教育王國

標題: 下個星期得10度,比唔比小朋友返學好呢? [打印本頁]

作者: MusicTV    時間: 10-12-13 05:52     標題: 下個星期得10度,比唔比小朋友返學好呢?

下個星期得10度,比唔比小朋友返學好呢?

小朋友得2歲幾人仔,又未試過10度出街。你地會比小朋友返學嗎?
作者: sheffield    時間: 10-12-13 09:03

有乜問題?著夠衫咪得囉!又唔係長時間留係室外…驚咪比係羽絨背心佢打打底囉!
作者: DoReMi2008    時間: 10-12-13 09:05

Of course let them go to school la. Just put on more clothes to keep them warm. Maybe they will be warmer in school because they are moving/playing a lots.

I can't keep my girl home the whole day. She will be bored and she needs fresh air, plus my house is tooooo cold, can't really have heater on all the time.

作者: kerkermui    時間: 10-12-13 09:21

當然要返學啦! 未試過咁凍出街咁試吓囉!
無問題架!

作者: dandanmami    時間: 10-12-13 09:36

作者: busy_penny    時間: 10-12-13 09:39

當然上學了。我個人認為小孩應該多接觸外來空氣,不要過分保護,越是保護越是容易病倒。就算十度上學真的病倒,沒什麼大不了,生病是必然的,習慣了身體就會增強抵抗力。因此,我的小孩如果流鼻涕、感冒,只要沒有發燒,我不會帶他們看醫生、吃藥(我覺得吃藥會令身體依賴藥物,日後經常會生病),由得他們自然痊癒。現在到目前為止,我覺得很有效,小孩也較少生病。

我們在冬天也是蓋冷氣被子,也是很少生病。不同意不要理會。
作者: sundae525    時間: 10-12-13 09:39

唔試咪永遠都未試過. 除非你小朋友有長期病, 如果唔係, 穿暖d就ok.
對小朋友太保護對佢可能無益.
作者: w_y    時間: 10-12-13 09:44

十度都唔係好凍之嘛!
作者: fleshmoon    時間: 10-12-13 09:45

為什么不上學???
我小女個半月大已每日不論天氣去嬰兒園, 兩歲起返學一直無間斷(sickness除外).
小孩不應受過份保護啊, 不要做helicoptor parents.
(不喜勿插)
作者: chowhui97    時間: 10-12-13 09:59

小孩不應受過份保護

AGREE!
作者: allung    時間: 10-12-13 10:13

唔想變"港孩", 十度都要出街.
(不喜勿插)
作者: landierw    時間: 10-12-13 10:19

下~~~梗係比la~~~
怕凍著多件衫,咪得lor~~
作者: ccycsy    時間: 10-12-13 10:26

原帖由 allung 於 10-12-13 10:13 發表
(不喜勿插)

作者: brrbaby2007    時間: 10-12-13 10:29

我想帶我b去北海道玩雪tim
作者: monkey05    時間: 10-12-13 10:34

唔係有病, 10度出街/番學有咩問題 ?
作者: ccycsy    時間: 10-12-13 10:38

看見這個標題, 心裡祗覺得悲哀!!!
不要太保護小孩, 他們是需要成長的, 家長們千萬不要成為他們成長路上的絆腳石!
作者: csmc88    時間: 10-12-13 10:40     標題: 回復 1# MusicTV 的帖子

10度好凍咩???????????????????
我個2歲女到E家都未著過褸/厚外套。
作者: hosuper    時間: 10-12-13 10:45

hahahahhahhaha
作者: bee918    時間: 10-12-13 10:45     標題: 羽絨背心?

羽絨背心邊到有得賣呀? 穿係底衫出面定係校服出面架?

得10度我會比隻bee著多一條長褲同埋羊毛底衫打底.
作者: busy_penny    時間: 10-12-13 10:54

很認同!現在很多家長過分保護小孩,反而是害了小孩。有時讓小孩撞板、跌倒,他們才會成長。有時孩子做了錯事,就不妨責備,這樣孩子才會經得起考驗。
作者: lugano    時間: 10-12-13 10:57

原帖由 MusicTV 於 10-12-13 05:52 發表
下個星期得10度,比唔比小朋友返學好呢?

小朋友得2歲幾人仔,又未試過10度出街。你地會比小朋友返學嗎?

唔係有病, 10度出街/番學有咩問題 ? x 2
樓主開 Post 等俾人鬧.....呵呵
作者: snow228    時間: 10-12-13 11:12

而家d 家長俾小朋友著太多衫啦, 昨日才20度正午可能仲暖d, 在商場內再暖d, 見到個家長俾個女著好多衫, 入面一件冷裙再加件羽絨背心, 出面再加件冷外套......行出街個個小朋友都藉好多衫, 比比皆是.
小朋友長期習慣左著好多衫唔怕熱, 但甘會令佢地冬天更加怕凍.
作者: icbb1230    時間: 10-12-13 11:36

Hi,

我都認為要返學。天氣凍就唔返學, 細路仔問起時點答呀? 你會講這無聊的事實俾佢聽嗎? 如不會, 就即係自己都覺得有問題啦! 如果會, 咁你就將錯誤的觀念傳達咗俾個細路--只要有小問題出現就可以唔返學, 或唔做呢樣, 唔做o個樣。天氣問題係永遠存在的, 要小朋友去適應好過逃避問題--弱不禁風、宅男宅女、草莓族、啃老族等等年青人問題由此起, 請樓主三思。

另外, 我都贊成唔使著太多衫, 我兩個女都未著過羊毛底衫及超過4件衫(已包括大褸)。小朋友身體會適應, 著得太多衫, 將來會好怕凍。

cheers
icbb1230
作者: JodisMama    時間: 10-12-13 11:41     標題: 回復 5# bee918 的帖子

作者: JodisMama    時間: 10-12-13 11:42     標題: 回復 5# bee918 的帖子

作者: DoReMi2008    時間: 10-12-13 11:43

I agreed. I saw my girl school mates put on too many clothes in the morning and always saw they are sweating after getting off the school bus. This will get sick more easily.

But I always get the pressure from around. Lots of people asking me why I am putting on so little for my girl.
作者: JodisMama    時間: 10-12-13 11:46     標題: 回復 5# bee918 的帖子

作者: 方麗娟    時間: 10-12-13 12:21

原帖由 allung 於 10-12-13 10:13 發表
(不喜勿插)

作者: 方麗娟    時間: 10-12-13 12:24

原帖由 csmc88 於 10-12-13 10:40 發表
10度好凍咩???????????????????
我個2歲女到E家都未著過褸/厚外套。

我個仔又係, 試過一著厚外套, 未出門口就嗌熱, 出到街又係點都唔肯著褸.
個女(未夠8個月)又係怕熱, 十幾度仲係著緊夏天薄身短袖夾衣出街, 成日被人以為我係嗰d好後生媽咪唔識湊bb, 仲乜著咁少...
作者: chowhui97    時間: 10-12-13 12:26

我們要一個健康活潑的小朋友, 不要一個弱不禁風的啊!!
作者: 方麗娟    時間: 10-12-13 12:29

原帖由 snow228 於 10-12-13 11:12 發表
而家d 家長俾小朋友著太多衫啦, 昨日才20度正午可能仲暖d, 在商場內再暖d, 見到個家長俾個女著好多衫, 入面一件冷裙再加件羽絨背心, 出面再加件冷外套......行出街個個小朋友都藉好多衫, 比比皆是.
小朋友長期習慣左 ...

對!
有醫生同我講過, bb比例上頭部偏大, 所以體溫較成人高, bb好怕熱的! 自此我就唔比bb著咁多, 由大仔到細女, 著衫啱啱好就夠, touchwood到而家好少傷風感冒, 就算病咗都好快好返.
作者: pjbb    時間: 10-12-13 12:31

下????10度就唔返學????樓主有冇諗清楚.  
我都係諗如果好凍又大風同阿囡(讀緊n班)搭的士返學, 學校會有暖氣.  又唔係叫d小朋友10度戶外上堂, 唔洗怕呀嘛.....死啦, 如果夏天高過30喥你又考慮比唔比佢返學咩???hahaha北京d小朋友發哂達, 個個家長都好似你咁冬天都冇乜邊日返學囉.
作者: sadsam    時間: 10-12-13 12:33

下?十度就唔俾佢地返學拿?
作者: sheffield    時間: 10-12-13 13:24     標題: 回復 10# JodisMama 的帖子

good! 摺埋細細舊…著係校服裡面。舊年帶亞女去加拿大玩雪都有用!咁就唔使著咁多層,除咁多件!
作者: chloema622    時間: 10-12-13 13:37

作者: kerkermui    時間: 10-12-13 13:57

原帖由 brrbaby2007 於 10-12-13 10:29 發表
我想帶我b去北海道玩雪tim

我早幾年去北海道 , 零下15度橫風橫雪, 一樣有2-3歲嘅响戶外玩!

作者: kerkermui    時間: 10-12-13 13:58

原帖由 bee918 於 10-12-13 10:45 發表
羽絨背心邊到有得賣呀? 穿係底衫出面定係校服出面架?

得10度我會比隻bee著多一條長褲同埋羊毛底衫打底.

我見過國貨公司有
作者: dogdogling    時間: 10-12-13 16:03

咁我係咪好變態哩?個仔未夠3歲就帶佢去零下幾度嘅地方玩。
好想問樓主你10度駛唔駛返工?如果你小朋友第日大個同你講,天氣凍,唔返工/返學你係咪又由得佢?需知道你而家做乜都係小朋友嘅model,你既思想行為會影響佢既成長,千祈唔好過份保護,如果唔係有會多個港童。
作者: sheffield    時間: 10-12-13 16:09     標題: 回復 3# kerkermui 的帖子

當然可以啦!亞女舊年(兩歲半)在雪山上玩雪,當時只有零下15度,問佢凍唔凍,佢都話唔凍,入到室內至話想睇下d腳趾(佢應該係d腳趾開始冇乜感覺,好驚…)。成個假期都冇病,返到香港正常返番學後就要請病假啦!
作者: kerkermui    時間: 10-12-13 16:16

原帖由 dogdogling 於 10-12-13 16:03 發表
咁我係咪好變態哩?個仔未夠3歲就帶佢去零下幾度嘅地方玩。
好想問樓主你10度駛唔駛返工?如果你小朋友第日大個同你講,天氣凍,唔返工/返學你係咪又由得佢?需知道你而家做乜都係小朋友嘅model,你既思想行為會影響佢既 ...

哈哈~ 連d稀客都要出聲!
dogdog呀~ 邊個好似你咁, 年年去日本玩呀?!
作者: brrbaby2007    時間: 10-12-13 16:22

原帖由 kerkermui 於 10-12-13 13:57 發表

我早幾年去北海道 , 零下15度橫風橫雪, 一樣有2-3歲嘅响戶外玩!

我見到北海道既女學生零度以下重著迷你群,好犀利架
作者: 1511    時間: 10-12-13 16:22

小朋友平时身体好嗎? 住新界定市区呢? 返上午定下午? 会吾会食好耐西北风先上到車...

個個人身体吾同, 两歲低抗力比四歲弱的, 實際情况, 自己最请楚...
作者: allung    時間: 10-12-13 16:33     標題: 回復 21# lugano 的帖子

作者: dogdogling    時間: 10-12-13 16:38

原帖由 kerkermui 於 10-12-13 16:16 發表

哈哈~ 連d稀客都要出聲!
dogdog呀~ 邊個好似你咁, 年年去日本玩呀?!

哈哈,咁都比你發現!
我日日返工都對住d港童,真係戥佢地d父母辛苦,今次出聲都係有感而發啫!
作者: pandabonita    時間: 10-12-13 17:12

如果小朋友細(pn/k1)和身子真係好弱,流感高夆期避避都係一個wise choice,正常B就帶佢去打針好過la。
作者: GAT    時間: 10-12-13 17:17

Music TV,
if everyone think like this, then there will be lots of HK kids & HK moms. Most happy will be the school and teachers.
you remind me of some of my friends:
- not go to playgroups saying lots of virius there;
- not go to N1 saying easy to get sick;
- not go to outdoor places and parks saying easy to get sick.
I just feel sorry for their kids.
作者: chowhui97    時間: 10-12-13 17:40     標題: 回復 46# GAT 的帖子

基本上中國人普遍都係比較保護自己的小朋友, 經常看到外籍的小朋友這些天氣依然穿短袖, 跑來跑去, 爬上爬落, 他們的家長基本上不會理會他們的.  只有中國人的家長經常要"拖着"小朋友, 又經常叫他們"小心啲", "唔好呀", "扶實呀"... : )
作者: MusicTV    時間: 10-12-13 17:49

感謝各位的回覆!

我提出這問題,只因為這一兩個月天氣不穩定,小朋友要長期聞氣,如果唔係就不停地咳同喘。

感謝1511同pandabonita的意見!我諗真係我自己先最清楚!謝謝!
作者: kerkermui    時間: 10-12-13 17:53

原帖由 MusicTV 於 10-12-13 17:49 發表
感謝各位的回覆!

我提出這問題,只因為這一兩個月天氣不穩定,小朋友要長期聞氣,如果唔係就不停地咳同喘。

感謝1511同pandabonita的意見!我諗真係我自己先最清楚!謝謝! ...

如果小朋友有氣管問題 (我個仔都有氣管敏感) 試吓食fish oil呀! 我個仔食咗半年, 暫時無返發
另~ 就嚟有三九天天炙做.. 第一日係22/12, 要做3次, 連續做3年效果最好!
你搵吓屋企附近有無得做啦~ 我都係今年第一次book 俾佢試吓!
仲有 (好長氣) 學游水!!!! 阿仔游咗半年喇..
加油呀!
作者: bee918    時間: 10-12-13 17:56

太子/深水埗近我, 係邊度o黎架?

原帖由 JodisMama 於 10-12-13 11:46 發表
朋友介紹我地,昨天成班媽媽去太子/深水埗買用鵝絨做的背心及中褸. 雖然款式老土, 但好輕好舒服. 會員折實後背心佰多元及四佰多元左右.

作者: MusicTV    時間: 10-12-13 18:08     標題: 回復 49# kerkermui 的帖子

恐龍媽,謝謝妳雪中送炭!

我仔仔都有食魚油,不過對喘好似不大作用,一停聞氣就咳。依家要早晚聞氣同食青蛙藥先止到咳。

我小朋友兩歲幾,做得天炙嗎?

游水要唔要暖些先開始學好呢?

你仔仔氣管敏感,10度時返學有冇問題呢?
作者: w_y    時間: 10-12-13 18:31

你唔講人地點知你咁多. 下次呢d 你不如問醫生啦.
小朋友要長期聞氣,如果唔係就不停地咳同喘

作者: csmc88    時間: 10-12-13 18:58     標題: 回復 52# w_y 的帖子

agree!

作者: Christi    時間: 10-12-13 21:16     標題: 回復 52# w_y 的帖子

原來係咁,係囉,咁問醫生好啲.
作者: 小曳人    時間: 10-12-13 22:20

原帖由 MusicTV 於 10-12-13 18:08 發表

我小朋友兩歲幾,做得天炙嗎?

游水要唔要暖些先開始學好呢?

你仔仔氣管敏感,10度時返學有冇問題呢? ...

傻瓜~ 放心, 大dd會好d架喇! 記得唔好食/飲凍嘢, 包好條頸先好出街, 盡量唔好吹到風!
我唔太清楚有會年齡限制, 不過相信只要佢唔會"meet"嗰舊嘢就應該ok, 上網search吓.. 再打個電話問問! 如果full咗, 可以book定出年熱天嗰次!
你出年夏天開始俾佢學游水啦~ 無問題, 阿仔e+冬天去都ok, 話d水唔凍, 好暖~
舊年好似唔多日子凍..  我阿仔係幾聲咳, 又唔係好嚴重, 我照俾佢返學呀, 因為真係吹到風嘅機會唔多~  一早一晚囉!
個傻仔舊年响入冬最凍嗰日 (約10度) 放學, 俾東張西望捉咗做訪問, 佢話: 唔凍呀!

作者: Muimuipig    時間: 10-12-13 22:28

我女剛兩歲,之前因氣管敏感由朝咳到晚冇停過,仲要咳到嘔 食药食到冇效,後黎食咗青鞋仔就好好多,但而家仲食緊控制住...我自己都有好嚴重氣管敏感,要每日食藥及吸類固醇噴霧來控制住,所以我知道係辛苦,有時甚至透唔到氣咁...不過如果我女冇番發徵狀,我會比佢繼續返,一直留意情況,等佢自己身體製造多啲抵抗力,好過一味依賴藥物...如果你仔仔要聞氣就帶埋返學校及話比班主任聽,叫佢留意住...
你唔好太担心
作者: pandabonita    時間: 10-12-13 22:39

music tv

我大囡細個時同你個差不多,pn返5到一半學,k1請過40多日病假,你不如考慮5讀pn轉playgroup。我都好好奇你的醫生無advice你應否返學,所以會pm一個我覺得好好的給你,不過佢5平。

在家中你可以盡量保持一個舒適的溫度和濕度,會有幫助。
作者: JodisMama    時間: 10-12-14 09:12     標題: 回復 8# bee918 的帖子

作者: sunshine231207    時間: 10-12-14 11:00

我都岩岩星期日先跟亞女由零下5,6度嘅Korea 送嚟, 雖然買左暖包, 但就一包都無用到, 褲仔都係一條較厚身架咋, 加埋件綿質底衫, 抓毛T-shirt, 羽絨褸, 玩埋雪都無問題, 所以10度都唔係好凍姐, 唔洗咁擔心啦!
作者: tsobaba    時間: 10-12-14 11:42

興趣班可以唔返,學就一定要返,除非病或身體狀況唔許可,這是一個習慣。
作者: dormom    時間: 10-12-14 11:42

我個仔一吹親個頭就會病, 所以就算佢唔駛著好多衫, 如果大風我都會同佢戴左冷帽包住頭同耳仔 (由我屋企行去學校都大風), 試過有人望住, 我咪由佢lor, 唔通由得個仔病咩.

不過我覺得樓主你俾夠衫小朋友著, 最緊要包好頸仔同埋頭仔, 氣管弱一吹親項仔就煩了. 可以照同佢返學.

因為2歲幾人仔已經好識野, 佢可能已經會問你點解唔駛返學, 如果你話因為太凍, 咁佢就真係會學左.. 乜原來凍可以唔駛返學?! 第日你就頭痕了.
作者: mokstick    時間: 10-12-14 11:58

細個時,10度呀媽都無話可以5番學....hahaha,番學仲好la,活動下應咳好過係屋企...我個仔都有氣管敏感,我諗香港好多小朋友都有,呀仔咳左好耐,又中e又西e又燉川貝啱啱先好番...反而我覺得d細路都5洗著x絨,佢地著晒羊毛底又厚3,加件厚樓都夠晒,佢地成日都好熱成身汗,反而我自己就要著x絨,因為自己只著1-2件薄3....記得幫小朋友著件樽領,保護氣管...
作者: GAT    時間: 10-12-14 12:03

原帖由 chowhui97 於 10-12-13 17:40 發表
基本上中國人普遍都係比較保護自己的小朋友, 經常看到外籍的小朋友這些天氣依然穿短袖, 跑來跑去, 爬上爬落, 他們的家長基本上不會理會他們的.  只有中國人的家長經常要"拖着"小朋友, 又經常叫他們"小心啲", "唔好呀 ...

Actually I think I buy the Western Style to certain extent. I feel that let them explore on their own they can learn more. For example, I suggest doing hot pot at home with my maids and 2 yrs old baby but my husband said dangerous. Actually kg also do this at k2. But I do it at N1 lor! But you know the baby will be much more happier!
作者: MusicTV    時間: 10-12-17 04:58

4度!!!!!!!!!!!
作者: 小曳人    時間: 10-12-17 08:07

原帖由 MusicTV 於 10-12-17 04:58 發表
4度!!!!!!!!!!!

小朋友點呀? ok嘛?
作者: busy_penny    時間: 10-12-17 08:13

若果真的很凍,可以戴口罩,很保暖的。
作者: dandanmami    時間: 10-12-17 09:58

作者: meimei05    時間: 10-12-17 10:27

i let my girl to wear polo neck under her blouse...and honestly today is ok with sunshine. I think it's good to let them to explore the weather....guess they will be more cold if stay at home all day with no exercise !!
作者: chloewong1211    時間: 10-12-17 10:38

原帖由 kerkermui 於 10-12-13 17:53 發表

如果小朋友有氣管問題 (我個仔都有氣管敏感) 試吓食fish oil呀! 我個仔食咗半年, 暫時無返發
另~ 就嚟有三九天天炙做.. 第一日係22/12, 要做3次, 連續做3年效果最好!
你搵吓屋企附近有無得做啦~ 我都係今年第一次b ...

我都想幫阿囡做三九天天炙,其實係咪任何中醫師都識做呢 ?
作者: DoReMi2008    時間: 10-12-17 10:40

My poor little girl was freezing till her lips turn purple during school yesterday.

I though I have enough clothes for her - undershirt + school uniform + wool cardigan +  thick jacket....still not enough.

Will see how she goes today as I only put on the undershirt + school uniform + scarf + glove  this morning as she refuses to wear the down jacket. I put the wool cardigan and down jacket in the bag for her to take to school.
作者: 小曳人    時間: 10-12-17 10:44

原帖由 chloewong1211 於 10-12-17 10:38 發表

我都想幫阿囡做三九天天炙,其實係咪任何中醫師都識做呢 ?

應該要"醫館"先有做做.. 你要去問問, 唔係咁common, 不過呢兩年已經多咗地方有得做喇!
作者: 小曳人    時間: 10-12-17 10:47

原帖由 DoReMi2008 於 10-12-17 10:40 發表
My poor little girl was freezing till her lips turn purple during school yesterday.

I though I have enough clothes for her - undershirt + school uniform + wool cardigan +  thick jacket.... ...

今日雖然凍, 但係有太陽, 所以好過尋日!
我買咗fleece頸cool, 應該好過頸巾, 起碼無得攞嚟玩啦! 又唔咁易除到!
聽日會暖d架喇! 希望大人細佬都無冷親啦!
:loveliness:
作者: chloewong1211    時間: 10-12-17 10:49

原帖由 小曳人 於 10-12-17 10:44 發表

應該要"醫館"先有做做.. 你要去問問, 唔係咁common, 不過呢兩年已經多咗地方有得做喇!

唔該哂
作者: summilie    時間: 10-12-17 10:57

冬天:10度,凍,小朋友唔返學;大人就唔返工
夏天: 30度, 熱, 小朋友又唔返學; 大人又唔返工

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5