教育王國

標題: 老師話個仔成績咁樣係唔得! [打印本頁]

作者: sau2005    時間: 11-4-1 11:12     標題: 老師話個仔成績咁樣係唔得!

我個仔五年級上學期主科1A 2B 1C,老師話呢個成績係唔夠,唉!我好大壓力呀!快呈分試,我就快痴線!
作者: alice44    時間: 11-4-1 11:30

因為有"C", 所以老師覺得唔得?
作者: AndyMah    時間: 11-4-1 12:34

咁都叫唔得? 你仔仔學校競爭好大架?
作者: kianmama    時間: 11-4-1 12:45

我囡今年p5, 剛考完試:英(A) 數(A) 中(B), 老師都要佢留校補習  
原帖由 sau2005 於 11-4-1 11:12 發表
我個仔五年級上學期主科1A 2B 1C,老師話呢個成績係唔夠,唉!我好大壓力呀!快呈分試,我就快痴線!

作者: HIN2003    時間: 11-4-1 13:06

我諗老師講"唔得/唔夠"的意思是唔夠競爭力升中, 即可能升BAND 1 英中的機會會細D.
而家已經P.5 比自己太大壓力都無用, 齊心合力同仔仔一齊溫書, 希望有進步.
太急只會自亂陣腳, 每天騰出半小時認真溫習, 盡了力便可.
作者: goodenough    時間: 11-4-1 13:12

如果呈分試,唔係單睇幾多個A,幾多個B架,係要睇名次架。即係佢要同其他同學比,佢係學校的名次直接影響全港或全區排名。但小心一樣野,呈分同學校成績排名有小小唔同,因為主要科係每科乘大9倍,常識6倍,其坐餘音樂,普通話,視藝都乘大2倍至3倍,主科唔見1分等如唔見9分,即係話如果你能比其他同學獲得多2、3分,隨時多人18分至27分。
作者: alice44    時間: 11-4-1 17:21

樓主, 有d好嘅中學及英中係唔想見到有c出現, 最低要有B, 先有得IN, 有D再勁D就有A先會見下你. 好現實o家!
作者: hugub    時間: 11-4-1 17:53

我囝囝都係 p.5 , 考左1次呈分試 2A2B 我諗呢個成績係 Band 2 , 唯有向直資進發....
作者: do-re-me    時間: 11-4-2 02:19

原帖由 kianmama 於 11-4-1 12:45 發表
我囡今年p5, 剛考完試:英(A) 數(A) 中(B), 老師都要佢留校補習  

下?唔通要補到100分?
作者: Yanamami    時間: 11-4-2 07:37

What your teacher said is true.  No "C" should be seen on school report.  Your son should obtain at least 2"A"s and 1"B".  For some schools, A=85 but for others, A=90, therefore, an A means nothing but the ranking at school / district is more important.

作者: kianmama    時間: 11-4-2 10:04

因為我囡讀精英班, d同學個個都好勁, 而我囡今次科科都是9x分唯獨中文7x, 比中文拉低晒個名次, 我估因為咁所以老師要佢補習
原帖由 do-re-me 於 11-4-2 02:19 發表

下?唔通要補到100分?

作者: shtam    時間: 11-4-2 18:31

順其自然吧~總有人唔得...
即使全部學生九十幾分, 都要有人band1, 有人band3 架啦~~~
盡左了就算啦~
何必搞到自己, 仔女, 及家庭充滿壓力呢???
作者: 瑩瑩老豆    時間: 11-4-2 19:24

咁有冇問老師點叫得?

作者: sau2005    時間: 11-4-2 22:37

唉!可惜佢係考尾26 ,可能真係相差幾分,個名次就係差好遠!
作者: ken9989    時間: 11-4-2 23:54

作者: angelmumy    時間: 11-4-3 00:30

咦, 我地學校係咁計:
中英數各占比重 9 , 常識占比重 6, 音樂占 2, 視藝占3, 普通話占1....
例如: 中文 82, 數學 100, 英文 95 , 常識 90, 平均分: [(82+100+95)*0.9+90*0.6]/3.3=91.91分
中英數占比數大, 一科有失就會好大影響.
abc 不是按分數, 而是 A級 佔全級人數 25%, B 級 30%, C 級 25%..., 所以可能考9字頭也可能是B級而不是A級.

原帖由 goodenough 於 11-4-1 13:12 發表
如果呈分試,唔係單睇幾多個A,幾多個B架,係要睇名次架。即係佢要同其他同學比,佢係學校的名次直接影響全港或全區排名。但小心一樣野,呈分同學校成績排名有小小唔同,因為主要科係每科乘大9倍,常識6倍,其坐餘音樂,普通話,視藝都乘 ...

作者: HIN2003    時間: 11-4-4 09:32

原帖由 sau2005 於 11-4-2 22:37 發表
唉!可惜佢係考尾26 ,可能真係相差幾分,個名次就係差好遠!

成績都唔迫得, 盡左力成績唔好都無辦法, 或多d時間留意吓, 有無校風比較好的中中. 順其自然啦!
作者: aryee    時間: 11-4-4 14:00

原帖由 kianmama 於 11-4-2 10:04 發表
因為我囡讀精英班, d同學個個都好勁, 而我囡今次科科都是9x分唯獨中文7x, 比中文拉低晒個名次, 我估因為咁所以老師要佢補習

睇你想考咩學校wor,如果中文得7x,我會補下lor,我覺得老師都係為你地好,好過果d一味話你ok呀,但原來佢指你考band 2 就ok,咁就要睇下自己個目標係咩lor
作者: hw1115    時間: 11-4-14 12:16

May you tell me whether :-

A  = 85 -100 marks
B  = 70 -84 marks
作者: hw1115    時間: 11-4-14 12:19

原帖由 hugub 於 11-4-1 17:53 發表

我囝囝都係 p.5 , 考左1次呈分試 2A2B 我諗呢個成績係 Band 2 , 唯有向直資進發....

呈分試 ? 唔係 Jun 2011 ?
作者: hw1115    時間: 11-4-14 12:28

原帖由 angelmumy 於 11-4-3 00:30 發表
咦, 我地學校係咁計:
中英數各占比重 9 , 常識占比重 6, 音樂占 2, 視藝占3, 普通話占1....
例如: 中文 82, 數學 100, 英文 95 , 常識 90, 平均分: [(82+100+95)*0.9+90*0.6]/3.3=91.91分
中英數占比數大, 一科有失 ...

That means 全級名次是不計音樂,視藝,普通話 ?
作者: Carmen2004121    時間: 11-4-14 12:41

我發覺現在讀小學真係好辛苦 , 成績要好好 , 又要有一體一藝 . 否則怕派吾到心水中學 . 真是陪讀媽媽辛苦 , 但讀的小朋友就更辛苦 .
作者: angelmumy    時間: 11-4-14 13:07     標題: 回覆 21# hw1115 的文章

因為我囡只係小四, 一年四考, 1, 3 係唔計的, 2, 4 係計的.
作者: hugub    時間: 11-4-14 16:37

原帖由 hw1115 於 11-4-14 12:19 發表

呈分試 ? 唔係 Jun 2011 ?

我地學校每年三考, P.5 第2次及P.6 第1 & 2次呈分試
作者: am2006    時間: 11-4-28 23:24     標題: 回覆 6# goodenough 的文章

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5