教育王國

標題: 點解一講係資優...d朋友家長就開始排斥我地?? [打印本頁]

作者: suiyiu922    時間: 11-2-20 23:32     標題: 點解一講係資優...d朋友家長就開始排斥我地??

呻下先...我唔敢係第二度呻...
咁耐以黎你地講開,,我先提過1次喳喎,..
由我果個係開始,,你地就成日都話自己果個都係...
又成日係背後講,,
又覺得自己果個叻過我果個...
就算我仔做過d咩都加句資優丫ma咁....
攪到好似係我錯咁...
好憎佢地...
作者: bbJP    時間: 11-2-21 10:50

我就算好熟既朋友,都唔会講,只会同d資优兒家長,以前返group識的才分享.想一想如果以後你d朋友見到你小朋友唔覺意提到佢係資优咁会點?
說話真係要謹慎小小,可能你又提到小朋友d叻野,其實字裏行間,或者態度上,好易被人誤会.
算la,過多一排,佢地可能唔講.咪傾下其他野,唔講咁多小朋友既學習lor.唔好唔開心.
原帖由 suiyiu922 於 11-2-20 23:32 發表
又成日係背後講,,
攪到好 ...

作者: suiyiu922    時間: 11-2-21 12:18

原帖由 bbJP 於 11-2-21 10:50 發表
我就算好熟既朋友,都唔会講,只会同d資优兒家長,以前返group識的才分享.想一想如果以後你d朋友見到你小朋友唔覺意提到佢係資优咁会點?
說話真係要謹慎小小,可能你又提到小朋友d叻野,其實字裏行間,或者態度上,好易被人 ...

其實傾計真係冇咩傾過小朋友d好野...
通常都係呻佢地點曳多...
唉,,好似突然間所有人都好陌生...
咁呢個又唔係我錯...我都唔想嫁.................
作者: yinyin0609    時間: 11-2-21 12:44

作者: CCHmama    時間: 11-2-21 14:30

我唔會同亞仔學校D家長講亞仔係資優,我覺得我同個仔都會好有壓力,有D家長唔會明白資優小朋友都只係小朋友唔係超人....
作者: bbJP    時間: 11-2-21 14:57

原帖由 suiyiu922 於 11-2-21 12:18 發表

咁呢個又唔係我錯...我都唔想嫁.................

好難講,溝通ga野,你覺得'申',佢聽黎覺得你晒命.
過來人,我仔細時都撞過板,以後小心說話,免生誤会.
自己又要看得開,資优唔資优並不是什麼,佢曳,未必係因資优,只是我的管教不湊效,自己調校下方法.得閒上黎e到傾下.我都學左好多野.
作者: yinyin0609    時間: 11-2-21 15:04

作者: monkeytiti    時間: 11-2-21 23:26

原帖由 suiyiu922 於 11-2-20 23:32 發表
又成日係背後講,,
攪到好 ...

我只會同直系親屬 / 一些沒有什麼直接關係的人講女兒是資優的問題,  因現今社會總覺得這些人是超人,  所以會忽視佢地所付出的努力.   什至有一些人會覺得你在認叻,  其實我眼中的資優兒童 = 問題兒童,  社會支援不足只會認為你已經好叻不必幫助,  資源要給有一些其他小朋友,  所以資優兒童的家長要付出的是一般人不會明白.   真是可憐.
作者: carrai    時間: 11-2-22 08:09

佢地緊係唔明喇!出面d人既"資優"定義和我們既"知優"唔同架!!

果果都以為"資優"就一定叻!

作者: 貓貓咪    時間: 11-2-22 14:52

原帖由 carrai 於 11-2-22 08:09 發表
佢地緊係唔明喇!出面d人既"資優"定義和我們既"知優"唔同架!!

果果都以為"資優"就一定叻!

我好同意你的說法。好似我仔的班主任都以為佢唔洗讀書都可以攞到100分 ,他們真是當"資優"就唔需要付出勞力
作者: carrai    時間: 11-2-23 00:37

原帖由 貓貓咪 於 11-2-22 14:52 發表

我好同意你的說法。好似我仔的班主任都以為佢唔洗讀書都可以攞到100分 ,他們真是當"資優"就唔需要付出勞力

其實唔只....哩到有些家長都誤解左"資優"!

好似我個囡咁,學業上成績根本唔需要擔心,(好衰喎!佢又唔係最top播,佢唔理平時分,係考試果時先叫認真下),哩幾年淨係為行為問題去學校見家長都好似驗身咁每年見班主任,幾年來處理行為和情緒這方面都已教我想

作者: 小新媽媽    時間: 11-2-23 10:02

原帖由 monkeytiti 於 11-2-21 23:26 發表

我只會同直系親屬 / 一些沒有什麼直接關係的人講女兒是資優的問題,  因現今社會總覺得這些人是超人,  所以會忽視佢地所付出的努力.   什至有一些人會覺得你在認叻,  其實我眼中的資優兒童 = 問題兒童,  社會支援不 ...
完全有同感啊~基本上係無支援. 最多都係比下講座家長聽, 話到尾都係靠家長自己去教.

學校訓導主任都叫我唔好比其他家長知, 佢都承認係"標籤".

真係只有自己先至"知憂".
作者: carrai    時間: 11-2-23 15:20

原帖由 小新媽媽 於 11-2-23 10:02 發表
完全有同感啊~基本上係無支援. 最多都係比下講座家長聽, 話到尾都係靠家長自己去教.

學校訓導主任都叫我唔好比其他家長知, 佢都承認係"標籤".

真係只有自己先至"知憂". ...

其實我有問題想知好耐,因我囡讀私校,學校說政府唔會比資源比私校,只會比政府學校,我想問有冇媽咪小朋友係讀政府學校,政府比什麼支援你小朋友?
作者: Cutemom0808    時間: 11-2-23 16:07

基本上我不會在囡囡朋友的父母前提及囡囡的過人之處,免得他人嫉妒傷害關係。而且我亦不覺得show off對囡囡有何value added(不是指樓主show off)。樓主下次小心點,始終人心難測。

作者: 貓貓咪    時間: 11-2-23 18:37

原帖由 carrai 於 11-2-23 15:20 發表

其實我有問題想知好耐,因我囡讀私校,學校說政府唔會比資源比私校,只會比政府學校,我想問有冇媽咪小朋友係讀政府學校,政府比什麼支援你小朋友? ...

我小朋友剛升小一,我唔覺有什麼支援,反而經常收到校學投訴
作者: carrai    時間: 11-2-23 21:37

原帖由 貓貓咪 於 11-2-23 18:37 發表

政府唔係派左註校社工比你地學校嗎?
唉~你都是剛小一傘,可能一個社工跟太多case,未輪到你。

作者: 小新媽媽    時間: 11-2-24 12:39

原帖由 carrai 於 11-2-23 15:20 發表

其實我有問題想知好耐,因我囡讀私校,學校說政府唔會比資源比私校,只會比政府學校,我想問有冇媽咪小朋友係讀政府學校,政府比什麼支援你小朋友? ...
我地讀政府學校.

政府資源歸類支援"特殊需要". 學校暗示幫助"補底"都唔夠用, 我地依d係分唔到.

而學校"資優"既定義係"品學x優", 會有"提升"班比佢地上, 只係則重係學業成績方面, 情緒有問題既, 成績唔係頂尖既唔會列為此類.

講到尾都係"無".
作者: 小新媽媽    時間: 11-2-24 12:41

原帖由 貓貓咪 於 11-2-23 18:37 發表

你要主動接觸學校社工爭取, 老師幫唔到你. 佢地無時間亦唔識.
作者: CCHmama    時間: 11-2-24 14:06

原帖由 小新媽媽 於 11-2-24 12:39 發表
我地讀政府學校.

政府資源歸類支援"特殊需要". 學校暗示幫助"補底"都唔夠用, 我地依d係分唔到.

而學校"資優"既定義係"品學x優", 會有"提升"班比佢地上, 只係則重係學業成績方面, 情緒有問題既, 成績唔係 ...

Agreed
作者: carrai    時間: 11-2-25 10:12

原帖由 小新媽媽 於 11-2-24 12:39 發表
我地讀政府學校.

而學校"資優"既定義係"品學x優", 會有"提升"班比佢地上, 只係則重係學業成績方面, 情緒有問題既, 成績唔係 ...

唔係嘛!! 好多時這些小朋友比較多/復習情緒問題而佢地父母好難/不懂處理,咁果D社工係學校做乜?
作者: 小新媽媽    時間: 11-2-25 12:32

原帖由 carrai 於 11-2-25 10:12 發表

唔係嘛!! 好多時這些小朋友比較多/復習情緒問題而佢地父母好難/不懂處理,咁果D社工係學校做乜?
學校社工得一個, 淨係做"補底"既工作已經做唔曬. 老師唔識得handle, 佢地都無相關既訓練.

社會都傾向要支援"特殊需要"既兒童, 一般人覺得資優已經生成係"叻", 唔幫都唔會出咩事.

話到底, 如果援助既資源唔分兩條隊, 一定會有傾斜, 我地只有自求多福.

家長自己去聽多d講座, 學習教導小朋友既方法.
作者: Cutemom0808    時間: 11-2-25 16:42

原帖由 小新媽媽 於 11-2-25 12:32 發表
學校社工得一個, 淨係做"補底"既工作已經做唔曬. 老師唔識得handle, 佢地都無相關既訓練.

社會都傾向要支援"特殊需要"既兒童, 一般人覺得資優已經生成係"叻", 唔幫都唔會出咩事.

話到底, 如果援助既資源唔分兩條 ...

所以我們交了這麼多稅卻又原全沒支援
作者: Dearivy    時間: 11-3-1 13:35

作者: veronna    時間: 11-3-1 14:12

原帖由 Cutemom0808 於 11-2-25 16:42 發表

家長只有自己頂硬上.
作者: mio8390    時間: 11-3-2 14:13

原帖由 Cutemom0808 於 11-2-25 16:42 發表

香港是有個由政府資助的機構,轉門訓練資優生叫做(香港資優教育學院)只要學校應為你的孩子是資優生,又通過面試和筆試合格就可入讀,每年都會收生,裡面大部份課程是免費的。

作者: 小新媽媽    時間: 11-3-2 17:16

原帖由 mio8390 於 11-3-2 14:13 發表

香港是有個由政府資助的機構,轉門訓練資優生叫做(香港資優教育學院)只要學校應為你的孩子是資優生,又通過面試和手試合格就可入讀,每年都會收生,裡面大部份課程是免費的。 ...

學校應為你的孩子是資優生,又通過面試和手試合格就可入讀==>我都問過, 係依個選拔制度下, 學校通常選出來既都係"品學兼優"既學生(學術成績好). 如果資優但情緒有困難既, 或者學術成績唔突出既, 就無機會.

另外, 資優學院既課程只係for 小四以上既學生. 一至三年級既無. 佢地都承認又係資源所限.

講就好似有, 其實最後又係無.
作者: mio8390    時間: 11-3-2 21:06

原帖由 小新媽媽 於 11-3-2 17:16 發表

學校應為你的孩子是資優生,又通過面試和手試合格就可入讀==>我都問過, 係依個選拔制度下, 學校通常選出來既都係"品學兼優"既學生(學術成績好). 如果資優但情緒有困難既, 或者學術成績唔突出既, 就無機會.

另外,  ...

可能你有小小誤解,它們是分幾類資優生來收生,有些資優生是藝術或領導才特出而進入學院,他們都不是有好成績和品學兼優,因為大部份資優生都只是一兩樣比較特出,其餘都是平平或比常人差,你要知道資優生不是萬能的,除了一些以數學或文學等學術科進入學院,他們的成績一般比較好,但也不是所有科目,只是大部份人把資優和學業成績對等。
作者: monkeytiti    時間: 11-3-2 21:38

原帖由 mio8390 於 11-3-2 21:06 發表

可能你有小小誤解,它們是分幾類資優生來收生,有些資優生是藝術或領導才特出而進入學院,他們都不是有好成績和品學兼優,因為大部份資優生都只是一兩樣比較特出,其餘都是平平或比常人差,你要知道資優生不是萬能的,除了一些以 ...

根本資源不足, 一年約一千三百個位.
作者: mio8390    時間: 11-3-2 22:05

原帖由 monkeytiti 於 11-3-2 21:38 發表

根本資源不足, 一年約一千三百個位.

香港近年的出生率每年得幾萬個新生BB,在統計學上說大約每一百人才有一至兩個人是智商高的資優生,如果每年收千三人,就等於包含了十三萬人,已經遠超過出生率,就算資優生也有分高低,如果所有人都收就不是叫資優啦,免費服務是好難滿足所有人,所以方間有好多收費服務。

作者: monkeytiti    時間: 11-3-3 21:50

原帖由 mio8390 於 11-3-2 22:05 發表

香港近年的出生率每年得幾萬個新生BB,在統計學上說大約每一百人才有一至兩個人是智商高的資優生,如果每年收千三人,就等於包含了十三萬人,已經遠超過出生率,就算資優生也有分高低,如果所有人都收就不是叫資優啦,免費服務 ...

但是1,300個位不是以每年出生率計, 是以全香港資優兒童計算, 例如中一至中三全香港總人數約 150,000人 *  1%
就已經 1,500人(可能不致這麼少) :;pppp:   還沒有計算小學和高中.  如果每個資優兒童只可讀一年可能總有一年會有機會. 但是一年後....................
作者: mio8390    時間: 11-3-4 14:37

原帖由 monkeytiti 於 11-3-3 21:50 發表

但是1,300個位不是以每年出生率計, 是以全香港資優兒童計算, 例如中一至中三全香港總人數約 150,000人 *  1%
就已經 1,500人(可能不致這麼少) :;pppp:   還沒有計算小學和高中.  如果每個資優兒童只可讀一年可能總 ...

只要能進入這學院,全個中學時期都能接受這學院的課程服務,而不是你說的一年限期,他們的收生入學年齡是10歲至18歲,智力最少有中一程度。
你說由中一至中三有1500人,第一年已經收了1300人,差距是200人,第二年已經有三級的初中生不用理會,只需看新一年的中一生和中四中五生加二百余數,只需三年時間已經可以清理現有學生的需求,經選擇過的級別,如果再有資優生,也不會太多,資優生又不會忽然多了,至於小學生,可能會在未來幾年會有這類服務,其實細細個已經沒有童年生活,對孩子是否最好的成長環境,遲幾年進入學院會令孩子變回普通人?如果有才華,遲幾到分別不大。

香港真的有這樣多資優兒童?可能是現代資訊發達,他們能接觸多了,大家都以為他們是資優兒童,孩子說一句返學好沉悶不想返學,就應為他是資優兒童,兩三歲就要他們做測試,有幾多個小朋友是十分喜歡返學呀,在家裡可以玩遊戲機、看電視,你話是否比較多小朋友喜歡呀。
多了這類人,有幾多資源都好難滿足家長,其實、在一些資優家長眼中,想自已的孩子是聰明兒童而不是資優兒童,因為資優兒童的特質多是麻煩孩子,有些可以說是小魔頭(百厭星),但聰明的孩子特質大多是家長喜歡,還有是資優生不等於成績好和成功,往往因過於聰明,反而影響其學習成績,社交技巧有問題,就算是資優兒童不努力,比一個正常兒童還要差,所以家裡有個資優生,是頭痛的開始。

作者: tsznok    時間: 11-3-4 21:06

家有資優生係咪一定係頭痛嘅開始呢? 我想未必全然, 相信呢度都有不少戰友會因自己仔女係資優生而欣喜; 一個GIFTED CHILD, 佢嘅將來係"成功", "一般", "差勁", 好在乎家長及老師如何從小開導, 家長有冇足夠嘅EQ, 耐性去教導, 都係重要因素...

究竟現時全港有幾多資傻兒童, 我想大家都唔會有實數, 而所謂 GIFTED CHILD, 亦有不同嘅"個人能力", 冇幾多個可以樣樣掂, 更甚有啲會用其智捻變成大壞旦為患社會... 當日醫生話我知兩個細路係"怪獸"後, 我諗嘅唔係點樣谷乜谷物, 而係點樣調整佢哋心態, 點樣正面啲去睇呢個世界, 二仔強於數理及有過人記憶力, 我只係閒話家常時, 空口講啲代數題問吓佢, 佢有得諗吓, 又滿足多了一點, 大家關係又好左啲, 佢情緒都比以前平穩, 三女強於文字語言, 自學力強, 佢兩歲半就識得運用 PC, MOUSE, 佢鍾意上網, 阻止不了太多, 唯有導佢 SEARCH 一啲正面資訊... 學校故然有其責任, 但無奈整個社會係呢方面資源缺乏, 甚至俾我覺得整個教育體制都不願面對有GIFTED CHILD存在呢回事, 既然求不了人, 孩子又一日一日成長, 倒不如... 求自己! 跑到呢一刻, 最令我感吃力嘅係點樣調整到佢哋"唔好輕視眼前"...   

原帖由 mio8390 於 11-3-4 14:37 發表

只要能進入這學院,全個中學時期都能接受這學院的課程服務,而不是你說的一年限期,他們的收生入學年齡是10歲至18歲,智力最少有中一程度。
你說由中一至中三有1500人,第一年已經收了1300人,差距是200人,第二年已經有三級的初 ...

作者: blue-blue    時間: 11-3-4 21:10

我仔係資优, 考1x/33  
作者: mio8390    時間: 11-3-4 21:46

原帖由 tsznok 於 11-3-4 21:06 發表
家有資優生係咪一定係頭痛嘅開始呢? 我想未必全然, 相信呢度都有不少戰友會因自己仔女係資優生而欣喜; 一個GIFTED CHILD, 佢嘅將來係"成功", "一般", "差勁", 好在乎家長及老師如何從小開導, 家長有冇足夠嘅EQ, 耐性 ...

比他們多些出外比賽,等他知道,一山還有一山高,就算資優也有高低之分,我仔仔在小學時也是年年全級第一,我也是叫他去比賽,等他可面對失敗。
作者: tsznok    時間: 11-3-4 22:27

好多朋友都教我要俾"錯折"佢受下, 但聰明背後, 佢兩個嘅危機感及愁善感亦多過人, 二仔, 成日"預計到" 事情後果, 而選擇答唔識/唔做, 點推佢點鼓勵都死命唔郁, 寧可做世外高人; 個女都成日諗得太多, 早前係村郊路邊睇見隻野蝶俾車撞死, 都可以引起佢諗到一個人嘅生生死死, 轉世問題, 佢唔係問, 而係講出一套幾接近成人提及既見解, 化到有D令我驚... 去比賽, 佢地又唔CARE呢啲項目, 佢地話學MUSIC係為興趣唔係為比較... 入唔到手呢~  

原帖由 mio8390 於 11-3-4 21:46 發表

比他們多些出外比賽,等他知道,一山還有一山高,就算資優也有高低之分,我仔仔在小學時也是年年全級第一,我也是叫他去比賽,等他可面對失敗。 ...

作者: mio8390    時間: 11-3-4 22:52

原帖由 tsznok 於 11-3-4 22:27 發表
好多朋友都教我要俾"錯折"佢受下, 但聰明背後, 佢兩個嘅危機感及愁善感亦多過人, 二仔, 成日"預計到" 事情後果, 而選擇答唔識/唔做, 點推佢點鼓勵都死命唔郁, 寧可做世外高人; 個女都成日諗得太多, 早前係村郊路邊睇 ...

我也看過一些文章說的個按,像你二仔的情形,是不正常完美主義類型,你女女的情況我也看過,但忙記了,你可給她目標,例如每個月學一隻歌等等。
如果我找到這些文章,我會post條link給你參考,香港資優教育學院也有一些講座給雙重特殊資優兒的家長上,大部份是免費,4月有個講座是"情緒管理與行爲矯正",你可下面連線看看參加辦法http://hkage.org.hk/b5/events/parent/2011/pg/110416_2E_EMABMFGC_Workshop.pdf

作者: rbaggio74    時間: 11-3-7 13:10

憎人富貴厭人貧!

只要自已認為對的,對孩子對的,就不要太過理會旁人的說話!

努力啊!
作者: 小新媽媽    時間: 11-3-10 10:37

原帖由 tsznok 於 11-3-4 21:06 發表
家有資優生係咪一定係頭痛嘅開始呢? 我想未必全然, 相信呢度都有不少戰友會因自己仔女係資優生而欣喜; 一個GIFTED CHILD, 佢嘅將來係"成功", "一般", "差勁", 好在乎家長及老師如何從小開導, 家長有冇足夠嘅EQ, 耐性 ...
覺得整個教育體制都不願面對有GIFTED CHILD存在呢回事, 既然求不了人, 孩子又一日一日成長, 倒不如... 求自己!=>有同感~

另一樣就係現今普遍社會人士對"資優"其實係唔"了解", 以致有"誤解", 所以有"排斥"既出現.

教導一個"資優"既小朋友, 父母要付出既係比常人多既耐性 & EQ. 超辛苦不過都係要堅持落去.
作者: 小新媽媽    時間: 11-3-10 10:44

原帖由 rbaggio74 於 11-3-7 13:10 發表
憎人富貴厭人貧!

只要自已認為對的,對孩子對的,就不要太過理會旁人的說話!

努力啊!
"知易行難", 聽得多好難情緒無受影響~我既面皮已經幾呎厚, 耳仔又時時要變"聾耳陳", haha......

曾經學校旅行, 有家長行埋來, 當住成班人(家長+同學仔), 好大聲同我投訴:你個仔點點點. 朋友話我, 如果好似你咁樣, 聽到人地咁樣當眾批評個囝, 一定會喊出來. 我答佢眼淚在心裹流.
作者: hinhei    時間: 11-3-10 22:20

以我所知, 政府係按人頭有錢支助學校!!
而我仔, 佢就求其塞D無厘頭嘢比佢........言語治療, 最搞笑, 我同個言語師傾, 佢都係覺得好無厘頭, 因為大家都覺得個小朋友口才了得..........發音等都無咩大問題!!

我就好直接講就係學校求其塞樣嘢比佢, 咁就大大聲可以話幫咗佢囉~~~

我仔亦同樣成績一直浮游係中上.......成績名次咁多年有如閃電圖........我唔知佢搞乜, 溫書不嬲唔多覺, 因為叫親佢都話識!!

最慘佢考個份卷係要標準答案...........我仔根本唔會啋佢!! 只會答返自己的答案!! 老實講, 我有時睇完佢個答案比人打交叉都覺得好無內......

手冊永遠都充滿投訴, 三日唔埋記一次..........好彩有成績平返, 唔係缺點小過實有佢份!!

生於香港的資優, 根本就一D優都無, 反而更加容易唔鐘意讀書, 又沉悶, 又多投訴, 點會鐘意!!
明明可做之才, 亦都白白比"田鴨式"搞掂!!

只係呻吓.......
作者: monkeytiti    時間: 11-3-11 15:22

不要說陌生人, 只有直系親屬知道我女兒是 140 + 品學兼優, 但只會話應份, 已不會讚美.   

作者: mio8390    時間: 11-3-11 17:27

原帖由 mio8390 於 11-3-4 22:52 發表

我也看過一些文章說的個按,像你二仔的情形,是不正常完美主義類型,你女女的情況我也看過,但忙記了,你可給她目標,例如每個月學一隻歌等等。
如果我找到這些文章,我會post條link給你參考,香港資優教育學院也有一些講座給雙重 ...

這些資料唔知是否適合的你
http://hkage.org.hk/b5/download/Parent_c/Affective%20Needs/PAN002_c%20-%20Perfectionism%20-%20Being%20a%20Good%20Loser.pdf
作者: tsznok    時間: 11-3-14 13:51

原帖由 mio8390 於 11-3-11 17:27 發表

這些資料唔知是否適合的你
http://hkage.org.hk/b5/download/Parent_c/Affective%20Needs/PAN002_c%20-%20Perfectionism%20-%20Being%20a%20Good%20Loser.pdf

多謝多謝, 其實入面既POINT唔止對GIFTED CHILD, 就算用於教養一個平凡的小朋友也合用呢!
作者: mio8390    時間: 11-3-16 14:16

原帖由 suiyiu922 於 11-2-21 12:18 發表

我的經歷同你差不多,仔仔小學時,成績好比其他家長和某少部份同學排擠(其實只是幾個次次低于他成績的同學不滿他),這些問題到了中學時已經比小學少好多,家長的接觸少了,同學也比較大個,分析問題也成熟了,現在你只好自已做好自已事,叫小朋友同合得來的同學交往。
作者: Octopusma    時間: 11-4-20 14:02

見到呢個topic, 終於搵到共鳴了, 我都唔敢同人講, 只同左我父母講cos阿仔日間響婆婆屋企, 夜晚我先接佢返屋企, 但男家我一人都唔講, 因為佢地就係果d會大大聲乜都講得出口既人, 另外只有幾個好熟既朋友先知, 因為我仔自細就已經情緒問題, 熟朋友好早就已經感覺佢同同齡好唔一樣...

我仔唔係d考頭10名既學生, 亦唔係樣樣100分, 只能夠話佢唔需要好辛苦去溫習, 保持廿名左右, 冇話一支獨秀, 但佢既思想負面得好緊要, 喊同大叫係佢習慣既發洩方法, 但真係好令人心煩囉...

想搵人呻面對佢d情緒問題, 但真係冇人能明白...
作者: Octopusma    時間: 11-4-20 14:09

我仔同班有好多問題同學, 上上下堂會走出課室, 一堂走4~5次, 默默下書大叫"come on baby", 有個會無lala激動地指罵老師"你唔配做老師", d老師日日無奈地要迫住去處理班內情況, 我仔話鬧人都鬧左半個鐘, 上堂教書得番兩個字, 佢話浪費好多時間, 可想而知單係處理d問題學生都已經攰到不得了, 仲點照顧得班資優呀...
作者: trendydaddy    時間: 11-8-4 16:45

作者: car817ho    時間: 12-1-27 16:25

Octopusma 發表於 11-4-20 14:02
見到呢個topic, 終於搵到共鳴了, 我都唔敢同人講, 只同左我父母講cos阿仔日間響婆婆屋企, 夜晚我先接佢返屋 ...

你仔同我大仔既情況好似呀! 佢無咩野叻, 認字麻麻地; 情緒又係自細都有問題, 內向, 唔多表達自己既感受, 最常用既係喊. 好敏感, 好識同人眉頭眼額做人, 鐘意觀察D細微既野; 鐘意比賽, 仲要鐘意同大過佢既哥哥打波. 佢亦好負面下..
我諗佢唔係資優而係問題兒童. 佢反覆既情緒令我無所適從!!!

作者: Octopusma    時間: 12-2-14 13:44

car817ho 發表於 12-1-27 16:25
你仔同我大仔既情況好似呀! 佢無咩野叻, 認字麻麻地; 情緒又係自細都有問題, 內向, 唔多表達自己既感受,  ...
我既最新近況係, 細仔都做左評估, 自閉傾向同語言發展遲緩左年幾.... 脾氣更加獨特~~
大仔小3, 班主任對佢好有其望, 卻偏偏令班主任失望, 響電話講到唉聲嘆氣(但其實都唔係咁差), 攪到我無啦啦多左份壓力, 小3仔又開始好多自己諗法帶點反叛, 家陣忙到周身唔得閒, 我仲要返工, 都唔知顧得邊個先.....

作者: car817ho    時間: 12-2-16 12:29

回復 Octopusma 的帖子

點解班主任覺得失望呢? 會唔會其實上堂時你仔仔既能力唔係咁差. 但發揮唔到出黎先令老師對佢失望?!
會唔會搵多個專家CHECK下....拎多個專家意見會好D!

作者: Octopusma    時間: 12-2-17 11:28

car817ho 發表於 12-2-16 12:29

點解班主任覺得失望呢? 會唔會其實上堂時你仔仔既能力唔係咁差. 但發揮唔到出黎先 ...
佢肯用心d的確有能力達到班主任既其望, 但d溫習態度就...... 佢響學校內絕對ok, 老師只有投訴佢d字寫得衰, d功課寫到隻隻字都識飛, 因為字衰扣左唔少分, 佢成日想快d做完就玩同睇tv, 考試就快d做完份卷可以訓覺喎, 俾50分鐘做份卷, 佢話10~15分鐘做完, 複卷5分鐘, 跟住訓得.... 激到嘔血..真係要的起心肝執佢d態度啊..

作者: coeichu    時間: 12-2-17 15:07

吾好話家長排斥,d老師會聯合一起玩個孩子還會用盡辦法迫你走.其實他們有沒有想到我們做父母都好可憐.
教那個仔血都嘔,

作者: eric5354    時間: 12-2-24 15:58

suiyiu922 發表於 11-2-20 23:32
由我果個係開始,,你地就成日都話自己 ...

現在只有老師知道,

但像你所說,資優呀嘛,但成績唔係好叻炬喎。

如果唔係要經學校報名。

我根本唔會同老師講。

作者: eric5354    時間: 12-2-24 16:00

coeichu 發表於 12-2-17 15:07
吾好話家長排斥,d老師會聯合一起玩個孩子還會用盡辦法迫你走.其實他們有沒有想到我們做父母都好可 ...

我諗除左你地,無人明白這些感受。
作者: eric5354    時間: 12-2-24 16:01

Octopusma 發表於 12-2-17 11:28
佢肯用心d的確有能力達到班主任既其望, 但d溫習態度就...... 佢響學校內絕對ok, 老師只有投訴佢d字寫得衰,  ...

點解係一樣架。好有同感。
作者: eric5354    時間: 12-2-24 16:04

Octopusma 發表於 11-4-20 14:02
見到呢個topic, 終於搵到共鳴了, 我都唔敢同人講, 只同左我父母講cos阿仔日間響婆婆屋企, 夜晚我先接佢返屋 ...我仔唔係d考頭10名既學生, 亦唔係樣樣100分, 只能夠話佢唔需要好辛苦去溫習, 保持廿名左右

我仔仔直頭一樣,佢可以好叻,但唔肯做。

都唔知點算??

作者: Octopusma    時間: 12-2-28 18:00

eric5354 發表於 12-2-24 16:04
 我仔仔直頭一樣,佢可以好叻,但唔肯做。

都唔知點算??

係囉, 真係唔知應該點做先岩...
岩岩星期6學校攪左個由鄧藹霖主講既講座, 中間有提到各類唔同能力既小朋友, 有一個point都好有趣

講到資優小朋友, 佢地做功課快手快腳, 諗住做完就可以玩啦, 阿媽見佢做完學校8樣大把時間淨, 就另外再俾8樣補充佢做, 免得佢玩到心都散埋, 小朋友既心會點諗? 攪錯呀, 做晒功課都冇得玩, 又要做補充, 頭幾次ok會聽阿媽點, 做埋補充, 整整下佢會諗, 做咩要做咁快, 做得快又冇得玩, 做慢d, 做下又停下玩下擦膠, 再做下又去下廁所發下夢, 再做下又話肚餓要食tea, 再做下又響書or補充畫下公仔, 將8份功課hea到夜晚接近要訓既時候, 岩岩好就做晒, 呢個時候阿媽一定叫佢上床, 咁就唔使做更多既野啦... 中間又可以有得玩下hea下, 幾咁好....
阿媽此時就越黎越忟喇.... 因為隻仔既態度激到阿媽彈彈下....

點解佢叻仔做得快係冇得玩, 仲要做多d補充, 咪即係罰緊佢地? 阿仔阿女自然唔開心, 做功課既態度就自然越黎越pear啦, 因為做得快做得好, 阿媽唔係讚, 而係罰(再做補充), 所以家長都要反思下, 如果你抽問課文或各科問題佢真係答到你既, 就唔好再迫佢地不停做補充, 佢地做錯晒, 未必真係佢地唔識....

聽落真係幾有趣, 但亦有道理, 令我有少少理解我仔既諗法, 即管返去tune下自己, 改改方法... 希望分享呢個故事對大家都有得著啦..

作者: eric5354    時間: 12-2-29 00:11

Octopusma 發表於 12-2-28 18:00
係囉, 真係唔知應該點做先岩...
岩岩星期6學校攪左個由鄧藹霖主講既講座, 中間有提到各類唔同能力既小朋 ...

真的令我有反思,多謝你的例子。

作者: Octopusma    時間: 12-2-29 17:52

eric5354 發表於 12-2-29 00:11
真的令我有反思,多謝你的例子。

要多謝鄧小姐先岩呢~~

一向冇聽佢既節目, 但聽完佢既talk後覺得佢都有料到, 以佢既名氣, 個talk可以收$400一次..
中大既talk都要2~300啦....

作者: kmmum    時間: 12-2-29 18:01

鄧小姐的書.我有儲. 佢講自己湊/教小朋友 及身邊的家長的問題.

作者: Octopusma    時間: 12-2-29 18:12

kmmum 發表於 12-2-29 18:01

鄧小姐的書.我有儲. 佢講自己湊/教小朋友 及身邊的家長的問題.
啊... 有冇邊本係特別有共鳴同啟發既呢?
作者: eric5354    時間: 12-3-1 15:05

Octopusma 發表於 12-2-29 17:52
要多謝鄧小姐先岩呢~~

一向冇聽佢既節目, 但聽完佢既talk後覺得佢都有料到, 以佢既名氣, 個talk可以收$400 ...

咁你地兩個,我都多謝啦。

真係講中左,我有時的想法。

作者: joys2334    時間: 12-4-20 12:02

講完自己小朋友是資優而受家長排斥有以下可能性:
1) 其他家長無知或妒忌 --> 不需理会
2) 自己本身在言談間不斷不斷提自己小朋友是資优及所遇見的問題, 令人感厭煩
(我識有一个家長她的話題總是離不開她的gifted child
及她所遇見的問題, 超煩, 其他不是資优兒父母感到她曬命

所以冇必要最好不需告之其他人
作者: luplup    時間: 12-4-20 16:27     標題: 回覆:joys2334 的帖子

未有小朋友的時候,聽見別人說自己的孩子是資優,都會覺得他在曬命,心想:「資優喎,仲想點!唔通仲要用納稅人的錢來幫你錦上添花咩!」
現在有了小朋友,自己面對這個問題才知事情不是這麼簡單。老師和朋友都説我的囝囝似資優,常常叫我帶他去做測試,但我一直不敢去,因為恐怕得出結果後,兒子自此就變成一個/一堆數字,從此名字就改姓「資」,叫「優兒」,無論好的壞的,大家都把問題或注意力放在這三個字上,不會看到他的真正需要,也做成不必要的壓力。
有個社工朋友跟我説,其實小孩弱智和資優都不好,因兩者都會給孩子和父母帶來壓力,健康快樂的孩子就最幸福。我覺得也有道理。

作者: peremum    時間: 12-4-20 19:15

回復 luplup 的帖子

其實大家不用給自己太大壓力,數據上20個小朋友就有一個可評為資優,不是什麼大不了的事.
作者: HLE2005    時間: 12-4-24 10:49

回復 peremum 的帖子

請問係邊到可以睇到呢啲數據呢?
作者: peremum    時間: 12-4-24 12:59

http://giftedkids.about.com/od/gifted101/a/definitions.htm
作者: HLE2005    時間: 12-4-24 23:28

Thanks for your information! 但我睇咗好耐都未搵到你提及嘅數據 20個之中有一個係資優,可以再清楚啲指示嗎?
作者: jessie_lam    時間: 12-5-12 22:35

Hi!
My girl have just made the assessment and the score indicated she is a gifted children (age 7).
Where we can help her to explore her talent on her superior IQ, on top of her existing school support?
Plus, anyone have the experience of letting your children from P1 and directly  go to P3?

作者: ssky125    時間: 12-5-17 12:35

我大囡都係資優,細個成績中上,只係喜歡閱讀課外書,有主見以及有創意,當同一個朋友講起自己個女係資優,得到的答案就係點解唔係年年考第一!點解你個囡咁鐘意駁嘴。現在她已升讀中三,成績keep住全級頭十名,成熟左無以前成曰駁嘴,但係自從朋友咁對我講,我再無對其他人提起,畢竟對著一個資優生,真的要有忍耐力和給予他們空間
作者: peremum    時間: 12-5-17 14:08

回復 jessie_lam 的帖子

Frankly, I do not think it is a good idea to skip grade at this stage.  Junior primary years are important for the child to enjoy & play & be happy.  Especially since your kid should not have problems with the school work (but don't "dream" that being talented means top in class), let her learn what she is interested in (academic as well as extra-cur).
When she goes to Upper Pri., and she shows good aptitude in learning & maturity in character, then you may consider asking around for school which will accept skipping student.  Of course, you have to collect some "proof" for the target school to show she is capable.  No school will allow you to skip grade just based on an IQ Test report.

作者: Aerosol_Ma    時間: 12-5-17 18:33

Hi peremum,

I can't agree more for your option on jumping grade. Yes kids need time to play with their peers. Without this enjoyment, they will probably regret. Having say so, I think (am planning) to let my son to skip 1-2 subjects in the coming P1. In fact he is still in K3 and I think the school may allow him to skip since my kid has completed CTY Accelerated Math recently. Of course it's subjected to his teacher approval and whether he is mature enough to mix with senior students. If he is really suitable to jump 1-2 subjects I think he can still have time enjoying mixing with peers while keep him be challenged. Just my own option.

作者: peremum    時間: 12-5-17 19:48

回復 Aerosol_Ma 的帖子

Good idea.  But can you tell me which school your kid is going to?  I also want to know which school allows skipping grade by subject(s).
BTW, please enlighten me.  I always have the idea that CTY starts with Grade 2 students.

作者: Aerosol_Ma    時間: 12-5-17 20:49

Hi peremum,

My son will go to GT this fall. I choose this partly because it allows jumping subjects.

For CTY, I registered through internet this Jan. I think you need to provide IQ scores to them. My kid can study any math level before he reaches P2. At this age he needs to sit for SCAT if he wants to continue CTY. Now I will stop for a while and I will teach him by myself. Hope this help.

作者: jessie_lam    時間: 12-5-21 21:48     標題: 回覆:Aerosol_Ma 的帖子

Thanks all your idea. The short report scored 149 for her FSIQ where I am waiting for the long report to share with her school on next step. Actually, she is already hv  拔尖 homework and can work on primary three math and Chinese (of cos' not all) indeed. On the issue of skipping class, it still need further discussion with the school or it may be partially skip.

作者: KarenKang    時間: 12-5-22 10:57

若其他人覺得資優仔系外星人, 就應該同返D外星人一齊, 唔使理D地球人的不善看法.  香港間中有些資優或神童出現, 如沈詩均, 何(海)林, 陳易希, 一些妒忌的港人就串佢地, 這應該是港人的pride才是. 資優英文是gifted, 即是天賦的. 後天當然要細心培育. 父母的培養及明白佢地是最重要的. 父母都要多了解資優童的特性才可教他們.
作者: pollybell    時間: 12-5-22 12:10

其實一般人唔太清楚資優係乜,大部份會認為乜都好特出乜都醒過人.....但事實唔係,有時都幾矛盾,知道好似可以幫倒自己小朋友,但有時好似同佢搵藉口資優可能引至佢某些缺點.
作者: jessie_lam    時間: 12-5-22 21:52

Frankly speaking, Gifted children are smart, but they mostly weak on discripine that brings headaches to the parents and teachers indeed.
作者: edwardwah    時間: 12-5-22 23:10

回復 jessie_lam 的帖子

Totally agreed.

作者: KarenKang    時間: 12-5-23 00:02

有個朋友個仔是資優. 多次被學校踢出教. 重可以鬧到老師喊. 當然成積一般, 系因為唔讀書. 但系一肯讀書或遇到喜歡的東西, 就非同小可. 後來大個整, 成熟左, 聽講都OK.
Usually Gifted children are misunderstood or misinterpreted by their caretakers.
作者: edwardwah    時間: 12-5-23 01:03

May i know the full name of GT? Thanks.

作者: Aerosol_Ma    時間: 12-5-23 09:53

回復 edwardwah 的帖子

GT (Ellen Yeung) College. 優才.

作者: edwardwah    時間: 12-5-23 23:47

Thanks. Are they have good experience to take care gifted children....not only focus on academic but have patience to guide them if there's behaviour issue happen...
作者: Aerosol_Ma    時間: 12-5-24 09:58

回復 edwardwah 的帖子

Hi edwardwah,

My kid will join this Sep so all the info I know is from BK or through the school.

For sure the number of gifted children in GT is not very high.

They "claim" that they have three levels of academic support.

I was told by a BK parent that if they know your kid isgifted with good academic performance, they tolerance is higher. Of course itall depends on individual. I guess as long as they finish all the work anddon't "disturb" other kids, the teacher will allow a certain “freedom”.
I just met my kid English teacher duringparents’ day. She told me that my son seem “not focus” when she talked but heknows all the contents. He is just “selective”, focusing more on those subjectshe like, i.e. planets, rockets, etc. She is okay with him even though he is notalways “looking” at her during the class.

Any present GT parents can share?

作者: Bigtiger    時間: 12-5-25 10:16

優才的老師都很有愛心和耐性,他們會用鼓勵和讚賞引導小朋友,我仔由開學初常發獃和自己看書,到現在積極參與課堂活動,老師功不可沒。
另鄰班有小朋友開始時常會離座和大叫,現在已會守規則,相信老師們會有方法引導這些孩子。
作者: giftedpig    時間: 12-5-28 23:12

My son's class teacher advised me more than one time that please don't do so much advanced learning after school. Otherwise, he will day dream at school !!!! I totally understand but I said he really can learn faster.  To me, I do not think I am forcing him to learn faster. How can I strike a balance !?

作者: preciousstone    時間: 12-5-28 23:56

giftedpig 發表於 12-5-28 23:12
My son's class teacher advised me more than one time that please don't do so much advanced learning  ...
非常贊同這位老師的說法, 我小朋友在數理方面資優, 但我從來都不讓她學深些的課程。我懷疑自己也是數學資優, 因為以前讀中學時數學是全班最好的(我讀傳統名校), 而我媽媽以前是代表條村出去參加數學比賽的。以我自己的經驗,我以前上數學堂真的覺得好悶, 自問是一個乖巧的孩子, 但數學堂也曾經被老師罸過, 因為上堂時用了時間來作中文詩。現在想起也覺得很好笑。不過也因為被老師罸過, 從此不喜歡上數學堂, 也漸漸討厭數學,會考只能拿個C回來。我有以下的體會:
1. 不用特別讓小朋友上些更深的數學堂, 他們自己會有方法去學數學 (像我以前, 在上課開頭5-10分鐘已自學全課, 然後就扮聽書.
2. 最緊要讓小朋友對學數學有興趣, 與老師的溝通很重要, 一定不可以在一些傳統的小學上課。課外活動老師也很重要, 如果打沉了小朋友的學習興趣就大件事.
3. 要教小朋友在課堂時, 如果覺得悶, 可以做D乜, 這個可以同老師溝通吓, 例如做小老師, 或者叫老師比些深些數比佢計. 我以前上課時也會自己計吓數. 不過有時又驚老師突然問我問題我唔識答, 不敢很投入計數.
總之一句, 唔好比任何事情打沉興趣, 那麼你就不用擔心要比什麼野他學, 他自然自己有方法學更多.
希望幫到大家.  

作者: hobby    時間: 12-5-29 10:07

回復 preciousstone 的帖子

haha, 我都唔知自己算唔算叻, 不過記得上中文課(嗰時己經中學), 落堂己經背到課書, 咁我有時都有聽老師講嘢, 所有note都抄晒; 數學, 自己會望題目, 計答案, 但唔會寫出來, 因為上堂會扮專心; 再有時間就作詩, 但都係記在心, 放咗學先寫, 怕俾老師話; 或者家長可以諗吓有咩方法, 教小朋友上堂唔好搞亂課室秩序
作者: gifthoney    時間: 12-5-29 18:48

其實, 如果個小朋友已經識晒, 要佢上堂扮專心, 真係好悶架喎.  如果學校配合到, 比佢上深D堂, 學深D既野, 唔係好D咩?  不過, 我估唔係太多學校做到.
作者: baby627    時間: 12-6-19 22:30

各位,我想知道其實有邊間小學(津校),處理和教資優生較好和較有經驗,請pm我有關學校。因現在讀緊的學校老師常投訴小兒不專心,但可能有d 嘢佢係識,所以會唔留心!另外,他好奇心太重,喜歡試不同的東西,但學校不接納他這樣的行為!
作者: baubaulee    時間: 12-6-20 18:20     標題: 引用:優才的老師都很有愛心和耐性,他們會用鼓勵

原帖由 Bigtiger 於 12-05-25 發表
優才的老師都很有愛心和耐性,他們會用鼓勵和讚賞引導小朋友,我仔由開學初常發獃和自己看書,到現在積極參 ...
請問你小朋友去優才面試時表現合作嗎?

作者: Bigtiger    時間: 12-6-20 18:39

回復 baubaulee 的帖子

一般重要場合,他都會非常合作。
作者: mandytanghk    時間: 12-7-2 11:48

各位, 小兒3.5崴, 係cac評估左話係資優 (大約5崴多),  佢今年升k2, 都係時係要諗下小學了, 請問下大家有冇好既小學介紹 (小班同老師有愛心) , 可以既活pm給我呀.

另外, 其實係邊度可以揾到邊啲小學多啲包容特別既小朋友既呢?

作者: bubucatcat    時間: 12-7-2 14:14     標題: 回覆:mandytanghk 的帖子

作者: mandytanghk    時間: 12-7-2 17:54

打電話去約, 一個星期到見姑娘, 然後排期, 等左差唔多半年, 跟住見醫生, 評左話係資優, 冇其他問題, 亦都冇任問follow up, 只係比左啲機構資料 (如小童群益會)
(去評估原因係唔合群, 唔鍾意同其他小朋友玩)

作者: bubucatcat    時間: 12-7-2 18:24

作者: bubucatcat    時間: 12-7-2 21:51

作者: mandytanghk    時間: 12-7-3 11:00

回復 bubucatcat 的帖子

評估情形係:
第一次見姑娘, 問我問題, 睇佢玩, 主要係取資料.
第二次見醫生,  小小體能測試, 再做其他測試, 問佢好多問題 (有啲似係IQ)題, 做1.5小時, 又問下我地啲觀察. 然係評左.
但因為佢呢家比之前係好好多(只係仲係唔同其他小朋友玩), 佢又評左冇亞氏保加, 所以冇其他支援.
我地有同醫生傾下計, 問下野, 但其實同你自己揾既一樣.

妳講既野,其實我個囝好多都有, 發覺佢有特別時佢未足3歲

想像的過度激動: 佢自己諗好多野,令佢驚好多野, 好多時要等好耐(幾個月), 先知佢驚咩
情緒的過度激動: 對我地既語氣/小動作好敏感, 小小語氣佢就知我唔耐煩, 係咁問我係味唔開心,不停問,問到我煩上加煩.
感官的過度激動: 同佢去過感統測試話冇問題. 但佢有時一滴水點到佢都好激動, 對聲音好敏感, 又驚bb仔喊聲.
(而家諗番,  佢幾個月大時已經對聲意敏感, 係街聽到高音歌會喊到好激)

智能的過度激動: 1歲多啲已經開始不停問野, 好鍾意中文,見到啲字都會不停問點讀,
佢2歲多已識晒所有地鐵站名,可以自己睇/讀書.

但同佢去評估既主要原因都係社交問題, 佢完全唔鍾意同同學仔玩, 甚至討厭佢地. 但佢同大人相處又冇問題.
佢又有固執問題(但係大大下好好多), 好硬頸,
佢掉左野, 我叫佢執番(有少少惡既語氣), 佢可以去執晒全屋玩具, 係唔執我叫佢執嗰個.

作者: mandytanghk    時間: 12-7-3 11:07

回復 bubucatcat 的帖子

Thanks , 我估佢係"school house giftedness ", 佢語文好,數學應該好. 好仲意砌野, 但畫畫唔叻-- 但等我慢慢有時間詳細睇睇..

妳呢, 妳個小朋友幾大呀, 有咩等別既地方呀 ?

我呢家去左小童群益會一個比資優家長上既堂, 有本書幾好架叫 "資優兒童親職教育", 講得幾詳細架. 有時問可以睇下.

作者: bubucatcat    時間: 12-7-3 23:19

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5