教育王國

標題: 劍鳴會於2011年1月5日開始接受2011-2012年度幼兒班報名 [打印本頁]

作者: dennispapa    時間: 10-12-31 02:20     標題: 劍鳴會於2011年1月5日開始接受2011-2012年度幼兒班報名

劍鳴會於2011年1月5日開始接受2011-2012年度幼兒班報名,敬請各位09BB家長留意!祝大家新年進步,一家人開開心心,健健康康!
作者: lumcmk    時間: 10-12-31 09:09

thanks for your information !
作者: MissMusic    時間: 10-12-31 12:01

謝謝~ 已上KM 網頁看看資料, 今年講明只收2009年8月31日或之前出世的小朋友~

我個細女又唔駛諗了~
作者: ojarumaru    時間: 10-12-31 14:34

happy new year!! :loveliness:

thanks for shareing!!
作者: stella816    時間: 11-1-1 01:11

請問學費要幾錢及是否直上K1?
作者: cincin_ko    時間: 11-1-1 12:11

作者: LL222    時間: 11-1-1 17:05

請問幼兒班係乜收生標準, 要不要面試, 還是先到先得?
作者: LMCK    時間: 11-1-1 22:26

原帖由 LL222 於 11-1-1 17:05 發表
請問幼兒班係乜收生標準, 要不要面試, 還是先到先得?

要面試的, 係group interview.
作者: LMCK    時間: 11-1-1 22:27

原帖由 cincin_ko 於 11-1-1 12:11 發表

咪係lor...好似以前唔係咁, 今年寫明, 我bb12月 , 又係可以慳番

講明都好呀, 如果明知唔收細b都叫你黎in咪仲衰.
作者: LL222    時間: 11-1-2 20:23

原帖由 LMCK 於 11-1-1 22:26 發表

要面試的, 係group interview.

吓?咁細個,可以in D乜?in內容是什麼?
作者: himuimui    時間: 11-1-3 09:08

作者: 小曳人    時間: 11-1-3 09:42

原帖由 LL222 於 11-1-2 20:23 發表

吓?咁細個,可以in D乜?in內容是什麼?

2 years before..
- 6個小朋友圍埋枱, 各自一件玩具玩.. 老師問家長屋企用咩語言溝通.. 之後就全英文
- 去地墊聽故事, 小朋友可能要跟住做動作
- 跟老師跳舞, 玩樂器
- 捐過條拱橋, 然後還返個樂器俾老師
- 老師送小禮物俾小朋友
- bye bye

當中, 一個老師會幫一對家長/小朋友俾分.. 小朋友唔需要識得做哂所有動作

btw, 你個小朋友唔係08架咩? 今年應該係09年bb報N班架喎~

作者: joeytwm    時間: 11-1-3 11:27

嘩, 都IN 好多野喎...小朋友歲半咋喎???

請問是否要親自去學校排隊拎報名表?定係上網 download?
作者: 小曳人    時間: 11-1-3 12:05

原帖由 joeytwm 於 11-1-3 11:27 發表
嘩, 都IN 好多野喎...小朋友歲半咋喎???

請問是否要親自去學校排隊拎報名表?定係上網 download?

所以話大仔jetso d囉! 爭幾個月可能都有好大分別架!
我個大仔in時都差d就足兩歲喇!
不過都係嗰句, 識做哂唔=收, 唔識做大部分都可能有offer, 大家唔好輕視份問卷呀! 仲有~ 家長嘅表現! 我之前同其他家長傾開, 覺得家長表現都會被評分, 當中包括點同孩子溝通, 記住: 你每做一個動作, 都有個老師遠遠咁望實!

報名表係download架, 寄去學校, 學校會寄返份問卷同面試通知俾家長, 面試當日先收報名費
作者: siucandy    時間: 11-1-3 14:23

知唔知學費多少?
作者: chinyuentung    時間: 11-1-4 11:24

10/11 收緊 $3380 x 11個月
作者: summother    時間: 11-1-4 12:21

KM doesn't accept BB for Sep-Dec, 2009.
作者: leung-baby    時間: 11-1-5 17:16

小曳人

想問吓上午兩文三語班同下午中英普班有什麼大分別? 如果想小朋友專注d英文應該係上午定下午? thanks.
作者: 小曳人    時間: 11-1-5 21:59

原帖由 leung-baby 於 11-1-5 17:16 發表
小曳人

想問吓上午兩文三語班同下午中英普班有什麼大分別? 如果想小朋友專注d英文應該係上午定下午? thanks.

以我所知, am班係廣東話老師做班主任, pm班係NET做班主任, 課程一樣, 但長細嘅時間分配, 我唔太清楚
根據其他家長講, N1同K1嘅pm班都仲有用廣東話, 上到K2先係一位NET+NPT
如果小朋友想專注英文, 唔應該揀KM, 因為KM嘅中文唔會太淺, 呢間學校嘅優點之一, 係課程平均地~深! 佢未必係最深嘅KG, 但係唔會有一方面特別淺

作者: kpykpy    時間: 11-1-9 19:37     標題: 多謝

好多謝小曳人的分享!
作者: 淋魚魚    時間: 11-1-10 19:53

原帖由 小曳人 於 11-1-3 09:42 發表

- 6個小朋友圍埋枱, 各自一件玩具玩.. 老師問家長屋企用咩語言溝通.. 之後就全英文
- 老師送 ...

小曳人:
我想問去地墊聽故事係咪要小朋友獨自上?
定家長一齊聽?
am & pm 學費一樣嗎?
作者: 小曳人    時間: 11-1-11 12:42

原帖由 淋魚魚 於 11-1-10 19:53 發表

小曳人:
我想問去地墊聽故事係咪要小朋友獨自上?
定家長一齊聽?
am & pm 學費一樣嗎?

家長一齊架!
yes, 學費係一樣嘅~
作者: babybbmama    時間: 11-1-11 23:14

請問你小朋友讀上午班定下午班?兩者的語文教學有什麼不同?請賜教。

原帖由 小曳人 於 11-1-3 09:42 發表

- 老師送 ...

作者: 小曳人    時間: 11-1-12 10:13

原帖由 babybbmama 於 11-1-11 23:14 發表
請問你小朋友讀上午班定下午班?兩者的語文教學有什麼不同?請賜教。

小兒讀am班
主要分別係班主任係香港人(am)同NET(pm)
其他課程係一樣
聽講, 要到K2, pm班先會一位NET一位NPT教 (全無廣東話)
作者: babybbmama    時間: 11-1-12 19:14

多謝回應
作者: meguleg    時間: 11-1-16 14:48

請問知唔知KM女仔派小學理想嗎 ?
作者: keio    時間: 11-1-16 15:29     標題: 回復 26# meguleg 的帖子

U can get the info from their website
作者: GAT    時間: 11-1-16 18:03

Last year no more tunnel.

Need to point to eye, years , nose, etc. during the story time. (English)

Need to dance when music starts.

The interview process was very rush - only 5- 10 min in the classroom for interview. Each baby accompanied by one parent.
作者: Cedric_mama    時間: 11-1-18 09:41     標題: 回復 28# GAT 的帖子

Thank
嚟 d我個仔都識.如果係我問佢的話
到時就睇佢表現啦

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5