教育王國

標題: 請問將軍澳邊間小學好 [打印本頁]

作者: man791005    時間: 11-3-1 22:56     標題: 請問將軍澳邊間小學好

我囡囡今年要小學攪珠了,但我新搬來tko,
唔知邊間小學好,請問有無人可以話我知呢,thanks
作者: cow    時間: 11-3-2 09:32

基督教宣道會宣基小學
聯繫中學: 宣基中學
作者: ziyi    時間: 11-3-2 09:48

論派位成績及收生熱門
- PLK 馮晴
- PLK 黃永樹
- 將軍澳天主教
- 宣基小學
- 將軍澳循道衛理小學

次熱的
- 2間信義會
- 梁潔華

原帖由 man791005 於 11-3-1 22:56 發表
我囡囡今年要小學攪珠了,但我新搬來tko,
唔知邊間小學好,請問有無人可以話我知呢,thanks

作者: man791005    時間: 11-3-2 14:02     標題: 回覆 1# ziyi 的文章

唔該哂,我想問將軍澳天主教和
將軍澳循道衛理,宣基,邊間最好呢,
聽人話將軍澳天主教,好難入,同堆好辛苦,
係咪呀?Thanks...
作者: ziyi    時間: 11-3-2 18:40

論升中派位

將循得1年派位成績,但功課是很多的那種

宣基同宣基中學有聯繫,即以下年計,宣基得4班中一時
140個中一位,先扣起40%自行,餘下的學位中的25%才配給宣基小= 21個位
而宣小是5班125個學位,要考頭20%才可保証直升,壓力都幾大

將天的派位成績沒有詳細

但論辛苦,個人覺得是將循,因為要交成績,TKO的學校收生競爭很大的

論第1論自行收生分數
以我所知,將循老師親口回答,過去幾年都有15分的成功

加上學校較新,最多有兄姊在校的世襲生, (老師都很新,應該沒有子女以世襲生入讀)
所以唔多有人可以以父母/兄姊是畢業生而多5分
宗教分都唔多人
所以機會率是這幾間較大

原帖由 man791005 於 11-3-2 14:02 發表

作者: ac321    時間: 11-3-2 21:52

for your reference.....

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2149864&extra=page%3D1

原帖由 man791005 於 11-3-2 14:02 發表

作者: cowkingb    時間: 11-3-3 15:09

原帖由 ziyi 於 11-3-2 09:48 發表
論派位成績及收生熱門
- PLK 馮晴
- PLK 黃永樹
- 將軍澳天主教
- 宣基小學
- 將軍澳循道衛理小學

次熱的
- 2間信義會
- 梁潔華

我都係好頭痕呀.  我個仔而家 K1 2nd term, 個心一直想佢入播道, 不過好似話而家有 d 似其他直資咁, 有 dd 向 $$ 看.  又聽聞好似上年中學 (好似係第一年) 既成績唔係 10 分之好...

我本人就真係好想個仔入直資, 將軍澳我識既又想個仔可以入倒既就只有播道同埋黃永樹.  不過我個仔係完全無分架.  我係讀基督教學校, 只係決左志, 未受浸...  所以我諗播道都好難入得倒...

非直資我知馮晴同信義會都好似幾好. 我有個親戚之前係讀馮晴, 真係幾乖, 不過我個仔比較好動, 有 d 坐唔定, 所以好似係好啱佢...

請問重有無 mammy 可以比 d 意見我地呀?  同埋呢, 我係應該幾時先開始要去親身睇下 d 學校同報直資架?  

謝謝...
作者: ac321    時間: 11-3-3 18:44

信義會 ............. over 50% of their pupils are from those families with HK father + mainland mother !!!!

原帖由 cowkingb 於 11-3-3 15:09 發表

我都係好頭痕呀.  我個仔而家 K1 2nd term, 個心一直想佢入播道, 不過好似話而家有 d 似其他直資咁, 有 dd 向 $$ 看.  又聽聞好似上年中學 (好似係第一年) 既成績唔係 10 分之好...

我本人就真係好想個仔入直資,  ...

作者: angelsue    時間: 11-3-3 19:09

作者: man791005    時間: 11-3-3 22:43

原帖由 ziyi 於 11-3-2 18:40 發表
論升中派位

將循得1年派位成績,但功課是很多的那種

宣基同宣基中學有聯繫,即以下年計,宣基得4班中一時
140個中一位,先扣起40%自行,餘下的學位中的25%才配給宣基小= 21個位
而宣小是5班125個學位,要考頭20%才可保証 ...

多謝你提供比我,但我都唔知點好,本來對將循都有好感,
但亦有好多人講依間小學唔好,咁係咪應該入黄永樹和
將天和馮晴和宣基呢,如果要排最好1234名,應該點排呀
作者: ziyi    時間: 11-3-3 23:15

1. EC是唔計父母是否已受浸的,今年我認識的也有非基督徒也成功了
2. 以今年的經驗,學校好睇父母的誠意,即2天面試,如果選了第2天,對不起,打定90%以上入唔到,而第1天一定跟其他一些直資/私立撞期,另外回答也要是以他們為第1志願
3. 如果目標是EC,大約出年7月初要留意他的網頁,他們不會更新其他,但簡介會一定會更新
4. 中學成績是什麼意思?他們應該未有會考成績的

原帖由 cowkingb 於 11-3-3 15:09 發表

我本人就真係好想個仔入直資,  ...

作者: ziyi    時間: 11-3-3 23:21

1.第1輪只可以申請一間
2.以我知道,馮晴/將天/黃永樹在叩門階段都會看是否2個階段(第2階段甲乙部都要排他首位)也是申請他,否則沒有機會的
3. 這3間在第2輪排序時,最好只選其中一間在第1志願,第2~3志願最好選其他,否則,如果你的籤運唔好,第1志願落選,等於放棄了全部,會好大機會落到你接受唔到的

原帖由 man791005 於 11-3-3 22:43 發表

多謝你提供比我,但我都唔知點好,本來對將循都有好感,
但亦有好多人講依間小學唔好,咁係咪應該入黄永樹和
將天和馮晴和宣基呢,如果要排最好1234名,應該點排呀 ...

作者: ziyi    時間: 11-3-3 23:29

有問題嗎?

我父母都是mainland father and mother
你係姓文?姓廖?姓侯?姓鄧?姓彭?

原帖由 ac321 於 11-3-3 18:44 發表
信義會 ............. over 50% of their pupils are from those families with HK father + mainland mother !!!!

作者: cowkingb    時間: 11-3-4 11:53

原帖由 ziyi 於 11-3-3 23:15 發表
1. EC是唔計父母是否已受浸的,今年我認識的也有非基督徒也成功了
2. 以今年的經驗,學校好睇父母的誠意,即2天面試,如果選了第2天,對不起,打定90%以上入唔到,而第1天一定跟其他一些直資/私立撞期,另外回答也要是以他們 ...

原來有得選擇邊一日去面試?  多謝你話我知...

關於中學成績, 其實我都係聽校長講, 可能我聽錯啦, 唔係講中學會考既成績, 不過一定係講成績 relate既嘢... 我無再繼續問佢...

其實而家我都心大心細, 播道係我一直都好想個仔可以入倒既學校 - 因為我鐘意佢地既 "生命教學", 唔會放棄任何一個學生.  我想個仔開心咁去學習... 播道係一間基督教既學校亦係我好想既, 我始終覺得有宗教信仰既學校會好 d.  不過播道係新學校, 呢個都係事實, 呢一點我都需要考慮... 我亦有諗過, 好唔好比個仔出去同人爭下, 即係唔選一條龍, 到升中一等佢試下面對下壓力... 唔係將來點算呢?

唉, 不過我自己都未諗掂...
作者: ziyi    時間: 11-3-4 12:52

如果要報考EC增大成功率,切記,唔可以選第2天面試,
撞期,飛的也好,嘗試改另一間也好,絕對不可以選第2天.

這是切膚之痛的經驗.

原帖由 cowkingb 於 11-3-4 11:53 發表

原來有得選擇邊一日去面試?  多謝你話我知...

關於中學成績, 其實我都係聽校長講, 可能我聽錯啦, 唔係講中學會考既成績, 不過一定係講成績 relate既嘢... 我無再繼續問佢...

其實而家我都心大心細, 播道係我一 ...

作者: Wingleung    時間: 11-3-4 13:27

以下5間小學大家會點排次序呢?

1. 東華三院王余家潔紀念小學
2. 基督教宣道會宣基小學
3. 天主教聖安德肋小學
4. 保良局馮晴紀念小學
5. 將軍澳官立小學
作者: ziyi    時間: 11-3-4 14:13

4,2,1,3,5

1 and 3 是很難說一定這樣排的

將官小,在過去幾年,從未在第1輪收足學生,雖然未至如梁省德那些跌入殺校名單(即最少收到開一班的人)

但以他有跟將官中聯繫關係(將官中是區內新進英中)都吸引唔到人入.就一定有一些問題

原帖由 Wingleung 於 11-3-4 13:27 發表
以下5間小學大家會點排次序呢?

1. 東華三院王余家潔紀念小學http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=565&cb=2104
2. 基督教宣道會宣基小學http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.p ...

作者: man791005    時間: 11-3-4 14:18

原帖由 ziyi 於 11-3-3 23:21 發表
1.第1輪只可以申請一間
2.以我知道,馮晴/將天/黃永樹在叩門階段都會看是否2個階段(第2階段甲乙部都要排他首位)也是申請他,否則沒有機會的
3. 這3間在第2輪排序時,最好只選其中一間在第1志願,第2~3志願最好選其他,否 ...

咁係咪只可以寫最鍾意個間做第一,第2.3,4之後就亂寫
但係如果我第一志願入唔到,咪唔知佢會比邊度我....
作者: ziyi    時間: 11-3-4 15:13

咁又唔係,
2~4 or 3~5
最好選一些沒有那麼熱門的,但又唔差的,起碼接受得到的學校.
最差的情況係,有一間接受到的學校,再去叩門會好一些
所以,你要將區內的20間學校分3類
熱門心儀
校風好,ok的
唔想入的
再按這思路填表
雖然我最後不用實施以上的步驟,但其實一早排好晒
有備無患

原帖由 man791005 於 11-3-4 14:18 發表

咁係咪只可以寫最鍾意個間做第一,第2.3,4之後就亂寫
但係如果我第一志願入唔到,咪唔知佢會比邊度我....

作者: man791005    時間: 11-3-4 19:40

原帖由 ziyi 於 11-3-4 15:13 發表
咁又唔係,
2~4 or 3~5
最好選一些沒有那麼熱門的,但又唔差的,起碼接受得到的學校.
最差的情況係,有一間接受到的學校,再去叩門會好一些
所以,你要將區內的20間學校分3類
熱門心儀
校風好,ok的
唔想入的
再按這思路填 ...

唔該....但係我仲有想問陸慶濤小學和天主教聖安德肋小好唔好呀,同埋我係咪可以未攪珠之前就自行去考這上些小學呢,我點樣先可以知道邊d學校係活動定田鴨呢?thanks
作者: ziyi    時間: 11-3-5 00:12

陸慶濤是直資,跟羅氏是一條龍
如果以有會考成績的TKO直資計算,他的會考成績好過GT
但有2點要注意
1.陸慶濤是沒有呈分的,升中時只能參加自行派位那部份沒有得參加統一派位
2. 他校舍較細

而聖安德肋.....對不起...沒有太留意

原帖由 man791005 於 11-3-4 19:40 發表

唔該....但係我仲有想問陸慶濤小學和天主教聖安德肋小學好唔好呀,同埋我係咪可以未攪珠之前就自行去考這上些小學呢,我點樣先可以知道邊d學校係活動定田鴨呢?thanks ...

作者: billyyanst    時間: 11-3-7 22:53

保良局陸慶濤係一間真係唔錯的小學, 阿仔讀左兩年所遇到的老師大部分都好有愛心, 校長又有HEART而且實幹型, 加上佢普通話教中文, 英文教科學同音樂, 仲有佢D科學科係自編教材, 係名副其實的科學, 出面好多名校都未必做得到

原帖由 ziyi 於 11-3-5 00:12 發表
陸慶濤是直資,跟羅氏是一條龍
如果以有會考成績的TKO直資計算,他的會考成績好過GT
但有2點要注意
1.陸慶濤是沒有呈分的,升中時只能參加自行派位那部份沒有得參加統一派位
2. 他校舍較細

而聖安德肋.....對不起...沒 ...

作者: 知足    時間: 11-3-7 23:49

請問聖公會基德小學如何,上左佢地既校網,上屆畢業生有30%入左英文中學,咁係咪姐係代表都唔錯?因為我新搬黎tko,請比d意見我,thx
作者: ziyi    時間: 11-3-8 11:48

LHT真的是唔錯學校
有一些家長找到資料顯示,6科14分的比率接近60%.
單項科目的優良率更高
如果以成績決定來說,LHT真的是一間好學校
但每個人的要求,及小朋友的性格是否相配.
都好重要
因為前2年因學校決定唔呈分,也令一些家長唔開心,因為有一些家長是屬於騎牛找馬的
他們覺得LHT令小朋友成績上升後,也想嘗試一下其他band 1學校,也有想轉回津貼省一筆開支作其他.始終有原因.
所以,當知道升中時,沒有機會參加派位.都幾怕的
所以,如果有打算升中時一定要參加派位的,申請前要留意.

但個人覺得,申請得直資一條龍,就是怕煩升中,及覺得中小學都滿意下才申請,所以應該要預備俾12年錢的心理.

原帖由 billyyanst 於 11-3-7 22:53 發表
保良局陸慶濤係一間真係唔錯的小學, 阿仔讀左兩年所遇到的老師大部分都好有愛心, 校長又有HEART而且實幹型, 加上佢普通話教中文, 英文教科學同音樂, 仲有佢D科學科係自編教材, 係名副其實的科學, 出面好多名校都未必 ...

作者: ziyi    時間: 11-3-8 11:58

沒有記錯的話,基德是由黃大仙遷入TKO的學校
有人說在黃大仙時期唔錯架
而30%入英中,是代表了pass
因TKO區來說 - 今年才增加了2間英中(另外,很多人將只開一班中文班的宣基也撥作英中)
(不是說中中不好)
相對來說,全區有20間津貼中學
可以想像一下,屬區內band 1的只有4~5間左右
所以30%來說是合格.
不算出色.

原帖由 知足 於 11-3-7 23:49 發表
請問聖公會基德小學如何,上左佢地既校網,上屆畢業生有30%入左英文中學,咁係咪姐係代表都唔錯?因為我新搬黎tko,請比d意見我,thx

作者: karen55407    時間: 11-3-8 15:05

馮晴、播道及陸慶濤
作者: vicng    時間: 11-3-8 15:15

我係路過的,我多事講下自己去年的經驗。自行選校及統一派位的甲部不是選本區的(將軍澳),到了統一派位(乙部)就一定要選本區,所以次序係:1)馮晴 2)王余家傑 3)循道衛理 ,之後的學校唔係好記得啦(不過所有學校都填哂)
但係我個仔唔好彩,派了去十幾志願的基德。之後叩門約9間將軍澳的學校而有得interview的只有王余家傑,循道衛理,聖安德肋。

對於聖安德肋的老師,印象唔錯,好友善,有耐性答問題(因為去過幾次,都以為一定要讀呢間)。

對於其他去過的學校,本人無意見。最後祝各位家長的兒女都可以抽到/考到自己喜歡的學校,唔好好似我咁,簡直係折磨。
作者: ziyi    時間: 11-3-8 16:49

以你的填表作後來者的借鏡及例子:

如果唔成功派到第1志願,馮晴是一定沒有可能有機會叩門的
因馮晴是有要求自行加甲一加乙一都是填她才會考慮的

所以,魚與熊掌不可兼得.
想試區外的,乙一其實應考慮其他區內學校比較實際,因不會浪費了乙一及乙二,三的位置

原帖由 vicng 於 11-3-8 15:15 發表
我係路過的,我多事講下自己去年的經驗。自行選校及統一派位的甲部不是選本區的(將軍澳),到了統一派位(乙部)就一定要選本區,所以次序係:1)馮晴 2)王余家傑 3)循道衛理 ,之後的學校唔係好記得啦(不過所有學校都填哂)
但係我 ...

作者: vicng    時間: 11-3-8 17:07

對不起,講漏了一間係將軍澳天主教(即將軍澳站嗰間),我唔記得放佢係第幾!但係有得去面/筆試,收每人三十元費用,我估當日有約一百人參加。
作者: billyyanst    時間: 11-3-8 17:45

冇錯, 你所講都係我同囝囝在小三轉校的原因, 但我地同阿仔到依家都仲幾miss響LHT讀果兩年...但係校舍真係舊同細了一點,呢個係無法改變的事實,所以佢地響軟件方面先會做得更加好去彌補呢個缺點

原帖由 ziyi 於 11-3-8 11:48 發表
LHT真的是唔錯學校
單項科目的優良率更高
都好重要
因為前2年因學校決定唔呈分,也 ...

作者: 知足    時間: 11-3-9 15:02

原帖由 ziyi 於 11-3-8 11:58 發表
沒有記錯的話,基德是由黃大仙遷入TKO的學校
有人說在黃大仙時期唔錯架
而30%入英中,是代表了pass
因TKO區來說 - 今年才增加了2間英中(另外,很多人將只開一班中文班的宣基也撥作英中)
(不是說中中不好)
相對來說,全區 ...

唔該哂 ^.^
作者: cow    時間: 11-3-9 15:46

原帖由 ziyi 於 11-3-8 16:49 發表
如果唔成功派到第1志願,馮晴是一定沒有可能有機會叩門的因馮晴是有要求自行加甲一加乙一都是填她才會考慮的

"一定沒有可能" ???
If you know some important persons in a school, it is possible to get in although the school may have said that, "自行加甲一加乙一都是填牠才會考慮".
作者: ziyi    時間: 11-3-9 16:09

唉馮晴叩門位才得10個,除非有人抽到唔讀,才有可能多
但有機多區內的家長會放棄佢,除非係傻瓜(死啦...真係會有傻瓜架 )

我相信係得到問的,都係唔識重要人士的人,如果係,都唔會係度擔心啦.

而且,那些都不是叩門啦,是走後門

原帖由 cow 於 11-3-9 15:46 發表

"一定沒有可能" ???
If you know some important persons in a school, it is possible to get in although the school may have said that, "自行加甲一加乙一都是填牠才會考慮".

作者: ddvvbb    時間: 11-3-9 17:01

得啦, 得啦, 知你係個個"傻瓜"啦. (講笑)

咁以英文程度來說, 馮小, 天小, 永樹, 陸小, 播道. 你又有什麼看法?

你咁Pro, 我知你知既.
作者: newnew2005    時間: 11-3-9 17:21

見你地講開將軍澳好的小學, 好奇怪...好似冇人提起過還有優才和真道, 難道這兩間不是好學校嗎
作者: man791005    時間: 11-3-9 18:11

原帖由 newnew2005 於 11-3-9 17:21 發表
見你地講開將軍澳好的小學, 好奇怪...好似冇人提起過還有優才和真道, 難道這兩間不是好學校嗎

因為大家都講緊攪珠個d
作者: ziyi    時間: 11-3-9 18:12

現在說的是校網小學,即係津貼
唔係津貼的,都唔使玩自行及統一啦
而陸慶濤是有人提,有人問咪離題吹一下

原帖由 newnew2005 於 11-3-9 17:21 發表

作者: ziyi    時間: 11-3-9 18:21

第1輪做傻瓜對大抽獎後叩門是沒有幫助的
因學校在第一輪有備取生的
所以我唔係傻瓜 (說笑)

你說的有DSS,有津貼

如果真的排
我相信會是
1. EC
2. LHT
3. FC
4. 天小
5. 永樹

因我識人有小朋友在EC讀,他說英文是幾深的

以上純屬個人意見,不喜勿插

原帖由 ddvvbb 於 11-3-9 17:01 發表
得啦, 得啦, 知你係個個"傻瓜"啦. (講笑)

咁以英文程度來說, 馮小, 天小, 永樹, 陸小, 播道. 你又有什麼看法?

你咁Pro, 我知你知既.

作者: man791005    時間: 11-3-9 18:32

原帖由 ziyi 於 11-3-9 18:21 發表
第1輪做傻瓜對大抽獎後叩門是沒有幫助的
因學校在第一輪有備取生的
所以我唔係傻瓜 (說笑)

你說的有DSS,有津貼

如果真的排
我相信會是
1. EC
2. LHT
3. FC
4. 天小
5. 永樹

因我識人有小朋友在EC讀,他說英 ...

唔好意思,我想問1)將天 2)黃永樹 3)馮晴 係咪全部
都係田鴨,邊間會無辛苦呢

作者: ziyi    時間: 11-3-9 18:35

EC-播道
LHT-陸慶濤
FC-馮晴

其實已經唔關我事了....我都係時候應該退出江湖了

原帖由 man791005 於 11-3-9 18:32 發表

唔好意思,我唔係好明D學校簡稱,可唔可以話比我知呀

作者: ac321    時間: 11-3-9 21:07

Tell the truth 有問題嗎?

Why you don't like me to tell others the family background of their pupils in that school?????

I know some parents in that school. Their kids 在小2轉校 .................. just because this reason!!!!!

原帖由 ziyi 於 11-3-3 23:29 發表
有問題嗎?

我父母都是mainland father and mother
你係姓文?姓廖?姓侯?姓鄧?姓彭?

作者: ziyi    時間: 11-3-9 23:01

唔係唔喜歡
只不過覺得有關係嗎
我是一個基督徒,聖經上有說"日光照好人也照惡人"
父母是移民又如何?
我們不能選擇我們自己的出生背景
但我們可以選擇怎樣面對,對問題的處理
可能過去我接觸不同的人,在不同的地方生活,最後回來這處出身成長的地方
每一處都有好人,壞人,所以我學懂了只對那人,不是標籤相同背景的人.

舉個例,最初我不會讓我囡囡在晚上看電視,以為可以避免她聽了一些電視的不好潮語,
但現實的是,她一定會有同輩會看,結果,也在不了解說話的意思照說
我們可以怎樣,打?罵?不讓好上學?都不是
教她,解釋她知道不對的事

我只看學校的老師,方向,成績等
選擇人?
怎樣選?

最後,如果說,只說事實
那我只是一個平凡的移民第2代
跟這些小朋友也是一樣的
我相信,全香港絕大部份的人也是同一樣

我們可以討厭一些行為惡劣的人
但真的可以因此標籤全部嗎?

我說那5個姓氏,是因為她們是香港的原住民的主要族群
我相信如果由他們說,我無話可說,因他們有這資格

其他人,50步笑100步而已

原帖由 ac321 於 11-3-9 21:07 發表
Tell the truth 有問題嗎?

Why you don't like me to tell others the family background of their pupils in that school?????

I know some parents in that school. Their kids 在小2轉校 .................. ju ...

作者: man791005    時間: 11-3-9 23:49

請問有無人話我知,將軍澳邊間有好,有係津貼,有係活動教學呀,唔該.....
作者: Jacquesl    時間: 11-3-13 11:41

真是會辛苦的
作者: ziyi    時間: 11-3-13 19:00

馮晴跟黃永樹不可以說是田鴨,但也不可以說是活動
一半一半吧
像2~3個星期前的星期六,財爺未公布預算案前,馮晴的老師帶隊在附近的商場做問卷調查訪問

原帖由 Jacquesl 於 11-3-13 11:41 發表

真是會辛苦的

作者: elaineho73    時間: 11-3-13 19:16

Jacquesl,

本人的兩個女兒都是黃永樹的學生, 我又唔覺得學校係田鴨式喎!

而家讀書比我地個時真係好唔同, 真係除左讀書外仲要有其他野附助.

Elaine

原帖由 Jacquesl 於 11-3-13 11:41 發表

真是會辛苦的

作者: bowling123    時間: 11-3-14 02:08

真是會辛苦的

在這個年代讀書點會唔辛苦???  同二十幾, 三十年前讀小學時,已是不同光景. 現時不但要同學努力, 做家長更加要百份百參與. 無論係咪標榜谷或者係活動教學都唔會有太大分別.
作者: ac321    時間: 11-3-14 11:15

只不過覺得有關係嗎
=> yes, 有關係. It is because I can tell you that some parent mind that.

To be fair, as we don't know who mind it or not. Therefore, we should give all the imformation to them (as we know) and let the parents to make their decision by themself(study in that school or not).  

P.S.
If you contact those new 移民 now, you will find they are totally different ........ not as same as those new 移民 2x years before!   

原帖由 ziyi 於 11-3-9 23:01 發表

唔係唔喜歡
只不過覺得有關係嗎
我是一個基督徒,聖經上有說"日光照好人也照惡人"
父母是移民又如何?
我們不能選擇我們自己的出生背景
但我們可以選擇怎樣面對,對問題的處理
可能過去我接觸不同的人,在不同的 ...

作者: ziyi    時間: 11-3-14 12:05

很坦白說,我有一個星期一因沒有人照顧囡囡,而同時我還有假期夠時間要放
我那天下午帶囡囡上完鋼琴課後,去公園玩
剛好撞正了幼稚園全日制的下課時間
公園內,遇見了區內比較出名的(貴)的英文幼稚園的學生
你估我遇上幾多個,又幾多個的媽媽是國內移居香港的?
5個,而4個是
新移民又如何?真的沒有大不了的事.
為什麼我們不關心學校本身的師資,成績,方向等問題
卻要放大有多少新移民為首要考慮?
難道俾你選,你會先選舊時的梁省德,而不選信義會?
一間面對殺校,一間收生足

可能我真的少了條神經,沒有考慮如你那麼詳細.
雖然第1輪我囡囡俾馮晴抽中,但最終沒有注冊
是因為有更適合囡囡的學校,而自己也負擔得起
同時中學的校網的學校成績更好一些

多謝你為其他家長連這些都考慮埋.
起碼我跟我囡囡的同學家長,及朋友討論選校時,大家真的都沒有考慮你提出的.

原帖由 ac321 於 11-3-14 11:15 發表
只不過覺得有關係嗎
=> yes, 有關係. It is because I can tell you that some parent mind that.

To be fair, as we don't know who mind it or not. Therefore, we should give all the imformation to them (as ...

作者: cowkingb    時間: 11-3-14 15:39

原帖由 ziyi 於 11-3-4 12:52 發表
如果要報考EC增大成功率,切記,唔可以選第2天面試,
撞期,飛的也好,嘗試改另一間也好,絕對不可以選第2天.

這是切膚之痛的經驗.

明白, 多謝你既分享.  諗而家要積極 d 咁去睇資料先得.
作者: cowkingb    時間: 11-3-14 15:50

原帖由 ziyi 於 11-3-8 11:48 發表
LHT真的是唔錯學校
單項科目的優良率更高
都好重要
因為前2年因學校決定唔呈分,也 ...

呈分試... 係咪即係讀左 LHT, 就一定無可能轉返出去津校呀... C 啦, 我開始有 D 唔明...

12 年學費, 其實即係大概幾多呀?  我見佢地既學費唔貴, 而家來計都唔使 $2,000 / 月, $50 萬夠唔夠12年用呀?  咩咁貴架?  我重以為而家個仔既幼稚園學費先係咁 '拿利'.
作者: cowkingb    時間: 11-3-14 15:55

原帖由 billyyanst 於 11-3-8 17:45 發表
冇錯, 你所講都係我同囝囝在小三轉校的原因, 但我地同阿仔到依家都仲幾miss響LHT讀果兩年...但係校舍真係舊同細了一點,呢個係無法改變的事實,所以佢地響軟件方面先會做得更加好去彌補呢個缺點

...

billyyanst, 可唔可以講下點解要埔你囝囝轉校既, 關唔關學校事呀?  定係私人理由呢?  謝.
作者: ziyi    時間: 11-3-14 16:34

這樣又是一個長編故事,希望唔好話"ZIYI次次寫水蛇咁長的文"

要先從升中的流程說起(其實考慮小一時,個人覺得是考慮埋升中的,如果唔係,都唔使看中學的校網/升中派位成績)

升中 - 簡單來說分2部份: 自行,統一 (詳細很難說清楚)
自行 - 佔40%學額
統一 - 最少佔15%學額, 最多是扣下自行實際收生的數目(即60~100%), 也有分本區/跨區.很難明是否?
以La Sa做例
中學 7 班約 250人, 小學 6班 約200人
因小學跟中學是有直屬關係
中學收生
40%是自行,學校interview學生,看學生的成績 即佔了100人
15%是統一,學校這部份是沒有選擇權,但會按照小六生的調整後banding由選擇她的學生中,由高分開始收, 最少佔了38個
那餘下的是112個位,那就說明了為什麼小學部沒有可能全部/或85%升回原校
雖然我們整天看那些一條龍/直屬說85%學額給小學,但結果又不是這回事,這就是其中一個原因
當然,如果學校在自行那部份不論成績,先收自己小學的學生,那就一定有85%或接近這數原校升讀.

好啦,說一下呈分試,呈分試就是將小朋友按全港及每校網分banding的一個工具,所以也是為什麼我們作家長會睇校網
你在A校網是band 1,但全港可能是屬band 2, 如果這校網成績不是咁出色下
相反,在好的校網,可能在本區是band 2,但全港是band 1
因為每個banding是3分之一的申請人

如果沒有呈分有什麼影響
1. 學校沒有系統性知道你就讀的小學成績在全港大概在什麼水平位置(其實有其他方法的,如中學部的公開試成績等),對自行去考學校也有一定的影響
2. 因為沒有banding,所以沒有機會參加派位,即除了透過自行申請的那2間外,對不起,你的排名是所有有呈分的學生之後,極端的說,一個科科在呈分試0分的學生,在派位時也優先過你那個成績一級棒的兒女

所以有人極介意有沒有呈分.

2. LHT的學費是有得預算的,她如樹仁一樣,你入學時的學費是apply for 小學的6年 (如果沒有改的話)
即係下年加學費也不關你事.

原帖由 cowkingb 於 11-3-14 15:50 發表

呈分試... 係咪即係讀左 LHT, 就一定無可能轉返出去津校呀... C 啦, 我開始有 D 唔明...

12 年學費, 其實即係大概幾多呀?  我見佢地既學費唔貴, 而家來計都唔使 $2,000 / 月, $50 萬夠唔夠12年用呀?  咩咁貴架?  ...

作者: ziyi    時間: 11-3-14 16:36

請看再舊一些我貼的文, billyyanst就是認同我說的話而已

原帖由 cowkingb 於 11-3-14 15:55 發表

billyyanst, 可唔可以講下點解要埔你囝囝轉校既, 關唔關學校事呀?  定係私人理由呢?  謝.

作者: cowkingb    時間: 11-3-14 16:57

原帖由 ziyi 於 11-3-14 16:36 發表
請看再舊一些我貼的文, billyyanst就是認同我說的話而已

謝謝, 請問是否同一個 subject 定係其他 subject 既 discussion 呀?  thanks.
作者: ziyi    時間: 11-3-14 17:03

同一subject

原帖由 cowkingb 於 11-3-14 16:57 發表

謝謝, 請問是否同一個 subject 定係其他 subject 既 discussion 呀?  thanks.

作者: bowling123    時間: 11-3-15 01:39

原帖由 ziyi 於 11-3-14 17:03 發表
同一subject

係咪只cofirm得一間直小在tko唔呈分? 講清楚比人知好wor. 你就話搵到個好碼頭姐! ....
作者: ziyi    時間: 11-3-15 11:22

GT - 呈分
LOGOS - 唔呈分
LHT - 唔呈分
EC - 唔知

原帖由 bowling123 於 11-3-15 01:39 發表

係咪只cofirm得一間直小在tko唔呈分? 講清楚比人知好wor. 你就話搵到個好碼頭姐! ....

作者: ziyi    時間: 11-3-15 13:35

費時你又話我知道又不說,剛有人問我,我copy出來

1. 只要中英數主科合格,LHT是一定可以升羅氏
2. 呈分是影響升中的統一派位那一部份,但唔影響自行收生那40%,每一個小六生可向2間學校交申請(自行),學校自行決定取錄與否,可透過面試,但不容許筆試(教育局的規定,但現實如何,我不知道)
3. 宣基小學,最保守要父/母係受浸的基督徒,及小朋友有恆常參加主日學才可加分
4. 信義會,1間在坑口,1間在調景嶺,其實是舊時坑口的上下午校因轉全日制後分拆,2間程度差不多,但調景嶺那間,我在上年將軍澳小學巡禮時(每年都在東港城有舉辦),問了該校幫手的學生,每天唔少功課,每星期也有默書
5. LOGOS/GT - 個人喜好,好難說
GT - 小班教學,但會考成績來說,不及羅氏
LOGOS - 活動教學,以啟發學生學習 (類似我們升到U時,唔通還事事靠背,而LOGOS是提前使用 - 所以你能回答有雞先定蛋先,我或許可以知道好定唔好 ),但個人來說,我是有申請LOGOS,因為適合小囡的性格

原帖由 bowling123 於 11-3-15 01:39 發表

作者: rosenok    時間: 11-3-15 13:42

EC-播道小五TERM 2 小六TERM 1 & 2 會呈分
作者: kitty23205    時間: 11-3-15 13:59

ziyi daddy
真係好多謝你
你對一班新手(升小一家長)
有如茫茫大海中的救生圈
希望你常駐BK
為你鼓掌
作者: freddielau    時間: 11-3-15 17:20

原帖由 rosenok 於 11-3-15 01:42 PM 發表
EC-播道小五TERM 2 小六TERM 1 & 2 會呈分

EC will give an option to all P.6 students in the early Sept.  For those choosing thru-train to S1, no need to worry about 呈分(gurantee a place in S1), else will have the 呈分process.
作者: ziyi    時間: 11-3-15 17:34

所以都搞不懂有沒有呈分

原帖由 freddielau 於 11-3-15 17:20 發表

EC will give an option to all P.6 students in the early Sept.  For those choosing thru-train to S1, no need to worry about 呈分(gurantee a place in S1), else will have the 呈分process.

作者: bowling123    時間: 11-3-15 18:53

原帖由 ziyi 於 11-3-15 13:35 發表
自行收生那40%,每一個小六生可向2間學校交申請(自行),學校自行決 ... LOGOS - 活動教學,以啟發學生學習 (類似我們升到U時,唔通還事事靠背,而LOGOS是提前使用 - 所以你能回答有雞先定蛋先,我或許可以知道好定唔好 ),但個人來說,我是有申請LOGOS,因為適合小囡的性格

條條大道通羅馬,
唔同意只標榜活動教學好處,
飲水要思源, 當初十幾二十幾年前咪係田鴨式學習, 經過相當深厚背誦(好多人都好憎,包括我 ), 慢慢融會貫通(不自覺地). 細個背左而記得可變成自己寶庫.
最後大家都有幸可升讀到大學. 所以咩方式都有長短.

當然, 而家個遊戲點玩法都唔知, 2012要換特手, 會唔會再fine-tune 一下教育呢個燙手山芋呢...?????

作者: ziyi    時間: 11-3-15 21:22

我標榜了什麼
我只說了因應自己囡囡的性格特質,我有申請LOGOS而已

原帖由 bowling123 於 11-3-15 18:53 發表

條條大道通羅馬,
唔同意只標榜活動教學好處,
飲水要思源, 當初十幾二十幾年前咪係田鴨式學習, 經過相當深厚背誦(好多人都好憎,包括我 ), 慢慢融會貫通(不自覺地). 細個背左而記得可變成自己寶庫.
最後大家都有幸 ...

作者: o狂人o    時間: 11-3-15 23:27

田家炳又如何?吾見有人提既?
作者: ziyi    時間: 11-3-15 23:40

校長來頭唔少....前co Edu的校長 (當時co edu未搬去現址時的其中一校校長)

但係在自行派位階段來說,沒有改善家長們的想法,收生仍舊未止跌回升

原帖由 o狂人o 於 11-3-15 23:27 發表
田家炳又如何?吾見有人提既?

作者: man791005    時間: 11-3-16 00:19

請問有無知道咩月份攪珠呢,幾時知結果呢?
作者: ziyi    時間: 11-3-16 09:59

什麼時間攪珠就唔知
但通常是1月底去統一派位中心填表 (星期六日)
在6月初公布結果

原帖由 man791005 於 11-3-16 00:19 發表
請問有無知道咩月份攪珠呢,幾時知結果呢?

作者: man791005    時間: 11-3-16 13:35     標題: 回覆 1# ziyi 的文章

唔該哂呀
作者: billyyanst    時間: 11-3-16 13:35

Yes! 我同阿仔轉校原因比你講中晒呀!

原帖由 ziyi 於 11-3-14 16:36 發表

作者: C9Fa    時間: 11-3-16 15:08

原帖由 ziyi 於 11-3-15 11:22 發表
GT - 呈分
LOGOS - 唔呈分
LHT - 唔呈分
EC - 唔知

我唔識睇short form, 請問long form是甚麼?  謝謝.  :)
作者: karen55407    時間: 11-3-16 15:18

你最終揀咗邊間呀?
原帖由 ziyi 於 11-3-16 09:59 發表
什麼時間攪珠就唔知
但通常是1月底去統一派位中心填表 (星期六日)
在6月初公布結果

作者: ziyi    時間: 11-3-16 16:32

我是一個囉嗦的爸爸
很喜歡舉例,但絕對沒有惡意,考慮小學在某一程度上要顧及中學的
係度借宣基中及宣基小為例:

背景:
1. 宣基中 現在是5班 35人 - 4班英文班, 1班中文班, 下年減班後得4班 Total 學位 140個 (迦密/景嶺/將官中等英中也減一班)
2. 宣基小, 5班,每班25人 125個
3. 兩者關係是聯繫

計算由宣小升宣中的可能性(以過去2009/10成績):
a) 宣中首先會將40%學額用盡在自行 (70個位)
(假設的理據是馮晴1間都有十幾個左右升去宣中,而馮晴來說區內band 1的grade佔全級60~65%的學生人數,而上年升英中大約有70幾人,佔全級接近60%, 黃永樹也有十幾個升宣基,其他的也跟馮晴差不多,所以有理由相信,區內另一熱門將天也是情況類似,代表了這3間學生的band 1比率是高平均值一倍,入宣基的也佔了50個人以上)
而次一級的學校如基德等band 1比率是正常30%左右

按照如此,學校應該不會在自行部份抽撥學位給宣小 (正常都希望收多一些成績好的學生)

那宣中只會offer 25%的餘額給宣小,即係得27個位是直接給宣小,即全部學位的15%左右

而假設宣小的band 1率是50%, 那參照黃永樹/馮晴的升中分布,升讀區內英中跟區外英中的比例是大約相等,而選區內的也有60%是選其他3間英中
那化表了
125個小六生中,有成績屬於band 1的30個左右是區外
餘下的30個中,有沒有人去嘗試區內直資及老牌英中迦密,我想一定有. 如果這裡也有10個,那屬band 1的成績的還有20個可能以宣中為首選
其餘學生都需要靠統一派位

b)那我們再去想想
區內的英中有多少班,有多少學額 (19班共665個位)
區內有多少小學有多少位, 2400個學額
理論上扣下選擇區外的英中學生,最多剛好符合band 1的比率

所以,如果選宣小而希望透過兩者關係而非成績升讀宣中,是有些不設實際的

以上全是推論
作者: ziyi    時間: 11-3-16 16:44

LHT or EC???

EC是否真的不看成績嗎?真的是全部人也以愛心嗎,按盧校長的說法不是,,因為學校也有測考,加上在簡介會上也有說,愛小朋友是否幫她們預備好一切,如房子,車子,什麼都替她們想好, - 盧校長的答案是 "no,是教會她們怎樣面對"
EC是英文小學,我有朋友的兒子是中文幼稚園,小一追得幾辛苦,當然,努力過後有回報,追得上時英文也會好

但一間有往績,高增值的學校 - LHT
而一間的校長是過去慕德的副校長,跟LOGOS的校長拍著上令他們在的時候,慕德成績是大幅上升 (所以-走後也人走茶涼 )

所以兩間都申請吧,邊間收才再考慮吧
作者: karen55407    時間: 11-3-16 16:54

哦!我以為你是今升小一㖭!原來出年呀!我都有考慮出年幫呀仔考播道,不考慮陸慶濤,我覺得陸慶濤太谷了!但播道也並非我的首選。
作者: ziyi    時間: 11-3-16 17:01

are you asking me?
我是已經過了河的神仙,可以好風騷的觀看 及替你們加油

其實,我選擇那間,未必代表對你們都好
我不選擇的,也不代表差

我是一個觀察自己囡囡後才決定的小人物

可以說一些理論及背景資料,注意事項,等大家不要走一大個圈才知道

原帖由 karen55407 於 11-3-16 16:54 發表
哦!我以為你是今升小一㖭!原來出年呀!我都有考慮出年幫呀仔考播道,不考慮陸慶濤,我覺得陸慶濤太谷了!但播道也並非我的首選。

作者: MCC2011    時間: 11-3-16 17:10     標題: 中學自行學位

中學自行學位 佔 30%
作者: billyyanst    時間: 11-3-16 17:40

係邊度聽到LHT好谷?可能以前係,但轉做DSS之後一d都唔覺佢谷(起碼一二年級係, 三年級打後唔敢講), 佢地係活動教學, 上堂時經常有小組討論玩遊戲, 功課每日最多4-5樣(有時更少), 通常食飯前都能完成, 除左數學之外中英文都唔會教得好深(個人來講仲覺得偏淺), 不過以上只係1-2年級的清況, 3年級就唔肯定   

反而有朋友讀GT話佢地d課程都好深下, 仲有其它屋村名校(觀塘區)d小朋友日日做功課要做到10點幾

原帖由 karen55407 於 11-3-16 16:54 發表

作者: karen55407    時間: 11-3-16 17:58

我朋友個仔讀緊小一,另外有朋友在將軍澳區教緊小學,佢哋都異口同聲話好谷。不過好難講,個個人睇法都唔會一樣,我呀女讀緊間出名谷嘅學校,我so far仲係覺得好輕鬆,講畀人聽都無人信。不過多謝你的意見,唔多唔少會對陸慶濤改觀。

原帖由 billyyanst 於 11-3-16 17:40 發表
係邊度聽到LHT好谷?哋可能以前係,但轉做DSS之後一d都唔覺佢谷(起碼一二年級係, 三年級打後唔敢講), 佢地係活動教學, 上堂時經常有小組討論玩遊戲, 功.課每日最多4-5樣(有時更少), 通常食飯前都能完成, 除左數學之外中英文 ...

作者: ziyi    時間: 11-3-17 09:36

對的,30%,但係餘下的70%也不是全部撥入統一(包括直屬/聯繫)的,另有5%是學校話名for留級用的
但如果沒有留級??

原帖由 MCC2011 於 11-3-16 17:10 發表
中學自行學位 佔 30%

作者: Go-to-school    時間: 11-3-18 09:50

作者: tedghost    時間: 11-3-19 16:18

作者: fatherfather    時間: 11-3-20 23:49

作者: ziyi    時間: 11-3-21 09:58

馮晴是區內數一數二的好學校
但top 3是怎樣計算
計唔計埋直資先?

原帖由 fatherfather 於 11-3-20 23:49 發表
保良局馮晴紀念小學係保良局小學中TOP3

作者: mokchingyin0910    時間: 11-3-21 22:03

原帖由 fatherfather 於 11-3-20 23:49 發表
保良局馮晴紀念小學係保良局小學中TOP3

咁一二又係咩呢???
作者: fatherfather    時間: 11-3-23 00:04

作者: wing    時間: 11-3-23 01:29

我細女今年K2, 我地將會搬到調景嶺, 我對呢度既學校完全唔識, 好驚揀錯學校俾亞女

1. 本身幼稚園係有小學同中學. 但小學部近年唔太鐘意收自己幼稚園既畢業生, 我都打定輸數

2. 我會幫佢考家姐讀緊既直資,但入到既機會其實幾細,因為佢英文唔係太好.

3. 我想知...馮晴係一間點既學校呀? 我見你地話佢係區內數一數二既小學, 佢係近邊架? 鐘意收邊類既學生?

4. 天主教聖安德肋係最近我地, 呢間得唔得架?

5. 如果我個女達唔到馮晴既要求, 仲有邊間比較好呀?

唔好意思, 太多問題, 因為我真係好多問號....
作者: ziyi    時間: 11-3-23 10:01

馮晴是
1.在坑口站A出口行約3分鐘距離的學校
2.不是千禧校舍,但經擴建後,除了沒有泳池外,其他一概齊全,未來聽聞會再加建如天文廳等
3. 上年有七十幾人派英中,約佔60%
4. 是半傳統半活動
5. 中文是廣東話授課
6. 從3年級起有分精英班,按成績編班,有壓力
7. 10分在第1輪是一定沒有機會的學校,15分是有機會的,但機會唔高

除了馮晴,區內熱門成績(升中)好的有同一辦學團體的黃永樹,將軍澳天主教,宣基
這3間中黃永樹,將軍澳天主教都比較近你的家一些在將軍澳站附近
TKO直資有播道/優才/陸慶濤/真道

原帖由 wing 於 11-3-23 01:29 發表
我細女今年K2, 我地將會搬到調景嶺, 我對呢度既學校完全唔識, 好驚揀錯學校俾亞女

1. 本身幼稚園係有小學同中學. 但小學部近年唔太鐘意收自己幼稚園既畢業生, 我都打定輸數

2. 我會幫佢考家姐讀緊既直資,但入到既 ...

作者: wing    時間: 11-3-23 14:12

多謝你既解答.

7. 10分在第1輪是一定沒有機會的學校,15分是有機會的,但機會唔高  <=== 咁即係我唔駛諗LA, 一定無亞女份

原帖由 ziyi 於 11-3-23 10:01 發表
馮晴是
1.在坑口站A出口行約3分鐘距離的學校
2.不是千禧校舍,但經擴建後,除了沒有泳池外,其他一概齊全,未來聽聞會再加建如天文廳等
3. 上年有七十幾人派英中,約佔60%
4. 是半傳統半活動
5. 中文是廣東話授課
6. 從3 ...

作者: ziyi    時間: 11-3-23 14:18

基本上TKO的小學,熱門的那幾間都是這樣
但明知唔入,你都要入紙,因為最壞的情況下,去到叩門階段,馮晴只會考慮第1輪自行申請加第2輪都選佢的

原帖由 wing 於 11-3-23 14:12 發表
多謝你既解答.

7. 10分在第1輪是一定沒有機會的學校,15分是有機會的,但機會唔高   

作者: tedghost    時間: 11-3-23 19:18

作者: ziyi    時間: 11-3-23 22:20

15分是可以的
機會率有多少唔知道
但一定可以,因我囡囡都中了,不過沒有去注冊而已

原帖由 tedghost 於 11-3-23 19:18 發表
早幾年已聽過15分不能入FC, 近年人口更多........真係

作者: wing    時間: 11-3-23 22:52

我想問, 係咪即係自行都應該揀馮晴? 小一選校自行階段係咪只可以揀一間架咋??? 咁咪會無咗個機會囉??

原帖由 ziyi 於 11-3-23 14:18 發表
基本上TKO的小學,熱門的那幾間都是這樣
但明知唔入,你都要入紙,因為最壞的情況下,去到叩門階段,馮晴只會考慮第1輪自行申請加第2輪都選佢的

作者: karen55407    時間: 11-3-24 07:54

得10分!仲會無咗個咩嘢機會?
原帖由 wing 於 11-3-23 22:52 發表
我想問, 係咪即係自行都應該揀馮晴? 小一選校自行階段係咪只可以揀一間架咋??? 咁咪會無咗個機會囉??

作者: ziyi    時間: 11-3-24 09:44

自行係只可以選一間的
而10分可以入到的,我想你都唔會選,如果唔係,都唔會有一些學校被教育局殺校
而自行跟大抽獎及最後的叩門,都是要講策略的
所以,明知無望,有時都要選,原因在於以後的佈署

舉例,協恩也是這樣,你明知協幼不可以直升協小,為什麼D人也要入去,因為明知自己唔夠分,但協小在叩門的9個位,只收協幼的

所以,不要被眼前的機會率嚇怕,因為10分來說,真的沒有什麼損失的

原帖由 wing 於 11-3-23 22:52 發表

作者: 知足    時間: 11-3-24 16:18

咁請問我小朋友得10分,咁又想楝d熱門如黃永樹,馮晴,咁我應該點做? thx~
作者: ziyi    時間: 11-3-24 16:55

自行填馮晴 - 一定唔會中,但為了準備一旦在大抽獎唔得時叩門
大抽獎填馮晴 - 如果中了,什麼都不用想
叩門- 以自行及大抽獎,學校應該會俾機會interview

增加叩門機會,轉讀同區的PLK幼稚園,並要在班裡拿品學兼優(每班得3個)

以我所知,如果3年幼稚園中,拿到2年品學兼優,叩門時一定收

原帖由 知足 於 11-3-24 16:18 發表
咁請問我小朋友得10分,咁又想楝d熱門如黃永樹,馮晴,咁我應該點做? thx~

作者: 知足    時間: 11-3-24 18:35

原帖由 ziyi 於 11-3-24 16:55 發表
自行填馮晴 - 一定唔會中,但為了準備一旦在大抽獎唔得時叩門
大抽獎填馮晴 - 如果中了,什麼都不用想
叩門- 以自行及大抽獎,學校應該會俾機會interview

增加叩門機會,轉讀同區的PLK幼稚園,並要在班裡拿品學兼優(每班 ...

請問叩門係要去到邊個階段先叩架?幾月?成功率有幾多呀?叩門要準備d咩野架?就咁interview?我小朋友有學野,但咩證書都冇,會好蝕底嗎?萬一真係失敗左,我會被派去第幾志願既學校?小朋友本身係plk既幼稚園讀,係咪楝番plk既小學去叩門比較著數?可以叫幼稚園幫手的嗎?
唔好意思,咁多問題,我真係咩都唔識,好多謝你為我解答,萬分感激
作者: mokchingyin0910    時間: 11-3-24 20:26

"3年幼稚園中,拿到2年品學兼優,叩門時一定收".
黃永樹都得??

係咪真架??? 我以家先知道....太遲了...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5