抽完band 1所有學生,然後再抽band2?
因為有人話 band 2學生都有機會抽先過band1學生,好疑惑! ...

作者: hugub    時間: 11-4-16 09:09

昨晚去完家長會,主任話KL3今年約 28XX學生派位, 報紙所講4XXX個學生係上年數據, 不防可位進取D或試下沙田區&中西區英中,隨時爆冷WOO...學校20/4前交模擬FROM, 老師會統計每一間英中有幾多人選,如果太多人選既英中如華英,迦密,學校就會29/4建議家長試下其它英中來分散投資, 真正果份FROM就3/5交, 報告完畢
作者: Yanamami    時間: 11-4-16 09:38

華英得68個位又確實頭痛.

原帖由 hugub 於 11-4-16 09:09 發表
昨晚去完家長會,主任話KL3今年約 28XX學生派位, 報紙所講4XXX個學生係上年數據, 不防可位進取D或試下沙田區&中西區英中,隨時爆冷WOO...學校20/4前交模擬FROM, 老師會統計每一間英中有幾多人選,如果太多人選既英中如 ...

作者: pandato    時間: 11-4-16 10:43

45xx->28xx 似乎相差太大,會唔會學校預計扣除已收自行和直資學生的數字呢?

原帖由 hugub 於 11-4-16 09:09 發表
昨晚去完家長會,主任話KL3今年約 28XX學生派位, 報紙所講4XXX個學生係上年數據, 不防可位進取D或試下沙田區&中西區英中,隨時爆冷WOO...學校20/4前交模擬FROM, 老師會統計每一間英中有幾多人選,如果太多人選既英中如 ...

作者: goodenough    時間: 11-4-16 11:23

今年九龍城實情係4506人參加升中派位,
而今年大抽獎位是1933人,
即是2573人(超過57%)已經左自行收生時已獲收取或已獲直資學校收取。

而家應該重有八百幾Band 1生爭六百幾個Band 1位。

作者: pandato    時間: 11-4-16 14:09

可否透露數字來源

如何理解八百幾Band 1生爭六百幾個Band 1位 已扣除聯繫位? 謝謝。

原帖由 goodenough 於 11-4-16 11:23 發表
今年九龍城實情係4506人參加升中派位,
而今年大抽獎位是1933人,
即是2573人(超過57%)已經左自行收生時已獲收取或已獲直資學校收取。

而家應該重有八百幾Band 1生爭六百幾個Band 1位。 ...

作者: skytrain    時間: 11-4-16 20:51

唔係好明, 点計出1933抽獎位? 点知自行已收2573人?
(1933/3=644Band 1 位?)
(2573/3=857Band 1 生已自行OK?,
剩1502-857=701Band 1生抽獎?)
即701-644=57人Band 1 入不到Band 1?
請指教!我兒是边緣人...
作者: goodenough    時間: 11-4-16 21:15

原帖由 pandato 於 11-4-16 14:09 發表
可否透露數字來源?

如何理解八百幾Band 1生爭六百幾個Band 1位? 已扣除聯繫位? 謝謝。

若將全九龍城區小學148班小六X每班人數乘以我當36人一班=5328人扣除一條龍和直屬學校的人頭為780人=4548人跟文匯報的數字相若。所以我參考文匯報載的數字。
http://pdf.wenweipo.com/2011/03/01/a25-0301.pdf
將4506人X 1/3可得出1502人為Band 1學生。
將本區Band 1 供大抽獎用的位相加=671個。
將本區Band 1自行收生位相加=554個
將本區有聯系學校的如伊中位相加=43(若全數收取本區4間聯系小學)
當本區有(估計)20-30小學Band 1生誇區並於自行收生時被取錄。
1502-554-43-30=875人
所以今年估計有八百多人爭奪餘下的671個(本區)Band 1位。
作者: minijelly    時間: 11-4-16 21:30

原帖由 goodenough 於 11-4-16 21:15 發表

若將全九龍城區小學148班小六X每班人數乘以我當36人一班=5328人扣除一條龍和直屬學校的人頭為780人=4548人跟文匯報的數字相若。所以我參考文匯報載的數字。
http://pdf.wenweipo.com/2011/03/01/a25-0301.pdf
將450 ...

勁呀
作者: skytrain    時間: 11-4-16 21:35

即有200个Band 1 生入不到Band 1? 咁我選校時要保守D, 上年有家長講过第5志顾要放Band 2 頭學校, 否則一失手派去Band 2 尾.....谢谢你good enough
作者: ChauWinny123    時間: 11-4-16 21:57     標題: 排名次一問

請問九龍城中學點排名次, 黃芴南, 旅港開平, 華英, 迦密, 邱佐榮, 何明華银禧
作者: HappyEE    時間: 11-4-16 21:58

原帖由 goodenough 於 11-4-16 21:15 發表

將450 ...

如果計晒他區的BAND1位, 就足夠派晒所有BAND1生
作者: goodenough    時間: 11-4-16 22:09

原帖由 skytrain 於 11-4-16 20:51 發表
唔係好明, 点計出1933抽獎位? 点知自行已收2573人?
(1933/3=644Band 1 位?)
(2573/3=857Band 1 生已自行OK?,
剩1502-857=701Band 1生抽獎?)
即701-644=57人Band 1 入不到Band 1?
請指教!我兒是边緣人... ...

1. 你將成本中學一覽表裡所有非保留位,不論本區,他區的數目加起來便有1933個抽獎位用作今次大抽獎。
2. 今年九龍城升中總人數(扣除一條龍,和直屬)為4506人,將4506-1933=2573人已不用大抽獎,所以應該這批學生已被直資和自行收生階段已成功取得學位。
3.前面已覆。
作者: goodenough    時間: 11-4-16 22:13

原帖由 HappyEE 於 11-4-16 21:58 發表

如果計晒他區的BAND1位, 就足夠派晒所有BAND1生

因對他區的band 1認識較少,所以我只能寫明唔夠派的係本區band 1學校。
作者: pandato    時間: 11-4-16 22:22

Band 1直資收生的數字扣除了沒有

將450 ...

作者: goodenough    時間: 11-4-16 23:21

原帖由 pandato 於 11-4-16 22:22 發表
Band 1直資收生的數字扣除了沒有?

若直資收了要放棄大抽獎,所以教局一定將上報的數字扣除。只不過當中幾多係Band 1生,就不得而知,相信以Band 1生多,Band 2生較少,所以將數目當Band 1生入直資計。
作者: skytrain    時間: 11-4-16 23:48

黄笏南今年搬去沙田, 我入过沙田某校一次, 去巴士站10 mins, 等10mins, 車程35mins, 行去學校10mins, 都幾長時間
作者: pandato    時間: 11-4-16 23:59

近六十所直資當中,稱得上band1的大约衹有十所,相信band1生也不會願意付學費讀band2直資。反而更多band2生因英語教學選讀band2直資。

大抽獎的計算可真有趣。

原帖由 goodenough 於 11-4-16 23:21 發表

若直資收了要放棄大抽獎,所以教局一定將上報的數字扣除。只不過當中幾多係Band 1生,就不得而知,相信以Band 1生多,Band 2生較少,所以將數目當Band 1生入直資計。 ...

作者: Perth    時間: 11-4-17 00:18

我相信K3 B1 生入頂尖直資為數應比其他區 多, 如B1 DBS生應可入直資DBS. 宣小亦有好多人入DBS.

最終大家都是估計. 無論如何都多謝大家無私的義務幫忙.

原帖由 pandato 於 11-4-16 23:59 發表
近六十所直資當中,稱得上band1的大约衹有十所,相信band1生也不會願意付學費讀band2直資。反而更多band2生因英語教學選讀band2直資。

大抽獎的計算可真有趣。

...

作者: goodenough    時間: 11-4-17 01:32

原帖由 pandato 於 11-4-16 23:59 發表

大抽獎的計算可真有趣。

...

其實可能有好多可能性。但以往九龍城區確實有英中多,位多的優勢,就算band 2都有好多好學校,所以願意付費的多數去較top直資,餘下寧願等大抽獎,願意入其他直資相對較少。
而且同區或附近油尖旺區的直資主要有有男拔,女拔和顏寶玲,相信吸納的大多為Band 1學生,而要誇區考慮直資的band 2生相信數目不多。
家長當然可跟據自己的準則去作調整。
作者: pandato    時間: 11-4-17 02:01

排位如何心思細密還是给隨機編號主宰God bless all of us
作者: goodenough    時間: 11-4-17 02:19

如果係band 1生,保守d,派到好學校的機會都仍然很高。
作者: yenk    時間: 11-4-17 15:28     標題: 回覆 3# goodenough 的文章

我想問好的band 2學校有那幾間,男生計
作者: goodenough    時間: 11-4-17 16:18

原帖由 yenk 於 11-4-17 15:28 發表
我想問好的band 2學校有那幾間,男生計

我自己較喜歡的有陳瑞祺(cut 班後可能是Band 1尾),何文田官立,胡兆熾,加埋鄧鏡波。不過一定將自己最喜歡的放第一位。以上學校學位數目以胡兆熾最多,但又要考慮要跟Band 1學生爭。因今年可能家長比較保守,就算Band 1家長都會揀一兩間Band 2學校放前少少。
作者: katielui    時間: 11-4-17 20:34

但中學自行分配學位名單上傳教育局的deadline好似未到噃 ! 而且自行分配學位是可以跨區 , 區內未有學位的學生數字應該未能完全落實 !

原帖由 goodenough 於 11-4-16 22:09 發表

1. 你將成本中學一覽表裡所有非保留位,不論本區,他區的數目加起來便有1933個抽獎位用作今次大抽獎。
2. 今年九龍城升中總人數(扣除一條龍,和直屬)為4506人,將4506-1933=2573人已不用大抽獎,所以應該這批學生已被直資和自 ...

作者: pandato    時間: 11-4-17 20:55

九龍城區 4503 的小六生數字是來自全港小六生數字57723。亦即是並未扣除任何聯繫非聯繫直資自行….

原帖由 katielui 於 11-4-17 20:34 發表
但中學自行分配學位名單上傳教育局的deadline好似未到噃 ! 而且自行分配學位是可以跨區 , 區內未有學位的學生數字應該未能完全落實 !

作者: vanvan    時間: 11-4-17 20:57     標題: 回覆 9# skytrain 的文章

是嗎?黄笏南搬去沙田,那我不擇,地區唔啱!
作者: katielui    時間: 11-4-17 21:27

我所回應的是goodenough朋友的2573數目 , 並非4503這個數字 !
因為教育局印製中學一覽表時 (據我所知是4月頭) , 各中學係未到上傳自行分配學位名單的限期 , DSS中學也未到交直資學生名單限期 , 所以有關九龍城中央派位學生數目應該仍是未可肯定的 !

原帖由 pandato 於 11-4-17 20:55 發表
九龍城區 4503 的小六生數字是來自全港小六生數字57723。亦即是並未扣除任何聯繫、非聯繫、直資、自行….。

作者: pandato    時間: 11-4-17 22:02

你說得對,所以祗有4503 的小六生數字。2573則並不存在。計算真正參與統一派位的學生數字比較複雜
(要扣除聯繫、直資、自行、跨區)
,要好多假設。

原帖由 katielui 於 11-4-17 21:27 發表
我所回應的是goodenough朋友的2573數目 , 並非4503這個數字 !
因為教育局印製中學一覽表時 (據我所知是4月頭) , 各中學係未到上傳自行分配學位名單的限期 , DSS中學也未到交直資學生名單限期 , 所以有關九龍城中央 ...

作者: goodenough    時間: 11-4-18 02:07

原帖由 pandato 於 11-4-17 20:55 發表
九龍城區 4503 的小六生數字是來自全港小六生數字57723。亦即是並未扣除任何聯繫、非聯繫、直資、自行….。

你的4503九龍城區小六生數字是怎樣來的?還是要未扣除任何聯繫,非聯繫、直資、自行...
即是完之後一定小過4503。那麼九龍城區便有Band 1位多!
我所提及的4506是跟據文匯報和我前文提及用全九龍城區小學於2010年所開辦的小六班級,共148班X每班36人=5328人。再扣除一條龍學額255個,直屬位525個=4548個。因此數字跟文匯報的4506相約,所以我之後全部數據都是base on 4506去計。
作者: goodenough    時間: 11-4-18 02:22

原帖由 katielui 於 11-4-17 21:27 發表
因為教育局印製中學一覽表時 (據我所知是4月頭) , 各中學係未到上傳自行分配學位名單的限期 , DSS中學也未到交直資學生名單限期 , 所以有關九龍城中央 ...

若真的名單出現變動,2573這個數將隨之而變。而出現較大變化的將集中在Band 2 和 Band 3 學校的自行收生數目,因收不夠人而多出來的數將撥入非保留學額數中,但整體學位數將不變。Band 1學校於自行收生學額應可用盡和收足學生,所以最終出現變化較少。所以之前的討論多集中在Band 1生選Band 1校的比率。
直資學校早於2、3月已開始收人,所以到4月仍未呈數的應不會太多。

作者: pandato    時間: 11-4-18 07:55

請參閱四月十五日文匯報的最新數字(源自教局):
http://pdf.wenweipo.com/2011/04/15/pdf26.htm

57723 是"全港小六生數字"包括所有聯繫津貼直資私立(今年小六生不足五萬八是廣泛報導的數字,應爭議不大吧)。其中4503便九龍城區的小六生數。

一班36人這個上限數字相信除了一级名校外,其他很多都沒有的。

原帖由 goodenough 於 11-4-18 02:07 發表

你的4503九龍城區小六生數字是怎樣來的?還是要未扣除任何聯繫,非聯繫、直資、自行...
即是完之後一定小過4503。那麼九龍城區便有Band 1位多!
我所提及的4506是跟據文匯報和我前文提及用全九龍城區小學於2010年所開辦的 ...

作者: katielui    時間: 11-4-18 09:14

數字上應該仍有變化 , 但我也認同goodenough所提的變化不會太大 .
其實我也認同今年九龍城地區的B1學生選校要特別小心 , 因今年縮班後 , 令情況比上年複雜 , 各校往年的數據要更小心分析 ! 真是難為了家長 !

原帖由 goodenough 於 11-4-18 02:22 發表

若真的名單出現變動,2573這個數將隨之而變。而出現較大變化的將集中在Band 2 和 Band 3 學校的自行收生數目,因收不夠人而多出來的數將撥入非保留學額數中,但整體學位數將不變。Band 1學校於自行收生學額應可用盡和收足 ...

作者: greendotdot    時間: 11-4-18 10:25

週末我用小學概覧(舊年)的九龍城區所有小學於教育局登記的2010-2011學生人數總和,得出人數是4845。雖然未必今年全部4845參加呈分,但相信只會相差很少,所以用這個數字來估算,總比較一些不明數據站得住腳,Band1人數=4845/3 = 1615人。

- 假設不理會2010 Pre-S1的影響
- 假設Band1男女生比例為4:6
- 參考這區各小學舊年升中的成績及升讀中學分類(如果個別小學沒有資料便靠估),估算每間小學在1615人中佔幾多Band1學生及男女生人數、推算不同小學升讀直資及自行收生的男女Band1生比例,當然少不免加入個人經驗甚至偏見和收集來自家長討論的資料,巳經盡力平衡各方面。估算各聯繫及直屬小學參與抽保留位的男女生人數
- 假設本區沒有Band1學生於统一派位甲部抽中(保守啲較穩陣)

減去直資、自行、甲部、及乙部保留位流走的學生後,估算出這區校網將會參加第一輪(第一志願)统一派位乙部非保留位的Band1學生人數,比較教育局剛公佈的九龍城區(所有中學包括他區)的Band1中學(參考KHMAMA舊年提供的Band1中學指引)的非保留位總和「稍高」!雖然這是一個很粗略的估算,但是巳經是一個警號,今年九龍城區中學校網可能不再像過往一樣:Band1位多過Band1學生,如果仍是相信「某某Band1中學好易入啫,舊年都有Band2派到」,便會誤事。今年情況有變,家長小心為上。

九龍城區 2011
==============
參考舊年KHMAMA資料劃分出來的Band1中學及其教育局公佈的非保留位:
銀禧    87                [2010->94]
迦密    74                [2010->100]
協恩    11  (保留位=99)   [2010->11  保=99]
旅港    96                [2010->100]
聖家    12  (保留位=79)   [2010->15  保=99]
何官    40  (保留位=7)    [2010->50  保=7]
喇沙   16   (保留位=138)  [2010->18  保=138]
瑪利諾   11 (保留位=99)   [2010->11  保=99]
民生     12 (保留位=89)   [2010->17  保=118]
培正     19 (保留位=118)  [2010->19  保=118]
丘佐榮  84                [2010->84]
黃芴南   96               [2010->100]
華英    68                [2010->100]
他區
伊利沙伯  2 (保留位=16)  [2010->2  保=15]
聖瑪利    2              [2010->2  保=47]
九華     2               [2010->2]
沙呂     4
林漢光   2
沙循     4
林裘謀   4
曾肇添   7              [2010->3]
聖羅撒   2 (保留位=99)  [2010->2  保=99]
西貢宣基  7
                        [沙田培英 2010->3]

從而估算出今年這區统一派位乙部的
Band1非保留位大約 = 662  [2010年的數字為733]

PS. 我只想較有依據地分析整個big picture,請不要問我估算出來的數字,大家可以有不同的意見和做法。

作者: goodenough    時間: 11-4-18 10:47

原帖由 pandato 於 11-4-18 07:55 發表
請參閱四月十五日文匯報的最新數字(源自教局):
http://pdf.wenweipo.com/2011/04/15/pdf26.htm

57703 是"全港小六生數字"自包括所有聯繫、津貼、直資、私立(今年小六生不足五萬八是廣泛報導的數字,應爭議不大吧)。 ...

我更係知57703是全港小六生數字。不過我想你解釋下點解4503是九龍城小學生的數字而又是未扣除直資、聯繫,直屬等數字。正如我所說,單單這批同學已經有780人,試想想若減去這這批人,4503-780=3723人。若再乘以1/3,Band 1學生數目將是1241
簡單地說跟據你所說就是1241人爭1380band 1位,咁相信那些人就唯有足你好運!
作者: HappyEE    時間: 11-4-18 11:09     標題: 回覆 1# goodenough 的文章

sorry!其實我唔係好明各位計算的數字, 但想請教, 單睇文滙報資料, 之前英中競爭人數係3.5, cut班後仍然3.5, 咁點解band1選英中機會細左? 而且今年多左中中開英文班, 照理band1生讀到英中機會係大左, 有錯請指教
作者: goodenough    時間: 11-4-18 11:14

原帖由 HappyEE 於 11-4-18 11:09 發表
sorry!其實我唔係好明各位計算的數字, 但想請教, 單睇文滙報資料, 之前英中競爭人數係3.5, cut班後仍然3.5, 咁點解band1選英中機會細左? 而且今年多左中中開英文班, 照理band1生讀到英中機會係大左, 有錯請指教:ador ...

你不如PM我你的email address,我成份我自己做的spreadsheet email給你。
作者: pandato    時間: 11-4-18 11:52

約你知道
是全港小六生數字,你應知道這數字是把每一區加起來表上清楚列明九龍城區是4503。

正如前文所說,計算真正參與統一派位的學生數字比較複雜
(
要扣除聯繫直資、自行、跨區) 。不是什麽1241數字這麽簡單,切忌胡亂假設。

原帖由 goodenough 於 11-4-18 10:47 發表

我更係知57703是全港小六生數字。不過我想你解釋下點解4503是九龍城小學生的數字而又是未扣除直資、聯繫,直屬等數字。正如我所說,單單這批同學已經有780人,試想想若減去這這批人,4503-780=3723人。若再乘以1/3,Band 1學 ...

作者: goodenough    時間: 11-4-18 12:40

原帖由 pandato 於 11-4-18 11:52 發表
約你知道
是全港小六生數字,你應知道這數字是把每一區加起來,表上清楚列明九龍城區是4503。

正如前文所說,計算真正參與統一派位的學生數字比較複雜
(要扣除聯繫、直資、自行、跨區) 。不是什麽1241數字這麽簡 ...

哈!我再三觀看你所引用文匯報的數字,第一,報章上沒有提及4503是未扣除直資、聯繫和直屬的學額。唔知你從那一句句子中引証,還是你自己的理解?自行和跨區跟本就對這個數字沒有影響,我們在計算九龍城區的升中人數時自行和跨區還不是要計算在內嗎?(正如Katilui 媽咪所說,2573這個數還有可以預計的變化,但數字我們不會知。一路以來我都是揀選變化因數最少的Band 1學校去分析。)我們現在說的還不是九龍城今年的升中人數嗎?我們要講的正正就是要扣除一條龍和直屬學校的直升人數,一個可信的升中人數,不是嗎?既然已有一個數目,點解重要講一個未扣除乜,未扣除物的數字給大家聽,有意思嗎?讓大家都去感覺今年九龍城單是本區已有足夠學額供給此區的Band 1中同學,而令有些家長錯誤選擇有意思嗎?

我不會再回應你的無事實跟據的回覆。就讓各家長自己去理解和選擇。你們派得好,是你們自己的褔氣加上正確選擇!
作者: minijelly    時間: 11-4-18 12:53

goodenought做咁多分析都係為大家好,佢大可以收埋自己睇,唔益其他人架,係呢到同大家share,啱既咪參考下囉,唔啱既咪咪鬼睇囉,大家唔好坳啦!
作者: pandato    時間: 11-4-18 13:46

這裏的討論是幫助大家進一步認識派位機會以及了解數字含意。意見不同一定有,最緊要是理性討論,越辯越明嘛。

若認同57723是全港小六生整體數字(即未扣除任何直資、自行…),那麽九龍城區的4503又怎會不是基於整體數字呢。每一區加起來就是 57723了。

作者: 多利是    時間: 11-4-18 19:05

goodenough

can you pm me your spreadsheet for evaluation?  Thanks so much.
作者: sumheima    時間: 11-4-19 01:19     標題: 回覆 96# pandato 的文章

hi pandato,

根據星島日報刊出18區小六學生人數,九龍城區是4,503人,18區合計的確是57,723人;換言之,4,503人是未扣任何自行/直資的學生人數.
作者: sumheima    時間: 11-4-19 01:27     標題: 回覆 98# sumheima 的文章

不過,我有些不明白為何大家要分open places or feeder places來計算band 1 生入讀英中的機率?因為每區的小六生人數是包括了那些直屬或聯糸小學學生在內;雖然他們入讀的機會大些,但在計算該區band 1生與band 1 學額比例是沒有影響,是不是呢?!
作者: pandato    時間: 11-4-19 08:50

謝謝幫忙覆核

要計算(估算)本區”最终參與派位學生band1人數”要考慮以下各點:

本區整體數/3

已收自行band1人數
已收直資band1人數
保留英中學額 x 保留 band1百分比

合理小心估算出最終約數

保留 band1百分比影响多少保留位分佈在 band 1 or 2 or 3.
如九龍城band1分佈比較高(因直屬學校的質素較高)
如上所述此數字將影响最终參與派位人數

意見為個人理解僅供參考。

原帖由 sumheima 於 11-4-19 01:19 發表
hi pandato,

根據星島日報刊出18區小六學生人數,九龍城區是4,503人,18區合計的確是57,723人;換言之,4,503人是未扣任何自行/直資的學生人數.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5