教育王國

標題: 我嬲到想kill 左我老公呀 [打印本頁]

作者: w_y    時間: 10-12-18 21:35     標題: 我嬲到想kill 左我老公呀

有間 wait 緊學校, 早幾日有信俾機會我今朝2nd in...不過封信我岩岩至睇到 因為佢幾日放左假無開信箱. 呢個責任向來係佢負 .
旨意男人真係C 得. 仲要同我講佢唔係幾鍾意呢間學校....下刪百字.
大家唔好問我係邊間, 我星期一打去問下仲有無得救先.
作者: ngwong2    時間: 10-12-18 21:54

唉!!!!男人
作者: siden    時間: 10-12-18 22:05

我完全明白。

我老公夠膽死同個女去interview時著綠色格仔t-shirt+爛佬褲+橙色爛佬鞋(which is he goes to 抹車時的打扮)。嚇到我即刻踢他回家換衫再趕去,他仲要鬧我煩+鬧交!
作者: mattmak    時間: 10-12-18 22:11

吓?????又係『我』
HAHAHA
作者: joyjoy815    時間: 10-12-18 23:05

原帖由 w_y 於 10-12-18 21:35 發表
有間 wait 緊學校, 早幾日有信俾機會我今朝2nd in...不過封信我岩岩至睇到 因為佢幾日放左假無開信箱. 呢個責任向來係佢負 .
旨意男人真係C 得. 仲要同我講佢唔係幾鍾意呢間學校.... ...

真係......
星期一拿拿林打去....話自己即刻請假嚟.....動之以情....祝福...祝福....
作者: jeffreyBB    時間: 10-12-18 23:09

我成日都覺得啲男人大安主義, 早幾個月日日忙報學校+interview, 啲男人就乜都唔理! 話讀唔到名校又唔係無書讀, 求其一間都無所謂!嬲爆
作者: dandanmami    時間: 10-12-18 23:45

作者: fefemom    時間: 10-12-18 23:50

I am sorry for this to have happened. Even my husband said: 攪錯啊,幾日唔收信.....
Good luck on Monday.
作者: sunggie    時間: 10-12-19 00:25

原來天下烏鴉一樣黑...大部份男人都係咁...
作者: mingming1105    時間: 10-12-19 01:16

所有關於子女既野, 我都會親力親為, 因為男人真係信唔過!
作者: 嘻嘻    時間: 10-12-19 01:34

作者: evacalbee    時間: 10-12-19 09:16

仲要係明明衰左, 仲要話我地做d野多餘! 就算真係做"多左", 有做點都好過乜都唔做, 唔知佢地又做左d乜幫到子女!?
"慶"左好耐, 多謝大家. :)
作者: annvnna    時間: 10-12-19 10:30

我個朋友個老公帶小朋友去面試時, 老師問點解揀我地學校, 佢老公竟然答: 唔知呀, 我老婆揀的.....咁結果梗係衰左啦...

所以, 除非你諗住嗰間學校只係IN 黎玩下, 否則, 千萬唔好比老公帶去IN...
作者: ling121933    時間: 10-12-19 10:35

雖然我老公好支持我幫阿仔報好嘅學校
但係其實佢咩都冇做過
除咗樂基之外
之前interview都冇叫過佢去
佢夠膽死喺fb度寫個status:
"阿仔已經有兩間學校收咗,唔知點解他的媽媽仲要他去in其他學校,仲要爸爸一齊去,點解?"
我即時reply佢,話我只叫過佢去一間學校度in,同埋問佢仲有邊間學校要in? 叫佢講間學校個名出來!!! 真係嬲爆~~~~

所以話呢,啲男人個個都係咁,所以呢排我日日放工都自己去收信,靠佢真係死得~~~
作者: annvnna    時間: 10-12-19 11:54

哈哈...呢個爸爸真係要攞出黎打呀, 仲要夠胆死在FB度寫, 好多人睇到架嘛...
原帖由 ling121933 於 10-12-19 10:35 發表
雖然我老公好支持我幫阿仔報好嘅學校
但係其實佢咩都冇做過
除咗樂基之外
之前interview都冇叫過佢去
佢夠膽死喺fb度寫個status:
"阿仔已經有兩間學校收咗,唔知點解他的媽媽仲要他去in其他學校,仲要爸爸一齊去,點解?"
...

作者: godloveus    時間: 10-12-19 11:58

我個fd個老公,幫個女貼張另一間學校的學生相落份application form度,問你死未!!
作者: busy_penny    時間: 10-12-19 13:49

男人真的信不過。

我的老公連女兒面試幼稚園都是一點也不緊張。
從來沒有教女兒書本知識,也不過問女兒學校生活。

但是,我見朋友的老公真的好得無得彈,每樣都是親力親為,每樣都是老公做的,例如接送小孩,煮菜,清潔等。真的羨慕死人!

作者: Winnietao    時間: 10-12-19 13:52

通常男人都係咁粗心大意架啦,成日諗住呢d野係你地d女人攪, 到時到侯話俾佢地知考到邊間.. 乜都指意晒女人囉,最好唔好煩到佢就得喇..
作者: busy_penny    時間: 10-12-19 14:07

原帖由 godloveus 於 10-12-19 11:58 發表
我個fd個老公,幫個女貼張另一間學校的學生相落份application form度,問你死未!!

不可以的嗎?我也是在 application form 幫女兒貼另一所學生照片的。
作者: 02413124    時間: 10-12-19 14:26

我都係呀
原帖由 busy_penny 於 10-12-19 14:07 發表

不可以的嗎?我也是在 application form 幫女兒貼另一所學生照片的。

作者: Charlotte_mom    時間: 10-12-19 17:28

哈....比較起黎, 我老公個答案好明顯有做功課啦, 佢答"因為你地學校夠大"

到考小一, 雖然我女已經讀緊一間直資, 都唔係收硬架, 為安排計, 當然報多2間啦, 我都已經費事勞煩大少, 佢只係叫佢physically present去interview, 仲要ee哦哦, 問埋晒d廢問題例如叫我研究邊度泊車呀, 點渣車去(自己睇gps啦, 仲問!) 又話"我都唔明你攪咁多野做咩?!"
真係想打人呀果下
原帖由 annvnna 於 10-12-19 10:30 AM 發表
我個朋友個老公帶小朋友去面試時, 老師問點解揀我地學校, 佢老公竟然答: 唔知呀, 我老婆揀的.....咁結果梗係衰左啦...

所以, 除非你諗住嗰間學校只係IN 黎玩下, 否則, 千萬唔好比老公帶去IN... ...

作者: ho_yan2406    時間: 10-12-19 18:54

男人永遠靠唔住,我仔讀書d野我只問左佢俾得起幾多學費,跟住我就自己揀kg,點解揀?佢唔知,但同朋友講又好似好了解咁,全都係我講乜佢又講乜
有d kg apply英普班要in普通話,我唔識,亦知佢唔會/唔得閒陪個仔去in,所以索性apply英粵算~
我叫佢唔好理我報邊間,報邊區,仔係我湊,你只需個個月俾學費就ok~!
作者: joeywongmy    時間: 10-12-19 21:24

作者: yiedip    時間: 10-12-19 22:19

原帖由 joeywongmy 於 10-12-19 21:24 發表
我試過叫老公幫手交報名表去迦南
點知佢交左去劍鳴
仲要人地親自打黎話我地交錯左
攪到我請左1個小時假即刻去拎返同交返
唉:;pppp:

作者: joyjoy815    時間: 10-12-19 23:25

喂...喂....w_y 你閃左去邊......好彩我今日睇新聞未見到港島有血案...個心都定D...
作者: bbmuimui    時間: 10-12-19 23:37

原帖由 joeywongmy 於 10-12-19 21:24 發表
點知佢交左去劍鳴

作者: kmmum    時間: 10-12-19 23:51

真係無野好講..... 男人係唔上心
我同C6一齊帶阿囡去IN KV. .. C6陪囡囡去面試..
既然問我..間幼稚園叫乜名.. ?!
大佬呀. 門口都有寫校名..

點知佢交左去劍鳴

作者: 蕃薯仔媽媽    時間: 10-12-19 23:58     標題: 回覆 22# jeffreyBB 的文章

SAME SAME…  exactly the SAME!
作者: TY3388    時間: 10-12-20 00:30

呢度媽媽怨氣好重,冇男人敢出聲

作者: Cavebaby    時間: 10-12-20 00:49

....=_= 做少少野都攪到亂晒....成班男人都食塞米
點知佢交左去劍鳴

作者: Cavebaby    時間: 10-12-20 00:54

我都只係比一D好輕既任務我老公做,就係叫佢幫我貼回郵信封個郵票,其實所有地此我都已經印好晒,佢只係貼上去個信封到,只有兩個動作,但係佢都可以張個郵票貼左係左邊!!!
跟住仲要問我係咪貼錯左!自己攞黎比人鬧,仲要作無謂解釋,比我鬧多幾句,連呢D野都做錯,第日點教個女喎!
原帖由 busy_penny 於 10-12-19 14:07 發表

作者: Cavebaby    時間: 10-12-20 01:07

yes, agree! 自從我寄第一封申請信開始,我每日都會睇住個信箱。佢地係信唔過架,有事既時候,已經係無保於事啦。到頭來又係攪到自己!
原帖由 mingming1105 於 10-12-19 01:16 發表

作者: lamyy    時間: 10-12-20 02:09     標題: 回覆 23# joeywongmy 的文章

好尷尬呀,比我一定鬧爆佢
作者: lamyy    時間: 10-12-20 02:14

我老公in呂郭果陣,in in下佢居然瞓著左,雖然考阿女個miss睇唔倒,但班房有其他老師可能睇倒,咁咪衰左囉!:;pppp:
作者: angelanala    時間: 10-12-20 02:25

我老公之前拍晒心口就佢會去交申請學校的表格, 點知過晒申請deadline, 俾我發現成張application form及其他資料仍然在他的公事包裡, 佢明明唔記得左仲死撐, 搵埋我媽媽幫口, 一齊話呢間本來要申請的學校都唔係咁好喎~~
作者: susuwai    時間: 10-12-20 02:37

絕對應同

原帖由 sunggie 於 10-12-19 00:25 發表
原來天下烏鴉一樣黑...大部份男人都係咁...

作者: mattmak    時間: 10-12-20 03:13

唔係個個都係既!
十年前大女報幼稚園,填表、交表、帶去in,全部都係我一手包辦。到上年幫佢報直資中學都係。
到今年同細仔報幼稚園,報左十三間,當然都係全部我攪掂啦!
作者: yanyan茵    時間: 10-12-20 04:44

原帖由 annvnna 於 10-12-19 10:30 發表

所以, 除非你諗住嗰間學校只係IN 黎玩下, 否則, 千萬唔好比老公帶去IN... ...

我老公一定識你老公,答法完全一樣,結果…我一知他甘答俾我插到飛起
作者: ho_yan2406    時間: 10-12-20 04:57

原帖由 mattmak 於 10-12-20 03:13 發表
唔係個個都係既!
十年前大女報幼稚園,填表、交表、帶去in,全部都係我一手包辦。到上年幫佢報直資中學都係。
到今年同細仔報幼稚園,報左十三間,當然都係全部我攪掂啦! ...

做你老婆真幸福
作者: mattmak    時間: 10-12-20 07:36

原帖由 ho_yan2406 於 10-12-20 04:57 發表

做你老婆真幸福

邊係
作者: busy_penny    時間: 10-12-20 08:32

點知佢交左去劍鳴

真的嗎?十級恐怖!!
作者: joeywongmy    時間: 10-12-20 08:35

作者: TaTa83    時間: 10-12-20 09:17

我個都唔好得你地個幾多,想當年我負責哂所有野(選校、入form),我只係通知佢邊日要in邊間請定假,試過一日跑三場,我只係in之前響車程度話定佢知間學校既資料,都唔敢早講,費事佢左耳入右耳出,一陣答到亂哂激死我,好在唔係咁多間要父母一齊入,佢就不知幾開心齋做司機唔駛入!
有d野真係唔可以信人,even c6都係咁話,都係親力親為好d~
作者: w_y    時間: 10-12-20 09:23

打左去啦~~佢話暫時唔安排, 叫我等5,6 月喎. 我諗應該係首輪無註冊有位剩咪叫我去in, 人地收夠人, 都要等4月無人落大訂至有機會.
我老公, 呢兩日仍然係咁講呢間學校有乜缺點, 又話佢去報名時已經唔係幾鍾意, d 理由好具體架喎, 似係花左時間諗過度過. 或者係天主安排啦, 咁都會失諸交臂, 當等我交少一間留位費先. 如果唔係手上有 offer, 咁就真係有血案.
估唔到天外有天, 迦南同km 都可以交錯表, 真係無言  .
作者: easybring    時間: 10-12-20 09:32

KM 真係好人啦!
點知佢交左去劍鳴

作者: busy_penny    時間: 10-12-20 09:47

原帖由 w_y 於 10-12-20 09:23 發表
打左去啦~~佢話暫時唔安排, 叫我等5,6 月喎. 我諗應該係首輪無註冊有位剩咪叫我去in, 人地收夠人, 都要等4月無人落大訂至有機會.
我老公, 呢兩日仍然係咁講呢間學校有乜缺點, 又話佢去報名時已經唔係幾鍾意, d 理由 ...

邊間幼稚園??
作者: joeywongmy    時間: 10-12-20 09:49

作者: B.B.BaBa    時間: 10-12-20 09:51

呢個 thread 怨氣好重,都係唔好幫男人講好話......
作者: cmyw    時間: 10-12-20 10:09

Agree......!
原帖由 mingming1105 於 10-12-19 01:16 發表

作者: iantsang    時間: 10-12-20 10:42

I am a "man" bor~!

Sometimes cannot say "men" are always like that, there are exceptions to everything.  Of course, I would agree majority of men do fits the description.....  

It's a matter of how a couple deal with family things togather.  I still remember two years ago when I was told my wife hasn't sent any applications for my elder daughter, I decided to stop my business for three months and focus on researching for schools......  so here I am to help.  
作者: annvnna    時間: 10-12-20 10:57

好似唔係幾好喎..

作者: w_y    時間: 10-12-20 11:01

哈哈哈~~我老公又未至於真係咁要不得, 當然比起 ian 版主就差幾條街啦. 佢都好緊張小朋友學業, 只係大家都無為意失驚無神有封 2nd in 信. BK 都唔見有人提起收到信.
一早嬲完 lu. 入學校都要講緣份, 無緣都無法子啦.
作者: annvnna    時間: 10-12-20 11:01

瘀到爆呀.

點知佢交左去劍鳴

作者: w_y    時間: 10-12-20 11:05

個人覺得無問題, 我全部考K 都係小兒著住N班校服, 但就睇唔到校章, 自己拍下的生活照. 剛提及有2in 果間幼稚園老師仲話拍得靚添. 其他幾間都有offer. 反正申請表都要填佢讀N班, 我覺得老師知你有讀N 係優勢喎. (我間只係屋村N, 唔係KM 呢D 咁猛料).
原帖由 annvnna 於 10-12-20 10:57 發表
好似唔係幾好喎..

作者: busy_penny    時間: 10-12-20 11:08

原帖由 annvnna 於 10-12-20 10:57 發表
好似唔係幾好喎..

哎呀!我所有要面試的幼稚園全部都交其他學校學生照,甚至交留位費,也是交其他學校照片的。

會不會給學校老師取笑?
作者: diveron2002    時間: 10-12-20 11:47

我冇呀!個囡間間學校都係我報嫁..凌晨三點幾搭的士,老婆仲訓緊..次次面試都著西裝,我老婆反而話洗唔洗咁誇張。
不過點都好,最緊要分工合作!
作者: prudencecho    時間: 10-12-20 13:21

我老公又係mug都唔理..旨意哂我會搞掂...但又要間唔中俾comments...又成日搞錯哂d資料黎講...唉...上星期我真係請唔到假陪個女去in 宣道...甘咪叫佢去(佢既第一次親身上陣)...我已經一早同佢講左...要著恤衫+西褲(講得好清楚...返工look)...佢重要答我"駛唔駛打tie"...我話又唔駛...好彩個朝我重未出門口咋...佢竟然著勁"茄"既衛衣+行山褲...我問佢你做mug...佢重若無其事問番我做mug...我立即丙到佢九彩 ...立即換衫....
作者: wendycyp    時間: 10-12-20 13:47

好彩我老公都未至於咩都唔理, 揀報邊間學校係我決定, 但我填好晒d表, 佢會俾意見, 同埋如果要佢一齊去in的話, 就通知佢請假.  其他嘢佢一概不理.  不過我都試過叫佢幫手交表, 佢都冇say no, 哈哈!!
作者: siden    時間: 10-12-20 13:51

原帖由 prudencecho 於 10-12-20 13:21 發表
我老公又係mug都唔理..旨意哂我會搞掂...但又要間唔中俾comments...又成日搞錯哂d資料黎講...唉...上星期我真係請唔到假陪個女去in 宣道...甘咪叫佢去(佢既第一次親身上陣)...我已經一早同佢講左...要著恤衫+西褲(講 ...

You are better than me la, I notice his strange fashion when we already went to the carpark to drive to the school, need to kick him upstairs to change clothes
作者: 1010sy    時間: 10-12-20 15:01

佢一定分哂d工俾我

原帖由 diveron2002 於 10-12-20 11:47 發表
我冇呀!個囡間間學校都係我報嫁..凌晨三點幾搭的士,老婆仲訓緊..次次面試都著西裝,我老婆反而話洗唔洗咁誇張。
不過點都好,最緊要分工合作!

作者: allung    時間: 10-12-20 15:43

睇黎妳老公工作上很忙, 很累了!

原帖由 lamyy 於 10-12-20 02:14 發表
我老公in呂郭果陣,in in下佢居然瞓著左,雖然考阿女個miss睇唔倒,但班房有其他老師可能睇倒,咁咪衰左囉!:;pppp:

作者: fpcity    時間: 10-12-20 15:48

好鬼鍾意你地d examples and comments on C6...另我本來會因為老公冇幫到手(on daughter's kgs applications)而嬲既, 變得而家覺得好彩冇要佢幫手咋....

作者: BeBeMa1012    時間: 10-12-20 16:08

作者: 恩林    時間: 10-12-20 17:52

天下烏鴉一樣黑.........

上星期我同我老公去睇學校表演show, 家長要分班坐位, 我老公唔知我細仔係邊班....激死~!!

有次仲好笑, 人地問我小朋友係邊到讀書, 佢一係就講 培道, 一係就話 宣道,
唉~ 睇黎佢真係好喜歡有個"道"字的學校喎~~~! XD
作者: mingming1105    時間: 10-12-21 00:56

我係咁諗呀, 早排我囝囝交 application form 同埋interview 既所有野都係我一手包辦, 唔俾我老公掂, 貴事佢搞破壞

原帖由 fpcity 於 10-12-20 15:48 發表
好鬼鍾意你地d examples and comments on C6...另我本來會因為老公冇幫到手(on daughter's kgs applications)而嬲既, 變得而家覺得好彩冇要佢幫手咋....

作者: godloveus    時間: 10-12-21 10:33

有d抱歉,但係我想話我睇呢度d post,笑咗好多次!!
作者: allung    時間: 10-12-21 11:06

超正!

原帖由 godloveus 於 10-12-21 10:33 發表

作者: brrbaby2007    時間: 10-12-21 11:42

原帖由 godloveus 於 10-12-21 10:33 發表

yes, 有冇多d cases呀
作者: tantanmama    時間: 10-12-21 12:00

我住TKO, 報晒TKO同九龍塘嘅K, 11月尾我老公先同我講: 不如我地出年搬去香港島.
嘩, 大佬, 唔早d講, 係嘅話, 我要報香港島果邊嘅幼稚園架, 而家咁遲, 報都報唔切啦. 俾佢激c我.
作者: MASAYA    時間: 10-12-21 12:03

原帖由 恩林 於 10-12-20 17:52 發表
天下烏鴉一樣黑.........

上星期我同我老公去睇學校表演show, 家長要分班坐位, 我老公唔知我細仔係邊班....激死~!!

有次仲好笑, 人地問我小朋友係邊到讀書, 佢一係就講 培道, 一係就話 宣道,
唉~ 睇黎佢真係好喜 ...

會唔會升左小學之後仲答人讀緊幼稚園? LOL
作者: 恩林    時間: 10-12-21 12:07

黃爸爸: 幼稚園同小學都係同一個名or~~! XD
WAKAKAKAKAKA

原帖由 MASAYA 於 10-12-21 12:03 發表

會唔會升左小學之後仲答人讀緊幼稚園? LOL

作者: GAT    時間: 10-12-21 12:22

I fully agree with this statement"男人永遠靠唔住", even though I have to apologize to the fathers in this forum.
I can say that my kid's Daddy might not even be aware of the name of the school  we are interviewing. He don't even heard of those school names like Mingwai, 明我, HKPS, Keenmind, Kenville anywhere other than from me!
During these few months, I insist on opening the mail box every day and ask him (if it is not me getting the mails) every time is there a letter for my son.
Last time when I was away from the waiting room in one school, he did not paid attention to the number announcement and missed my son's interview so we have to wait for a long time - but what can I say?
So 樓主都有少少跟得唔足呢. 咁而家second in 咗未呀?
Anyway - good luck to you!
作者: GAT    時間: 10-12-21 12:31

Mud 都唔理+Mud 都唔做: 唔緊要! 只要另一半肯做就得la!

But Mud 都唔理十Mud 都唔做十CRITICIZE : 就死la = 吵大獲

作者: brrbaby2007    時間: 10-12-21 12:38

Anyway 我c6話男人既大事同女人既大事唔同,佢要諗掂點樣搞掂老細、炒股炒樓、為孩子教育基金出國等做準備,揾邊間kinders應該我諗wor,佢俾左個要求(2文3語、唔好死板等)俾我就叫我搞掂有需要佢先配合。我覺得分工清楚都幾好
作者: marcuscyrus    時間: 10-12-21 12:40

本來我都對爸爸有點微言,原來佢已經相當不錯xddddddddddd
作者: w_y    時間: 10-12-21 14:01

跟得唔足, 或者係啦, 因為手上已有滿意 offer 嘛~~ 個人就鬆左囉! 11 月知道差不多出結果時, 我都日日等郵差架. 平時佢係日日都會睇信箱, 無人估到佢放假可以幾日唔開信箱. 但呢間幼稚園我都放棄左架啦, 點知有得 "翻兜" 得咁突然, 電話都無個. 算啦, 我當煩少間揀, 始終呢間都唔係 1st choice. 係整定, 到時4,5 月或者仲有機會, 又或者 1st choice 收, 就唔使諗添.
原帖由 GAT 於 10-12-21 12:22 So 樓主都有少少跟得唔足呢. 咁而家second in 咗未呀?
Anyway - good luck to you!

作者: Sumyeema1    時間: 10-12-21 15:41     標題: 回覆 76# w_y 的文章

w_y,

你個post 我一路睇一路笑,寬恕o左你老公啦? 祝你個仔考到 1st choice 果間學校。
作者: clara1477    時間: 10-12-21 15:54

呢個 post   ...始終都係Mami 細心d...

作者: dandanmami    時間: 10-12-21 15:59

作者: w_y    時間: 10-12-21 16:09

多謝你祝福.
邊嬲得咁多, 理解到男人構造係咁, 以後真係要跟實  D, 仲有呢幾年, 除左培訓阿仔, 老公都要重點教育, 費事考小一至出事. 考幼稚園如果需要佢入去果d, 我之前一定當佢係大老細咁 brief. 好彩今年人數多, 好多都只限一個家長進場. 男人, 有時簡直係 interview 負資產.
原帖由 Sumyeema1 於 10-12-21 15:41 發表
w_y,

你個post 我一路睇一路笑,寬恕o左你老公啦? 祝你個仔考到 1st choice 果間學校。

作者: dandanmami    時間: 10-12-21 16:14

作者: vic6    時間: 10-12-21 16:15

若果 lee個case在我身上發生, 我都會火都o黎. 依家回想起最初要開始選擇報邊間kg時,比個 kg list  hsb睇, 佢就話有無咁多! 唔洗十幾間......咁誇張! 我覺得好正常啫, 我會想多一間, 比囝囝多一個機會, 因為依家好多kg都好大競爭, 幾千人考先得幾佰個位. 但在佢角度就唔洗報咁多,反而話入邊間都無所謂,只要囝囝開心. 都唔知係咪安撫定我先至真! 再講就,!佢話最好近家,咁選的全是市區,有幾遠?! 成個校長口吻咁!
係咪大多數男人真係"無所謂d",平常心d? 而女人就想多一d, 完滿d, 同全面d?   

有時
原帖由 w_y 於 10-12-20 09:23 發表
我老公, 呢兩日仍然係咁講呢間學校有乜缺點, 又話佢去報名時已經唔係幾鍾意, d 理由 ...

作者: Robertw    時間: 10-12-21 21:49

並不是每個男人都是這樣!我會為我老婆由搜尋幼稚園資料和面試資料,整理後,將資料拿給老婆過目,然後兩公婆商量幼稚園選校優次,再者,我會寄申請表,準備面試應對資料,然後,將有關資料交給老婆過目和修改 (老婆語文能力比我高),然後兩老婆角色扮演作面試預習,為女女面試作好準備,當然面試成敗都要看女女臨塲表現,我相信亦有好多男人會為子女和太太著想,我的朋友亦如我一樣。
作者: highfive    時間: 10-12-21 23:40

絕對同意, 並唔係所有男人都係咁既!  我自己都係出錢出心出力果個! 由 playgroup 到依家 year 1 (個仔讀國際學校的), 報名, 面試同每日接送都係我負責, 風雨不改. 當然我既工作容許我有咁既彈性同時間都係好重要.

原帖由 Robertw 於 10-12-21 21:49 發表
並不是每個男人都是這樣!我會為我老婆由搜尋幼稚園資料和面試資料,整理後,將資料拿給老婆過目,然後兩公婆商量幼稚園選校優次,再者,我會寄申請表,準備面試應對資料,然後,將有關資料交給老婆過目和修改 (老婆語文能力比我高),然 ...

作者: lamyy    時間: 10-12-22 02:49

原帖由 allung 於 10-12-20 15:43 發表
睇黎妳老公工作上很忙, 很累了!

佢咪死撐話果日食左傷風藥,又話之前參觀過間學校都唔係咁鐘意囉....
作者: busy_penny    時間: 10-12-22 08:29

原帖由 Robertw 於 10-12-21 21:49 發表
並不是每個男人都是這樣!我會為我老婆由搜尋幼稚園資料和面試資料,整理後,將資料拿給老婆過目,然後兩公婆商量幼稚園選校優次,再者,我會寄申請表,準備面試應對資料,然後,將有關資料交給老婆過目和修改 (老婆語文能力比我高),然 ...

你是好好先生。

不過請換照片吧!
作者: sze0203    時間: 10-12-22 14:16

我老公都試過咁令我skip左同個女面試的機會; 幸好到暑假, 學校打電話比我問我去唔去面試, 我個女先有機會入依家間幼兒園^^
作者: titanlow    時間: 10-12-22 16:03

我囡唔讀名校少好多煩惱, 因為....平民學校唔駛爸爸出聲, 至少我地去個d唔駛, 咁爸爸都好合作好緊張記住邊日要interview....

不過最後亞囡讀o既學校, 佢同親友講....係囉, 讀合一堂, 天主教o既....

亞先生.....無啦啦個囡做咩去讀天主教學校....你信基督教個喎.....原來佢連亞囡間學校叫咩名都講唔出呀.....
作者: LL222    時間: 10-12-23 15:07

我係Daddy. 呀女今年in幼稚園. 呀女D嘢, 我對外, 老婆對內.

由Search幼稚園資料(上BK, 問朋友), 揀學校, 打電話問挀表日子, 攞申請表, 填申請表, 印回郵信封, 貼郵票, 寄表交表, 用Excel整理所有要in幼稚園資料清單時間表等等我一手包辦. 連小一入學天書及小一入學講座都睇埋聽埋, 然後向老婆匯報.

我老婆則負責train呀女interview同填interview問卷, 陪呀女去in(我負責車) 其它日常生活例如呀女每餐食D乜, 著乜衫, 睇晤睇醫生, 食乜藥等等都係由老婆負責(因為佢係RN). 冇話邊個偉大, 大家接受安排咪得囉.

反宜我呀媽就鬧我做乜好做埋咁多報幼稚園嘅嘢, 咁熟小一入學挀位做乜, 做乜好帶呀女去睇醫生, 我呀媽話呢D係女人做嘅, 男人要以事業為主 (但我老婆都要返工, 人工相若). 真係無言!
作者: Christi    時間: 10-12-23 22:55

唔係全部男人係咁,但應該係大部份男人係咁.
回想舊年我地同囡囡面試時,我早一晚叫我老公面試日一定要衣著整齊,同埋預咗一入學校就無時無刻被生面口的老師打量,好嘞,翌日佢真係衣著整齊,但係就一路[趙]住香口膠,入到學校畀我見到佢口郁郁,才驚覺佢咁無儀態,叫佢吐,佢居然收埋係脷底!!!!!!!!!!
作者: newmama0724    時間: 10-12-29 22:54

有個問題,其實肯幫手處理申請幼稚園既爸爸係米特別顧家既呢?
作者: Kangaroo    時間: 10-12-30 17:31     標題: 回復 1# newmama0724 的帖子

未必。可能係被逼。哈!
作者: mimimomo6    時間: 10-12-30 20:12

如果老婆做野一向都唔使BABA 勞心的, BABA就好大程度會旨意晒個老婆喇, 男人多數都粗心大意, 認為家庭小事由女人作主, 大事先好搵佢話事
作者: apple8356    時間: 11-1-4 23:57

在討論區高談闊論另外一半之不是,就是你們正確的夫妻相處之道嗎?
作者: pipi331    時間: 11-1-5 00:26

作者: lovelinda    時間: 11-1-5 00:32

你呢個問題,令我突然諗起.......

我老公係....特別顧家.......特別顧我.......
除了幼稚園既事,基本上所有日常生活的事,包括家頭細務.....i.e.洗衫,煮飯,洗碗,打掃,煲老火湯(呢樣我唔識),湊女(包括洗澡,換片,餵奶...等所有工作)...等等....仲有返工.....都係佢自己做哂.......我唔係唔識做,而係我老公從來都話唔想我辛苦,所以所有野佢做哂......

一直以來, 佢都悉心照顧我,照顧個女,照顧全家.....就快多個仔.......佢都唔想我辛苦,所以宜家請多個工人......但你呢個問題,令我突然間發覺,原來日子耐咗,慢慢就好像好"理想當然"咁,變得唔識珍惜...有時老公都有大意,做錯事,或者"無所謂"的時候,我都會話佢,嬲佢,怪佢......

其實我諗我都應該多點體諒佢,佢都付出好多,有時做錯事,其實佢都唔想......我諗你們的老公可能都知錯,但可能要"面子",所以先搵"藉口".....

在此我想多謝我老公,及同佢講...老公,我愛你!

原帖由 newmama0724 於 10-12-29 22:54 發表
有個問題,其實肯幫手處理申請幼稚園既爸爸係米特別顧家既呢?

作者: lovelinda    時間: 11-1-5 00:38

如果我個c6係咁,我諗我都會好嬲,好唔開心......可能我都會講吓發洩吓......所以我其實可能只是好彩啫........

原帖由 pipi331 於 11-1-5 00:26 發表

揾個地方講吓發洩吓啫.
我果件平日尚算顧家, 個人無mud點, 但一去到教育問題上真系人間極品中ge極品:
- 唔駛旨意叫佢睇任何資料,
- 面試時極無禮貌+全程black face對住個老師,
- 唔理小朋友ge情況 總之 最好ge ...

作者: lovelinda    時間: 11-1-5 00:55

我諗其實又唔需要咁敏感,我覺得mami們都係上來講吓發洩吓啫,因為大家都非常緊張仔女搵學校的事(我都係),而我們女人通常都係比男人更加敏銳,更加細心........所以某程度上,會覺得c6做得唔夠好啫........

原帖由 apple8356 於 11-1-4 23:57 發表
在討論區高談闊論另外一半之不是,就是你們正確的夫妻相處之道嗎?

作者: prettygirls    時間: 11-1-5 00:57

我都想kill 左我老公。應該慢性kill / 一刀kill 左佢?????
作者: apple8356    時間: 11-1-5 01:00

不應常常跟別人比較,以免自招煩惱。

也不應把自己的快樂暗中建立在別人的不幸上。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5