教育王國

標題: 我係準2011 FS1家長。 [打印本頁]

作者: c41ux    時間: 11-2-23 00:08     標題: 我係準2011 FS1家長。

大家好,我個女兒會係2011年入讀FS1,我想問吓點解好似男同學多過女同學?仲有我同我太太都係讀書至F.5同埋必須輪更工作的人,這樣將來對女兒會否有好大的影响呢?
作者: myrchan    時間: 11-2-23 13:22

好高興認識你, 我也是女兒將在9月入讀FS1, 你怎知道男同學多過女同學呢?我估學校還未收齊人呢。不過, 我女好像男孩子, 玩起來可以好癲, 笑起來可以好大聲, 當是一個男孩也可。

我相信/期望, 孩子到了中學以後應該自己照顧好學業吧。我聽過朋友說過, 她的姪兒就讀此校, 到了高小年齡, 父母已不用緊貼追蹤其學業, 我都希望孩子如此, 能有此態度, 更勝學業成績, 每人都應為自己應做的事負責, 不論結果好壞, 不是嗎?

原帖由 c41ux 於 11-2-23 00:08 發表
大家好,我個女兒會係2011年入讀FS1,我想問吓點解好似男同學多過女同學?仲有我同我太太都係讀書至F.5同埋必須輪更工作的人,這樣將來對女兒會否有好大的影响呢? ...

作者: GGMC    時間: 11-2-24 19:33

Hi myrchan / c41ux

我女兒也是將在9月入讀FS1..好高興認識你.
作者: c41ux    時間: 11-2-25 01:10

原帖由 GGMC 於 11-2-24 19:33 發表
Hi myrchan / c41ux

我女兒也是將在9月入讀FS1..好高興認識你.

作者: myrchan    時間: 11-2-28 13:37

咦...我們三個都是女, 莫非真的是女多於男
作者: **芳芳**    時間: 11-2-28 13:53

我都係FS1準家長, 第一個男仔報到.
作者: mingmingba    時間: 11-2-28 14:16

作者: Mrs_Yiu    時間: 11-3-1 15:32

Hi, 我都係 FS1準家長, 個囝囝將於九月入讀真道書院, 請大家多多指教!
作者: piggypoq    時間: 11-3-2 13:13

我囡囡也將於9月入讀 FS1, 好高興認識你們!!

作者: myrchan    時間: 11-3-2 13:17

一來便是三個男生, 好Balance。

你們住在那區?我住紅磡, 來年上校車時間不知要多早了, 我家小姐現在每朝8時才起床, 恐怕升小一以後最遲6:30便要起床, 對大人小孩都是一大挑戰!
作者: Mrs_Yiu    時間: 11-3-2 17:48

我地住將軍澳區, 但都要等校車路線資料先知道要多早起床.
作者: GGMC    時間: 11-3-2 18:54

Hi all mama / baba,

I just downloaded the school bus applicatoin form fm the school website, please go and take a look, as the deadline is 3/10.
作者: mingmingba    時間: 11-3-3 09:39

作者: Mrs_Yiu    時間: 11-3-3 12:33

我地在註冊日已派了校巴通告和觀課資料了, 所以不用 download, anyway, thanks a lot.
作者: mingmingba    時間: 11-3-3 23:55

作者: HarryIvana    時間: 11-3-16 12:49

大家好,我女兒會係2011年入讀FS1。好高興認識你哋!請多多指教!

請問大家,有什麼須要準備呀?
作者: mingmingba    時間: 11-3-21 17:45

作者: sanryo    時間: 11-4-18 19:06     標題: 2011 FS1

我是2011 FS1 新家長, 請問有什麼羣組or facebook 可多了解FS1課程和入學準備?

作者: MOON-SM    時間: 11-4-18 19:56

我都係2011 FS1家長,我都想知:loveliness:

原帖由 sanryo 於 11-4-18 19:06 發表
我是2011 FS1 新家長, 請問有什麼羣組or facebook 可多了解FS1課程和入學準備?

作者: praynpeace    時間: 11-5-4 23:08

My girl will also attend the FS1 in coming Sep. Nice to meet you all.
作者: nerimo    時間: 11-5-5 18:48

又有新通告比 2011 FS1準家長, 大家 click 入以下條link 睇睇:
http://www.logosacademy.edu.hk/prospective/
作者: myrchan    時間: 11-5-12 13:21

21號可以見到大家啦, 到時希望小朋友會對學校有好印象啦。
作者: hogormama    時間: 11-5-13 23:15

I only received the notice for 21 May event but not the school bus.

Anyone have idea how much and what we need to pay on 21 May?
作者: TansonMa    時間: 11-5-14 07:49

小朋友應是第一次回校做迎新會,介時小朋友到課室玩,家長在禮堂聽課程概要。學校會派書單和學校T-shirt訂購單。可以即塲訂或之後寄回。學校會有sample在禮堂門口供家長參巧。(還有家長合唱團表格啊!)至於校車費就好似在第二次迎新會才交。
作者: wkceci    時間: 11-5-16 11:02

I also want my son like Logos more.

原帖由 myrchan 於 11-5-12 13:21 發表
21號可以見到大家啦, 到時希望小朋友會對學校有好印象啦。

作者: myrchan    時間: 11-5-17 13:26

我交左留校車費啦喎, 有校車公司既人打比我, 話我知每月幾多錢, 我大概係四月十幾日交左一個月車費, 有唔明就打返入學組問問啦。

原帖由 hogormama 於 11-5-13 23:15 發表
I only received the notice for 21 May event but not the school bus.

Anyone have idea how much and what we need to pay on 21 May?

作者: hogormama    時間: 11-5-18 00:32

Thanks for your sharing. Hope my son love the school. And it is good for parent to understand more on the school.
Be honesty, it is almost a year after last seminar and I am not able to recall 100%.

原帖由 TansonMa 於 11-5-13 23:49 發表
小朋友應是第一次回校做迎新會,介時小朋友到課室玩,家長在禮堂聽課程概要。學校會派書單和學校T-shirt訂購單。可以即塲訂或之後寄回。學校會有sample在禮堂門口供家長參巧。(還有家長合唱團表格啊!)至於校車費就好似在 ...

作者: hogormama    時間: 11-5-18 00:35

Thanks for your sharing. Not yet make up our mind to get school bus in first year since we live in TKO and it take 15-20min if we go by MTR from our home to school.
We want to spend more time and support my son during his first year.
Let me find out the deadline for school buy enrollment on coming Sat.

原帖由 myrchan 於 11-5-17 05:26 發表
我交左留校車費啦喎, 有校車公司既人打比我, 話我知每月幾多錢, 我大概係四月十幾日交左一個月車費, 有唔明就打返入學組問問啦。

作者: **芳芳**    時間: 11-5-23 08:46

唔知日常是否需要很多書本回校??? 正為小兒購買書包考慮SIZE 問題.  謝謝!!!!

作者: TansonMa    時間: 11-5-23 14:14

芳芳,書包夠裝七至八個透明A4膠Folder、文具、兩餐茶點、一本早讀用的書(自選)和水壺就夠用了。所以普通小學用細碼書包就夠了。不需買拖的那種,實在書本甚少。還要準備一個Art Kit上美術科用. 只要能載A4薄畫簿一本、一盒24色以上的油性粉彩、圍裙和文具就夠了。
作者: wkceci    時間: 11-5-23 14:43

Thank You TansonMa, very useful for us to prepare the school bag.

原帖由 TansonMa 於 11-5-23 14:14 發表
芳芳,書包夠裝七至八個透明A4膠Folder、文具、兩餐茶點、一本早讀用的書(自選)和水壺就夠用了。所以普通小學用細碼書包就夠了。不需買拖的那種,實在書本甚少。還要準備一個Art Kit上美術科用. 只要能載A4薄畫簿一本、 ...

作者: **芳芳**    時間: 11-5-23 17:04

TansonMa, 多謝寶貴意見, 以便選擇合適書包.
作者: myrchan    時間: 11-5-24 14:02

現時只收到英文書單, 那麼其他科呢, 為什麼沒有書單?
作者: TansonMa    時間: 11-5-24 14:28

無喇!到一年班開學會有幾本英文和數學補充練習要買外,全部科目都是工作紙。

原帖由 myrchan 於 11-5-24 14:02 發表
現時只收到英文書單, 那麼其他科呢, 為什麼沒有書單?

作者: monkeydog    時間: 11-5-24 14:28

Becasue no books are required for other subjects
作者: littlefaith    時間: 11-5-24 16:45

雖然大部分科目都冇書,只有工作紙及筆記,但大家要有心理準備,要預早為各科(尤其係中、英、數、科學、社會)買定一個有分頁嘅大Folder,用嚟集齊啲工作紙及筆記,等遲啲可以溫習用。(到學期尾,每個滿滿嘅大Folder就直頭係一本本教科書,好有滿足感﹗)

平時每科只需帶一個膠Folder就可以,書包會比外面傳統學校輕得多。
作者: MOON-SM    時間: 11-5-24 19:24     標題: 回覆 36# littlefaith 的文章

Littlefaith,

我想問,一直學校話中文科會用蘇杭版教科書,是否都只是有筆記,而沒有書?
作者: hogormama    時間: 11-5-25 00:27     標題: 回覆 36# littlefaith 的文章

Hi Littlefaith,
Thanks for your sharing. Am i right to say all subject material is create by school"校本課程"?
On top of worksheet, is there a lot of research/presentation need to be done by student/group of student.
作者: TansonMa    時間: 11-5-25 09:11

MOON-SM,因蘇教版是國內書,用的是簡體字。老師要將之改為繁體字,再重新編輯才供學生應用,所以中文仍是用工作紙模式。
作者: myrchan    時間: 11-5-25 14:48

good.  that saves us a lot of $$

原帖由 TansonMa 於 11-5-25 09:11 發表
MOON-SM,因蘇教版是國內書,用的是簡體字。老師要將之改為繁體字,再重新編輯才供學生應用,所以中文仍是用工作紙模式。

作者: **芳芳**    時間: 11-5-25 14:58

原帖由 littlefaith 於 11-5-24 16:45 發表
雖然大部分科目都冇書,只有工作紙及筆記,但大家要有心理準備,要預早為各科(尤其係中、英、數、科學、社會)買定一個有分頁嘅大Folder,用嚟集齊啲工作紙及筆記,等遲啲可以溫習用。(到學期尾,每個滿滿嘅大Folder就直頭係一本 ...

Hi littlefaith,
請問總共有多少科用工作紙呢???  我想用不同顏色分門別類, 您會建議有膠套的, 或是將工作紙打孔存放就ok呢???  不過恐怕有膠套的經一學期後會太厚.......
謝謝!!!!
作者: MOON-SM    時間: 11-5-25 15:02

原帖由 TansonMa 於 11-5-25 09:11 發表

TansonMa,

明白了,謝謝妳的回覆。
作者: TansonMa    時間: 11-5-25 15:39

芳芳,你千祈不要這樣做。一定要學書包。Folder是平日上課用,(方便孩子放幾張工作紙就夠,有時他們匆忙時會亂塞工作紙入folder!)在家裹,你要再預備File去放些已用的工作紙,準備考試用。(看來我跟littlefaith有少許不同,只是殊途同歸、各施各法罷了。)其實這部份學校會在第三次迎新會,老師會教大家的,不用擔心。單是這事孩子和家長也要去適應啊!

原帖由 **芳芳** 於 11-5-25 14:58 發表

請問總共有多少科用工作紙呢???  我想用不同顏色分門別類, 您會建議有膠套的, 或是將工作紙打孔存放就ok呢???  不過恐怕有膠套的經一學期後會太厚.......
謝謝!!!! ...

作者: **芳芳**    時間: 11-5-25 16:12

TansonMa , 多謝意見, 因為太想開始預備, 似乎我仲興奮過阿仔!!!!
作者: littlefaith    時間: 11-5-25 17:02

原帖由 **芳芳** 於 11-5-25 14:58 發表

謝謝!!!! ...

我們只是將工作紙打孔,然後將之集合在有膠環的大Folder之內。當然,要上學用的工作紙,我們都放進各科薄薄的膠Folder,直到工作紙不用再拿回校,我們才將之放入大Folder內。大Folder是放在家中存放筆記、工作紙用,是絕對不會帶回校的。

我們都覺得,暫時有膠環的大Folder都夠用,所以沒有選用有膠套的大Folder。
作者: Chickee    時間: 11-5-26 15:08

請問如得工作紙, 平時測驗溫習係唔係只溫工作紙就足夠?
作者: Mrs_Yiu    時間: 11-5-26 15:34

Dear All,

All the Reference Books (ie, Here we go, Wonders, Treasure, etc.) for FS1, are they no need to bring back to school by the child?  Just for our child(ren) to study at home, am I correct?

As I've got some reference books that not the latest version, if my child need to bring back for school, it may cause a problem as I am afraid the version or page no. are not the same as the teachers' used.  Hoping some existing Logos' parents can solve my concern.

Many thanks in advance.:loveliness:
作者: TansonMa    時間: 11-5-26 16:12     標題: 回覆 1# Mrs_Yiu 的文章

我想這套美國書未有改版啩。不過這套詩集本本起碼有1cm厚,所以學生不用帶返學用(家裹用)。學校有相同的一套詩集供學生上課用,但Reading 書(薄的)一定要買,因要帶返學用。
作者: TansonMa    時間: 11-5-26 16:18

是啊!工作紙就等於書本,同學都是用它來温習。家長若不放心,可在坊間多買些補充練習給他們做吧!

原帖由 Chickee 於 11-5-26 15:08 發表
請問如得工作紙, 平時測驗溫習係唔係只溫工作紙就足夠?

作者: littlefaith    時間: 11-5-26 17:33

原帖由 TansonMa 於 11-5-26 16:12 發表
我想這套美國書未有改版啩。不過這套詩集本本起碼有1cm厚,所以學生不用帶返學用(家裹用)。學校有相同的一套詩集供學生上課用,但Reading 書(薄的)一定要買,因要帶返學用。 ...

對﹗通常都係香港書先會成日改版,可以迫你家長買新書嘛。真道揀呢套美國書06-08年左右出,到依家都未改過版。

其實學生平時上堂係唔使帶呢套書,因為老師會借給學生用。買嚟都係等小朋友响屋企重溫。我所知都有家長係冇買到呢套書,所以買唔買係個人決定。

此外,每次評估(考試),都只需要讀工作紙及筆記就可以,準家長可放心,每次評估前學校都會將「課程規劃」放上校網,讓家長清楚知道評估範圍… 話時話,下星期我女就評估,打到呢度先,因為要同佢溫習喇﹗:)
作者: wkceci    時間: 11-5-26 18:35

請問鞋有沒有什麼規定? 可以著波鞋嗎?
作者: Hei001    時間: 11-5-26 21:57

大家好,我的大兒子讀FS2,細兒子跟大家一樣,在九月入讀FS1,大家交流下.

wkceci,
可以的,真道的同學都是著波鞋上學.

littlefaith,
可以pm你們的facebook群組給我嗎?

原帖由 wkceci 於 11-5-26 18:35 發表

原帖由 wkceci 於 11-5-26 18:35 發表

作者: Mrs_Yiu    時間: 11-5-26 23:39

Many thanks for reply from TansonMa & Littlefaith.  As I found the reference books in ebay-US with some different versions (printed in 2001-2004) and also different cover...
作者: wkceci    時間: 11-5-27 12:03

謝謝你們的資料,請問9月第一星期開課,是否已經是全日上課?
作者: TansonMa    時間: 11-5-27 13:14

若果有混淆不清,不如跟學校訂/買二手喇!這套書藉得貯留給孫兒用。哈哈....

原帖由 Mrs_Yiu 於 11-5-26 23:39 發表
Many thanks for reply from TansonMa & Littlefaith.  As I found the reference books in ebay-US with some different versions (printed in 2001-2004) and also different cover...

作者: car817ho    時間: 11-5-27 13:24

我囝囝今年都會考真道呀..但佢比較內向..唉..好擔心
考真道既人數一年比一年多..競爭愈來愈大...
作者: kukukoo    時間: 11-6-2 09:16

Dear mummies,

I have FS1 English text books for sale. If you have interested pls pm me.
作者: fongnam    時間: 11-6-2 17:50     標題: hi kukukoo

I am interested in the textbooks, can you email to [email protected] for details.

thx
作者: MOON-SM    時間: 11-6-2 19:20

請問真道多唔多興趣班給學生參加?
作者: wkceci    時間: 11-6-9 10:30

請問9月第一/二星期開課,是否已經是全日上課? 有沒有半天適應期給FS1學生??
作者: littlefaith    時間: 11-6-9 18:05

原帖由 wkceci 於 11-6-9 10:30 發表
請問9月第一/二星期開課,是否已經是全日上課? 有沒有半天適應期給FS1學生??

記憶中,沒有適應期。小朋友由9月1日已經要返到4:15pm先放學。

第一天上課主要派老師帶學生响學校周圍走參與活動,當天小朋友會收集到不同folder(如「帶回家」、「帶回校」folder)、時間表以便第二天使用,第二天開始便要按時間表開始正式上課。

別擔心,根據各個FS1家長分享,小朋友都是蹦蹦跳跳地回家的,他們都非常享受真道的學校生活。:)
作者: peppergin    時間: 11-6-10 22:53     標題: files and filing

小小分享

我個仔一向"論進",初時我們都不太了解什麽file最合適..試過普通膠folder...d 男仔粗魯...很快爛...用 clear holder, 又重又比較難handle, "風琴式" file都很難用...我的經驗是, 除非該科老師規定了某種 file, 最好用是有拉鍊的 file袋..(一科一個or 一個老師一個, "帶回家"一個," 帶回校"那個選有2隔的, 1隔放體溫紀錄+回條, 1隔放要交的功課)

在家filing最好用hanging files (放在1個hanging rack上, file上有label), 小朋友都學到怎樣分科filing.
作者: wkceci    時間: 11-6-14 15:53

請問有沒有時間比小朋友在學校做功課?
作者: TansonMa    時間: 11-6-14 16:24     標題: 回復 1# wkceci 的帖子

若果小息/午飯後沒被老師罰,又沒有被同學邀請去玩,自制能力又強的話,是可以在學校的小息/午飯後做功課。亦視乎該功課容易完成否?容易的話可能在堂上已完成。
作者: Valy    時間: 11-6-14 23:25

thanks peppergin
very professional advice, but I'm just thinking where in my house can I find a place to put hanging folders.

作者: Gradies    時間: 11-6-18 23:52     標題: 回覆 1# Valy 的文章

我仍在等機會!
作者: samuelchen    時間: 11-6-22 22:15

大家好,我都係2011年9月FS1家長, 如果有FB或者其他群組,都請通知我, 謝謝.
作者: rm3202    時間: 11-6-23 10:56

me2, tks

Rm3202
作者: peppergin    時間: 11-6-24 18:26     標題: 回復 65# Valy 的帖子

From Popular book store or other bigger stationary shop you can find plastic hanging rack, which can be easily assembled for hanging files. The  size is similar to a printer.
作者: winwinma1    時間: 11-7-21 14:18

Hi 各位準 FS1 家長,

我有5本 Houghton Mifflin 出版的英文 Text Book 出售, 90% new. 現只要half price. 如有興趣留 email, 我會回覆.  Tks!
作者: TRACYMAMATSOI    時間: 11-7-21 22:17     標題: 我囡囡都係FS1準新生,多多聯系呀!

我囡囡都係FS1準新生,多多聯系呀!

作者: TRACYMAMATSOI    時間: 11-7-21 22:32

我囡囡都係FS1準新生,多多聯系呀!

作者: Santa_Maria    時間: 11-7-23 12:13

littlefaith:
My Kid go to DS1 coming year, can share the facebook group to me?
作者: qqkkmum    時間: 11-7-23 17:15     標題: 回覆 1# Santa_Maria 的文章

大家好,我囡囡都係FS1準新生. Keep in touch.

littlefaith:
I'm eager to learn more about Logos.  Can u share the facebook group to me?
作者: littlefaith    時間: 11-7-27 22:54

qqkkmum及其他新生家長:

若有興趣加入FB group請PM我。
作者: mingmingba    時間: 11-7-29 12:49

作者: mingmingba    時間: 11-7-29 12:53

作者: TansonMa    時間: 11-7-29 13:13

Mingbaba, 8月那個是第三次迎新會吧!你將會收到學校校規,夏季和冬季的校服指引,教大家如何替子女開folder/file? 忘記了是否可取學校T-shirt & 書本?(因上年我沒有到第三塲迎新會) 如有遺漏請指正。家長會會在9月中至尾開,介時各科老師、班主任會跟大家見面。
作者: mingmingba    時間: 11-7-29 13:34

作者: TansonMa    時間: 11-7-29 14:24

咁!可能每年都不同吧。我記得當年第二次迎新會是可以帶小朋友回學校入課室上45分鐘課。Anyway, 呢次迎新會好重要,記得要去。
作者: wkceci    時間: 11-7-29 14:25

Me too, only joined the Talk on May 20, then the teacher said the next one will be Aug 20. I think two times only.

原帖由 mingmingba 於 11-7-29 13:34 發表
hi tansonma

20/8已經係第3次迎新會?????? 我只係去過21/5第1次迎新會,第2次係幾時呀?我完全冇收過通告喎!!

作者: stseng    時間: 11-7-29 17:29

原帖由 littlefaith 於 11-7-27 22:54 發表

Dear littlefaith, 我是2011/12 FS1 家長.  我有興趣加入FB group.
作者: mingmingba    時間: 11-7-29 17:32

作者: wai406    時間: 11-7-30 23:11

Hi, littefaith,

Please check P.M.  Many thanks!
:D

原帖由 littlefaith 於 11-7-27 22:54 發表

作者: wkceci    時間: 11-8-2 15:55

I am also interest to join FB group.  Pls PM me.  Thx.
作者: TRACYMAMATSOI    時間: 11-8-6 03:08

I am also interest to join FB group.  Pls PM me.
Thanks!
作者: Valy    時間: 11-8-6 17:41

Hi Little Faith,
My daughter is going to join LOGO this Sept too. Please pm me the facebook group.
Thanks, Valy

原帖由 TRACYMAMATSOI 於 11-8-6 03:08 發表
I am also interest to join FB group.  Pls PM me.
Thanks!

作者: wai406    時間: 11-8-7 09:09

Hi littefaith,

Rec'd the pm.  Thank you so much!
作者: rayelian    時間: 11-8-7 10:04

Hello Littlefaith,

my son is the coming fs1 student as well. we would like to join the group. could you pls pm the facebook group to me.

Thanks.
作者: sarahlin_99    時間: 11-8-8 01:51

my daughter also. nice to meeting u guys!!!
作者: yanwingy2001    時間: 11-8-10 14:07

hi littlefaith,

I would like to join the fackbook group, would u pm me, please. thx!
作者: GGMC    時間: 11-8-10 20:40

Hi,
I also want to join the FB group, would you please PM me.
Thanks
作者: sarahlin_99    時間: 11-8-11 01:43

hi Littlefaith,

can u pm me also as i wanna join FB group!! many thx!!!
作者: Lovely-Boy    時間: 11-8-11 09:04

作者: littlefaith    時間: 11-8-11 11:32

原帖由 sarahlin_99 於 11-8-11 01:43 發表
hi Littlefaith,

can u pm me also as i wanna join FB group!! many thx!!!

Dear sarahlin_99:

Nice to meet you! Please check pm.

Little Faith
作者: littlefaith    時間: 11-8-11 11:35

原帖由 GGMC 於 11-8-10 20:40 發表
Hi,
I also want to join the FB group, would you please PM me.
Thanks

Dear GGMC,

Nice to meet you! Please check pm.

Little Faith
作者: Valy    時間: 11-8-11 18:18

各位,
有表格訂飯了. 8/17日前交.
VALY
作者: stseng    時間: 11-8-14 16:20

Dear 2011/12 FS1 parents
Received a letter confirming the 2nd orientation to be held on 20 Aug at 3pm.  We have to bring 5pcs student photos.  Besides ordering September's lunch boxes, we can pick up our ordered school t-shirts and readers by the day.
作者: hinhung    時間: 11-8-23 18:40

大家好:loveliness:
我女女已經好心急9月1日啦
哈哈....不過我仲未買書包比佢
佢非常喜歡有公仔書包, 但聽完星期六講最好是淨色(本人應同費時佢唔專心返學)
但又想佢開心喎...哈哈真難決擇囉
作者: stseng    時間: 11-8-23 21:41

it is too late to inform us about the requirement of 淨色書包
原帖由 hinhung 於 11-8-23 18:40 發表
大家好:loveliness:
我女女已經好心急9月1日啦
哈哈....不過我仲未買書包比佢
佢非常喜歡有公仔書包, 但聽完星期六講最好是淨色(本人應同費時佢唔專心返學)
但又想佢開心喎...哈哈真難決擇囉 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5