教育王國

標題: 又一村要再交錢辦理入學 [打印本頁]

作者: PhenixMa    時間: 11-3-1 21:37     標題: 又一村要再交錢辦理入學

咁快又一村又要再交二千幾辦理入學, 但...想讀既幼稚園又WAITING , 真係局比錢, 唔比唔得,無位讀書!!    唔知其他幼稚園做法係咪一樣,咁早要收咁多錢(茶點,書簿費,校服,校車登記)呢?:(
作者: kmmum    時間: 11-3-1 22:45

無計. WAITING 結果. 控制不到.
我會照交齊所有費用.
作者: Ivyhoyeeling    時間: 11-3-2 09:33

um....咁快要比...仲要個日要返工...點算....
作者: dolphinmama    時間: 11-3-2 12:05

可以打電話去同佢地講,佢張通告係咁寫的.
原帖由 Ivyhoyeeling 於 11-3-2 09:33 發表
um....咁快要比...仲要個日要返工...點算....

作者: fishballbaby    時間: 11-3-2 15:28

其實又真係早咗d,我阿囝果間都未需要比雜費和學費

原帖由 PhenixMa 於 11-3-1 21:37 發表
咁快又一村又要再交二千幾辦理入學, 但...想讀既幼稚園又WAITING , 真係局比錢, 唔比唔得,無位讀書!!    唔知其他幼稚園做法係咪一樣,咁早要收咁多錢(茶點,書簿費,校服,校車登記)呢?:( ...

作者: kerrielam    時間: 11-3-3 23:30

其他KG 唔會咁快,朋友個仔入民生,都無咁快比
作者: ho_yan2406    時間: 11-3-3 23:55

LH都未交任何費用,不過啟動左個自動轉賬
作者: lepetitrat    時間: 11-3-4 14:50

系羅,我收到都呆左,好屈機啊,我讀全日,講緊可能加埋書本費五六千,仲未計校服啊,影相。。。唔知系咪知道好多家長都hold住多過一個位,所以等我地系唔系都交曬d錢先,到時d錢都落左袋,我地讀唔讀距都懶得理。。。。我去問地利亞人地都系六七月先要交,靜系學費之嘛,邊要搞甘多野 不過唔交又會沒左個位。。。都系要照交
作者: dolphinmama    時間: 11-3-4 16:48

學費係先交票,8月1 號才扣數,所以你到時真係唔讀咪7月31號前cut左個a/c佢咪得囉,書簿雜費就係要3月尾俾,但如果你唔止呢個offer,你真係可以考慮清楚才俾錢,如果你都好似我咁冇用,只係得呢個offer,這就是自己沒用要付出的代價了(但如果到最後都係得佢,這根本就是"應該"要俾的錢啊!)
原帖由 lepetitrat 於 11-3-4 14:50 發表
系羅,我收到都呆左,好屈機啊,我讀全日,講緊可能加埋書本費五六千,仲未計校服啊,影相。。。唔知系咪知道好多家長都hold住多過一個位,所以等我地系唔系都交曬d錢先,到時d錢都落左袋,我地讀唔讀距都懶得理。。。。我去問地利亞人 ...

作者: 夢B    時間: 11-3-4 17:28

原帖由 dolphinmama 於 11-3-4 16:48 發表
學費係先交票,8月1 號才扣數,所以你到時真係唔讀咪7月31號前cut左個a/c佢咪得囉,書簿雜費就係要3月尾俾,但如果你唔止呢個offer,你真係可以考慮清楚才俾錢,如果你都好似我咁冇用,只係得呢個offer,這就是自己沒用要付 ...

點解話自己冇用呀,其實又一村都唔係差嘅學校,比呢舊錢買個保險都唔係太貴,我樓下間不知所謂嘅幼兒園都收我2000書簿費啦 到5-6月,好多位會放返出嚟,到時可能你頭痛揀邊間呢
作者: kmmum    時間: 11-3-4 17:36

唉你咁講.我都好無用.. 得一個offer. 其他waiting
原帖由 dolphinmama 於 11-3-4 16:48 發表
學費係先交票,8月1 號才扣數,所以你到時真係唔讀咪7月31號前cut左個a/c佢咪得囉,書簿雜費就係要3月尾俾,但如果你唔止呢個offer,你真係可以考慮清楚才俾錢,如果你都好似我咁冇用,只係得呢個offer,這就是自己沒用要付 ...

作者: fishballbaby    時間: 11-3-4 17:56

我都係得一個offer,有嘜緊要喎,個小朋友咁細,代表到什麼呢?最緊要係第二時出嚟做嘢,有好多個offers揀。

作者: kmmum    時間: 11-3-4 18:07

令我想起..讀書年代 '豬PLUS'. 有好多OFFER 係手, 只要唔肥佬.間間U 都入得.   奈何 到自己個囡.. 唉.

原帖由 fishballbaby 於 11-3-4 17:56 發表
我都係得一個offer,有嘜緊要喎,個小朋友咁細,代表到什麼呢?最緊要係第二時出嚟做嘢,有好多個offers揀。

作者: fishballbaby    時間: 11-3-4 18:41

又一村都好好,我朋友的囝囝都打算入讀。

原帖由 kmmum 於 11-3-4 18:07 發表
令我想起..讀書年代 '豬PLUS'. 有好多OFFER 係手, 只要唔肥佬.間間U 都入得.   奈何 到自己個囡.. 唉.

作者: dolphinmama    時間: 11-3-5 15:14

首先,我唔係話又一村唔好,真係覺得唔好都唔報囉,只係見到有媽媽說又一村係"太早"收雜費,所以才講兩句.

另外,提到只係得一個offer呢個問題.......唉.......真係好唔開心的,唔係話個offer唔夠威,而係覺得自己的孩子被其他學校"否定"了,個心係好唔舒服,也不知是自己的問題or孩子的問題,站在我的立場,我覺得係自己的問題了,累了個仔,反而我沒有怪學校,因為我在其他post中也說過,學校唔收,總有它們自己的理由,唉.........講來講去,我都係覺得自己問題係最大囉!所以咪話自己冇用囉!
作者: dolphinmama    時間: 11-3-5 15:15

有道理!但有排等......
原帖由 fishballbaby 於 11-3-4 17:56 發表

作者: kmmum    時間: 11-3-5 21:54

唔好怪自己. 我都係得一個OFFER, 眼見身邊朋友SC,KV . 乜OFFER 都有. 之後連禮賢/宣道都唔IN.  個心真的又羨慕又妒忌. 現在習慣左NO OFFER, K3 考P1時 ,應該會看得輕,無咁大壓力.  囡囡1月先識講自己名.  3月識唱一首ABC 歌.  (其他小朋友 INTERVIEW 時,已經識曬). 自我安慰, 贏不在起步點.

原帖由 dolphinmama 於 11-3-5 15:14 發表
首先,我唔係話又一村唔好,真係覺得唔好都唔報囉,只係見到有媽媽說又一村係"太早"收雜費,所以才講兩句.

另外,提到只係得一個offer呢個問題.......唉.......真係好唔開心的,唔係話個offer唔夠威,而係覺得自己的孩子被 ...

作者: dolphinmama    時間: 11-3-5 23:27

好明白你的心情啊!
我們都努力吧,孩子的學習生涯仲有好長好長.......
原帖由 kmmum 於 11-3-5 21:54 發表
唔好怪自己. 我都係得一個OFFER, 眼見身邊朋友SC,KV . 乜OFFER 都有. 之後連禮賢/宣道都唔IN.  個心真的又羨慕又妒忌. 現在習慣左NO OFFER, K3 考P1時 ,應該會看得輕,無咁大壓力.  囡囡1月先識講自己名.  3月識唱一 ...

作者: kmmum    時間: 11-3-6 00:04

講起成長。 妹夫係喇沙仔,加拿大讀U時PARTTIME 教小朋友。他說有兩種小朋友。(1)服重性高,願意接受及遵守大人指令。(2)服重性低,有自己思想,跟自己意思去做。不願接受指令。 
前者,只要父母自幼教得好。 INTERIVIEW 表現好。 是現今幼稚園及小學最愛收的學生 。 幼稚園到小學應該表現不錯。
至於另一種性格,有心理準備,在幼稚園和小學,是家長和孩子鬥智鬥力的階段。 只要家長用心去引導孩子,中學階段,小朋友開竅。 成就一定不止於此。
讀書真的是漫長路。大家一起努力吧。
我囡囡和你的小孩子。有機會是同學 ~~
原帖由 dolphinmama 於 11-3-5 23:27 發表
好明白你的心情啊!
我們都努力吧,孩子的學習生涯仲有好長好長.......

作者: melodymabb    時間: 11-3-6 01:56

我反而擔心如果係又一村讀書,小朋友會不會容易生病( Touch wood)..尢其是本身體質又不是十分強.....為什麼這樣說呢???
我覺得又一村雖然有很大的操場,但,如果大熱天時玩到汗流夾背,跟住返課室(應該會開冷氣)好像過冷河般,會否容易生病呢??
另外,猜估(半日班)小朋友應該每日會上洗手間至少三次啦..上洗手間必經窒外..一冷一熱.....好怕容易病...呢幾日不停想!!!好煩~健康最重要!!
作者: dolphinmama    時間: 11-3-6 16:19

睇到你咁講,我第一時間想到我老公,他就是一個幼稚園&小學都讀得好唔開心的人,因為他不是一個願意"聽教聽話"的人,要他"乖"係可以,但要他乜都聽你就唔可能,現在個仔就似足佢呢樣野,所以......哈哈~~~老公一d都唔覺得仔仔要入到"名牌"至係好,因為佢知道個仔一定唔係老師like的學生,所以佢好鍾意又一村囉!
係呢,你有冇想過要自己的孩子讀邊間小學呀?我的目標不是名校,所以一點壓力都冇,係自己的虛榮心作祟,才帶個仔去考名牌幼稚園,嘿嘿......
我覺得我們的想法都好接近,第日做左同學仔,一定要多多交流呢,我是am班,預計頭一年都會自己接送.
原帖由 kmmum 於 11-3-6 00:04 發表
講起成長。 妹夫係喇沙仔,加拿大讀U時PARTTIME 教小朋友。他說有兩種小朋友。(1)服重性高,願意接受及遵守大人指令。(2)服重性低,有自己思想,跟自己意思去做。不願接受指令。 
前者,只要父母自幼教得好。 INTERIVIEW 表現好。 是現今幼 ...

作者: dolphinmama    時間: 11-3-6 16:24

點解你的憂慮咁怪既?我唔知實際情況會係點,但我又冇擔心過,可能係因為仔仔自仔都好粗生粗養,嗯......或者會有人覺得我係唔夠細心啦,哈哈~~~因為我個仔經常都係玩到濕晒又係咁自己乾,呵呵,(真係好唔盡責呢!)但我又覺得咁樣做孩子的自然抵抗力更高呢,希望我冇計錯數啦!
原帖由 melodymabb 於 11-3-6 01:56 發表
我反而擔心如果係又一村讀書,小朋友會不會容易生病( Touch wood)..尢其是本身體質又不是十分強.....為什麼這樣說呢???
我覺得又一村雖然有很大的操場,但,如果大熱天時玩到汗流夾背,跟住返課室(應該會開冷氣)好像過冷 ...

作者: kmmum    時間: 11-3-6 21:49

由零開始.只希望囡囡讀英中. 眼看英中越來越難入. 我無宗教,又不會搬去名校網,對大抽獎完全無信心. 姑9兩個囡讀私小.英文程度很好. 因此,想囡囡讀同一間(德雅小學).原打算係青衣讀普通幼稚園,再考德小. 奈何.私小都很難考. 唯有報出名的幼稚園.希望有幫助.
老公小學到初中都考包尾,F4才發力.  我讀BAND5中學.英文程度很差. 入到U.更加覺得自己英文能力很弱. 現在著重語文通識.  我唔想囡囡英文能力弱.所以,很著重英文. 不過. 越來越覺得小朋友既能力不是父母所控制.
原帖由 dolphinmama 於 11-3-6 16:19 發表
睇到你咁講,我第一時間想到我老公,他就是一個幼稚園&小學都讀得好唔開心的人,因為他不是一個願意"聽教聽話"的人,要他"乖"係可以,但要他乜都聽你就唔可能,現在個仔就似足佢呢樣野,所以......哈哈~~~老公一d都唔覺得仔 ...

作者: lepetitrat    時間: 11-3-7 15:30

我個b有e間同地利亞囖,想叫你唔好傻,唔好話自己沒用,不過我又好明白你既心情,因為我都覺得系我自己累左個b。。。我前日去左聽我人生第一個bb講座,一直以來我都覺得自己唔需要跟風,一路都唔去聽任何bb講座,個d面試班亦唔會報,playgroup都剩系去一個,仲系玩gym,捻住個b開心就得。爹地又話要平,所以靜系報有學卷,屋企附近唔太遠個d,捻住入左邊間到時先算,不過聽完講座後,老實講,如果真系可以入到d再好d既,有邊個唔想,所以我又開始怪自己沒幫個b準備好,唉。。。。
26號見啦。。。我個b系報全日。。。
作者: ho_yan2406    時間: 11-3-9 01:25

原帖由 dolphinmama 於 11-3-5 15:14 發表

另外,提到只係得一個offer呢個問題.......唉.......真係好唔開心的,唔係話個offer唔夠威,而係覺得自己的孩子被 ...

唔好咁怪負自己,點會關你事呢?睇得出你都好緊張你個小朋友呀~interview呢d野好講運氣,你地只係差左少少運氣咋~
作者: haydenden1023    時間: 11-3-9 09:53

間間學校都有好有唔好
連家長自己都唔鐘意間學校
第時都唔會投入得去邊
下下都覺得唔夠好

我唔知又一村有咩唔好
我只睇到佢地好細心
連學卷申請表都寄埋比我地 (有d學校係自己攞)
佢地o甘有心, 又唔見讃下佢地, 多謝下佢地o既幫忙
我好開心, 亦好期待26/3去交錢, (我唔係得呢間收, 不過學校做野真係好認真)

大家都去左唔小間學校interview
亦心裏有數佢地o既安排
作者: dolphinmama    時間: 11-3-9 12:05

你說得好好,又一村真係幫我們處理了很多麻煩事,就正如學券申請表,當我仲煩緊係邊到攞時,佢就寄到上門了,我覺得又一村最"唔好"的地方就係佢唔夠名氣囉,但我相信,只要我們努力,入到好的小學,哈哈~~到時呢間學校就升價10倍啦!哈哈哈~~~~
原帖由 haydenden1023 於 11-3-9 09:53 發表
間間學校都有好有唔好
第時都唔會投入得去邊
下下都覺得唔夠好

我唔知又一村有咩唔好
我只睇到佢地好細心
佢地o甘有心, 又唔見讃下佢地, 多 ...

作者: cherrieshum    時間: 11-3-9 22:01

原帖由 kmmum 於 11-3-6 21:49 發表
由零開始.只希望囡囡讀英中. 眼看英中越來越難入. 我無宗教,又不會搬去名校網,對大抽獎完全無信心. 姑9兩個囡讀私小.英文程度很好. 因此,想囡囡讀同一間(德雅小學).原打算係青衣讀普通幼稚園,再考德小. 奈何.私小都 ...

幼稚園只是學習的開始,小學才是最重要的,所以努力找間好的小學吧!以前我都是沒讀過幼稚園,現在都叫做大學畢業了!
如果想學好英文,不妨讀英文幼稚園,不過學費較貴,負擔不起,讀美孚地利亞吧!

作者: cherrieshum    時間: 11-3-9 22:03

原帖由 haydenden1023 於 11-3-9 09:53 發表
間間學校都有好有唔好
第時都唔會投入得去邊
下下都覺得唔夠好

我唔知又一村有咩唔好
我只睇到佢地好細心
佢地o甘有心, 又唔見讃下佢地, 多 ...

很多學校都提供學券表格啊!填好,學校會幫你寄!
作者: kmmum    時間: 11-3-9 22:37

負擔不起? 說我?!  我囡囡讀緊國際班全英.NURSERY 每月學費$32XX.   我不是要表示什麼. 只希望大家可以客氣一點.
學好英文是很長遠的路,不單只靠幼稚園. 還有小學/中學. 及家長的配合.個人認為 小學是培養小朋友閱讀興趣. 中學便是訓練寫作技巧.
難道學好英文一定要負擔貴學費,才是可以?

原帖由 cherrieshum 於 11-3-9 22:01 發表

幼稚園只是學習的開始,小學才是最重要的,所以努力找間好的小學吧!以前我都是沒讀過幼稚園,現在都叫做大學畢業了!
如果想學好英文,不妨讀英文幼稚園,不過學費較貴,負擔不起,讀美孚地利亞吧! ...

作者: tiktiktmlkl    時間: 11-3-25 12:01

我都係得哩個offer,我仔係大仔好多野都已經識但無奈面試時就吾願講同作對!幾間都吾收連waiting都無所以我都怨係咪自己教得吾好,但係有時又會諗一間學校收吾收都係一種緣份吾通要個小朋友5分鐘內做晒所有野比老師咩,有人話又一村好商業化,但係我有朋友話帶小朋友去in吾愁無人讀既學校啲老師連理都吾想理佢!
作者: kmmum    時間: 11-3-26 22:32

今日去註冊,感覺上老師好!nice.  當我完成step1.拎住cheque及form. 有點惘然時,見到,有老師走來,帶我去校務處排隊, 然後教我地分兩位家長去排. 我排(校車/東亞/影相). 爸爸排校務處.  在課室等搞auto-pay時,見到牆上有數數目/英文..etc.  程度不深. (雖然囡囡全部都識). 但相信,有助於小無讀nursery 的小朋友.   排隊時,發現其他小朋友和囡囡一樣.很少說句子. 看來,大家的言語發展應該差不多. (相比起其他難入的k ...那些小朋友真的很叻)
希望囡囡有個開心的幼稚園生活.  至於學術方面. 唯有在外多多'補充'
作者: chelchel0126    時間: 11-3-26 22:46

我自己只係in左呢間同藍田啟思,唔怕老實講,見到你地有大學生,我都好慚愧,我只得中五.......我一間名校都冇選,自問唔係咩新鮮蘿蔔皮,比我入到喇沙我都唔敢讀,好怕第時個囝比其他小朋友睇唔起.......
不過,今日去學校註冊,我又覺得唔錯呀,安排唔錯,老師們都好主動幫手,印象,都唔錯呀..
認同樓上所講,最緊要,我個囝開心,第時佢話要去掃街,又有咩所謂呢???(當然,我想佢做醫生啦..)

作者: ccling69    時間: 11-3-27 19:26

我都只in了三間, 這間是我首選, 昨日註冊了, 阿女好開心常常要跑去操場玩, 好喜歡學校, 買了校服同交了錢, 本來以為好貴, 要比2000幾書薄費, 不過原來有好多教材.

我喜歡間學校因為她真的睇學生能力教, 而不會做一d mission impossible 的事去取悅任何人, 見過一些幼稚園的開放日見到地上擺設的模型, 連中學生都無可能獨自完成, 到頭來又是家長做, 只希望阿女開開心心過她的幼稚園生涯, 唔想她的學業等於我的事業.
作者: kkk2000    時間: 11-3-27 22:54

好一句"唔想他的學業等於我的事業.", 我也非常贊同, 讓我這過來人說感受. 想當年小兒也成功interview, 有幾間學校收他, 如:SC, KV等, 但我選擇仍是又一村, 隨了學校環境外, 就是老師們的細心及關注, 縱然我知道學術程度沒有一些名校這樣深, 但我深信又一村會給他一個愉快學習, 培養好品德的地方, 還給他一個有自信的態度, 至於學術想深一些來應付將來的小一, 可自己出去找"補習". 但我認為如果想是應付小一面試, 如想考直資小學, 讀什麼類型的幼稚園也沒所謂, 因為大多數的小一學校是想收一些聽話, 合作, 有創造力的學生。想考一些九龍區的私小, 就真的要出外"補補". 現在小兒已讀小一, 有時問他會否回到又一村探老師們? 他說: “很想.” 我相信當年的選擇是沒錯的.
作者: Connieleo    時間: 11-3-28 11:41     標題: 回覆 1# kkk2000 的文章

請問你兒子哪年小一派位好嗎? 你當年出去"補習"什麼呢?
作者: kkk2000    時間: 11-3-28 14:06

因我小朋友沒有讀Nursary, 從小便在一間專門教中文的中心上堂, 直到現在, 又另外我想他讀英小, 所以我也給他讀phonics, cambridge等, 由外國老師教, 至於k3, 我就給他E.nopi, 因為是英數, 聽下去好似好誇張, 但到小一時, 就比較輕鬆點.
作者: Connieleo    時間: 11-3-28 15:56     標題: 回覆 1# kkk2000 的文章

Thanks for your sharing! 請問你兒子哪年小一派位好嗎?
作者: kkk2000    時間: 11-3-28 21:59

我也不大清楚, 但我知有派油天, 九龍塘聖嘉, 華德等, 考到的有CKY, 陳守仁, 德雅, 禮賢, St Paul Co-edu, 浸小等. 但每間有多少人數考到就不知.
作者: kmmum    時間: 11-3-28 22:16     標題: 回覆 39# kkk2000 的文章

你仔仔很叻, SC,KV都考到.
作者: kkk2000    時間: 11-3-29 09:01

哪裡! 哪裡! 小朋友只要Interview時合作, 聽指令, 不要常常找Daddy媽咪, 已經有了勝算. 希望各位家長和小朋友有個美好的幼稚園生活.

作者: chelchel0126    時間: 11-3-31 01:02

今日check數,兩張票都過晒數lou
作者: katielee1123    時間: 11-3-31 08:31

Any mami interest go to 濕地公園 next month ?

any mami know is it good place for kids?
作者: kmmum    時間: 11-3-31 14:43

濕地公司, 我有興趣 ~
作者: melodymabb    時間: 11-3-31 15:12

有興趣!幾時?
作者: melodymabb    時間: 11-3-31 15:26

最後決定了讀又一村~
聽聞佢地剛剛完成教育局的視學...教育局最唔鐘意課程深..深DD都唔得....又聽聞佢D課程原本唔淺又唔深..網上有畢業生分享對於小一銜接也不錯..個人希望不會因視學後課程會改得太淺!.

作者: kmmum    時間: 11-3-31 16:13

其實有學卷既k. 便預左淺.  phonics , maths 都要靠出外補習.
原帖由 melodymabb 於 11-3-31 15:26 發表
最後決定了讀又一村~
聽聞佢地剛剛完成教育局的視學...教育局最唔鐘意課程深..深DD都唔得....又聽聞佢D課程原本唔淺又唔深..網上有畢業生分享對於小一銜接也不錯..個人希望不會因視學後課程會改得太淺!. ...

作者: kmmum    時間: 11-3-31 16:22

我囡囡言語能力遲了半年, 現在只懂說4個字. 表達能力弱. 脾氣又不好.  希望又一村的老師包容性夠大.
作者: chulay    時間: 11-3-31 17:11     標題: 回覆 48# kmmum 的文章

放心吧! 老師們真的很有愛心.
作者: katielee1123    時間: 11-3-31 19:43

原帖由 kmmum 於 11-3-31 14:43 發表
濕地公司, 我有興趣 ~

may be first saturday of may..but is i it too far?

and is it all is full time mami?
作者: kmmum    時間: 11-3-31 21:32

我要返工MON-FRI. SAT+SUN 是OFF
作者: kerrielam    時間: 11-4-1 00:40

原帖由 chelchel0126 於 11-3-31 01:02 發表

今日check數,兩張票都過晒數lou

唔係未知學費收幾多嗎?
咁快過?我以為如果AUTO PAY OK, 有1張票係會退返呢?
其他的媽咪兩張票都過晒數?
我因病了,申請左2/4 才去註冊
作者: katielee1123    時間: 11-4-1 07:10

原帖由 kerrielam 於 11-4-1 00:40 發表

唔係未知學費收幾多嗎?
咁快過?我以為如果AUTO PAY OK, 有1張票係會退返呢?

..before 註冊day..i already go to school lor..the school just charge one cheque only....the other one is after august,then they anto charge ga wor...
作者: kmmum    時間: 11-4-1 11:36

唔洗擔心. 老師有耐性去教你填資料, 不過, 你有無東亞戶口 ? 你先到學校搞手續. 然後可自行去東亞搞auto pay
原帖由 kerrielam 於 11-4-1 00:40 發表

唔係未知學費收幾多嗎?

作者: bb媽0米    時間: 11-4-1 12:13

原帖由 melodymabb 於 11-3-31 15:26 發表
最後決定了讀又一村~
聽聞佢地剛剛完成教育局的視學...教育局最唔鐘意課程深..深DD都唔得....又聽聞佢D課程原本唔淺又唔深..網上有畢業生分享對於小一銜接也不錯..個人希望不會因視學後課程會改得太淺!. ...

我是又一村K3的家長,我也知道又一村的課程比以往的確是深了,所以放工後我都要成日幫亞仔溫書,驚佢追唔上.

其實又一村課程由之前淺少少到依家變左深,係因為之前有D讀梗又一村的家長成日批評學校課程太淺,同其他名幼稚園比的話考小一會吃虧,又驚小朋友升小一追唔上,種種原因想學校將課程改深D!

我自己真係好唔明呢D家長0既心態,因為入呢間學校讀之前相信家長一定有搜集過資料,應該已知道又一村課程唔係標榜深,佢係著重德育培養,如果唔鐘意又一村課程唔夠深點解仲要入黎讀???入左黎就係到嫌3嫌4,講真唔鐘意0既0米轉校LOR,轉去讀根德園0個D LOR,為乜要咁委屈自己小朋友留係又一村呢??

又成日迫又一村同其他名校課程睇齊,咁點解佢地一早唔讀名校呢?係0米因為名校考唔到,迫於無奈要讀又一村,但又心心不憤,所以不停要求校長轉課程改深D,同其他名校一樣呢?

又一村就係俾呢班怪獸家長攪到依家課程深左好多LOR,之前呢到都有家長反映過K2小朋友寫字進度太快啦!所以希望其他將會入學的家長有心理準備,依家又一村的課程已由淺(適中),到依家深左好多啦!K1都仲可以,一升K2就勁谷小朋友寫字,老師都唔想,老師都好辛苦咁教,呢個係學校決定同某D家長要求麻.

我個小朋友上年讀K2時課程都OK,我覺得問題唔大,小朋友可以應付到,但我朋友的小朋友今年K2就真係寫字寫得好辛苦LOR!

如果教育部都覺得學校課程深,咁學校就一定要調較,但改左之後希望唔好再有家長批評學校課程淺要校長改深D啦,嫌太淺的唔該自己轉校仲好,冇謂留係又一村啦!
作者: Joshua_BB    時間: 11-4-1 12:52

咁又唔知K2, K3嘅課程係咪深左好多?  我細女讀梗K1, OK又唔覺同哥哥當年讀嘅時候有乜太大分別, 而哥哥係舊年剛畢業, 宜家讀梗小一.  

我一直都知又一村嘅課程唔深, 但小朋友讀得開心, 而我見到阿仔係完全唔抗拒返學, 好鍾意讀書, 佢上左小一, 亦無太大問題, 好快就catch up到小一嘅課程, 成績都幾好.  

我覺得學校因應家長要求, 而加深少少課程都係無可厚非, 但就唔需要刻意做到好似名牌幼稚園咁囉, 狂谷D學生囉, 又一村一向都唔係走呢條路線.

原帖由 bb媽0米 於 11-4-1 12:13 發表

我是又一村K3的家長,我也知道又一村的課程比以往的確是深了,所以放工後我都要成日幫亞仔溫書,驚佢追唔上.

其實又一村課程由之前淺少少到依家變左深,係因為之前有D讀梗又一村的家長成日批評學校課程太淺,同其他名 ...

作者: kerrielam    時間: 11-4-1 15:24

原帖由 kmmum 於 11-4-1 11:36 發表
唔洗擔心. 老師有耐性去教你填資料, 不過, 你有無東亞戶口 ? 你先到學校搞手續. 然後可自行去東亞搞auto pay

因2/4 由老公去攪手續,有D 擔心
我已有東亞 A/C,學校FAX 左auto pay 張FORM 我,
我轉唔到去又一村全日班,所以都WAITING 緊公司附近的KG,3個星期才知結果,如無位,
7月才CONFIRM 實有無位放出來,
我已買了又一村校服,尚未比雜費,
因唔SURE 坐校車否?學校話8月攪校車都得

其實一早PLAN 晒讀又一村,但工人果方面又怕唔STABLE,婆婆話讀全日班好D

故我好想知係米8月才交第1期學$?其他媽咪係米只有1張支票過左$?
作者: kmmum    時間: 11-4-1 15:39

又一村全日班 full 左 >?
ar.. 一心想..開學前. 轉全日班..

原帖由 kerrielam 於 11-4-1 15:24 發表

因2/4 由老公去攪手續,有D 擔心
我已有東亞 A/C,學校FAX 左auto pay 張FORM 我,
我轉唔到去又一村全日班,所以都WAITING 緊公司附近的KG,3個星期才知結果,如無位,
7月才CONFIRM 實有無位放出來,
我已買了又一村校服,尚未比雜費 ...

作者: kerrielam    時間: 11-4-1 15:50

原帖由 kmmum 於 11-4-1 15:39 發表
又一村全日班 full 左 >?
ar.. 一心想..開學前. 轉全日班..

你交$660 留位$ 時有否交轉全日班的信?
如果時有交機會大D掛, 我2月打去問,話全日班FULL 左
剛問了又一村,我有A/C 只交1張支票
全日班得2班,8月便開學,早D 便CONFIRM
作者: bb媽0米    時間: 11-4-2 00:29

原帖由 Joshua_BB 於 11-4-1 12:52 發表
咁又唔知K2, K3嘅課程係咪深左好多?  我細女讀梗K1, OK又唔覺同哥哥當年讀嘅時候有乜太大分別, 而哥哥係舊年剛畢業, 宜家讀梗小一.  

我一直都知又一村嘅課程唔深, 但小朋友讀得開心, 而我見到阿仔係完全唔抗拒返學 ...

事實上亞仔讀k1同k2時我都覺得ok,課程適中,小朋友做功課壓力唔算大,所以都好享受返學.

不過我知道上年d家長勁投訴學校課程太淺,所以今年學校真係加深左課程,k2小朋友好快已要寫詞語,所以要有心理準備小朋友做功課會比較辛苦.

詳情可睇呢個topic:

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2236091&extra=page%3D1

其實學校的英文課程都深左,早2年是用教育出版社0既教科書,之後就係因為家長投訴英文太淺,跟住轉左用牛津.

我覺得校方應該堅持辦學的宗旨,是培養德育,唔係谷成績,否則次次都因有家長投訴而改變,咁其實好快喪失左學校辦學0既原意,亦會令之前認同學校方針0既家長冇所適從.

作者: melodymabb    時間: 11-4-2 00:47

原帖由 bb媽0米 於 11-4-1 12:13 發表

其實又一村課程由之前淺少少到依家變左深,係因為之前有D讀梗又一村的家長成日批評學校課程太淺,同其他名 ...

真多謝你如此詳盡的回應!!
在替自己的孩子選擇學校..真的想了又想(優點&缺點不停的比較)..總合各方意見..就是選擇了又一村..
無錯讀得學卷是預左課程淺,但...當然有D學校會淺到離譜(K3都唔懂得串生字),
有D就名牌學校出名谷(又要做PAPER,又要默書..)所以我個人會取其中庸之道,聽見朋友的意見及有部份家長的回應,對於又一村的課程唔深又唔淺,愉快學習,我個人會覺得幾適合自己的小朋友,當然,如果因應教育局的要求..佢地心目中的「愉快學習」必定淺到最好唔寫字..
現實終歸現實...係香港地讀書係米真係可以如此「愉快學習」呢!

「老師都唔想,老師都好辛苦咁教」...我好明白幼師的確辛苦...不過,念深一層尼個社會有邊份工係"EASY JOB"呢?.....我都明白有D家長可能會好LONG LAI,但是請老師明白不是會表達意見的家長就要被視作「怪獸家長」......又或是要如此般說「呢個係學校決定同某D家長要求麻」我相信甘大間學校要作決定不是那麼兒戲。

希望"老師"們要加油!
作者: chelchel0126    時間: 11-4-2 10:57

唔係未知學費收幾多嗎?

我之前問過,不學費confirm後,係會除少補的
我之前係沒有東亞戶口架,可能咁樣,佢入晒我兩張票..
作者: kmmum    時間: 11-4-2 13:34

謝謝你的意見. 我還煩惱緊是否轉全日.  囡囡的社交能力 和言語能力比較弱.  返全日,希望可以學習群體生活,  
或者. 我先寫信轉全日班..
原帖由 kerrielam 於 11-4-1 15:50 發表

你交$660 留位$ 時有否交轉全日班的信?
如果時有交機會大D掛, 我2月打去問,話全日班FULL 左
剛問了又一村,我有A/C 只交1張支票
全日班得2班,8月便開學,早D 便CONFIRM ...

作者: kmmum    時間: 11-4-2 13:51

thx melodymabb 和bb媽咪.   多謝你們講多些又一村資料. 我相信學校把課程轉得深 相信是'大勢所' 配合市場程度.  現在的小學,面試越來越深.題目亦很難.  想入心儀的小學,家長和小朋友要下更多苦功.

原帖由 melodymabb 於 11-4-2 00:47 發表

在替自己的孩子選擇學校..真的想了又想(優點&缺點不停的比較)..總合各方意見..就是選擇了又一村..
無錯讀得學卷是預左課程淺,但...當然有D學校會淺到離譜(K3都唔懂得串生字),
有D就名牌 ...

作者: kerrielam    時間: 11-4-2 14:10

今日老公去註冊,再問全日班有無位?回覆都話無,因全日班的家長100﹪做晒註冊,佢話除非有人之後唔讀

我都諗緊好唔好寫信去轉全日班?

KMMUM,你是否入AM 班?

作者: kerrielam    時間: 11-4-2 14:21

原帖由 bb媽0米 於 11-4-2 00:29 發表

事實上亞仔讀k1同k2時我都覺得ok,課程適中,小朋友做功課壓力唔算大,所以都好享受返學.

不過我知道上年d家長勁投訴學校課程太淺,所以今年學校真係加深左課程,k2小朋友好快已要寫詞語,所以要有心理準備小朋友做功課 ...

老師和學校都好難做,我覺得最緊要家長﹠老師多D 溝通,我都唔想又一村變成根X園果類好谷課程的學校
幼稚園只佔漫長的人生中3年,我希望阿仔快樂的過校園生活
作者: kmmum    時間: 11-4-2 15:22

對,是全日班.  囡囡習慣了午睡. 所以so far 身體建康, 小病小福.
但又唔想下午在家對住工人.  所以,想轉全日班.
原帖由 kerrielam 於 11-4-2 14:10 發表
今日老公去註冊,再問全日班有無位?回覆都話無,因全日班的家長100﹪做晒註冊,佢話除非有人之後唔讀

我都諗緊好唔好寫信去轉全日班?

KMMUM,你是否入AM 班? ...

作者: kmmum    時間: 11-4-2 15:24

根x園果類型學校,長久以來都係谷+深聞名.. 能入讀的學生及家長, 相信已有心理準備.  

原帖由 kerrielam 於 11-4-2 14:21 發表

老師和學校都好難做,我覺得最緊要家長﹠老師多D 溝通,我都唔想又一村變成根X園果類好谷課程的學校
幼稚園只佔漫長的人生中3年,我希望阿仔快樂的過校園生活 ...

作者: bb媽0米    時間: 11-4-2 20:57

原帖由 melodymabb 於 11-4-2 00:47 發表

有D就名牌 ...

講真我地做家長0既真係唔清楚學校的內部運作,學校又冇家長教師會,所以有時想俾意見學校,只可以打電話或者親自去學校搵老師同校長講,我唔清楚校長會唔會因為某d家長勁投訴,而聽左佢地d意見將課程轉深,我都希望唔會咁兒戲啦!
始終我地揀又一村並唔係因為佢課程夠深,所以希望校方一定要堅持愉快學習的路,唔好因為某d家長意見或者市場趨勢而輕易改變!

做幼師的確好辛苦,我親眼係又一村門口見過有老師俾個家長捉住企係學校門口大聲咁鬧,鬧左足足10幾分鐘,真係鄧呢位老師難堪.

依家做老師除左要照顧小朋友,又要面對一d野蠻0既家長,郁d就發火鬧,教改之後又要處理愈來愈多0既評估同行政事宜,最後仲要進修,所以我地真係要好好體諒老師,雖然話份份工都難做,但唔好講其他,幼師每日要好似湊仔咁照顧幾十個小朋友,真係一d都唔易,我地照顧自己仔女都覺得辛苦啦,我真係覺得做幼師係一份好偉大的職業,少d耐性同愛心仲有體力都做唔到lor!
作者: bb媽0米    時間: 11-4-2 21:02

原帖由 kmmum 於 11-4-2 15:24 發表
根x園果類型學校,長久以來都係谷+深聞名.. 能入讀的學生及家長, 相信已有心理準備.  

根德園之所以有名,0米因為佢課程深,通常都入到名小學,所以入到根德園0既小朋友都好smart,講野已好叻.

不過我知道有d入唔到呢d名幼稚園0既家長,得又一村收,咁讀左又一村之後,真係成日攞名校0既課程同又一村比,成日走去同校長講人地乜乜名校依家已經教晒乜乜物物啦,又一村仲未開始教,有冇攪錯呀?點解唔將個課程改深d呀?我亞仔亞女第時點考喇沙男拔marynoll女拔呀??
作者: bb媽0米    時間: 11-4-2 21:10

原帖由 kmmum 於 11-4-2 13:51 發表
thx melodymabb 和bb媽咪.   多謝你們講多些又一村資料. 我相信學校把課程轉得深 相信是'大勢所趨' 配合市場程度.  現在的小學,面試越來越深.題目亦很難.  想入心儀的小學,家長和小朋友要下更多苦功.

...

我都明課程深係市場需要,但又一村標榜0既一直唔係呢樣野,我真係唔想見到又一村因為要適應呢個大勢而將課程愈改愈深,小朋友同家長都會愈來愈辛苦.

講真,我地家長當初揀又一村係因為佢課程適中,唔係谷學業,只係想小朋友讀得開心.

如果又一村因為大勢而跟住去改,我會覺得有d可惜.

又一村辦學咁多年,口碑不嬲都幾好,我相信好多家長都認同學校0既辦學理念,唔係一味追求課程深.
作者: katielee1123    時間: 11-4-2 22:25

原帖由 bb媽0米 於 11-4-2 21:10 發表

我都明課程深係市場需要,但又一村標榜0既一直唔係呢樣野,我真係唔想見到又一村因為要適應呢個大勢而將課程愈改愈深,小朋友同家長都會愈來愈辛苦.

講真,我地家長當初揀又一村係因為佢課程適中,唔係谷學業,只係想小 ...

May i know any exam for K1 now ar?

Because i worry about my bb
作者: bb媽0米    時間: 11-4-3 00:11

原帖由 katielee1123 於 11-4-2 22:25 發表

May i know any exam for K1 now ar?

Because i worry about my bb

學校上下學期各有1次評估,學校叫做發展觀察週.

k1小朋友一樣要做,但都係一d好簡單0既野,例如考下生字(中文同英文都有)識唔識讀,連下線,認下顏色,仲要睇佢地自理呀肌肉發展呀社交呀唱遊呀等等方面.

我亞仔兩年前讀k1時係咁上下,我諗今年k1都差不多卦,k1課程應該唔會太深0既,升上k2就開始深啦!

k1我覺得唔需要擔心住0既,第一年讀書主要都係玩同適應,k1 d老師都好好,好細心,所以唔需要緊張,平時係屋企同小朋友溫下書就得啦!
作者: lena830    時間: 11-4-4 12:20

My son hasregistered for AM class but he's waiting for Full day class as well. Just called the school today and no vacancy so far.
作者: chelchel0126    時間: 11-4-4 15:10

原帖由 bb媽0米 於 11-4-3 00:11 發表

學校上下學期各有1次評估,學校叫做發展觀察週.

k1小朋友一樣要做,但都係一d好簡單0既野,例如考下生字(中文同英文都有)識唔識讀,連下線,認下顏色,仲要睇佢地自理呀肌肉發展呀社交呀唱遊呀等等方面.

我亞仔兩年前 ...

請問一下,k1-k3係咪同一個班主任架??
作者: tws2010    時間: 11-4-5 14:31

唔係架, 每年唔同.  我小朋友舊年畢业, 請問現任家長学校的加建工程完工味, 唔知可否回校參觀???

原帖由 chelchel0126 於 11-4-4 15:10 發表

請問一下,k1-k3係咪同一個班主任架??

作者: bb媽0米    時間: 11-4-5 21:31

原帖由 tws2010 於 11-4-5 14:31 發表
唔係架, 每年唔同.  我小朋友舊年畢业, 請問現任家長学校的加建工程完工味, 唔知可否回校參觀???

k1同k3唔係同一個班主任,每年唔同,俾小朋友習慣下轉老師都好0既.

新學校方面,我上學期家長日(1月左右)返過學校,當時仲未起好,周圍圍晒板,但聽亞仔講,依家d板好似拆晒,可以睇到新學校,但未啟用,老師同佢地講要到9月先用得.

唔知呢個學期0既家長日新校開放未呢?就算未我諗都可以睇到新校個外形,亞仔話好靚wo哈哈..
作者: chelchel0126    時間: 11-4-5 23:00

原帖由 bb媽0米 於 11-4-5 21:31 發表

k1同k3唔係同一個班主任,每年唔同,俾小朋友習慣下轉老師都好0既.

新學校方面,我上學期家長日(1月左右)返過學校,當時仲未起好,周圍圍晒板,但聽亞仔講,依家d板好似拆晒,可以睇到新學校,但未啟用,老師同佢地講要到9 ...

我個日去註冊,見到好大,好大個玻璃窗,好似禮堂咁架..
作者: kkk2000    時間: 11-4-5 23:08

我小朋友也是舊年畢業, 很想回校看看, 若大家知道, 請在這裡開新topic, 讓大家及畢業生回校看看.Thanks:D

原帖由 tws2010 於 11-4-5 14:31 發表

作者: katielee1123    時間: 11-4-6 21:00

原帖由 chelchel0126 於 11-4-5 23:00 發表

我個日去註冊,見到好大,好大個玻璃窗,好似禮堂咁架..

yes...me too.ar.i think is hall rather than the classroom wor...

yyc is no hall now,right?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5