教育王國

標題: 聖公會取錄通知 [打印本頁]

作者: GAT    時間: 11-2-17 13:41     標題: 聖公會取錄通知

學校話25号 (下星期五) 出信呀! 啲女就好多都有着落喇,啲仔就最後呢關! 好緊張呀!

唔知會唔會有女仔withdraw 呢,不過就算有學校喺咪都會女仔換返女仔呢!

聽BK有人話每班20个男, 10个女.
作者: cccbaby    時間: 11-2-17 14:19     標題: 回復 1# GAT 的帖子

唔一定仔我唸女都鐘意呢間學校,因為佢有好多畢業生入到co ed 同dgs ma。所以都係好多女嘅first choice。所以都唔知架。
作者: Lilo    時間: 11-2-17 15:04

聖公會真係間好好幼稚園,祝大家好運!當年我小朋友個班有人開好無幾耐就退學,一個星期後就有人插班,所以如果waitlist又真係好想入,記得keep住叩門。
作者: Cutemom0808    時間: 11-2-17 15:12

原帖由 Lilo 於 11-2-17 15:04 發表
聖公會真係間好好幼稚園,祝大家好運!當年我小朋友個班有人開好無幾耐就退學,一個星期後就有人插班,所以如果waitlist又真係好想入,記得keep住叩門。 ...

但很多人說沒背景很難入,因為給沒有背景的人的offer比例上較少,是否真的?
作者: Irismammy    時間: 11-2-17 15:16

如果男仔,又沒有港島地址,咁我想問,入到聖公會 會入咩小學,同埋,自己叩門又有沒著數?
作者: Lilo    時間: 11-2-17 15:37

原帖由 Cutemom0808 於 11-2-17 15:12 發表

但很多人說沒背景很難入,因為給沒有背景的人的offer比例上較少,是否真的?

有背景人士當然有(舊生/兄姐在學/富貴人家),但其實無背景人都好多,起碼我自己就無人無物,最有關係就係基督徒,不過唔係聖公會會友。同我熟個班(約十幾個,約一班中1/3-1/2)都係多係無背景人士,(我估物以類聚掛),呢十幾個小朋友大多都係家中第一個,有年頭大仔,有12月細b,所以唔使咁擔心。到開左學,就會見到好多家長爭住去做聖公會會友/家教會etc,如果真係有背景就唔使做咁多野啦!大家心照啦!

以前我都寫過,好多時d人考唔到就話學校黑箱作業/只照顧有關係/背景人士,考到就話自己小朋友好叻/家長安排/教得好,但係其實有時考唔到,只係學校覺得小朋友唔,或者小朋友同學校無緣,但係就令好多人誤會普通人好難入得到。
作者: wootaitai    時間: 11-2-17 15:43

作者: Cutemom0808    時間: 11-2-17 15:45

原帖由 Lilo 於 11-2-17 15:37 發表

有背景人士當然有(舊生/兄姐在學/富貴人家),但其實無背景人都好多,起碼我自己就無人無物,最有關係就係基督徒,不過唔係聖公會會友。同我熟個班(約十幾個,約一班中1/3-1/2)都係多係無背景人士,(我估物以類聚掛),呢十幾個 ...

清楚晒,謝謝你
作者: Lilo    時間: 11-2-17 15:50

原帖由 Irismammy 於 11-2-17 15:16 發表
如果男仔,又沒有港島地址,咁我想問,入到聖公會 會入咩小學,同埋,自己叩門又有沒著數?

我小朋友個界,男仔除左聖保羅男女/DBS外,最多人入聖保羅男校,其他仲有赤柱聖士提反,高主教,英華(佢二年班插入啦沙!勁!),基恩,華仁,聖若瑟

至於叩門,校長講過叩聖公會小學會好d,暗示如果係其他宗教/天主教會無咁容易,呢點可以理解。但係都知以前有人叩到般官同Marymount (有人講去年中環校有7個叩到,另外畢拉山又有幾個,仲話係網上個叩門list頭個幾個都係中環校,不過我自己無睇過,唔知係咪真)
作者: Lilo    時間: 11-2-17 16:05

原帖由 wootaitai 於 11-2-17 15:43 發表

想問吓入到DG/DB/SPCC係咪全是有背景人士?比例如何?

入到spcc,有背景人士(父母係spcc舊生/兄姐在學/富貴人家/專業人士)多d,但係無背景人士,我個界就約有1/3,不過呢班細路真係叻仔/女,好多都無去面試班一樣得,有個考9間直資/私校,全部都係正取生!

DB就我識個幾個其中有個家姐係DG,唔知算唔算有背景,無背景(一般家庭)一樣考到。 DG我個年比較少,我識個個就無背景,不過英文好/愛閱讀。

都係個句,小朋友考小學個stage,家長/家庭教育不可少,而呢樣聖公會幼稚園會睇得重。而家考面試完晒先講,面試時其實會睇埋家長表現!當然睇家長乜野表現(親子/對子女了解/家庭教育 etc),我地就唔知,不過就我所見聖公會家長都係好nice,就算大富大貴人士都唔會好寸,我等平民亦唔會覺得自卑。
作者: 日日見住你    時間: 11-2-17 16:06

Hi Lilo,

我想問下你以過來人的身份睇點解skh考/派小一d成績係咁好的?

係真係學校教得好好(我諗都會係其中一樣,不過係唔係重點呢,因為我見佢的課程唔係話好深個d)?定係家庭背景?定係多數住中西區,所以派位時都唔會差(因為中西區的男小都不錯,)?定係校長的關係呢?定係學校的名氣?定係佢主要收名校的old boy,old girl(即所指的有背景).又會唔會係因為出名的名校有好多都係聖公會教派,所以會優先考慮skh的學生呢?

我都知各樣原因都會有,但可唔可以講下你對skh考/派小一咁好的原因呢?

btw,以你所見或者你小朋友的同學仔,考skh會唔會係聖公會會友會有advantage d呢?多唔多係聖公會的會友呢?

thanks so much!!

原帖由 Lilo 於 11-2-17 15:50 發表

我小朋友個界,男仔除左聖保羅男女/DBS外,最多人入聖保羅男校,其他仲有赤柱聖士提反,高主教,英華(佢二年班插入啦沙!勁!),基恩,華仁,聖若瑟

至於叩門,校長講過叩聖公會小學會好d,暗示如果係其他宗教/天主教會無咁容易,呢點可以 ...

作者: cccbaby    時間: 11-2-17 16:11     標題: 回覆 1# Lilo 的文章

咁你小朋友果界d女仔又入乜嘢學校?掉轉頭天主教要叩聖公會又機會低d。
作者: wootaitai    時間: 11-2-17 16:13

作者: Cutemom0808    時間: 11-2-17 16:15

原帖由 wootaitai 於 11-2-17 16:13 發表
多謝分享。很吸引,不過得個恨。。。

我都是這樣想,尤其是我不是會友
作者: cccbaby    時間: 11-2-17 16:19

其實面試個陣老師問咗題好有技巧的問題,可以測試到家長平時有冇花時間照顧小朋友。最智慧係佢唔係問大人係問小朋友。
原帖由 Lilo 於 11-2-17 16:05 發表

入到spcc,有背景人士(父母係spcc舊生/兄姐在學/富貴人家/專業人士)多d,但係無背景人士,我個界就約有1/3,不過呢班細路真係叻仔/女,好多都無去面試班一樣得,有個考9間直資/私校,全部都係正取生!

DB就我識個幾個其中有個家姐 ...

作者: 日日見住你    時間: 11-2-17 16:27

我都覺得好睇家長有冇親子,因為我答完老師問題,佢會問我老公有冇補充.估唔到我老公又答得不錯.

cccbaby,
btw,你可唔可以講下佢點問你的小朋友呀?不過如果唔方便講都唔緊要,只係好奇,同埋我想recap番會唔會其實都有簡接問左我小朋友都唔知.我就唔係好覺佢係我小朋友"套料"tim.
作者: cccbaby    時間: 11-2-17 16:42     標題: 回覆 1# 日日見住你 的文章

只要平時你有照顧小朋友,你小朋友一定答得到。佢一問我都有d 滴汗,好彩我小朋友答到同令我更了解佢,又唔係好吐料形式。一條好自然嘅幼兒心理問題。
作者: 日日見住你    時間: 11-2-17 16:45

佢有直接問我小朋友鐘意食咩囉,呢條算唔算呢?
其實呢條都可以睇下我地會唔會成日比d不健康的食物佢食的.

原帖由 cccbaby 於 11-2-17 16:42 發表
只要平時你有照顧小朋友,你小朋友一定答得到。佢一問我都有d 滴汗,好彩我小朋友答到同令我更了解佢,又唔係好吐料形式。一條好自然嘅幼兒心理問題。 ...

作者: cccbaby    時間: 11-2-17 16:53

原帖由 日日見住你 於 11-2-17 16:45 發表
佢有直接問我小朋友鐘意食咩囉,呢條算唔算呢?
其實呢條都可以睇下我地會唔會成日比d不健康的食物佢食的.

都得喎,可以睇埋係唔係食貴嘢。講笑!
作者: GAT    時間: 11-2-17 17:42

The teacher has asked my son who play with him. He think for a long while before answer, then teacher asked him are you playing alone? I was so shocked! But he did not said play with me, he just said play with sister.

So teacher is testing how much time we actually spent with him!
作者: w_y    時間: 11-2-17 17:44

哈哈, 真係有問我仔鍾意食乜喎! 不過我仔答左好CHEAP 既野, 就係提子包. 同埋我有個魔鬼念頭, 萬一中的萬一收左, 唔通真係要一日返2 間幼稚園, 咁難入, 真係誰願放手呢~~

作者: wootaitai    時間: 11-2-17 17:52

作者: iantsang    時間: 11-2-17 18:05

Hi w_y,

Then I wish you good luck first!

Actually, not too far away jei, can be manage gei!

原帖由 w_y 於 11-2-17 17:44 發表
哈哈, 真係有問我仔鍾意食乜喎! 不過我仔答左好CHEAP 既野, 就係提子包. 同埋我有個魔鬼念頭, 萬一中的萬一收左, 唔通真係要一日返2 間幼稚園, 咁難入, 真係誰願放手呢~~ ...

作者: w_y    時間: 11-2-17 18:11

我極之極之極之尊重SH!
同埋SKH 會搬銅鑼灣, 中午咁塞車, 曉飛都趕唔切啦.
作者: cccbaby    時間: 11-2-17 18:24     標題: 回覆 4# w_y 的文章

提子包都幾健康,ok喎。
作者: iantsang    時間: 11-2-17 18:29

that's ok wor!  I totally respect your decision gei!

原帖由 w_y 於 11-2-17 18:11 發表
我極之極之極之尊重SH!
同埋SKH 會搬銅鑼灣, 中午咁塞車, 曉飛都趕唔切啦.

作者: d-ma    時間: 11-2-18 13:44

SKH is the last kinder announce the result among those kinders I applied.  Then we can make up our mind.
作者: Lilo    時間: 11-2-18 14:55     標題: 回復 11# 日日見住你 的帖子

分開講派位官/津同讀邊間幼稚園無關,所以聖公會幼稚園d小朋友派得好,同學校無乜關係,我個界只有好少部份要大抽奬,大部份一係考到直資/私校,一係第一部份自行已經得左,我小朋友就派到間心儀聖公會津校。

至於直資/私校,聖公會小朋友考得好,除了有關係/父母努力外,學校亦會幫小朋友好好地準備。禮貌方面就由入學開始已經好重視,到左k3就"汁"得好緊,每個小朋友每朝都要在班房門口立正向老師躹躬講早晨,點頭都唔得,一路行一路講亦唔得,做得唔好就唔入得班房住,要重做,所以佢地去考試就會好識禮貌。另外,k2尾又會有mock interview,係用番個幾間名直資用模式,到k3就會有第二次mock interview,中環校學生會車去畢拉山校,等d小朋友係完全陌生環境同陌生人面前interview,之後老師會提點番小朋友有乜要注意。

至於課程,聖公會中&數都唔淺,k1就會淺d,k2下學期數學已經有文字題,k3再深d。所以一般而言,小朋友可以食老本到一年級尾。
作者: w_y    時間: 11-2-18 15:01

明白了, 我相信 SKH mock interview  肯定堅料過九龍塘某些掛羊頭賣狗肉學店, 唔怪得考直資私立戰績咁多, 校方放左唔少心血呀.
作者: Lilo    時間: 11-2-18 15:02

原帖由 cccbaby 於 11-2-17 16:11 發表
咁你小朋友果界d女仔又入乜嘢學校?掉轉頭天主教要叩聖公會又機會低d。

我個界d女,比例上最多都係聖保羅男女,其他有DG, Marymount, St Stephen's Girls, 聖心,赤柱聖士提反,高主教,其實聽老師講,d女來來去去都係呢幾間,赤柱聖士提反同高主教呢兩年開始多人d。
作者: Cutemom0808    時間: 11-2-18 15:07

原帖由 Lilo 於 11-2-18 15:02 發表

我個界d女,比例上最多都係聖保羅男女,其他有DG, Marymount, St Stephen's Girls, 聖心,赤柱聖士提反,高主教,其實聽老師講,d女來來去去都係呢幾間,赤柱聖士提反同高主教呢兩年開始多人d。 ...

但這些學校不是派位的嗎?我原本也想申請St Stephen's Girls Kinder,但當看到申請表乙部的計分表便放棄了。
作者: Lilo    時間: 11-2-18 15:11

原帖由 w_y 於 11-2-18 15:01 發表
明白了, 我相信 SKH mock interview  肯定堅料過九龍塘某些掛羊頭賣狗肉學店, 唔怪得考直資私立戰績咁多, 校方放左唔少心血呀.

係呀!mock interview真係要多謝學校同家長,k2尾個次如果可以會請番入左名直資小朋友家長黎幫手,之後會同老師開會講番有乜要注意,佢地又要出時間又要出心機,真係唔話得。至於k3個次,以後無左兩間校舍,唔知仲會唔會有,好可惜!老師會一直留意/跟進學生表現,例如我小朋友係k3個次mock interview後被發現一唔知點做就"un"腳,之後老師會留意有相同情況佢仲會唔會咁做,有發現就會叫小朋友唔好,又會叫我平時都注意下佢呢個壞習慣。
作者: w_y    時間: 11-2-18 15:14     標題: 回復 1# Lilo 的帖子

你真係講大家流晒口水啦
作者: Lilo    時間: 11-2-18 15:17

原帖由 Cutemom0808 於 11-2-18 15:07 發表

但這些學校不是派位的嗎?我原本也想申請St Stephen's Girls Kinder,但當看到申請表乙部的計分表便放棄了。

由於聖公會係男多女少,一班得10個女,所以我話比例上係入聖保羅男女女最多囉!(我小朋友個枱,7男3女,2個女入左聖保羅男女,1個入左SSGPS。)其餘聖心,高主教,赤柱聖士提反都係自己考入去,後兩者聖公會畢業生都讀得幾好,成日獎。

另外,SSGK學生入SSGPS聽講唔係咁多,叩門亦收唔晒,反而知道有唔係佢kinder叩門入左。
作者: wootaitai    時間: 11-2-18 15:17

作者: twinsmummy    時間: 11-2-18 15:18

原帖由 Lilo 於 11-2-18 15:11 發表

係呀!mock interview真係要多謝學校同家長,k2尾個次如果可以會請番入左名直資小朋友家長黎幫手,之後會同老師開會講番有乜要注意,佢地又要出時間又要出心機,真係唔話得。至於k3個次,以後無左兩間校舍,唔知仲會唔會有,好可 ...

Hi Lilo, thank you for sharing.  can you pls share how often do you hear from the teachers about the kids?  We don't spend a lot of time with them (as we work) so knowing how they are in school is super important to me.  
Thanks!
作者: Lilo    時間: 11-2-18 15:39     標題: 回復 36# twinsmummy 的帖子

我自己帶小朋友返學之後返工(我老板好好人比我番遲d放遲d),所以日日都可以同老師交流。試過忙無帶返學,我就打電話同老師傾,k1就日日打,打左差不多3個星期,老師都好好耐心同我講。k2/3就耐唔時打下,因為都知無乜野要問老師。至於其他唔帶小朋友返學家長,聞說老師都有打比佢地,但詳情就唔清楚。
作者: twinsmummy    時間: 11-2-18 15:45

原帖由 Lilo 於 11-2-18 15:39 發表
我自己帶小朋友返學之後返工(我老板好好人比我番遲d放遲d),所以日日都可以同老師交流。試過忙無帶返學,我就打電話同老師傾,k1就日日打,打左差不多3個星期,老師都好好耐心同我講。k2/3就耐唔時打下,因為都知無乜野要問老師 ...

That's good to know.  My kids school now only called 1-2 times so far this year and the teachers still get them mixed up (even though they look completely different).     I hope the next school will be better for the teacher-parents communication.
作者: HappyYW    時間: 11-2-18 16:13

原帖由 Lilo 於 11-2-18 15:11 發表

係呀!mock interview真係要多謝學校同家長,k2尾個次如果可以會請番入左名直資小朋友家長黎幫手,之後會同老師開會講番有乜要注意,佢地又要出時間又要出心機,真係唔話得。至於k3個次,以後無左兩間校舍,唔知仲會唔會有,好可 ...

我都係聽過小朋友讀SKH既朋友講有mock interview呢樣野,我覺得好好呀!難怪佢地d學生好多都考到好學校,學校都下左唔少功夫,當然家長自己都唔可以偷懶。
作者: 日日見住你    時間: 11-2-18 16:27

Lilo,

真係好多謝你的分享呀,原來個mock exam先係勁嘢.
同埋你分享到連續三個星期日日打電話俾老師,老師都好有耐心.我即刻諗到佢地都算大班教學,都咁好耐性.九龍塘個d名校真係做唔到了.

thank u for u sharing again!!

我自己帶小朋友返學之後返工(我老板好好人比我番遲d放遲d),所以日日都可以同老師交流。試過忙無帶返學,我就打電話同老師傾,k1就日日打,打左差不多3個星期,老師都好好耐心同我講。k2/3就耐唔時打下,因為都知無乜野要問老師 ...

作者: Cutemom0808    時間: 11-2-18 16:34

想請教一下與老師談甚麼?每次我見到老師好像沒甚麼topic好講
作者: cccbaby    時間: 11-2-19 00:07

wowow...very attractive.

原帖由 Cutemom0808 於 11-2-18 16:34 發表

想請教一下與老師談甚麼?每次我見到老師好像沒甚麼topic好講

作者: chowhui97    時間: 11-2-19 00:26

My daughter answered "McDonalds" when the teacher asked her what does she like to eat..
作者: SaSa930    時間: 11-2-19 00:47

我想問有無人讀SKH但住係九龍區呢?知唔知有無校車或保母車呢?因為我會過兩年先搬去港島。
作者: 小黑牛    時間: 11-2-19 13:01

我住緊的屋苑有很多小朋友都是skh的,但我見他們大多由工人揍返學,有時係樓下只見到spk,shck的nanny bus,但係未見過有skh的校車或nanny bus.
作者: SaSa930    時間: 11-2-19 23:33

你住旣屋苑係幾龍區嗎?大約在那裡?
作者: 小黑牛    時間: 11-2-20 16:23

原帖由 SaSa930 於 11-2-19 23:33 發表
你住旣屋苑係幾龍區嗎?大約在那裡?

在九龍站樓上的屋苑,我估多數工人帶小朋友到香港站轉校車?
作者: GAT    時間: 11-2-21 00:09

even the supervisor knows all name of all of the students in school. they stress very much on parent's voluntory work. they said those who take students on to school bus everyday are parent volunteers.

i do believe politeness is a very important element of the interview result. they stress it very much.
作者: Lilo    時間: 11-2-21 14:29

原帖由 Cutemom0808 於 11-2-18 16:34 發表

無乜特別,傾下個細路係學校表現,係屋企表現,佢做功課點呀,有無壞習慣,係學校同邊個d同學玩,有無蝦人/被人蝦,求證下係其他家長到聽得消息etc,諗到乜就同老師講,難得老師又唔嫌我費話,(或者有都唔定,不過我聽唔出)
作者: Lilo    時間: 11-2-21 14:33

原帖由 GAT 於 11-2-21 00:09 發表
even the supervisor knows all name of all of the students in school. they stress very much on parent's voluntory work. they said those who take students on to school bus everyday are parent volunteers ...

係呀!我小朋友k1開學無耐就病左,之後返學見到校長(當時係謝校長),佢竟然走埋我小朋友到同佢講:「xxx (我小朋友個名),你好番啦,歡迎你番返學。」跟住同我講話小朋友剛剛開學係好易病唔使太擔心。我都好意外,開左好只係個點月,校長會識我小朋友又記得佢乜野病無番幾多日學!
作者: Lilo    時間: 11-2-21 14:35

原帖由 SaSa930 於 11-2-19 00:47 發表
我想問有無人讀SKH但住係九龍區呢?知唔知有無校車或保母車呢?因為我會過兩年先搬去港島。

我知今年校巴有部九龍專車,我朋友個仔係奧海城上車。
作者: yeungyeung88    時間: 11-2-21 14:49

唔知校車會唔會經東九龍呢邊呢?

因為學校會搬去銅鑼灣, 或者可以問吓九龍過聖保祿既保姆車, 因為到時2間學校會好近.

原帖由 Lilo 於 11-2-21 14:35 發表

我知今年校巴有部九龍專車,我朋友個仔係奧海城上車。

作者: dinah    時間: 11-2-22 14:03

好紧张啊!再过两天,就会派通知信啦!
希望大家都可以收到满意的答案。
God bless us!
作者: HappyYW    時間: 11-2-22 14:41

有無人知係25寄出或已經會收到?好緊張呀!
作者: YY233    時間: 11-2-22 16:06

25號才寄出呀!今早打過電話去!!
作者: Cutemom0808    時間: 11-2-22 16:12

SKH不是one dragon,如果是女仔值不值得揀呢?
作者: cccbaby    時間: 11-2-22 16:45

原帖由 Cutemom0808 於 11-2-22 16:12 發表
SKH不是one dragon,如果是女仔值不值得揀呢?

我唸唔係從一條龍方向唸,而係你想入d乜嘢學校。如果你target 好似co edu 女拔。我唸機會比其它一條龍女校(except St Paul). 而且學校本身都好有名氣同歷史。
作者: Cutemom0808    時間: 11-2-22 17:13

原帖由 cccbaby 於 11-2-22 16:45 發表

我唸唔係從一條龍方向唸,而係你想入d乜嘢學校。如果你target 好似co edu 女拔。我唸機會比其它一條龍女校(except St Paul). 而且學校本身都好有名氣同歷史。 ...

那麼相對比較差的學生能考那些學校呢?

好似St Paul Church很多人傳跟co edu有關係,但超過70%去了St Peter。SKH不會是這樣吧,不是最top的學生去甚麼小學?
作者: cccbaby    時間: 11-2-22 18:30     標題: 回覆 1# Cutemom0808 的文章

你可以上去website 到睇吓啦,除咗拔萃,co edu 仲有st Paul, St Stephen girl, 英華,聖心,瑪利曼。
作者: GAT    時間: 11-2-22 23:31

because girls are relatively fewer, so they tend to be able to go to good girls schools.

the worst graduates of SKH is already Ricmondi and Kau Yan, which are actually good schools.
作者: GAT    時間: 11-2-22 23:32

Those receiving good news this weekend please don't forget to share with us here Ah!
作者: sweetlollipop    時間: 11-2-23 00:55     標題: 回復 18# SaSa930 的帖子

今年學校批多咗一條九龍線既校車,可以比校車响港中醫院隔離神學院門口上落,不過呢條線係行西九隧道,車費會貴d.
作者: sweetlollipop    時間: 11-2-23 00:58

希望大家收到好消息,做我小朋友既學弟妹啦!

原帖由 GAT 於 11-2-22 11:32 PM 發表
Those receiving good news this weekend please don't forget to share with us here Ah!

作者: MewB    時間: 11-2-23 11:50

仲有兩日....
作者: yeyo1216    時間: 11-2-24 17:39

好緊張, 唔知明天寄出, 星期六收唔收到信呢? 雖然都預左reject...
作者: Lilo    時間: 11-2-24 19:07

有兄姐係到讀應該已經知道結果!
作者: yeyo1216    時間: 11-2-25 10:20

聽講話昨晚所有信都寄出了... 有冇今日收到信?
作者: Sumyeema1    時間: 11-2-25 10:34

請教 Lilo:

SKH 搬校后,

1。是否還分中環/畢拉山?

2。以前兩校課程聽聞略有不同, 不知以后是否統一?

3。現在中環有 120 個位,畢拉山有60 個位, 搬校后是否還保持這個收生人數?

p.s. 謝謝你對 SKH 的分享,  令我對此校更添好感。

作者: mushroomn    時間: 11-2-25 10:39

我interview時問過老師,佢話中環同畢拉山,就算去咗銅鑼灣之後,都係分開教,唔會mix埋一齊,佢地亦唔會統一,收生人數都冇變,不過都真係有啲緊張,今日寄信啦,唔知今晚or聽朝收唔收到信呢?佢地會唔會將啲收同reject信一齊寄呢?
作者: twinsmummy    時間: 11-2-25 10:49

原帖由 mushroomn 於 11-2-25 10:39 發表
我interview時問過老師,佢話中環同畢拉山,就算去咗銅鑼灣之後,都係分開教,唔會mix埋一齊,佢地亦唔會統一,收生人數都冇變,不過都真係有啲緊張,今日寄信啦,唔知今晚or聽朝收唔收到信呢?佢地會唔會將啲收同reject信一齊 ...

Good luckevery one.

Mushroomn, do you know why they keep the 2 schools' curriculum separate next year?  what is the difference in the 2 schools that can't allow them to 'merge'?  Pls share.  Thank you.
作者: Cutemom0808    時間: 11-2-25 11:02

原帖由 mushroomn 於 11-2-25 10:39 發表
我interview時問過老師,佢話中環同畢拉山,就算去咗銅鑼灣之後,都係分開教,唔會mix埋一齊,佢地亦唔會統一,收生人數都冇變,不過都真係有啲緊張,今日寄信啦,唔知今晚or聽朝收唔收到信呢?佢地會唔會將啲收同reject信一齊 ...

铜鑼灣位置一流呢!
作者: yeyo1216    時間: 11-2-25 11:21

我親自去過新校舍視察, 環境真係好正, 好適合小朋友上學
作者: cccbaby    時間: 11-2-25 11:31     標題: 回覆 1# Cutemom0808 的文章

好方便,唔知校舍點呢。有冇人視察過。
作者: cccbaby    時間: 11-2-25 11:36     標題: 回覆 2# yeyo1216 的文章

中環校舍好d定cwb好d,有冇大操場或outdoor playground?
作者: yeyo1216    時間: 11-2-25 11:48

環境清幽,有露天操場, 上落校車都好安全
作者: cccbaby    時間: 11-2-25 11:58     標題: 回覆 1# yeyo1216 的文章

幾好喎,嗰頭d環境都幾正。
作者: yeyo1216    時間: 11-2-25 12:06

cccbaby 你係咪都係等緊收信呀?
作者: GAT    時間: 11-2-25 12:12

作者: sweetlollipop    時間: 11-2-25 14:08

其實兩間合併唔會响今屆K1(即你地將收信呢屆)發生,之前主任已同我地家長講座時提過,但實際合併會唔會响下一年既k1先進行都未敢肯定,但遲早合併係事實,因為到時兩校同搬回畢拉山又同一校長。

原帖由 mushroomn 於 11-2-25 10:39 AM 發表

作者: luxxxx    時間: 11-2-25 14:24

想問聖公會幼稚園是否不用穿校服的?
作者: Lilo    時間: 11-2-25 14:36

原帖由 Sumyeema1 於 11-2-25 10:34 發表
請教 Lilo:

SKH 搬校后,

1。是否還分中環/畢拉山?

2。以前兩校課程聽聞略有不同, 不知以后是否統一?

3。現在中環有 120 個位,畢拉山有60 個位, 搬校后是否還保持這個收生人數?

p.s. 謝謝你對 SKH 的分享,  令 ...

其實我小朋友已經畢業,所以對搬校後安排唔係好清楚,所以抱歉未能解答你問題。根據有小朋友仲係聖公會讀朋友講,校方話來年所有野照舊,但之後點朋友就無講。

至於課程方面,中環校會深d,畢拉山校會活動d,可能係畢拉山環境許可,可以有多d課室外學習。

希望大家都收到好消息,聖公會真係一間好好學校,我地未讀之前都好似好多人咁以為一定要有背景先入到,點知原來只係以訛傳訛,所以我先係到做"聖公會大好友",唔想有家長因為誤解miss左間咁好學校。
作者: Lilo    時間: 11-2-25 14:39

原帖由 cccbaby 於 11-2-25 11:31 發表
好方便,唔知校舍點呢。有冇人視察過。

如果無記錯,個校舍本來係間中學,之後比靈糧堂用過,所有設備都已經改裝到適合幼稚園小朋友用。
作者: jdhwangmom    時間: 11-2-25 14:48

I got results.  I have twin boys.  One is on waiting list and another is rejected.  Haha....
作者: LittlePanda101    時間: 11-2-25 14:52

Me too....wooowoooo....waiting only
作者: Angel-BB    時間: 11-2-25 14:53

Yes - it's the temporary campus for the HK Ling Liang Church Kindergarten, which my kid is now studying.  The environment is good and is suitable for kindergarten students.
No worries...
原帖由 Lilo 於 11-2-25 14:39 發表

如果無記錯,個校舍本來係間中學,之後比靈糧堂用過,所有設備都已經改裝到適合幼稚園小朋友用。

作者: mirage2007    時間: 11-2-25 14:54

吓! 咁得意,通常一齊收,或者一齊reject, 咁你諗住點做?
作者: YY233    時間: 11-2-25 19:35

仔仔...收了!!PM CLASS ...很開心!!
作者: laylaylaypong    時間: 11-2-25 20:09     標題: 回覆 1# YY233 的文章

呀仔,PM收了,我地可以做同學仔
作者: YY233    時間: 11-2-25 21:14

真好...唔知可唔可以同一班呢!
作者: aloymom    時間: 11-2-25 23:09

鐵崗同畢拉山既課程係有D唔同
如果要整合課程, 相信都要用D時間
同埋兩間學校雖然都係同一個校長, 但本身行政係分開的..

但係之前家長會講過, 合併係遲早既事!

原帖由 twinsmummy 於 11-2-25 10:49 發表

Good luckevery one.

Mushroomn, do you know why they keep the 2 schools' curriculum separate next year?  what is the difference in the 2 schools that can't allow them to 'merge'?  Pls share.  Thank  ...

作者: cccbaby    時間: 11-2-25 23:52

Just saw the pictures. The campus is quite good!

原帖由 Lilo 於 11-2-25 14:36 發表

其實我小朋友已經畢業,所以對搬校後安排唔係好清楚,所以抱歉未能解答你問題。根據有小朋友仲係聖公會讀朋友講,校方話來年所有野照舊,但之後點朋友就無講。

至於課程方面,中環校會深d,畢拉山校會活動d,可能係畢拉山 ...

作者: aerogeo    時間: 11-2-26 02:01

Lucky p.m. class.
作者: mirage2007    時間: 11-2-26 08:31

我仲未有信呀! 好心急
作者: cccbaby    時間: 11-2-26 11:11

原帖由 luxxxx 於 11-2-25 14:24 發表

其實我幾鐘意,等小朋友有返character. 好似外國d kinder 咁。幼稚園著到中學都幾悶。
作者: sweetlollipop    時間: 11-2-26 14:59

係呀!

原帖由 luxxxx 於 11-2-25 02:24 PM 發表

作者: GAT    時間: 11-2-26 23:12

Seems very few people in BK received offers?
作者: GAT    時間: 11-2-27 21:29

Got rejected. But it is normal, at least 2,000 people same result as me!
作者: jdhwangmom    時間: 11-2-28 13:09

我諗你是問我吧!
我有向我的天父禱告, 如果囝囝入到聖公會就讓他進去讀, 現在的結果, 還看神的安排吧, 做父母只可以協助他們有最好的培育, 那所學校收他們, 我不可控制!

原帖由 mirage2007 於 11-2-25 14:54 發表
吓! 咁得意,通常一齊收,或者一齊reject, 咁你諗住點做?

作者: chowhui97    時間: 11-3-1 17:49

答 like 食 mcdonalds 的小女都係.... rejected....
作者: doris1217    時間: 11-3-12 02:07

our daughter got an offer in pm class (central), so lucky..we don't have any background, too

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5