教育王國

標題: KTS Vs APS [打印本頁]

作者: Kingkong123    時間: 10-12-9 00:40     標題: KTS Vs APS

其實2間學校都有很多共通點:
* 私校
*同區
* 沒一條龍中學
* 學費差不多
請問你們會如何選擇? 她們各自有什麼優勢及強項呢?請賜教
作者: crystalwsm    時間: 10-12-9 00:54

我都想知,KTS嚟放榜,APS今個星期六in,其實佢哋個升中校網係咪一樣? 有無現正讀緊嘅家長可以分享一下?
作者: Yanamami    時間: 10-12-9 08:16

我喜歡入「小學一覽」入邊的心儀學校, 「感受」一下各家長的交談.  每年都有人比較這兩校, 亦可在小學一覽中找到以往postings作參考.

升中校網是一樣, 但教學方法與理念便不同.

原帖由 crystalwsm 於 10-12-9 00:54 發表
我都想知,KTS嚟放榜,APS今個星期六in,其實佢哋個升中校網係咪一樣? 有無現正讀緊嘅家長可以分享一下?

作者: cecichan    時間: 10-12-9 08:31

兩間都好,我個人比較喜歡kts, 因校舍比較大同教學全面d運動音樂都有,aps以我所知只着重音樂
作者: 小曳人    時間: 10-12-9 09:35

以我所以~ 學費(+雜費) APS貴好多喎~
往年都有人比較呢兩間學校.. 我自己就鍾意KTS多d (未必會報APS) 因為: APS要小朋友學兩種樂器, 我自己無學過樂器, 但有學過嘅c6唔多認同呢樣嘢, 而學樂器嘅錢係未計响學費裡面嘅.. 舊年搵到嘅料, 一個月連學費要約$5000 (如有錯誤~ 麻煩更正!!)
作者: share123    時間: 10-12-9 09:45     標題: 回復 5# 小曳人 的帖子

甘升中排位成績有咩分別呢?
作者: 35C9    時間: 10-12-9 10:43

這個話題年年都有人拿出來比較,
其實兩間是十分不同的學校,
各有各好, KTS體育叻, 數學深到離晒題,
APS 自有一班熱愛音樂粉絲追隨 , 非佢莫讀.
作者: 小曳人    時間: 10-12-9 12:23

原帖由 share123 於 10-12-9 09:45 發表
甘升中排位成績有咩分別呢?

睇過有資料話 APS升band 1 中學嘅ratio 高過KTS少少
不過唔記得資料來源..
作者: Kingkong123    時間: 10-12-9 13:42

請問兩間學校在學術方面是否APS比較push 些呢?

而APS說要學兩種樂器,是否都需指定在學校內學呢? 而且是否當課外活動呢?

又聽聞APS都幾多專題projects要做(其實要父母做),但要小朋友出來向全班做presentation的,是嗎?
作者: 蕉媽    時間: 10-12-9 14:56

希望按我所知的解答到你些少問題。
而APS說要學兩種樂器,是否都需指定在學校內學呢? 而且是否當課外活動呢?
其實學校只係要求學一種樂器(管弦樂), 並不是兩種。只不過鋼琴是不計的, 所以你可以選擇唔學鋼琴, 學管弦其中一種。
學樂器並不是課外活動 (當然入學校樂團就可以算是課外活動一種), 而是音樂課的考核內容之一, 其實亦有學生選擇唔學樂器, 而改為「唱歌」。不過, 到2年班後, 音樂堂會按小朋友所學的樂器分開不同team,所以上堂都會教及練習所學的樂器(當然呢d唔駛額外收費喇), 若小朋友真係要學一種樂器, 這些練習對小朋友學習而言, 無異是很好的。

又聽聞APS都幾多專題projects要做(其實要父母做),但要小朋友出來向全班做presentation的,是嗎?
基本上每年有2個專題projects,一個學期係常識,一個學期係science,這2個projects都係要做一個最後的presentation的。
另外,體育及音樂都有report要交,但唔駛present,體育就係要睇一場賽事(現場或電視睇都得)。音樂就是要去欣賞一次音樂會。
是否家長做,見仁見智喇,咁上網搵料dd野,一定係家長搵,但要找甚麼及寫甚麼,則可由小朋友自行決定。
作者: 小曳人    時間: 10-12-9 15:51

原帖由 蕉媽 於 10-12-9 14:56 發表
而APS說要學兩種樂器,是否都需指定在學校內學呢? 而且是否當課外活動http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=601&cb=2120呢?
其實學校只係要求學一種樂器(管 ...

多謝你嘅資料呀!
想請教: 咁即係除咗學費, 仲會唔會有d咩經常性嘅額外費用?
Thanks!
作者: TelleTelleMom    時間: 10-12-9 23:13     標題: 回復 5# 小曳人 的帖子

Deleted
作者: kellyjason    時間: 10-12-10 08:59

KTS 派位好 APS 好多,可上學校的網業看看。
作者: luiluimama    時間: 10-12-10 13:00     標題: 回復 13# kellyjason 的帖子

唔係掛, KTS比APS既派位好? 就以男拔同女拔做例啦, APS派10幾個男拔同10幾個女拔, 數目差唔多係KTS既2倍有多

如果你完全唔想入依2間名中學就另計啦
作者: share123    時間: 10-12-10 14:05

KTS既系09-10年既數字,APS系08-10年既數字,如果只系計DG/DB呢兩間學校,仍然應該系APS好d. 但如果計升英中/Band 1比例,相信都幾難計

作者: 35C9    時間: 10-12-10 14:16

APS寫08-10年. 唔係2年意思, 係果批同學仔小四, 小五, 小六 3年呈分試計, 其實都係等於KTS 09/10.只係大家寫法唔同.
作者: YimhYimh    時間: 10-12-10 15:02

APS好似劲好多!
作者: share123    時間: 10-12-10 15:55     標題: 回復 16# 35C9 的帖子

oic,甘APS真係好勁喇!
作者: kellyjason    時間: 10-12-10 16:17     標題: 回復 16# 35C9 的帖子

really ? where is your info came from ?
作者: stephentcleung    時間: 10-12-10 16:47

我囡囡正在APS就讀。APS 的08-10年度即等於KTS的09-10。
作者: kellyjason    時間: 10-12-10 17:04

thanks for your info
作者: 35C9    時間: 10-12-10 17:33

宣小的這個寫法係照教育局的指引,
每年都由小4開始上報呈分試的年度開始寫,
每年會寫成 06-08 年度, 07-09年度, or 08-10年度,
係標準寫法, 并唔係古古怪怪.
作者: KwanPark    時間: 10-12-10 22:11     標題: 回復 22# 35C9 的帖子

Agree ...  many primary school will do the same things.
作者: crystalwsm    時間: 10-12-13 02:01

KTS去年派位
http://www.ktsps.edu.hk/3/02_4.html

APS 去年派位
http://aps.solarcreation.com/ind ... 55-56&Itemid=49

其實除咗派位之外,仲有無其他方面可以分享?
作者: TY3388    時間: 10-12-13 10:23

APS 派位多去男拔同女拔可能係因為 APS 學生音樂好, 男拔同女拔想取錄多些這頪學生以便取得更多音樂獎項攞威 !
作者: luiluimama    時間: 10-12-13 10:35     標題: 回復 25# TY3388 的帖子

同意, 依個亦都係宣小既優勢
作者: kellyjason    時間: 10-12-13 11:05

APSKTS
拔萃男書院(直資)14拔萃男書院(直資)5
拔萃女書院13拔萃女書院(直資)4
聖保羅男女中學6聖保羅男女中學(直資)5
聖保羅書院3聖保羅書院(直資)8
德望學校3德望中學(直資)7
聖士提反書院4聖士提反書院(直資)3
聖士提反女子中學3  
華仁書院(九龍)3九龍華仁書院3
協恩中學7協恩中學4
皇仁書院2  
  喇沙書院6
  聖保祿學校(直資)2

作者: yeemelody    時間: 10-12-13 11:52

我想問下APS無操場, 活動空間好似好小, 會唔會係你地考慮的因素呢?
作者: yypapa    時間: 10-12-13 11:56

APS 超勁,  KTS 好勁  

原帖由 kellyjason 於 10-12-13 11:05 發表
APSKTS拔萃男書院(直資)14拔萃男書院(直資)5拔萃女書院13拔萃女書院(直資)4聖保羅男女中學6聖保羅男女中學(直資)5聖保羅書院3聖保羅書院(直資)8德望學校3德望中學(直資)7聖士提反書院4聖士提反書院(直資)3聖士提反女 ...

作者: TY3388    時間: 10-12-13 12:43

睇翻D父母好似選KTS多些(可能關愛學生關係,有大草地和擔心子女係APS讀讀下不愛音樂就煩), 但出來派位卻APS好。
除了音樂好,重有冇其他原因???真係有點奇!
作者: luiluimama    時間: 10-12-13 12:59     標題: 回復 30# TY3388 的帖子

APS學生既德育都好好, 大部份學生都好乖, 而且學習氣氛都好開心, 依d都係受名校歡迎既原因
作者: Kingkong123    時間: 10-12-13 13:11     標題: 回復 27# kellyjason 的帖子

不好意思,其實我不是太清楚小學升中學的制度,我見APS & KTS都有很多人入了直資的中學,那麼他們是否不是靠什麼校網,而是自己報學校,面試入讀的? 請幫忙解答,謝謝!
作者: crystalwsm    時間: 10-12-13 16:07

首先直資是自己考,除此之外自行派位有兩個選擇揀心儀的學校
作者: Kingkong123    時間: 10-12-13 20:46

其實是否跟小學一樣?但如果是自己教直資的話那麼人家所說的4,5年級的計分又有何關係呢?

另是否都是有自行分配學位及大抽獎等程序呢?
作者: TMMA    時間: 10-12-29 19:29

原帖由 kellyjason 於 10-12-13 11:05 發表
APSKTS拔萃男書院(直資)14拔萃男書院(直資)5拔萃女書院13拔萃女書院(直資)4聖保羅男女中學6聖保羅男女中學(直資)5聖保羅書院3聖保羅書院(直資)8德望學校3德望中學(直資)7聖士提反書院4聖士提反書院(直資)3聖士提反女 ...

但aps的畢業生人數是否比kts多好多呢?
所以上db&dg的人數比較上是否好似多d呢?
請指教。

作者: ChiChiPaPa    時間: 10-12-29 19:56

原帖由 TMMA 於 10-12-29 19:29 發表

但aps的畢業生人數是否比kts多好多呢?
所以上db&dg的人數比較上是否好似多d呢?
請指教。

2010年,KTS有124名畢業生,而APS有141人。
作者: ICbaby    時間: 10-12-30 00:54

原帖由 crystalwsm 於 10-12-13 02:01 發表
KTS去年派位
http://www.ktsps.edu.hk/3/02_4.html

APS 去年派位
http://aps.solarcreation.com/index.php?option=com_content&view=article&id=190:2009-09-02-10-01-38&catid=65:2009-09-12-04-55-56&Itemid=49

...

想問點解係2008-2010? 即係2年加埋
作者: TMMA    時間: 10-12-30 09:33

原帖由 ChiChiPaPa 於 10-12-29 19:56 發表

2010年,KTS有124名畢業生,而APS有141人。

thanks for your info.
作者: ChiChiPaPa    時間: 10-12-30 20:38

原帖由 ICbaby 於 10-12-30 00:54 發表

想問點解係2008-2010? 即係2年加埋

這是指2010年畢業的學生。他們要以小五和小六兩學年的呈分試決定派位,因此教育局的用語是2008/2010年度學位分配,而宣小跟從這寫法。

當然一些學校會考慮到準小一家長未必明白升中用語,而不跟從教育局的寫法。

有關升中的資料可參考教育局的網頁:

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1565&langno=2
作者: crystalwsm    時間: 11-1-4 00:48

其實呢兩間邊間谷D? 有無家長可以分享下?
作者: joeyxlma    時間: 11-12-31 02:27

crystalwsm 發表於 11-1-4 00:48
其實呢兩間邊間谷D? 有無家長可以分享下?

wants to know too!
作者: sa_sallychan    時間: 12-1-2 20:50

APS08/09小五,09/10小六,即=KTS 09/10 , 明嗎
作者: waiwai1234567    時間: 12-1-3 16:24

still cannot make decision! any more suggestion?
作者: ha8mo    時間: 12-11-21 16:00

作者: ha8mo    時間: 12-11-21 16:04

作者: aleelee    時間: 12-11-21 16:12

兩間都係好勁小學!
作者: kls12    時間: 12-11-21 16:23

蕉媽 發表於 10-12-9 14:56
而APS說要學兩種樂器,是否都需指定在學校內學呢? 而且是否當課外活動呢? ...

"學樂器並不是課外活動",

是什麼?

作者: ha8mo    時間: 12-11-21 16:23

作者: ysnmama    時間: 12-11-21 16:25

真的是不相伯仲. 是但入一間又能保持住成績. 六年後出路也會很好.
作者: ha8mo    時間: 12-11-21 16:30

作者: mylee6    時間: 12-11-22 08:26     標題: 回覆:ha8mo 的帖子

我同事個女讀宣小P2,在校學中提琴需要$3000一個月(一對一),想向KTS家長請教以下活動的每月費用:
樂器(入樂團)
體育活動
興趣班

另外個人感覺KTS好似無宣小咁谷,是嗎?希望有第一身分享。

作者: Yanamami    時間: 12-11-22 08:35

mylee6 發表於 12-11-22 08:26
我同事個女讀宣小P2,在校學中提琴需要$3000一個月(一對一),想向KTS家長請教以下活動的每月費用:
樂器( ...

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2398983&extra=page%3D3
作者: eggmama    時間: 12-11-22 09:14

如果比較埋SFA呢?
作者: goodparents    時間: 12-11-22 09:30

crystalwsm 發表於 10-12-9 00:54
我都想知,KTS嚟放榜,APS今個星期六in,其實佢哋個升中校網係咪一樣? 有無現正讀緊嘅家長可以分享一下? ...
點解你會今個星期六in APS? 面試日應該全部都定在12月8号。是否宣幼學生會提早面試?

作者: bighead9849    時間: 12-11-22 09:32     標題: 回覆:KTS Vs APS

因為呢個post 係舊年的!

作者: goodparents    時間: 12-11-22 09:38

回復 bighead9849 的帖子

原來我都係bighead。 Thanks.

作者: fishmeow    時間: 12-11-22 10:17

I think we can discuss again, once people has offers of both!!

作者: ha8mo    時間: 12-11-22 10:28

作者: niklaus903    時間: 12-11-22 12:31

小兒KTS三年級, 今次評估借了朋友APS女兒去年的小三數學試題作溫習用,發現程度比KTS 淺,不知其他科目如何;但另有朋友說論催谷程度,KTS介乎SFA及APS之間.
作者: fire331221    時間: 12-11-22 14:47

咁是否代表SFA係最谷?因小兒已有SFA offer, KTS second in, 而APS未考,好難抉擇
作者: bbforever    時間: 12-11-22 19:54

SFA小一開始有英國文學,小三開始有法/日文讀
KTS同APS學術上KTS深過APS
但學樂器方面相對有要求過KTS
上面有家長說到讀APS的洗費ㄧ定高過KTS同SFA, i agree
3 間都係好學校,是但一間收都好好
重有3間都唔同宗教
APS    基督教
SFA    天主教
KTS    無宗教

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5