教育王國

標題: SPCC剛收 但想等英華(已決定) [打印本頁]

作者: Bing.Jing    時間: 11-3-13 00:08     標題: SPCC剛收 但想等英華(已決定)

朋友心儀英華女校,但SPCC要下星期回覆,請問如果今次放棄而等派位結果的話,會不會太冒險? 謝謝 

作者: salute1999    時間: 11-3-13 01:35     標題: Difficult to choose

Congratulation! Your daughter is very bright and I am sure she has very high chance of being taken by Ying Wah Girls' school. And this year only has 388 people being interviewed in the stage of discretionary place. There are in total 180 places in S1.

But of course, I understand it is a very difficult choice.
作者: Bing.Jing    時間: 11-3-13 05:19

thanks, but it is my friend's girl who has just been offered the school place, not my daughter
作者: ZZdaphne    時間: 11-3-13 12:42

這點一直困擾家長們, 亦是最早決定和最煩惱.

我同意salute1999所言,
你朋友的女有好大機會入英華,
但無人敢肯定,
只可以話係低風險,
這個一定要自己承擔..

和女兒一起到學校觀察和感受氣氛
分析兩校不同
讓女兒自己選擇
作者: michtony    時間: 11-3-13 13:15

英華女校是否同區?
如果是的話,即使第一階段唔得,第二階段都一定得 ...
應該唔算太冒險,英華位都算多!
諗真係咪最想選英華就真!
作者: katielui    時間: 11-3-13 17:36

入學機會應該很大 ! 但你要考慮清楚 , 英華後年(12-13)連續四年要借深水埗德負舊校舍 , 這個問題你知嗎 !
BTW 英華是一間好學校 ! 不計遷校絕對是一間好學校(我的觀點而已)

原帖由 Bing.Jing 於 11-3-13 00:08 發表
朋友心儀英華女校,但SPCC要下星期回覆,請問如果今次放棄而等派位結果的話,會不會太冒險? 謝謝 

作者: Isaacmommy    時間: 11-3-13 20:33

Choose SPCC of course! It has the best HKCEE results in recent years! A large no of their students got >5 As in HKCEE! Even an average student in SPCC is very good.
作者: mamimummy    時間: 11-3-13 22:05

去年老師認為女女考SPCC成功機會都高, 所以最後冇考因怕收左唔知点好, 個人比較鈡意英華, 因Band1生是99%以上^^ 而家女女已是YW GIRLS'. 因為重建競爭相對少了. 而且我要的是老師和教學法, 學生純品, 深水埗有地鉄好方便. 香港區學校有來自九龍的學生; 九龍區學校亦有來自香港區的學生.

SPCC其實真的好好, 學費亦是考慮因素之一^^

原帖由 Bing.Jing 於 11-3-13 00:08 發表

作者: chiara    時間: 11-3-13 22:44

原帖由 mamimummy 於 11-3-13 22:05 發表
去年老師認為女女考SPCC成功機會都高, 所以最後冇考因怕收左唔知点好, 個人比較鈡意英華, 因Band1生是99%以上^^ 而家女女已是YW GIRLS'. 因為重建競爭相對少了. 而且我要的是老師和教學法, 學生純品, 深水埗有地鉄好 ...

我個人亦十分喜歡英華女校, 校風低調, 學術水平高。我也欣賞校長務實, 勇於承擔的風格. 雖然搬校舍可能帶來一點不方便, 但正如校長所说也是難得的生命教育。有時候, 我覺得小朋友生活得太順利, 對他們未必是好事.
作者: michtony    時間: 11-3-13 22:54

我覺得英華與spcc 的最大分別:
1. 女校vs男女校
2. 津校vs直資

原帖由 chiara 於 11-3-13 22:44 發表

我個人亦十分喜歡英華女校, 校風低調, 學術水平高。我也欣賞校長務實, 勇於承擔的風格. 雖然搬校舍可能帶來一點不方便, 但正如校長所说也是難得的生命教育。有時候, 我覺得小朋友生活得太順利, 對他們未必是好事. ...

作者: ernestchow    時間: 11-3-13 23:14

但spcc好貴學費,如申請資助又怕受白眼歧視,佢地d 出國旅行又好貴,如錢唔係問題spcc都好好的學校
作者: Bing.Jing    時間: 11-3-13 23:29

原帖由 katielui 於 11-3-13 17:36 發表
入學機會應該很大 ! 但你要考慮清楚 , 英華後年(12-13)連續四年要借深水埗德貞舊校舍 , 這個問題你知嗎 !
BTW 英華是一間好學校 ! 不計遷校絕對是一間好學校(我的觀點而已)

...

謝謝你.........搬校的安排是知道的,簡介會亦有提過,這一點真是很惱人,但亦難避免

作者: Bing.Jing    時間: 11-3-13 23:40

原帖由 Isaacmommy 於 11-3-13 20:33 發表
Choose SPCC of course! It has the best HKCEE results in recent years! A large no of their students got >5 As in HKCEE! Even an average student in SPCC is very good.

謝謝.......讀緊的朋友仔是中英文科 的talent class,說其實有不少同學都有補習自修讀高一年,相信這是名校生普遍的現象
作者: Bing.Jing    時間: 11-3-13 23:48

原帖由 mamimummy 於 11-3-13 22:05 發表
去年老師認為女女考SPCC成功機會都高, 所以最後冇考因怕收左唔知点好, 個人比較鈡意英華, 因Band1生是99%以上^^ 而家女女已是YW GIRLS'. 因為重建競爭相對少了. 而且我要的是老師和教學法, 學生純品, 深水埗有地鉄好 ...

謝謝,這點很同意呀,有讀緊的朋友仔自稱係全班最"曳"的一個,但其實我覺得佢都已經係好乖喇

其實今次令我哋咁頭痛,係因爲有前科見到全級頭十名的入唔到,但考4x 的反而派到位,我朋友的女兒是全級頭十名,但始終不知運氣如何,而且連最後一次的呈分仍未考便要做決定,真是不知如何是好
作者: Bing.Jing    時間: 11-3-13 23:49

原帖由 ernestchow 於 11-3-13 23:14 發表
但spcc好貴學費,如申請資助又怕受白眼歧視,佢地d 出國旅行又好貴,如錢唔係問題spcc都好好的學校
吓?...........
作者: Bing.Jing    時間: 11-3-13 23:51

原帖由 chiara 於 11-3-13 22:44 發表

有時候, 我覺得小朋友生活得太順利, 對他們未必是好事.. ...
咪係,我讀書時邊有校車坐咁好?日日自己晨咁早同人逼巴士咋
作者: ABC-DAD    時間: 11-3-14 00:03     標題: 回覆 1# ernestchow 的文章

如果合資格有減免學費,出國活動都有埋資助嘅。好定唔好自己衡量下啦, 得唔到資助全部自己俾D家長咪重大考慮?俾人白眼?無聽過,況且,校風同辦學宗旨亦唔係咁;學術水平成績唔夠好?我唔識比較。有一樣或更好,又唔使錢,就唔簡SPCC都好正常。更重要係揾適合自己小朋友嘅學校啫。
講太多、SORRY   GOODNIGHTTTTT.....

作者: ernestchow    時間: 11-3-14 10:55

原帖由 ABC-DAD 於 11-3-14 00:03 發表
如果合資格有減免學費,出國活動都有埋資助嘅。好定唔好自己衡量下啦, 得唔到資助全部自己俾D家長咪重大考慮?俾人白眼?無聽過,況且,校風同辦學宗旨亦唔係咁;學術水平成績唔夠好?我唔識比較。有一樣或更好,又唔使錢,就唔簡SPCC都 ...

覺得係同學之間知道會白眼又未必係學校,你未必知佢地點唸,佢地學生有錢家庭為多,冇錢的可能會自卑,這是我唸的,但不是冇可能
作者: LittleKidult    時間: 11-3-14 10:59

原帖由 ernestchow 於 11-3-13 23:14 發表

除左S3暑假必要去澳洲外, 所有旅行/外訪係唔使錢! 學費已全包! 學費已包絕大部份學校使費...... 反而買書費用係比好多學校低添...............
作者: LittleKidult    時間: 11-3-14 11:09

原帖由 ernestchow 於 11-3-14 10:55 發表

覺得係同學之間知道會白眼又未必係學校,你未必知佢地點唸,佢地學生有錢家庭為多,冇錢的可能會自卑,這是我唸的,但不是冇可能

人地點睇唔知, 不過我地唔係有錢人, 我仔感覺冇到比人歧視, 好多朋友, 有d係住麥當奴道, 但都有住公屋/居屋, 但所見既家長, 絕大部份好nice同好普通.......
作者: One-Mama    時間: 11-3-14 11:13

We got similar headache last year.  Our girl fortunately or not got 3 offers: 1.SPCC vs 2.a top DSS girl's school in Kln vs 3.another famous subsized girl's college (it gave us hints of accepting our application).  At that moment, my girl only focused on no. of p.6 schoolmates entering while we parents prefer the students' comprehesive development & learning atmosphere as a whole.  Finally, we did a quantitative method of using a score card to 'weight' them!   We 3 together listed out all factors (like fees, traffic, campus, uniform, lunch, old friends, estimated pressure in learning, etc. all the realistic & funny things we & our girl might think of) in our decision path.  Of course, such method may not be 100% rational but at least eliminate some of our subjective/emotional impact to a certain extent.
Now we're very glad to find that our girl's studying at SPCC happily!  We see her similing face, stronger confidence, more active in joining extra-curricular activities & eagerness for school days during weekend (very unexpected to us!).  Her teachers also gave us very positive comments on her performance & attitude. I'm not hard-selling this school as no single school would be best fit for all.  But understand parents' difficulty in making such decision and just want to share w/ them.  Wish your children all have a happy school life!
作者: asinai    時間: 11-3-14 11:19

as i know, 5會 lor!  當然5排除其中會有 pigeon eyes 分子 (間間學校都會有, 5一定好有錢, 係個人問題), 但同學g 間跟本5會拿你屋企有冇錢來討論, 反而彼此相處得都幾融洽吓.  老實, 要自卑5一定係因為冇錢 lor.....講真你家裏有錢又與我何干, 又5駛問你借, 担心其他野好過......將來大個仔/女, 叻 ge mic 自己揾 lor, 自信心lei d 要教小朋友.

5好意思, 講多0左.......
原帖由 ernestchow 於 11-3-14 10:55 發表

作者: meimeimama1    時間: 11-3-14 11:23     標題: 回覆 22# asinai 的文章

作者: meimeimama1    時間: 11-3-14 11:26

作者: ernestchow    時間: 11-3-14 11:40

原帖由 LittleKidult 於 11-3-14 11:09 發表

人地點睇唔知, 不過我地唔係有錢人, 我仔感覺冇到比人歧視, 好多朋友, 有d係住麥當奴道, 但都有住公屋/居屋, 但所見既家長, 絕大部份好nice同好普通....... ...

多謝你話我知,真係冇唸過住公屋都有
作者: asinai    時間: 11-3-14 11:53

Thanks & congratulations for being accepted by SPCC, even though u may not choose it finally.

But one thing i can tell u as one-mama that my kid have a terrific school life there! :)

Good luck.
原帖由 meimeimama1 於 11-3-14 11:23 發表
我好同意wo

作者: DoubleOs    時間: 11-3-14 12:08

how terrify?
原帖由 asinai 於 11-3-14 11:53 發表
Thanks & congratulations for being accepted by SPCC, even though u won't choose it finally.

But one thing i can tell u as one-mama that my kid have a terrific school life there!

Good luck.

作者: asinai    時間: 11-3-14 12:17

it should be 'terrific' not 'terrify' wor!!......different meaning ge bor???
原帖由 DoubleOs 於 11-3-14 12:08 發表
how terrify?

作者: LittleKidult    時間: 11-3-14 16:18

原帖由 ernestchow 於 11-3-14 11:40 發表

再講, 上年去完北京返黎, 由機場接個仔走, 因為已經係零辰, 好多學生/家長都一齊衝去排巴士..........
作者: meimeimama1    時間: 11-3-14 16:52

作者: ernestchow    時間: 11-3-14 17:56

原帖由 LittleKidult 於 11-3-14 16:18 發表

再講, 上年去完北京返黎, 由機場接個仔走, 因為已經係零辰, 好多學生/家長都一齊衝去排巴士..........

多謝你分享,一路以為spcc是非富則貴的學生,令人卻步,這spcc是我dream school你解答我的疑問
作者: ABC-DAD    時間: 11-3-14 20:18     標題: 回覆 15# ABC-DAD 的文章

我講嘅出國係唔單指11月嘅SAW(Srudent activity week)WOR,連暑假去London GEI SUMMER PROGRAMME(ENG/CAMBRIDGE SCIENCE)合資格同學都有資助,最高係全費近4萬喎。校方希望收到gei學生唔會因經濟問題而得唔到受良好教育嘅機會,btw如果講大左請多多包涵,請其他spcc家長指正。thx

作者: ABC-DAD    時間: 11-3-14 21:54     標題: 回覆 1# ABC-DAD 的文章

咁,如果交開全費,而中間經濟出問題亦可申請減免,同學學業有保障;唔係安心好多咩?都好少人會諗係幫左人交學費啦?

作者: Bing.Jing    時間: 11-3-17 21:02

謝謝大家意見,朋友會放棄 spcc 的學位

她亦剛收到 DGS 的取錄通知

作者: lky3107    時間: 11-3-18 17:20

spcc 係 dream school, 但衰在佢係咁貴既DSS, 好擔心個個都係有錢人, 但呢度d家長分享後, 真係放心好多, 雖然好難考到, 但起碼知多d. 我都係路過收吓料先啫.

原帖由 ernestchow 於 11-3-14 11:40 發表

作者: Bing.Jing    時間: 11-3-18 19:39

原帖由 lky3107 於 11-3-18 17:20 發表
spcc 係 dream school, 但衰在佢係咁貴既DSS, 好擔心個個都係有錢人, 但呢度d家長分享後, 真係放心好多, 雖然好難考到, 但起碼知多d. 我都係路過收吓料先啫.

...
雖然入場費似乎令人嚇一跳,但除常設的學費減免外,成績好的亦有奬學金(?),我在就讀的朋友仔,他們不是班中最 top,但每月也有減二千學費,當然...如果成績跌,就沒有了
作者: ernestchow    時間: 11-3-18 23:57

原帖由 Bing.Jing 於 11-3-18 19:39 發表
雖然入場費似乎令人嚇一跳,但除常設的學費減免外,成績好的亦有奬學金(?),我在就讀的朋友仔,他們不是班中最 top,但每月也有減二千學費,當然...如果成績跌,就沒有了 ...

甘成績跌又冇錢交學費,點算?
作者: ZZdaphne    時間: 11-3-19 11:42

原帖由 Bing.Jing 於 11-3-17 21:02 發表
謝謝大家意見,朋友會放棄 spcc 的學位

她亦剛收到 DGS 的取錄通知

你朋友點選擇.....

有兩間取錄通知,
入英華應該無難度

作者: kenfu    時間: 11-3-19 16:21

作者: EMILY03    時間: 11-3-19 17:00     標題: 回覆 1# kenfu 的文章

如果供得起就一定揀spcc,但覺得辛苦就無謂強求。本人唔多贊成申請學費減免,始終會有點抬不起頭的感覺.你的小朋友要是有本事,去邊間學校都會有好成績。
作者: ernestchow    時間: 11-3-19 18:32

原帖由 EMILY03 於 11-3-19 17:00 發表
如果供得起就一定揀spcc,但覺得辛苦就無謂強求。本人唔多贊成申請學費減免,始終會有點抬不起頭的感覺.你的小朋友要是有本事,去邊間學校都會有好成績。 ...

但這校d家長强調話唔會受白眼
作者: LittleKidult    時間: 11-3-19 18:39

原帖由 ernestchow 於 11-3-18 23:57 發表

甘成績跌又冇錢交學費,點算?

冇錢交學費都唔會趕你走的(當然考最尾果幾個唔敢包)
http://www.spcc.edu.hk/FeeRem.htm
自己計下..........

作者: Bing.Jing    時間: 11-3-20 10:57

原帖由 ernestchow 於 11-3-18 23:57 發表

甘成績跌冇錢交學費,點算?
冇錢交學費 >>> 有學費減免架嘛

btw 成績跌得太離譜都要考慮 stay 唔 stay 啦 lady

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5